Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
jesam ja jedina kojoj se nl kruh nije svidio nekakav lagan,ako ga zgnjecis u ruksaku-nema ga vise
u austriji ima isjecenog kruha,citavog kruha,bijelog,crnog,mijesanog,fitness,welness, pumpernickel...ma u stvari-nisam vidjela nijednu zemlju dosad,a da toliko raznovrsne hrane ima.
meni se u nl svidjela riba na svakom cosku-lekker beker (ne znam kako se pise) i ona slana haringa s lukom u mekanoj kifli i palacinke-slane/slatke i svidja mi se sto ima puno indonezijske hrane...joj-onaj kip sate...onaj sos je super...
ali kebab je bolji u at i at ima knedle,mehlspeisen,torte,keksi... mali milion, i sva ona "nasa" jela...plus sto ima i turaka,koji imaju drugi dio "nasih" jela
jedini-meni se cini da su ljudi u njemackoj malo vise opusteni (vise nego u nl)...ali evo u ovoj .god. u at- sve neke stare zivcane babe i didovi,gdje god da mrdnes...najnamcorastiji starci na kugli zemaljskoj.(i to stvarno nisam ja umislila-ako im ustanes i napravis mjesta u gradskom-oni mrmljaju da nisu stari,ako ne ustanes oni mrmljaju da se dignes,ako stoje u redu,u banci-guraju se...ako su u prodavnici -samo spuste stvari preko tvojih na pult i ocekuju da teta prvo njima kasira...
jedini-meni se cini da su ljudi u njemackoj malo vise opusteni (vise nego u nl)...ali evo u ovoj .god. u at- sve neke stare zivcane babe i didovi,gdje god da mrdnes...najnamcorastiji starci na kugli zemaljskoj.(i to stvarno nisam ja umislila-ako im ustanes i napravis mjesta u gradskom-oni mrmljaju da nisu stari,ako ne ustanes oni mrmljaju da se dignes,ako stoje u redu,u banci-guraju se...ako su u prodavnici -samo spuste stvari preko tvojih na pult i ocekuju da teta prvo njima kasira...
Gledajuci po autobusima i tramvajima ovdje kod nas djete od 10 a 12 godina sjedi i rasirilo se na 2 sjedista a stara zena/covjek stoji i cuva se za stanglu da ne padne,i ne vidis da se to djete pomakne ili da pita da li stariji hoce da sjednu to mi je bas ono asocijalno.
Naravno ne ponasaju se tako samo djeca nego i tinejdjeri.
Zao mi je samo sto ne pricam dovoljno dobro jezik pa ne mogu sta da kazem na takvo ponasanje.
Gledajuci po autobusima i tramvajima ovdje kod nas djete od 10 a 12 godina sjedi i rasirilo se na 2 sjedista a stara zena/covjek stoji i cuva se za stanglu da ne padne,i ne vidis da se to djete pomakne ili da pita da li stariji hoce da sjednu to mi je bas ono asocijalno.
Naravno ne ponasaju se tako samo djeca nego i tinejdjeri.
Zao mi je samo sto ne pricam dovoljno dobro jezik pa ne mogu sta da kazem na takvo ponasanje.
Ja mislim da iste scene mozes svaki dan vidjeti i bilo kojem tramvaju ili autobusu u Sarajevu.
meni govorili ne idi u njemacku, tamo imas samo pidzamu i radno odijelo, ja im nisam vjerovo a uvjerio se da je istina. Ja naucio na Ojro, a ne znam jel istina sto kazu sto je nekad bila marka danas je Ojro
Hmm zivot u Njemackoj. Mislim da je to razlicito iskustvo, od osobe do osobe. Neko rece da ti treba samo pidzama i radno odijelo. To je tacno samo djelimicno tacno ako radis kao nekvalifikovani radnik na bausteli ili cistis negdje ili radis u McDonald's-u. Kazem djelimicno tacno jer cak i tako mozes zaraditi dovoljno za pristojan zivot. Eh sada, ako si tipican dijasporac, onda imas zarku zelju da onima koji su ostali u BiH pokazes kako ti ustvari zivis iznad prosjeka. U tom slucaju je potpuno tacno da ti treba samo pidzama i radno odijelo jer treba raditi i po 12 sati dnevno da bi se A) zivjelo normalno i pristojno i B) zaradilo dovoljno para da se pred odmor kupi kakva odjeca na rasprodaji u C&A te iznajmi BMW s kojim ce se voziti u BiH i tamo kurciti kako se za samo godinu dana kupio nov BMW.
Ako spadas u kategoriju ljudi kojem je do kurcenja (izvinjavam se na izrazu, tesko mi naci bolji) a uz to nisi fakultetski obrazovan (jer da jesi, onda sebi mozes priustiti puno vise) onda Njemacka nije za tebe.
A ako spadas pak u kategoriju ljudi koja sebi zeli obezbjediti pristojan zivot i spremna je na kompromise oko zaposlenja onda je Njemacka odlicna zemlja.
Navescu primjere iz Minhena jer tu zivim.
Dvosoban stan od 50 kvadrata djevojka i ja placamo 650€ mjesecno. U cijenu je ukljuceno sve, grijanje, voda, struja, odrzavanje. Stan se nalazi dosta centralno, u pristojnom kvartu. Nije elitni dio Minhena i nije super cool dio sa puno kafica i mjesta za izlazak ali je od samog centra udaljen 4 stanice metroom. Cijene dvosobnih stanova se inace krecu od 550 do 900 € s tim da ima i stanova od po 1500€ za 50 kvadrata, zavisi gdje zelis da zivis. I to ne mora da znaci bolji stan, samo popularniji kvart. Jednosobni stanovi su dosta skupi, od 350 do 450€ za sobu sa kuhinjom. Garsonjere su tu negdje oko 350€.
Sto se prevoza tice, za mjesecnu kartu za centar ces izdvojiti 42€. Za siri centar 50 ili 60€ zavisno od zona. Prevoz je inace perfektan, svugdje stizes za maksimalno 20 minuta (osim ako ne ides van grada).
Hrana u prodavnicama uopste nije skupa. Imas izbor izmedju jeftine kvalitetne hrane (Aldi, Lidl i Penny) i malo skuplje kvalitetne hrane (Tengelman, Rewe, Edeka). U principu razlika je vise u brendovima nego u kvalitetu, u ovim skupljim prodavnicama naci ces poznate brendove tipa Coca cola, Nutella i sl. dok jeftinije prodavnice imaju uglavnom svoje brendove (sto ne znaci da su manje kvalitetni ili ukusni). Takodjer, imas izbor izmedju Bio hrane i obicne. Bio je dosta skuplja i kazu zdravija. U ukusu nisam primjetio neku razliku. Mali problem za one koji ne jedu svinjetinu je taj sto je vecina kobasica i mesnih preradjevina sa svinjetinom. Moze se naci i preradjevine od piletine ili puretine za slicnu cijenu ili od govedine za paprene pare. Inace je govedina i jagnjetina uzasno skupa. Teletinu ces rijetko naci i jos rijedje kupiti jer su cijene basnoslovne.
Ono sto je jaaaaaaaaaako bitno, cijena piva je svugdje ista te ces pola litra sa ambalazom platiti nekih 90 centi. Pri vracanju ambalaze dobijas 8 centi nazad. Naravno i cijene piva se razlikuju, mozes naci i po 35 centi ali kvalitet je katastrofa.
Prehrana vani. Ova stavka je dosta skupa. Za pizzu u restoranu ces izdvojiti od 10-15€, piva u kafani je od 2,75 do 3,75€ za malu pivu od pola litra. Vecera u restoranu je oko 15-25€ po osobi ne ukljucujuci pice. Ono sto je prednost je da imas nacionalne restorane velikog broja zemalja tako da mozes probati neka jela koja do tada nisi jeo (Kina, Japan, Vijetnam, Indija, Nepal, Afganistan i sl.). Od jeftine hrane vani tu su naravno Dönneri cija se cijena krece od 3 do 4€ za pristojnu porciju te lanci brze ishrane (McDonald's, Burger King, Subway, KFC, Nordsee i sl.) gdje ces za meni platiti 6-7€. Medjutim, u Minhenu imas bezbroj pekara, gotovo da ne postoji ulica koja nema pekaru gdje mozes naci jako ukusne sitnice za uzinu i sl. za relativno male pare.
Cijene u diskotekama ne znam jer ne zalazim tamo ali kazu da obicno placas ulaz 5-15€ gdje nekada imas ukljuceno jedno pice a inace su cijene jako skupe.
Sto se odjece tice, mozes se oblaciti jeftino i relativno kvalitetno (C&A), relativno jeftino i pristojno kvalitetno (H&M), prosjecno jeftino i kvalitetno (Esprit) ili uzasno skupo i za te pare slabe kvalitete u Benetonu, Gucci-ju i slicnim prodavnicama. Licno tamo nikada nista nisam kupio jer mi se ne daje 5000€ za odijelo koje ce trajati jednako dugo kao i ono od 150€ iz Esprit-a. Obucu isto tako mozes kupovati jeftino i relativno kvalitetno u Deichmannu, prosjecno jeftino i kvaliteton u Tretteru i uzasno skupu ali i kvalitetno u svim ostalim lancima.
Sta jos. Hmmm. Recimo sto se posla tice, uvijek mozes imati dodatni posao od maksimalno 400€ mjesecno koji je oslobodjen svih poreza. To je recimo dobro jer porez na platu raste sa bruto platom, tako da recimo na platu od 2300€ bruto, netto dobijes nekih 1500€. Ostalo se odbija na zdravstveno osiguranje i njegu (koje je jedino obavezno), te na penziono i osiguranje od nezaposlenosti. Ono sto je tebi bitno je porez na platu koji placas ako ti je plata veca od 1100€. To su pare koje ne idu ni u kakvo osiguranje nego idu drzavi jer po njihovoj procjeni zaradjujes vise nego sto ti treba za prosjecan zivot. Naravno sve ovisi u kojoj si poreznoj klasi, ali to je preopsirna tema. Ako te zanima mogu objasniti. Uglavnom sa bilo kakvim poslom koji je na puno radno vrijeme od 8 sati dnevno, moze se pristojno zaraditi. Primjera radi, cistac zaradjuje 8.15€ po satu sto na mjesecnom nivou iznosi oko 1400€ brutto ili oko 1100€ netto za klasu 1 (najvise se odbija). Sa 1100€ se moze platiti jednosoban stan (450€), hrana za jednu osobu (cca. 200€), telefon, internet i prevoz (100€) te da ti ostane 350€ za odjecu, higijenu i zabavu. Ovo naravno nije savrseno ali ovo je primjer najlosijeg posla koji mozes naci. Uz pomenuti dodatni posao od 400€, ostaje ti mjesecno 750€ (ali radis 10 sati dnevno). Ako imas bilo kakvu kvalifikaciju ili zavrsenu visu ili visoku skolu, zaradjivaces neuporedivo vise. Recimo sa zavrsenim ETF-om na nekoj inzinjerskoj poziciji, plata je oko 25€ po satu (pocetna) ili 4200€ mjesecno. Kada se odbiju svi porezi i osiguranja, ostane ti nesto ispod 3000€ mjesecno za sve troskove.
Ovo sve vazi za Minhen koji je najskuplji grad u Njemackoj ali je i najlaksi za posao. Ako si spreman na kompromise (koje spomenuh negdje na pocektu posta) nikada neces biti bez posla. Novine i internet je prepun raznih oglasa. Problem sa nasim ljudima je sto nece da rade bilo sta, cak ni onda kada nemaju nikakav posao. Ako imas isti problem, onda Njemacka nije za tebe, jer ti niko nece garantovati posao koji ti zelis odmah. Znam dosta ljudi koji su dosli ovdje pa prvo radili na bausteli, pa cistili i dodatno radili u McDonalds'u dok nisu naucili jezik te eventualno dodatno se obrazovali i tek onda dobili posao u svojoj struci. Taj proces moze trajati i do dvije godine, tako da na to trebas biti spreman. Idealno je naravno ako odmah dobijes posao koji zelis ali to je rijetkost, posebno danas u ovoj krizi.
Jedna bitna stavka je jezik. On se mora nauciti i to u sto kracem roku. Najbolje jos prije dolaska. Od jezika ti naravno zavisi i viza, odnosno, stalna viza se ne moze dobiti bez odredjenog nivoa njemackoj jezika.
Sto se tice nasih ljudi (ovdje su uglavnom svi Jugovici, rijetko se dijele na Bosnjake, Srbe i Hrvate), u Minhenu ih ima i previse. Drzim se uglavnom podalje od njih jer dok sam pokusavao uspostaviti neki kontakt, uglavnom sam dobijao savjete kako da zajebem drzavu, kako da zivim o trosku drzave, kako da najbolje izbjegnem placanje poreza do cak i nekih kriminalnih ponuda. Ne kazem da su svi takvi, ali moje je iskustva, nazalost upravo takvo. Ako ipak zelis biti u okruzenju nasih ljudi, postoje mjesta gdje se okupljaju, kafici u koji izlaze i sl.
Eto, toliko za sada, svima izvinjenje na dugom postu, nadam se da ce pomoci. Ako jos nesto treba, samo pitaj.
vox-populi wrote:Hmm zivot u Njemackoj. Mislim da je to razlicito iskustvo, od osobe do osobe. Neko rece da ti treba samo pidzama i radno odijelo. To je tacno samo djelimicno tacno ako radis kao nekvalifikovani radnik na bausteli ili cistis negdje ili radis u McDonald's-u. Kazem djelimicno tacno jer cak i tako mozes zaraditi dovoljno za pristojan zivot. Eh sada, ako si tipican dijasporac, onda imas zarku zelju da onima koji su ostali u BiH pokazes kako ti ustvari zivis iznad prosjeka. U tom slucaju je potpuno tacno da ti treba samo pidzama i radno odijelo jer treba raditi i po 12 sati dnevno da bi se A) zivjelo normalno i pristojno i B) zaradilo dovoljno para da se pred odmor kupi kakva odjeca na rasprodaji u C&A te iznajmi BMW s kojim ce se voziti u BiH i tamo kurciti kako se za samo godinu dana kupio nov BMW.
Ako spadas u kategoriju ljudi kojem je do kurcenja (izvinjavam se na izrazu, tesko mi naci bolji) a uz to nisi fakultetski obrazovan (jer da jesi, onda sebi mozes priustiti puno vise) onda Njemacka nije za tebe.
A ako spadas pak u kategoriju ljudi koja sebi zeli obezbjediti pristojan zivot i spremna je na kompromise oko zaposlenja onda je Njemacka odlicna zemlja.
Navescu primjere iz Minhena jer tu zivim.
Dvosoban stan od 50 kvadrata djevojka i ja placamo 650€ mjesecno. U cijenu je ukljuceno sve, grijanje, voda, struja, odrzavanje. Stan se nalazi dosta centralno, u pristojnom kvartu. Nije elitni dio Minhena i nije super cool dio sa puno kafica i mjesta za izlazak ali je od samog centra udaljen 4 stanice metroom. Cijene dvosobnih stanova se inace krecu od 550 do 900 € s tim da ima i stanova od po 1500€ za 50 kvadrata, zavisi gdje zelis da zivis. I to ne mora da znaci bolji stan, samo popularniji kvart. Jednosobni stanovi su dosta skupi, od 350 do 450€ za sobu sa kuhinjom. Garsonjere su tu negdje oko 350€.
Sto se prevoza tice, za mjesecnu kartu za centar ces izdvojiti 42€. Za siri centar 50 ili 60€ zavisno od zona. Prevoz je inace perfektan, svugdje stizes za maksimalno 20 minuta (osim ako ne ides van grada).
Hrana u prodavnicama uopste nije skupa. Imas izbor izmedju jeftine kvalitetne hrane (Aldi, Lidl i Penny) i malo skuplje kvalitetne hrane (Tengelman, Rewe, Edeka). U principu razlika je vise u brendovima nego u kvalitetu, u ovim skupljim prodavnicama naci ces poznate brendove tipa Coca cola, Nutella i sl. dok jeftinije prodavnice imaju uglavnom svoje brendove (sto ne znaci da su manje kvalitetni ili ukusni). Takodjer, imas izbor izmedju Bio hrane i obicne. Bio je dosta skuplja i kazu zdravija. U ukusu nisam primjetio neku razliku. Mali problem za one koji ne jedu svinjetinu je taj sto je vecina kobasica i mesnih preradjevina sa svinjetinom. Moze se naci i preradjevine od piletine ili puretine za slicnu cijenu ili od govedine za paprene pare. Inace je govedina i jagnjetina uzasno skupa. Teletinu ces rijetko naci i jos rijedje kupiti jer su cijene basnoslovne.
Ono sto je jaaaaaaaaaako bitno, cijena piva je svugdje ista te ces pola litra sa ambalazom platiti nekih 90 centi. Pri vracanju ambalaze dobijas 8 centi nazad. Naravno i cijene piva se razlikuju, mozes naci i po 35 centi ali kvalitet je katastrofa.
Prehrana vani. Ova stavka je dosta skupa. Za pizzu u restoranu ces izdvojiti od 10-15€, piva u kafani je od 2,75 do 3,75€ za malu pivu od pola litra. Vecera u restoranu je oko 15-25€ po osobi ne ukljucujuci pice. Ono sto je prednost je da imas nacionalne restorane velikog broja zemalja tako da mozes probati neka jela koja do tada nisi jeo (Kina, Japan, Vijetnam, Indija, Nepal, Afganistan i sl.). Od jeftine hrane vani tu su naravno Dönneri cija se cijena krece od 3 do 4€ za pristojnu porciju te lanci brze ishrane (McDonald's, Burger King, Subway, KFC, Nordsee i sl.) gdje ces za meni platiti 6-7€. Medjutim, u Minhenu imas bezbroj pekara, gotovo da ne postoji ulica koja nema pekaru gdje mozes naci jako ukusne sitnice za uzinu i sl. za relativno male pare.
Cijene u diskotekama ne znam jer ne zalazim tamo ali kazu da obicno placas ulaz 5-15€ gdje nekada imas ukljuceno jedno pice a inace su cijene jako skupe.
Sto se odjece tice, mozes se oblaciti jeftino i relativno kvalitetno (C&A), relativno jeftino i pristojno kvalitetno (H&M), prosjecno jeftino i kvalitetno (Esprit) ili uzasno skupo i za te pare slabe kvalitete u Benetonu, Gucci-ju i slicnim prodavnicama. Licno tamo nikada nista nisam kupio jer mi se ne daje 5000€ za odijelo koje ce trajati jednako dugo kao i ono od 150€ iz Esprit-a. Obucu isto tako mozes kupovati jeftino i relativno kvalitetno u Deichmannu, prosjecno jeftino i kvaliteton u Tretteru i uzasno skupu ali i kvalitetno u svim ostalim lancima.
Sta jos. Hmmm. Recimo sto se posla tice, uvijek mozes imati dodatni posao od maksimalno 400€ mjesecno koji je oslobodjen svih poreza. To je recimo dobro jer porez na platu raste sa bruto platom, tako da recimo na platu od 2300€ bruto, netto dobijes nekih 1500€. Ostalo se odbija na zdravstveno osiguranje i njegu (koje je jedino obavezno), te na penziono i osiguranje od nezaposlenosti. Ono sto je tebi bitno je porez na platu koji placas ako ti je plata veca od 1100€. To su pare koje ne idu ni u kakvo osiguranje nego idu drzavi jer po njihovoj procjeni zaradjujes vise nego sto ti treba za prosjecan zivot. Naravno sve ovisi u kojoj si poreznoj klasi, ali to je preopsirna tema. Ako te zanima mogu objasniti. Uglavnom sa bilo kakvim poslom koji je na puno radno vrijeme od 8 sati dnevno, moze se pristojno zaraditi. Primjera radi, cistac zaradjuje 8.15€ po satu sto na mjesecnom nivou iznosi oko 1400€ brutto ili oko 1100€ netto za klasu 1 (najvise se odbija). Sa 1100€ se moze platiti jednosoban stan (450€), hrana za jednu osobu (cca. 200€), telefon, internet i prevoz (100€) te da ti ostane 350€ za odjecu, higijenu i zabavu. Ovo naravno nije savrseno ali ovo je primjer najlosijeg posla koji mozes naci. Uz pomenuti dodatni posao od 400€, ostaje ti mjesecno 750€ (ali radis 10 sati dnevno). Ako imas bilo kakvu kvalifikaciju ili zavrsenu visu ili visoku skolu, zaradjivaces neuporedivo vise. Recimo sa zavrsenim ETF-om na nekoj inzinjerskoj poziciji, plata je oko 25€ po satu (pocetna) ili 4200€ mjesecno. Kada se odbiju svi porezi i osiguranja, ostane ti nesto ispod 3000€ mjesecno za sve troskove.
Ovo sve vazi za Minhen koji je najskuplji grad u Njemackoj ali je i najlaksi za posao. Ako si spreman na kompromise (koje spomenuh negdje na pocektu posta) nikada neces biti bez posla. Novine i internet je prepun raznih oglasa. Problem sa nasim ljudima je sto nece da rade bilo sta, cak ni onda kada nemaju nikakav posao. Ako imas isti problem, onda Njemacka nije za tebe, jer ti niko nece garantovati posao koji ti zelis odmah. Znam dosta ljudi koji su dosli ovdje pa prvo radili na bausteli, pa cistili i dodatno radili u McDonalds'u dok nisu naucili jezik te eventualno dodatno se obrazovali i tek onda dobili posao u svojoj struci. Taj proces moze trajati i do dvije godine, tako da na to trebas biti spreman. Idealno je naravno ako odmah dobijes posao koji zelis ali to je rijetkost, posebno danas u ovoj krizi.
Jedna bitna stavka je jezik. On se mora nauciti i to u sto kracem roku. Najbolje jos prije dolaska. Od jezika ti naravno zavisi i viza, odnosno, stalna viza se ne moze dobiti bez odredjenog nivoa njemackoj jezika.
Sto se tice nasih ljudi (ovdje su uglavnom svi Jugovici, rijetko se dijele na Bosnjake, Srbe i Hrvate), u Minhenu ih ima i previse. Drzim se uglavnom podalje od njih jer dok sam pokusavao uspostaviti neki kontakt, uglavnom sam dobijao savjete kako da zajebem drzavu, kako da zivim o trosku drzave, kako da najbolje izbjegnem placanje poreza do cak i nekih kriminalnih ponuda. Ne kazem da su svi takvi, ali moje je iskustva, nazalost upravo takvo. Ako ipak zelis biti u okruzenju nasih ljudi, postoje mjesta gdje se okupljaju, kafici u koji izlaze i sl.
Eto, toliko za sada, svima izvinjenje na dugom postu, nadam se da ce pomoci. Ako jos nesto treba, samo pitaj.
Otprilike slicno vazi i za Dűsseldorf, potpisujem ... "vox-populi" se potudio da bas docara sliku leben in Deutschland !
Pozz
vox-populi wrote:Hmm zivot u Njemackoj. Mislim da je to razlicito iskustvo, od osobe do osobe. Neko rece da ti treba samo pidzama i radno odijelo. To je tacno samo djelimicno tacno ako radis kao nekvalifikovani radnik na bausteli ili cistis negdje ili radis u McDonald's-u
Ja ustanem u 7 sati da bi bio u 8 u svojoj kancelariji. Iz Pidzame uletim u odijelo, onda se oko 6 ( I to je jos rano) zavrsava moj posao, odem kuci i uvalim se opet u pidzamu osim ako treba u neku kupovinu. Radim Produktmarketing, prethodno i Projektmanagement za neke stvari...vidis...pidzama ide i sa skolom...
Eh sada, ako si tipican dijasporac,
"Tipican dijasporac"...kako to fino zvuci. Isto kao "tipican bosanac" ili "tipican ovaj ili onaj...pretezno s negativnom konotacijom. Bravo....ima i Dijasporaca koji kazu da "tipican bosanac" cijeli dan kuka, sjedi navece u kafani pijucka jednu kolu i uzvia......ima i svaba koji kazu "tipican balkanac", jedan drugom glavu razvaljuje...
onda imas zarku zelju da onima koji su ostali u BiH pokazes kako ti ustvari zivis iznad prosjeka. U tom slucaju je potpuno tacno da ti treba samo pidzama i radno odijelo jer treba raditi i po 12 sati dnevno da bi se A) zivjelo normalno i pristojno i B) zaradilo dovoljno para da se pred odmor kupi kakva odjeca na rasprodaji u C&A te iznajmi BMW s kojim ce se voziti u BiH i tamo kurciti kako se za samo godinu dana kupio nov BMW.
Kao prvo: Ni jedan Rent-a-Car ti nece iznajmiti BMW-ejca za balkansko podrucje. S toga tvoja tvrdnja vec nestoji i valjda treba da posluzi obicnim populisticmim mislima kao hrana. Kao drugo, da bi dobio takav BMW, Audi ili Mercedes potrebno je uplaitit jedan i dio i izdvojiti mjesecnu ratu od minimum 500-600 EUR. Uz sve to moras imati dovoljno boniteta i primanja, da bi tu leasing-ratu i dobio.
Ja nimalo nesumnjam da ima ljudi koji gladuju za kola, ali stvari kako ih ti sada predstavljas su suvishe jednostavne.
..onda ti nemas pojma. Sta znaci "priustiti puno vise". Puno vise od cega? Kucice i Auta ? Naravno da fakultetski obrazovane osobe imaju sigurno bolju platu, al nebjeze za nekoliko klasa. Sta ti mislis, da Informaticar u Njemackoj treba da zaradi toliko da ima avion za razliku od gastarbajtera/bmw-a ? Neprosipaj iluzije ovdje....
Hoces sad reci da fakultetski obrazovanim ljudima njemakca dodje nesto kao nizi standard ? Onda to nepase sa slijedecim sto pises....
Kredit za kucu: -1200 + regularne troskove: = 1500
Kredit za Auto+fiskni troskovi: 400
Troskovi namirnice itd: 850,- EUR za dvije osobe (Po statistici banka)
= 250,- EUR ti ostaje za "uzivanje".....i to samo ako sam zaradjujes 3000,- EUR Netto na osnovu Klasse 3. Nemozes ni ustediti s privatnim osiguranjem ako imas familiju. A sad ti lijepo izracunaj koliko je cak i 5000,- Brutto vrijedno ako imas Klasu 1, a 5000 je i za neke Inzenjere vec dobra plata, s obzirom da su vremena velikih pocetnih plata nakon faksa davno prosla. Nerijetko pocinju sa 3000,- Brutto (SeSa)
Toliko o tome koliko je njemacka interesantna. I sad molim te objasni koja bi to drzava bila zanimljivija od njemacke (naravno za fakultetski obrazovane osobe) kako sugerishes ?
d700 wrote:
"Tipican dijasporac"...kako to fino zvuci. Isto kao "tipican bosanac" ili "tipican ovaj ili onaj...pretezno s negativnom konotacijom. Bravo....ima i Dijasporaca koji kazu da "tipican bosanac" cijeli dan kuka, sjedi navece u kafani pijucka jednu kolu i uzvia......ima i svaba koji kazu "tipican balkanac", jedan drugom glavu razvaljuje...
Pod tipican dijasporac sam prije svega mislio na ljude koji ovdje zivje relativno lose, rade lose i teske poslove, i iako zaradjuju pristojno, novac stede i cuvaju kako bi se na ljeto mogli pokazati, kada odu na odmor kako to super i dobro zive u Njemackoj. Naravno, svjestan sam da nisu svi takvi ali vecina jeste. U mojoj zgradi zive dvojica takvih. Zeljni su svega, rade po 12 sati dnevno i umjesto da sebi priuste normalan zivot sto mogu cak i sa poslovima koji rade (jedan baustelac a drugi cisti), novac je na racunu do avgusta. A onda ko sam ko ja cijele tri sedmice. Nerijetko se i zaduzuju kako bi se sto bolje predstavili kad odu kuci. Naravno, kada sam rekao tipican dijasporac, rekao sam to uz dozu ironije jer ne volim generalizaciju a i nisam upoznao sve dijasporce u Njemackoj da mogu napraviti sud kako to izgleda prosjecni dijasporac. Moj zakljucak je izveden na osnovu dijasporaca koje sam ovdje upoznao. Mozda sam upoznao pogresne ljude.
Kao prvo: Ni jedan Rent-a-Car ti nece iznajmiti BMW-ejca za balkansko podrucje. S toga tvoja tvrdnja vec nestoji i valjda treba da posluzi obicnim populisticmim mislima kao hrana. Kao drugo, da bi dobio takav BMW, Audi ili Mercedes potrebno je uplaitit jedan i dio i izdvojiti mjesecnu ratu od minimum 500-600 EUR. Uz sve to moras imati dovoljno boniteta i primanja, da bi tu leasing-ratu i dobio.
Ova pomenuta dvojica iz moje zgrade redovno rentaju BMW-e kada idu kuci. Obojica imaju stalne poslove i nikada nisu imali problema sa iznajmljivanjem auta. Ostave naravno kauciju. I ne govorim o leasingu ni kupovini novog auta, to nas covjek ovdje rijetko moze priustiti, govorim iskljucivo o rentanju auta na dvije-tri sedmice.
..onda ti nemas pojma. Sta znaci "priustiti puno vise". Puno vise od cega? Kucice i Auta ? Naravno da fakultetski obrazovane osobe imaju sigurno bolju platu, al nebjeze za nekoliko klasa. Sta ti mislis, da Informaticar u Njemackoj treba da zaradi toliko da ima avion za razliku od gastarbajtera/bmw-a ? Neprosipaj iluzije ovdje....
Ja nigdje nisam spomenuo da bilo ko bjezi "nekoliko klasa". U Njemackoj je to, na kraju krajeva i nemoguce jer ako imas platu od 10.000€ brutto, platices toliko poreza na platu da ce te sama drzava vratiti nekoliko klasa nazad i imaces neznatno vecu platu od onoga sto zaradjuje 4000€ brutto. Pruziti puno vise, po mojoj definiciji je komforan stan (ne kupljen, nego iznajmljivan), odmor dva puta godisnje, neoskudijevanje u bilo cemu (hrana, odjeca, zabava, izlasci i sl.). Svjestan sam da bi idealno bilo kupiti stan i placati mjesecnu ratu, kupiti nov auto i placati mjesecnu ratu i sve to od svoje plate ali to je tesko i za viskoobrazovane Njemce a ne za nas novopecene dijasporce. Tesko ali ne i nemoguce. I ne prosipam nikakve iluzije. Ko hoce da radi a uz to je i relativno obrazovan, moze imati jako lijep zivot u Njemackoj. Mogu ponuditi sebe kao primjer.
Hoces sad reci da fakultetski obrazovanim ljudima njemakca dodje nesto kao nizi standard ? Onda to nepase sa slijedecim sto pises....
Kredit za kucu: -1200 + regularne troskove: = 1500
Kredit za Auto+fiskni troskovi: 400
Troskovi namirnice itd: 850,- EUR za dvije osobe (Po statistici banka)
= 250,- EUR ti ostaje za "uzivanje".....i to samo ako sam zaradjujes 3000,- EUR Netto na osnovu Klasse 3. Nemozes ni ustediti s privatnim osiguranjem ako imas familiju. A sad ti lijepo izracunaj koliko je cak i 5000,- Brutto vrijedno ako imas Klasu 1, a 5000 je i za neke Inzenjere vec bolja plata, s obzirom da su vremena velikih pocetnih plata nakon faksa davno prosla. Nerijetko pocinju sa 3000,- Brutto (SeSa)
Toliko o tome koliko je njemacka interesantna.
Nisam rekao nizi standard. Ono sto sam htio reci je da sa osobe sa fakultetom Njemacka pruza jako puno.
Naravno, ne spadam u kategoriju ljudi koja ce odmah po dolasku u Njemacku kupiti kucu i auto te imati startnih troskova od 2000€. To je glupost uraditi, bez obzira na primanja. U takvu se avanturu upusta nakon A) stalne vize, B) neogranicenog ugovora na poslu, C) jos jedne plate u porodici (supruga, djevojka, momak ). I to ako oboje imamo dobra primanja. Tek onda se kupuje stan i nova auta. Do tada, iznajmljuj stan i koristi javni prevoz ili eventualno kupi polovno auto ako ti bas treba za posla.
E sad za troskove namirnica, ja ne znam cime se hrane ove osobe koristene prilikom objavljivanje ove statistike ali ja sam vec dvije godine u Njemackoj, dvoje nas je i NIKADA nismo potroslili vise od 500€ mjesecno za namirnice. I to uz kupovinu u Tengelmanu i REWE-u (koji su najskuplji) i kupovinu uglavnom BIO proizvoda. Uz neko realno trosenje, bez oskudijevanja u bilo cemu, 400-500€ je za dvije osobe sasvim dovoljno. Osim ako svaki dan ne jedes vani u restoranima, onda ti treba vise.
Nisam inzinjer pa ne mogu reci iz licnog iskustva ali jedan moj prijatelj iz Novog Sada koji radi ovdje kao inzinjer a inace je magistar informatike, ima mjesecnu platu od 4400€ brutto. Renta dvosoban stan od 800€, vozi polovno auto koje je platio cini mi se 6000€ i jako je zadovoljan. Gotovo svakog vikenda je na nekoj drugoj destinaciji u Evropi i jednostavno uziva u zivotu, nije opterecen time sto jos nije kupio kucu, sto jos nije kupio novo auto i sl.
Nisam inzinjer pa ne mogu reci iz licnog iskustva ali jedan moj prijatelj iz Novog Sada koji radi ovdje kao inzinjer a inace je magistar informatike, ima mjesecnu platu od 4400€ brutto. Renta dvosoban stan od 800€, vozi polovno auto koje je platio cini mi se 6000€ i jako je zadovoljan. Gotovo svakog vikenda je na nekoj drugoj destinaciji u Evropi i jednostavno uziva u zivotu, nije opterecen time sto jos nije kupio kucu, sto jos nije kupio novo auto i sl.
moram iskreno reci ali meni bi dvosoban stan od 800€ bio skup jer mi muz sam radi.
Ko hoce moze da iznajmi i stan preko GaG-a,naravno tvoj prijatelj se za to ne mora da brine jer ima dobru platu.
neprilagodjena wrote:
moram iskreno reci ali meni bi dvosoban stan od 800€ bio skup jer mi muz sam radi.
Ko hoce moze da iznajmi i stan preko GaG-a,naravno tvoj prijatelj se za to ne mora da brine jer ima dobru platu.
Ma skupo je to i meni, a radimo i ja i djevojka. 800€ za dvosoban stan je ipak poskupo cak i za Minhen. Prosjecna cijena stana od 50-60 kvadrata je oko 700€. Ali on to moze sebi priustiti.
Ma ljudi ko ljudi, svako ima svoje prioritete i zelje. Neko moze bacati svu platu na cipele, neko hoce dobro auto i stan...nismo svi isti Meni licno ovo nabrojano ne predstavlja nesto narucito u zivotu. Imam bickilo i meni super. Da sam sad u situaciji, najvise bih trosila na knjige i putovanja. I ko god kaze da u DojClandu nema zivota ja mu otvoreno govorim da je BUDALA. Dovoljno da kupis onu Bahn 50 i dobijes pola cijene na svaku kartu. Ako ti se da odes preko vikenda u Berlin. Ko je ovamo blize zapadnoj strani moze preko vikenda u Amsterdam. Prije cetiri sedmice nas nekoliko islo u Ahrtal. Gledali kako prave vino..Takvo jedno putovanje ili izlet u mjesecu sebi svako moze priustit. Muzeja ima na sve strane. Zivim u jednom manjem mjestu i fakat se ima i gdje ici i sta vidjeti. Onda oni ogromni sajmovi iz svih polja...za sve se ima vremena kad se ima interesovanja!!
Soul_Sista wrote:Ma ljudi ko ljudi, svako ima svoje prioritete i zelje. Neko moze bacati svu platu na cipele, neko hoce dobro auto i stan...nismo svi isti Meni licno ovo nabrojano ne predstavlja nesto narucito u zivotu. Imam bickilo i meni super. Da sam sad u situaciji, najvise bih trosila na knjige i putovanja. I ko god kaze da u DojClandu nema zivota ja mu otvoreno govorim da je BUDALA. Dovoljno da kupis onu Bahn 50 i dobijes pola cijene na svaku kartu. Ako ti se da odes preko vikenda u Berlin. Ko je ovamo blize zapadnoj strani moze preko vikenda u Amsterdam. Prije cetiri sedmice nas nekoliko islo u Ahrtal. Gledali kako prave vino..Takvo jedno putovanje ili izlet u mjesecu sebi svako moze priustit. Muzeja ima na sve strane. Zivim u jednom manjem mjestu i fakat se ima i gdje ici i sta vidjeti. Onda oni ogromni sajmovi iz svih polja...za sve se ima vremena kad se ima interesovanja!!
Danke DojCland!
Sa bahnom samo sluzbeno, inace i sa tih 50% su zara skupi. Jeftinije s vlastitim autom a ako nemas bolje koristiti mitfahrtzentrale