zivot u sj. irskoj

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
zemo_online

#1 zivot u sj. irskoj

Post by zemo_online »

imal koga u tom kraju svijeta? zanimaju me info o zivotu tamo ?
hvala.
kuda

#2 Re: zivot u sj. irskoj

Post by kuda »

Ja sam u rep irskoj,,,,ljepse nemERe bit'!
pozz
Gusztav

#3 Re: zivot u sj. irskoj

Post by Gusztav »

kuda wrote:Ja sam u rep irskoj,,,,ljepse nemERe bit'!
pozz
Fadila jes' to ti?
Ma.Le.Na

#4 Re: zivot u sj. irskoj

Post by Ma.Le.Na »

meni je san da zivim u irskoj ...ali sam cula da je jako tesko dobiti vizu odn. papire za ulazak i ostanak + ima malo posla a i to sto ima slabo je placeno + sve je preskupo...

koliko je ovo tacno?
kuda

#5 Re: zivot u sj. irskoj

Post by kuda »

Pozdrav malena, ja sam ovdje vec 11 godina, a taj neko ko te informisao o viznom rezimu pa dalje ocito da bas ne zna sta prica. A san da zivis ovdje.... ne znam sta bih ti rekla, zarad vecih ciljeva ovdje zivim a igrom slucaja dosla..

i nije sve prekupo, savrseno uskladjeno prema standardu-imas najjeftinije, jeftino , skupo i najskuplje u svemu--znaci hrana pice itd...

pozzz...
kuda

#6 Re: zivot u sj. irskoj

Post by kuda »

Ma.Le.Na

#7 Re: zivot u sj. irskoj

Post by Ma.Le.Na »

kuda wrote:Pozdrav malena, ja sam ovdje vec 11 godina, a taj neko ko te informisao o viznom rezimu pa dalje ocito da bas ne zna sta prica. A san da zivis ovdje.... ne znam sta bih ti rekla, zarad vecih ciljeva ovdje zivim a igrom slucaja dosla..

i nije sve prekupo, savrseno uskladjeno prema standardu-imas najjeftinije, jeftino , skupo i najskuplje u svemu--znaci hrana pice itd...

pozzz...
hvala na odgvoru
ko zna mozda se opet malo aktiviram po pitanju zivota tamo
bila sam totalno odustala od te ideje...bas zbog tih prica kako ne mozes ni primirisati tamo ako nemas rodbinu da ti garantira ulazak..i to blisku rodbinu..

hvala jos jednom!
kuda

#8 Re: zivot u sj. irskoj

Post by kuda »

Nema na cemu,,, Vjeruj mi da ljudi mnogo " napusu" stvari pa pricaju i kako jeste i kako nije...Ja ostajem realna i kazem da nije ni 10% istina sto ti kazu.. Da nije drugacije od Bosne -- jeste i to mnogo mnogo, ali se covjek navikne na bolje mnogo lakse... jedina stvar je sto ovdje nema nas mnogo, s'toga manje "nasih " druzenja a ostalo,,, dodji da vidis :D

pozzzzz
kuda

#9 Re: zivot u sj. irskoj

Post by kuda »

:-) Fadila je 8)
BHCluster

#10 Re: zivot u sj. irskoj

Post by BHCluster »

Ma.Le.Na wrote:meni je san da zivim u irskoj ...ali sam cula da je jako tesko dobiti vizu odn. papire za ulazak i ostanak + ima malo posla a i to sto ima slabo je placeno + sve je preskupo...

koliko je ovo tacno?
Ovako
Sto se tice posla u Irskoj imas minimalnu platu po satu rada od €8.65, imas jednu pauzu od 15 minuta a drugu od 45 minuta, to ti je za rad po prodavnicama itd... Platu primas sedmicno i za svak 3 mjeseca rada imas pravo na 1 sedmicu placenog odmora. Nedjeljom se rad placa duplo a prekovremini rad je 1.5 put. Radi se od 40-45 sati sedmicno za puno vrijeme a mozes i manje to je pola vremena.

Sto se tice stvari na lovu koju zaradis to ti nije skupo mislim na Hranu odjecu i slicno. Ali renta je hajvanska €650 - €1200 za stan ili kucu, a ako hoces mozes djeliti stan sa par ljudi i izadje ti oko €150 sedmicno stim da nemoras platiti struju, grijanje itd. Nebrini voda je djabe. hahahha.

P.S.
Nema pusenja u javnim prostorijama npr Restorani, Barovi, Klubovi, itd itd...
MaliZeleni10

#11 Re: zivot u sj. irskoj

Post by MaliZeleni10 »

Ja sam 4 godine zivio u Republici Irskoj, bilo je odlicno dok je trajalo, medjutim surovi kapitalizam je dosao do izrazaja kad je nastupila recesija, od nas 30 u firmi je ostalo samo 6 ljudi.

Predivna zemlja, predivni ljudi (sa malim izuzecima), drzava potpuno uredjena po pitanuju odnosa poslodavac-radnik, placa na racunu svaki petak.

Sve je to super dok ima dovoljno posla i dovoljno novaca, naucio sam sto znaci zivot bez stresa, stresovi su poceli kad je ponestalo posla, dobio otkaz, pala vrijednost mirovinskom fondu, cijene hrane i rezija porasle, nije bilo drugog izbora neo otici.

Inace, radna dozvola se u vrijeme kad sam ja dosao dobijala vrlo lako (2005 godine) a posto sam HR drzavljanin, nije mi trebala viza.

Koliko ja znam, ako vam netko daje posao sa godisnjom bruto palcom od 50.000 eura ili vise, radna dozvola se dobija automatski, bez ikakvih komplikacija.

Ne postoji izdvaja nje iz place za mirovinsko, za zdravstveno, placa se samo porez od 20% do odredjene svote a iznad te svote se placa 42%.

Sjeverna Irska je slicna kao i Republika Irska ali zbog nize vrijednosti funte se trenutno ne isplati ici tamo.

Za mene osobno je Belfast ljepsi grad od Dublina.

Pozzzz
BHCluster

#12 Re: zivot u sj. irskoj

Post by BHCluster »

MaliZeleni10 wrote:Ja sam 4 godine zivio u Republici Irskoj, bilo je odlicno dok je trajalo, medjutim surovi kapitalizam je dosao do izrazaja kad je nastupila recesija, od nas 30 u firmi je ostalo samo 6 ljudi.

Predivna zemlja, predivni ljudi (sa malim izuzecima), drzava potpuno uredjena po pitanuju odnosa poslodavac-radnik, placa na racunu svaki petak.

Sve je to super dok ima dovoljno posla i dovoljno novaca, naucio sam sto znaci zivot bez stresa, stresovi su poceli kad je ponestalo posla, dobio otkaz, pala vrijednost mirovinskom fondu, cijene hrane i rezija porasle, nije bilo drugog izbora neo otici.

Inace, radna dozvola se u vrijeme kad sam ja dosao dobijala vrlo lako (2005 godine) a posto sam HR drzavljanin, nije mi trebala viza.

Koliko ja znam, ako vam netko daje posao sa godisnjom bruto palcom od 50.000 eura ili vise, radna dozvola se dobija automatski, bez ikakvih komplikacija.

Ne postoji izdvaja nje iz place za mirovinsko, za zdravstveno, placa se samo porez od 20% do odredjene svote a iznad te svote se placa 42%.

Sjeverna Irska je slicna kao i Republika Irska ali zbog nize vrijednosti funte se trenutno ne isplati ici tamo.

Za mene osobno je Belfast ljepsi grad od Dublina.

Pozzzz
:thumbup:

Svota u pitanju je 24 500.
kuda

#13 Re: zivot u sj. irskoj

Post by kuda »

Zavisi kako si za sto pismeno opremljen, pri tom mislim na obrazovanje... a samo da mi je da vidim gdje se to radi po 45 sati sedmicno.. Ako iko na ovoj planeti moze da se izvuce i da ne radi vec da vecinu svog radnog vremena provodi u svemu samo ne u radu, onda su to Irci.... Gdje si ti Bhcluster radio za tako sitne pare?? :D

Zavisi opet sta radis, (obrazovanje) ali satnice ovdje su uvijek bile iznad €10. inace cak i u ovo vrijeme recesije plate jesu opale, ali prosjek je jos uvije €30 000+ (o oba i privatno i public sektoru). A penziju placas sam, kao i zadravstveno osiguranje, mada ima public ali nedaj Boze da na njih sta cekas....

Pozzz
zemo_online

#14 Re: zivot u sj. irskoj

Post by zemo_online »

ja bi pitao dali je tacno da kisa pada vise od pola godine u irskoj, znaci svaki drugi dan i vise i da li ima mnogo vjetra?
kolike su cijene sobe za iznajmiti, posto su stanovi tako skupi u dablinu ili belfastu?
dali se moze da uci engleski jezik besplatno?
Pikaboo

#15 Re: zivot u sj. irskoj

Post by Pikaboo »

Gusztav wrote:
kuda wrote:Ja sam u rep irskoj,,,,ljepse nemERe bit'!
pozz
Fadila jes' to ti?
Ha ha ha suze me zalise :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Baby Jane

#16 Re: zivot u sj. irskoj

Post by Baby Jane »

Sto nas ima mashala :)
zemo_online

#17 Re: zivot u sj. irskoj

Post by zemo_online »

.
Jazz_Junkie

#18 Re: zivot u sj. irskoj

Post by Jazz_Junkie »

Covjek pita o Sjevernoj Irskoj, a vi o republici. Sjevernu Irsku sacinjavaju 6 okruga (counties) od ukupno 9 nekadasnje provincije Ulster i pripadaju Ujedinjenom Kraljevstvu (ne Velikoj Britaniji, jer nju cine samo Engleska, Skotska i Wales). Znaci, druga drzava. Prije 8 godina sam bio u Belfastu i vladala je totalna depresija (ruzno vrijeme, ruzan i dijelom zapusten grad, tenzije i nesigurnost medju ljudima, visoka stopa nezaposlenosti), no od tada se sigurno mnogo toga promijenilo, nadam se nabolje.
Ma.Le.Na

#19 Re: zivot u sj. irskoj

Post by Ma.Le.Na »

da mogu...ja bih se sad preselila tamo :roll:
Post Reply