Zivot u Deutschland

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
SOMA

#51 Re: Zivot u Deutschland

Post by SOMA »

Soul_Sista wrote:..meni je dosad najbolje legao onaj Kölsch :D :D :D
:thumbup: :D
vox-populi

#52 Re: Zivot u Deutschland

Post by vox-populi »

:)

@Soul_Sista, nisam probao Kölsch. Inace imam jedan neobican hobi, naime skupljam etikete sa pivskih flasa, samo njemackih i samo onih koje licno popijem. Imam podatak da se u Njemackoj proizvodi preko 5000 vrsta piva, od toga u Bayernu preko 1000. Do sada imam jako skroman ucinak, 124 etikete. Ali polako, tek sam tu dvije godine. Inace mi je nadjraze pivo Augustiner Hell:
Image
vox-populi

#53 Re: Zivot u Deutschland

Post by vox-populi »

baustelac wrote:
Sa bahnom samo sluzbeno, inace i sa tih 50% su zara skupi. Jeftinije s vlastitim autom a ako nemas bolje koristiti mitfahrtzentrale :mrgreen:
U Bayernu ima opcija Bayern-Ticket. Single je 19€, vazi cijeli dan za regionalne vozove u Bayernu (moze se i do Ulma ili Salzburga) a jos bolja opcija je Bayern Partner-Ticket. 28€ za pet osoba, cijeli dan (do 6:00 slijedeceg dana), cijeli Bayern svi vidovi prevoza osim ICE.
baustelac

#54 Re: Zivot u Deutschland

Post by baustelac »

vox-populi wrote:
baustelac wrote:
Sa bahnom samo sluzbeno, inace i sa tih 50% su zara skupi. Jeftinije s vlastitim autom a ako nemas bolje koristiti mitfahrtzentrale :mrgreen:
U Bayernu ima opcija Bayern-Ticket. Single je 19€, vazi cijeli dan za regionalne vozove u Bayernu (moze se i do Ulma ili Salzburga) a jos bolja opcija je Bayern Partner-Ticket. 28€ za pet osoba, cijeli dan (do 6:00 slijedeceg dana), cijeli Bayern svi vidovi prevoza osim ICE.
Ma ima to koliko znam svaka regija, problem je kad trebas iz jedne u drugu saveznu drzavu. A svaka relacija RB/RE duza od 100 km, bez IC/ICE je patnja. IC/ICE je oko 30 EUR/100 km, normalna cijena. Cak i sa 50% popusta, auto jeftinije izadje, naravno u gorivu.
vox-populi

#55 Re: Zivot u Deutschland

Post by vox-populi »

baustelac wrote:
vox-populi wrote:
baustelac wrote:
Ma ima to koliko znam svaka regija, problem je kad trebas iz jedne u drugu saveznu drzavu. A svaka relacija RB/RE duza od 100 km, bez IC/ICE je patnja. IC/ICE je oko 30 EUR/100 km, normalna cijena. Cak i sa 50% popusta, auto jeftinije izadje, naravno u gorivu.
Ma normala, ako ces duze relacije, najbolje avion. Ovo sam spomenuo samo u slucaju da putujes unutar savezne drzave. Ipak ako pravis izlete za vikend ili dnevne izlete, rijetko ides gdje dalje.
d700

#56 Re: Zivot u Deutschland

Post by d700 »

vox-populi wrote:Pod tipican dijasporac sam prije svega mislio na ljude koji ovdje zivje relativno lose, rade lose i teske poslove, i iako zaradjuju pristojno, novac stede i cuvaju kako bi se na ljeto mogli pokazati, kada odu na odmor kako to super i dobro zive u Njemackoj. Naravno, svjestan sam da nisu svi takvi ali vecina jeste.
I opet terminologija nemoze biti tipican Dijasporac. Slazem se da ih dosta ima takvih, bez daljnjeg. Medjutim, bosanska Dijaspora je kompleksna stvar. Postoje "nekoliko" Dijaspora. Ona prva iz 70-tih, druga iz 90-tih, onda imas drugi i trecu generaciju Dijaspore. Tipicnu tu nije nista i -i ako popularna- takva kvalifikacija je slicnog kvaliteta kao "Tipican Bosanac"...sto je nekad vazilo kao sinonim za "glup", "blesav". Za ponashanje Dijaspore ima objasnjenja i pozadina, kao sto je cinjenica da je Dijaspora relevantan ekonomski faktor za BiH. Radilo se o Informaticaru ili o Baustelcu. Meni je vaznije da ljudi posteno zaradjuju pare.
vox-populi wrote:Naravno, kada sam rekao tipican dijasporac, rekao sam to uz dozu ironije jer ne volim generalizaciju a i nisam upoznao sve dijasporce u Njemackoj da mogu napraviti sud kako to izgleda prosjecni dijasporac. Moj zakljucak je izveden na osnovu dijasporaca koje sam ovdje upoznao. Mozda sam upoznao pogresne ljude.
Onda smo to rijesili... :)
Ova pomenuta dvojica iz moje zgrade redovno rentaju BMW-e kada idu kuci. Obojica imaju stalne poslove i nikada nisu imali problema sa iznajmljivanjem auta. Ostave naravno kauciju. I ne govorim o leasingu ni kupovini novog auta, to nas covjek ovdje rijetko moze priustiti, govorim iskljucivo o rentanju auta na dvije-tri sedmice.
Onda su bas hrabri. Sixt, Avis, Budget...ni jedan od njih dozvoljava Auto u BiH. Ali eto, valja nekome i na kompleksima zaraditi... :D

...Pruziti puno vise, po mojoj definiciji je komforan stan (ne kupljen, nego iznajmljivan), odmor dva puta godisnje, neoskudijevanje u bilo cemu (hrana, odjeca, zabava, izlasci i sl.). S....
Posebno ovo prvo je vlastita definicija i naravno da postoji razlika Dijasporaca prve generacije i novije. Ali ja mislim da svako izabere ono sto njemu najbolje pase. Prednost Njemacke smatram u tome sto ti nudi sve mogucnost. Od kompleksasa do onoga sto pravi kucu, svega imas...
Nisam rekao nizi standard. Ono sto sam htio reci je da sa osobe sa fakultetom Njemacka pruza jako puno.
Onda sam te pogresno razumio ovdje, moja greska.
E sad za troskove namirnica, ja ne znam cime se hrane ove osobe koristene prilikom objavljivanje ove statistike ali ja sam vec dvije godine u Njemackoj, dvoje nas je i NIKADA nismo potroslili vise od 500€ mjesecno za namirnice. I to uz kupovinu u Tengelmanu i REWE-u (koji su najskuplji) i kupovinu uglavnom BIO proizvoda. Uz neko realno trosenje, bez oskudijevanja u bilo cemu, 400-500€ je za dvije osobe sasvim dovoljno. Osim ako svaki dan ne jedes vani u restoranima, onda ti treba vise.
Banke definishu jednu kvotu od 650-850€ mjesecnih troskova. U to spadaju ne samo troskovi za hranu, nego i garderoba, kino, restorani, stednje privatne kao i stednje za odmor. Kako oni kazu: Zivotni minimum.
Nisam inzinjer pa ne mogu reci iz licnog iskustva ali jedan moj prijatelj iz Novog Sada koji radi ovdje kao inzinjer a inace je magistar informatike, ima mjesecnu platu od 4400€ brutto. Renta dvosoban stan od 800€, vozi polovno auto koje je platio cini mi se 6000€ i jako je zadovoljan. Gotovo svakog vikenda je na nekoj drugoj destinaciji u Evropi i jednostavno uziva u zivotu, nije opterecen time sto jos nije kupio kucu, sto jos nije kupio novo auto i sl.
Svako ima svoje. Neko investira u Auta, neko drugi u putovanja. Savako za sebe mora naci pravi miks.

Ako rezimiramo: Sve u svemu je Njemacka fantasticna drzava. Nudi sve mogucnosti, skolovanje djece je na visokom nivou i jeftinije nego napr. u Americi. Ima optinalan socialni sistem zastite.

Naravno da postoje neki "hamzigadrpi" kojima je sport da kradu, da zeznu drzavu. Al ja mislim da toga imas svugdje i da su neki taj mentalitet donijeli sa sobom...
vox-populi

#57 Re: Zivot u Deutschland

Post by vox-populi »

d700 wrote:
vox-populi wrote:Pod tipican dijasporac sam prije svega mislio na ljude koji ovdje zivje relativno lose, rade lose i teske poslove, i iako zaradjuju pristojno, novac stede i cuvaju kako bi se na ljeto mogli pokazati, kada odu na odmor kako to super i dobro zive u Njemackoj. Naravno, svjestan sam da nisu svi takvi ali vecina jeste.
I opet terminologija nemoze biti tipican Dijasporac. Slazem se da ih dosta ima takvih, bez daljnjeg. Medjutim, bosanska Dijaspora je kompleksna stvar. Postoje "nekoliko" Dijaspora. Ona prva iz 70-tih, druga iz 90-tih, onda imas drugi i trecu generaciju Dijaspore. Tipicnu tu nije nista i -i ako popularna- takva kvalifikacija je slicnog kvaliteta kao "Tipican Bosanac"...sto je nekad vazilo kao sinonim za "glup", "blesav". Za ponashanje Dijaspore ima objasnjenja i pozadina, kao sto je cinjenica da je Dijaspora relevantan ekonomski faktor za BiH. Radilo se o Informaticaru ili o Baustelcu. Meni je vaznije da ljudi posteno zaradjuju pare.
vox-populi wrote:Naravno, kada sam rekao tipican dijasporac, rekao sam to uz dozu ironije jer ne volim generalizaciju a i nisam upoznao sve dijasporce u Njemackoj da mogu napraviti sud kako to izgleda prosjecni dijasporac. Moj zakljucak je izveden na osnovu dijasporaca koje sam ovdje upoznao. Mozda sam upoznao pogresne ljude.
Onda smo to rijesili... :)
Ova pomenuta dvojica iz moje zgrade redovno rentaju BMW-e kada idu kuci. Obojica imaju stalne poslove i nikada nisu imali problema sa iznajmljivanjem auta. Ostave naravno kauciju. I ne govorim o leasingu ni kupovini novog auta, to nas covjek ovdje rijetko moze priustiti, govorim iskljucivo o rentanju auta na dvije-tri sedmice.
Onda su bas hrabri. Sixt, Avis, Budget...ni jedan od njih dozvoljava Auto u BiH. Ali eto, valja nekome i na kompleksima zaraditi... :D

...Pruziti puno vise, po mojoj definiciji je komforan stan (ne kupljen, nego iznajmljivan), odmor dva puta godisnje, neoskudijevanje u bilo cemu (hrana, odjeca, zabava, izlasci i sl.). S....
Posebno ovo prvo je vlastita definicija i naravno da postoji razlika Dijasporaca prve generacije i novije. Ali ja mislim da svako izabere ono sto njemu najbolje pase. Prednost Njemacke smatram u tome sto ti nudi sve mogucnost. Od kompleksasa do onoga sto pravi kucu, svega imas...
Nisam rekao nizi standard. Ono sto sam htio reci je da sa osobe sa fakultetom Njemacka pruza jako puno.
Onda sam te pogresno razumio ovdje, moja greska.
E sad za troskove namirnica, ja ne znam cime se hrane ove osobe koristene prilikom objavljivanje ove statistike ali ja sam vec dvije godine u Njemackoj, dvoje nas je i NIKADA nismo potroslili vise od 500€ mjesecno za namirnice. I to uz kupovinu u Tengelmanu i REWE-u (koji su najskuplji) i kupovinu uglavnom BIO proizvoda. Uz neko realno trosenje, bez oskudijevanja u bilo cemu, 400-500€ je za dvije osobe sasvim dovoljno. Osim ako svaki dan ne jedes vani u restoranima, onda ti treba vise.
Banke definishu jednu kvotu od 650-850€ mjesecnih troskova. U to spadaju ne samo troskovi za hranu, nego i garderoba, kino, restorani, stednje privatne kao i stednje za odmor. Kako oni kazu: Zivotni minimum.
Nisam inzinjer pa ne mogu reci iz licnog iskustva ali jedan moj prijatelj iz Novog Sada koji radi ovdje kao inzinjer a inace je magistar informatike, ima mjesecnu platu od 4400€ brutto. Renta dvosoban stan od 800€, vozi polovno auto koje je platio cini mi se 6000€ i jako je zadovoljan. Gotovo svakog vikenda je na nekoj drugoj destinaciji u Evropi i jednostavno uziva u zivotu, nije opterecen time sto jos nije kupio kucu, sto jos nije kupio novo auto i sl.
Svako ima svoje. Neko investira u Auta, neko drugi u putovanja. Savako za sebe mora naci pravi miks.

Ako rezimiramo: Sve u svemu je Njemacka fantasticna drzava. Nudi sve mogucnosti, skolovanje djece je na visokom nivou i jeftinije nego napr. u Americi. Ima optinalan socialni sistem zastite.

Naravno da postoje neki "hamzigadrpi" kojima je sport da kradu, da zeznu drzavu. Al ja mislim da toga imas svugdje i da su neki taj mentalitet donijeli sa sobom...
Eto, sad smo se razumjeli. Nista drugacije nisam ni htio reci. :thumbup:
Soul_Sista

#58 Re: Zivot u Deutschland

Post by Soul_Sista »

baustelac wrote:
Soul_Sista wrote:Ma ljudi ko ljudi, svako ima svoje prioritete i zelje. Neko moze bacati svu platu na cipele, neko hoce dobro auto i stan...nismo svi isti :-) Meni licno ovo nabrojano ne predstavlja nesto narucito u zivotu. Imam bickilo i meni super. :D Da sam sad u situaciji, najvise bih trosila na knjige i putovanja. I ko god kaze da u DojClandu nema zivota ja mu otvoreno govorim da je BUDALA. Dovoljno da kupis onu Bahn 50 i dobijes pola cijene na svaku kartu. Ako ti se da odes preko vikenda u Berlin. Ko je ovamo blize zapadnoj strani moze preko vikenda u Amsterdam. Prije cetiri sedmice nas nekoliko islo u Ahrtal. Gledali kako prave vino..Takvo jedno putovanje ili izlet u mjesecu sebi svako moze priustit. Muzeja ima na sve strane. Zivim u jednom manjem mjestu i fakat se ima i gdje ici i sta vidjeti. Onda oni ogromni sajmovi iz svih polja...za sve se ima vremena kad se ima interesovanja!! :-)

Danke DojCland! :D
Daaa, dobar je i mitfahrerzentrale. Evo upravo gledam preko stranice ako iko vozi za Frankfurt tj. ako se odlucim za ovaj sajam. Ja recimo nemam auto i izracunala sam da mi se isplati sa Bahn 50, ono kako god okrenem. :D Jos ce mi se vise isplatiti ako ostanem duze od tri mjeseca jer ona traje godinu dana. Ali to opet ne znam. :-)
Soul_Sista

#59 Re: Zivot u Deutschland

Post by Soul_Sista »

vox-populi wrote::)

@Soul_Sista, nisam probao Kölsch. Inace imam jedan neobican hobi, naime skupljam etikete sa pivskih flasa, samo njemackih i samo onih koje licno popijem. Imam podatak da se u Njemackoj proizvodi preko 5000 vrsta piva, od toga u Bayernu preko 1000. Do sada imam jako skroman ucinak, 124 etikete. Ali polako, tek sam tu dvije godine. Inace mi je nadjraze pivo Augustiner Hell:
Image
Jesi li isao na onaj Oktober fest? Kako je to? Mogu samo zamisliti...pivski stomaci i jedva se proturas kroz gomilu debelih srednjogodisnjih Njemaca? Am I right? :D Bilo je predaleko da obidjem... :-)
vox-populi

#60 Re: Zivot u Deutschland

Post by vox-populi »

Soul_Sista wrote: Jesi li isao na onaj Oktober fest? Kako je to? Mogu samo zamisliti...pivski stomaci i jedva se proturas kroz gomilu debelih srednjogodisnjih Njemaca? Am I right? :D Bilo je predaleko da obidjem... :-)
Bio dva puta. Prosle godine otisao 3 puta, ove godine 5. Srednjogodisnjih Njemaca ima dosta ali ne u svim satorima. Ima 6 glavnih satora (svaki predstavlja jednu od 6 pivnica koje ucestvuju u Oktoberfestu) te bezbroj malih satora (opet predstavnika ovih 6 pivnica). Razliciti satori su za razlicitu publiku. Tako npr. Hacker-Pschorr sator je "rezervisan" za Njemce i lokalce ali uglavnom mladje generacije. Jedan od boljih satora. Zatim Augustiner sator i HB sator su uglavnom za turiste i opet mladju raju. Spaten je za lokalce srednje generacije dok jedino Paulaner satorom dominira nesto starija generacija. Dalje, stariji uglavnom idu u manje satore jer je lakse naci mjesto i muzika nije tako glasna. Moji licni utisci su da fest definitivno treba posjetiti, pivo je odlicno ali ipak preskupo (ove godine 9€ za Maß). Hrana je fenomenalna ali preskupa (pola patke oko 14€, pola pileta oko 9€). Guzva je nevjerovatna. Ljudi idu oko 9 sati ujutro da bi nasli mjesto u jednom od 6 glavnih satora. Mi smo jedan dan otisli oko 11 i cekali sat vremena da udjemo. Poslije 13:00 sati gotovo svih 6 satora je zatvoreno za posjetitelje koji zele uci na glavni ulaz a na straznjem ulazu pustaju samo kada neko izadje iz satora. Sama zabava unutra je prvoklasna, od muzike, usluge, kvalitete piva i hrane, atmosfere i druzenja. Nakon 3 Maßa svi su vec zagrljeni i skacu po klupama i pjevaju. Van satora je tipican vasar, od ringispila do raznoraznih kuca strave i ostalih luna-park ponuda. Lederhosen za muskarce i Dirndl za djevojke su nezaobilazni naravno.

Sve u svemu, preporucio bih svakome ko ima priliku da bar jednom posjeti Oktoberfest ili kako ga Bavarci zovu Wiesn.
Soul_Sista

#61 Re: Zivot u Deutschland

Post by Soul_Sista »

...a nista onda do iduce godine a do tad sam bog dragi zna gdje cu biti :D :D
vox-populi

#62 Re: Zivot u Deutschland

Post by vox-populi »

Soul_Sista wrote:...a nista onda do iduce godine a do tad sam bog dragi zna gdje cu biti :D :D
Pa ako imas nekoga u Minhenu onda obavezno dodji a ako nemas nikoga ovdje a ipak zelis doci, najbolje je da vec sada rezervises neki hostel/hotel. I ovo nije sala, ljudi rezervisu po godinu dana unaprijed da bi A) imali mjesto, B) platili regularnu a ne trostruku cijenu za smjestaj.
baustelac

#63 Re: Zivot u Deutschland

Post by baustelac »

Soul_Sista wrote: Daaa, dobar je i mitfahrerzentrale. Evo upravo gledam preko stranice ako iko vozi za Frankfurt tj. ako se odlucim za ovaj sajam. Ja recimo nemam auto i izracunala sam da mi se isplati sa Bahn 50, ono kako god okrenem. :D Jos ce mi se vise isplatiti ako ostanem duze od tri mjeseca jer ona traje godinu dana. Ali to opet ne znam. :-)
Ako si tu samo privremeno, pazi da otkazes kartu za narednu godinu. Inace automatski salju kartu za sljedecu godinu ako nisi otkazala. Mene su tako prve godine zeznuli :D
Soul_Sista

#64 Re: Zivot u Deutschland

Post by Soul_Sista »

baustelac wrote:
Soul_Sista wrote: Daaa, dobar je i mitfahrerzentrale. Evo upravo gledam preko stranice ako iko vozi za Frankfurt tj. ako se odlucim za ovaj sajam. Ja recimo nemam auto i izracunala sam da mi se isplati sa Bahn 50, ono kako god okrenem. :D Jos ce mi se vise isplatiti ako ostanem duze od tri mjeseca jer ona traje godinu dana. Ali to opet ne znam. :-)
Ako si tu samo privremeno, pazi da otkazes kartu za narednu godinu. Inace automatski salju kartu za sljedecu godinu ako nisi otkazala. Mene su tako prve godine zeznuli :D
Znam, rekla mi ona jedna debela teta sto prodaje karte...nicht vergessen um ein Jahr :D ah draga gdje cu to zaboraviti, ioanako sam fukara i po :lol: :lol: :lol:
Soul_Sista

#65 Re: Zivot u Deutschland

Post by Soul_Sista »

Evo par slidza iz Berlina ovaj prosli vikend...da se zna da sam bila :D

Image

Image

Image

..a ovaj autic mi je nesto posebno drago bilo, vec se vidim kad jedan dan polozim i sa njim krenem kroz DoJCland :D :D :D

Image

:D
baustelac

#66 Re: Zivot u Deutschland

Post by baustelac »

Soul_Sista wrote: Znam, rekla mi ona jedna debela teta sto prodaje karte...nicht vergessen um ein Jahr :D ah draga gdje cu to zaboraviti, ioanako sam fukara i po :lol: :lol: :lol:
Ako nisi poslala salji odmah inace ces zaboraviti, rano ne moze biti, samo moze biti kasno :D
sarajevsko_pivo

#67 Re: Zivot u Deutschland

Post by sarajevsko_pivo »

vox-populi wrote:Hmm zivot u Njemackoj. Mislim da je to razlicito iskustvo, od osobe do osobe. Neko rece da ti treba samo pidzama i radno odijelo. To je tacno samo djelimicno tacno ako radis kao nekvalifikovani radnik na bausteli ili cistis negdje ili radis u McDonald's-u. Kazem djelimicno tacno jer cak i tako mozes zaraditi dovoljno za pristojan zivot. Eh sada, ako si tipican dijasporac, onda imas zarku zelju da onima koji su ostali u BiH pokazes kako ti ustvari zivis iznad prosjeka. U tom slucaju je potpuno tacno da ti treba samo pidzama i radno odijelo jer treba raditi i po 12 sati dnevno da bi se A) zivjelo normalno i pristojno i B) zaradilo dovoljno para da se pred odmor kupi kakva odjeca na rasprodaji u C&A te iznajmi BMW s kojim ce se voziti u BiH i tamo kurciti kako se za samo godinu dana kupio nov BMW.

Ako spadas u kategoriju ljudi kojem je do kurcenja (izvinjavam se na izrazu, tesko mi naci bolji) a uz to nisi fakultetski obrazovan (jer da jesi, onda sebi mozes priustiti puno vise) onda Njemacka nije za tebe.

A ako spadas pak u kategoriju ljudi koja sebi zeli obezbjediti pristojan zivot i spremna je na kompromise oko zaposlenja onda je Njemacka odlicna zemlja.

Navescu primjere iz Minhena jer tu zivim.

Dvosoban stan od 50 kvadrata djevojka i ja placamo 650€ mjesecno. U cijenu je ukljuceno sve, grijanje, voda, struja, odrzavanje. Stan se nalazi dosta centralno, u pristojnom kvartu. Nije elitni dio Minhena i nije super cool dio sa puno kafica i mjesta za izlazak ali je od samog centra udaljen 4 stanice metroom. Cijene dvosobnih stanova se inace krecu od 550 do 900 € s tim da ima i stanova od po 1500€ za 50 kvadrata, zavisi gdje zelis da zivis. I to ne mora da znaci bolji stan, samo popularniji kvart. Jednosobni stanovi su dosta skupi, od 350 do 450€ za sobu sa kuhinjom. Garsonjere su tu negdje oko 350€.

Sto se prevoza tice, za mjesecnu kartu za centar ces izdvojiti 42€. Za siri centar 50 ili 60€ zavisno od zona. Prevoz je inace perfektan, svugdje stizes za maksimalno 20 minuta (osim ako ne ides van grada).

Hrana u prodavnicama uopste nije skupa. Imas izbor izmedju jeftine kvalitetne hrane (Aldi, Lidl i Penny) i malo skuplje kvalitetne hrane (Tengelman, Rewe, Edeka). U principu razlika je vise u brendovima nego u kvalitetu, u ovim skupljim prodavnicama naci ces poznate brendove tipa Coca cola, Nutella i sl. dok jeftinije prodavnice imaju uglavnom svoje brendove (sto ne znaci da su manje kvalitetni ili ukusni). Takodjer, imas izbor izmedju Bio hrane i obicne. Bio je dosta skuplja i kazu zdravija. U ukusu nisam primjetio neku razliku. Mali problem za one koji ne jedu svinjetinu je taj sto je vecina kobasica i mesnih preradjevina sa svinjetinom. Moze se naci i preradjevine od piletine ili puretine za slicnu cijenu ili od govedine za paprene pare. Inace je govedina i jagnjetina uzasno skupa. Teletinu ces rijetko naci i jos rijedje kupiti jer su cijene basnoslovne.

Ono sto je jaaaaaaaaaako bitno, cijena piva je svugdje ista te ces pola litra sa ambalazom platiti nekih 90 centi. Pri vracanju ambalaze dobijas 8 centi nazad. Naravno i cijene piva se razlikuju, mozes naci i po 35 centi ali kvalitet je katastrofa.

Prehrana vani. Ova stavka je dosta skupa. Za pizzu u restoranu ces izdvojiti od 10-15€, piva u kafani je od 2,75 do 3,75€ za malu pivu od pola litra. Vecera u restoranu je oko 15-25€ po osobi ne ukljucujuci pice. Ono sto je prednost je da imas nacionalne restorane velikog broja zemalja tako da mozes probati neka jela koja do tada nisi jeo (Kina, Japan, Vijetnam, Indija, Nepal, Afganistan i sl.). Od jeftine hrane vani tu su naravno Dönneri cija se cijena krece od 3 do 4€ za pristojnu porciju te lanci brze ishrane (McDonald's, Burger King, Subway, KFC, Nordsee i sl.) gdje ces za meni platiti 6-7€. Medjutim, u Minhenu imas bezbroj pekara, gotovo da ne postoji ulica koja nema pekaru gdje mozes naci jako ukusne sitnice za uzinu i sl. za relativno male pare.

Cijene u diskotekama ne znam jer ne zalazim tamo ali kazu da obicno placas ulaz 5-15€ gdje nekada imas ukljuceno jedno pice a inace su cijene jako skupe.

Sto se odjece tice, mozes se oblaciti jeftino i relativno kvalitetno (C&A), relativno jeftino i pristojno kvalitetno (H&M), prosjecno jeftino i kvalitetno (Esprit) ili uzasno skupo i za te pare slabe kvalitete u Benetonu, Gucci-ju i slicnim prodavnicama. Licno tamo nikada nista nisam kupio jer mi se ne daje 5000€ za odijelo koje ce trajati jednako dugo kao i ono od 150€ iz Esprit-a. Obucu isto tako mozes kupovati jeftino i relativno kvalitetno u Deichmannu, prosjecno jeftino i kvaliteton u Tretteru i uzasno skupu ali i kvalitetno u svim ostalim lancima.

Sta jos. Hmmm. Recimo sto se posla tice, uvijek mozes imati dodatni posao od maksimalno 400€ mjesecno koji je oslobodjen svih poreza. To je recimo dobro jer porez na platu raste sa bruto platom, tako da recimo na platu od 2300€ bruto, netto dobijes nekih 1500€. Ostalo se odbija na zdravstveno osiguranje i njegu (koje je jedino obavezno), te na penziono i osiguranje od nezaposlenosti. Ono sto je tebi bitno je porez na platu koji placas ako ti je plata veca od 1100€. To su pare koje ne idu ni u kakvo osiguranje nego idu drzavi jer po njihovoj procjeni zaradjujes vise nego sto ti treba za prosjecan zivot. Naravno sve ovisi u kojoj si poreznoj klasi, ali to je preopsirna tema. Ako te zanima mogu objasniti. Uglavnom sa bilo kakvim poslom koji je na puno radno vrijeme od 8 sati dnevno, moze se pristojno zaraditi. Primjera radi, cistac zaradjuje 8.15€ po satu sto na mjesecnom nivou iznosi oko 1400€ brutto ili oko 1100€ netto za klasu 1 (najvise se odbija). Sa 1100€ se moze platiti jednosoban stan (450€), hrana za jednu osobu (cca. 200€), telefon, internet i prevoz (100€) te da ti ostane 350€ za odjecu, higijenu i zabavu. Ovo naravno nije savrseno ali ovo je primjer najlosijeg posla koji mozes naci. Uz pomenuti dodatni posao od 400€, ostaje ti mjesecno 750€ (ali radis 10 sati dnevno). Ako imas bilo kakvu kvalifikaciju ili zavrsenu visu ili visoku skolu, zaradjivaces neuporedivo vise. Recimo sa zavrsenim ETF-om na nekoj inzinjerskoj poziciji, plata je oko 25€ po satu (pocetna) ili 4200€ mjesecno. Kada se odbiju svi porezi i osiguranja, ostane ti nesto ispod 3000€ mjesecno za sve troskove.

Ovo sve vazi za Minhen koji je najskuplji grad u Njemackoj ali je i najlaksi za posao. Ako si spreman na kompromise (koje spomenuh negdje na pocektu posta) nikada neces biti bez posla. Novine i internet je prepun raznih oglasa. Problem sa nasim ljudima je sto nece da rade bilo sta, cak ni onda kada nemaju nikakav posao. Ako imas isti problem, onda Njemacka nije za tebe, jer ti niko nece garantovati posao koji ti zelis odmah. Znam dosta ljudi koji su dosli ovdje pa prvo radili na bausteli, pa cistili i dodatno radili u McDonalds'u dok nisu naucili jezik te eventualno dodatno se obrazovali i tek onda dobili posao u svojoj struci. Taj proces moze trajati i do dvije godine, tako da na to trebas biti spreman. Idealno je naravno ako odmah dobijes posao koji zelis ali to je rijetkost, posebno danas u ovoj krizi.

Jedna bitna stavka je jezik. On se mora nauciti i to u sto kracem roku. Najbolje jos prije dolaska. Od jezika ti naravno zavisi i viza, odnosno, stalna viza se ne moze dobiti bez odredjenog nivoa njemackoj jezika.

Sto se tice nasih ljudi (ovdje su uglavnom svi Jugovici, rijetko se dijele na Bosnjake, Srbe i Hrvate), u Minhenu ih ima i previse. Drzim se uglavnom podalje od njih jer dok sam pokusavao uspostaviti neki kontakt, uglavnom sam dobijao savjete kako da zajebem drzavu, kako da zivim o trosku drzave, kako da najbolje izbjegnem placanje poreza do cak i nekih kriminalnih ponuda. Ne kazem da su svi takvi, ali moje je iskustva, nazalost upravo takvo. Ako ipak zelis biti u okruzenju nasih ljudi, postoje mjesta gdje se okupljaju, kafici u koji izlaze i sl.

Eto, toliko za sada, svima izvinjenje na dugom postu, nadam se da ce pomoci. Ako jos nesto treba, samo pitaj.
Ja imam NL pasos, tako da za vize nije problem. Njemackim razumijem, ali uccim ga jos, posto gramatika je pre teska.
Koliko su plate ako radis [administratciji/knjigovodza] to je moja struka(trenutno).

Imali mozda neki Holandski firmi tamo u Munchen?
Bosanacone

#68 Re: Zivot u Deutschland

Post by Bosanacone »

Ja zivim blizu Düsseldorfa,ima dobre hrane, samo se mora znati gdje. Treba ogromno iskustvo! :D
Inace, stranci su dobro dosli, 1940 je prosla ;-)

Ima li ko za druzenje ovdje blizu? bas ono SA-X druzenje? ;-)
ecstase

#69 Re: Zivot u Deutschland

Post by ecstase »

München neko blizu :-D
djani s

#70 Re: Zivot u Deutschland

Post by djani s »

Stuttgart, bliza i dalja okolina :-D
d700

#71 Re: Zivot u Deutschland

Post by d700 »

Bosanacone wrote:Ja zivim blizu Düsseldorfa,ima dobre hrane, samo se mora znati gdje. Treba ogromno iskustvo! :D
Inace, stranci su dobro dosli, 1940 je prosla ;-)

Ima li ko za druzenje ovdje blizu? bas ono SA-X druzenje? ;-)
Pozdrav iu Oberkassel-a.... :D
Baghira

#72 Re: Zivot u Deutschland

Post by Baghira »

ecstase wrote:München neko blizu :-D
Jesi li u Minhenu ili u blizini? :D
ecstase

#73 Re: Zivot u Deutschland

Post by ecstase »

Baghira wrote:
ecstase wrote:München neko blizu :-D
Jesi li u Minhenu ili u blizini? :D