Sto se tice ovog drugoga, nedavno je bilo na diskaveriju emisija bas o cimpanzama. U tom coporu se zadesilo majmunce siroce. Njega je u zastitu uzeo vodja copora i kad nadju hranu prvo jedu on i to malo siroce pa onda ostali. Taj me je prizor bas ganuo i naveo na razmisljanje o moralu kao necemu jacem od svijesti.NIN wrote:Provokacija?bogoljub wrote:Još jedna u nizu ateističkih tema postavljena na temi teizma! Kako to prokomentarisati drugačije nego kao provokaciju!?
A šta ako Boga kojim slučajem ima?
A šta ako su svi poslanici od Boga govorili istinu?
A šta ako postoji Život poslije ovoga?
Tada, Ko je veći gubitnik vjernik ili nevjernik?
Ako je to sve bila laž, i ničega nema, Boga, poslanika, budućeg svijeta, Onda ustvari niko nema prednost ni nad kim! Svi nepostojimo, nit se čega sjećmo!
A što se tiće nejasnoća oko toga kada ljudi vide nekog koo fool vjernika, koji radi loša djela: laže,krade, ubija......itd. i reakcije vjernika, da on ustvaru nije nikakav vjernik, to su sasvim jasne stvari. Naime postulati nijedne vjere ne naredjuju: Ukradi, slaži ubi itd. već obrnuto: ne kradi, ne laži, ne ubi!
Pošto ateizam nije nikakva vjera, već nevjerstvo, i nema nikakve knjige vodilje, niti bilo kakve svetosti, nema nikakve postulate ponašanja, osim kategoričkog nijekanja Boga i bilo kakvih metafizičkih vrijednosti, tako da čovjek ateista može biti i moralan ili nemoralan, Čovjek ateista nema nikakvih moralnih načela da bi se vladao po njima, može biti moralan ali i nemoralan, dok čovjek vjernik mora biti moralan, ako nije, vjera se od njega odriče, jer postulati vjere nalažu moralnost.
Ukoliko je ateista nemoralan kakav onda odgovor nude ateisti? Da li on tada prema nekim pravilima prestaje biti ateista? Ne! On i dalje ostaje ono što je i bio, jer najvažnije u datom trenutku je da si ateista!!! A šta će biti poslije smrti, to će mo svaki od nas pojedinačno da se uvjerimo.
Prije nego što bude kasno pozivam sve nas da se pozabavimo samima sobom, i moralnim vrijednostima kako bi pronašli sami sebe i dokučili svrhu našeg postojanja.![]()
@bogoljube, sta mislis jesu li cimpanze moralne i postoje li moralni kodeksi unutar njihovih drustava?
A sto se tice bogoljubovog posta samo da dodam ono sto je ispusteno u njegovom obrazlaganju, a to je OPROST GRIJEHA.
TAj MALI DETALJ omogucava upravo ono sto vjerske institucije dovodi do apsurda. Ti si bogljube to svjesno ispustio.
Moguce je, dakle, zgrijesiti i ostati vjernikom. Cak i vise - moguce je planirati unaprijed i grijeh i oprost!
Zamislite kakav divan osjecaj obuzme jednog Gasija kad "nakon uspjesno obavljenog posla", pogleda u svoje IVZ zahvalnice na zidu!
Vi vjernici mozete sad palamuditi - dzaba mu ti certifikati, zadnja je bozija.
Ako je tako da, bez obzira na ovozemaljske manifestacije religioznosti ili nereligioznosti, zadnju rijec daje svevisnji na temelju nasih djela, onda se postavlja pitanje - cemu onda molitve i cemu ovo sve sto se naziva "manifestacijom vjere".
U tom smislu ponovicu - ja izazivam vecinu vjernika na odmjeravanje "sudnjeg ispita".
Moj je "grijeh" sto nisam vjerovao u te stvari i nisam dangubio moleci se necemu u sta ne vjerujem, ali sve drugo...
Ma vjernici su, nek mi se oprosti na ovoj provokaciji, obicni POLTRONI!
Svaki POSTEN vrhovnik se gnusa onih koji mu se ulizuju. Neko ko je odgovoran za neki sistem i kome je cilj da taj sistem fercera, nagradit ce one koji su bili marljivi i one koji su djelovali za opce dobro a nikad nisu ni za sta moljakali. Obrnuto, kaznjavat bi trebao one koji su gledali da se okoriste od drugih i one koji su se vjecno ulizivali pretpostavljenima a bili nekorisni.
Ovaj sistem oko nas, koji ocito sjajno fercera, s nama ili bez nas (sigurno bolje bez nas), je vjernicima dokaz da postoji Bog.
Meni je to dokaz samo da postoji SISTEM, a svaki sistem treba one koji ga odrzavaju a ne one koji mu se dive.
to be continued...