Svedska

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Luke Perry

#1 Re: Svedska

Post by Luke Perry »

Nije tacno, ustvari djelomicno, ali netacno :D To je teta pricala o stanarskom pravu koje kupis ali nisi vlasnik stana.
Last edited by Luke Perry on 26/09/2009 17:31, edited 1 time in total.
*miara*

#2 Re: Svedska

Post by *miara* »

u svici niko normalan ne kupuje stan/kucu pa da placa poreze. nego digne hipoteku od pola miliona pa placa banci "kiriju". tako se valjda zaobilazi taj porez. mozda je u sveckoj isto tako :D
SenSen

#3 Re: Svedska

Post by SenSen »

Tvoja tetka sigurno misli na tzv bostadsrätt. To ti je otprilike kao pravo da zivis u tom stanu (koji moras kupiti), ali moras placati kiriju.. I to je cesto jedini nacin da se dobije stan centralno, jer je velika frka za stanove, pogotovo manje. Ako cekas da dodjes na red da iznajmis, cekaces i po 15 godina u nekim gradovima :shock:
cevapcinica

#4 Re: Svedska

Post by cevapcinica »

bandit wrote:Prica mi teta neki dan da u Svedskoj nije moguce posjedovati stan tj. stan i kada kupis moras placati kiriju ... meni to zvuci malo :-) da bi bilo istina ... zna li ko sta vise o ovome .... :?:
Tvoja teta nije potpuno u pravu. U Svedskoj postoje dvije forme vlasnistva stanova.
Prva je ranije navedeni "bostadsrätt" tj. ugrubo prevedeno stan sa zadruznim stambenim pravom. Kod te forme se, kao sto prevod govori, kupovinom stana u stvari postaje clanom stambene zadruge i vlasnikom njenog dijela tj. stana. Mjesecni trosak koji se placa nije klasicna "kirija" jer se njom ne placaju troskovi vezani samo za jedan odredeni stan. U tu sumu mogu ulaziti placanje troskova vode, kablovske, interneta, parkiranja, ciscenja, odrzavanja zgrade i svih instalacija, odrzavanja okolnih povrsina itd. Vecina tih troskova se placa u razmjeru sa velicinom stana tj. tvoga udjela u stambenoj zadruzi.

Druga, rijetko koristena forma je klasicno vlasnistvo kakvog znamo sa nasih podrucja.

Nadam se da ti je pitanje barem djelomicno odgovoreno.
pirmin

#5 Re: Svedska

Post by pirmin »

Sve cekam da neko svoje izlaganje zapocne sa:"...kod nas u Sveckoj..." :D :D
fatal error

#6 Re: Svedska

Post by fatal error »

cevapcinica wrote:
bandit wrote:Prica mi teta neki dan da u Svedskoj nije moguce posjedovati stan tj. stan i kada kupis moras placati kiriju ... meni to zvuci malo :-) da bi bilo istina ... zna li ko sta vise o ovome .... :?:
Tvoja teta nije potpuno u pravu. U Svedskoj postoje dvije forme vlasnistva stanova.
Prva je ranije navedeni "bostadsrätt" tj. ugrubo prevedeno stan sa zadruznim stambenim pravom. Kod te forme se, kao sto prevod govori, kupovinom stana u stvari postaje clanom stambene zadruge i vlasnikom njenog dijela tj. stana. Mjesecni trosak koji se placa nije klasicna "kirija" jer se njom ne placaju troskovi vezani samo za jedan odredeni stan. U tu sumu mogu ulaziti placanje troskova vode, kablovske, interneta, parkiranja, ciscenja, odrzavanja zgrade i svih instalacija, odrzavanja okolnih povrsina itd. Vecina tih troskova se placa u razmjeru sa velicinom stana tj. tvoga udjela u stambenoj zadruzi.

Druga, rijetko koristena forma je klasicno vlasnistvo kakvog znamo sa nasih podrucja.

ne znam jesam li ispravno shvatio, ali to po mom kontu nisu dvije razlicite forme. naime.... i u kako je ti nazivas klasicnoj formi na nasim podrucjima se palca dio za odrzavanje zajednickih prostorija, fasade, krova itd. jedan dio mjesecnih davanja je kredit (ukoliko stan nije vec otkupljen), drugi dio ide upravitelju ... plus naravno rezije.

dakle isto ko u sveckoj :D :D ili??
cevapcinica

#7 Re: Svedska

Post by cevapcinica »

fatal error wrote:
cevapcinica wrote:

ne znam jesam li ispravno shvatio, ali to po mom kontu nisu dvije razlicite forme. naime.... i u kako je ti nazivas klasicnoj formi na nasim podrucjima se palca dio za odrzavanje zajednickih prostorija, fasade, krova itd. jedan dio mjesecnih davanja je kredit (ukoliko stan nije vec otkupljen), drugi dio ide upravitelju ... plus naravno rezije.

dakle isto ko u sveckoj :D :D ili??
Mislio sam da sam sve ubacio u post ali sada vidim da nisam. Potpuno si u pravu da se sistem oko placanja zajednickih troskova ne razlikuje puno od naseg. Svrha napisanog oko placanja troskova je bila da se prikaze sta se placa kada kupis udio u stambenoj zadruzi u Svedskoj. Izvinjavam se na propustu.
Najbitnije razlike su sljedece:
Kod nas se stan koji je u tvom vlasnistvu moze izdavati koliko dugo hoces i mozes ga prodati kome hoces bez pitanja ostalih stanara, znaci ti njim mozes da upravljas sa velikom slobodom.
Na to sam mislio kada sam napisao "klasicno vlasnistvo".
U Svedskoj se kod "zadruznog stambenog prava" ne moze upravljati stanom kako ti hoces vec se za sve vece stvari mora traziti dozvola zadruge.
Pravno pojednostavljeno (iako ja nisam nikakav pravnik :D), gore navedeni stan kupljen kao "bostadsrätt"/zadruzno vlasnistvo se ne moze upisati u katastar kao tvoje licno vlasnistvo kao sto je to slucak kod otkupljenih stanova kod nas.
daleko

#8 Re: Svedska

Post by daleko »

U Danskoj ista situacija, postoje tri mogucnosti kako doci do stana :

Ejerlejlighed - Vlasnik stana ( kao u Bosni)

Andelslejlighed - Dio stana ( andel ) sto znaci da si vlasnik "dijela" kao vec objasnjeno.

Bolig i Bolig forening - Stan u "uzdruzenju" stanova. U Danskoj postoje nekoliko velikih udruzenja, sa velikim brojem stanova u skoro svakom gradu, gdje si obavezan placati mjesecnu sumu za iznajmljivanje stana.
cevapcinica

#9 Re: Svedska

Post by cevapcinica »

Najbitnije od svega je da kupovinom udjela u jednom takvom drustvu se ne postaje vlasnikom jednog dijela drustva kao sto to ovdje neki tvrde!
Procitaj sta si napisao. Kupovinom udjela se bas postaje vlasnikom jednog djela/udjela zadruge.
"Bostadsrätt är en upplåtelseform där man äger rätten att nyttja en bostadslägenhet eller en lokal för obegränsad tid. Bostadsrättsinnehavaren äger inte fastigheten, men däremot en andel i bostadsrättsföreningen som i sin tur äger fastigheten." Procitaj ovo prilozeno ako ti nije jasno.Ovakvo objasnjenje mozes naci na velikom broju stranica. Obrati posebnu paznju na zadnju recenicu.

To to si napisao o gubitku para u slucaju bankrota, stecaja (ne konkursa nismo u Svedskoj :D) nije vezano za raspravu.
Gdje se to ne gubi ulozeni novac kada to u sta ulozis bankrotira? Reci mi da se odmah selim! :D
topcam
Vozim: uzbrdo

#10 Re: Svedska

Post by topcam »

Nije to stanarina. Tu cesto grijese ljudi.

Ako je stan kupljen u visepartiskoj kuci onda je svaki stanar duzan da ucestvuje u odrzavanju kuce npr. fasade, krova itd.
Da nije tako svi bi imali stanove u rusevnim kucama.

Isto cujem i od onih koji su kupili kuce (placam stanarinu).

To je vjerovatno bukvalan prevod nasih bosansko - svedskih lingvisticara.
cevapcinica

#11 Re: Svedska

Post by cevapcinica »

topcam wrote:

Ako je stan kupljen u visepartiskoj kuci onda je svaki stanar duzan da ucestvuje u odrzavanju kuce npr. fasade, krova itd.

Upravo tako, ne radi se o stanarini! Stanarina se logicno placa samo ako nisi vlasnik stana/dijela u zadruzi.
topcam

#12 Re: Svedska

Post by topcam »

cevapcinica wrote:
topcam wrote:

Upravo tako, ne radi se o stanarini! Stanarina se logicno placa samo ako nisi vlasnik stana/dijela u zadruzi.

Tek sad vidim da si vec odgovorila/o na temu i da je moj post suvisan.

- Vezano za moje navodenje kupovine kuce, oni koji preko kredita financiraju kucu, placaju banci trosak odrzavanja.
Obicno je primamljivo zapakovana ponuda. Poslije se brzo otrijezne. Kad na "kiriju" nakon izvjesnog vremena, banka doda i ratu za kredit.

Koliko sam "cuo" samo osoba koja kupi plac i izgradi kucu, vlasnik je 1/1 ostali samo mogu kupiti pravo na stanovanje.
Ne zvuci logicno, ali posto mi je svedski zakon stran, suzdrzao sam se dalje diskusije.
Pemba

#13 Re: Svedska

Post by Pemba »

Ja /Mi smo kupili radhus i posjedujemo je 1/1. Ne placamo kiriju ali smo debelo platili nase gnjezdo.
nina.sw

#14 Re: Svedska

Post by nina.sw »

Za Svedsku mogu reci da je Kraljrvska zemlja.

Naravno da se radi puno,i porezi su ogromni.Ali ima mnogih sto ne rade,a imaju
obezbjedjeno stambeno pitanje,odredjena suma novca za zivot,itd.
Stari,nemocni sva pomoc koja je potrebna obavezno imaju,ljudi koji su u INV.Kolicima
imaju svoje stanove,extra novac za zivot,i plus Komuna placa Osoblje koje im dolazi Kuci odraditi sve sta treba.
Imaju,i Osobe koje im prave drustvo,izvode ih u setnji,a i ako je potrebno 24h imaju pomoc u kuci,e to cisto sumnjam da ima igdje?

Mozda da neko zna jos bolje da ima?
Ja licno ne znam.
Shoshana

#15 Re: Svedska

Post by Shoshana »

topcam wrote:

Lingvisticaru :D morel' kakvo pojasnjenje oko ovih visepartijskih kuca :oops: :?

:mrgreen:
anastasija

#16 Re: Svedska

Post by anastasija »

daleko wrote:U Danskoj ista situacija, postoje tri mogucnosti kako doci do stana :

Ejerlejlighed - Vlasnik stana ( kao u Bosni)

Andelslejlighed - Dio stana ( andel ) sto znaci da si vlasnik "dijela" kao vec objasnjeno.

Bolig i Bolig forening - Stan u "uzdruzenju" stanova. U Danskoj postoje nekoliko velikih udruzenja, sa velikim brojem stanova u skoro svakom gradu, gdje si obavezan placati mjesecnu sumu za iznajmljivanje stana.
Ajoj jezika :shock: izgleda da je ba stezak... :skoljka:
Sounder

#17 Re: Svedska

Post by Sounder »

Evo jedno of-topic pitanje...

Imam dosta rodjaka u Svedskoj i Norveskoj i kada god dodju u Ameriku odma im je prva "jaooo sto su ovi Amerikanci fini prema strancima, tako nije u Svedskoj/Norveskoj". Nisam nikada bio u Svedskoj da licno vidim iz prve ruke da li moji rodjaci hodaju podignutog nosa ili ima tu neke istine. Jednom sam uzeo predavanje koje je govorilo o integraciji/asimilaciji imigranata u Evropskim zemljama i Americi. Uglavnom na tom predavanju Svedska/Norveska su bile prikazane kao hladne drzave; prikazano je kao da asimilacija kao pojam se tesko desi u Svedskoj.

Ako neko iz Svedske moze kazati imali tu istine, ako ima mogu li dobiti par primjeraka itd.

Hvala
SenSen

#18 Re: Svedska

Post by SenSen »

Na zalost su tvoji rodjaci u pravu.. Ne znam bas za Norvesku, ali u Svedskoj su ljudi vrlo nekomunikativni i nesocijalni. Toliko mi se puta dogodilo da npr sjedim sa nekim poznanicima na rucku, i nesto se nasalim, a oni me pogledaju k'o da sam im sve po spisku opsovala :shock: Jednostavno imaju tako lose social skills da se ukoce kada trebaju da komuniciraju sa ljudima. Naravno nisu svi takvi. Ali pravilo je, sto sjevernije to tezi ljudi.. Naravno, kada popiju all bets are off :D

Evo jos primjeraka: Svedjani se cesto nece cak ni predstaviti i rukovati, mozes nekoga sretati godinama a da im ne znas ime. A nije im obicaj ni predstaviti svoje poznanike jedne drugima kada su u istom drustvu. Npr stojis ti sa nekim, recimo prijateljicom, i pridruzi vam se sad neki njen prijatelj koga ti neznas, ali ona ti ga nece predstaviti. I tako ti stojis k'o budala dok oni medjusobno pricaju.. Isto tako nemoj ni pomisljati da pozdravis komsije! :shock: :-)

Tako se i moj stari, koji zivi u Svedskoj, nacudio kada je isao na poslovni put u USA. Kaze da su ljudi jako fini i komunikativni :D
Sounder

#19 Re: Svedska

Post by Sounder »

Hvala SenSen

Meni je smjesno kada moji rodjaci kazu "joj sto su ameri fini" jer ovaj dio Amerike gdje zivim su bas naselili Norvezani i Svedjani i sve sto si ti rekla za Svedjane ja mogu isto reci za Amerikance u mojoj okolini. Mozes sa njima raditi 10 godina i djeliti price na poslu, ako ih vidis u subotom na ulici nece te pozdraviti. U ponedeljak ce te zagrliti i pitati sta si radila za vikend? :-)

Ipak moji rodjaci su govorili kako su Amerikanci otvoreni prema strancima, nema veze odakle si dosao i kako si dosao (ok moras doci legalno) kada si u Americi dio si drustva i nema nikakve veze sto ti prezima izgleda koda si pao sa marsa. Kako Ameri gledaju, dosao si, sada si nas i uzivaj. To su moji rodjaci govorili, kako toga nema u Svedskoj ili cak u Norveskoj. Te neke otvorenosti prema imigrantima, da i oni budu dio Svedskog drustva npr. Imam osjecaj da stranac uvijek sebe vidi da stoji sa strane u Svedskoj. Da li grijesim?
SenSen

#20 Re: Svedska

Post by SenSen »

Elem da to nisi ti u Minnesoti? Negdje u okolino Farga? :lol:

Ali ozbiljno, to je mislim najveca razlika izmedju nacija koje su izgradili doseljenici (poslije nego sto su poubijali nativse), i zemalja koje su relativno homogene. U zemljama u koje se puno ljudi doselilo se lakse uklopiti, dok ovi drugi imaju vrlo rigidne standarde za to koga smatraju svojim.. A Skandinavske zemlje su jedne od najgorih u Europi sto se toga tice, jer su geografski odvojene od ostatka kontinenta, plus su bile nerazvijene i siromasne pa niko nije htjeo tu da se doseljava.. U Svedskoj su tek krajem 70-ih godina poceli dolaziti doseljenici u vecim brojevima. A kada su ljudi iz ex YU dolazili kao izbjeglice ranih 90-ih, to je dovelo do formiranja neo-nacistickih pokreta itd..

Koliko god se divila drustvenom uredjenju u Svedskoj, nikako se ne mogu opustiti i osjecati kao kod kuce.. Na primjer, uvijek ce me neko potsjetiti da nisam kao svi drugi Svedjani, makar slucajno.. Kada nekoga upoznas, recimo na partyju, u roku od deset minuta ce te pitati odakle si stvarno (egentligen). Jednostavno nemogu da te ne vide kao nesto drugo (po onome us&them).. Evo anekdote koja pokazuje kako to nekada bizarno ispadne: jedna moja poznanica Svedjanka je dugo godina zivjela u Kaliforniji, imala je posao i momka koji je crn (African-American). Kada je dosla u Svedsku u posjetu rodu, pokazivala im je slike svojih prijatelja i momka. Kada su rodjaci vidjeli njenog momka, pitala je rodica odakle je on? Ona im je rekla da je Amerikanac.. "Ali ne to" rece rodica, "Odakle je stvarno?" :shock: :roll: :lol:
Sounder

#21 Re: Svedska

Post by Sounder »

Ma ni blizu Farga i Minesota. Nedo bog da sam tamo :D

Hvala na odgovoru, cuo sam takve price, ali nisam htjeo da na osnovu takvih prica zakljucim da su Svedjani ovakvi ili onakvi. Amerikanci su nekako totalno drukcije, u prvih pet godina mi je islo na zivce sto su mi Amerikanci govorili da sam Amerikanac, da sam isti kao oni, da nema nikakve razlike izmedju John Smith-a rodjenog u Oklahomi i nekoga koji je dosao iz Mrkonjic Grada jucer. Uglavnom uvijek su govorili nije bitno odakle si dosao, now you are one of us. I tako sam primjetio da vecina raje u Americi mnogo lakse i brze izgubi taj neki svoj Bosanski indetitet dok ga izbjeglice u Evropskim zemljama zadrze taj indetitet.
topcam

#22 Re: Svedska

Post by topcam »

Shoshana wrote:
topcam wrote:

Lingvisticaru :D morel' kakvo pojasnjenje oko ovih visepartijskih kuca :oops: :?

:mrgreen:
particija ili dio(ovdje se misli na dio stambenog prostora)
da si zavrsila nesto malo skole, znala bi da se ovo uci jos u prvom gimnazije..
ali obzirom da vi u kanadi i nemate neko opce znanje i da vam je obrazovanje jako jednoobrazno, ovakvo vase pitanje me uopce ne iznenaduje..

Lijepo molim da zaobidete moj nick, kad ponovo budete zeljeli lijeciti frustacije na ovom forumu.
Shoshana

#23 Re: Svedska

Post by Shoshana »

topcam wrote:
particija ili dio(ovdje se misli na dio stambenog prostora)
da si zavrsila nesto malo skole, znala bi da se ovo uci jos u prvom gimnazije..
ali obzirom da vi u kanadi i nemate neko opce znanje i da vam je obrazovanje jako jednoobrazno, ovakvo vase pitanje me uopce ne iznenaduje..

Lijepo molim da zaobidete moj nick, kad ponovo budete zeljeli lijeciti frustacije na ovom forumu.
:shock:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
sarajevsko_pivo

#24 Re: Svedska

Post by sarajevsko_pivo »

Bio sam neki dan u Stockholm..

Mogu samo reci bezze zemlja, hladna, cudni ljudi, zene uopce nisu tako fino kao sto svak kaze :?

Holandija je Monaco za SWE!
SenSen

#25 Re: Svedska

Post by SenSen »

sarajevsko_pivo wrote:Bio sam neki dan u Stockholm..

Mogu samo reci bezze zemlja, hladna, cudni ljudi, zene uopce nisu tako fino kao sto svak kaze :?

Holandija je Monaco za SWE!
Koja slucajnost! Cula sam da su "zene" fakat bile razocarane sa tobom :shock: :lol:
Post Reply