USA viza i novija iskustva

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
melb26sa

#526 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

Ado-Mo wrote:Pozdrav raja!Moze li mi neko objasniti kako da zakazem razgovor u ambasadi??

http://sarajevo.usembassy.gov/niv-step- ... guide.html
miki27A

#527 Re: USA viza i novija iskustva

Post by miki27A »

rasko wrote:1. Moj problem - prijatelj (oženjen, maloljetno dijete, novac na racunu 10 000 KM, rođaci u USA) je aplicirao
za vizu i juče je odbijen, pretpostavlja da je odbijen jer je glupan u onom obrascu napisao da ide na 5 mjeseci
i kada ga je konzul pitao na koliko ide rekao je da ne zna.

Zanima me kada može ponovo da pokuša (može li već sledeće sedmice) s tim da ovaj put navede da želi
da ode na 3 sedmice (na toliko je i hteo, ali nije nikada tražio vizu i nije se najbolje snašao u onim formularima).

On kaže da je razgovor sa konzulom išao odlično do te stavke. On trenutno ima vremena i mogućnosti ići
za USA, a rođaci sledeći mjesec prave i neko porodično okupljanje (mnogo ih je gore). On bi htio da pokuša
još jednom, ono kad je već dao toliko novca, bolje još jednom da pokuša nego da sve sad napusti.

Meni je palo na pamet da je on odbijen i zato što je tražio da ostane predugo, a i zato jer mu je ovo prvi put
da traži vizu, a barem kad je Njemačka u pitanju. često su znali da one koji prvi put traže odbiju jednom.

Kakva je situacija po tom pitanju za USA?
Pogledaj ovo iz perspektive konzula: osoba X je odbijena juce (zbog nedostatka dokaza da je vezana za BiH: sta je ponio od dokumenata da ce se nakon te posjete vratiti?: zaposlen?, ima kredit?, (ozenjen i dijete je plus... )Ti napisa da on ima pare na racunu, ali ja ne vidim da si napisao da je zaposlen? To je minus u njihovim ocima, jedna veza manje koju nema sa prebivalistem... Je li slucajno predavao neku garanciju od rodjaka? To je u velikom postotku slucajeva nepozeljno i odmah potice sumnju kod konzula da se nece vratiti.
Idemo dalje: sedam dana nakon prvog intervjua dolazi opet osoba X pred konzula (moze biti isti covjek, a moze biti i neko drugi u ulozi konzula) predaje sve iste papire samo je vrijeme trajanja posjete promijenjeno. Nadam se da rodjak zna da su svi detalji o prijasnjim aplikacijama uvezani i da konzul ce znati na koliko je prije trazio, i da ovo nece proci. Ja ne bih sada predavala, bacanje para, a jos ce vise biti razocaran kad ga opet odbiju.
rasko

#528 Re: USA viza i novija iskustva

Post by rasko »

Samo da javim da je prijatelj dobio vizu, koliko je on shvatio problem je bio jer nije prvi put tražio samo na 3 sedmice,
na toliko skoro uvijek odobravaju, a ionako trajanje vize nije važno, treba da važi prilikom ulaska u USA, a ostanak zavici od čike/tete u imigracionom.
granita

#529 Re: USA viza i novija iskustva

Post by granita »

rasko wrote:Samo da javim da je prijatelj dobio vizu, koliko je on shvatio problem je bio jer nije prvi put tražio samo na 3 sedmice,
na toliko skoro uvijek odobravaju, a ionako trajanje vize nije važno, treba da važi prilikom ulaska u USA, a ostanak zavici od čike/tete u imigracionom.
Super da je dobio. Pretpostavljam da je, ako je zaposlen ili studira, dobio na 10 godina, sto je OK, medjutim nemojte se zamajavati da ce mu cike/tete u imigracionom dati svih 10 godina u cugu, pogotovo ako je dobio da ide u posjetu. Najvise odobre 3 mjeseca, pa se moras vratiti u BiH (ili izaci iz USA bilo gdje), pa onda opet nazad. Nije se igrati sa njima...da se prepadnes sta sve znaju o tebi :D
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#530 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Entropio »

.
MarkTom

#531 Re: USA viza i novija iskustva

Post by MarkTom »

Ja imam par pitanja, ali prvo da kažem nešto...
Naime ja imam važeću putovnicu BiH, nedavno završena, ljeti radim na moru, Jadran, i sada ću ići opet.
Studiram engleski jezik, ali je to pod stankom, zamrznuto ...Prošlo ljeto sam upoznao lika jednog, (gay sam) :roll:
Lik je iz Amerike, dakle radi , ima novac, situiran, mogu i reći ima veze po ambasadama, možda to niti ne igra ulogu
Ja i dan danas se s njim čujem, vidim...i rekao mi je ovo ljeto da će tu opet doći, zapravo dođe često.
I tu je neka kemija, čak sam ga i zavolio, :-D
Predložio mi je da dođem kod njega. Znate da je USA zemlja gdje gay osobe mogu imati smiren život, i biti ono što jesu, a oboje smo mladi i lijepi, ja manje uspješan :-) al možda se to i popravi

E sad, rekao je da bi mogao i da se vjenčamo, i da ostanem gore zastalno, naravno u državi je gdje su istospolni brakovi prihvaćeni. Ja bi vrlo rado to uradio, ovdje i nemam mnogo nečega što me drži, i oduvijek sam htio otići u London, općenito zemlje po Europi gdje je biti gay ok. Ne planiram ovdje ostati, to zasigurno, i sada kad je rekao to , zanima me koja je procedura.
Dali ja idem u USA čisto turistički, pa onda brakom riješavam dr.dokumentaciju ili šta....Jel to ne smijem spominjati na razgovoru kad podnesem zahtjev za visu.
Hvala mnogo na odgovorima..
miki27A

#532 Re: USA viza i novija iskustva

Post by miki27A »

Moram da te odmah razocaram: imigracija je na federalnom a ne state nivou, i to sto on zivi u jednoj od saveznih drzava koje podrzavaju gay brak nista ne znaci, jer nije proslo na federalnom nivou. Cak i ako odes na turisticku vizu i vjencate se ti neces moci srediti dokumentaciju na taj nacin.
MarkTom wrote:Ja imam par pitanja, ali prvo da kažem nešto...
Naime ja imam važeću putovnicu BiH, nedavno završena, ljeti radim na moru, Jadran, i sada ću ići opet.
Studiram engleski jezik, ali je to pod stankom, zamrznuto ...Prošlo ljeto sam upoznao lika jednog, (gay sam) :roll:
Lik je iz Amerike, dakle radi , ima novac, situiran, mogu i reći ima veze po ambasadama, možda to niti ne igra ulogu
Ja i dan danas se s njim čujem, vidim...i rekao mi je ovo ljeto da će tu opet doći, zapravo dođe često.
Predložio mi je da dođem kod njega. Znate da je USA zemlja gdje gay osobe mogu imati smiren život, i biti ono što jesu, a oboje smo mladi i lijepi, ja manje uspješan :-) al možda se to i popravi

E sad, rekao je da bi mogao i da se vjenčamo, i da ostanem gore zastalno, naravno u državi je gdje su istospolni brakovi prihvaćeni. Ja bi vrlo rado to uradio, ovdje i nemam mnogo nečega što me drži, i oduvijek sam htio otići u London, općenito zemlje po Europi gdje je biti gay ok. Ne planiram ovdje ostati, to zasigurno, i sada kad je rekao to , zanima me koja je procedura.
Dali ja idem u USA čisto turistički, pa onda brakom riješavam dr.dokumentaciju ili šta....Jel to ne smijem spominjati na razgovoru kad podnesem zahtjev za visu.
MarkTom

#533 Re: USA viza i novija iskustva

Post by MarkTom »

pa dali ja mogu predati papire i ostati, jer koliko znam zeleni karton ja dobivam i imam dopuštenje ostati 2 godine, a tri godine trebam biti sa tom osobom pa da postanem US građanin. Tj. nakon razgovora i njihovih provjera, jer koliko znam tako su mnogi uspjeli, istraživao sam o tome. Lottery i brak su jedini načini.
:)
jer tim što stupam u brak ja imam ovlasti neke, bez obzira što je na federalnom vlasti, ipak su to ujedinjene države.
A koliko znam nitko te neće progoniti niti izbaciti ako nisi neki kriminalac, ako imaš čist dosje , sve se može riješiti, odvjetnik, novac i eto

miki27A wrote:Moram da te odmah razocaram: imigracija je na federalnom a ne state nivou, i to sto on zivi u jednoj od saveznih drzava koje podrzavaju gay brak nista ne znaci, jer nije proslo na federalnom nivou. Cak i ako odes na turisticku vizu i vjencate se ti neces moci srediti dokumentaciju na taj nacin.

miki27A

#534 Re: USA viza i novija iskustva

Post by miki27A »

Drug, hajmo ovako:
- ti si bh drzavljanin. da dodjes u US treba ti viza. Bez ove druge osobe najverovatnije turisticka viza.
Na turistickoj vizi B1/2 ti nemas pravo da radis, nemas zdravstveno, ne mozes dobiti vozacku dozvolu, ma nemas nista, po njima si turista, znaci tu si privremeno na razgledavanju njihovih turistickih destinacija. Na turistickoj vizi ne dobijas nikakav zeleni karton.
- kod heteroseksualnih partnera ti mozes uzeti ili zarucnicku vizu, doci u US i u roku od 90 dana se vjencati i onda aplicirati za adjustment of status, ili vjencati se u BiH onda aplicirati za supruznicku vizu i doci u US sa njom i odmah dobiti zeleni karton.
- Obzirom da si gay: ovo sve gore navedeno otpada, navise zbog DOMA.

Imas dvije sanse da dodjes u US : diversity lottery (sljedeca je u oktobru) ili radna viza. Drugo pisi propalo.

MarkTom wrote:pa dali ja mogu predati papire i ostati, jer koliko znam zeleni karton ja dobivam i imam dopuštenje ostati 2 godine, a tri godine trebam biti sa tom osobom pa da postanem US građanin. Tj. nakon razgovora i njihovih provjera, jer koliko znam tako su mnogi uspjeli, istraživao sam o tome. Lottery i brak su jedini načini.
:)
jer tim što stupam u brak ja imam ovlasti neke, bez obzira što je na federalnom vlasti, ipak su to ujedinjene države.
A koliko znam nitko te neće progoniti niti izbaciti ako nisi neki kriminalac, ako imaš čist dosje , sve se može riješiti, odvjetnik, novac i eto

miki27A wrote:Moram da te odmah razocaram: imigracija je na federalnom a ne state nivou, i to sto on zivi u jednoj od saveznih drzava koje podrzavaju gay brak nista ne znaci, jer nije proslo na federalnom nivou. Cak i ako odes na turisticku vizu i vjencate se ti neces moci srediti dokumentaciju na taj nacin.

MarkTom

#535 Re: USA viza i novija iskustva

Post by MarkTom »

miki27A dakle hoćeš reći da radna viza je možda najlakši način da ja uđem u USA, a potom odradim ostalo, brak, apliciranje za stalni boravak, uglavnom znam da treba neko vrijeme proći da budem u USA, i da oni uvide da brak nije lažan....
jer ja zaista želim nešto imat s tobom osobom i ostati do kraja života tu. Čisto jer ovdje kod nas nema budućnosti neke. Dakle radna viza je možda dosta bolji način za ulazak. Jelde.
miki27A

#536 Re: USA viza i novija iskustva

Post by miki27A »

http://travel.state.gov/visa/temp/types/types_1271.html evo info o vizama: vidi gdje mozes da se ubacis. Za radnu vizu moras imati poslodavca koji je spreman da te sponzorira na vizu, ovo kosta par hiljada $$$ i 8-12 mjeseci ako ima dostupna radna viza. Sad u aprilu su kvote popunjene bile za 4 dana!!! i to poslodavac placa, ne ti. Tek kad imas radnu vizu nakon par godina (zavisi od dobre volje poslodavca) pocinje da se povlaci pitanje sponzorisanja za zelenu kartu, i to opet preko poslodavca, jer ti sam ne mozes to uraditi.
Da ponovim: ti preko braka sa tim momkom (po ovim sada zakonima) NECES moci dobiti zelenu kartu.
Bolje spremi sliku za lutriju u oktobru, tu imas vece sanse.
MarkTom wrote:miki27A dakle hoćeš reći da radna viza je možda najlakši način da ja uđem u USA, a potom odradim ostalo, brak, apliciranje za stalni boravak, uglavnom znam da treba neko vrijeme proći da budem u USA, i da oni uvide da brak nije lažan....
jer ja zaista želim nešto imat s tobom osobom i ostati do kraja života tu. Čisto jer ovdje kod nas nema budućnosti neke. Dakle radna viza je možda dosta bolji način za ulazak. Jelde.
bananavelika

#537 Re: USA viza i novija iskustva

Post by bananavelika »

MarkTom wrote: ljeti radim na moru, Jadran,
Ima li slobodnog mjesta da me ubaciš xD
bananavelika

#538 Re: USA viza i novija iskustva

Post by bananavelika »

Pitanje: Kolega je dobio vizu, tj. na razgovoru su mu rekli da je dobio turisticku vizu za US, ali na službenoj stranici usvisa-info.com još nema tovarnog broja od DHL-a kako bi pokupio pasoš sa vizom. Prošlo je 8 dana od razgovora, a tovarnog broja (TWB) jos nema... Je li inače ovaj proces US embassy ---> DHL dug, ili je ovo nešto drugo po prilici?
rasko

#539 Re: USA viza i novija iskustva

Post by rasko »

Neka pozove DHL kancelariju u gradu za koji je naznačio da će tamo podići pasoš.
bananavelika

#540 Re: USA viza i novija iskustva

Post by bananavelika »

rasko wrote:Neka pozove DHL kancelariju u gradu za koji je naznačio da će tamo podići pasoš.
Nazvao. Rekli mu da oni nemaju ništa sa tim, sve je do ambasade. Nazvao ambasadu, rekli mu da nisu u mogućnosti saznati kad će pasoš i viza biti isporuceni DHLu. :S
TinaTina

#541 Re: USA viza i novija iskustva

Post by TinaTina »

Zdravo svima! poslala sam poruku i na drugom forumu ali mi se cini da vas ovde ima vise :-D E ovako...situacija je sledeca....udata sam za americkog drzavljanina,popunjen je obrazac I-130,posle svih provera odobrena mi je peticija 20.novembra i sve je poslato za NVC. I od tada nista... Zanima me da li iko zna koliko traje ta procedura u NVC-u? Ostalo je jos to da provere pa mi salju dokumenta...intervju...i sa tim je gotovo. Ja imam link gde proveravam dokle je stigao moj slucaj....ali jos uvek nista :sad:
Dead Man Walking

#542 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Dead Man Walking »

http://www.visajourney.com/ i opleti, svi odgovori su tamo.
melb26sa

#543 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

TinaTina wrote:Zdravo svima! poslala sam poruku i na drugom forumu ali mi se cini da vas ovde ima vise :-D E ovako...situacija je sledeca....udata sam za americkog drzavljanina,popunjen je obrazac I-130,posle svih provera odobrena mi je peticija 20.novembra i sve je poslato za NVC. I od tada nista... Zanima me da li iko zna koliko traje ta procedura u NVC-u? Ostalo je jos to da provere pa mi salju dokumenta...intervju...i sa tim je gotovo. Ja imam link gde proveravam dokle je stigao moj slucaj....ali jos uvek nista :sad:
NVC proces vecinom zavisi od tebe kao beneficiary i supruga ti kao petitionera. Suprug je trebao oko 3-4 sedmice nakon odobrenja I-130 da zove NVC i trazi tvoj SJJ broj.

Suprug treba da posalje affidavit of support (I-864, porezne prijave zadnje tri godine 2012, 2011, 2010, potvrdu o stalnom zaposlenju). Takodjer treba i da plati $88 za procesuiranje affidavit of support kao i za tvoju imigrantsku vizu - moze platiti online. S tvoje strane ti si trebala poslati uvjerenja iz policije i suda i eventualno jos rodni list, vjencani list (medjunarodne vrste). Ima tu jos formular koji ti treba da ispunis.

http://travel.state.gov/visa/immigrants ... _1335.html

Affidavit of support: http://travel.state.gov/visa/immigrants ... _3730.html
Dokumenti: http://travel.state.gov/visa/immigrants ... _3190.html

Kontakt NVC: http://travel.state.gov/visa/immigrants ... _3177.html

http://www.visajourney.com/wiki/index.p ... isa_Center
TinaTina

#544 Re: USA viza i novija iskustva

Post by TinaTina »

hvala ti melb26sa! Sve je to vec odradjeno i poslato...jos krajem decembra. Ali od tada se nista nije promenilo :? Pa sam se pitala...dokle vise da cekam?! Ili koliko se to ceka? Da li je to takva procedura ili je negde zapelo..
melb26sa

#545 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

TinaTina wrote:hvala ti melb26sa! Sve je to vec odradjeno i poslato...jos krajem decembra. Ali od tada se nista nije promenilo :? Pa sam se pitala...dokle vise da cekam?! Ili koliko se to ceka? Da li je to takva procedura ili je negde zapelo..
Na telefon i zovi NVC. Ili putem emaila...
Gistro_bancho

#546 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Gistro_bancho »

cccc i još jedna godina prođe a na Lutriji klinko :(((

Zna li iko važe li naše vozačke dozvole u USA, tj. hoću li moći upravljati vozilom u USA bez problema a da ne vadim onu glupavu međunarodnu u BIHAMK-u?
Barca_Adnan

#547 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Barca_Adnan »

Pozdrav svima.

Trebam pomoc od raje s foruma,pa se nadam da cete mi pomoc u mojoj odluci. Naime,ozenjen sam djevojkom koja ima americko drzavljanstvo,i vratila se u evropu zbog mene(Njemacka),dobila je vizu i pocela radit. Posao i nije bas neki,ali to i nije problem koliko sam ja,odnosno moj pasos :) Pokusat cemo vidjet da li ja mogu doci na osnovu njene vize,a ako ne mogu,isli bi za Ameriku. Zelim cuti vase misljenje,da li uopste da pokusavam nesto u Njemackoj (jer ne znam jezik,a eng znam,a ona ima zavrsen fax u Americi) ili da ga odmah naberemo u Ameriku? I da li znate koliko traje proces da ja dobijem vizu za Ameriku kao njen suprug? Hvala unaprijed.
melb26sa

#548 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

Barca_Adnan wrote:Pozdrav svima.

Trebam pomoc od raje s foruma,pa se nadam da cete mi pomoc u mojoj odluci. Naime,ozenjen sam djevojkom koja ima americko drzavljanstvo,i vratila se u evropu zbog mene(Njemacka),dobila je vizu i pocela radit. Posao i nije bas neki,ali to i nije problem koliko sam ja,odnosno moj pasos :) Pokusat cemo vidjet da li ja mogu doci na osnovu njene vize,a ako ne mogu,isli bi za Ameriku. Zelim cuti vase misljenje,da li uopste da pokusavam nesto u Njemackoj (jer ne znam jezik,a eng znam,a ona ima zavrsen fax u Americi) ili da ga odmah naberemo u Ameriku? I da li znate koliko traje proces da ja dobijem vizu za Ameriku kao njen suprug? Hvala unaprijed.

Trenutno oko 10-12 mjeseci za americku imigrantsku vizu (supruznicka). Moze ici brze preko direct consulate filing u Njemackoj - uslov je da supruga ima boravak u njemackoj a cini se da ima - ta radna viza.

http://germany.usembassy.gov/visa/iv/apply/
Depending on your resident status, you may be required to send your petition to either the USCIS in the U.S. or to USCIS in Frankfurt.

http://germany.usembassy.gov/visa/iv/faq/
detroit-mercy

#549 Re: USA viza i novija iskustva

Post by detroit-mercy »

TinaTina wrote:hvala ti melb26sa! Sve je to vec odradjeno i poslato...jos krajem decembra. Ali od tada se nista nije promenilo :? Pa sam se pitala...dokle vise da cekam?! Ili koliko se to ceka? Da li je to takva procedura ili je negde zapelo..
Jaranice, meni se cini da sam ti ja vece odgovorio na drugom forumu, ne racunaj da ces otici za manje od godinu od kada ste predali papire. Sta msilsi, udas se i za mjesec ispaljenje. Nekada bilo, otprilike za dva tri mjeseca, sada je malo drugacije, cekas oko godine da sve prodje.
detroit-mercy

#550 Re: USA viza i novija iskustva

Post by detroit-mercy »

MarkTom wrote:miki27A dakle hoćeš reći da radna viza je možda najlakši način da ja uđem u USA, a potom odradim ostalo, brak, apliciranje za stalni boravak, uglavnom znam da treba neko vrijeme proći da budem u USA, i da oni uvide da brak nije lažan....
Meni se cini da je tebi mrka kapa, nego pokusaj na foru da udjes na turisticku pa onda ganjaj azil na osnovu sexualne diskriminacije. Ovdje je gay lobi jak, mozda sta izburgijaju :skoljka: .
Post Reply