Koja glupa generalizacija. Zemlja sa ogromnim razlikama izmedu sjevera i juga sto se tice odnosa prema strancima i sto se tice odnosa medu ljudima se nikada ne moze pravilno i tako banalno opisati jednostranom slikom. Sto si blize jugu i Danskoj, veca je netrpeljivost prema strancima sto se i ocituje u zastupljenosti politickih partija sa takvim idejama. Sjever je potpuna suprotnost.SenSen wrote:Isto tako nemoj ni pomisljati da pozdravis komsije!![]()
![]()
Dosta slika i opisa o Svedskoj i njenim stanovnicima (a najvjerovatnije je isti slucaj i sa drugim zemljama gdje su nasi ljudi razbacani) daju ljudi koji nemaju stvarne veze sa drustvom i vecina socijalnog zivota im se bazira na druzenju sa porodicom, ostalim ibjeglicama iz BiH i drugim strancima, dok se domicilno stanovnistvo izbjegava i o njemu stvara negativna slika. Imam dosta takvih bisera u daljnjoj porodici koji nikada nisu usli u kucu ili stan jednoj Svedskoj porodici a naravno znaju kakvi su Svedani. Otvorenosti prema imigrantima i te kako ima ali su razlike ogromne i sto se tice mjesta u kojem zivis i sto se tice grupe imigranata o kojoj se radi (mi prolazimo puno bolje neko vanevropski imigranti). Tvoje mjesto u drustvu zavisi najvise od samog tebe. Ima bezbroj primjera nasih mladih ljudi koji su zavrsili skole, postali uspjesni sportisti itd. Dobro se sjecam dolaska grupe azilanata iz Somalije koju su njihovi stariji od pocetka punili glavu pricama da su oni gradani drugog reda, itd. itd. A ti stari "mudraci" nisu u toku 10 godina bili voljni da zavrse osnovni kurs svedskog jezika. Takvih tendencija ima i medu nama. Koristi "razlike" tj. cinjenicu da dolazis iz druge zemlje u tvoju korist. Kafansko ogovaranje nikada nije donijelo nesto dobro.
Ono sto ja mogu reci iz mojih iskustava a sto sigurno nije neko generalno pravilo reci je da su Svedani dosta "hladni" tj. da tako lako ne stvaraju prvi kontakt. Nisu spontani kao mi, sto ima nedostataka a i prednosti jer ne trce tako lako "pred rudu" kao sto je to obicaj nama sa Balkana. Dosta dugo treba da se uspostavi neka jaca veza sa njima, ali kada je ta veza vec tu, na nju se mozete pouzdati. Za vrijeme i poslije rata sam iskusio koliko ta nasa "velika prijateljstva" u stvari vrijede. Ljudi kojima sam cijeli zivot, a pogotovo tokom rata pomagao su kada je meni bilo potrebno, okrenuli leda. Iskustvo sa Svedanima je potpuno suprotno, nema laznih prijateljstava, ili si prijatelj, sto ces sam vremenom osjetiti, ili si samo poznanik. Znas sta imas i na sta uvijek mozes racunati, iskrenost im je velika vrlina. Svedani nisu nesocijalni, pa ljudi se non-stop druze kroz razna udruzenja i aktivnosti, velika razlika je u spontanosti, ne u socijalnim osobinama kada vec upoznas osobu. Te price o ne pozdravljanju komsija su stvarno smijesne, sta sad ja treba da navodim kako mi moje komsije (par od preko 80 godina) redovno donose svjeze voce sa vikendice itd. i da kazem da su svi takvi.
To sto je receno o salama je takode dosta individualno, a ja se mogu sloziti da kod Svedana nema onog naseg "supljaka" i ponekad je sve nekako "Germanski precizno". Za mene je veliko olaksanje sto ne znam ni jednog Svedanina koji se petlja u stvari koje ne zna (nema onih nasih "sveznalih" majstora sto u stvari ne znaju cestito ni napraviti/popraviti ni ono sto im je posao) i da tura nos gdje mu nije mjesto (u privatni zivot tudih ljudi).
Glavni problem cijelog pitanja zivota bilo gdje vani je da ljudi tesko shvataju da ce se uvijek raditi o vrsti kompromisa. Nikada necemo imati isti osjecaj kao kod kuce, sto je sasvim normalno, ali zbog toga ne treba biti totalno negativan i tvrdoglav i traziti negativne stvari zemlje u kojoj si se zadesio vec iskoristiti mogucnosti. Jednostavno mi se gade neki nasi ljudi kojima su Svedani, Nijemci, Amerikanci gori od onih zlikovaca i koljaca koji su ih otjerali. Dosta nasih ljudi je trebalo da dobije "po guzici" prije odlaska vani da malo vise cijene ono sta imaju.
Nisu ni Sarajevo, Mostar itd. kao sto su neka bili. Udi u tramvaj ili trolejbus u Sarajevu pa vidi koliko nepoznatih ljudi onako spontano i nasmijano govore jedni s drugima.
PS. Imam rodbinu u Holandiji i bio sam kod njih prvi puta za vrijeme zime i non stop je puhalo i padala nekakva dosadna kisa. Da sam bio kao neki