DITA, Konjuh, Polihem - Retrospektiva

putokaz1

#26 Re: DITA, Konjuh, Polihem - Retrospektiva

Post by putokaz1 »

prije 5 godina proteosti strajkovi blokade puta napadi na vladu i dan danas isto
bila tad sda u vlasti glavna sa sbih,bila sda sa sdp om, sad opet sda s nekim će bit , a narod protestuje,blokira,strajkuje, de skloni tu sda
promjeni
iz zadnje klupe

#27 Re: DITA, Konjuh, Polihem - Retrospektiva

Post by iz zadnje klupe »

Imao sam uvid u rad Konjuha, recimo da su kvalitetni komercijalisti bili najmanji problem, u Diti sam takodje bio, po meni pogrešno pozicioniranje na tržištu, htjeli su igrati u ligi prvaka sa igračima iz Premier lige, ako vec sa Arixom hoces u borbu sa Arijelom, onda moraš imati bar tri različita mirisa, tri različite formulacije, srpski Merix se npr, pozicinirao kao "narodni" jeftiniji deterdžent sa soda efektom, i treća liga je dobra ako je to tvoj nivo ( primjer EEZ Busovača, ali zato je njihov tečni deterdžent za suđe 1,20KM, a od ostalih 1,60-1,70 KM) . DITIN omekšivač i pakovanje , marketinški promašaj par exelance, a nisu se skidali sa OBN-a, mislim da je smatrana za najiritatniju reklamu (BH telecom takvu fulu ( a imao ih je) moze sebi priustiti, proizvodna firma ne)

Kada razmišljam o socijalizmu, o njegovim lošim stvarima, o tzv. "radničkom" samoupravljanju koje je njegovao neinventivnost, prvo se mi se ukaze Sarko rolat koji recepturu i pakovanje nije mijenjao od 1969 godine, Salih Brkić koji je napokon otišao u penziju i Enver Šadinlija :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#28 Re: DITA, Konjuh, Polihem - Retrospektiva

Post by _BataZiv_0809 »

http://tacno.net/kolumna/aida-kafa-s-okusom-premijera/

Inace kad je DITA u pitanju, za usporedbu-fkt sve hemijske industrije u regionu i dalje rade. Labud i Neva Zagreb, Saponia Osijek, srbijanski DUEL...

Sa pristupacnom cijenom su mogli pokoriti trziste. Npr. za Bingo raditi njihovu robnu marku po uzoru na K plus u Konzumu. Pa ko ne bi kupovao solidan domaci deterdzent, da je pakovanje od 6 kila za 5-6 KM ili 3 litre omeksivaca za 2-3 KM? Po Skafi raja masovno kupuje neke žmlj deterdžente.

Znaci nije da se nije moglo.
Drinski

#29 Re: DITA, Konjuh, Polihem - Retrospektiva

Post by Drinski »

Ma Alf je to najbolje opisao: em korupcija, em tržišno okruzenje, em radnici koji bi da imaju upravu da radi za 600 KM npr. evo vec dva konkursa padaju za NO Aide jer nema interesenata.

Ja objasnjavao majci i jednom liku da je u startu napravljena pogreška, jer se zadrzao isti broj radnika i nekonkurentne tehnologije, odnosno da je novi vlasnik ili drzavna uprava trebala sačiniti biznis plan, procijeniti broj zaposlenika s kojim se dalje radi a visak otpustiti.
Dobio odgovore tipa: gdje su pare, kakav je to direktor, kolika je njegova plata, gdje je vlada da to sve zaposle, helem, isti odgovori kao ovi iz Aide, ne znam sta je ovo, ko da su i oni među onim strajkačima.
evo ovo su te priče:
"Javno sad pozivamo premijera da da ostavku, ništa nije uradio i sve nas izvarao. On ima 18.000 KM, a ovi ljudi ovdje su gladni - istaknuo je Enes Tanović, član Sindikata 'Solidarnosti' Tuzla."
Alfons Kauders

#30 Re: DITA, Konjuh, Polihem - Retrospektiva

Post by Alfons Kauders »

Drinski wrote:Ma Alf je to najbolje opisao: em korupcija, em tržišno okruzenje, em radnici koji bi da imaju upravu da radi za 600 KM npr. evo vec dva konkursa padaju za NO Aide jer nema interesenata.

Ja objasnjavao majci i jednom liku da je u startu napravljena pogreška, jer se zadrzao isti broj radnika i nekonkurentne tehnologije, odnosno da je novi vlasnik ili drzavna uprava trebala sačiniti biznis plan, procijeniti broj zaposlenika s kojim se dalje radi a visak otpustiti.
Dobio odgovore tipa: gdje su pare, kakav je to direktor, kolika je njegova plata, gdje je vlada da to sve zaposle, helem, isti odgovori kao ovi iz Aide, ne znam sta je ovo, ko da su i oni među onim strajkačima.
evo ovo su te priče:
"Javno sad pozivamo premijera da da ostavku, ništa nije uradio i sve nas izvarao. On ima 18.000 KM, a ovi ljudi ovdje su gladni - istaknuo je Enes Tanović, član Sindikata 'Solidarnosti' Tuzla."
Odavno ja pricam da su nam sindikalci zapravo nepismeni degenerici.

Ima negdje na YT onaj snimak kada konji iz Konjuha traze ostavku tuzlanskog nacelnika - i da vrati privatni avion koji je sebi kupio.

I onda se ibrete sto ih niko ne jebe ni za suhu sljivu... :roll:
The BEN10

#31 Re: DITA, Konjuh, Polihem - Retrospektiva

Post by The BEN10 »

Alfons Kauders wrote:Odavno ja pricam da su nam sindikalci zapravo nepismeni degenerici.
Ima negdje na YT onaj snimak kada konji iz Konjuha traze ostavku tuzlanskog nacelnika - i da vrati privatni avion koji je sebi kupio.
Šta ima načelnik Tuzle sa Konjuhom? :-)
E to je ono što sam ja par puta pisao - ne možeš se bolan rukovodit logikom balavih plenumaša.
Kaže, odakle političaru XY imovina od pola miliona!?
Pa kako je neće imat - svi ovi iz vrha politike su tu 10-tak godina, ako uzmeš da su im primanja 4 milje, to je 50k godišnje. Puta 10 godina, eto ti pola miliona. Još ako im supruge rade, pa tu su još neka dodatna primanja - BEZ KREDITA se ta lova skupi bez problema. I ne možeš onda čovjeka optuživati da je ukrao pola miliona kad ih toliko skupi sasvim legalno i legitimno. I svaka ta optužba o ukradenih pola miliona kompromituje ONOGA KO TAKVE GLUPE ARGUMENTE IZLAŽE, a ne onoga kojega se optužuje. Dakle, to je kontraargument.
Dakle, pored silnih propusta ti nađeš da mu prigovaraš za platu, koju će dobiti i tele ako ga staviš na tu poziciju.
daddy-kool

#32 Re: DITA, Konjuh, Polihem - Retrospektiva

Post by daddy-kool »

Alfons Kauders

#33 Re: DITA, Konjuh, Polihem - Retrospektiva

Post by Alfons Kauders »

The BEN10 wrote:
Alfons Kauders wrote:Odavno ja pricam da su nam sindikalci zapravo nepismeni degenerici.
E to je ono što sam ja par puta pisao - ne možeš se bolan rukovodit logikom balavih plenumaša.
Pa kako je neće imat - svi ovi iz vrha politike su tu 10-tak godina, ako uzmeš da su im primanja 4 milje, to je 50k godišnje. Puta 10 godina, eto ti pola miliona. Još ako im supruge rade, pa tu su još neka dodatna primanja - BEZ KREDITA se ta lova skupi bez problema. I ne možeš onda čovjeka optuživati da je ukrao pola miliona kad ih toliko skupi sasvim legalno i legitimno. I svaka ta optužba o ukradenih pola miliona kompromituje ONOGA KO TAKVE GLUPE ARGUMENTE IZLAŽE, a ne onoga kojega se optužuje. Dakle, to je kontraargument.
Dakle, pored silnih propusta ti nađeš da mu prigovaraš za platu, koju će dobiti i tele ako ga staviš na tu poziciju.
Pa zbog tih gluposti niko i nece na ulicu s njima. I cude se sto niko ne pregovara - pa kako ce pregovarati pobogu kad ne zive na ovoj planeti. Totalno pogubljeni u vremenu i prostoru... :roll:

Ok se boriti za sebe, ali ne vidim svrhu - spaliti zgradu opstine zato jer je nacelnik ukro avion? Kritikovati premijera jer ima platu od 18,000 mjesecno? Sretno s tim...
VjecitiStudent

#34 Re: DITA, Konjuh, Polihem - Retrospektiva

Post by VjecitiStudent »

Bake rekao "ko im je kriv što se nisu snašli u tranziciji" i vojska prionula na posao. Aferim.
VjecitiStudent

#35 Re: DITA, Konjuh, Polihem - Retrospektiva

Post by VjecitiStudent »

_BataZiv_0809 wrote:http://tacno.net/kolumna/aida-kafa-s-okusom-premijera/

Inace kad je DITA u pitanju, za usporedbu-fkt sve hemijske industrije u regionu i dalje rade. Labud i Neva Zagreb, Saponia Osijek, srbijanski DUEL...

Sa pristupacnom cijenom su mogli pokoriti trziste. Npr. za Bingo raditi njihovu robnu marku po uzoru na K plus u Konzumu. Pa ko ne bi kupovao solidan domaci deterdzent, da je pakovanje od 6 kila za 5-6 KM ili 3 litre omeksivaca za 2-3 KM? Po Skafi raja masovno kupuje neke žmlj deterdžente.

Na stranu velike firme, ona trovačnica iz Busovače radi i dobro im ide.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#36 Re: DITA, Konjuh, Polihem - Retrospektiva

Post by _BataZiv_0809 »

The BEN10 wrote:
Ta racunica bi bila tacna da oni ne potrose ni marke od plate za 5 godina :D Doduse mozda i ne potrose, jer svakako zive od "provizija". Sto rece jedan lokalni zenicki politicar pred punom kafanom: "Ko zivi od plate,ja ga nabijem na kurac". :izet:

Ali nije tema.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#37 Re: DITA, Konjuh, Polihem - Retrospektiva

Post by _BataZiv_0809 »

VjecitiStudent wrote:

Jaro dje nece, onaj Uno je fkt dobar, sve cisti. Imaju svoju kopiju VIM-a, imaju i solidan deterdzent za sudje. Omeksivaci su im doduse nekakvi ko puding, ali sve u svemu, za par maraka mozes obezbjediti kucnu zalihu hemije :thumbup:
Alfons Kauders

#38 Re: DITA, Konjuh, Polihem - Retrospektiva

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:

Pa radi jer su mala, privatna firma.

Daj im 200 radnika viska, milionske dugove i deset puta vece troskove amortizacije, pa mi javi hoce li i dalje raditi i kako ce im ici.
daddy-kool

#39 Re: DITA, Konjuh, Polihem - Retrospektiva

Post by daddy-kool »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/premijer ... /141106024
Premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić podnio je ostavku na tu funkciju u pismu koje je uputio Skupštini TK.

Bahrija Umihanić zvanično je imenovan za premijera TK sredinom marta, nakon što je prethodna vlada podnijela ostavku pod pritiskom februarskih demonstracija.

Nakon nepunih osam mjeseci Umihanić je odlučio da više ne može nastaviti voditi Tuzlanski kanton, u kojem posljednjih sedmica obespravljeni radnici sve češće izražavaju svoje nezadovoljstvo protestima pred zgradom Vlade.

"Dužnost Premijera Tuzlanskog kantona prihvatio sam kao čin lične odgovornosti da doprinesem smirivanju stanja izazvanog socijalnim buntom, osiguranju stabilnosti i osnova za razvoj kantona. Okupio sam tim časnih ljudi, kojima je na moj prijedlog Skupština ukazala povjerenje da obnašaju dužnosti ministara u Vladi TK, potpuno posvećenih rješavanju nagomilanih problema u Tuzlanskom kantonu", naveo je Umihanić u pismu.

Također, dodao je da je rad ovog saziva Vlade dodatno opterećen poslovima na sanaciji šteta prouzrokovanih prirodnim katastrofama u maju i augustu, koje su za rezultat imale štete procijenjene na iznos od blizu 650 miliona KM.

"Bez obzira na lično uvjerenje da ne postoje opravdani razlozi za istaknute zahtjeve radnika, što svako dobronamjeran može lako provjeriti, kao odgovoran čovjek kome je stalo do stabilnosti i razvoja Tuzlanskog kantona podnosim ostavku na poziciju Premijera Tuzlanskog kantona", stoji u Umihanićevoj ostavci.

On je od Skupštine TK zatražio da se očituje o ostavci već na narednoj sjednici.
Alfons Kauders

#40 Re: DITA, Konjuh, Polihem - Retrospektiva

Post by Alfons Kauders »

daddy-kool wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/premijer ... /141106024
Premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić podnio je ostavku na tu funkciju u pismu koje je uputio Skupštini TK.

Bahrija Umihanić zvanično je imenovan za premijera TK sredinom marta, nakon što je prethodna vlada podnijela ostavku pod pritiskom februarskih demonstracija.

Nakon nepunih osam mjeseci Umihanić je odlučio da više ne može nastaviti voditi Tuzlanski kanton, u kojem posljednjih sedmica obespravljeni radnici sve češće izražavaju svoje nezadovoljstvo protestima pred zgradom Vlade.

"Dužnost Premijera Tuzlanskog kantona prihvatio sam kao čin lične odgovornosti da doprinesem smirivanju stanja izazvanog socijalnim buntom, osiguranju stabilnosti i osnova za razvoj kantona. Okupio sam tim časnih ljudi, kojima je na moj prijedlog Skupština ukazala povjerenje da obnašaju dužnosti ministara u Vladi TK, potpuno posvećenih rješavanju nagomilanih problema u Tuzlanskom kantonu", naveo je Umihanić u pismu.

Također, dodao je da je rad ovog saziva Vlade dodatno opterećen poslovima na sanaciji šteta prouzrokovanih prirodnim katastrofama u maju i augustu, koje su za rezultat imale štete procijenjene na iznos od blizu 650 miliona KM.

"Bez obzira na lično uvjerenje da ne postoje opravdani razlozi za istaknute zahtjeve radnika, što svako dobronamjeran može lako provjeriti, kao odgovoran čovjek kome je stalo do stabilnosti i razvoja Tuzlanskog kantona podnosim ostavku na poziciju Premijera Tuzlanskog kantona", stoji u Umihanićevoj ostavci.

On je od Skupštine TK zatražio da se očituje o ostavci već na narednoj sjednici.
Posteno - i pametno.

Da ne bude zabune, ovo ce uraditi SVAKO, a ne samo Umihanic.

E sad... Mozemo nastaviti dovoditi ljude na tu poziciju, da im jebu mater, da ih optuzuju za kriminal, kamenuju i proganjaju... Ili mozemo pogledati sta zapravo radnici traze i koliko je to realno?

Ili da opet imenujemo nekog koga ce istjerati za pola godine jer nema magicni stapic i par stotina miliona maraka u steku?
Drinski

#41 Re: DITA, Konjuh, Polihem - Retrospektiva

Post by Drinski »

Za početak bi bilo dobro da tuzilac Ljubić počne raditi svoj posao pa podigne optuznice protiv piromana i terorista iz februara (a vala svakako i ovih korumpiranih), te da MUP ispendreči ove koji misle da mogu raditi sta hoće.
Nakon toga, treba početi puno učiti i puno raditi.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#42 Re: DITA, Konjuh, Polihem - Retrospektiva

Post by KatarinaKosaca »

Drinski wrote:Za početak bi bilo dobro da tuzilac Ljubić počne raditi svoj posao pa podigne optuznice protiv piromana i terorista iz februara (a vala svakako i ovih korumpiranih), te da MUP ispendreči ove koji misle da mogu raditi sta hoće.
Februrarski teroristi, kazes... pa cak je i nakiceni Lukas odustao od ove kvalifikacije :D
Drinski

#43 Re: DITA, Konjuh, Polihem - Retrospektiva

Post by Drinski »

Kada je odustao?
čl. 201 KZ FBIH Terorizam
(1) Ko učini teroristički čin s ciljem ...prisiljavanja organa vlasti u Federaciji da što učini ili ne učini ..kazniće se ...

Teroristički čin, u smislu ovog člana, podrazumijeva koju od sljedećih namjernih radnji koja, s obzirom na svoju prirodu ili okolnost može ozbiljno oštetiti državu ili međunarodnu organizaciju:
a) napad na život osobe koji može prouzrokovati njenu smrt;
b) napad na tjelesnu cjelovitost osobe;
c) protupravno zatvaranje, držanje zatvorenom ili na drugi način lišenje ili ograničavanje slobode kretanja drugoj osobi, s ciljem da se nju ili nekoga drugoga prisili da što učini, ne učini ili trpi (otmica), ili uzimanje talaca;
d) nanošenje velike štete objektima Federacije ili javnim objektima, prometnom sustavu, postrojenjima infrastrukture uključujući informatički sustav, nepomičnoj platformi koja se nalazi u kontinentalnom pojasu, javnom mjestu ili privatnoj imovini za koju štetu je vjerovatno da će ugroziti ljudski život ili dovesti do znatne privredna štete;
e) otmicu zrakoplova, broda ili drugog sredstva javnog saobraćaja ili prijevoza robe;
f) proizvodnju, posjedovanje, sticanje, prijevoz, snabdijevanje, korišćenje ili osposobljavanje za korišćenje oružja, eksploziva, nuklearnog, biološkog ili hemijskog oružja ili radioaktivnih materija, te istraživanje i razvoj biološkog i hemijskog oružja ili radioaktivnih materijala;
g) ispuštanje opasnih materijala ili izazivanje požara, eksplozija ili poplava s ciljem ugrožavanja ljudskih života;
h) ometanje ili zaustavljanje snabdijevanja vodom, električnom energijom ili drugim osnovnim prirodnim resursom s ciljem ugrožavanja ljudskih života;
i) prijetnja učinjenjem kojeg djela iz tač.od a) do h) ovog stava.
čl. 149. Napad na ustavni poredak Federacije
Ko upotrebom fizičke sile ili prijetnjom upotrebe fizičke sile pokuša promijeniti ustavni poredak Federacije ili svrgnuti njene najviše institucije,
kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina
Ne treba se biti uvijek pravnik da se jezički tumače propisi a sada usporedi zahtjeve i radnje učinalaca krivičnih djela (kolokvijalno nazvanih plenumaši) sa napisanim.
VjecitiStudent

#44 Re: DITA, Konjuh, Polihem - Retrospektiva

Post by VjecitiStudent »

KatarinaKosaca wrote:
Drinski wrote:Za početak bi bilo dobro da tuzilac Ljubić počne raditi svoj posao pa podigne optuznice protiv piromana i terorista iz februara (a vala svakako i ovih korumpiranih), te da MUP ispendreči ove koji misle da mogu raditi sta hoće.
Februrarski teroristi, kazes... pa cak je i nakiceni Lukas odustao od ove kvalifikacije :D
Imam osjećaj da je istraga u Sarajevu došla do iznenađujućih saznanja, pa zato sve stalo, nek pada prašina ...
KatarinaKosaca

#45 Re: DITA, Konjuh, Polihem - Retrospektiva

Post by KatarinaKosaca »

@Drinski Ooooo, Fahrija iarkin, nisam te prepoznala. Na stranu sto je gladne sugradjane neumjesno nazivati teoristima, a sa legalne strane ko je optuzen za terorizam, a ko osudjen za terorizam
I dodji vise k sebi, nisi forumski ni policajac ni tuzitelj, a to glumis sa tema na temu... psujuci majku.u sebi kako kazes :-) :-)
Last edited by KatarinaKosaca on 06/11/2014 11:41, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#46 Re: DITA, Konjuh, Polihem - Retrospektiva

Post by VjecitiStudent »

Alfons Kauders wrote: ...
Posteno - i pametno.

Da ne bude zabune, ovo ce uraditi SVAKO, a ne samo Umihanic.

E sad... Mozemo nastaviti dovoditi ljude na tu poziciju, da im jebu mater, da ih optuzuju za kriminal, kamenuju i proganjaju... Ili mozemo pogledati sta zapravo radnici traze i koliko je to realno?

Ili da opet imenujemo nekog koga ce istjerati za pola godine jer nema magicni stapic i par stotina miliona maraka u steku?
Kad je već radnicima obećao ostavku, osnovni red je da ispuni obećanje.
U svakom slučaju, pozitivno, nastavak vaspitno-pedagoškog procesa ...

A imenovali su ga isti oni koji tamo vladaju i koji nastavljaju vladati.
Neka za sljedeću turu nešto bolje smisle, kupovina vremena ne može ići beskonačno.
KatarinaKosaca

#47 Re: DITA, Konjuh, Polihem - Retrospektiva

Post by KatarinaKosaca »

VjecitiStudent wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Imam osjećaj da je istraga u Sarajevu došla do iznenađujućih saznanja, pa zato sve stalo, nek pada prašina ...
to je to. a forusmkim "strucnjacima" su ostavili da tvornicke radnike nazivaju teroristima
Drinski

#48 Re: DITA, Konjuh, Polihem - Retrospektiva

Post by Drinski »

VjecitiStudent wrote: Imam osjećaj da je istraga u Sarajevu došla do iznenađujućih saznanja, pa zato sve stalo, nek pada prašina ...
Moguće.
Ali ću ponoviti ono sto sam kazao u februraru: to će se njima i obiti o glavu, jer sada ce se svakome dići k. da blokira cestu, trazi ostavku, pali zgrade. Evo ovo juče i danas sa Umihanićem je samo dokaz toga.

To ce se desavati sve dok nekome od politicara više ne dodija ova igra "mačke i miša" pa uradi ono sto je trebao na početku: naredi policiji da razbija glave.

@katarina
jel de da ti imas frustracije? :mrgreen:
KatarinaKosaca

#49 Re: DITA, Konjuh, Polihem - Retrospektiva

Post by KatarinaKosaca »

Drinski .. za mog psa pitas ima li brnjiu, mene pitas kako setam i imam li frustracije. Postvih li ja tebi ikada iti jedno licno pitanje? Halo, ba, nisi istrazitelj, ja sam tebi samo forumski nik taman da pisem iz ludnice.
VjecitiStudent

#50 Re: DITA, Konjuh, Polihem - Retrospektiva

Post by VjecitiStudent »

Drinski wrote:
VjecitiStudent wrote: Imam osjećaj da je istraga u Sarajevu došla do iznenađujućih saznanja, pa zato sve stalo, nek pada prašina ...
Moguće.
Ali ću ponoviti ono sto sam kazao u februraru: to će se njima i obiti o glavu, jer sada ce se svakome dići k. da blokira cestu, trazi ostavku, pali zgrade. Evo ovo juče i danas sa Umihanićem je samo dokaz toga.

To ce se desavati sve dok nekome od politicara više ne dodija ova igra "mačke i miša" pa uradi ono sto je trebao na početku: naredi policiji da razbija glave.

@katarina
jel de da ti imas frustracije? :mrgreen:
Ovo sa Umihanićem nije nikakav dokaz, smjene i padovi vlada su redovna pojava širom svijeta.
Zanimljivo je kakve sve metode prizivaju ove pristalice demokratije i protivnici prošlih, mračnih vremena ...
Post Reply