u cemu je problem???

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
mema mo

Post by mema mo »

ja dijaspori samo zamjerim sto djecu ne uce dovoljno maternji jezik. sramota je da djeca,evo primjer mojih rodjaka, napola ne razumiju kad ih nesto upitam. kako im nije jasno da im je to najvece bogatstvo "maternji jezik". inace im ni na cemu ne zavidim, bilo mi je tesko u ratu i svasta sam predeverala, ali opet hvala bogu ima nafake i zivota. ja sam ponosna sto sam bila ovde....
patrius

Post by patrius »

"Ljub' si rode jezik iznad svega,u njem' zivi,umiri za njega"... :)
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

mema mo wrote:inace im ni na cemu ne zavidim, bilo mi je tesko u ratu i svasta sam predeverala, ali opet hvala bogu ima nafake i zivota. ja sam ponosna sto sam bila ovde....
e pa vidis... nije sva ta tzv dijaspora "nagulila" 92.-e, neki su prezivjeli sve, isto kao ti i ostali, pa onda otisli.

mogu ti reci da sam i ja ponosna sto sam bila gdje sam bila, ali kad pogledam svoga tatu u oci onda mi ipak zao sto sam bila gdje sam bila i sto se nismo izvukli medju prvima pa da on ne prozivi ono sto je prozivio.

nisu svi koji su oboljeli u inostranstvu sami krivi... bolest ne pita gdje si.
ima bolesti kojima su npr ljudi ovdje u Skandinaviji vise izlozeni nego neko u Bosni i obratno.

sad se jos samo i po tome trebamo dijeliti.

trebam li se ja pitati ako se ne osjecam dobro da li je mozda inostranstvo krivo sto mi pade takav grah ili bi mi mozda jos gore bilo da sam slucajno u Bosni?
fantom slobode

Post by fantom slobode »

never no wrote:Ja biih radije rekao papak ostaje papak ma gdje da je.
Ova je jedna od najsazetijih i najboljih vezano za temu. :-D Znaci POP bez obzira na mjesto gdje zivi!
patrius

Post by patrius »

Minnela wrote:
mema mo wrote:ja dijaspori samo zamjerim sto djecu ne uce dovoljno maternji jezik. sramota je da djeca,evo primjer mojih rodjaka, napola ne razumiju kad ih nesto upitam. kako im nije jasno da im je to najvece bogatstvo "maternji jezik". inace im ni na cemu ne zavidim, bilo mi je tesko u ratu i svasta sam predeverala, ali opet hvala bogu ima nafake i zivota. ja sam ponosna sto sam bila ovde....
sto se tice maternjeg tu se slazem...

a ovo u vezi rata i da budem ponosna ,jer sam bila dole do '95-te...mogu samo reci,kamo srece da sam otisla pocetkom rata,a ne krajem..
Vidis,to je ta "sreca" :roll:
a.basko

Post by a.basko »

fantom slobode wrote:
never no wrote:Ja biih radije rekao papak ostaje papak ma gdje da je.
Ova je jedna od najsazetijih i najboljih vezano za temu. :-D Znaci POP bez obzira na mjesto gdje zivi!
:) potpis...
ajleen

Post by ajleen »

ljudi mislim da se ovdje sve previse generalizuje. sve zavisi od ljudi o kojima se radi. istina da ima dijasporaca koji se ponasaju bahato kada dodju u bosnu, da prolaze kroz crveno da skripe gumama i sl ali zaboravljate koliko ima domacih seljaka koji to isto rade ili cak gore. ljetos me jedan kreten, domaci, zamalo nije pokupio na latinskoj cupriji koja je zatvorena za promet...i na moj komentar prijateljici da nije normalan je otvorio prozor i rekao "s'a si to rekla?!?!"
desava se da i trgovci kada dodje dijaspora zele da ih ogule jer misle ovi imaju para, a vecina nase dijaspore taj isti novac zaradjuje nekim drugo ili trecerazrednim poslovima i stede cijelu godnu da bi mogli doci. pa zamislite samo koliko kostaju avionske karte za jednu 4clanu porodicu da dodje iz amerike.
ja sam provela rat u sarajevu i tamo zivjelo do prije 2 godine a sad sam u italiji. nije lako ni jednima niti drugima ali su to razliciti problemi.
nije se lako svima integristi u zemlju u koju dolaze i sigurno svima nedostaje osjecaj koji imas kad zivis tamo gdje si odrastao i sa svojim narodom. ovdje gdje sam ja nema bosanskih klubova isl ali sam bila u new yorku i vidjela nasu dijasporu koji su stvorili svoj mali vilajet, imaju radnje sa argetama i suhim mesom, cevabdzinice i njihove kafice u kojima svira predratna muzika, i zive na nacin nakoji su zivjeli prije rata, vjerovatno iz zelje da bi sacuvali svo identitet. slabo su integrisani, druze se medjusobno i po mom misljenju su senekako zaustavili u vremenu.
ima i onih koji su malo blje integrisani pa se deca druze sa lokalnom djecom i tim vise upotrebljavaju strani jezik, u skoli ga pricaju i koliko god se roditelji trudili ta deca nikada nece pricati perfektno bosanski (imam primjere u familiji).
nije lako ni jednima ni drugima, samo bi trebalo vise razumojevanja sa svih strana jer kao sto je neko rekao svi mi imamo svoje price koje se mnogo razlikuju.
mema mo

Post by mema mo »

ajleen slazem se s tobom. imam razumjevanja prema dijaspori jer i ja imam dosta familije u dijasp. moji su svi ok. ali brate ima okolo slucajeva da bi im najradije sadaku udijelila kad pocnu kukati.
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

rajvosa^ wrote:Dovoljno je pogledati postove na ovoj temi i slobodno se moze reci da postoji nerazumjevanje izmedju domacih i dijaspore. Ali sto je najgore sto se generalizuje uveliko, kao sto karabaja kaze fukare za one sto ne pricaju ili ne poznaju jezik a da nema pojma o okolnostima istog. Moras bit poveci levat pa takvo misljenje imati...al ima nas svakakvih. Jos kad price odu na stranu jes bio u ratu ili nisi, ja branio itd... onda sve ode u mp3. Majmuna i u dijaspori i medju domacim, samo sto svako navodi vodu na svoj mlin.

Inace i rundo i beg ga uprskase... :shock:

ps. ima li natakarenih.... :-)
ko ti je ba levat? ja se kao stranac u inostranstvu skoro svakodnevno suocavam sa raznim generalizacijama i dobro znam da ne radim takve gluposti...dobro, bio sam malo ostar, ali evo ti par primjera:
1. iso sam u skolu s jednim mladicem, mati mu bosanka, otac nijemac. on nije znao nas jezik, cak stavise, stidio se svog bosanskog porijekla. sta reci za njegovu majku nego obicna fukara
2. jaran otiso u prodavnicu, na kasi nasa cura, pozdravio je na nasem, a ona se pravi luda ko da ga ne razumije. fukara
3. bosanka se udala za amerikanca, rodila djete, ne uci ga nas jezik. fukara
kad sam reko fukara i prodane duse, mislio sam na one koji glume svabe, amere, i sta ja znam, ima tu svega, kompleksi, seljakluk, svega ba, gade mi se takvi ljudi...pogledaj samo one fudbalere sto se odlucuju igrate za tudje zemlje...zalosno...a sad me fino proglasite najvecim levatom, krkanom, papkom...ali sto da se ja nerviram radi takvih sranja? uopste se ne nerviram, vec mi je samo zao za te ljude.
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

u situacijama gdje djeca ne znaju nas jezik ja mogu samo reci da mi ih je pravo zao, jer tu su roditelji krivi.
pa kad dodje trenutak i svi se pokupe na odmor u BiH OPET dijete ispasta jer se ne moze sa djecom igrati, ne razumije sta mu nena i dedo kazu, a roditelji (koji se dive sto im dijete zna "stranjski") i dalje mogu nastaviti pricati na bosanskom, a za dijete manje - vise. :sad:
talijan

Post by talijan »

iako je moj rodni grad, dodjem u sarajevo kao kompletni stranac.
odavno sam shvatio da mogu cijeli dan hodati po gradu i da nikoga poznatoga svejedno necu vidjeti. zato lijepo ruksak na ledja, odmah ujutro i obilaziti kao svi stranci, sto begovu dzamiju, sto katedralu...isl. vidim ih sad skroz drugim ocima nego kad sam tamo jos zivio. sarajlije ko sarajlije ako me moze zavrnut' zavrne me; nekad pustim nekad ne; na kraju i ja sam zavrt'o kazem. prodje tih par dana kao neki turisticki izlet, s razlikom sto umjesto u hotelu spavam u svojoj kuci. predugo sam vani da bi se mogao uklopiti u zivot sarajeva; moja realnost je potpuno drukcija poslije 20 godina sto sam vani i cak i kada nadjem nekog poznatog nemamo o cemu puno pricati.
potpuni sam stranac u svome gradu i puno mi ni ne smeta
mema mo

Post by mema mo »

sve je to ok. imas li ti djecu "talijan"? recimo ti dovedes djecu kod nane i dede ili neke druge rodbine. nana se topi pokusavajuci kontaktirati sa unukom. a djete gleda i nema pojma sta mu nana prica. mozes misliti kako to staricu boli... ne kazem ja da je to kod tebe slucaj, ali takvih ima puno puno....
talijan

Post by talijan »

mema mo wrote:sve je to ok. imas li ti djecu "talijan"? recimo ti dovedes djecu kod nane i dede ili neke druge rodbine. nana se topi pokusavajuci kontaktirati sa unukom. a djete gleda i nema pojma sta mu nana prica. mozes misliti kako to staricu boli... ne kazem ja da je to kod tebe slucaj, ali takvih ima puno puno....
nemam tih problema, cak stavise insistiram da se u kuci prica nas jezik
jednom jedan zidar, koji mi je sredjivao vrt tada, krenu u mojoj kuci pricu 'mi smo u italiji ovde se prica talijanski zasto pricate hrvatski' u mojoj kuci pricam kako hocu sam mu rekao. nije mu bilo bas pravo, al' ko ga jebe - u svojo kuci cu pricati kako ja hocu.
vani, medju drugim ljudima postujem, i mi izmedju sebe tad pricamo talijanski.
a sto se tice djece, mala mi prica odlicno hrvatski, mada zna i dosta sarajevskih izraza koje je od babe naucila :lol:
eto
mema mo

Post by mema mo »

talijan wrote:
mema mo wrote:sve je to ok. imas li ti djecu "talijan"? recimo ti dovedes djecu kod nane i dede ili neke druge rodbine. nana se topi pokusavajuci kontaktirati sa unukom. a djete gleda i nema pojma sta mu nana prica. mozes misliti kako to staricu boli... ne kazem ja da je to kod tebe slucaj, ali takvih ima puno puno....
jednom jedan zidar, koji mi je sredjivao vrt tada, krenu u mojoj kuci pricu 'mi smo u italiji ovde se prica talijanski zasto pricate hrvatski' u mojoj kuci pricam kako hocu sam mu rekao. nije mu bilo bas pravo, al' ko ga jebe - u svojo kuci cu pricati kako ja hocu.
a sto se tice djece, mala mi prica odlicno hrvatski, mada zna i dosta sarajevskih izraza koje je od babe naucila :lol:
eto
svaka cast ako je tako...
talijan

Post by talijan »

mema mo wrote:
talijan wrote:
eto
svaka cast ako je tako...
ne znam je li za 'svaka cast', ali tako je.
patrius

Post by patrius »

Pa...i nije bas :-?
talijan

Post by talijan »

patrius wrote:Pa...i nije bas :-?
dobro, eto nije...
Bullet Tooth Tony

Post by Bullet Tooth Tony »

cHupjahalic@ wrote:
mema mo wrote:inace im ni na cemu ne zavidim, bilo mi je tesko u ratu i svasta sam predeverala, ali opet hvala bogu ima nafake i zivota. ja sam ponosna sto sam bila ovde....
e pa vidis... nije sva ta tzv dijaspora "nagulila" 92.-e, neki su prezivjeli sve, isto kao ti i ostali, pa onda otisli.

mogu ti reci da sam i ja ponosna sto sam bila gdje sam bila, ali kad pogledam svoga tatu u oci onda mi ipak zao sto sam bila gdje sam bila i sto se nismo izvukli medju prvima pa da on ne prozivi ono sto je prozivio.

nisu svi koji su oboljeli u inostranstvu sami krivi... bolest ne pita gdje si.
ima bolesti kojima su npr ljudi ovdje u Skandinaviji vise izlozeni nego neko u Bosni i obratno.

sad se jos samo i po tome trebamo dijeliti.

trebam li se ja pitati ako se ne osjecam dobro da li je mozda inostranstvo krivo sto mi pade takav grah ili bi mi mozda jos gore bilo da sam slucajno u Bosni?
Opasna je bolest za domovinom, :roll: :roll:
patrius

Post by patrius »

osobito ako je domovina bolesna :(
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Beg_Babic wrote:Opasna je bolest za domovinom, :roll: :roll:

trazis dlaku u jajetu, a ono sto sam ja napisala nema ama bas nikakve veze sa tim (uostalom boldir`o si ono sto tebi odgovara :oops: ).
a ako ne vjerujes da su pojedina podrucja vise izlozena pojedinim bolestima (isto tako mozes naci nekih u Bosni i tom podrucju, a ne na drugoj strani) onda sjedi i progooglaj.

a to da li ima ljudi koji (ne) boluju za domovinom nije tvoj problem. :oops:
Bullet Tooth Tony

Post by Bullet Tooth Tony »

cHupjahalic@ wrote:

trazis dlaku u jajetu, a ono sto sam ja napisala nema ama bas nikakve veze sa tim (uostalom boldir`o si ono sto tebi odgovara :oops: ).
a ako ne vjerujes da su pojedina podrucja vise izlozena pojedinim bolestima (isto tako mozes naci nekih u Bosni i tom podrucju, a ne na drugoj strani) onda sjedi i progooglaj.

boldiro sam ono sto si ti napisao :D:D , sta se ba odma ljutis :lol: :lol:
anais_nin

Post by anais_nin »

patrius wrote:
Minnela wrote:
patrius wrote:Naravno,ali imali su priliku...Druga je stvar sto su mnogi od njih podlegli modernoj,zapadn(jack)oj posasti...To je onaj cuveni Ivin paradox:"Cudno je,kako nam je malo potrbno da budemo sretni,i jos cudnije,kako cesto nam bas to malo nedostaje"...Da,nazalost,to je problem danasnjeg svijeta,a cini mi se i oduvijek,problem covjecanstva;da se prave stvari nalaze u rukama krivih ljudi...
opet nisi u pravu..ne mora znaciti ako je neko nezdrav ili ne zivi normalan zivot da je ,kako ti kazes,podlegao modernoj,zapadnoj posasti...
sto ljudi,sto razlicitih sudbina,a milion razloga zasto je kod nekog "ovako",a kod nekog "onako"...
Ne mora,ali znam mnoge koji su otisli zdravi a vratili se bolesni...i to,nazalost,po vlastitom izboru...
nema tu vlastitog izbora :roll: i oni koji su ostali i oni koji su otisli su prozivljavali tegobe i stresove rata na svoj nacin :roll: ima povecan postotak bolesti i u jednoj i u drugoj populaciji, iz razlicitih razloga ali iz istog izvora :roll: malo ko je od dragosti otisao....dosta ljudi koji su otisli izvrsilo je samoubistva u proteklih 16 godina :roll: isto tako medju onima koji su ostali nemaju svi PTSD :roll: ali generalno i psihickih i zdravstvenih problema ima vise i kod jednih i kod drugih, prema tome lakse je reci kod cijelog naroda bez obzira gdje se ko nalazio :roll:
patrius

Post by patrius »

Hm,nisam bas siguran...ja znam da nisam mogao birati niti sta,kad i koliko cu jesti...da nista vise ne napominjem...
anais_nin

Post by anais_nin »

Beg_Babic wrote:
cHupjahalic@ wrote:

boldiro sam ono sto si ti napisao :D:D , sta se ba odma ljutis :lol: :lol:
napisaLA :D
artzy

#75 Re: u cemu je problem???

Post by artzy »

mamica 31 wrote:ovoliki rascjep izmedju domacih i dijaspore (mrzim ovaj izraz) :roll:
toliki nesporazumi, nerazumjevanje ( sa jedne i sa druge strane), ili sta li vec... I vazda neke svadje , spustanja, ...ma kao da su/smo pucali jedni na druge :(
bas se nanervira :roll:
Nema rascjepa. Samo smo iste budale gdje god da se nalazimo.
Post Reply