nit sam iso u nasu skolu, nit su me roditelji ucili....a ove gore ispravke, sta je tu pogresno haj objasni majke tiVozdra_123 wrote:vidim koliko si ga dobro naucio..karabaja-x wrote:a zasto ne uce nas jezik? i ja sam bio mal kad sam otiso, al to mi nije nikakav razlog da ne pricam svoj jezik. jebo ti prodane duseVozdra_123 wrote: jel' ti ikad palo napamet da neka djeca su bila mala kad su izasla i da jednostavno nas jezik ne poznaju?
brat mi prica sa roditeljima na nasem, a sa mnom na engleskom
isto tako ljudi su se pozenili sa strancima i normalno je da ce "exluzivno" pricati na drugom jeziku
ne serendaj matere ti!!
svi mi imamo svoje price, svoje zivote i razloge zasto su neke stvari ispale kako jesu...
negdje nije bilo nasih skola.. neki roditelji su morali osigurati zivotne uslove porodici i jednostavno nisu imali vremena uciti dijecu.. neke porodice nisu ni imale obadva roditelja... neka dijeca jednostavno su se uklopila u novu sredinu i nisu imala volju uciti drugi jezik... itd itd...
u cemu je problem???
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
-
jugoistocnjak
A sta je toliko lose u tome sto je covjek rekao tako kako je rekao? Jeli to dovljno da ga okarakterises kao budalu?aminchev2 wrote:ne razumijem zasto se ljudi ljute ako neko progovori na njemackom/engleskom/francuskom, osim, naravno, ako se hvale
meni je ponekad lakse komunicirati na engleskom ili svabskom nego na nasem.
isla na vrelo bosne, i mama me pitala nesta, a ja dok se skontam kako se polica kaze na nasem, rekoh da joj odgovorim na engleskom
kad tip iza mene "e. ove ti garantujem nisu engleskinje"
okrecem se ja "nisam jarane. bosanka sam. koji je problem?"
budala.....
-
Vozdra_123
niti sam isao u nasu skolu, niti su me roditelji ucili.karabaja-x wrote:nit sam iso u nasu skolu, nit su me roditelji ucili....a ove gore ispravke, sta je tu pogresno haj objasni majke tiVozdra_123 wrote:vidim koliko si ga dobro naucio..karabaja-x wrote: a zasto ne uce nas jezik? i ja sam bio mal kad sam otiso, al to mi nije nikakav razlog da ne pricam svoj jezik. jebo ti prodane duse
ne serendaj matere ti!!
svi mi imamo svoje price, svoje zivote i razloge zasto su neke stvari ispale kako jesu...
negdje nije bilo nasih skola.. neki roditelji su morali osigurati zivotne uslove porodici i jednostavno nisu imali vremena uciti dijecu.. neke porodice nisu ni imale obadva roditelja... neka dijeca jednostavno su se uklopila u novu sredinu i nisu imala volju uciti drugi jezik... itd itd...
otisao
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
Vozdra_123 wrote:niti sam isao u nasu skolu, niti su me roditelji ucili.karabaja-x wrote:nit sam iso u nasu skolu, nit su me roditelji ucili....a ove gore ispravke, sta je tu pogresno haj objasni majke tiVozdra_123 wrote: vidim koliko si ga dobro naucio..
ne serendaj matere ti!!
otisao
a ovim prodanim dusama porucujem, nek i dalje pricaju te njihove stranjske jezike, budite ameri i svabe, za mene ste samo obicne fukare
-
aminchev2
jugoistocnjak wrote:A sta je toliko lose u tome sto je covjek rekao tako kako je rekao? Jeli to dovljno da ga okarakterises kao budalu?aminchev2 wrote:ne razumijem zasto se ljudi ljute ako neko progovori na njemackom/engleskom/francuskom, osim, naravno, ako se hvale
isla na vrelo bosne, i mama me pitala nesta, a ja dok se skontam kako se polica kaze na nasem, rekoh da joj odgovorim na engleskom
budala.....
nisi bio tu da vidis kako je on to rekao i sa kojom je namjerom to rekao
pod a... imam kanadski naglasak - nigdje veze sa engleskom.
pod b ... ako hoces da me ponizavas - kao sto je pokusao da uradi - bolje ti je da ocekujes ugriz. moj plaho boli
-
Vozdra_123
kad si znao sto si postavljO pitanje?karabaja-x wrote:Vozdra_123 wrote:niti sam isao u nasu skolu, niti su me roditelji ucili.karabaja-x wrote: nit sam iso u nasu skolu, nit su me roditelji ucili....a ove gore ispravke, sta je tu pogresno haj objasni majke ti
otisaopa jel ti stvarno mislis da ja to nisam znao
a ovim prodanim dusama porucujem, nek i dalje pricaju te njihove stranjske jezike, budite ameri i svabe, za mene ste samo obicne fukare
btw. zaboli me neka stvar sta ti mislis
adios...
- karabaja-x
aufwiedersehenVozdra_123 wrote:
kad si znao sto si postavljO pitanje?
btw. zaboli me neka stvar sta ti mislis
adios...
- anais_nin
ne kontam kako iko ima pravo govoriti drugima kako da zive svoj zivotkarabaja-x wrote:Vozdra_123 wrote:niti sam isao u nasu skolu, niti su me roditelji ucili.karabaja-x wrote: nit sam iso u nasu skolu, nit su me roditelji ucili....a ove gore ispravke, sta je tu pogresno haj objasni majke ti
ja se slazem s chupkom, trudim se generalno u zivotu da ljude dijelim na "ljude" i "neljude", ni ove druge ne mrzim, samo ih se klonim....i ko sam to sada ja, da pricam je li ovaj ili onaj prodana dusha
- karabaja-x
ja sam samo iznio svoje misljenje, ne pada mi na pamet da ja nekom govorim sta da radi, jebe mi se za to, al fukara je fukaraanais_nin wrote:ne kontam kako iko ima pravo govoriti drugima kako da zive svoj zivotkarabaja-x wrote:Vozdra_123 wrote: niti sam isao u nasu skolu, niti su me roditelji ucili.
a ovim prodanim dusama porucujem, nek i dalje pricaju te njihove stranjske jezike, budite ameri i svabe, za mene ste samo obicne fukaresvak radi onako kako misli da je najbolje....nije moje da se petljam u to, ja mogu donositi odluke samo za sebe, ili za svoju porodicu...a to jesu li necija djeca naucila nas jezik ili nisu, meni ni u dzep ni iz dzepa
![]()
ja se slazem s chupkom, trudim se generalno u zivotu da ljude dijelim na "ljude" i "neljude", ni ove druge ne mrzim, samo ih se klonim....i ko sam to sada ja, da pricam je li ovaj ili onaj prodana dushaje l to ima pravilnik o tome kako se treba ponasati i koje uslove treba ispunjavati da bi bio dovoljno "bosanac", "hercegovac' itd itd?
- Bullet Tooth Tony
Nadam se da se neko nece uvrijediti ali mene stvarno nervira ponasanje dijaspore koja dolazi konkretno u Sarajevo.............
1.Situacija na baščaršiji,udje covjek iz dijaspore sa zenom u prodavnicu nase stare narodne nosnje,koja kosta nekih 150 km,kaze mogu li pogledati,kaze prodavac mozete, kaze mogu li probati,kaze mozete ..ona proba izadje iz kabine njen covjek aparat click click ona to skine i kaze hvala i preko vrata, da li oni misle da smo mi glupi,znaju li koliko vremena treba da se ta odjeca slozi,ispegla,savije,znaju li da ljudi od toga jedu hljeb hajde ti prodaj nosnju od 150 km koja je koristena ccc
2.Situacija u taksiju i neka mi neko objasni zasto se dijaspora boji taksimetra ko djavo krsta....kad taksista ukljuci taksimetar oni skoce za zadnjeg sjedsta i hoce da se tuku odmah,kaze vi ste takvi,vi hocete da nas prevarite,zato smo mi i otisli
3.Situacija...gledam kako momak iz dijaspore koji je do maloprije sjedio pored mene (tako znam da je iz dijaspore) sjeda u svoju 6-icu (Audi) i poce skripa guma,muzika znate na sta mislim i kroz crveno,umalo ne udari nanu staru sa cekerima na pjesackom, zna taj momak iz dijaspore da kad bi to uradio u Stockholmu da bi mu vozacku oduzeli na 7 godina........
ma ima situacija bruka...trebaju im na granici davati jedan bonton jer su ocito zaboravili da bonton sadrzava pravila ponasanja
P.S sve situacije su dozivljenje i nisu nikako izmisljene
1.Situacija na baščaršiji,udje covjek iz dijaspore sa zenom u prodavnicu nase stare narodne nosnje,koja kosta nekih 150 km,kaze mogu li pogledati,kaze prodavac mozete, kaze mogu li probati,kaze mozete ..ona proba izadje iz kabine njen covjek aparat click click ona to skine i kaze hvala i preko vrata, da li oni misle da smo mi glupi,znaju li koliko vremena treba da se ta odjeca slozi,ispegla,savije,znaju li da ljudi od toga jedu hljeb hajde ti prodaj nosnju od 150 km koja je koristena ccc
2.Situacija u taksiju i neka mi neko objasni zasto se dijaspora boji taksimetra ko djavo krsta....kad taksista ukljuci taksimetar oni skoce za zadnjeg sjedsta i hoce da se tuku odmah,kaze vi ste takvi,vi hocete da nas prevarite,zato smo mi i otisli
3.Situacija...gledam kako momak iz dijaspore koji je do maloprije sjedio pored mene (tako znam da je iz dijaspore) sjeda u svoju 6-icu (Audi) i poce skripa guma,muzika znate na sta mislim i kroz crveno,umalo ne udari nanu staru sa cekerima na pjesackom, zna taj momak iz dijaspore da kad bi to uradio u Stockholmu da bi mu vozacku oduzeli na 7 godina........
ma ima situacija bruka...trebaju im na granici davati jedan bonton jer su ocito zaboravili da bonton sadrzava pravila ponasanja
P.S sve situacije su dozivljenje i nisu nikako izmisljene
-
rundo
Zavist, ljubomora, sta li ?
Mi sto nismo tamo, oni sto nemaju raje da kafenisu po vas cijeli dan. Pa kad dodju, normalno ja da se malo opuste, i pokazu sta i koliko imaju.
Ja licno bi volio da sam na njihovom mjestu, i da ne moram kontati da li cu ja ili jos gore, moje dijete, dozivjeti jos jedan rat ovdje...( o prezivljavanju da i ne govorim )
Neka dijaspore, neka nam dolaze, pa neko nekome donese i kakav poklon, pa i kad se malo foliraju ostave koji dinar i u kaficu i u trgovinama...
Neka ih...
Samo da ne zaborave svoju kulturu i jezik, odakle poticu i ko su im roditelji...to bi bilo zalosno...
a sto se tice taxista...pa svi znamo da deru i nas a kamo li strance ili dijasporce...
a vozaci nisu krivi sto nas sistem ne funkcionise pa takve nasi policajci ne smiju ni pogledati a kamo li kazniti...nije on tamo gore nista savjesniji vozac, ali zna da ce ga zaustaviti ili snimiti pa da ce platiti kaznu...
i budimo realni, vecina vozaca u BiH jos uvijek ne staje na pjesackom prelazu da bi propustio pjesaka...
Mi sto nismo tamo, oni sto nemaju raje da kafenisu po vas cijeli dan. Pa kad dodju, normalno ja da se malo opuste, i pokazu sta i koliko imaju.
Ja licno bi volio da sam na njihovom mjestu, i da ne moram kontati da li cu ja ili jos gore, moje dijete, dozivjeti jos jedan rat ovdje...( o prezivljavanju da i ne govorim )
Neka dijaspore, neka nam dolaze, pa neko nekome donese i kakav poklon, pa i kad se malo foliraju ostave koji dinar i u kaficu i u trgovinama...
Neka ih...
Samo da ne zaborave svoju kulturu i jezik, odakle poticu i ko su im roditelji...to bi bilo zalosno...
a sto se tice taxista...pa svi znamo da deru i nas a kamo li strance ili dijasporce...
a vozaci nisu krivi sto nas sistem ne funkcionise pa takve nasi policajci ne smiju ni pogledati a kamo li kazniti...nije on tamo gore nista savjesniji vozac, ali zna da ce ga zaustaviti ili snimiti pa da ce platiti kaznu...
i budimo realni, vecina vozaca u BiH jos uvijek ne staje na pjesackom prelazu da bi propustio pjesaka...
- Bullet Tooth Tony
rundo wrote:Zavist, ljubomora, sta li ?
Neka ih...
-
patrius
E,jebi ga,@rundorundo wrote:Zavist, ljubomora, sta li ?
Neka ih...
- rajvosa^
Dovoljno je pogledati postove na ovoj temi i slobodno se moze reci da postoji nerazumjevanje izmedju domacih i dijaspore. Ali sto je najgore sto se generalizuje uveliko, kao sto karabaja kaze fukare za one sto ne pricaju ili ne poznaju jezik a da nema pojma o okolnostima istog. Moras bit poveci levat pa takvo misljenje imati...al ima nas svakakvih. Jos kad price odu na stranu jes bio u ratu ili nisi, ja branio itd... onda sve ode u mp3. Majmuna i u dijaspori i medju domacim, samo sto svako navodi vodu na svoj mlin.
Inace i rundo i beg ga uprskase...
ps. ima li natakarenih....
Inace i rundo i beg ga uprskase...
ps. ima li natakarenih....
-
Smartex
#42 Re: u cemu je problem???
Odgovor je vrlo jednostavan, a to je: LJUBOMORA NA DIJASPORU jer su uspjeli da se izvuku sa broda koji uveliko tone i zove se skraceno BiH, Ljubomora sto i oni nisu uspjeli da odu negje preko gdje se moze posteno od svoga rada zivjeti... a vjerujte da sutra odu u inostranstvo oni koji kukaju na dijasporu i oni bi bili isti kada se vrate u BiH, skljocali bi sa aparatima, pokoju stranu rijec u govoru ubacivali... jer ebiga takvi smo mi bosanci to nam je u krvi da se malo preseravamo. Prema tome znaci problem je u ljubomori onih koji su ostali dole.mamica 31 wrote:ovoliki rascjep izmedju domacih i dijaspore (mrzim ovaj izraz)![]()
toliki nesporazumi, nerazumjevanje ( sa jedne i sa druge strane), ili sta li vec... I vazda neke svadje , spustanja, ...ma kao da su/smo pucali jedni na druge![]()
bas se nanervira
-
rundo
Smartex -Gornji post-patrius wrote:E,jebi ga,@rundorundo wrote:Zavist, ljubomora, sta li ?
Neka ih...
Jesam vam rekao
Samo sam neshvacen
- Lara-sa
Joj, teska tema
I za jedne i za druge. U vecini stvari se slazem sa @anais_nin i slicnim misljenjima. Zivim u Sarajevu, imam mnogo rodbine i prijatelja "vani" i mogu da razumijem te frustracije. U jednu ruku, mi smo ters narod, jako malo tolerancije ovdje ima i, nazalost sve je manje. Ljudi dodju, pozele se, istrose se , hoce da vide, ponesu uspomene, dozive, a budu docekani "na noz".
S druge strane, ljudi ovdje su isfrustrirani, tesko je, necu sada ulaziti u to ko je kriv za situaciju, duga i teska tema, i onda je dovoljno da naidje jedan nafurani mamlaz, a svugdje ih ima, i da pocne generalisanje. Dozivljavala sam i sama razne situacije. I normalnih ljudi, ali i mamlaza. I onog gledanja "odozgo", ali i lijepog druzenja. Sta da se radi? Tako nam je. Mozes samo licno biti normalan prema svima dok ti neko ne da bas razlog da prema toj osobi budes djubre. Nebitno odakle je. Citam ovaj forum dugo, nikad ne bih znala ko je gdje dok ne krenu TAKARENJA
na ovakvim temama. Pa mi bude zao, jer zaista ima skroz ok ljudi, vecina.
I za jedne i za druge. U vecini stvari se slazem sa @anais_nin i slicnim misljenjima. Zivim u Sarajevu, imam mnogo rodbine i prijatelja "vani" i mogu da razumijem te frustracije. U jednu ruku, mi smo ters narod, jako malo tolerancije ovdje ima i, nazalost sve je manje. Ljudi dodju, pozele se, istrose se , hoce da vide, ponesu uspomene, dozive, a budu docekani "na noz".
S druge strane, ljudi ovdje su isfrustrirani, tesko je, necu sada ulaziti u to ko je kriv za situaciju, duga i teska tema, i onda je dovoljno da naidje jedan nafurani mamlaz, a svugdje ih ima, i da pocne generalisanje. Dozivljavala sam i sama razne situacije. I normalnih ljudi, ali i mamlaza. I onog gledanja "odozgo", ali i lijepog druzenja. Sta da se radi? Tako nam je. Mozes samo licno biti normalan prema svima dok ti neko ne da bas razlog da prema toj osobi budes djubre. Nebitno odakle je. Citam ovaj forum dugo, nikad ne bih znala ko je gdje dok ne krenu TAKARENJA
-
jugoistocnjak
Wow!aminchev2 wrote:jugoistocnjak wrote:A sta je toliko lose u tome sto je covjek rekao tako kako je rekao? Jeli to dovljno da ga okarakterises kao budalu?aminchev2 wrote:ne razumijem zasto se ljudi ljute ako neko progovori na njemackom/engleskom/francuskom, osim, naravno, ako se hvale
budala.....
nisi bio tu da vidis kako je on to rekao i sa kojom je namjerom to rekao
pod a... imam kanadski naglasak - nigdje veze sa engleskom.
pod b ... ako hoces da me ponizavas - kao sto je pokusao da uradi - bolje ti je da ocekujes ugriz. moj plaho boli
Kao sto kazes tip je bio iza tebe, tako da ga nisi ni ti mogla vidjeti kad jer to rekao.
Ne znam. Vjerovatno svi trebamo nastupati u medjusobnim kontaktima bez predrasuda. Ne moramo odmah ni ujedati. Licno imam prijatelja dijasporaca i ponosan sam na njih.
- cHupjahalic@
shvatite vise da nam je ta podjela nesto zadnje sto nam treba.
neko je zacrtao i odlucio kakva nasa buducnost ce da bude, ali vi ne dozvolite da se jos mi medjusobno dijelimo.
pogledajte ovo i nadam se da cete promijeniti misljenje. ljudi smo, bez obzira gdje nas je nasa sudbina odnijela (ili ostavila).
http://www.youtube.com/watch?v=eUFhwkEZ ... ed&search=
neko je zacrtao i odlucio kakva nasa buducnost ce da bude, ali vi ne dozvolite da se jos mi medjusobno dijelimo.
pogledajte ovo i nadam se da cete promijeniti misljenje. ljudi smo, bez obzira gdje nas je nasa sudbina odnijela (ili ostavila).
http://www.youtube.com/watch?v=eUFhwkEZ ... ed&search=
-
IlijaLadin
#47 Re: u cemu je problem???
Kad promotrim situaciju oko sebe, mogu reći da ima i toga. U onom dijelu kada govoriš o tome kako se ovdašnji, kada odu vani, uklope u ono što nazivamo 'dijasporcima'. Ponašanje, određivanje prioriteta, postavljanje ciljeva, osjećaj slobode kada dođu ovdje...Smartex wrote: Odgovor je vrlo jednostavan, a to je: LJUBOMORA NA DIJASPORU jer su uspjeli da se izvuku sa broda koji uveliko tone i zove se skraceno BiH, Ljubomora sto i oni nisu uspjeli da odu negje preko gdje se moze posteno od svoga rada zivjeti... a vjerujte da sutra odu u inostranstvo oni koji kukaju na dijasporu i oni bi bili isti kada se vrate u BiH, skljocali bi sa aparatima, pokoju stranu rijec u govoru ubacivali... jer ebiga takvi smo mi bosanci to nam je u krvi da se malo preseravamo. Prema tome znaci problem je u ljubomori onih koji su ostali dole.
Lično, nikada ne bih, ako ne bih morao, otišao vani.
Prednosti koju dijasporci imaju nad onima koji ovdje žive su inicijalno veća plata, zaposlenje bez obzira na stručnu spremu, dostupnost usluga. Za to gube dio vlastitog identiteta, gube društvo, mijenjaju životne navike, iz potrebe za materijalnim dolaze u potrebu za duhovnim, tamo žive da bi radili, ovdje se radi da bi se živjelo, tamo je malo vremena za sebe a kamoli za druge pa i ono malo društva što imaju ne mogu birati.
Zato, ne vidim zašto bi neko odavdje zavidio njima
-
patrius
Kakva ba ljubomora i vrazja majka
Nismo zaljubljeni u njih pa da budemo ljubomorni!A eventualna zavist je nesto drugo...Medjutim,ja im nisam zavidan ni na cemu,osim na tome sto su sacuvali zdravlje i normalan zivotni tok,za razliku od nas...
-
patrius
Naravno,ali imali su priliku...Druga je stvar sto su mnogi od njih podlegli modernoj,zapadn(jack)oj posasti...To je onaj cuveni Ivin paradox:"Cudno je,kako nam je malo potrbno da budemo sretni,i jos cudnije,kako cesto nam bas to malo nedostaje"...Da,nazalost,to je problem danasnjeg svijeta,a cini mi se i oduvijek,problem covjecanstva;da se prave stvari nalaze u rukama krivih ljudi...Minnela wrote:pa tu i nisi u pravu..ako je neko izvan Bosne to ne znaci i da zivi zdrav i normalan zivot...patrius wrote:Kakva ba ljubomora i vrazja majkaNismo zaljubljeni u njih pa da budemo ljubomorni!A eventualna zavist je nesto drugo...Medjutim,ja im nisam zavidan ni na cemu,osim na tome sto su sacuvali zdravlje i normalan zivotni tok,za razliku od nas...
-
patrius
Ne mora,ali znam mnoge koji su otisli zdravi a vratili se bolesni...i to,nazalost,po vlastitom izboru...Minnela wrote:opet nisi u pravu..ne mora znaciti ako je neko nezdrav ili ne zivi normalan zivot da je ,kako ti kazes,podlegao modernoj,zapadnoj posasti...patrius wrote:Naravno,ali imali su priliku...Druga je stvar sto su mnogi od njih podlegli modernoj,zapadn(jack)oj posasti...To je onaj cuveni Ivin paradox:"Cudno je,kako nam je malo potrbno da budemo sretni,i jos cudnije,kako cesto nam bas to malo nedostaje"...Da,nazalost,to je problem danasnjeg svijeta,a cini mi se i oduvijek,problem covjecanstva;da se prave stvari nalaze u rukama krivih ljudi...Minnela wrote: pa tu i nisi u pravu..ako je neko izvan Bosne to ne znaci i da zivi zdrav i normalan zivot...
sto ljudi,sto razlicitih sudbina,a milion razloga zasto je kod nekog "ovako",a kod nekog "onako"...