Zivot u Austriji
-
pelcer224
#1026 Re: Zivot u Austriji
Hvala, provjericu kod njih.
- Sancho Panza
#1027 Re: Zivot u Austriji
Pozdrav,
ima li neko iskustva sa kupovinom stana u Austriji (po mogucnosti u ili oko Beca) ili sa tzv. "Genossenschaftswohnung"?
Da li je to preporucljivo, ili je pametnije ostati postanar?
ima li neko iskustva sa kupovinom stana u Austriji (po mogucnosti u ili oko Beca) ili sa tzv. "Genossenschaftswohnung"?
Da li je to preporucljivo, ili je pametnije ostati postanar?
- hellhammer
#1028 Re: Zivot u Austriji
kad si podstanar samo bacas pare u stanarine, ja sam kupio stan prije 9 godina tada me je stanarina izlazila 600 a rata 750, sada rata ista a takvi stanovi sada idu stanarine oko 900 eura
- Sancho Panza
#1029 Re: Zivot u Austriji
A koliko placas Betriebskosten, ili je sve uracunato u tih 750 eura?hellhammer wrote:kad si podstanar samo bacas pare u stanarine, ja sam kupio stan prije 9 godina tada me je stanarina izlazila 600 a rata 750, sada rata ista a takvi stanovi sada idu stanarine oko 900 eura
- hellhammer
#1030 Re: Zivot u Austriji
betribskosten 200, jedan kredit 350 jedan 200 ovaj od 200 za koji mjesec ce biti otplacen a ovaj od 350 jos 13 i kusur godina, za par mjeseci ce spasti na 550 eura, uzimajuci u obzir da ovakvi stanovi nema vise da se nadju ispod 850 eura kontam da sam u plusu a i da nisam da me dodje isto opet kad skontas stanarinu moras placati tako i tako i samo bacas pare ovako kad isplatis to ti dodje kao da si ustedio sve te pare a djaba stanovao, i ja tada sam bio u patrazi za stanom, na gemeindewohnung nisam imao pravo jer sam bio tek godinu u austriji. pratio sam socialbau stanove ali sam ih zaboravio kada sam vidio koliko kostaju ulazi u stan, zadnji koji sam gledao je bio 15.000 ulaz i za stvari trazio lik 20.000 iako relno ne vrijedi nista, morao bi sve baciti, onda 1% gubis svake godine od uplate. Genossenschaftswohnung nisam ni gledao jer su isto bile paprene cijene za ulaz. naletio sam tada na stan koji je bio na trzistu vrijedan oko 130.000 ja sam ga dobio za 80.000 jer je osobi gorjelo pod nogama, sada vrijednost stana je oko 180.000. nisam imao pravo ni na kredit jer nisam radio ni godinu dana pa sam nekako od austrijabank nekako izmuljao kredit za 20k a preko nekih veza od wustenroth dobijem kredit od 60k uz fiksnu kamatnu stopu od 2,1% i klauzulu u ugovoru da mogu da otplatim kredit nakon 10godina ako imam lovu bez preostalih kamata, tu su me malo muljnuli jer sam do sada placao vise kamate nego glavnicu pa tako mi se ne isplati to sanirati sada bolje neka ga sad nek tece jer mi je fiksna rata od pocetka do kraja 350 eura. na kraju kako god izracunam da bi me do sada izaslo isto da placam stanarinu ili kredit. plus sto vecinom izdaju za 3 godine pa ajd se stalno seli(prekipilo mi u bosni citav rat i posle samo neka selidba) za par mjeseci ce me manje kostati tako da sam od sada vec samo u plusu
- pirmin
#1031 Re: Zivot u Austriji
Jedina WIN-opcija je stan u keshu, bez ikakvih kredita. Sve ostalo si donji kako god okrenes. Ali malo je onih koji
si to mogu priustiti.
Ili nasljedstvo. Znam slucajeve nasih ljudi koji su igrom sudbine naisli na usamljene Austrijance i "ispratili ih" do
kraja zivota da bi im ovi prepisali svoje nekretnine.
Dok otplatis kredit(e) nemas vise ledja a onda tek valja razmisljati o renoviranju istog tog stana koji isto kosta. Mnogo kosta.
si to mogu priustiti.
Ili nasljedstvo. Znam slucajeve nasih ljudi koji su igrom sudbine naisli na usamljene Austrijance i "ispratili ih" do
Dok otplatis kredit(e) nemas vise ledja a onda tek valja razmisljati o renoviranju istog tog stana koji isto kosta. Mnogo kosta.
- hellhammer
#1032 Re: Zivot u Austriji
bolje i kredit nego citav zivot bacati na kirijupirmin wrote:Jedina WIN-opcija je stan u keshu, bez ikakvih kredita. Sve ostalo si donji kako god okrenes. Ali malo je onih koji
si to mogu priustiti.
- pirmin
#1033 Re: Zivot u Austriji
Kirija je najgora opcija, tu nema dileme.
Jedina joj je prednost da nisi vezan. Ako se ispostavi da ti stan neodgovara ili nadjes posao u drugom gradu, komsije neugodne..pokupis se i trazis drugi.
Kredit ili genossenschaft...ja bih isao na ovo drugo.
Jedina joj je prednost da nisi vezan. Ako se ispostavi da ti stan neodgovara ili nadjes posao u drugom gradu, komsije neugodne..pokupis se i trazis drugi.
Last edited by pirmin on 29/05/2016 22:35, edited 1 time in total.
- Sancho Panza
#1034 Re: Zivot u Austriji
Imas li iskustvo sa Genossenschaft?pirmin wrote:Kirija je najgora opcija, tu nema dileme.
Jedina joj je prednost da nisi vezan. Ako se ispostavi da ti stan ne odgovara ili nadjes posao u drugom gradu, komsije neugodne..pokupis se i trazis drugi.
Hvala Hellhammer na informaciji.
- pirmin
#1035 Re: Zivot u Austriji
Imam nekoliko poznanika koji su u gen. stanovima. Niko od njih se ne zali.Sancho Panza wrote: Imas li iskustvo sa Genossenschaft?
Ne pitaj me o troskovima jer su, logicno, razliciti od slucaja do slucaja pocevsi od ucesca, preko kirije pa do BK.
Sa ili bez Kaufoption.
Uglavnom za vise pro i kontra vidi na guglu, npr.
https://www.google.at/search?q=genossen ... 8weSl6GgBQ
-
immuno
#1036 Re: Zivot u Austriji
evo nabrzinu ja sam imala Genossenschaft stan od 105 kvadrata ,genosenschaftanteil je bio 35 000 eura mjesecna kirija je bila 750 eura plus ostali troskovi struja voda grijanje ...ovih 35 000 eura sto das je kao "ulog" ( koji ako napustis stan nadjes nesto drugo ,selis u drugi grad ili...dobivas nazad znaci nepropada) stim da svake godine se smanjuje za procenat inflacije ,ako ima opciju da kupis isti stan a za to stices pravo nakon 10 godina stanovanja onda ovaj novac ulazi u cijenu...helem po meni je ova opcija najbolja naravno poslije vlasnistva ...stan je bio u Becu.
- animals
#1037 Re: Zivot u Austriji
Ja imam Genossenschaft stan..87 kvadrata sa terasom..
ulaz 13000 eura, mite 700 eura..ostali troskovi,posebno..
lokacija je fantasticna za Bec i ne zalim se..
-
immuno
#1038 Re: Zivot u Austriji
animals imas li kaufoption ??????
- animals
#1039 Re: Zivot u Austriji
Ne..immuno wrote:animals imas li kaufoption ??????
- Sancho Panza
#1040 Re: Zivot u Austriji
Kako je najbolje pokrenuti tu proceduru? Ima li neka online pretraga?animals wrote:Ja imam Genossenschaft stan..87 kvadrata sa terasom..
- Sancho Panza
#1041 Re: Zivot u Austriji
I da, jos jedno pitanje: kod tih stanova sa Kaufoption (npr. nakon deset godina), da li se tada za otkup stana uzima u obzir i kirija koja se placala prethodnih deset godina?
- animals
#1042 Re: Zivot u Austriji
Ides npr na Gesiba stranicu i tu ti sve pise..Sancho Panza wrote:Kako je najbolje pokrenuti tu proceduru? Ima li neka online pretraga?animals wrote:Ja imam Genossenschaft stan..87 kvadrata sa terasom..
imas i drugih..
- animals
#1043 Re: Zivot u Austriji
To ne znam, moras se informisati najbolje kod ti koji izdaju te stanove..Sancho Panza wrote:I da, jos jedno pitanje: kod tih stanova sa Kaufoption (npr. nakon deset godina), da li se tada za otkup stana uzima u obzir i kirija koja se placala prethodnih deset godina?
ja nemam tu opciju..
-
Cop21
#1044 Re: Zivot u Austriji
Primljen sam na fakultet u Grazu i sada trebam otici do austrijske ambasade u Sarajevu i predati zahtjev za vizu. Imam nekoliko pitanja i bio bih puno zahvalan kada bi mi neko mogao pomoci.
Sta mi od dokumenata pri zahtjevu za vizu treba? probao sam naci informacije na njihovoj internet stranici, ali izgleda da su zastarjele. takodjer sam im slao i mail ali mi ne odgovaraju.
da li je nuzno donijeti potvrdu o ugovoru u smjestaju u austriji (koji jos nemam jer fakultet pocinje u oktobru, a u stan cu se useliti nedugo prije toga)?
sta je sa zdravstvenim osiguranjem? mogu li ga uplatiti kad dodjem u austriju, tj. da ne dostavljam potvrdu pri zahtjevu za vizu?
da li sve potvrde pri zahtjevu za vizu moraju biti prevedene na njemacki?
hvala puno.
Sta mi od dokumenata pri zahtjevu za vizu treba? probao sam naci informacije na njihovoj internet stranici, ali izgleda da su zastarjele. takodjer sam im slao i mail ali mi ne odgovaraju.
da li je nuzno donijeti potvrdu o ugovoru u smjestaju u austriji (koji jos nemam jer fakultet pocinje u oktobru, a u stan cu se useliti nedugo prije toga)?
sta je sa zdravstvenim osiguranjem? mogu li ga uplatiti kad dodjem u austriju, tj. da ne dostavljam potvrdu pri zahtjevu za vizu?
hvala puno.
-
Facasplaca
#1045 Re: Zivot u Austriji
za posao kada predajes znam da nije potrebno dostavljati odma ugovor o smjestaju, dovoljno je navesti adresu gdje ces biti kada budes dosao u austriju. tj adresu na kojoj ces biti prijavljen na pocetku. stan ces rjesavati kada budes otisao gore.
osiguranje takodjer gore ganjas, ne traze u ambasadi ni to.
svi dokumenti moraju biti prevedeni, tj diplome, rodni list, uvjerenje o nekaznjavanju itd.
viza je oko 200km
napomena, ovo je za posao info, ali vjerujem da je slicna procedura i za studentsku vizu.
osiguranje takodjer gore ganjas, ne traze u ambasadi ni to.
svi dokumenti moraju biti prevedeni, tj diplome, rodni list, uvjerenje o nekaznjavanju itd.
viza je oko 200km
napomena, ovo je za posao info, ali vjerujem da je slicna procedura i za studentsku vizu.
-
Cop21
#1046 Re: Zivot u Austriji
Hvala ti na odgovoru.
A jesi li ti davno predavao zahtjev za ovu vizu (mozda se nesto promijenilo od tada)? I koliko dugo si cekao vizu? Meni su danas konacno odgovorili na mail i medju potrebnim dokumentima za predaju zahtjeva za vizu napisali su mi i:
Dokaz o odgovarajućem smještaju u Austriji
Dokaz o osiguranju u Austriji
ne znam sta da radim sada. da li da odem predati papire u ambasadu u sarajevu bez dokaza o smjestaju i osiguranju? jer nelogicno mi je da moram imati te papire kad ih tek mogu dobiti kad se preselim u Graz.
A jesi li ti davno predavao zahtjev za ovu vizu (mozda se nesto promijenilo od tada)? I koliko dugo si cekao vizu? Meni su danas konacno odgovorili na mail i medju potrebnim dokumentima za predaju zahtjeva za vizu napisali su mi i:
Dokaz o odgovarajućem smještaju u Austriji
Dokaz o osiguranju u Austriji
ne znam sta da radim sada. da li da odem predati papire u ambasadu u sarajevu bez dokaza o smjestaju i osiguranju? jer nelogicno mi je da moram imati te papire kad ih tek mogu dobiti kad se preselim u Graz.
-
Facasplaca
#1047 Re: Zivot u Austriji
imao sam dosta prijatelja koji su skoro predavali za radnu vizu u austriji i nikome nije trazeno osiguranje i ugovor o smjestaju(u ambasadi). to su stvari koje gore sredjujes.
mozda zato sto su predavali za rot weiss rot, radnu vizu, a ne studentsku. nazovi tetu u ambasadi i popricaj s njom, lako ih je dobiti.
mozda zato sto su predavali za rot weiss rot, radnu vizu, a ne studentsku. nazovi tetu u ambasadi i popricaj s njom, lako ih je dobiti.
-
didzej1602
#1048 Re: Zivot u Austriji
studiraj.eu tu imas sve potrebne informacije oko studiranja u Austriji.Cop21 wrote:Primljen sam na fakultet u Grazu i sada trebam otici do austrijske ambasade u Sarajevu i predati zahtjev za vizu. Imam nekoliko pitanja i bio bih puno zahvalan kada bi mi neko mogao pomoci.
hvala puno.
sto se tice vize, vecina studenata predaje za vizu tek kada dodju u AT, pokusaj da apliciras za studentske domove vec sada, online, ili ako ces u stan jos bolje. kada dodjes gore imas rok od 3 dana da prijavis adresu, onda vadis zdravstveno osiguranje, i sa svim tim papirima ides u Magistrat da predas za vizu, nemas potrebe da predajes ovdje.
dokumenti mislim da moraju biti na njemackom.
-
n1965
#1049 Re: Zivot u Austriji
Sve potrebno za dobijanje prava na studiranje (viza) moze se naci na ovoj stranici
https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd ... 20121.html
Mala je razlika od onoga sto traze kada trazis posao . Potvrda o smjestaju je obavezna kao i osiguranje. Osiguranje dobivas preko onoga kod koga ces da boravis s tim da moras racunati da se i to placa mjesecno zavisno od vrste osiguranja . Osim toga protrebni su dokumenti ,od onaga kod koga namjeravate stanovati , o visini primanja (tri zadnje platne liste) potvrda o visini kirije sa svim ostalim troskovima , potvrda od banke da nema opterecanja na primanja (krediti) odnosno visina istih . Sa tim u Magistratu odredjuju dali osoba kod koje mislite boraviti ima mogucnost vaseg eventualnog izdrzavanja.Uz to racunajte na poznavanje njemackog jezika na visini B2 za upis na studij (za prvu vizu A1). Uz to svi dokumenti na nasem jeziku koje treba da prilozite moraju biti prevedeni od prevodioca kojeg priznaje magistrat (raspitati se obavezno prije nego prevedete kod nekoga koji mozda nema odobrenje odnosno onoga kojeg magistrat ne smatra kompetentnim).
https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd ... 20121.html
Mala je razlika od onoga sto traze kada trazis posao . Potvrda o smjestaju je obavezna kao i osiguranje. Osiguranje dobivas preko onoga kod koga ces da boravis s tim da moras racunati da se i to placa mjesecno zavisno od vrste osiguranja . Osim toga protrebni su dokumenti ,od onaga kod koga namjeravate stanovati , o visini primanja (tri zadnje platne liste) potvrda o visini kirije sa svim ostalim troskovima , potvrda od banke da nema opterecanja na primanja (krediti) odnosno visina istih . Sa tim u Magistratu odredjuju dali osoba kod koje mislite boraviti ima mogucnost vaseg eventualnog izdrzavanja.Uz to racunajte na poznavanje njemackog jezika na visini B2 za upis na studij (za prvu vizu A1). Uz to svi dokumenti na nasem jeziku koje treba da prilozite moraju biti prevedeni od prevodioca kojeg priznaje magistrat (raspitati se obavezno prije nego prevedete kod nekoga koji mozda nema odobrenje odnosno onoga kojeg magistrat ne smatra kompetentnim).
-
rio5
#1050 Re: Zivot u Austriji
Da li ima neko nas da radi u posti u austriji i da mi objasni kako doci do tog posla? Zavrsio sam PTT(POSTA-TELEKOM-TELEFON) skolu u bosni i sad me zanima da li je to dovoljno da mogu radit u austriji sa tom diplomom ili mi treba jos neki zavrsen kurs. Imam radnu dozvolu, njemacki vrlo dobar, diplomu koju bi trebao prevest, da li mi treba jos nesto?