Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
korisnik101

#451 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by korisnik101 »

Šveđanin wrote:[

Recimo ovu bijelu uz obalu..

Image :

Meni je ovo odvratno.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#452 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Zviz »

avantgarde wrote:
topcam wrote:
avantgarde wrote:
Poljaci ne rade vise jeftino,bar ovdje u D...znam pouzdano,ne mogu ni raditi kao radnici(jos ne) pa imaju svaki od njih firmu-jedan covjek firma...jeftini su rumuni i bugari ali i nisu nista...
Poljaci su otisli tamo gdje se njihov rad vise cijeni, sto je i normalno.
Ne bi ni ti radio u D, ako ces za isti rad u GB zaradivati znatno vise.
daleko je GB njima a i ovdje u D zarade kao takvi minimala 16-17 €,neka prevelika razlika u GB nije..jedino razlog odlaska u GB bi mogao biti manja konkurencija-ili,manje konkurencije...ovdje u D je doslo svega i svacega..rumuni,bugari..
Pa samo ih je 15.000 pokusalo srecu na Islandu.... dok nisu pokrepali od zimure :D Ti Poljaka nema gdje nema svakom idu na zivice pravi cigosi, u Danskoj jedina asociacija kad spomenes Poljak = lopov nista vise. Niti su pouzdani racnici, ma nista barem u DK spadaju u najgore kategorije bilo cega, ovdje reci da si Poljak je isto ko biti krme u Teheranu. Ako upoznas Poljakinju prvo sto ce ti Danci reci nasao kurvu pa sad svira po klaviru sa njom. Jednom jedan kolega (Danac) rece, sto ih Hikmet nepotamani sve :lol: :lol: :lol:
Zviz

#453 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Zviz »

Zoya wrote:Zviz, uz tebe smo, ovi sto pisu protiv tebe oni su samo ljubomorni. :thumbup:

Glede onoga sto si napisao, ne svidja mi se nikako tvoj odgovor glede izbjeglica. Pa i ti si nekad bio izbjeglica pa ti je neko pomogao. Sta fali doci gore i uvaliti se jedno 5-6 godina na socijali?

Nisam ja bas bio izbjeglica kao svi, ja uopste nisam ni dosao kao izbjeglica, niti sam ikada imao status izbjeglice, mi smo imali jedan drugi status...

Biti na socijali 5-6 godina je nemoguce, a i kad bi ti dopustili prije bi se vratio u BiH nego ovdje bio, jer za te pare si mogao 1999 da zivis ko grof a danas zaboravi. Ovdje su cijene se utrostrucile na preiod iz 1995!

Jedini spas je ako vec neces da radis, da si budala (psihicki bolestan) ili da imas stvarno invaliditet (npr. nemas oka, ruke, noge i sl.) pa da dobijes invalidsku penziju ali nasi su upucali se u nogu sa tim penzijama, jer kad spadnu na staracku a nisu dopinosili istoj onda samo imaju onaj minimalac. Sam na tom minimalcu nema sanse da prezivis - onda se vracaju u BiH no posto a ili nisu danski drzavljani, b nisu radili dosta ili kao vecina nisu najmanje zivili 30 godina u Danskoj ono sto imaju u BiH je 2.500kr do smrti tj. 335€ ali da bi i to imao moras potpisati papire da vise nemozes u Dansku dosic da zivis.
Zoya

#454 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Zoya »

Kakav si ti status imao? Koja je tajna tvog uspjeha?
Zviz

#455 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Zviz »

Zoya wrote:Kakav si ti status imao? Koja je tajna tvog uspjeha?

Sletio JATom na Kastrup aerodorm, sakecali nas neki ljudi, cekala Mercika w126 eto nista posebno.
avantgarde

#456 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by avantgarde »

Zviz wrote:
Pa samo ih je 15.000 pokusalo srecu na Islandu.... dok nisu pokrepali od zimure :D Ti Poljaka nema gdje nema svakom idu na zivice pravi cigosi, u Danskoj jedina asociacija kad spomenes Poljak = lopov nista vise. Niti su pouzdani racnici, ma nista barem u DK spadaju u najgore kategorije bilo cega, ovdje reci da si Poljak je isto ko biti krme u Teheranu. Ako upoznas Poljakinju prvo sto ce ti Danci reci nasao kurvu pa sad svira po klaviru sa njom. Jednom jedan kolega (Danac) rece, sto ih Hikmet nepotamani sve :lol: :lol: :lol:
pa ovako gledajuci iz nekog mog ugla da kazem,poljaci trenutno ovdje u D nemaju bas tako strasno los imidz,imali su prije rumuna i bugara,prije smo ih zvali "peteuro ljudi" hahhah...ali eto,ima i vece zlo,dodjose ovi drugi...ne znam kakva j esituacija sa rumunima i bugarima gore u DK ,mozda je i bolje da ne znate.. :D
vjeruj ,uvijek ima gore od goreg... :roll: :lol:
Zviz

#457 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Zviz »

avantgarde wrote:
Zviz wrote:
pa ovako gledajuci iz nekog mog ugla da kazem,poljaci trenutno ovdje u D nemaju bas tako strasno los imidz,imali su prije rumuna i bugara,prije smo ih zvali "peteuro ljudi" hahhah...ali eto,ima i vece zlo,dodjose ovi drugi...ne znam kakva j esituacija sa rumunima i bugarima gore u DK ,mozda je i bolje da ne znate.. :D
vjeruj ,uvijek ima gore od goreg... :roll: :lol:

Bugari i nemaju neki los status kao Rumuni, ovdje ako neko prosi na cesti (sto prije nije bilo) su romuni, bilo je epizoda u pocetku da napadima na bankomate (mislim na ljude) rumuni, sa laznim karticama ono ovo, ima ovih sto spavaju po parkovima ali to policija sve hapsi i deportuje. Pretezno poljaci su povezani sa kradjom, pa onda nekako Rumuni i Litvanci. Cak i poljska ambasada je bila upletena i bilzu da je zakljucaju, jedva su danci stinsuli oko, bila cak izdata aretacija na ambasadora i ako to nebi moglo.
Šveđanin

#458 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Šveđanin »

korisnik101 wrote:
Šveđanin wrote:[

Recimo ovu bijelu uz obalu..

Image :

Meni je ovo odvratno.
Al onih par desetina hiljada kruna što zaradiš u tvornici ribe nisu odvratne.. :zoka:

Malo je ovo udaljeno od civilizacije.. al dobro. :D
topcam
Vozim: uzbrdo

#459 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by topcam »

Zviz wrote:
Zoya wrote:Kakav si ti status imao? Koja je tajna tvog uspjeha?

Sletio JATom na Kastrup aerodorm, sakecali nas neki ljudi, cekala Mercika w126 eto nista posebno.
Dobar gepek bio 4 kofera ko s´poslom ubacis. Ili kako ces ti reci, jako udoban gepek. :mrgreen:
uglavnomja

#460 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by uglavnomja »

Zviz wrote:

Bugari i nemaju neki los status kao Rumuni, ovdje ako neko prosi na cesti (sto prije nije bilo) su romuni, bilo je epizoda u pocetku da napadima na bankomate (mislim na ljude) rumuni, sa laznim karticama ono ovo, ima ovih sto spavaju po parkovima ali to policija sve hapsi i deportuje. Pretezno poljaci su povezani sa kradjom, pa onda nekako Rumuni i Litvanci. Cak i poljska ambasada je bila upletena i bilzu da je zakljucaju, jedva su danci stinsuli oko, bila cak izdata aretacija na ambasadora i ako to nebi moglo.

u norveskoj svi prosjaci su rumuni, svi dzeparosi, svi sto otimaju tasne i kartice na bankomatima, uglavnom starim ljudima su rumuni ...

poljaci su sverceri picem, svaki dan nekog uhvate ...
i srusili su satnice ostalim majstorima, bili, proslih par godina zbailjezeno masovno odseljavanje poljaka ... ono ko ode traziti posao u eu dobije 3 mjeseca punu novcanu pomoc od biroa za zaposljavanje, pa su to iskoristili. poljaci urade posao, pa ljudi zovu druge da im poprave, a teze popraviti nego od pocetka raditi ... mislim da ne kotiraju visoko.

najveci % pijanih vozaca su poljaci

ali najvece planirane, organizirane kradje, milioni i milijarde, e to su bivsi jugovici, srbija prednjaci. drugi par opanaka sto su to dobrim dijelom sandzaklije.
najvise legalno zaposlenih ljudi ovdje su doktori iz srbije, imaju kurseve norveskog u bg i dodju dobro pripremljeni. mada ne mogu svi poloziti jezik i ostale uslove.

bosanci fino kotiraju, od zanatlija do doktora, ima svega. masa djece studira.

ah, da glavni imam je bosanac, bio prije par godina, nesto ga nema u medijima u zadnje vrijeme.

kradje odjece i sitnica po radnjama - trazioci azila vecinom, afrika i azija.
paladinka

#461 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by paladinka »

Pa naravno da Poljaka ima svugdje , i ima ih puno ( 39 miliona ) , malo je to veca zemlja nego Rumunija, Bugarska, itd...Razlog zasto ima puno Poljaka u Engleskoj je istorijske prirode , za vrijeme 2 Svijetskog rata, kad je bio vazdusni napad na englesku , Englezi su zahvaljujuci poljskim pilotima ( u to vrijeme vrlo priznati u Evropi ) mogli koristiti svoje avione, znaci Englezi su imali avione, ali im je hvalilo pilota ( negdje oko 100 poljski pilota je tada pomoglo engleskoj avijatici ), zbog toga postoji ta neka zahvalnost Poljskoj ( nije oficijalno ) , i nakon raspada komunizma Poljaci su mogli vrlo lako otici za Englesku i dobiti papire.U Njemackoj je ta stvar, da za njemacko drzavljanstvo trebas samo dokazati da ti je neki djed , pradjed, cukundjed bio njemac, a u Poljskoj je zivjelo puno Njemaca koji, da bi se prilagodili, su svoje prezime poslavili, i opet nakon raspada komunizma su trazili Njemacko drzavljanstvo, i isto su i dobili.
uglavnomja

#462 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by uglavnomja »

mislim da je innsomnia napisao da ih je i u francuskoj puno :?
mislim, meni cudno, tamo su magrebljani domaci :D
topcam
Vozim: uzbrdo

#463 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by topcam »

paladinka wrote:Pa naravno da Poljaka ima svugdje , i ima ih puno ( 39 miliona ) , malo je to veca zemlja nego Rumunija, Bugarska, itd...Razlog zasto ima puno Poljaka u Engleskoj je istorijske prirode , za vrijeme 2 Svijetskog rata, kad je bio vazdusni napad na englesku , Englezi su zahvaljujuci poljskim pilotima ( u to vrijeme vrlo priznati u Evropi ) mogli koristiti svoje avione, znaci Englezi su imali avione, ali im je hvalilo pilota ( negdje oko 100 poljski pilota je tada pomoglo engleskoj avijatici ), zbog toga postoji ta neka zahvalnost Poljskoj ( nije oficijalno ) , i nakon raspada komunizma Poljaci su mogli vrlo lako otici za Englesku i dobiti papire.U Njemackoj je ta stvar, da za njemacko drzavljanstvo trebas samo dokazati da ti je neki djed , pradjed, cukundjed bio njemac, a u Poljskoj je zivjelo puno Njemaca koji, da bi se prilagodili, su svoje prezime poslavili, i opet nakon raspada komunizma su trazili Njemacko drzavljanstvo, i isto su i dobili.
Pa kad je ona debela budala kupila DDR, kupila je i sve one koji su krvno vezani sa njemackim ovcarom,
nema veze radi li se o Poljskoj, Rusiji ili nekoj drugoj drzavi.
paladinka

#464 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by paladinka »

Poljaka ima svugdje, jer ih jednostavno ima puno, ali i na svakom nivou, od gradjevine do recimo informatike, puno inzenjera ima itd. Samo jedna osoba kratkog pogleda moze tako degradirati jednu naciju( ono, kao oni su samo lopovi ) Ja poznajem, par rumuna, i mogu ti reci nakon pijanke sa njima, nikad mi novacanik nije hvalio .
Šveđanin

#465 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Šveđanin »

Upoznao sam skoro Somalijca koji se školovao i sad fino radi, i to baš, i prekovremeno. :D

Kaže želja mu je da jednog dana postane doktor i da kupi stan u Östermalmu.

Teško ali ne i nemoguće, al gdje baš nađe to naselje. :D

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4
uglavnomja

#466 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by uglavnomja »

paladinka wrote:Poljaka ima svugdje, jer ih jednostavno ima puno, ali i na svakom nivou, od gradjevine do recimo informatike, puno inzenjera ima itd. Samo jedna osoba kratkog pogleda moze tako degradirati jednu naciju( ono, kao oni su samo lopovi ) Ja poznajem, par rumuna, i mogu ti reci nakon pijanke sa njima, nikad mi novacanik nije hvalio .
ja pricam o statistickim podacima :-)
o tekstovima u novinama, o vijestima, o % nacija u udjelu pijanih vozaca, o ljudima koji su morali zvati druge majstore da im poprave poslije poljaka, o broju poljaka koji rade na crno i spavaju po barakama, kao sardine ...

hebat ga, znam i ja jednog rumuna, super momak, isao sa mnom na kurs ...

i nigdje ne pise svi poljaci, svi rumuni su to i to ... nego pise svi "to i to" su rumuni ili poljaci ...

ps. hvaliti znaci davati nekome pohvalu, pozitivno ga ocjenjivati

Faliti znaci nedostajati :)
paladinka

#467 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by paladinka »

Zasto ste vi pod uticajem tih novina, koji ionako traze samo senzacije, kad iza tih par clanaka ima hiljadu uspjesnih prica?
uglavnomja

#468 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by uglavnomja »

paladinka wrote:Zasto ste vi pod uticajem tih novina, koji ionako traze samo senzacije, kad iza tih par clanaka ima hiljadu uspjesnih prica?

pa tako je to u zivotu, dobri, fini i uspjesni se ne vide :|

oni drugi se vide.

ne citam samo ja novine, citaju ih svi.

i hebat ih, mislim poljake, svaki dan "padne" bar jedan kombi ili caddy sa par hiljada litara pive i par stotina litara zestine ... cigare su nesto ofalile u zadnje vrijeme. neki drugi su ih izgleda preuzeli.

prije pola godine se tako jedan pretovario da mu je pukla osovina na autu, izletio u drugi smjer i ubio covjeka ... :cry:

druge price, sa kursa, jedna sociolog, pa jedan par med. sestra i magistar elektrotehnike, ... eee, o njima niko ne pise, kao ni o meni :-D
uglavnomja

#469 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by uglavnomja »

"Bosna i budućnost" u švedskom parlamentu
"Bosna i budućnost", naziv je seminara koji će 23. novembra biti održan u švedskom parlamentu.

Riječ je o seminaru o BiH, EU integracijama i pomirenju te o tome kako Švedska i EU mogu pomoći.

Organizator skupa je liberalna stranka Folkpartiet liberalerna u saradnji s grupom ALDE u Evropskom parlamentu.
Gost seminara je Jovan Divjak, a učestvovat će i švedski parlamentarac liberalne stranke Folkpartiet liberalerna Fredrik Malm, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Švedske, državni sekretar u Ministarstvu za integraciju Jasenko Selimović i Sumeja Tulić iz organizacije Civil Rights Defenders, Sarajevo.

Nakon seminara uslijedit će druženje uz večeru s bh. organizacijom APU Network, koja okuplja akademike, poduzetnike i umjetnike bosanskohercegovačkog porijekla u Švedskoj.

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... parlamentu

seminar kako da se svecka zakrpi uz pomoc bosne :D :lol:
korisnik101

#470 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by korisnik101 »

Zviz wrote:
Biti na socijali 5-6 godina je nemoguce, a i kad bi ti dopustili prije bi se vratio u BiH nego ovdje bio, jer za te pare si mogao 1999 da zivis ko grof a danas zaboravi. Ovdje su cijene se utrostrucile na preiod iz 1995!.
A jesu li plate rasle ??
Zviz

#471 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Zviz »

korisnik101 wrote:
Zviz wrote:
Biti na socijali 5-6 godina je nemoguce, a i kad bi ti dopustili prije bi se vratio u BiH nego ovdje bio, jer za te pare si mogao 1999 da zivis ko grof a danas zaboravi. Ovdje su cijene se utrostrucile na preiod iz 1995!.
A jesu li plate rasle ??
Ako pitas prosjecnog danca ovdje nema inflacije, ako pogledas cijene hrane recimo 2003 i 2013 sve skuplje za cca. 20-25%
, nije se nikom plata podigla 20% da ga hbes! Ako ti je plata se podigla 10% u tih zadnjih 10 god. bacas sesir u zrak.

Sjecam se na samom pocetku 90ih jedan sok u staklenoj flasi 0,33cl koka kola kostala 2,95kr kupis tri, popijes i vatris flase dobijes jednu dzaba! Znaci popijes 4. Danas mozes al u Q! :D
sanaman

#472 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by sanaman »

Zviz wrote:
Ja sam ralista pa nek misli sta ko zeli. Sto se mene tice nek svi iz BiH budu na invalidskoj penziji, briga me, ja ako hocu mogu sutra naci adresu u London, prebaciti sve sto imam u Lihtenstajn na banku a i dalje poslovati po Danskoj preko Gibraltara = 0% cu placati poreza. Ali nije Dancu bitno jel Meho, Mujo, Semso, Ibro, Anto, Drago, Mile ili Stojan na penziji, nego odakle je taj isti aha iz BiH koliko ih je na tim inavlidskim aha 3/4 = BOSANCI LJENI, BOLESNI, INVALIDI, ONO OVO... ti dodjes iz BiH imas skolu zelis da dobijes Greencard uslove da 1 godinu ili duze trazis posao, ili pokusajes se zaposliti na drugi nacin nebitno = ti ces u registru biti potencialna mina da ces kad tad jahan po sistemu - odnosno da si dosao samo zbog socijale i prijevremenske penzije. A da nepricam sto su svoju vlasitu djecu stavili u polozaj pa se stretiraju da imaju kompleks jer im oba roditelja su mentalno nestablina - posto se genetika prenosi njih ce gledati kao potencilane budale a roditelji zdravi no u silu glume budale.
Evo pitanja, pa da utvrdimo gradivo tj. statistickim podacima provjerimo tvrdnju...jel objektiva ili mozda ipak subkjektivna:

1. Koliko drzavljanja BiH i porijeklom iz BiH zivi u Danskoj?
2. Od tog broja koliko ih koristi danski socijalni sistem?
3. Koliko navedenih korisnika zloupotrebljava sistem tj. koliko ih je izgubilo to pravo jer su ih uhvatili da manipulisu?
4. Koliko drzavljana BiH je deportovano zbog zloupotrebe tog sistema?
5. Koliko je BiH drzavljana evidetirano kao nezaposleno?

Eto, dosta pet pitanja pa da vidimo jel 3/4 onakve kavih ih smatraju.
malsal

#473 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by malsal »

Sanaman, neces zar cinjenicama temu da nam unistavas ?
Zviz

#474 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by Zviz »

sanaman wrote:
Zviz wrote:
Ja sam ralista pa nek misli sta ko zeli. Sto se mene tice nek svi iz BiH budu na invalidskoj penziji, briga me, ja ako hocu mogu sutra naci adresu u London, prebaciti sve sto imam u Lihtenstajn na banku a i dalje poslovati po Danskoj preko Gibraltara = 0% cu placati poreza. Ali nije Dancu bitno jel Meho, Mujo, Semso, Ibro, Anto, Drago, Mile ili Stojan na penziji, nego odakle je taj isti aha iz BiH koliko ih je na tim inavlidskim aha 3/4 = BOSANCI LJENI, BOLESNI, INVALIDI, ONO OVO... ti dodjes iz BiH imas skolu zelis da dobijes Greencard uslove da 1 godinu ili duze trazis posao, ili pokusajes se zaposliti na drugi nacin nebitno = ti ces u registru biti potencialna mina da ces kad tad jahan po sistemu - odnosno da si dosao samo zbog socijale i prijevremenske penzije. A da nepricam sto su svoju vlasitu djecu stavili u polozaj pa se stretiraju da imaju kompleks jer im oba roditelja su mentalno nestablina - posto se genetika prenosi njih ce gledati kao potencilane budale a roditelji zdravi no u silu glume budale.
Evo pitanja, pa da utvrdimo gradivo tj. statistickim podacima provjerimo tvrdnju...jel objektiva ili mozda ipak subkjektivna:

1. Koliko drzavljanja BiH i porijeklom iz BiH zivi u Danskoj?
2. Od tog broja koliko ih koristi danski socijalni sistem?
3. Koliko navedenih korisnika zloupotrebljava sistem tj. koliko ih je izgubilo to pravo jer su ih uhvatili da manipulisu?
4. Koliko drzavljana BiH je deportovano zbog zloupotrebe tog sistema?
5. Koliko je BiH drzavljana evidetirano kao nezaposleno?

Eto, dosta pet pitanja pa da vidimo jel 3/4 onakve kavih ih smatraju.

Ja ti mogu dati tacne podatke samo iz moje opstine (tj. kommune). Bosankog proijeka* je ukupno 258 gradjana

tj rodjenih u BiH koji su dosli u Dansku kao izbjeglice. od 1992 god. Ima i dodatno 17 koji se vode kao Jugosloveni ali to su ljudi koju su dosli nebitno iz koje republike SFRJ prije 1992 god.* nebi tacno znao reci koliko od tih 17 je iz BiH.

Od tih 258. 12 je dobilo dansko drzavljanstvo prije zahtjeva o ispisivanju iz drzavljantsva BiH, 63 ima samo dansko drzavljanstvo a ostali su drzavljani BiH ili neke druge drzave odnosno imaju samo neogranicen boravak u Danskoj.

Danski socialni sistem koristi.

Od 258. Na A-Kasi je 22 osobe, na dagpenge (pretezno studenti - mladji) 18 na kontanthjælp (socijala) 41 osoba. Na bolovanju je 14 osobe. Na poslje-plati (efterløn) je 5 osoba po starom zakonu. Na prijevremneskoj pezniji 79 osoba, a na starackoj penziji 32 osobe. 211 osoba koje nisu u radnom odnosu. 4 osobe nemaju nikakva primanja a nisu uknjizena kao da rade - nego su izgubili ili su nedavno dosli pa su na teretu suparnika. Znaci ukupno 215 osoba. U podatke djeca do 18 godine uracunata.

Sa prijevremenske penzije na kontanthjælp je spalo 8 osam osoba zbog prevare. Kontat hjælp je izbubilo 11 osoba zbog prevara.

Zbog zloupotrebe sistema nije niko deportovan, ali jeste zbog drugih stvari. 17 Bosanca je deportovano (izgubili su boravisnu doszvolu) zbog kriminala. U periodu od 2001 god. do danas. Koliki je tacan boj uhapsenih koju su boravili ilegalno zna samo policija ali - licno znam za 5 slucaja.

Od 258 ako oduzmemo staracke penzije 32 osobe! 226 osoba je za posla. Od njih 14 se vodi na bolovanju sto moze znaciti bolesni, trudni ili duze bolesni traze penziju ali eto recimo da su to sve trudnice koje ce se vratiti na posao. 169 je u nerdanom osnosu, ako oduzmemo 5 na efterløn jer ti su morali raditi pofino godina da bi to postigli u ono vrijeme 164 osobe od 226 je u nrednom odnosu na jedan ili drugi naicn. Znaci u radnom odnosu je 62 osobe.

Eto ti bi ti bilo toliko. Trenutno 72,56% neradi od radno sposobnih i ako smo one na bolovanju kasificirali kao da su u radnom pa ti vidi.
korisnik101

#475 Re: Švedska puca po šavovima - istina ili mit?

Post by korisnik101 »

Zviz wrote:
Eto ti bi ti bilo toliko. Trenutno 72,56% neradi od radno sposobnih i ako smo one na bolovanju kasificirali kao da su u radnom pa ti vidi.

72.56% neradi?
Pametni.
KO bi radio kad je sistem napravljen da se ne mora? :D
Post Reply