Distrikt Brcko

Post Reply

Da li ste da BiH bude uredjena po ugledu na Distrikt Brcko

Da
15
94%
Ne
1
6%
 
Total votes: 16

Shoba
Posts: 1734
Joined: 24/11/2003 00:00

#1 Distrikt Brcko

Post by Shoba »

Ovo je interesantna vijest, koja podriva trenutnu situaciju:

IVANIĆ: ODLUKA SUZAN JOHNSON
PRETVARA BRČKO U TREĆI ENTITET
Banja Luka, 05.08.2006. - Odluka supervizorice za Brčko Distrikt Suzan Johnson o ukidanju primjene entitetskih zakona na području Distrikta pretvara Brčko u treći entitet, ocijenio je danas ministar vanjskih poslova BiH i lider Partije demokratkog progresa Mladen Ivanić. To nikada nije, kako je naveo, bio cilj Dejtonskog sporazuma i Arbitražne odluke za Brčko. Ivanić je u izjavi medijima u RS naglasio da je odluka Suzan Johnson apsolutno neprihvatljiva, posebno što je donesena bez rasprave u bh. parlamentima i u vrijeme kada se oni ne sastaju što ukazuje na autokratski pristup.
...............

Brcko kao nezavisna cjelina, presjeca RS na dva dijela, tako da u svakom slucaju nema govora o odcjepljenju RS-a. U realnosti, Republika Srpska se sastoji iz Istocne i Zapadne Republike Srpske, sto je "Anti-dejtonski" :-)

Znaci, ako Distrikt Brcko moze funkcionisati kao multinacionalna sredina, u kojoj se postuju prava gradjana BiH, ne vidim zasto se isti arsin ne bi primijenio na ostatak BiH.

Zivjeo distrikt Brcko!!! :lol: :lol: :lol:
zavrzlama
Posts: 10307
Joined: 15/01/2006 18:35

#2

Post by zavrzlama »

Supervizor za Brčko Suzan Džonson izdala novi nalog

Ukidaju se entitetski zakoni u distriktu
BRČKO - Supervizor za Brčko distrikt Suzan Džonson juče je, pozivajući se na ovlaštenja iz Konačne arbitražne odluke za Brčko ukinula sve entitetske zakone na tom području i proglasila prestanak pravnog značaja međuentitetske granice u distriktu, saopšteno je juče iz OHR-a.

U nalogu supervizora za Brčko naglašava se da su postojeći zakoni distrikta, države i Socijalističke Republike BiH, koji se primjenjuju u distriktu, dovoljni da na adekvatan način regulišu oblasti djelovanja obuhvaćene entitetskim zakonima koji se ukidaju donošenjem tog naloga.

Uz nalog je objavljen i aneks entitetskih zakona koji će biti odmah preuzeti kao zakoni Brčko distrikta sa istovjetnim tekstom i biće na snazi sve dok ih ne izmijeni ili ukine Skupština distrikta.

"Shodno stavu 39 Konačne arbitražne odluke međuentitetska granica na području distrikta prestaje da ima pravni značaj", navodi se u nalogu, uz napomenu "da će bilo koji postupak entiteta ili institucija distrikta koji za posljedicu ili efekat ima vraćanje pravnog značaja međuentitetske granice ili stvaranja bilo koje druge geografske linije sa sličnim značenjem, podjelu distrikta na etničkoj osnovi ili da distrikt pripoji bilo kom entitetu, biti proglašen ništavnim".

Taj stav, kako je upozoreno, ima trajni karakter i ne može biti modifikovan osim nalogom Arbitražnog tribunala ili nalogom supervizora, čak ni nakon prestanka supervizije ili nadležnosti Tribunala.

N.Ta.


velika pobjeda onih koji se bore za jedinstvenu BIH bez nacionalnih podjela...bice zanimljive reakcije politicara iz rs-a.

Brcko je u Dejtonu ostavljeno kao otvoreno pitanje,bas iz razloga da se ima adut u slucaju da neka od strana,krene krivim putem i putem koji ne odgovara Americi i Evropi....mislim da ce Dodik najvise to osjetiti....
BiH_Izbjeglica
Posts: 68
Joined: 22/07/2006 12:12

#3

Post by BiH_Izbjeglica »

eto vidite da u nekim stvarima ne treba da bude "kompromis", nije ni cudo sto u zadnje vrijeme Dodik pravi negativne komentare u vezi Brcko Distrikta

Brcko je trn u oku cetnika, evo sad ga vise ne mogu izvaditi :-) :) :-D :D :P :razz: :dance: :bih:
User avatar
Novi_Nick
Posts: 2896
Joined: 24/08/2003 00:00

#4 Re: Distrikt Brcko

Post by Novi_Nick »

Image

Image

Code: Select all

https://bs.wikipedia.org/wiki/Br%C4%8Dko_distrikt
Last edited by Novi_Nick on 09/03/2024 05:11, edited 2 times in total.
User avatar
Novi_Nick
Posts: 2896
Joined: 24/08/2003 00:00

#5 Re: Distrikt Brcko

Post by Novi_Nick »

EJUP GANIĆ ZA HAYAT: "Brčko je kost u grlu onima koji misle na podjelu BiH!"

"Ako ima pobjede poslije Dejtona, vjerovatno će historičari zaključiti da je to Brčko, abritraža za Brčko koja ja učvrstila ovu državu", rekao je Ganić.


Društvo

Prije 6h Prije 6h

Image

Prilikom pregovora u Dejtonu 1995. dogovoreno je da će se status Brčkog riješiti međunarodnom arbitražom, te je Predsjedništvo BiH 15. marta 1996. imenovalo Državnu komisiju za arbitražu, na čijom čelu je bio Ejup Ganić.

O tome je profesor Ganić danas govorio u programu televizije Hayat.

"Zagovarao sam Distrikt. Entitet RS nema teritorijelni kontinuitet. Ako pogledate mapu podijeljen je na dva dijela. To je bh. teritorija. Hoće li RS da odcijepi jedan dio tog entiteta ili drugi? I dalje arbitraža postoji. Ako bi neko uznemiravao Distrikt, on bi mogao da bude dodijeljen Federaciji.

Brčko je kost u grlu onima koji misle na podjelu. Ako žele da živimo mirno i sarađujemo, te se granice neće osjećati. Ako ima pobjede poslije Dejtona, vjerovatno će historičari zaključiti da je to Brčko, abritraža za Brčko koja ja učvrstila ovu državu",
rekao je Ganić.



Code: Select all

https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/344597/ejup_ganic_za_hayat_brchko_je_kost_u_grlu_onima_koji_misle_na_podjelu_bih.html
Ima Bosne_Bice Bosne
Posts: 4137
Joined: 07/02/2009 03:56
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#6 Re: Distrikt Brcko

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Sjediste apelacionog suda treba biti u distriktu Brcko. :izet:
User avatar
problemnatravunu
Posts: 15647
Joined: 26/10/2014 07:41
Location: Sarajevo

#7 Re: Distrikt Brcko

Post by problemnatravunu »

Nije to ni loša ideja ,
ali dokle god postoje fizičke prepreke za brzi transport optuženika i svega što ide sa time (čitaj, nije Sarajevo povezano autocestom sa Brčkim),
ipak je najidealnije da apelacioni sud bude u Istočnom Sarajevu
Ima Bosne_Bice Bosne
Posts: 4137
Joined: 07/02/2009 03:56
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#8 Re: Distrikt Brcko

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

problemnatravunu wrote: 09/03/2024 07:01 Nije to ni loša ideja ,
ali dokle god postoje fizičke prepreke za brzi transport optuženika i svega što ide sa time (čitaj, nije Sarajevo povezano autocestom sa Brčkim),
ipak je najidealnije da apelacioni sud bude u Istočnom Sarajevu
Pa ako je zapelo samo za sjediste suda, Brcko bi bilo kompromisno (neutralno) rijesnje, ali izgleda da nije samo do sjedista suda.
A sto se puteva tice, ha BL, ha Brcko.
Najvjerovatnije nece usvojiti zakon o sudovima osim ako trojka ne popusti Dodikovim ucjenama.
Post Reply