Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
celija001 wrote:Šta mislite o ideji ukidanja prava glasa građanima koji duži niz godina ne žive u BiH. Recimo 10 godina. Koliko smisla ima dopustiti emigraciji koja živi daleko od BiH da kroji sudbinu onima koji su tu?
jel to hocete da mi oduzmete moje demokratsko pravo da dignem svoj glas????
Moram primjetiti, uz duzno postovanje, da je razmisljanje zastarjelo i da ne ide u korak sa vremenom. A da ne bude zabune, na zalost, cjelokupna BiH javnost misli kao ti. No bilo bi interesantno ispitati transnacionalizam na tri nivoa: individualnom, kolektivnom tj organizacionom i institucionalnom.
Da ja ne bih duzila, samo cu blago iskritikovati tvoju sliku emigracije. Ti naravno o emigraciji razmisljas u prahistorijskim slikama, gdje dolazi gastarbajter iz Njemacke, nakon 20 godina boravka, po malo nakaradnog maternjeg, od svih zaboravljen i od roditelja oplakan.
Kroz tu sliku, on nema nikakve veze sa zemljom niti onim sto se u njoj desava.
A ta slika je odavno nestala. Video, sateliti, gsm, kompjuter/internet transport omogucavaju dijasporcu da bude apsolutno dobro informisan o zbivanjima u zemlji i ako zeli da apsolutno ucestvuje u tim zbivanjima.Sto ce reci, isto kao i ti, dijasporac moze da ukljuci internet, procita vijesti, poslusa radio, napise pismo/sto poslovno sto privatno. Na vecer, taj isti dijasporac nakon posla moze da pogleda neki od balkanskih programa putem "lavora" i tako bude informisan ( o kvalitetu sada ne govorimo) Ako mu je cejf, on moze otici na neki od koncerata koji si i ti poslusao u domovini ili da svrati u prodavnicu sa domacim proizvodima ili jednostavno u bilo kakvu prodavnicu, jer "nasi" proizvodi se prodaju skoro svuda.
Ako zeli, on moze da se angazira i drustveno i politicki dok sjedi tamo gdje jeste.
O rodbinskim vezama i sl ne trebam govoriti ( valjda)?
Mimo toga, zaboravljas da smo jedna od zemalja izvoznika bracne imigracije!? ( te migracije uopsteno!)
Zaboravljas, da je mnogo dijasporaca u mogucnosti da cak i pola godine ( osobito penzioneri) bude i zivi u BiH dok ostvaruje svoja prava i u nekoj drugoj zemlji. Veliki broj dijaspore posjeduje nekretnine ili se bavi odredjenom vrstom dodatne djelatnosti sto mu opet omogucuje vezanost za zemlju. I bez zabune, ipak se radi o velikim ciframa dijasporaca, koje se ne smiju zanemariti niti u jednom pogledu, kako ekonomskom tako drustvenom. A da zakon o ukidanju dvojnog drzavljanstva nije prosao i nece proci valjda je jasno?
Ako zanemarimo ove vani, sto uciniti sa Hrvatima i Srbima unutar zemlje?
Tvojoj tezi ili zelji ide u prilog cinjenica, da ce druge generacije dijasporaca, zasigurno puno manje ulagati u zemlju ( bez obzira na mundijalsku mobilnost i komunikaciju) te da ce sve manje odrzavati kontakte sa maticom. Ali opet i to je upitno, sobzirom da je politicka svjetska scena prepuna tenzija te rasnih i religioznih netrpeljivosti.
kaze stara narodna, slika govori vise nego hiljadu rijeci..
ukupno registrovanih glasaca 2,7 miliona..
biraci u odsustvu ca. 30 hiljada
biraci koji glasaju putem poste ca. 33 hiljade..
dakle, da budemo velikodusni, pa zaokruzimo ove dvije cifre na 70 hiljada (lakse je racunat) i ako sam ja dobro sracuno, tih 70 hiljada je tacno 2.7 % od ukupnog glasackog tijela..
mislim, stvarno ta dijaspora ima moc da svojim glasom promijeni realni omjer snaga na terenu..
Nisu svi koji glasaju u odsutnosti i koji glasaju putem poste dijaspora. Ima ljudi koji su odsutni poslovno, koji su na odsluzenju vojnog roka (mislim da ih je jos bilo u vrijeme posljednjih izbora) itd. U svakom slucaju s obzirom kolika je nasa dijaspora, prejadan je broj registrovanih biraca. A bolje da ne spominjemo broj glasackih listica koji je stigao (da vas ne ofiramo). Svakako je beznacajan. U ostalom, da ne govorimo i o ciganluku kada po 10 ljudi u istoj koverti salje listice, da ustede na postarini, iako je jasno u uputstvima za glasanje napisano da su takvi listici nevazeci ili prilaganje kopije pasosa koji je istekao prije 15 godina. Mislim da oni koji nisu u stanju da zovnu ambasadu i makar izvade taj pasos ili se raspitaju o proceduri za glasanje ne zasluzuju pravo glasa. Sve u svemu glasanje u inostranstvu su samo jos jedan bespotreban trosak koji opterecuje budzet.
xon_sa wrote:Nisu svi koji glasaju u odsutnosti i koji glasaju putem poste dijaspora. Ima ljudi koji su odsutni poslovno, koji su na odsluzenju vojnog roka (mislim da ih je jos bilo u vrijeme posljednjih izbora) itd. U svakom slucaju s obzirom kolika je nasa dijaspora, prejadan je broj registrovanih biraca. A bolje da ne spominjemo broj glasackih listica koji je stigao (da vas ne ofiramo). Svakako je beznacajan. U ostalom, da ne govorimo i o ciganluku kada po 10 ljudi u istoj koverti salje listice, da ustede na postarini, iako je jasno u uputstvima za glasanje napisano da su takvi listici nevazeci ili prilaganje kopije pasosa koji je istekao prije 15 godina. Mislim da oni koji nisu u stanju da zovnu ambasadu i makar izvade taj pasos ili se raspitaju o proceduri za glasanje ne zasluzuju pravo glasa. Sve u svemu glasanje u inostranstvu su samo jos jedan bespotreban trosak koji opterecuje budzet.
Ti nam reci. probaj nazvat nashu ambasadu pa ces vidjet sto je customer service.
car-x wrote:
mislim, stvarno ta dijaspora ima moc da svojim glasom promijeni realni omjer snaga na terenu..
koja debilna tema..
Jos gore ako precizno racunas. 2.3% ako zaokruzis "na gore". Gledajuci na to koliko dijaspore ima (samo u Svedsku je doslo oko 50-60 hiljada) zalosno je vidjeti koliko zalaganja za tu "domovinu" ima...
Last edited by Arminovski on 07/02/2007 01:28, edited 1 time in total.
Privatne doznake iz inostranstva cine glavni dio sredstava kojim se drustvo sa stopom nezaposlenosti od 40 % jos uvijek drzi na povrsini. Protjerani, izbjeglice i oni koji su napustili BiH trbuhom za kruhom, ni po kojem osnovu ne gube pravo da utjecu na oblikovanje bosanskohercegovacke svakodnevnice. Te ljude treba animirati da aktivnije ucestvuju u jacanju drzave, da stvaraju lobije u Svedskoj, Kanadi i Francuskoj, da pomognu sa stipendijama za studente u BiH, odnosno sa povratkom u BiH onih koji su na Zapadu akademski napredovali, ne bi li se ublazio odliv znanja......
Sve to relativizirati nekom maglovitom problematicnoscu prava dijaspore da glasa, je infantilno.
celija001 wrote:Šta mislite o ideji ukidanja prava glasa građanima koji duži niz godina ne žive u BiH. Recimo 10 godina. Koliko smisla ima dopustiti emigraciji koja živi daleko od BiH da kroji sudbinu onima koji su tu?
celija001 wrote:Pitanje za emigraciju (ili dijasporu, ako vam je milije). U slučaju ponovnog izbijanja rata u BiH da li biste se vratili branit svoju državu?
A bezbeli, da bi! Tebi bi i municiju "doturali"! Kroz cijev!!
Nekada sam bio i sam zagovornik te ideje.
Medjutim, s obzirom koliko ljudi uopste koristi pravo glasa i izlazi na izbore, mislim da nam je dijaspora trenutno najmanje problem.
Medjutim, s obzirom koliko ljudi uopste koristi pravo glasa i izlazi na izbore, mislim da nam je dijaspora trenutno najmanje problem.
Radi se zapravo o Mesićevoj ideji koju je iznio neposredno prije ili poslije (ne sjećam se tačno) zadnjih predsjedničkih izbora zbog uticaja (postojećih i nepostojećih) Hercegovaca i (uglavnom ustaške) emigracije na ishod izbora u Hrvatskoj. Kod nas je emigracija ŽNJ faktor, tako da me je više zanimalo sa nekog etičkog stajališta smatrate li da je pravedno ili ne. Interesantno je i (hipotetičko) pitanje neodaziva mobilizaciji u slučaju rata (sa Tunguzijom, ne moramo se obavezno opet između sebe klat) što se u većini zemalja smatra veleizdajom.
Radi se zapravo o Mesićevoj ideji koju je iznio neposredno prije ili poslije (ne sjećam se tačno) zadnjih predsjedničkih izbora zbog uticaja (postojećih i nepostojećih) Hercegovaca i (uglavnom ustaške) emigracije na ishod izbora u Hrvatskoj. Kod nas je emigracija ŽNJ faktor, tako da me je više zanimalo sa nekog etičkog stajališta smatrate li da je pravedno ili ne. Interesantno je i (hipotetičko) pitanje neodaziva mobilizaciji u slučaju rata (sa Tunguzijom, ne moramo se obavezno opet između sebe klat) što se u većini zemalja smatra veleizdajom.
Mesić je omražen u Hercegovini baš zbog ukidanja mogućnosti Hercegovcima da utiču na politiku u Zagrebu.
Medjutim, priča o odazivanju i neodazivanju na mobilizaciju, o tome šta su to prognanici, zašto prognanici koji su recimo uspjeli izaći sa okupirane teritorije nisu uzeli puške nego su produžili za treće zemlje biti tamo prognanici je otvaranje Pandorine kutije.
Pitanja za vrlog pitca(ide li ovdje jednacenje po zvucnosti?):
-neko pobjegao 1992, vratio se 1996, dakle bio 4 godine u "emigraciji" iliti citav jedan rat...treba li mu ukinuti pravo glasa?
-zlatni ljiljan ABiH borio se 1992-1995, otisao u "emigraciju" 1996 jer nije mogao dobiti posao od silnih babinih sinova, dakle u "emigraciji" nekih 11 godina....isto pitanje?
Moderatori, kurana vam, nedajte da svako otvara teme
seln wrote:Pitanja za vrlog pitca(ide li ovdje jednacenje po zvucnosti?):
-neko pobjegao 1992, vratio se 1996, dakle bio 4 godine u "emigraciji" iliti citav jedan rat...treba li mu ukinuti pravo glasa?
-zlatni ljiljan ABiH borio se 1992-1995, otisao u "emigraciju" 1996 jer nije mogao dobiti posao od silnih babinih sinova, dakle u "emigraciji" nekih 11 godina....isto pitanje?
Ide, ali ta riječ ne postoji, to je licencia poetica Dizdara Maka. Za one koji su šmugnuli, a nisu smjeli, postoji Zakon o amnestiji, ali tema nije ukidanje prava glasa onima koji su pobjegli, a nisu smjeli (dakle muškarci koji su se dužni odazvati mobilizaciji), nego onima koji ne žive ovdje duži niz godina.
Btw. piše se Kur'an i odakle, majke ti, znaš da su moderatori muslimani?
Ma kakve ambasade i glasanje.One postoje za uzimanje para prilikom vadjenja pasosa.Informaciju o glasanju nisu mogli , ni znali da mi daju.Pola sata su trazili adresu na kojoj mogu da se informisem o glasanju u odsustvu(iz emigracije)
Bojim se da je neciji drugi interes da emigracija ne glasa.Ali i slijedeci put 100% u auto i pravac Sarajevo na glasanje.
Ide, ali ta riječ ne postoji, to je licencia poetica Dizdara Maka. Za one koji su šmugnuli, a nisu smjeli, postoji Zakon o amnestiji, ali tema nije ukidanje prava glasa onima koji su pobjegli, a nisu smjeli (dakle muškarci koji su se dužni odazvati mobilizaciji), nego onima koji ne žive ovdje duži niz godina.
Btw. piše se Kur'an i odakle, majke ti, znaš da su moderatori muslimani?
Pa, kao sto je neko vec pitao....koja je pravna osnova za to?
I prije svega zasto? Zato sto se nekom digao da trazi novog drzavnog neprijatelja?( da ne govorimo o procentima bruto prihoda od upravo te "emigracije")
Inace, ne znam jesu li modovi muslimani(niti je vazno).
Imas nesto protiv muslimana? Ili samo protiv emigracije?
seln wrote:Pa, kao sto je neko vec pitao....koja je pravna osnova za to?
I prije svega zasto? Zato sto se nekom digao da trazi novog drzavnog neprijatelja?( da ne govorimo o procentima bruto prihoda od upravo te "emigracije")
I ja ostavljam dosta para u nekoliko evropskih drzava, a za divno cudo nemam drzavljanstvo nijedne. Ostavljali biste vi pare i kao strani turisti, sto u stvarnosti uglavnom i jeste...
seln wrote:Pa, kao sto je neko vec pitao....koja je pravna osnova za to?
I ja ostavljam dosta para u nekoliko evropskih drzava, a za divno cudo nemam drzavljanstvo nijedne. Ostavljali biste vi pare i kao strani turisti, sto u stvarnosti uglavnom i jeste...
Da ne tabirimo motiv(zavist, kompleks, sklonost koka), ostanimo pri argumentima:
-koliko je "dosta para" koje ostavljas?
-koja drzava osim Bosne brani glasanje vlastitim drzavljanima?
-sta cemo sa npr. profesionalnim diplomatama koji borave vani bezmalo cijeli zivot? isto zabraniti?
-i na kraju...hoces li se ti i tebi slicni osjecati bolje zbog toga? Ako hoces, onda ukidaj, i ja se slazem.
seln wrote:
Pa, kao sto je neko vec pitao....koja je pravna osnova za to?
Ne postoji pravni osnov, radi se o (hipot)etičkom pitanju. Smatrate li pravednim ili ne. Ovo za vjeroispovijest moderatora je bila šala. Nemam ništa protiv muslimana (i sam sam jedan od njih) niti protiv emigracije (bio sam i to) iz prostog razloga što odbijam bilo kakvo kategorisanje i trpanje ljudi u koševe, bili oni religijski, nacionalni ili bilo koji drugi. Mogu imati samo mišljenje o pojedincu na osnov njegovih riječi i djela. Nisam od onih koji nešto zamjeraju emigraciji ili imaju negativan stav, samo mi je žao što su se odlučili na to.