Dijaspora nam poslala tri milijarde dolara

_BosanaC

#26 Re: Dijaspora nam poslala tri milijarde dolara

Post by _BosanaC »

seiko22 wrote:
a zauzvrat, na svom putu "out of office", Zlaja "doznaci" Zakon o Specijalnim odnosima, rs-a i Srbije, i istjera 1,500,000 Bosanaca u dijaspori iz drzavljanstva, koji vas danas hrane! I onda, pita Zlaja i Zlajici, (k'o "prle, :D ) " sto "ovce" glasaste za Hare-ta!"!!
Thank You Zlaja!! (i "prle" :D :D , vi morate zajedno)

,

,
Nemojte mene hraniti svega ti :D

Kupi si nesto svaki put kad pomislis jesam li gladan ili ne :-)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Santos wrote:Vrlo niski mahalski komentari poput Vrati ih Hare pa makar samo krompire jeli.Neukusno od jedne osobe pogotovo zenskog pola.Dali si htjela ovdje ispast smjesna ilim nekog provalit imas li objasnjenje.
Santose, tuzno je da se za obrazovanje u BiH "bori" zena cije dvoje djece vani zavrsava srednju i fax, i ne vracaju se ovamo.
tuzno je da se za moje bolje sutra fol bori lik ciji sin zna da je bosanac samo zato sto mu babuka to napise u pismu.
Nije to niski mahalski komentar, vec se radi o Melihi Alic, radi se o Harisu Silajdzicu i svima onima, iz svih stranaka i partija, koji nesto seru i palamude a djecu vani poslase o nasem trosku. Zato napisah VRATI IH HARE MAKAR SAMO KROMPIR jeli, jer sam ja znala od dalje rodbine iz dijaspore u sred rata primiti slike sa proslave Nove Godine, uslikano pecenje i salate i torte i komentar tipa E DA SMO BOGDOM S VAMA MAKAR SAMO KROMPIR JELI.... s tim da su moji napisali MAKAR SAMO HLJEBA I PUTERA JELI....
Eto zasto ja napisah to sto napisah, ne znam sto se ti nadje prozvan, provjerila sam nismo rod :D
KENJAC

Post by KENJAC »

ja_cura_ wrote:
KENJAC wrote:Kako vas boni nije stid! Mi vam saljemo, a eto i novine pisu, a novine nikad, barem kod nas ne lazu, a vi malo-malo pa po nama. Elem izdajice-zbrisali, pa onda ko "tamo rade trijes sati na dan, a onda ovdje dodju pa se kurce u rent-a-caru" ili ona (a ta mi je najdraza) "jedu pastetu i stanuju u kontejneru i nama pamet prosipaju kako se tamo zivi"
Koristim priliku da se ispred dijaspore zahvalim drugu Radovanu, jer da njega ne bi' ja bi i dan danas sjedio pred nekom od kafana i palamudio kako je nama ovdje dobro a kako oni u nekoj Svabiji jedu pastetu i stanuju u kontejneru!
i da mu se zahvalis za onolike zrtve????
da nisam zensko, sad bih ti opsovala nesto, jer da ga bog do nije ni bilo, moj bi stari bio ziv.... prema tome ne s.ri ....
TI CURO, nemoj bas bukvalno da neke stvari shvatas, jer cu posumnjati u tvoje intelektualne sposobnosti, a to da se ZAHVALJUJEMO DRUGU RADOVANU, shvati onako malo filozofski, jer STVARNO DA NJEGA NIJE BILO bilo bi sve drugacije, doduse nekima bolje a vjeruj mi nekima i puno gore! A da Bog da da su svi pruzali ovakvu podrsku Radovanu kakvu sam je ja pruzo. A ostaje istina da oni sto su ostali u Bosni NE VOLE DIJASPORU PA CAK NI ONI KOJI ZIVE OD NJE!!!!!!!!
Almir Arnaut-Belli

Post by Almir Arnaut-Belli »

Mislim da ministarstvo za dijasporu rijesava problem nase drzave RBIH,jer sa onim parama koje dijaspora salje i trosi u nasoj dezeli,dosad se moglo napraviti stotinjak fabrika ali nazalost lijepo je doci sa novcem u Bosnu ivjerujem da bi mnogi i ostali kada bi imali normalnu platu i posao ovdje ovako dolaze u Bosnu vezani nostalgijom i bjeze iz nje kada vide u kojem se mi sranju nalazimo,ali ipak mislim da ce jednog dana neko pametan uvezati njihov novac u pravu stvar a ne u drogu i alkohol i dokazivanje moci-nego ce to biti domace banke,domaci kaptalisti a ne da nam stranac kupi fabrku za marku a proda je za 100 miliona.
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

KENJAC wrote:
ja_cura_ wrote:
KENJAC wrote:Kako vas boni nije stid! Mi vam saljemo, a eto i novine pisu, a novine nikad, barem kod nas ne lazu, a vi malo-malo pa po nama. Elem izdajice-zbrisali, pa onda ko "tamo rade trijes sati na dan, a onda ovdje dodju pa se kurce u rent-a-caru" ili ona (a ta mi je najdraza) "jedu pastetu i stanuju u kontejneru i nama pamet prosipaju kako se tamo zivi"
Koristim priliku da se ispred dijaspore zahvalim drugu Radovanu, jer da njega ne bi' ja bi i dan danas sjedio pred nekom od kafana i palamudio kako je nama ovdje dobro a kako oni u nekoj Svabiji jedu pastetu i stanuju u kontejneru!
i da mu se zahvalis za onolike zrtve????
da nisam zensko, sad bih ti opsovala nesto, jer da ga bog do nije ni bilo, moj bi stari bio ziv.... prema tome ne s.ri ....
TI CURO, nemoj bas bukvalno da neke stvari shvatas, jer cu posumnjati u tvoje intelektualne sposobnosti, a to da se ZAHVALJUJEMO DRUGU RADOVANU, shvati onako malo filozofski, jer STVARNO DA NJEGA NIJE BILO bilo bi sve drugacije, doduse nekima bolje a vjeruj mi nekima i puno gore! A da Bog da da su svi pruzali ovakvu podrsku Radovanu kakvu sam je ja pruzo. A ostaje istina da oni sto su ostali u Bosni NE VOLE DIJASPORU PA CAK NI ONI KOJI ZIVE OD NJE!!!!!!!!
Ko ti je to slag'o?
Ja sam 4 godine sa puskom branio ovu zemlju i moram priznati da nakon rata jesam osjecao netrpeljivost prema dijaspori, ali to me proslo. Ono sto sada iskreno mislim je da nasa dijaspora jeste jedan veliki i nedovoljno iskoristeni potencijal koji moze dosta dobrog uraditi za ovu zemlju. U sadasnjoj dijaspori ima dosta onih koji su nakon rata provedenog u Bosni otisnuli se u inostranstvo. Dali ima ljubomore ponekad prema dijasporcima? Ima, ali tome i oni ponekad doprinesu svojim stavovima i ponasanjem.
Dali ce saobracajna policija prije kazniti dijasporca nego domaceg? Hoce.
Dali vas mrzimo? Mislim da ogromna vecina ne mrzi dijasporu, ali kazem neki ponekad ispoljavaju zavist, sto nije isto sto i mrznja i zato nemoj ovako da pricas.
Ja imam medju dijasporom 2-3 prijatelja, materijalno mi ne pomazu niti ima potrebe za tim, ali ja ih ne mrzim. Naprotiv imamo zaista dobre i prijateljske odnose.
Blueboy-

Post by Blueboy- »

Sva ta prica oko dijaspore i nacina svatanja dijaspore u bosni je vezana za nas mentalitet. Bosanci-hercegovci su najvise kriticni prema onom sto jest njihovo, nebito o cemu je rjec, i stide se u mnogim stvarima samih sebe i onog sto nas cini bosancima-hercegovcima.

Krenemo od domaci proizvida: Bosanc-hercegovac u domovini kupuje vecinom proizvode uvezene, vecina i nezna od cega se sastoji i kako je ustvari proizvedeno, ali za bosance-hercegovce je bitno da je strano, valjda je to memorisano strano-dobro/domace-lose.

Tako na nasu veliku zalost uvozimo i pitku, obicnu flasiranu vodu, uvozimo mljeko i jos kamaru prozvida koje se naveliko mogu proizvodit i proizvode se u bosni, ali potraznja diktira trziste, potrazitelji=bosnaci-hercegovci. Sramota da u vecini marketa/trzni centara zna biti i do 80 % zastupljen prozvod uvezen, a dok je boasnski u sloveniji i hrvatskoj primjera 10 - 14 % uvoz, maksimalno neki 16 %. Pa nemoze te se cuditi sto je onda Hrvatska i slovenija 10 pita naprednija. Sad ce mnogi rec "pa u bosni je bio najgori rat", jest ali je i proso prije 13 - 14 godina.

Znaci dijaspora posalje tin neki 3 do 4 milijarde u bosnu, ili koliko vec, e jos da nasi zemljaci u domovini iste te znaju bar polovicno usmjeriti u domace proizvode..

Mi smo nacija koju je tesko razumiti. U sarajevu sam jednom tako sluso razgovor dvojice stariji ljudi, uvreda je za konja da im tako tepam, jer kolj ima vise mozga i pameti.

Tema je bila muzika:

uglavnom ispade da je Safet Isovic jedan obicni papak koji pjeva pjesme koje nisu u modi, koje su seljacke, kako je sevdalinka unazadila bosance-hercegovce. Drugi je nadodo da bi voli da mu dodje neki laki i stoja u sarajevo, da se proderneci uz turbo-folk. Na kraju se pitam u cemu njima prodje 40 godina :shock: :shock:

dijaspora je mila majka kakvi ima u samoj bosni
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Prica o mrznji ovog ili onog je postala vise suplja. Jel' mrznja kada kazes dijasporcu nakon price kako mu je tesko, kako se sjeba, kako bi vise volio da je ovdje nego ista na svijetu (ali shvati uvredom kada mu kazes zasto ne ostanes) - "NE SERI!"? :roll: A mislim da to dijaspora shvata nekakvom mrznjom... Jer ako ne klimas glavom, nemas razumjevanja za njihove probleme, valjda zasljepljen svojim vlastitim, onda ti sigurno mrzis dijasporu. Ili si zavistan. Jedno od to dvoje sigurno. A ako nemas vremena ne daj Boze da provedes mjesec s tom istom dijasporom jer su oni zaboga dosli tu a tebe nikad nema (a to sto ne mozes dobiti godisnji, sto ti je tada ispao nekakav teren, ili sto si u krajnjem slucaju svoj godisnji isplanirao puno ranije na nekom drugom mjestu) onda si opet supak. I opet ih mrzis. I nisi bio takav prije nego su otisli. I...

Mislim da treba stvari staviti na pravo mjesto i nazvati pravim imenima. Svako neka bude tamo gdje smatra da mu je bolje, ali neka ne ocekuje da ga iko u zvijezde kuje zbog toga. A obicno u zivotu biva da koliko razumjevanja pokazes toliko mozes i ocekivati.
Post Reply