Zivot u Dubaiju

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
neko2000

#26 Re: Zivot u Dubaiju

Post by neko2000 »

nexo,
hvala ti za javljanje. Zakasnila ili ne... Probacu.... Vidjecemo sta mi je sudbina spremila.
neko2000

#27 Re: Zivot u Dubaiju

Post by neko2000 »

omar little,

djeluje ohrabrujuce cim vidim da je nase raje ipak tamo bilo ili ih jos ima... Naposljetku, nije mi ni tako stran arapski mentalitet i kultura. Jedino sto meni moze nedostajati su roditelji....
♥ Julianna ♥

#28 Re: Zivot u Dubaiju

Post by ♥ Julianna ♥ »

Bila tema već, pa da se ne ponavljam...

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 1#p2088291
omar little

#29 Re: Zivot u Dubaiju

Post by omar little »

neko2000 wrote:omar little,

djeluje ohrabrujuce cim vidim da je nase raje ipak tamo bilo ili ih jos ima... Naposljetku, nije mi ni tako stran arapski mentalitet i kultura. Jedino sto meni moze nedostajati su roditelji....
ma, ima u dubai ljudi iz cijelog svijeta, kao i nas. ako mogu oni mozes i ti, jel' tako? :) a, to da ce ti nekad faliti roditelji, prijatelji i "kuca" to te ceka bilo gdje da odes pa tako i u emiratima. a, na ove gluposti sto neki pisu se ne obaziri. dubai je veliki i razvijen grad sa pozitivnim i negativnim stranama kao i new york, berlin ili pariz.

puno srece i uspjeha ti zelim. :)
Marmar

#30 Re: Zivot u Dubaiju

Post by Marmar »

Dubai Employment Tips

http://dubaiemploymenttips.com/

:thumbup:
rika

#31 Re: Zivot u Dubaiju

Post by rika »

Ja iskreno da vam kazem,nisam nikad imao priliku da radim u Dubaiju ali jesam u Gulfu...A posto mi vjencani kumovi roditelja zive u Dubaiju mogu vam neka svoja ali i njihova iskustva prepricati...
Ono sto mnogi od nas ne znaju,a radi se o cinjenici koja je omniprezentna a to je je da su u Arapskom svijetu plate PO PASOSU koji nosite..Kvalifikacija radno iskustvo itd. su tu sekundarni...
Ja sam bio neko vrijeme u Qataru,ali su mi plata i sve ostalo najvise ovisili od ovog bijelog krstica na koricama putne isprave..tuzhno je ali je tako...
Susretao sam Indijaca,pakistanaca koji su bili ili isto kvalifikovani kao ja ali dzaba,njihova mjesecna plata kao 3 moje dnevnice... :(
E sada posto neko2000 pretpostvljam nosi pasos B&H.,nalazi se otprilike na nivou "Kurda" :D figurativno receno...
Znaci dolazis iz zemlje gdje se diplome stancaju po bosanskim da prostite vukojebinama,gdje god spomenes ime te drzhave mnoge asocira na rat,bijedu itd.
(i ja je volim bez obzira na sve to i vratio sam se prije par godina u nju da zhivim)
All in all,ain't sexy at all...:(
E sada neko2000 ako nisi bas top hirug,expert za pretvaranje morske vode u pitku etc. etc. kakve su tvoje sanse protiv nekoga i bangladesa,koji ako kuci mozhe poslati mjesecno 100$,njegova familija ima dovoljno para da zhive kao carevi i jos mogu sebi priustiti kucnu pomocnicu da im rizhu podgrije?
Ali kako god,ne bih da te obeshrabrujem,ali zhivot vani se u 99% slucajeva svodi na ULAZ-IZLAZ i SALDO...
:D
Ponekad s'proljeca

#32 Re: Zivot u Dubaiju

Post by Ponekad s'proljeca »

Ovo je tacno, kajmak uzimaju engleske i americke firme koje im i grade onakoskupe objekte, a radna snaga su Indijci, Pakistanci, Kinezi itd.

Iz inostranstva se jako tesko uvaliti jer recimo Nijemci ilui Englezi prvo salju svoje ljude da zarade a onda strance!!!!!

[quote="rika"]Ja iskreno da vam kazem,nisam nikad imao priliku da radim u Dubaiju ali jesam u Gulfu...A posto mi vjencani kumovi roditelja zive u Dubaiju mogu vam neka svoja ali i njihova iskustva prepricati...
Ono sto mnogi od nas ne znaju,a radi se o cinjenici koja je omniprezentna a to je je da su u Arapskom svijetu plate PO PASOSU koji nosite..Kvalifikacija radno iskustvo itd. su tu sekundarni...
Ja sam bio neko vrijeme u Qataru,ali su mi plata i sve ostalo najvise ovisili od ovog bijelog krstica na koricama putne isprave..tuzhno je ali je tako...
Susretao sam Indijaca,pakistanaca koji su bili ili isto kvalifikovani kao ja ali dzaba,njihova mjesecna plata kao 3 moje dnevnice... :(
E sada posto neko2000 pretpostvljam nosi pasos B&H.,nalazi se otprilike na nivou "Kurda" :D figurativno receno...
Znaci dolazis iz zemlje gdje se diplome stancaju po bosanskim da prostite vukojebinama,gdje god spomenes ime te drzhave mnoge asocira na rat,bijedu itd.
(i ja je volim bez obzira na sve to i vratio sam se prije par godina u nju da zhivim)
All in all,ain't sexy at all...:(
E sada neko2000 ako nisi bas top hirug,expert za pretvaranje morske vode u pitku etc. etc. kakve su tvoje sanse protiv nekoga i bangladesa,koji ako kuci mozhe poslati mjesecno 100$,njegova familija ima dovoljno para da zhive kao carevi i jos mogu sebi priustiti kucnu pomocnicu da im rizhu podgrije?
Ali kako god,ne bih da te obeshrabrujem,ali zhivot vani se u 99% slucajeva svodi na ULAZ-IZLAZ i SALDO...
:D[/quote]
Luke Perry

#33 Re: Zivot u Dubaiju

Post by Luke Perry »

Da, isto mi je pricao doktor Pakistanac kada sam ga pitao zasto ne ode u Dubai da se obogati :D
E sto ce musliman muslimanu pomoci :lol:
nexo

#34 Re: Zivot u Dubaiju

Post by nexo »

Ne tvrdim da je netacno sto ste iznijeli u zadnjih par postova. Licno sam to iskusio, ali samo u prvih 6 mjeseci, dakle dok nisam skontao o cemu se radi. Zelim da kazem da je sve do individualne sposobnosti i kvaliteta koji nudis u svom poslu, i svakako stava o sebi i svojoj vrijednosti. Nigdje se ne bogati tako lako, pa ni u Dubaiju. To se moglo prije 10-15 godina kada su rijetki znali za taj grad. Poznajem mnoge Evropljane ukljucujuci Britance koji sastavljaju krak s krajem, na godisnji odmor idu svake prestupne godine, a zive ovde po 15-20 godina, ali mjesto nudi sigurnost i mnogo vedrih dana, sto nas sve cini sretnim.
U svakom slucaju, mislim da je jedna od boljih zemalja za zivot danas u svijetu i mogu to tvrditi jer nije prva strana zemlja u kojo sam zivio. Da imam porodicu nikada ne bh razmisljao da idem negdje drugo.
Dubai skoro pa nudi sve sto nudi bilo koja Evropska metropola u smislu kulturno-socijalno zivota, sto je mnogo vise nego u bilo kojoj Balkanskoj metropoli. Zvanicno, u ovom gradu zivi 120 razlicitih nacija, lokalaca je tek 10-tak %.
Konacno, ja bih ohrabrio svakoga ko zeli da da dodje i nadje mjesto pod "vjecitim" suncem. Ekonomska kriza je zahvatila ctav svijet, ali sam siguran da se ovdje osjeti manje nego u BiH.
UBL

#35 Re: Zivot u Dubaiju

Post by UBL »

imam jedno pitanje za one koji su u uae i rade a imaju bosanski pasos. poslodavac mi trazi kopiju diplome prevedenu na eng. i ovjerenu od strane ambasade uae. kako je nama najbliza ambasada uae u becu, tamo sam odnio dokumenta naravno ovjerena u sa od strane prevodioca, suda i ministarstva vanjskih poslova. tamo mi kazu da kopije mora ovjeriti ambasada bih u becu pa onda ministarstvo vanjskih poslova austrije pa onda tek ambasada uae. :-) :-) ovo je teska zavrzlama, ne kontam sto moram ovjeravati dokumenta u ministarstvu vanjskih poslova austrije kada nisam njihov drzavljanin?
da li je neko imao slicno iskustvo?
Marmar

#36 Re: Zivot u Dubaiju

Post by Marmar »

UBL wrote:imam jedno pitanje za one koji su u uae i rade a imaju bosanski pasos. poslodavac mi trazi kopiju diplome prevedenu na eng. i ovjerenu od strane ambasade uae. kako je nama najbliza ambasada uae u becu, tamo sam odnio dokumenta naravno ovjerena u sa od strane prevodioca, suda i ministarstva vanjskih poslova. tamo mi kazu da kopije mora ovjeriti ambasada bih u becu pa onda ministarstvo vanjskih poslova austrije pa onda tek ambasada uae. :-) :-) ovo je teska zavrzlama, ne kontam sto moram ovjeravati dokumenta u ministarstvu vanjskih poslova austrije kada nisam njihov drzavljanin?
da li je neko imao slicno iskustvo?
Diplomu mozes prevesti na arapski/engleski...ovjeriti u Ambasadi KSA ili u Ambasadi Bahreina i nakon toga u Ministarstvu Vanjskih Poslova.Nakon toga u Konzulatu BiH (Abu Dhabi) i Ministarstvu Vanjskih Poslova u Dubaiu. Bez navedenog procesa nemas velike fajede od nasih papira...to je otprilike to :thumbup:
UBL

#37 Re: Zivot u Dubaiju

Post by UBL »

znaci ovjera od strane ministarstva vanjskih poslova austrije je neizbjezna i sasvim regularna procedura bez obzira sto nisam drzavljanin te zemlje? hvala unaprijed
sadeta

#38 Re: Zivot u Dubaiju

Post by sadeta »

@ neko2000 a sto ne probas pogledati sta se nudi na
http://www.dubaijobs.net/ i
http://www.jobsindubai.com
mislim, ono ...za pocetak ;-) sretno!

@ UBL, inace se prevodi sudskih tumaca moraju ovjeravati tj NADovjeravati. kad radis prevod u Sarajevu moras uraditi nadovjeru prevoda na sudu u Sarajevu...a nekad ti treba i i "nadnadovjera" hahaha Ministarstva vanjskih poslova ili neke ambasade. ne bi vjerovao koliko znaju zakomplicirati stvari jer nam je drzavna administracija super uredjena! sretno!
bijelo_dugme

#39 Re: Zivot u Dubaiju

Post by bijelo_dugme »

Zavrsio prosle godine fakultet masinske tehnike i mogo sam odmah otic u Dubaj radit, plata 5,500 € i dvosobni stan placen :wink:
karanana

#40 Re: Zivot u Dubaiju

Post by karanana »

bijelo_dugme wrote:Zavrsio prosle godine fakultet masinske tehnike i mogo sam odmah otic u Dubaj radit, plata 5,500 € i dvosobni stan placen :wink:
.....ali nisi jer je rodna gruda jedna?
Marmar

#41 Re: Zivot u Dubaiju

Post by Marmar »

karanana wrote:
bijelo_dugme wrote:Zavrsio prosle godine fakultet masinske tehnike i mogo sam odmah otic u Dubaj radit, plata 5,500 € i dvosobni stan placen :wink:
.....ali nisi jer je rodna gruda jedna?

hehehe.... :thumbup:
Post Reply