Ni 56 stranih jezika ni diploma nisu garant za rjesavanje statusa u Austriji.
Zivot u Austriji
- pirmin
#201 Re: Zivot u Austriji
http://www.profil.at/articles/1032/560/ ... ch-talente
- Paranoid
#202 Re: Zivot u Austriji
Odličan članak... Nažalost, svaki pasus je istinit.pirmin wrote:http://www.profil.at/articles/1032/560/ ... ch-talente
- pirmin
#203 Re: Zivot u Austriji
http://www.futurebag.org/index.php?opti ... 50&lang=bs
Veliki respekt za ekipu za sve ucinjeno kao i za organizaciju brutalno dobrog koncerta!
"Z.Pusenje" objasnilo Beclijama sta je R`n`R.
Veliki respekt za ekipu za sve ucinjeno kao i za organizaciju brutalno dobrog koncerta!
"Z.Pusenje" objasnilo Beclijama sta je R`n`R.
-
AlicS
#204 Re: Zivot u Austriji
Napokon se moj dragi informisao ,i saznao da je nemoguce dobiti pomoc,bas onako kako sam mu ja i rekla..Naravno i vi ovdje potvrdili..Mogucnost postoji ako je trudnica tj.djete ili nakon 6mj rada..:-)Hvala na odgovorimaPopocatepetl wrote:Opet ti tom zarucniku reci da nije istina.AlicS wrote:Evo meni zarucnik opet kaze da jeste istina ,s obzirom da sam ja vec tamo i da on do tad nije ima pomoc a od tad oni izracunaju da je to potrebno odnosno da imam pravo...Stvarno ja i on vodimo raspravu oko toga on je ubjeđen a ja ne.
Zena prvo da bi dobila papire na osnovu udaje njen buduci covjek mora dokazati da je moze uzdrzavati, svojom platom, smjestajem, samim tim austrija se ogradila od bilo kakve socijalne pomoci, kada zena dobije papire iliti vizu (daueraufenthalt-familienangehöriger) ona tom vizom dobija pravo na rad i zivot u austriji ali ne i pravo na socijalnu pomoc.
-
teletrader
#205 Re: Zivot u Austriji
Na zalost tako je ili je mozhda bolje da je tako..pirmin wrote:http://www.profil.at/articles/1032/560/ ... ch-talente
Evo ja radim sa jednim Bosancem koji je preko Skypea obavio intervju za posao,dobio ga, i ima vecu platu nego Muhammed..
KOliko god to bilo gorko i bolno,Muhamedu a i mnogima bi bilo korisnije da zna programirati C++ ili Javu nego da zna 150 jezika.. pravnika ima jako puno,a firmam se ne bakce nesto previse oko radnih dozvola...
da ne govorim o cinjenici da je TRAGICNO SMIJESNO da on kao dr.prava ne mozhe da nadje nekoga ko ce mu dati platu od 2500 brutto,sto je mozhda oko 1800 netto..Majstori na gradilistu toliko zaradjuju..
Ovo sada uopste otvara temu koliko je uopste studij svrsishodan i potreban..
U Austriji se na zalost diplome ne cijene
- Glavni Moderator
#206 Re: Zivot u Austriji
Eh eto konacno je i on skontao da to ne ide tako lakoAlicS wrote:Napokon se moj dragi informisao ,i saznao da je nemoguce dobiti pomoc,bas onako kako sam mu ja i rekla..Naravno i vi ovdje potvrdili..Mogucnost postoji ako je trudnica tj.djete ili nakon 6mj rada..:-)Hvala na odgovorima
Sto se tice ovih drugih mogucnosti koje si navela ni to ne ide bas tako lako kako mozda ti ili tvoj hairlija mislite.
U slucaju trudnoce pomoc (trudnicka) se moze poceti dobijati tek 8 sedmica prije poroda osim u slucaju da doktor drugacije odluci jer se do tog vremena zena smatra radno sposobnom.
A ovo za 6 mjeseci heh, to ti ide ovako, ovdje kada radis i npr dobijes otkaz ides na biro za zaposljavanje i od njih dobijas pare dok si na birou ali isto tako i stalne ponude za druge poslove, kada se ponovo zaposlis moras raditi minimalno 6 mjeseci kako bi u slucaju novog otkaza ponovo mogao ici na biro, znaci dobijes li otkaz nakon 4 mjeseca nema vise biroa, u slucaju da radis i ti das otkaz prvi mjesec neces dobiti nista a od drugog mjeseca dobijas i to opet samo dok ne nadjes novi posao a oni se potrude da to bude sto prije.
Sto si krace radio to ti je i kraca mogucnost da budes na birou.
Zakljucak, austrija nije svedska i u austriji rijetko ko moze da kuci lezi a da mu drzava daje pare na lijepe oci, austrijanci su to tako dobro razradili da ako hoces pare moras i raditi tako da i ja mogu jos jednom potvrditi da u tom tvom slucaju ne da ne mozes dobijati pare od drzave nego taj tvoj hairlija mora dokazati da on ima pare kako bi tebe uopste mogao dovesti i kako bi ti mogla dobiti vizu
-
shorty19b
#207 Re: Zivot u Austriji
Zdravo.
Jel ima koja konobarica za rad u Austriji? Potrebno samo pasoš države iz EU.
Za više informacija neka se jave u inbox.
- Bilki
#208 Re: Zivot u Austriji
da je tebi do konabarice nasao bi ih 5 u jednom danu, polomise se od kafica do kafica trazeci posao(madzarice, cehinje, slovakinje, poljakinje) a ti dosao na klix da trazis konobaricu i to sa pasosom EUshorty19b wrote:Zdravo.
- Paranoid
#209 Re: Zivot u Austriji
...lik je izbacio najjadniji i najjeftiniji oglas na planeti...Bilki wrote:da je tebi do konabarice nasao bi ih 5 u jednom danu, polomise se od kafica do kafica trazeci posao(madzarice, cehinje, slovakinje, poljakinje) a ti dosao na klix da trazis konobaricu i to sa pasosom EUshorty19b wrote:Zdravo.

...Bože...čemu služe papci..?
-
shorty19b
#210 Re: Zivot u Austriji
papak si ti znaš!!!! post nije namijenjen tebi!!!!
-
shorty19b
#211 Re: Zivot u Austriji
Paranoid wrote:...lik je izbacio najjadniji i najjeftiniji oglas na planeti...Bilki wrote:da je tebi do konabarice nasao bi ih 5 u jednom danu, polomise se od kafica do kafica trazeci posao(madzarice, cehinje, slovakinje, poljakinje) a ti dosao na klix da trazis konobaricu i to sa pasosom EUshorty19b wrote:Zdravo.
...Bože...čemu služe papci..?
papak si ti znaš!!!! post nije namijenjen tebi!!!! zato prošetaj!!!
-
shorty19b
#212 Re: Zivot u Austriji
Bilki wrote:da je tebi do konabarice nasao bi ih 5 u jednom danu, polomise se od kafica do kafica trazeci posao(madzarice, cehinje, slovakinje, poljakinje) a ti dosao na klix da trazis konobaricu i to sa pasosom EUshorty19b wrote:Zdravo.
da mi je do poljakinja, madžarica, čehinja, slovakinja nebi na ovome forumu tražio. Čemu služi pamet majketi....
zato obilazi takve postove.
-
filozofija
#213 Re: Zivot u Austriji
Shorty, jel ti fakat misliš da ima neka naša sa pasošem EU da bi radila kao konobarica, ili čak da bise prijavila na posao koji je objavljen kao post preko foruma?!?! Takvih više nema paša moj! Ako imaju EU pasoš, onda se udaju za one koji mogu da dobro zarade, ili žive na socijali što je u principu bolje nego da rade, ili eventualno već usputno konobarišu, itd.
-
shorty19b
#214 Re: Zivot u Austriji
šta ja znam, možda se koja nađe. htio sam samo pomoč rođaku u pronalasku konobarice iz bih, eventualno hrv itdfilozofija wrote:Shorty, jel ti fakat misliš da ima neka naša sa pasošem EU da bi radila kao konobarica, ili čak da bise prijavila na posao koji je objavljen kao post preko foruma?!?! Takvih više nema paša moj! Ako imaju EU pasoš, onda se udaju za one koji mogu da dobro zarade, ili žive na socijali što je u principu bolje nego da rade, ili eventualno već usputno konobarišu, itd.
Niko ne vjeruje jer je puno lažnih postova,al nema veze.
- uglavnomja
#215 Re: Zivot u Austriji
za 5 dana ce se drasticno povecati broj bh drzavljana-ki sa eu pasosem 
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#216 Re: Zivot u Austriji
Rumuni i Bugari imaju pasoš EU, pa eno, beru sezonski voće u Srbijifilozofija wrote:Shorty, jel ti fakat misliš da ima neka naša sa pasošem EU da bi radila kao konobarica, ili čak da bise prijavila na posao koji je objavljen kao post preko foruma?!?! Takvih više nema paša moj! Ako imaju EU pasoš, onda se udaju za one koji mogu da dobro zarade, ili žive na socijali što je u principu bolje nego da rade, ili eventualno već usputno konobarišu, itd.
-
kike-tike
#217 Re: Zivot u Austriji
ma nigdje nije bajno, ljudi se zavaravaju da negdje tece med i mlijeko, aa svugdje treba "kopati" da bi nesto stekao..imam osječaj da naši ljudi misle da ako odu u z.europu ili ameriku same se kockice slože:):)
-
Mister_xy
#218 Re: Zivot u Austriji
Austijanci su ljudi bez duse,bez emocija,puni mrznje,sebicni..boze sacuvaj...ja da mogu sad bi se vratio..najgore je to sto covjek vise ovdje, sve gore,,,
A ti @OPERATOR..zamolio bi te da nepricas bajke..
podsjecas me na nekog,koji je isto velicao taj narod
A ti @OPERATOR..zamolio bi te da nepricas bajke..
-
filozofija
#220 Re: Zivot u Austriji
Bez duše i puni mržnje sigurno nisu. Sve je lična percepcija, tj. kolika je tvoja želja da se integrišeš u društvo. Da su seljaci i bez pristojnosti - jesu. Da su bez emocija - jesu. Sebični jesu, jer su naučili da sve što želiš moraš steci sam, ali i ovdje ništa nisu više sebičniji od nas. Ali uprkos tome, opet je bolje živjeti u Austriji nego u BiH - nažalost! Mene sav taj austrijski seljakluk, nepristojnost, ne emocionalnost i relativna sebičnost manje bole, nego bosanski papanluk. U Austriji bar ne moraš plačati mito i tražiti štelu kad treba da ti se rodi dijete, kad krene u obdanište, kad krene u školu, kad krene u gimnaziju, kad krene na fakultet, kad traži posao, kad nađe posao, itd... Niko nije rekao da je u Austriji super, ali kao bh. građanin ili iseljenik imaš mogućnost da se odmah vratiš u BiH. Bujrum u BiH, ako te toliko nervira Austrija. Punkt!Mister_xy wrote:Austijanci su ljudi bez duse,bez emocija,puni mrznje,sebicni..boze sacuvaj...ja da mogu sad bi se vratio..najgore je to sto covjek vise ovdje, sve gore,,,![]()
A ti @OPERATOR..zamolio bi te da nepricas bajke..podsjecas me na nekog,koji je isto velicao taj narod
-
plavi balon
#221 Re: Zivot u Austriji
Zamolila bih,ako neko ima iskustvo oko čekanja na ishod vezano za crveno-bijelu-crvenu vize,da objasni koliko se čeka obrada zahtjeva.Predao je suprug zahtjev za crveno-bijelu-crvenu vizu prije 20-tak dana.Koliko se čeka,kako obavještavaju aplikanta o rezultatima i sl?
hvala
hvala
-
mr-slick
#222 Re: Zivot u Austriji
filozofija:Bez duše i puni mržnje sigurno nisu. Sve je lična percepcija, tj. kolika je tvoja želja da se integrišeš u društvo. Da su seljaci i bez pristojnosti - jesu. Da su bez emocija - jesu. Sebični jesu, jer su naučili da sve što želiš moraš steci sam, ali i ovdje ništa nisu više sebičniji od nas. Ali uprkos tome, opet je bolje živjeti u Austriji nego u BiH - nažalost! Mene sav taj austrijski seljakluk, nepristojnost, ne emocionalnost i relativna sebičnost manje bole, nego bosanski papanluk. U Austriji bar ne moraš plačati mito i tražiti štelu kad treba da ti se rodi dijete, kad krene u obdanište, kad krene u školu, kad krene u gimnaziju, kad krene na fakultet, kad traži posao, kad nađe posao, itd... Niko nije rekao da je u Austriji super, ali kao bh. građanin ili iseljenik imaš mogućnost da se odmah vratiš u BiH. Bujrum u BiH, ako te toliko nervira Austrija. Punkt!
Sve navedeno u Bosni sam dozivio! Smatram da osoba koja nije "stelovana" od starta je morala ovo prepoznati kao nasu zbilju! Stoga, svaka cast za "izlaganje" tj obrazlozenje. Ne voli je niko kao ja ali njena ljubav prema meni je izostala, nasa dama Bosna. Nek nisam gladan u Austriji, fino ljudima se zahvaliti na prilici da se nahranis, a Bosnu dozivljavati kao ljubavnicu i vidjati je na ljetovanjima!
Sve navedeno u Bosni sam dozivio! Smatram da osoba koja nije "stelovana" od starta je morala ovo prepoznati kao nasu zbilju! Stoga, svaka cast za "izlaganje" tj obrazlozenje. Ne voli je niko kao ja ali njena ljubav prema meni je izostala, nasa dama Bosna. Nek nisam gladan u Austriji, fino ljudima se zahvaliti na prilici da se nahranis, a Bosnu dozivljavati kao ljubavnicu i vidjati je na ljetovanjima!
-
filozofija
#223 Re: Zivot u Austriji
Pa ne bi trebalo duže od osam sedmica, ili tako nešto. Bar tako zakon propisuje. Opet, najbolje je, nakon četiri sedmice, svako drugi-treči dan konstantno prozivati AMS/Magistrat i pitati jel gotovoplavi balon wrote:Zamolila bih,ako neko ima iskustvo oko čekanja na ishod vezano za crveno-bijelu-crvenu vize,da objasni koliko se čeka obrada zahtjeva.Predao je suprug zahtjev za crveno-bijelu-crvenu vizu prije 20-tak dana.Koliko se čeka,kako obavještavaju aplikanta o rezultatima i sl?
hvala
- Bosnian_vines
#224 Re: Zivot u Austriji
Pozdrav 
Ima li bilo kakva šansa, da se dobije boravišna i radna dozvola u Austriji, za nas Bosance, osim braka
Hvala unaprijed na korisnim informacijama
Ima li bilo kakva šansa, da se dobije boravišna i radna dozvola u Austriji, za nas Bosance, osim braka
Hvala unaprijed na korisnim informacijama
- Bilki
#225 Re: Zivot u Austriji
ne osim da ti je netko od roditelja austriski drzavljanin