uvjek se svaki papir prevodio, kod sudskog tumaca, neki i sa apostile pecatom, a za medjunarodni rodni list nisam nikad cuo da je nekome trazen prevod jer je on sam po sebi preveden, vjerovatno ste naletili na nekoga nadrndanog, to sve prevedi a za rodni ako budu insistirali onda se obrati nadredjenom od tog radnikaAlicS wrote:Stvarno sam se nanervirala,u ambasadi kazu dokumente prevesti bez ovjere a ovdje u opstini danas rekli sve prevesti na njemacki pa cak i rodni list medunarodni!!! I to ovjeriti kod njihovi notara..Pa zar to nije drzavni zakon kako opstine mjenjaju....
Zivot u Austriji
- Bilki
#351 Re: Zivot u Austriji
- Op3r4t0r
#352 Re: AW: Zivot u Austriji
medicina, elektro, masinstvo, gradjevina, informatikaAjatolah_ wrote:Znaš li možda koja su najtraženija zanimanja u AT i s kojima bi se moglo (relativno) lako zaposliti?
I ja sam donekle zainteresovan za studij u Austriji, s tim da bi mi primarni cilj bio i ostati tamo poslije... A znam da dopuštaju onima koji završe fakultet tamo period od pola godine boravka kako bi našli posao.
-
AlicS
#353 Re: Zivot u Austriji
Dobro je proslo ,pokazala sam kao nijema osoba gospodinu ona dole sitna slova ispod medjunarodnog rodnog lista sto stoje na svakom jeziku!!!! Ostalo mi je jos osiguranje koje ne mogu dobiti preko muza dok ne budem imala dijete ,ustvari ide preko muza ali se placa 70eu ..Al dobro je sve proslo...Fakat ovdje u At nasi ljudi su puni dezinformacija i skloni raspravama i tumacenjima zakona i pametnog zbune a zbunjenog opamete
neko je pisao za Dansku ,ehh da sam gore ,ustvari zakon vam je grozna nebi ni mogla gore ...
-
Rudi33
-
Baba_Droga
#355 Re: Zivot u Austriji
Ja imam jedno pitanje!
Da bi se dobila Viza naravno treba imati položen kurs njemačkog , A1 nivo.
Eh sad, pored certifikata sa Goethe instituta, koji su još certifikati priznati? (ili škole jezika)
Zna li neko, da bi certifikat bio priznat, da li je dovoljno da Nastavni plan i program određenog kursa bude pripremljen u skladu sa Zajedničkim evropskim refentnim okvirom za jezike (Gemeinsamer Europäischer Referenzrahmen für Sprachen) uz korištenje udžbenika Schritte international.
Pliz samo bez linkova, pogubila sam se tražeći po njima konkretne odgovore
Unaprijed Danke
Eh sad, pored certifikata sa Goethe instituta, koji su još certifikati priznati? (ili škole jezika)
Zna li neko, da bi certifikat bio priznat, da li je dovoljno da Nastavni plan i program određenog kursa bude pripremljen u skladu sa Zajedničkim evropskim refentnim okvirom za jezike (Gemeinsamer Europäischer Referenzrahmen für Sprachen) uz korištenje udžbenika Schritte international.
Pliz samo bez linkova, pogubila sam se tražeći po njima konkretne odgovore
Unaprijed Danke
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#356 Re: Zivot u Austriji
Sta ja znam sta bi u Danskoj ali postavi sebi pitanje sta ces u Austriji? Mogucnost da nasnjes posao kojim bi imala obraz reci radim nesto kvalitetno je skoro pa 0% ostaje ti da cistis ili da sjedis kuci i kuhas muzu.AlicS wrote:Dobro je proslo ,pokazala sam kao nijema osoba gospodinu ona dole sitna slova ispod medjunarodnog rodnog lista sto stoje na svakom jeziku!!!! Ostalo mi je jos osiguranje koje ne mogu dobiti preko muza dok ne budem imala dijete ,ustvari ide preko muza ali se placa 70eu ..Al dobro je sve proslo...Fakat ovdje u At nasi ljudi su puni dezinformacija i skloni raspravama i tumacenjima zakona i pametnog zbune a zbunjenog opamete![]()
neko je pisao za Dansku ,ehh da sam gore ,ustvari zakon vam je grozna nebi ni mogla gore ...
Nasi koji su zivili po svijetu 20-30 godina potesko dolaze do posla a kamol ovi koji na koje kakav nacin izadnju iz BiH udajom ili nekim kursevima. Samo sam danas u osptini morao da ponistim 21 osobi radnu dozvolu 3 slovenaca, 11 poljaka, 3 madzara, 1 slovak, 2 italijana i 1 englezu. Jer komuna ima 21 danca da zauzmu ta mjesta kroz program aktiviranje.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#357 Re: Zivot u Austriji
Za ta tri slovanca imaš 3 kafe od mene

-
korisnik101
#358 Re: Zivot u Austriji
Zviz wrote:Sta ja znam sta bi u Danskoj ali postavi sebi pitanje sta ces u Austriji? Mogucnost da nasnjes posao kojim bi imala obraz reci radim nesto kvalitetno je skoro pa 0% ostaje ti da cistis ili da sjedis kuci i kuhas muzu.AlicS wrote:Dobro je proslo ,pokazala sam kao nijema osoba gospodinu ona dole sitna slova ispod medjunarodnog rodnog lista sto stoje na svakom jeziku!!!! Ostalo mi je jos osiguranje koje ne mogu dobiti preko muza dok ne budem imala dijete ,ustvari ide preko muza ali se placa 70eu ..Al dobro je sve proslo...Fakat ovdje u At nasi ljudi su puni dezinformacija i skloni raspravama i tumacenjima zakona i pametnog zbune a zbunjenog opamete![]()
Sta ja znam ako je to taj zivot koji zelis, ono da samo nisi u BiH pa kako god bilo vani, bojim se da ces za 10tak godina pasti u deperesiju ne ono prolaznu nego onu malo ozbiljniju
![]()
Nasi koji su zivili po svijetu 20-30 godina potesko dolaze do posla a kamol ovi koji na koje kakav nacin izadnju iz BiH udajom ili nekim kursevima. Samo sam danas u osptini morao da ponistim 21 osobi radnu dozvolu 3 slovenaca, 11 poljaka, 3 madzara, 1 slovak, 2 italijana i 1 englezu. Jer komuna ima 21 danca da zauzmu ta mjesta kroz program aktiviranje.
- Ajatolah_
#359 Re: AW: Zivot u Austriji
Da... ma i bilo bi nešto od toga, ali bez građevine i medicine.Op3r4t0r wrote:medicina, elektro, masinstvo, gradjevina, informatikaAjatolah_ wrote:Znaš li možda koja su najtraženija zanimanja u AT i s kojima bi se moglo (relativno) lako zaposliti?
I ja sam donekle zainteresovan za studij u Austriji, s tim da bi mi primarni cilj bio i ostati tamo poslije... A znam da dopuštaju onima koji završe fakultet tamo period od pola godine boravka kako bi našli posao.
- Zviz
#360 Re: Zivot u Austriji
Sto se tice slovenaca, najtrazenija radna snaga u Danskoj. Danci ih u prosjeku placaju 25€ na sat + dzaba smjestaj! Poljak ako nagura satnicu na 10€ za isti posao je IZUZETNO DOBAR! Poljacima moras sve crtati to nece da urati nista brze ili kako treba - odnosno nece ni da razmislja. Danci slovence hvale makismalno, u Århusu imas firmau gdje 3/4 radne snage je iz Slovenije.KatarinaKosaca wrote:Za ta tri slovanca imaš 3 kafe od mene![]()
Jako su organizovani a nema ih mozda 300-400 ali svak svakom pomaze i oni koji studiraju poneki imaju i posao, a ostali koji su dosli da rade imaju dobre poslove.
- KatarinaKosaca
#361 Re: Zivot u Austriji
Vidim kako ih hvale, eto si ih trojicu nogirao danas
. Ma, šala, opusti se Danac, to sam rekla zbog tretmana koji daju Bosancima na granici , fakat imaš 3 kafe, pive ili šta već hoćeš 
- Zviz
#362 Re: Zivot u Austriji
Ovdje je zakon tako skockan da danac uvijek ima prednost, fakticki ti ako dobijes posao kao doktor, u principu ga mozes izgibiti za koji dan ako se nadje neki danac sa istom diplomom. Tako je i kad su doktorati upitanju pravo prvenstva ima domacin - mislim da je u svakom slucaju korektno, pa nebi niko ni svoje djete zapostavio zbog komsijnog. Jedini nacin izbjeci ovo (mislim za Dance poslodavc je) da radna snaga nije u Danskoj zaposljena nego da je kao partnerstvo doslo na ispomoc. Onda u principu rade od pojekta do projekta.KatarinaKosaca wrote:Vidim kako ih hvale, eto si ih trojicu nogirao danas![]()
. Ma, šala, opusti se Danac, to sam rekla zbog tretmana koji daju Bosancima na granici , fakat imaš 3 kafe, pive ili šta već hoćeš
Castis opa
Ja neznam ko je gori dole na tim granicama, licno nikada nisam imao problema sa Slovenackim carinicima ili policijom pa cak i prije schengena i EU, kod hrvata jednom bila trka-frka neka glupaca radila
Na BiH su upocetku isti peglali sa prijavama boravka kad dodjes u posjetu pa sam 2x morao da castim po 200KM da bi me pustili jer nisam mogao da dokazem da gdje sam nocio.
- KatarinaKosaca
#363 Re: Zivot u Austriji
tamo ćeš me teško naći, taman da je kao andora. Častim za te slovence, i vrlo veselo kad te puste na brodu kad dokažeš gdje si spavaoZviz wrote:Castis opa![]()
Ponekad se potrefin i u Sapniji mada je to velika drzava
- Zviz
#364 Re: Zivot u Austriji
KatarinaKosaca wrote:tamo ćeš me teško naći, taman da je kao andora. Častim za te slovence, i vrlo veselo kad te puste na brodu kad dokažeš gdje si spavaoZviz wrote:Castis opa![]()
Ponekad se potrefin i u Sapniji mada je to velika drzava
Hvala
- sheilak
#365 Re: Zivot u Austriji
možeš na Bečkom univ. upisati master nevezan za njem., ali srodnih nauka. ovo znam sigurno. ali, master germanistike bi ti tamo bio baš lak za upisati (a to bih ti baš i savjetovala), s obzirom na veze koje naša germ. ima sa Bečom. ( a znaš već i ko sa odsjeka najvišeSorel wrote:Je l moguće da, kada završim tri godine njemačkog jezika na FF dođem u AU ili D i upišem master ili čak nešto drugo nevezano za njemački jezik tipa policijsku akademiju?
-
AlicS
#366 Re: Zivot u Austriji
Sta ja znam sta bi u Danskoj ali postavi sebi pitanje sta ces u Austriji? Mogucnost da nasnjes posao kojim bi imala obraz reci radim nesto kvalitetno je skoro pa 0% ostaje ti da cistis ili da sjedis kuci i kuhas muzu.
Sta ja znam ako je to taj zivot koji zelis, ono da samo nisi u BiH pa kako god bilo vani, bojim se da ces za 10tak godina pasti u deperesiju ne ono prolaznu nego onu malo ozbiljniju
Nasi koji su zivili po svijetu 20-30 godina potesko dolaze do posla a kamol ovi koji na koje kakav nacin izadnju iz BiH udajom ili nekim kursevima. Samo sam danas u osptini morao da ponistim 21 osobi radnu dozvolu 3 slovenaca, 11 poljaka, 3 madzara, 1 slovak, 2 italijana i 1 englezu. Jer komuna ima 21 danca da zauzmu ta mjesta kroz program aktiviranje.[/quote]
Jaoooo tebe,kako sarkasticno napisa ...Uopste te nisam pitala sta bi da sam gore, pa ne znam ni cemu odgovor..To je vise bila uzrecica!!!I na sve ovo sto ti napisa, mogu ti samo reci, ni u Bosni ja nisam kuhala i cistila vec radila!! Tako da vjerujem da to mogu i ovdje..U svakom slucaju, vjerujem ,da, i ako budem samo covjeku kuhala ,bicu ponosna i na to jer znam da volim!! Ne gledaj to tako sarkasticno!!!! Cista glupost ,prije ces ti u depresiju nego ja, nastavis li gledat tako na zivot !
Nasi koji su zivili po svijetu 20-30 godina potesko dolaze do posla a kamol ovi koji na koje kakav nacin izadnju iz BiH udajom ili nekim kursevima. Samo sam danas u osptini morao da ponistim 21 osobi radnu dozvolu 3 slovenaca, 11 poljaka, 3 madzara, 1 slovak, 2 italijana i 1 englezu. Jer komuna ima 21 danca da zauzmu ta mjesta kroz program aktiviranje.[/quote]
Jaoooo tebe,kako sarkasticno napisa ...Uopste te nisam pitala sta bi da sam gore, pa ne znam ni cemu odgovor..To je vise bila uzrecica!!!I na sve ovo sto ti napisa, mogu ti samo reci, ni u Bosni ja nisam kuhala i cistila vec radila!! Tako da vjerujem da to mogu i ovdje..U svakom slucaju, vjerujem ,da, i ako budem samo covjeku kuhala ,bicu ponosna i na to jer znam da volim!! Ne gledaj to tako sarkasticno!!!! Cista glupost ,prije ces ti u depresiju nego ja, nastavis li gledat tako na zivot !
- Zviz
#367 Re: Zivot u Austriji
Jaoooo tebe,kako sarkasticno napisa ...Uopste te nisam pitala sta bi da sam gore, pa ne znam ni cemu odgovor..To je vise bila uzrecica!!!I na sve ovo sto ti napisa, mogu ti samo reci, ni u Bosni ja nisam kuhala i cistila vec radila!! Tako da vjerujem da to mogu i ovdje..U svakom slucaju, vjerujem ,da, i ako budem samo covjeku kuhala ,bicu ponosna i na to jer znam da volim!! Ne gledaj to tako sarkasticno!!!! Cista glupost ,prije ces ti u depresiju nego ja, nastavis li gledat tako na zivot ![/quote]AlicS wrote:Sta ja znam sta bi u Danskoj ali postavi sebi pitanje sta ces u Austriji? Mogucnost da nasnjes posao kojim bi imala obraz reci radim nesto kvalitetno je skoro pa 0% ostaje ti da cistis ili da sjedis kuci i kuhas muzu.Sta ja znam ako je to taj zivot koji zelis, ono da samo nisi u BiH pa kako god bilo vani, bojim se da ces za 10tak godina pasti u deperesiju ne ono prolaznu nego onu malo ozbiljniju
![]()
Jedno je vrejovati a drugo je realitet, da mozes ti raditi, pocni sa klozetima, halama, canifama i sl. stvarima, Sta ja znam, mozda je nekome to zadovoljstvo, ja samo kazem, da nije tako lagano kako neko misli. Naravno neko ima vise srece a neko nema, ali ako neznas jezika pa si rukama malahla da austrijanac nesto procita malim slovima na papiru kako zamisljas da ces nesto raditi na nekom nivou? Imam ja rodicu isto se udala - nema sta ide joj njemacki ko meni japanski, lakse joj metar u guzicu gurnut nego cenat u glavu ali jebiga. Njena tetka koja zivi u inostranstvu decenijama - jos dok se u Jugi dobro zivilo - digla ruke od nje sta ce drugi. Nego haj stomak do zuba a onda doji pa kasnje ko govedo na nekoj socijali - jedi, seri, lezi. Ja ti zelim da sto prije naucis njemacki, da imas sto ljepsi posao - od srca ti zelim i ako te neznam. Ali nemoj da te iznenadi, da od tebe budu trazili da ribas pisuare i canife. Ja samo kad cujem pricu roditelja od rodice oh gore je super imate socijale samo uzivate i onda joj ona mater polu pismena ode i ispica svakoj kuci u koji stigne za pola godien tri kantona "znaju" da padaju pare sa grna.
Last edited by Zviz on 15/11/2013 02:07, edited 1 time in total.
-
teletrader
#370 Re: Zivot u Austriji
Moras malo precizirati koja viza..Baba_Droga wrote:Ja imam jedno pitanje!
Pliz samo bez linkova, pogubila sam se tražeći po njima konkretne odgovore![]()
Unaprijed Danke
-Ako je u pitanju spajanje porodica, viza je potrebna ukoliko partner/partnerica NEMAJU maturu odnosno zavrsen fakultet
Samo je u tom slucaju potrebano dokazati nivo njemackog A1.. Ukoliko partner ima maturu,nije potreban nivo A1 ali ce poslije 2 godine boravka morati dokazati da posjeduje nivo A2 da bi dobio vizu na 3 godine
-U slucaju visokokvalifikovane radne snage,njima nije potrebno znanje njemackog za pocetak, ali jeste minimalna plata (mislim da je trenutna granica 2600€ brutt
-
Hell.is.here
#371 Re: Zivot u Austriji
Kako god okrenes kad dobijes vizu imas 1 godinu da polozis za A1 da bi moglao/la produziti vizu na 1 ili 2 godine, nakon toga moras da polozis u tom periodu A2 da produzis vizu na 3 godine pa ide B1 ili B2 da produzis tada na 5 godinateletrader wrote:Moras malo precizirati koja viza..Baba_Droga wrote:Ja imam jedno pitanje!
Unaprijed Danke
-Ako je u pitanju spajanje porodica, viza je potrebna ukoliko partner/partnerica NEMAJU maturu odnosno zavrsen fakultet
Samo je u tom slucaju potrebano dokazati nivo njemackog A1.. Ukoliko partner ima maturu,nije potreban nivo A1 ali ce poslije 2 godine boravka morati dokazati da posjeduje nivo A2 da bi dobio vizu na 3 godine
-U slucaju visokokvalifikovane radne snage,njima nije potrebno znanje njemackog za pocetak, ali jeste minimalna plata (mislim da je trenutna granica 2600€ brutt
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
-
Baba_Droga
#372 Re: Zivot u Austriji
HVALA VAM NA ODGOVORIMA...Hell.is.here wrote:Kako god okrenes kad dobijes vizu imas 1 godinu da polozis za A1 da bi moglao/la produziti vizu na 1 ili 2 godine, nakon toga moras da polozis u tom periodu A2 da produzis vizu na 3 godine pa ide B1 ili B2 da produzis tada na 5 godinateletrader wrote:Moras malo precizirati koja viza..Baba_Droga wrote:Ja imam jedno pitanje!
Unaprijed Danke
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Ne znam što, ali ja sam mislila (a i čula sam tako) da je za Vizu na 1 godinu (u slučaju spajanja porodica) potrebno priloziti i certifikat o poznavanju njemačkog jezika (i to priznat samo od Goethe inst.) Zato sam i pitala, da li je to tačno....
Hajd hvala ljudi u svakom slučaju...
-
Rudi33
- Bilki
#374 Re: Zivot u Austriji
Dobro si cula, 100% ti treba certifikat A1 samo Goethe institut priznat iz bosne ili neka druga skola iz austrije koja je na listi M35, za dvije godine moras A2, novina je da je ukinuta odredba o zabrani rada od godine ako supruznik ima redovan posao, (dobija se roth weiss roth plus) jedina razlika je u brzini obrade vize, sa drzavljanstvom do tri sedmice a sa vizom(stalni boravak9) par mjeseci
-
AlicS
#375 Re: Zivot u Austriji
Nemam komentara na predhodno,sve si sam rekao!!Pametnom dosta,svako dobro ti zelim!! Nego,danas sam predala papire i vec nakon par sati su me zvali da mi kazu da moram polagati ponovo kurs A1 jer mi je onaj zastarjeo,ne moze biti starij od 12 mjeseci.E sada, informacija, svima koji su u ambasadi u Sarajevu dobili odgovor da certifikat nema rok trajanja..Neka se srame !!! Nemaju ni prave informacije!!!!!Jedino pohvalno je da suovdje predmet odma uzeli i rekli da traje od 2-3 sedmice samo da sto prije dostavim certifikat! Jedva sam uspjela naci slobodan termin za iducu subotu da polazem! ÖSD mislim da je ta skola priznata- ustvari jeste..Ima li neko iskustva sa polaganjem tih ispita jel to sve isto ? Imaju li gdje skripte - modeli testova? Goethe inst. ima sve na ovoj stranici i sve je besplatno pa evo i ovo ako kome treba http://www.goethe.de/lrn/prj/pba/bes/sd ... nindex.htm ali ova Austrijska skola bas i nema ovako otvoreno sve!!