ma sta inace napravise, sve vise lici na cirkus a mogu misliti kad budu trebali da se prikazu rezultati kakav ce tek cirkus da budeslobodann wrote:katastrofa sta napravise oko popisa za dijasporu, a vani zivi preko 1 milion ljudi.
Dijaspora u Bosnu za popis
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#126 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
-
caco_sarajevo
#127 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Matijevic_Vlado wrote:ma sta inace napravise, sve vise lici na cirkus a mogu misliti kad budu trebali da se prikazu rezultati kakav ce tek cirkus da budeslobodann wrote:katastrofa sta napravise oko popisa za dijasporu, a vani zivi preko 1 milion ljudi.
Nek dođu svi na popis ako može ikako, jer ako ne bude najviše bošnjaka biće svega
-
Krushna mrva
#128 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Bice tu jos cirkusa.cyprus wrote:Bojim se da nacionalisti nikako ne shvataju poentu popisa...
-
uzgajivac
#129 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
ne prica se o tome jer je to podvala. da ne bi neko poslije krivio agenciju za statistiku ili drzavne institucije sto nisu dali mogucnost i dijaspori da se popise. obrazac za lica u inostranstvu ide u odvojenu bazu podataka, znaci ne ulazi u konacne rezultate popisa (pogledati Zakon o popisu stanovnistva).pearlica wrote:Jeli ko ispunjavao ovo. Meni malo cudno zasto se o ovome malo vise ne prica? Mislim da nema teoretske sanse da bas sva dijaspora ispuni ove formulare. Jer da ne pratim ovaj nas forum nikada za ovo nebi ni cula.Revoltage wrote:Obrazac za popis lica koja žive u inostranstvu duže od 12 mjeseci:
http://www.bhas.ba/Popis%202013/P1_ino_bh.pdf
Uputstvo za popis lica koja žive u inostranstvu duže od 12 mjeseci:
http://www.bhas.ba/Popis%202013/BHAS_Up ... tvo_BH.pdf
osoba koja dodje barem jednom u 12 mjeseci moze sebe i svoje domacinstvo popisati, bez prisustva ostalih clanova obitelji, kao i svi ostali gradjani znaci putem obrazaca P-1 i P-2.
http://www.bhas.ba/Popis%202013/HR%20P1.pdf
http://www.bhas.ba/Popis%202013/HR%20P2.pdf
.
- vazi
#130 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
uzgajivac wrote:ne prica se o tome jer je to podvala. da ne bi neko poslije krivio agenciju za statistiku ili drzavne institucije sto nisu dali mogucnost i dijaspori da se popise. obrazac za lica u inostranstvu ide u odvojenu bazu podataka, znaci ne ulazi u konacne rezultate popisa (pogledati Zakon o popisu stanovnistva).pearlica wrote:Jeli ko ispunjavao ovo. Meni malo cudno zasto se o ovome malo vise ne prica? Mislim da nema teoretske sanse da bas sva dijaspora ispuni ove formulare. Jer da ne pratim ovaj nas forum nikada za ovo nebi ni cula.Revoltage wrote:Obrazac za popis lica koja žive u inostranstvu duže od 12 mjeseci:
http://www.bhas.ba/Popis%202013/P1_ino_bh.pdf
Uputstvo za popis lica koja žive u inostranstvu duže od 12 mjeseci:
http://www.bhas.ba/Popis%202013/BHAS_Up ... tvo_BH.pdf
osoba koja dodje barem jednom u 12 mjeseci moze sebe i svoje domacinstvo popisati, bez prisustva ostalih clanova obitelji, kao i svi ostali gradjani znaci putem obrazaca P-1 i P-2.
http://www.bhas.ba/Popis%202013/HR%20P2.pdf
.
bravo @uzgajivac, sad je, nadam se, svima jasnije
- pojedinac
#131 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
uzgajivac wrote: obrazac za lica u inostranstvu ide u odvojenu bazu podataka, znaci ne ulazi u konacne rezultate popisa (pogledati Zakon o popisu stanovnistva).
Znači, onaj ko se ne popiṥe u BiH neće ući u ukupan broj stanovnika tj. bit će samo evidentiran da postoji.Da li je popis dijaspore obavezan?
Popis građana/ki koji borave duže od 12 mjeseci izvan zemlje nije obavezan. Građani/ke BiH, koji borave duže od 12 mjeseci izvan zemlje, neće biti ubrojani u ukupan broj stanovnika u okviru rezultata popisa stanovništva.
http://popismonitor.ba/info-o-popisu-20 ... -obavezan/
Zbog toga treba otići u BiH i popisati se!!!!!
uzgajivac wrote:osoba koja dodje barem jednom u 12 mjeseci moze sebe i svoje domacinstvo popisati, bez prisustva ostalih clanova obitelji, kao i svi ostali gradjani znaci putem obrazaca P-1 i P-2.
http://www.bhas.ba/Popis%202013/HR%20P2.pdf.
-
Lug
#132 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
da li sestra, brat ili roditelji mogu upisati brata, sestru i njihovu familiju ako su vani, pod uslovom da su prijavljeni na istoj adresi u istom domacinstvu i redovno dolaze u BiH?uzgajivac wrote:osoba koja dodje barem jednom u 12 mjeseci moze sebe i svoje domacinstvo popisati, bez prisustva ostalih clanova obitelji, kao i svi ostali gradjani znaci putem obrazaca P-1 i P-2.
-
uzgajivac
#133 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
dovoljno je da tokom popisa bude prisutna jedna punoljetna osoba, cak ne mora biti ni blizi rod. doticna osoba treba da ima maticne brojeve i imena clanova domacinstva, sa imenom oca. ali u tom slucaju na pitanje "Duzina odsustva?" odgovoriti "Krace od jedne godine" (pitanje br. 4 na popisnici http://www.bhas.ba/Popis%202013/HR%20P1.pdf)Lug wrote:da li sestra, brat ili roditelji mogu upisati brata, sestru i njihovu familiju ako su vani, pod uslovom da su prijavljeni na istoj adresi u istom domacinstvu i redovno dolaze u BiH?uzgajivac wrote:osoba koja dodje barem jednom u 12 mjeseci moze sebe i svoje domacinstvo popisati, bez prisustva ostalih clanova obitelji, kao i svi ostali gradjani znaci putem obrazaca P-1 i P-2.
ukoliko niste u stanju da budete prisutni tokom popisa od 1. do 15. oktobra javite se u popisni centar da ne morate cekati popisivaca.
.
-
biscanka2
#135 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
etnicke grupe sprema odlazak na popis (a svi onako idu da se malo "odmore"
odmor ici.
Mada decenijama zivim i radim van granica moje domovine ja sam gradjanka Bosne i Hercegovine koja se cijelo
vrijeme mog boravka, kako kod njemaca tako i kod nas, vodim kao na "privremenom boravku".
To pokazuje moj BiH pasos kao i list o drzavljanstvu tako da svako oduzimanje prava za popis bila bi povreda ljudskih
prava koju treba obavezno prijaviti.
Ovi sto organizovani put kritiziraju i po IZ pljuju neka malo ohlade.
Jel stvarno mislite da druge etnicke grupe ne cine isto - samo sto oni to tise rade i prosipaju price kako eto (pored sto
su ljetovali u BiH) idu opet da malo odmore.
- vazi
#136 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
biscanka2 wrote:Ja kontala da mi moji to za mene odrade ali kad sam vidjela koliko bosanaca i hercegovaca iz hrvatske i srbske
etnicke grupe sprema odlazak na popis (a svi onako idu da se malo "odmore"), rekoh sebi, e vala i ti ces malo na
odmor ici.![]()
Mada decenijama zivim i radim van granica moje domovine ja sam gradjanka Bosne i Hercegovine koja se cijelo
vrijeme mog boravka, kako kod njemaca tako i kod nas, vodim kao na "privremenom boravku".
To pokazuje moj BiH pasos kao i list o drzavljanstvu tako da svako oduzimanje prava za popis bila bi povreda ljudskih
prava koju treba obavezno prijaviti.![]()
Ovi sto organizovani put kritiziraju i po IZ pljuju neka malo ohlade.
Jel stvarno mislite da druge etnicke grupe ne cine isto - samo sto oni to tise rade i prosipaju price kako eto (pored sto
su ljetovali u BiH) idu opet da malo odmore.
tako je bilo i prije rata za vjerske praznike
kod nas uvijek bajram, normala a kod njih ne vec odose babi na bozic
da se razumijemo, niti jedan vjerski praznik mi ne smeta tj slavljenje i vjerovanje u sta ko hoce samo ne volim prepredenluk i neiskrenost. Prije je sve bilo po "partijskoj liniji" a sta je danas ...
- Država
#137 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Neće biti svega, ali što više bude Bošnjaka popisanih kao 'Bošnjaci', veći broj Bošnjaka će participirati u vlasti.caco_sarajevo wrote:Nek dođu svi na popis ako može ikako, jer ako ne bude najviše bošnjaka biće svega
- vivaldi
#138 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Država wrote:Neće biti svega, ali što više bude Bošnjaka popisanih kao 'Bošnjaci', veći broj Bošnjaka će participirati u vlasti.caco_sarajevo wrote:Nek dođu svi na popis ako može ikako, jer ako ne bude najviše bošnjaka biće svega
nije to bas tako jednostavno..
- cyprus
#139 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Neće.Država wrote:Neće biti svega, ali što više bude Bošnjaka popisanih kao 'Bošnjaci', veći broj Bošnjaka će participirati u vlasti.caco_sarajevo wrote:Nek dođu svi na popis ako može ikako, jer ako ne bude najviše bošnjaka biće svega
- BHCluster
#140 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Hoće.cyprus wrote:Neće.Država wrote:Neće biti svega, ali što više bude Bošnjaka popisanih kao 'Bošnjaci', veći broj Bošnjaka će participirati u vlasti.caco_sarajevo wrote:Nek dođu svi na popis ako može ikako, jer ako ne bude najviše bošnjaka biće svega
- cyprus
#141 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Neće. Red bi bio da objasniš kako ako to tvrdiš...BHCluster wrote:Hoće.cyprus wrote:Neće.
- BHCluster
#142 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Nema potrebe to ce tako da bude.cyprus wrote: Neće. Red bi bio da objasniš kako ako to tvrdiš...
-
Ripicipi
#143 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Ja i?Država wrote:Neće biti svega, ali što više bude Bošnjaka popisanih kao 'Bošnjaci', veći broj Bošnjaka će participirati u vlasti.caco_sarajevo wrote:Nek dođu svi na popis ako može ikako, jer ako ne bude najviše bošnjaka biće svega
U mom gradu Bosnjaci drze 95% pozicija, pa?? Hoces da me ubjedis da mi je super?
Bosnjacima je jedini cilj postao preglasavanje, zato i zele da ih je sto vise, samo iz tog razloga, ja drugi ne vidim.
Bosna Bosnjacima, je l' tako nekako???
Niste ni svjesni kakvu averziju sa tom pricom stvarate kod Bosanaca, a mogu tek zamisliti kod ostalih
Last edited by Ripicipi on 14/09/2013 23:42, edited 1 time in total.
- BHCluster
#144 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
U demokratiji onaj ko ima najvise glasova vlada.Ripicipi wrote:
Ja i?
U mom gradu Bosnjaci drze 90% pozicija, pa?? Hoces da me ubjedis da mi je super?
Bosnjacima je jedini cilj postao preglasavanje, zato i zele da ih je sto vise, samo iz tog razloga, ja drugi ne vidim.
Niste ni svjesni kakvu averziju sa tom pricom stvarate kod Bosanaca, a mogu tek zamisliti kod ostalih
- cyprus
#145 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Neće.BHCluster wrote:Nema potrebe to ce tako da bude.cyprus wrote: Neće. Red bi bio da objasniš kako ako to tvrdiš...
- vazi
#146 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Ripicipi wrote:Ja i?Država wrote:Neće biti svega, ali što više bude Bošnjaka popisanih kao 'Bošnjaci', veći broj Bošnjaka će participirati u vlasti.caco_sarajevo wrote:Nek dođu svi na popis ako može ikako, jer ako ne bude najviše bošnjaka biće svega
U mom gradu Bosnjaci drze 95% pozicija, pa?? Hoces da me ubjedis da mi je super?
@ripicipi, mogu razumjeti averziju kod bosanaca, Medjutim, ne mislim da svi Bosnjaci razmisljaju samo o preglasavanju i Bosna Bosnjacima, ni blizu....vecina se mozda samo plasi da ne ostane, kao vise puta do sada, kratkih rukava u rodjenoj avliji i to zahvaljujuci drskostii, neiskrenosti, dvolicnosti i bezobrazluku komsija i susjeda. Izvinjavam se , ne bih da nekoga uvrijedim, ali ja ovako vidim situVaciju
I ..;ako dozvolis, ne daj averziji da te obhrva, vjeruj svojim Bosnjacima, dobri Bosnjani, od njih rijetko koga zaboli glava
- BHCluster
#147 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Hoće.cyprus wrote:
Neće.
-
biscanka2
#148 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
Hoce.BHCluster wrote:Hoće.cyprus wrote:
Neće.
- animals
#149 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
I hoce li tada biti sve bolje..ili je to pobjeda samo radi da se zna koga ima vise..a drzava ostaje zadnja rupa u Evropi..BHCluster wrote:Hoće.cyprus wrote:
Neće.
- BHCluster
#150 Re: Dijaspora u Bosnu za popis
To zavisi od onoga koga biraci izaberu na izborima.animals wrote:
I hoce li tada biti sve bolje..ili je to pobjeda samo radi da se zna koga ima vise..a drzava ostaje zadnja rupa u Evropi..