dijete nece da jede!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

neprilagodjena

#26 Re: dijete nece da jede!

Post by neprilagodjena »

Da tih 18 kila nije malo previse za tvoje djete od 2,5 godine??
Ponekad s'proljeca

#27 Re: dijete nece da jede!

Post by Ponekad s'proljeca »

Ma i ja nesto kontam, to su ti oni ti[povi roditelja sto prave od djece debele morzeve, htjeli bi da ih kljukaju ko curke sto s ekljukaju!!!!!
debela

#28 Re: dijete nece da jede!

Post by debela »

de ba polako, ne skacite zeni za vrat odmah. sigurno nista ne radi namjerno jer zeli lose djetetu nego ima problem sa kojim ne zna da se nosi. dijete upravlja njom, manipulise i fura svoj film jer vidi da moze. mlada majko, koriguj se da bi mogla korigovati to dijete jer ce ti sve na nos izaci.
sad vi roditelji joj dajte savjet kako da promijeni stav.
drekalica28

#29 Re: dijete nece da jede!

Post by drekalica28 »

Ja doduše nemam dijece, ali imam jedno vrlo interesantno moguće objašnjenje.
Moj brat je istu stvar radio kada je imao 2,5 godine. Ništa nije htjeo da jede, a ono što je jeo bilo je kašasto. (keks i mlijeko i izgnječena banana).
Ta faza je trajala pravo dugo, skoro 2 godine. A zašto nije htjeo da jede? To nam je tek skoro ispričao.
On je naime kada je bio mali bio ubjeđen da će se ugušiti. Nije mogao shvatiti šta se dešava sa hranom kada je staviš u usta i progutaš. Znao je da ide u stomak, ali je isto tako mislio da se svaki zalogaj slaže na prethodni i tako pravi toranj u njegovom tijelu. Početakbi bio u stomaku a kraj u ustima, te iz straha nije htjeo da jede. A odraslima nije znao objasniti. Zbog toga mu se hrana djelomično i gadila. Mislim da je od muke povraćao kada je vidjeo da mu nose meso i krompir jer je bio ubjeđen da će ga hrana ubiti.
brinetta

#30 Re: dijete nece da jede!

Post by brinetta »

lelica wrote:Pozdrav svima,
imam jedan problem a tice se mog djecaka od 2,5 godine.............dijete nece da jede cvrstu hranu, ja sve miksam u blenderu i on jede bukvalno kašice (samo da napomenem da jede sve i svašta znaci meso, riba, povrce, voce, pitu, apsolutno sve ali u kašastom obliku ).........bili smo i kod ljekara i oni kažu nije nikakav medicinski problem, da ce to proci vremenom, malo je lijen itd. ali mene opet brine..........moram priznati da se stvari malo mijenjaju pa u zadnje vrijeme jede cevape i hrenovke bez miksanja............također jede i sve ostale grickalice tipa smoki, grisini i sl. i nema nikakvih problema......... e još nešto, ja imam osječaj da se njemu gadi hrana pa tako vrlo cesto povrati cim ugleda da mu nosim da jede, a zna se desiti i da povrati ako vidi da neko drugi jede, ili ako vidi da spremam ručak (npr. gulim krompir), ili ako vidi hranu na TV-u.......... samo još da dodam da mali pije 3 puta dnevno mlijeko (150 do 200 ml) i da ima 18 kg..... molim sve koji imaju iskustva ili kakav savjet da mi pomognu........

P.S izvinjavam se ako ova tema ima vec negdje i ako sam fulila oblast gdje da je smjestim ali sam pregledala vecinu tema i nisam našla ništa slicno
Ne sekiraj se, sve su to faze, neka djeca prolaze kroz njih, neka ne! Moj sin ima 4 godine, do skora je odbijao da jede sve osim hljeba, mlijek i jogurta, zatim je immo fazu kad je jeo samo makarone i evo odnedavno sve jede. Vodila sam ga doktorima, sve u redu. Sto se kilaze tice tvoj mali je sasvim ok, ne bi ni trebao biti deblji.
Veliki pozdrav a tvom sincicu jedna velika pusa
tech10

#31 Re: dijete nece da jede!

Post by tech10 »

Samo mu kazesh :Vidi kako ptica leti, i kad podigne glavu strovalis mu kashiku. :-D
neprilagodjena

#32 Re: dijete nece da jede!

Post by neprilagodjena »

debela wrote:de ba polako, ne skacite zeni za vrat odmah. sigurno nista ne radi namjerno jer zeli lose djetetu nego ima problem sa kojim ne zna da se nosi. dijete upravlja njom, manipulise i fura svoj film jer vidi da moze. mlada majko, koriguj se da bi mogla korigovati to dijete jer ce ti sve na nos izaci.
sad vi roditelji joj dajte savjet kako da promijeni stav.
Ma niko joj nije skocio za vrat,isto smo joj rekli sto i ti.

A kao sto ona rece mali super jede i zvace cevape :-D :-D
d2

#33 Re: dijete nece da jede!

Post by d2 »

ja sam isto imao taj problem, nisam htio da jedem nikako ali sam pobjedio to nedavno :D
Image
_aja_

#34 Re: dijete nece da jede!

Post by _aja_ »

Mislim da nemaš razloga za brigu i da će sve doći na svoje vremenom. Djeca inače u tom periodu od druge do četvrte godine jedu slabije. Moj sin je čak pio samo mlijeko jer ga često nismo mogli natjerati da jede bilo šta, ni kašice, ni ništa i kad smo kontrolisali krv vidjeli da je anemičan totalno fino smo prekinuli sa hapicama i malo po malo navikao se na čvrstu hranu. Za tri mjeseca se totalno promijenio nalaz krvi. I danas imamo problem sa jelom, ali samo kad sam ja kući, međutim kad je sa nanom izvrsno jede i sve i svašta dok sam ja na pravim mukama da ga natjeram da nešto pojede.
brinetta

#35 Re: dijete nece da jede!

Post by brinetta »

Klasika, kod nane jede sve, kod mene nece nista.
_aja_

#36 Re: dijete nece da jede!

Post by _aja_ »

Dobro je da nisam sama, već sam se počela brinuti...
lelica

#37 Re: dijete nece da jede!

Post by lelica »

neprilagodjena wrote:Da tih 18 kila nije malo previse za tvoje djete od 2,5 godine??
već sam ranije pisala da mali nije predebeo i da ima visine pa se tih 18 kg i ne primjeti, on je vrlo živahan i nikad nije na jednom mjestu samo trčkara tako da je tih 18 kg sasvim ok prema njegovoj visini............
lelica

#38 Re: dijete nece da jede!

Post by lelica »

Ponekad s'proljeca wrote:Ma i ja nesto kontam, to su ti oni ti[povi roditelja sto prave od djece debele morzeve, htjeli bi da ih kljukaju ko curke sto s ekljukaju!!!!!
ma mislim da se ne razumijemo nije ovdje riječ o tome da ja njega "kljukam " zato što je mršaav nego je problem što on neće da jede ČVRSTU hranu i što mu se hrana gadi..........
lelica

#39 Re: dijete nece da jede!

Post by lelica »

brinetta wrote:
lelica wrote:Pozdrav svima,
imam jedan problem a tice se mog djecaka od 2,5 godine.............dijete nece da jede cvrstu hranu, ja sve miksam u blenderu i on jede bukvalno kašice (samo da napomenem da jede sve i svašta znaci meso, riba, povrce, voce, pitu, apsolutno sve ali u kašastom obliku ).........bili smo i kod ljekara i oni kažu nije nikakav medicinski problem, da ce to proci vremenom, malo je lijen itd. ali mene opet brine..........moram priznati da se stvari malo mijenjaju pa u zadnje vrijeme jede cevape i hrenovke bez miksanja............također jede i sve ostale grickalice tipa smoki, grisini i sl. i nema nikakvih problema......... e još nešto, ja imam osječaj da se njemu gadi hrana pa tako vrlo cesto povrati cim ugleda da mu nosim da jede, a zna se desiti i da povrati ako vidi da neko drugi jede, ili ako vidi da spremam ručak (npr. gulim krompir), ili ako vidi hranu na TV-u.......... samo još da dodam da mali pije 3 puta dnevno mlijeko (150 do 200 ml) i da ima 18 kg..... molim sve koji imaju iskustva ili kakav savjet da mi pomognu........

P.S izvinjavam se ako ova tema ima vec negdje i ako sam fulila oblast gdje da je smjestim ali sam pregledala vecinu tema i nisam našla ništa slicno
Ne sekiraj se, sve su to faze, neka djeca prolaze kroz njih, neka ne! Moj sin ima 4 godine, do skora je odbijao da jede sve osim hljeba, mlijek i jogurta, zatim je immo fazu kad je jeo samo makarone i evo odnedavno sve jede. Vodila sam ga doktorima, sve u redu. Sto se kilaze tice tvoj mali je sasvim ok, ne bi ni trebao biti deblji.
Veliki pozdrav a tvom sincicu jedna velika pusa
hvala puno na tim rječima utjehe i ja se nadam da će sve to proći samo od sebe kad on bude malo stariji..........a za kilažu i ljekari kažu da je sve ok i da dijete nije predebelo
lelica

#40 Re: dijete nece da jede!

Post by lelica »

d2 wrote:ja sam isto imao taj problem, nisam htio da jedem nikako ali sam pobjedio to nedavno :D
Image
nije mi to smješni nimalo...........ako ne primjećuješ ja imam problem i nije mi do šprdanja sa mojim djetetom pa te molim da se suzdržiš takvih komentara........
lelica

#41 Re: dijete nece da jede!

Post by lelica »

_aja_ wrote:Mislim da nemaš razloga za brigu i da će sve doći na svoje vremenom. Djeca inače u tom periodu od druge do četvrte godine jedu slabije. Moj sin je čak pio samo mlijeko jer ga često nismo mogli natjerati da jede bilo šta, ni kašice, ni ništa i kad smo kontrolisali krv vidjeli da je anemičan totalno fino smo prekinuli sa hapicama i malo po malo navikao se na čvrstu hranu. Za tri mjeseca se totalno promijenio nalaz krvi. I danas imamo problem sa jelom, ali samo kad sam ja kući, međutim kad je sa nanom izvrsno jede i sve i svašta dok sam ja na pravim mukama da ga natjeram da nešto pojede.
ma moj neće ni sa nanom.....inače nana ga i čuva a i nalazi su mu bili ok.........moramo ih opet provjeriti
_aja_

#42 Re: dijete nece da jede!

Post by _aja_ »

I ja se slažem samo treba biti uporan čitala sam čak i neki članak o tome da djeca u tom peridu jedu slabije. Sa miksane hrane pređite prvo na lagano pasirano, odnosno samo viljuškom izgnječeno. Pa poslije na male zalogaje itd.
d2

#43 Re: dijete nece da jede!

Post by d2 »

lelica wrote:
d2 wrote:ja sam isto imao taj problem, nisam htio da jedem nikako ali sam pobjedio to nedavno :D
Image
nije mi to smješni nimalo...........ako ne primjećuješ ja imam problem i nije mi do šprdanja sa mojim djetetom pa te molim da se suzdržiš takvih komentara........
draga lelice klanjam se do zemlje i ponizno izvinjavam, pokusao sam biti duhovit, jako mi je zao sto nije uspjelo
samo zamisli da na ovoj slici ja nisam lijevi koji je pobijedio anoreksiju nego ovaj iznenadjeni desni i sve je ok
moler

#44 Re: dijete nece da jede!

Post by moler »

d2 wrote:
lelica wrote:
Image
draga lelice klanjam se do zemlje i ponizno izvinjavam, pokusao sam biti duhovit, jako mi je zao sto nije uspjelo
samo zamisli da na ovoj slici ja nisam lijevi koji je pobijedio anoreksiju nego ovaj iznenadjeni desni i sve je ok
potpisujem da d2 nije zlonamjeran samo voli razgaliti kad imaš neki problem
d2

#45 Re: dijete nece da jede!

Post by d2 »

hvala moler, istina :kiss:
da ne zachatavam dalje :run:
moler

#46 Re: dijete nece da jede!

Post by moler »

d2 wrote:hvala moler, istina :kiss:
da ne zachatavam dalje :run:
samo kažem kako jest :)
tu smo...
lelica

#47 Re: dijete nece da jede!

Post by lelica »

nisam ni rekla da je zlonamjeran samo mi ovakvi komentari stvarno nisu smješni jer imam problem pa savjete moram nažalost i ovako tražiti...........u svakom slučaju primam izvinjenje iako to i nije potrebno........... samo sam malo više nasikirana pa me ovako nešto izbaci iz takta...........evo i od mene izvinjenje za d2 ako sam bila malo gruba
moler

#48 Re: dijete nece da jede!

Post by moler »

dušo moja
opet ti dobronamjerno govorim ja imam dvojicu
nesekiraj se proči će i to
nego ti malo njega zanemari sa hapama i glupostima nedaj mlijeko i sok i sl pa da vidiš onda
pozzz
Shoshana

#49 Re: dijete nece da jede!

Post by Shoshana »

Meni je ovo neshvatljivo..... Ti se sekiras sto ti dijete jede samo kasastu hranu, a boli te cosak sto ti dijete svakodnevno povraca??? Nisi ti zdrava, zivota mi, ni ti, ni pedijatar koji ti vodi dijete....

Sve i da su razlozi psihosomatski (a nemam bas utisak da je doktor izveo tonu testova da iskljuci druge moguce razloge) nije normalno da ti dijete povraca svaki ubogu dan.
lelica

#50 Re: dijete nece da jede!

Post by lelica »

Shoshana wrote:Meni je ovo neshvatljivo..... Ti se sekiras sto ti dijete jede samo kasastu hranu, a boli te cosak sto ti dijete svakodnevno povraca??? Nisi ti zdrava, zivota mi, ni ti, ni pedijatar koji ti vodi dijete....

Sve i da su razlozi psihosomatski (a nemam bas utisak da je doktor izveo tonu testova da iskljuci druge moguce razloge) nije normalno da ti dijete povraca svaki ubogu dan.
u svom prvom postu kada sam postavila temu sam napisala sljedeće:
Pozdrav svima,

ne znam samo gdje si ti vidjela/vidio da dijete svaki dan povraća, a o tome za šta se ja sekiram ili ne oko svog djeteta mislim da nije tvoj problem i ja sam se ovdje javila zato što baš imam problem i mislila sam da će ljudi dati neka svoja iskustva i savjete šta da radim (ima i takvih i hvala im puno).........zato bi te zamolila da se suzdržiš suvišnih komentara i svog suda o tome kako se ja brinem ili ne brinem za svoje dijete.........
Post Reply