Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

madner

#101 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by madner »

Dok se ne uvede ta selekcija da ipak pricamo o realnom drustvu?

Potpuno nebitno ko je kriv.

Jako mali dio svijeta jako kratko zabranjuje roditeljima da koriste fizicku silu pri odgoju. Pri tome, cak i taj mali dio tolerise to u praksi. Bosna je sto se toga tice naprednija od vecine, bar je zabranjeno uciteljima da koriste prut.
Toffee karamela

#102 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by Toffee karamela »

didiz2 wrote: Naravno da ne lazem,niti vidim poentu zasto bi neko odvajao vremena da pise netačne stvari po forumima..kakogod,ja stvarno nemam hrabrosti da poduzmem ikakve mjere protiv toga,glava me zaboli samo kad pomislim kakva bi njihova reakcija bila a da ne pricam o reakcijama sestre,tetki,familije,prijatelja,poznanika.
Ode li ti danas pedagogu ?

Sine, pusti tetke i kone, mnoge od njih garant ništa nisu bolje od tvoje majke a tvoja glava i tvoje psihičko zdravlje su tebi najvažniji. Ako niko od svih tih koje si pobrojala nije našao za shodno da upozori tvoje roditelje da te ne maltretiraju nego to pravdaju time što nećeš da stereš veš i napraviš hurmašice, onda više nije potrebno gubiti riječi na njih.

I nije ovdje u pitanju bio odgojni šamar tu i tamo nego onesvješćivanje djeteta udarcima glavom o pod, pa to je za krivično gonjenje! :shock: Savjetovala bih ti da što prije odeš ljekaru i izvadiš ozljedni list (tako se to valjda zove)
Keiko

#103 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by Keiko »

sheilak wrote:
i nema svugdje roditelj pravo upotrijebiti silu u odgojne svrhe. u civiliziranim drustvima recimo nema. drugo je to sto je bosna na ivici zatucanosti i retardiranosti po ovom pitanju (a jeste, ako mi neko ko se moze sluziti internetom, da ponovim ovdje medenine rijeci, kaze da je ok spucat samar ili prebit dijete jer recimo, odgovara kako ne treba ili je los u skoli). ako je dijete lose ili dovedeno do toga da se lose, asocijalno ponasa, onda su krivi roditelji. jer ne znaju odgajati. i naravno da se prihvataju batina jer je najlakse tako. a realno i ispraznis se nakon bezveznog radnog dana.
Ja imam pravo svoje 'pacnut'' tek toliko da mu ne ostane crvenilo ili recimo otisak sake na kozi. Za sve vise od toga, socijalna sluzba bi mi pokucala na vrata u roku od 24 sata i sve do jednog komsije, slucajnog prolaznika, itd bi me prijavili jednostavno zato sto je fizicko nasilje nad djecom drustveno neprihvatljivo. Moj sin je prosle godine iskocio iz kade i okliznuo se na plocicama. Pri padu se sudario sa zatvorenim vratima i slijedeci dan je imao podliv ispod oka. U skoli je pozvan kod direktorice da njoj, uciteljici i skolskom psihologu kaze sta mu se desilo. Nakon tog razgovora, muz i ja smo pozvani u skolu da ispricamo svoju verziju dogsdjaja. Posto se sinova i nasa verzija nisu razlikovale, osoblje skole je odlucilo da nema potrebe za dalje uplitanje ali su nas sve jedno ispratili sa brosurom o sigurnosti djece u domu (stepenice, uticnice, i tako to).

Na groznom zapadu, postoje kursevi za roditelje na kojima uce o fizickom, psihickom i emotivnom razvoju i potrebama djeteta kroz sve stadije odrastanja. U ex-Yu (i ostalim slabije razvijenim zemljama) niko ziv ne bi platio i isao na kurs, jer svi sve najbolje znaju. Mada je cinjenica da 80% roditelja veze nema sta i kako s' djetetom niti imaju interesa da se informisu.
Mikany

#104 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by Mikany »

Tvoja mama sine boluje od teske depresije a tata ti je nemocni papucar.Znaci,trazi pomoc izvan kuce.
CaneBos

#105 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by CaneBos »

Djevojka pita: Do koje mjere trpiti?

Sine, mjera je predjena!

Vjerujem da ima stotinu razloga i povoda koje si dala svojim ponasanjem, postupcima, govorom i odnosom prema roditeljima, ali ne postoji niti JEDAN razlog koji opravdava tvoje roditelje za takvo fizicko zlostavljanje. Stoga, centru za socijalni rad, prijavi probleme u porodici i nadam se da cete barem nesto negativno uspjeti eliminisati iz te svakodnevnice.
Avetinho

#106 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by Avetinho »

didiz2 wrote: Naravno da ne lazem,niti vidim poentu zasto bi neko odvajao vremena da pise netačne stvari po forumima..kakogod,ja stvarno nemam hrabrosti da poduzmem ikakve mjere protiv toga,glava me zaboli samo kad pomislim kakva bi njihova reakcija bila a da ne pricam o reakcijama sestre,tetki,familije,prijatelja,poznanika.
Ubi te stara ko vola, a tebi neprijatno od tetke i komsiluka. Pravac policija!
Fact

#107 Re: Do koje mjere trpiti zlostavljane u kuci?

Post by Fact »

Post Reply