Dijaspora i BH vlast
- danas
pa to ti govorim? zar to nije odraz straha? manifestovanog u balkanskom "sta je on meni doso vamo sa oksforda da palamudi, jebo on mater svoju"...Vingo wrote:Za pocetak....vlast se pobrinula da diplome koje su ljudi stekli u inostranstvu, ovdje otprilike, ne vrijede.
Ilustrativno?
-
tatoo
Ne mogu reci da su svi takvi, ali ovi sto ih ja gledam po Njemackoj, nisu za bojati se. Vecina zeli da se vrati s kintom kuci, i bude kakav privatnik, i uziva u parama medju ljudima dole koji nemaju. Kazem nisu svi takvi ali mislim da velika vecina jeste. Ova ih se vlast ne treba bojati, jer je to nihovo glasacko tijelo.
- danas
evo...klif wrote:Pokusao sam da nadjem komentar, ali mi nije uspjelo. Bi li ga mogla postirati?danas wrote: nemam puno dodati na komentar Lucy01 sa druge teme
Lucy01 wrote:Po mom skromnom misljenju je tacno i jedno i drugo, a razlozi su veoma jednostavni: dijaspora je vidjela i osjetila na vlastitoj kozi da zivot moze da bude bolji, da obican covjek ima uticaj na vlast i da je vlast postavljena da obicnom covjeku ucini zivot laksim i boljim, a ne obrnuto...Ahmmed wrote:klif wrote: Da li je ovo istina? Ako jeste, zasto?
To, naprosto, nije istina!
Vlasti dijasporu, jednostavno, sa ponekim izuzetkom, ignoriraju!
Ignorisu nas i stvaraju u narodu koji je tamo averziju prema onima koji su otisli i time fokusiraju vase gledanje samo na posljedicu raseljavanja i stvaranja dijaspore, ali ne i na njene uzroke.
Ljudi su se odvajkada selili i mijenjali mjesto boravka i to nije nista novo niti neobicno, ali ako iz jedne male drzave kao BiH ode 1 milion ljudi, a 50% onih koji su ostali bi takodje sutra napustili drzavu...onda ne valja drzava, a ne narod koji ode u potrazi za boljim zivotom.
-
Vingo
danas wrote:pa to ti govorim? zar to nije odraz straha? manifestovanog u balkanskom "sta je on meni doso vamo sa oksforda da palamudi, jebo on mater svoju"...Vingo wrote:Za pocetak....vlast se pobrinula da diplome koje su ljudi stekli u inostranstvu, ovdje otprilike, ne vrijede.
Ilustrativno?
Ovo sam ja ilustrirala kikici...
-
kike
Zavisi od vrste diplome i univerziteta. Meni je priznato, samo kad sam prilozio plan i program, nisam ni polagao razlikuVingo wrote:Za pocetak....vlast se pobrinula da diplome koje su ljudi stekli u inostranstvu, ovdje otprilike, ne vrijede.
Ilustrativno?
Samo sto vani ima puno privatnih skola tipa kurseva, tako da je normalno da ovdje nisu priznati, jer se razlikuju po broju sati i planu.
- danas
to je donekle tacno, jer dijasporaca kao i matice ima svakakve... ali ovdje govorimo ipak o onoj dijaspori koju je mile stojic opisao... koja se polagano pocinje organizovati. a ako vladu nije strah takvih ljudi, cemu onda naprasna ideja da im se oduzmu drzavljanstva i time te ljude potpuno odsjece od politickih i socijalnih zbivanja? da je dijaspora glasacko tijelo ove vlasti (sto nije, jer su i na ovom forumu postavljani podaci galsacki podaci koji govore sasvim suprotno) zar se ova vlast ne bi vise trudila da to tijelo zadrzi i manipulise?tatoo wrote:Ne mogu reci da su svi takvi, ali ovi sto ih ja gledam po Njemackoj, nisu za bojati se. Vecina zeli da se vrati s kintom kuci, i bude kakav privatnik, i uziva u parama medju ljudima dole koji nemaju. Kazem nisu svi takvi ali mislim da velika vecina jeste. Ova ih se vlast ne treba bojati, jer je to nihovo glasacko tijelo.
-
Vingo
Ali hajmo sad biti objektivni i izaci iz kruga ljudi u kakvom se, vjerujem, danas ti kreces....
Ja kad razmisljam o dijaspori, uvijek vidim one sto na zidu imaju Aljinu sliku (doma su imali Titinu)...sto su otisli (otjerani) iz Bosne, dok je sve jos bilo emotivno i patriotski ofarbano (i krvavo)....tako da danas od te emocije, ne vide lopovluk. I vole vlast....
Ja kad razmisljam o dijaspori, uvijek vidim one sto na zidu imaju Aljinu sliku (doma su imali Titinu)...sto su otisli (otjerani) iz Bosne, dok je sve jos bilo emotivno i patriotski ofarbano (i krvavo)....tako da danas od te emocije, ne vide lopovluk. I vole vlast....
-
klif
Mislim da nasi ljudi malo znaju o tome, koliko naseg svijeta je u inostranstvu uspjelo pozavrsavati studije na uglednim fakultetima, nametnuti se kao kompetentni sagovornici za najrazlicitije teme u zemljama prijema, stvorilo kontakte sa donosiocima odluka u istim - u pravilu razvijenim zemljama, uspjelo na kraju tamo negdje "napraviti karijeru"...
Ti ljudi mahom imaju drugaciji stav i pristup - kako politici i nacinu organizovanja drzave, tako i nacinu rjesavanja najrazlicitijih drustvenih problema, pocev od ekonomskih, pitanja obrazovanja, naucnog i tehnoloskog razvoja, pa do ekoloskih, pitanja odnosa polova, odnosa prema manjinama i da ne nabrajam - od onih koji su trenutno na vlasti.
Te ljude se ni na koji nacin ne pokusava kontaktirati, organizirati, umreziti, makar i na jednostavnim projektima, jer jednostavno ne postoji interes struktura. Iz kojeg razloga, mogu samo nagadjati.
Smatram da veliki potencijal - koji bi posluzio boljitku BiH - lezi u inostranstvu. Potrebno je samo pokazati dobru volju i na tome raditi, raditi, raditi...
Ti ljudi mahom imaju drugaciji stav i pristup - kako politici i nacinu organizovanja drzave, tako i nacinu rjesavanja najrazlicitijih drustvenih problema, pocev od ekonomskih, pitanja obrazovanja, naucnog i tehnoloskog razvoja, pa do ekoloskih, pitanja odnosa polova, odnosa prema manjinama i da ne nabrajam - od onih koji su trenutno na vlasti.
Te ljude se ni na koji nacin ne pokusava kontaktirati, organizirati, umreziti, makar i na jednostavnim projektima, jer jednostavno ne postoji interes struktura. Iz kojeg razloga, mogu samo nagadjati.
Smatram da veliki potencijal - koji bi posluzio boljitku BiH - lezi u inostranstvu. Potrebno je samo pokazati dobru volju i na tome raditi, raditi, raditi...
-
rumenko
Vingo...potpuno si u krivu...to uopste nije tako...to je srecom samo tvoje misljenje. Steta je sto je svijest jednog prosjecnog bosanca jos na tom nivou da svakog covjeka mora automatski strpati u neku grupu.Vjerovatno je tako puno lakse nego ljude cijeniti prema njihovim individualnim karakteristikama i kvalitetima. Jednostavno receno....ima svuda svakakvih ljudi.Vrlo je tesko i pogresno reci za jednu ogromnu grupu ljudi..oni su ovakvi ili onakvi jer su razlike izmedju ljudi u toj grupi ogromne. Ljudi u dijaspori nisu bolji/pametniji/ljepsi....od ljudi u Bosni ali isto vrijedi i obratno. Svako se moze i mora dokazati individualno i to ce mu svuda u svijetu i Bosni biti priznato. Individalni kvalitet je nesto sto je univerzalno i sto biva prepoznato u pravom covjeku od strane pravih ljudi.
- Ja_Ja
Dijaspora je puna nasih mladih koji su obrazovani i koji su pozavrsavali neke od najpoznatijih fakulteta u svijetu. Koliko to zvucalo dobro nama, ne zvuci dobro nasoj vlasti koja je pokusala da se rijesi dijaspore nezeleci pri tome da misli na buducnost ove zemlje i sve beneficije koje moze donijeti dijaspora sa nekih 1-2 miliona ljudi.
Kao sto neko rece u predhodnim postovima, ljudi u dijaspori izlaze iz te monotonije rada i borbe za egzistenciju.Tako da se sada ljudi okrecu i drugim bitnim stvarima, tako da imamo relativno jaku dijasporu koja je u stanju da lobira npr. u Americkom senatu za prolaz rezolucije o genocidu, da finansira pola tuzbe protiv agresora (ovdje pricam samo o sjeverno americkoj dijaspori). Da i ne napominjem koliko miliona ostane u BiH tokom godisnjih odmora itd... itd...
Kao sto neko rece u predhodnim postovima, ljudi u dijaspori izlaze iz te monotonije rada i borbe za egzistenciju.Tako da se sada ljudi okrecu i drugim bitnim stvarima, tako da imamo relativno jaku dijasporu koja je u stanju da lobira npr. u Americkom senatu za prolaz rezolucije o genocidu, da finansira pola tuzbe protiv agresora (ovdje pricam samo o sjeverno americkoj dijaspori). Da i ne napominjem koliko miliona ostane u BiH tokom godisnjih odmora itd... itd...
- cHupjahalic@
Oni se boje nas, ali ne zaboravimo da je nase najjace oruzje ne okrenuti ledja nasoj domovini: na takav nacin cemo im samo uciniti veliku uslugu.
Studiram, ali NE zbog njih, studiram zbog sebe a ako/kad bi mi se pruzila prilika da sa svojim buducim zanimanjem doprinesem sebi i nasim buducim generacijama u Bosni ne bih ni sekunde razmisljala o povratku.
P.S. U dijasporu sam dosla krajem 94.-e godine i jos ni u jednoj jedinoj kuci/ stanu nisam vidjela sliku Alije ili bilo kojeg drugog politicara sa naseg podrucja.
A da nas ima svakakvih IMA, bez obzira da li pricamo o bosancima u dijaspori ili unutar BiH.
Studiram, ali NE zbog njih, studiram zbog sebe a ako/kad bi mi se pruzila prilika da sa svojim buducim zanimanjem doprinesem sebi i nasim buducim generacijama u Bosni ne bih ni sekunde razmisljala o povratku.
P.S. U dijasporu sam dosla krajem 94.-e godine i jos ni u jednoj jedinoj kuci/ stanu nisam vidjela sliku Alije ili bilo kojeg drugog politicara sa naseg podrucja.
A da nas ima svakakvih IMA, bez obzira da li pricamo o bosancima u dijaspori ili unutar BiH.
- Fair Life
Djevojcica Michelle Bachelet, koja je kao izbjeglica zajedno sa roditeljima dosla iz Cilea u Australiju, dakle... cileanska dijaspora, skolovala se u Australiji... itd., postala je predsjednicom Cilea. Danas ona nastoji da angazira mlade i pametne cileanske dijasporase iz Svijeta... I... to joj uspijeva. Naisla je na pozitivan odziv mladih i skolovanih cileanskih dijasporasa sirom Svijeta.danas wrote:ne znam na sta mislis? ali znam da nikome dole ne odgovara da se vrati mlad i sposoban covjek sa zavrsenim fakultetom, a ponajmanje trenutnim vlastima. kao sto sam vec rekla, nemam puno dodati na komentar Lucy01 sa druge teme, ali i dalje smatram da je nedostatak odnosa danasnje vlasti prema dijaspori utemeljen najvise na strahu -- sta ce biti ako se ovi vrate ili se nedaj boze pocnu organizovati. da nije tako, ne bi mi moja sopstvena vlast oduzimala drzavljanstvo...Vingo wrote:Onda ja bar na ovom forumu imam krivu sliku, da su najveci vlastoljupci najcesce u dijaspori....
Tako je to...

-
Vingo
Fokusiras se na potpuno irelevantan dio mog posta...Na zidu....u srcu....nije velika razlika.Minnela wrote:Nazalost ne vidim nikakvu objektivnost u tvom postuVingo wrote:Ali hajmo sad biti objektivni i izaci iz kruga ljudi u kakvom se, vjerujem, danas ti kreces....
Ja kad razmisljam o dijaspori, uvijek vidim one sto na zidu imaju Aljinu sliku (doma su imali Titinu)...sto su otisli (otjerani) iz Bosne, dok je sve jos bilo emotivno i patriotski ofarbano (i krvavo)....tako da danas od te emocije, ne vide lopovluk. I vole vlast....![]()
Ako negdje ima Alijinih slika po kucnim zidovima,onda je to sigurno u Bosni
A sad da se vratimo temi vlast i dijaspora....ovo sto je Fair naveo je divan primjer angazovanosti. Koliko mi imamo takvih primjera angazovane dijaspore? Niko sretniji od mene ako ih navedete sto vise i ako ih ima i medju diskutantima ovdje...
-
klif
...kad pametni dodju na vlast!Fair Life wrote: Djevojcica Michelle Bachelet, koja je kao izbjeglica zajedno sa roditeljima dosla iz Cilea u Australiju, dakle... cileanska dijaspora, skolovala se u Australiji... itd., postala je predsjednicom Cilea. Danas ona nastoji da angazira mlade i pametne cileanske dijasporase iz Svijeta... I... to joj uspijeva. Naisla je na pozitivan odziv mladih i skolovanih cileanskih dijasporasa sirom Svijeta.
Tako je to...