Diplomski rad proglasen plagijatom
-
RahatHurmašica
#26 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
.
Last edited by RahatHurmašica on 06/02/2015 18:32, edited 1 time in total.
- otherside
#27 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
znaci sve si izmislila sama?Nezira1012 wrote:Da li se kome desilo da je mentor na prvu proglasio diplomski rad plagijatom i zatrazio razrjesenje mentrorstva? (a nije plagijat u pitanju nema slova prepisanog) Sta dalje raditi, kome se obratiti za pomoc savjet??
koja je tema, tita ti?
imas li ijednu referencu/citat?
ako nemas nijednu, i ja bih ti rad proglasila plagijatom 100%
u slucaju da si ispravno sve citirala pa taman cijeli rad bio izveden iz druge literature, ne moze se proglasiti plagijatom i mozes se obratiti dekanatu fakulteta.
-
gidra
#28 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
To ti više liči na seminarski rad čuj diplomski kad sve prepričaš, šta je onda tvoj udio u izradi diplomskog kad je sve prepisanokako to wrote:Naravno da je navedeno u literaturi. Ja ne kontam vas nikako. Kako bi to trebao izgledati dipl. rad? Da svoju neku teoriju elaboriram jel? Ako mi profa da temu na kuju je vec sve receno, ja nema druge nego prepricati ono sto je vec napisano. Eventualno mogu podrzati jednu stranu i izloziti zasto sam za, odnosno protiv.RahatHurmašica wrote:tačno tako, i za to prpričano je trebao navesti odakle je preuzeto, samo bez navodnika jer ne prenosi od riječi do riječi.tanja_23 wrote:
Ne znam ko ti je bio Mentor da je to dopustio bez navodjenja izvora! Tvoj rad je apsolutni plagijat zato nacin na koji si ga pisao ne bih bas prepricavala. To za grafike-bez komentara!
Konkretno u mom slučaju fax tehničke struke, par rečenica iz literature koje sam stavio pod reference tu nisam mogao izmišljati toplu vodu, a ostalo preko 90% rada moje sve. Crtanje milion diagrama i opsivanja vezano za temu: erd, dfd, use case, context diagram itd i na osnovu toga napravio informacioni sistem.
- otherside
#29 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
ni to tvoje mi ne zvuci najlogicnije ali nisam tehnicke struke pa se necu petljati previse.gidra wrote: To ti više liči na seminarski rad čuj diplomski kad sve prepričaš, šta je onda tvoj udio u izradi diplomskog kad je sve prepisano![]()
Konkretno u mom slučaju fax tehničke struke, par rečenica iz literature koje sam stavio pod reference tu nisam mogao izmišljati toplu vodu, a ostalo preko 90% rada moje sve. Crtanje milion diagrama i opsivanja vezano za temu: erd, dfd, use case, context diagram itd i na osnovu toga napravio informacioni sistem.
zanima me kako si napisao diskusiju u svom radu? s cim si komparirao svoje rezultate?
diskusija je prezentiranje svojih rezultata uz kompariranje sa rezultatima drugih istrazivaca (dakle, idu reference) a u cilju postavljanja nekih standarda ili odstupanja od istih.
ako nisi poredio svoje rezultate sa tudjim, nisi mogao nesto posebno ni dokazati - u naucnom smislu slabo.
- dzejkej
#30 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
sega mi ova prica - et' nisam tehnicke struke ali et' rad ti nema naucni smisao.. LOL..
- otherside
#31 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
vala da ti pravo kazem i jest shegadzejkej wrote:sega mi ova prica - et' nisam tehnicke struke ali et' rad ti nema naucni smisao.. LOL..
ali koliko se ja razumijem u struju
pa eto...
- dzejkej
#32 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
potpisujem ja mnogo toga sto si napisala ali mi nesto bi sega..otherside wrote:vala da ti pravo kazem i jest shegadzejkej wrote:sega mi ova prica - et' nisam tehnicke struke ali et' rad ti nema naucni smisao.. LOL..ono nisam te struke ali da ti objasnim
![]()
ali koliko se ja razumijem u strujusvaki naucni rad ima neku formu i to bi trebalo biti prilicno uniformno.
pa eto...
no hard feeling ali kako vidim raja si, skontala si fazon
- otherside
#33 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
dzejkej wrote:potpisujem ja mnogo toga sto si napisala ali mi nesto bi sega..otherside wrote:vala da ti pravo kazem i jest shegadzejkej wrote:sega mi ova prica - et' nisam tehnicke struke ali et' rad ti nema naucni smisao.. LOL..ono nisam te struke ali da ti objasnim
![]()
ali koliko se ja razumijem u strujusvaki naucni rad ima neku formu i to bi trebalo biti prilicno uniformno.
pa eto...
no hard feeling ali kako vidim raja si, skontala si fazon
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#34 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
Šta uraditi kad skontaš da je neko tvoje djelo grubo pođonio. Sada profesor, a tada asistent, je upotrijebio diplomski rad, angažovao studente da mu nabace "mesa" uz nadoknadu na ispitima i sad se dići naučnim radom oko kog se nije oznojio ni sekunde.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#35 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
Problem je do tog što seronja nije s mog univerziteta, a kad sam mu htio zapapričiti pokrenuo je takve veze da.....sherbett wrote:to se često događa...ima tih slučajeva, osobito treba biti pažljiv kad ti profesor sam zada temu, ne možeš tu ništa...tako oni pišu svoje knjige..i ostalo što moraju kao doktori ili magistriarman1 wrote:Šta uraditi kad skontaš da je neko tvoje djelo grubo pođonio. Sada profesor, a tada asistent, je upotrijebio diplomski rad, angažovao studente da mu nabace "mesa" uz nadoknadu na ispitima i sad se dići naučnim radom oko kog se nije oznojio ni sekunde.
- Comrad
#36 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
Radio sam diplomski rad 3 mjeseca. Profa ponudio svoje teme kao i opciju da ti doneses svoju temu. Ja trazio, te skontam sta bi mogao, donesem odobri se, napravio anketu te uradio istrazivanje, precesljo brdo clanaka, literature, analizirao rezultate svog istrazivanja, pa iste uporedio sa ostalima koje sam pronalazio u literaturi, te pisao svoje zakljucke.
Tako da sam rad, tj tekst koji sam pisao nije imao puno stranica. Ali je zadovoljeno ono sto je trebalo, a to je istrazivanje, zatim analiza istrazivanja i zakljucci. Ali moji zakljucci i moj tekst, pisan iz moje glave. I valjda je u tome poenta, da se kod studenta animira taj neki istrazivacki duh.
Ali jok, pojedine profe hoce kilu teksta i teorije min 30 stranica, koju onda uopste ne procitaju. A student pola tog teksta prepise, te uopste ne razumije sta prepisuje i zasto prepisuje. Pukne fusnote i gotov rad. OVO nije poenta jedno istrazivackog rada.
I ovo sve ide u krug, jer knjige koje pisu nase profe su upravo to, prepisano iz stranih knjiga i presipanje suplje u prazno. Ili skuplja od studenata radove pa ih samo nabaci i isprinta, pa onda masno naplacuje knjigu. Rijetki su izuzeci. Sjecam se jbt mi izucavamo tamo neke korporacije o nekim stvarima, a kod nas imas mali milion domacih slucajeva koje bi mogli izucavati. Ali to ne radimo jer profi nije palo napamet da to istrazi, lakse mu bilo prevesti clanak od engleza, ha ja sto se mucit bezveze. Ili da barem studentima zada da eto oni istraze, jok. Nego uzmi tamo neki slucaj koji nema veze sa nasom zemljom, niti se moze ovdje ista od toga primjeniti, znaci totalno beskorisno...sve u svemu obrazovanje je otislo u qrac.
Tako da sam rad, tj tekst koji sam pisao nije imao puno stranica. Ali je zadovoljeno ono sto je trebalo, a to je istrazivanje, zatim analiza istrazivanja i zakljucci. Ali moji zakljucci i moj tekst, pisan iz moje glave. I valjda je u tome poenta, da se kod studenta animira taj neki istrazivacki duh.
Ali jok, pojedine profe hoce kilu teksta i teorije min 30 stranica, koju onda uopste ne procitaju. A student pola tog teksta prepise, te uopste ne razumije sta prepisuje i zasto prepisuje. Pukne fusnote i gotov rad. OVO nije poenta jedno istrazivackog rada.
I ovo sve ide u krug, jer knjige koje pisu nase profe su upravo to, prepisano iz stranih knjiga i presipanje suplje u prazno. Ili skuplja od studenata radove pa ih samo nabaci i isprinta, pa onda masno naplacuje knjigu. Rijetki su izuzeci. Sjecam se jbt mi izucavamo tamo neke korporacije o nekim stvarima, a kod nas imas mali milion domacih slucajeva koje bi mogli izucavati. Ali to ne radimo jer profi nije palo napamet da to istrazi, lakse mu bilo prevesti clanak od engleza, ha ja sto se mucit bezveze. Ili da barem studentima zada da eto oni istraze, jok. Nego uzmi tamo neki slucaj koji nema veze sa nasom zemljom, niti se moze ovdje ista od toga primjeniti, znaci totalno beskorisno...sve u svemu obrazovanje je otislo u qrac.
-
gidra
#37 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
Pa to je moj unikatan rad ne moram ni sa čim upoređivati niti komparirati sa nekim drugim rezultatim, nema diskusije šta bi bilo kad bi bilo, u radu sam pokazao kako bih ja to uradio na svoj načinotherside wrote:ni to tvoje mi ne zvuci najlogicnije ali nisam tehnicke struke pa se necu petljati previse.gidra wrote: To ti više liči na seminarski rad čuj diplomski kad sve prepričaš, šta je onda tvoj udio u izradi diplomskog kad je sve prepisano![]()
zanima me kako si napisao diskusiju u svom radu? s cim si komparirao svoje rezultate?
diskusija je prezentiranje svojih rezultata uz kompariranje sa rezultatima drugih istrazivaca (dakle, idu reference) a u cilju postavljanja nekih standarda ili odstupanja od istih.
ako nisi poredio svoje rezultate sa tudjim, nisi mogao nesto posebno ni dokazati - u naucnom smislu slabo.
Odbrana rada mi nije bila šuplja priča već prezentacija aplikacije koju sam napravio i pokazivanje par linija koda.
Znači imam konkretnu urađenu stvar gdje se prikazalo dosta toga što sam učio kroz školovanje od programiranja do inženjerskog razmišljanja.
- P308
#38 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
Neki dan uporedjujem knjigu svog profesora sa knjigom nekog drugog autora. U pitanju je ista tema, s tim da je knjiga mog profesora "mladja"...Znaci to su dvije gotovo identicne knjige
Kad citate zapitate se jeste li normalni ili vam se prividja 
-
RahatHurmašica
#39 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
a je li u toj mlađoj naveden izvor?P308 wrote:Neki dan uporedjujem knjigu svog profesora sa knjigom nekog drugog autora. U pitanju je ista tema, s tim da je knjiga mog profesora "mladja"...Znaci to su dvije gotovo identicne knjigeKad citate zapitate se jeste li normalni ili vam se prividja
- P308
#40 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
Ma kakav izvor, to je njemu pojamRahatHurmašica wrote:a je li u toj mlađoj naveden izvor?P308 wrote:Neki dan uporedjujem knjigu svog profesora sa knjigom nekog drugog autora. U pitanju je ista tema, s tim da je knjiga mog profesora "mladja"...Znaci to su dvije gotovo identicne knjigeKad citate zapitate se jeste li normalni ili vam se prividja
A desi se da budu identicne recenice, i ukoliko su obojica naveli izvore (a to je vrlo rijetko), navedeno je da je preuzeto od razlicitih autora. Ponavljam, identicne recenice od razlicitih autora
- UltrasNaBaterije
- Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu
#41 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
ma kakvi profesori na UNSA, sve su to otpaci iz bivšeg sistema (dosta Srba pa i Hrvata je napustilo i ovi hadalji su došli na čelo), naravno čast izuzecima kojih je malo i to uglavnom na tehničkim fakultetima, mada ni tamo nije bajno.
Imao sam dosta problema u izradi diplomskog jer nisam isto mogao zamisliti da nešto kopiram, ali na kraju se ispostavilo da moram. Pored analize, vlasitih proračuna, izvođenja formula, simulacija u softverima koje sam skino sa torenata
, opet sam morao 'prepisivati' jer imao sam temu 'nanomehanički radio prijemnik' koja je apsolutno strana i nova stvarčica, a da ne govorim o nekim uslovima izrade prototipa u našoj državi
Pa kod nas ne možeš ni obični radio sastavit na fakultetu, koliko puca od opreme
Veoma bitna stvar je postavka zadatka i ako se rad radi po postavci nema ti niko pravo reći ništa. Navedeš literaturu na kraju(fusnote izbjegavam) i allahimanet drugari.
Imao sam dosta problema u izradi diplomskog jer nisam isto mogao zamisliti da nešto kopiram, ali na kraju se ispostavilo da moram. Pored analize, vlasitih proračuna, izvođenja formula, simulacija u softverima koje sam skino sa torenata
Veoma bitna stvar je postavka zadatka i ako se rad radi po postavci nema ti niko pravo reći ništa. Navedeš literaturu na kraju(fusnote izbjegavam) i allahimanet drugari.
-
devils riper
#42 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
koliko da nešto napišem kao intelektualac!!!!!
plagijat znači da je nešto uzeto od nekoga u cjelosti, ili uz male beznačajne razlike i kao takvo pokušava da objavi pod svojim imenom. mislim da se na istu temu u različitim zemljama i regionima mogu dobiti različiti rezultati, ovisno o postavljenim hipotezama i drugim relevantnim čimbenicima.
primjer kahve: utiče na ovo kod ovih, ali ne i kod ovih, ili krompir ovi više jedu i zato imaju krvnu grupu b, a ovi manje i zato imaju krvnu grupu a.....
ja primjera....
plagijat znači da je nešto uzeto od nekoga u cjelosti, ili uz male beznačajne razlike i kao takvo pokušava da objavi pod svojim imenom. mislim da se na istu temu u različitim zemljama i regionima mogu dobiti različiti rezultati, ovisno o postavljenim hipotezama i drugim relevantnim čimbenicima.
primjer kahve: utiče na ovo kod ovih, ali ne i kod ovih, ili krompir ovi više jedu i zato imaju krvnu grupu b, a ovi manje i zato imaju krvnu grupu a.....
ja primjera....
-
free_spirit
#43 Re: Diplomski rad proglasen plagijatom
Po meni je plagijat rad kad biste uzeli neciji rad, odnijeli profesoru i rekli da je vas.
Ja sam nedavno pisala Zavrsni rad za drugi ciklus i od mog misljenja i mog teksta bio je uvod, zakljucak, i onaj dio u kojem sam objasnila rezultate ankete, znaci nekih desetak stranica. Ostali tekst je u biti kombinacija razlicitih izvora, znaci vise knjiga, clanaka pa to iskombinujem i napisem tekst. Ne mozete vi iz glave napisati cijeli rad. Uz to fusnote za npr neke definicije, citate i obavezno za tabele, grafikone i slicno, da se zna odakle ste uzeli i da ste ustvari koristili onu literaturu koju ste naveli na kraju rada.
Ja sam nedavno pisala Zavrsni rad za drugi ciklus i od mog misljenja i mog teksta bio je uvod, zakljucak, i onaj dio u kojem sam objasnila rezultate ankete, znaci nekih desetak stranica. Ostali tekst je u biti kombinacija razlicitih izvora, znaci vise knjiga, clanaka pa to iskombinujem i napisem tekst. Ne mozete vi iz glave napisati cijeli rad. Uz to fusnote za npr neke definicije, citate i obavezno za tabele, grafikone i slicno, da se zna odakle ste uzeli i da ste ustvari koristili onu literaturu koju ste naveli na kraju rada.