Diskusija o osnivanju Tehničkog muzeja

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Treba li Sarajevu Tehnički muzej?

Da
38
97%
Ne
1
3%
 
Total votes: 39

User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

#1 Diskusija o osnivanju Tehničkog muzeja

Post by valterbranisarajevo »

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo (SKS) zastupnici su obavili dugu raspravu o prijedlogu odluke o utvrđivanju postojanja javnog interesa za osnivanju JU Tehnički muzej Sarajevo, koji na kraju nisu usvojili.

Ovaj muzej trebao bi biti osnovan sa suosnivačem JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo na osnovu Elaborata o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja Tehničkog muzeja u Sarajevu.

Većina zastupnika upitala je Vladu KS otkud novci za osnivanje ovog muzeja.

Premijer KS-a Besim Mehmedić obratio se zastupnicima obrazlažući da danas odlučuju o tome postoji li javni interes za ovaj muzej, a ne o njegovom osnivanju.

"Ako usvojimo ovu odluku, onda će se nalaziti rješenja za realizaciju i izgradnju ovog muzeja", kazao je premijer.

Zastupnica SDP-a u SKS-u Edina Papo podsjetila je prisutne da propadaju muzeji i spomenici kulture u kantonu, a danas treba da glasaju za osnivanja novoga.

"Za ovakvo nešto ne vidim finansijsku opravdanost", dodala je.

Ministar finansija KS-a Muhamed Kozadra kazao je da ovom odlukom neće biti daljnjeg terećenja budžeta.

Rifat Škrijelj, zastupnik SDA u SKS-u, kazao je da neće glasati za ovu odluku.

"Mi zastupnici nismo toliko neuki i neiformirani da ne znamo šta usvajamo. Onog trenutka kad potpišemo ugovor kojim će se Elektroprivreda obavezati da neće sredstva koja uloži u muzej kasnije potraživati od kantona i teretiti ovaj budžet tada ću glasati za ovu odluku. Ovo ne znači da sam protiv muzeja i kad bude njegovo osnivanje transparentano i zakonito glasat ću za to", kazao je Škrijelj.

Nakon duge rasprave ovaj prijedlog nije usvojen.


Meni se ova ideja sviđa, naravno pod uslovom da se riješi pitanje njegovog trajnog finansiranja. Bio sam nekoliko puta u zagrebačkom tehničkom muzeju i u njemu ostajao satima: stari automobili, razne tehničke narave, tramvaji..Možda bi izdvojeni dio tehničkog muzeja mogla biti i opservatorija na Trebeviću. Ali kako sada stvari stoje poslanici nisu bili zainteresovani...
User avatar
nellington
Posts: 10761
Joined: 11/03/2008 13:32
Location: navedeno lice se udaljilo u nepoznatom pravcu.

#2 Re: Diskusija o osnivanju Tehničkog muzeja

Post by nellington »

Moju podršku imaju - a Škrijelj neka se više poklopi... Baš mi je nejasan čovjek - i akademski i onako, sa strane čojstva.
User avatar
amrica
Posts: 7110
Joined: 26/01/2007 17:58

#3 Re: Diskusija o osnivanju Tehničkog muzeja

Post by amrica »

Osnovno pitanje: koliko kosta otvaranje tog muzeja, gdje ce se nalaziti, koliko novaca treba uloziti u osposobljavanje tog prostora za muzej... Kako ce se prostor grijati? To mora biti ogromna hala = ogromni troskovi grijanja i ostalog odrzavanja. Koliko ce zaposlenih imati? Koliko ce njihove plate, doprinosi, regresi, TO.... iznositi?
Kriza drma, drmace ovdje jos dugo. Prije ce se poceti smanjivati plate u skolama, policiji, ... nego sto ce se povecati prihodi Kantona.

Ako EP ima novaca i ostalih mogucnosti, neka pravi, ali trositi budzetski novac kojeg nema za nesto sto ne pravi dobit u ovo vrijeme je bezze.

Ideja je super, ali ne sad i ovdje.
User avatar
Haris.ba
Posts: 24806
Joined: 08/09/2005 20:08

#4 Re: Diskusija o osnivanju Tehničkog muzeja

Post by Haris.ba »

amrica wrote:Osnovno pitanje:gdje ce se nalaziti,
Nisam gledao raspravu, ali znam da je postojala ideja da se ruina na Marijin Dvoru (stara elektrana, Valter Perić) obnovi kao tehnički muzej. Je li to ta ideja - ne znam. Ali bila je ideja da sve to finansira elektroprivreda. Šta je sada - ne znam. I mene zanima misli li se na lokaciju koju sam rekao.
nellington wrote:Moju podršku imaju - a Škrijelj neka se više poklopi... Baš mi je nejasan čovjek - i akademski i onako, sa strane čojstva.
A šta je problem u onome što je rekao? Jer proglasiti nešta za javni interes - znači budžet.
User avatar
nellington
Posts: 10761
Joined: 11/03/2008 13:32
Location: navedeno lice se udaljilo u nepoznatom pravcu.

#5 Re: Diskusija o osnivanju Tehničkog muzeja

Post by nellington »

Haris.ba wrote:
nellington wrote:Moju podršku imaju - a Škrijelj neka se više poklopi... Baš mi je nejasan čovjek - i akademski i onako, sa strane čojstva.
A šta je problem u onome što je rekao? Jer proglasiti nešta za javni interes - znači budžet.
Istina - znači. Međutim, EPBiH nema interesa da navali kompletno finansiranje Muzeja na pleća budžetskih korisnika. Ovdje sam više išao ad hominem na Škrijelja - najgorljivijeg BPSovca poslije generala Halilovića, koji je tako 'ladno prešao u SDA. Ad hominem nije baš ok, ali me uhvatila huja :)
User avatar
Haris.ba
Posts: 24806
Joined: 08/09/2005 20:08

#6 Re: Diskusija o osnivanju Tehničkog muzeja

Post by Haris.ba »

nellington wrote:Škrijelja - najgorljivijeg BPSovca poslije generala Halilovića, koji je tako 'ladno prešao u SDA. Ad hominem nije baš ok, ali me uhvatila huja :)
A ja mislio greška u novinskom tekstu kad su napisali da je zastupnik Sda :D . Mada, mene zanima priča iza odbijanja ovoga prijedloga. Nije ovaj prijedlog odbijen samo zato zbog čega su rekli. Al' eto - fino je vidjeti da malo "razmišljaju" o netrošenju naših para.
User avatar
pametolog
Posts: 2065
Joined: 16/09/2009 17:48
Location: Tamo gdje se uspjeh, rad, znanje i trud ne prasta

#7 Re: Diskusija o osnivanju Tehničkog muzeja

Post by pametolog »

ja, ja, treba zatvorit i ove muzeje i skole i pozorista i takoto...
treba svi da kukamo i zivimo od pomoci i pricamo kako niko nevalja i kako je ovdje papanluk, a kako je sve u "evropi" super, imaju i tehnicki muzej, a vidi nas.

Pa nek otvore mali muzej za pocetak, moze biti u okviru nekog drugog objekta, pa-malo-pomalo. Ako je EP tako zainteresovana, mogu dat malo svoga prostora + malol livade ispred/na Wilsonovom za eksponate koji svakako mogu stajat napolju. K'o da ce se otvoriti 1. augusta ako sad donesu odluku, i k'o da ce imati milion eksponata odmah.

Na sve se gleda danas sa nekom negativom i svi hoce milion odmah. Moramo prvo nekoliko godina (da, godina) odgajati publiku za muzeje, pozorista, galerije,... pa ce onda doci i efekti, direktni za te institucije povecanjem posjetioca/gledaoca, i indirektni kroz bolje znanje i kulturu tih istih ljudi. Preko noci nema nista. Ocekivati da ce se muzej otvoriti veceras i vec prekustra imati 12,264 posjetioca, e to malo sutra.
User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

#8 Re: Diskusija o osnivanju Tehničkog muzeja

Post by valterbranisarajevo »

Stara centrala na Marijin dvoru je objekat pod zaštitom države i naravno da treba biti obnovljena. Možda, kao što rekoste ne bi bila loša za početak. S druge strane znam da BH Telekom želi napraviti svoj muzej u staroj želj. stanici na Bistriku, kada bi se sve to objedinilo sq Elektroprivredom, pa Energoinvest, Željeznice, GRAS, Univerzitet (kome mislim pripada opservatorij). Naravno uz eksponate bi bila poželjna i mala novčana pomoć.

U samom muzeju bi se mogle napraviti spomen sobe posvećene našim cijenjenim sugrađanima nobelovcu Vladimiru Prelogu i Emeriku Blumu.

Svojevremeno je na ovom forumu bila jedna interesantna inicijativa da se po obnovi Spomen parka Vraca postavka iz muzeja revolucije prebaci gore. Tako bi ostao slobodan objekat i on bi se mogao iskoristiti za neki drugi muzej-možda baš tehnički...

Opcija ima milion. Meni se ova ideja svidjela jer napokon malo počinjemo razgovarati o nekim normalnim ljudskim stvarima.

JBGA kada možemo "sprčkati" 300.000 Km godišnje za "samostalne umjetnike", pa valjda možemo osigurati sredstva za muzej...

Mislim da su poslanici olako odbacili ovu lijepu inicijativu. Trebali su iskazati podršku, uz ogradu da se u realizaciju krene kada se steknu uslovi.Ovako vjerovatno je inicijativa definitivno stavljena ad acta.

Šteta... :(
User avatar
O'zone
Globalni moderator
Posts: 22352
Joined: 17/02/2008 20:29
Location: Kad god popizdite na vlast, sjetite se da i u opoziciji sjede ista takva govna...."

#9 Re: Diskusija o osnivanju Tehničkog muzeja

Post by O'zone »

Muzej treba svakako ali se bojim da ga ne zadesi sudbina ova dva koja već imamo jer se o njima skoro ne vodi računa. Svake godine imamo priliku da čujemo preklinjanja kustosa da se pomogne u plaćanju grijanja jer propadaju eksponati koji imaju neprocjenjivu vrijednost.
Max Bunker
Posts: 2406
Joined: 19/03/2010 00:16

#10 Re: Diskusija o osnivanju Tehničkog muzeja

Post by Max Bunker »

nellington wrote:Moju podršku imaju - a Škrijelj neka se više poklopi... Baš mi je nejasan čovjek - i akademski i onako, sa strane čojstva.
Ma isfrustrirana budala, koja hoce da je vlast i da se pita.
nera18
Posts: 1563
Joined: 27/09/2009 13:35

#11 Re: Diskusija o osnivanju Tehničkog muzeja

Post by nera18 »

ja ne shvatam zasto je odluka osporena
onakvo ruglo u centru grada propada jos vise, elektroprivreda izdvaja sredstva i oni osporavaju nesto slicno ;-)
User avatar
Asana
Posts: 1456
Joined: 15/12/2004 11:40
Location: Sarajevo

#12 Re: Diskusija o osnivanju Tehničkog muzeja

Post by Asana »

Jedva cekam da ga otvore, pa da im poklonim masu skalamerije iz svog stana i podruma :)
nera18
Posts: 1563
Joined: 27/09/2009 13:35

#13 Re: Diskusija o osnivanju Tehničkog muzeja

Post by nera18 »

e bas ce ga otvorit :lol: :roll:
User avatar
Jara
Posts: 31408
Joined: 27/03/2006 00:36

#14 Re: Diskusija o osnivanju Tehničkog muzeja

Post by Jara »

To bi bilo lijepo, al' kao što neko reče, postojeći muzeji propadaju zbog nedostatka sredstava.
Ko će to plaćati i održavati?
Ambrozija
Posts: 2845
Joined: 20/01/2010 18:34
Location: Sarajevo

#15 Re: Diskusija o osnivanju Tehničkog muzeja

Post by Ambrozija »

Lokacija je izvrsna! Krajnje vrijeme je da se ono ruglo u samom centru grada popravi i stvori nesto korisno! Ali danas citam i cine se nista od toga za sad...
User avatar
uvjek dobar gost
Posts: 7109
Joined: 12/12/2005 14:51
Location: blizu Merkura

#16 Re: Diskusija o osnivanju Tehničkog muzeja

Post by uvjek dobar gost »

Samo kratko, o da svakako nam treba Tehnički muzej. Interes to je svih nas, djece male, starih sugrađana, onih koji nemaju pojma o istoriji grada i BiH, no postoje tu veliki problemi koji nisu nužno vezani za novac već imaju uporište u mentalitetu.

Prelazim na stvar, ko god je recimo vani bio u nekom muzeju imao je priliku da vidi zašto sadašnji koncept muzeja kod nas ne uspjeva. Imamo toliko toga za pokazati no nismo se makli iz mentaliteta "komunizma" muzeji su suhoparni, mahom dosadni, rijetko u njima rade zanimljivi kustosi il prezentatori, niđe pametnog gift shopa, da ne spominjem restorane il recimo kafiće... dio za djecu i tako dalje. Zamislite samo da u Zemaljskom Muzeju , koji je najstariji muzej na Balkanu ima kafa da se popije i sendvič da se pojede u sklopu recimo botaničkog vrta a da negdje drugo ima tradicionalni restoran... da mogu lijepi suveniri da se kupe ili replike eksponata u raznim veličinama, mape srednjovjekovne Bosne ili ine stvari koje tamo imaju izložene il trunu negdje u podrumima.... Trebam li ovdje napominjati priču o muzeju savremene umjetnosti čija najkvalitetnija postavka trune u memu... primjer Zagreba i tamošnjeg muzeja savremene umjetnosti koji je pokupio kajmak ....

Znači mentalitet, onda sve ostalo... nije toliko do para koliko je do nas, postali smo temelji i samo ćakulamo i drobimo.... treba pustiti ljude da rade... kvalitetne... i ne treba izmišljati toplu vodu.. spremiti delegaciju za London, Amsterdam, Pariz i Prag... vidjeti šta su u stvari muzeji sa novim konceptima djelovanja....

Pored ovoga, pokrenuh skoro temu ako hoš park napravi ga il ako hoš trg uzmi ga.... nemamo mi vremena da čekamo od primitivaca da prave parkove, muzeje, trgove.. njihov plafon je asfalt i korida na njemu... sve je do nas.!
ins
Posts: 2711
Joined: 12/05/2005 10:50

#17 Re: Diskusija o osnivanju Tehničkog muzeja

Post by ins »

@uvjek dobar gost

:thumbup:

Odlicna misao.

Ja bih to rekao ovako: u danasnjem svijetu muzeji su "brand", a kod nas su jos uvijek "ustanove"
User avatar
uvjek dobar gost
Posts: 7109
Joined: 12/12/2005 14:51
Location: blizu Merkura

#18 Re: Diskusija o osnivanju Tehničkog muzeja

Post by uvjek dobar gost »

ins wrote:@uvjek dobar gost

:thumbup:

Odlicna misao.

Ja bih to rekao ovako: u danasnjem svijetu muzeji su "brand", a kod nas su jos uvijek "ustanove"
I to ustanove koje su zastarile, nekako zakočile u vremenu i bez mrve menadžerskog sluha... uz dostupnost svih novih tehnologija po ne toliko velikoj cijeni i u današnjem svijetu... to tako ne može...
Da je drugačije te "ustanove" ne bi bile frontalni kokuzi, no nema sinergije između tih institucija il ustanova, dizajnera, studenata i ostalih koji imaju ideje i mogli bi pomoći....
ins
Posts: 2711
Joined: 12/05/2005 10:50

#19 Re: Diskusija o osnivanju Tehničkog muzeja

Post by ins »

Da se vratimo na temu Tehnickog muzeja.

Ovo sto zeli da uradi EPBIH je vrhunski primjer "drustevo odgovornog" poslovanja, i ovdje se radi prije svega o spasavanju objekta koji je na listi ugrozenih nacionalnih spomenika BIH i drugo, o osnivanju jos jedne kulturne ustanove!
EPBIH je 'ladno mogla da kupi od IRISa ovu zgradu, i otvori nesto zatvorenog tipa unutra (u rasponu od menze do skladista), i time bi grad trajno izgubio jedan vrlo kvalitetan prostor. Oni su odabrali puno bolju opciju za sve nas! :thumbup: :thumbup: :thumbup:

A sa 10.500.000 KM koje su odvojili za ovu namjenu, mogu cuda uciniti!

Ja sam Centralu uvijek zamisljao vise kao neki mini-konferencijski centar, uz naglasenu funkciju izlozbenog paviljona kakav fali Sarajevu (za promocije, premijere, dogadjaje), ali realno to nije ostvarivo, tako da je ovaj Tehnički muzej "second best" :thumbup: Mada bi inisistirao da u sastavu muzeja bude multimedijalna hala, za ove stvari (npr premijere novih vozila, modne revije :-) , promocije raznih brandova, mini-sajmove, itd)
User avatar
amrica
Posts: 7110
Joined: 26/01/2007 17:58

#20 Re: Diskusija o osnivanju Tehničkog muzeja

Post by amrica »

A hoce li biti mjesta za Valtera Perica tu? :?:
ins
Posts: 2711
Joined: 12/05/2005 10:50

#21 Re: Diskusija o osnivanju Tehničkog muzeja

Post by ins »

uvjek dobar gost wrote:
I to ustanove koje su zastarile, nekako zakočile u vremenu i bez mrve menadžerskog sluha... uz dostupnost svih novih tehnologija po ne toliko velikoj cijeni i u današnjem svijetu... to tako ne može...
Da je drugačije te "ustanove" ne bi bile frontalni kokuzi, no nema sinergije između tih institucija il ustanova, dizajnera, studenata i ostalih koji imaju ideje i mogli bi pomoći....
Upravo tako, ne znam jesi li ikada pricao sa nekim iz tih "ustanova popravnog tipa"?
Svi oni mogu satima pricati sta bi "drzava trebala" uraditi za muzeje, a kada ih pitas sta su oni uradili za svojih 4-8-12 godina mandata, nema odgovora! :x

Recimo, direktor Historijskog muzeja je kompletan kreten! Tako nesto se rijetko vidja...

Svojevremeno sam bio u Zemaljskom muzeju sa jednim potencijalnim donatorom, koji ima svoju malu fondaciju za kulturu i kojem nije bio problem izdvojiti iz nje 10-15000 EUR za neku podrsku. Mi odemo u muzej, saslusamo sta im treba (tipa stakleni krov, nove vitrine, neka masina, instalacija LAN itd), i covjek logicno pita za sta imaju gotov projekat? Ispostavi se da nemaju niti jedan projekat, ne izvedbeni nego cak niti idejni. Onda covjek pita pa dobro koliko treba za LAN mrezu? Sute opet. Postigne se "dogovor", da oni urade okvirni projekat, i da se jave njemu kada budu imali konkretnu sumu. Nagradno pitanje: da li su se ikada javili? :run:
ins
Posts: 2711
Joined: 12/05/2005 10:50

#22 Re: Diskusija o osnivanju Tehničkog muzeja

Post by ins »

amrica wrote:A hoce li biti mjesta za Valtera Perica tu? :?:
Eno ga i sada, pored mosta Skenderija...
User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

#23 Re: Diskusija o osnivanju Tehničkog muzeja

Post by valterbranisarajevo »

kako sam ja informisan (možda griješim, ali eto) stara centrala je kult.istorijski spomenik pod
zaštitom države,pa prema tome ta država nema pravo da kaže: mi smo za muzej, ali ako EP ne bude tražila kasnije pare iz budžeta, nego treba da izvršava svoje obaveze, ako ništa prema obnovi same"munjare" (tako se zvala za vrijeme II svjetskog rata :D )

Ali tako je kada nam vladaju oni koji nisu "odrasli uz muzej" nego uz prelo i hrkljuš... :oops:
User avatar
uvjek dobar gost
Posts: 7109
Joined: 12/12/2005 14:51
Location: blizu Merkura

#24 Re: Diskusija o osnivanju Tehničkog muzeja

Post by uvjek dobar gost »

Ima jedna nova narodna izreka, mole se pametniji da više ne popuštaju !!!

Imao sam priliku da budem u Londonu u "tehničkom" muzeju... ljudi tamo nema šta nemaju... i da tako bih volio da i Sarajevo ima tehnički muzej, da djeca mala sa školom idu tamo da hodaju njegovih hodnicima da ih inspiriše nauka i tehnika a ne pink i farma, no ukoliko se ne stvori kritična masa ljudi koji će zahtjevati muzej, nuditi rješenja kako doći do istog, kako ga naknadno održavati i kako on da bude ekonomski opravdan... sve će ovo ostati spisak lijepih želja.

Ovaj grad se može pohvaliti mnogim tehničkim rješenjima za vrijeme perioda Osmanlija pa onda Austro-Ugara... sve to je većini populacije skoro pa skroz nepoznato. No ja stavljam akcenat na nas, ukoliko mi želimo da živimo u memu civilizacije i da spoznaje u glavnom vršimo u inostranstvu... nema nama ni ovog muzeja, ni trebevičke žičare, ni porodilišta ni ni ni... muzeja savremene umjetnosti ni koncertne dvorane... grad će biti pun samo velikih piljara, parkinga i vjerskih objekata...

Ins je naveo super primjer funkcionisanja "kulturnih" ustanova... što je porazno uz mogućnost pristupa pred-pristupnim fondovima EU koji ulažnu mnogo, mnogo novaca u kulturu... ali jadni mi... kod nas je bio rat,.... mentalitet nam dolazi glave !
User avatar
valterbranisarajevo
Posts: 6780
Joined: 19/01/2003 00:00
Location: Titovo šeher Sarajevo
Contact:

#25 Re: Diskusija o osnivanju Tehničkog muzeja

Post by valterbranisarajevo »

Pa dovoljno da postavimo tamo dio cijevi našeg vodovoda starog 500 godina, tramvaja koji je vukao konj Atila prije Beča i staru svjetiljku-makar repliku, prve javne rasvjete u širroj okolini koja je bila postavljena u Bosanskom Brodu i eto magneta za posjetioce...
Post Reply