Dirljiva priča Hašima sa Panjine kule VIDEO

Forum za humanitarne akcije.
Post Reply
sadake
Posts: 50
Joined: 04/04/2005 21:24
Contact:

#1 Dirljiva priča Hašima sa Panjine kule VIDEO

Post by sadake »

Image

Nerijetko se desi da ljudi koje posjećujemo i njihove životne priče, dugo ostave u nama trag i o njima razmišljamo mjesecima. Dok smo snimali Hašimovo obraćanje i molbu za pomoć osjetili smo iskrenost i težinu njegovog hala. Na kraju smo čak i plakali zajedno.
Mislimo da je ta iskrenost ono što se prihvati u duši i dugo ostaje. Tako je i sa životnom pričom Hašima Pinjića sa Panjine Kule u Sarajevu. Bio je borac u ratu. Ostao je bez supruge. Ima negdje jednu kćerku kraj Olova, ali i ona je u teškom materijalnom stanju. Hašim je prešao 62 godine starosti, pošten, iskren i vrijedan. Ne radi, niti ima neka primanja. Neće niko da ga zaposli. Skovao neku barakicu i ubacio u nju šporet, stolić, jedan krevet... U baraci nema struje. Neki mu je komšija dao kabal za sijalicu barem da ima. Što potroši struje plati sam. Vode nema. Nedaleko je našao jedan bunar i odatle donosio sebi za piće. Ali ta voda nije bila čista i Hašim je stalno obolijevao. Čak je nedavno morao i stomak operisati, jer je bio u pitanju život. Prekontrolisali su vodu na institutu i stvarno je neupotrebljiva. Drugi jedan komšija mu donese kesu s hranom. Neko naiđe usput i ostavi mu na vratima hljeba, čorbe i tako... Priča nam Hašim.

Sad treba ponovo da se operiše, valjda da se revidira ono što je prije rađeno. Trebao bi i neke lijekove da redovno uzima, "ali od čega kad nejmam ništa?" Gleda nas zamišljeno Hašim.
Preko pojasa nosi neki kajiš da mu malo "drži ranu i da ne boli dok se opet ne bude operisavalo"

Drva za zimu nema, pod je nezastrt. Nadamo se da će opština Centar ćuti za ovaj slučaj i gledati da ovome starcu pomogne, jer on nije od onih koji znaju kako i gdje treba da ide i traži pomoć. U jednom dokumentu koji smo preuzeli piše da imenovani nije ostvario pravo na penziju i da je neku nadoknadu kao borac primao do 2009. Ali dalje...? Hašim je sam, on nema nekoga ko bi to za njega "poganjao" U vremenima kada se starije osobe, a naročito one dementne, koje žive same, drže u evidenciji. Kada se o njima vodi Zdravstveno socijalna briga na nivou države, naš Hašim ne bi smio ostati prepušten sam sebi. Ne želeći ovim nikako reći da je imenovani dementan ili slično , ali je starac, sam, koji više nije u stanju da se sam bori kroz sistem, urede, papire, molbe, žalbe.
Njemu je do "leuma" (Linoleuma), da pokrije daske , kako bi mogao očistiti pod.

Pomozimo Hašimu. Obiđimo ga, svaka mu je pomoć potrebna. Za Sarajelije: tu vam je na Panjinoj kuli, Aleksandra Puškina 57do
Ili preko naših računa klikom na dugme Pomozi.
Image

Video:
https://youtu.be/G_uPv15rbLk
sadake
Posts: 50
Joined: 04/04/2005 21:24
Contact:

#3 Re: Dirljiva priča Hašima sa Panjine kule VIDEO

Post by sadake »

Samo kraktka obavijest:
Hasim je do sada dva puta posjecen i oba puta primio novcane donacije.
Hvala donatorima i entuzijastama koji su se preuzeli obaveze da ga posjete i predaju mu sredstva koja su im dostavljena. :thumbup: :bih:
http://www.sadake.com

http://www.newsletter-webversion.de/?c=0-rfk9-0-zx6
Post Reply