jahtopcam wrote:
Pitam se samo zasto si se morao navikavati na red, ko je uredan i u Bosni je uredan.![]()
eto do mene je
jahtopcam wrote:
Pitam se samo zasto si se morao navikavati na red, ko je uredan i u Bosni je uredan.![]()
Ejer du en ejendom i udlandet, skal du betale dansk ejendomsværdiskat af den efter danske regler. Du kan få nedslag i den danske ejendomsværdiskat for den skat, du har betalt til det andet land.uglavnomja wrote:norvezani ne placaju porez na nekretnine u bosni, srb i cg, i nisu ni u cro do 1.7.Zviz wrote:@topcam
Danski zakon o porezu kaze ako zivis u Danskoj nebitno kao Danac ili stranac ako zivis vise od 180 dana u godini (te ako danska dzrava smatra da si vise vezan za Dansku) te ujednako (podrazumjeva se) i koristis se sredstvima koja se finansiraju preko poreza. Duzan si da platis 1 do 3% poreza na sve nekretnine koje imas bilo gdje u svijetu. Duzan si sam da ispunis sta sve imas i platis. Naravno Dansak samo priznaje procijene nekretnina kad njigov taksator izvrsi uvid, osim ako je rijec o Svedskoj.
Tako da neka neko ocvika nekog Bosanca (mada ovo slabo ko zna od nasih) da u BiH ima ono ovo, osoba moze zavrsiti pred sudom i moze biti tuzena za utaju porezaA onda neka ti je BOG na pomoci. Opet kazem moze!
u ostalim eu zemljama - placaju.
Zahvaljujem na odgovoru.Zviz wrote: Ja kad sam dosao u Dansku i poco odmah ici sa dancima u skolu smo samo ja i jedan Cileanac bili stranci, jezik se brzo naucio, iskreno receno ni nepamtim da nisam nikada dance ne razumio po pitanju jezika. Kao djete upijas ko spuzva! Mada nisam ni bio bas malo djete - sto se tice BHS jezika to samo zato sto su roditelji kod kuce pricali inace nebi nista znao, mada iskreno receno ja nisam nista za uvikivati, gramatika sam bi sebi dao nula bodova a naglas na nivou Inzka kako se vec covjek zove. To da sam nasima prevodio je isto mimo svih pravila bilo nasi nisu htjeli da imaju nase da im prevode pa je bilo nesto madzara koji su znali jezik i jedan makedonac, ja sam pukom slucajnoscu uletio u tu sliku nikada nisam ni trazio. Sjecam se kao danas kad je dvoje u nas razred stilo od nasih tj. sto su se ovdje tretirali kao ratne izbjeglice njima je cudno bilo pa cak i njihovim roditeljima da ja recimo sam ono vidjen kao danac, jer nasi ljudi su branili djeci da recimo idu na casove bazena kao zbog mokre kose pa izlazenje vani dok miji meni nisu nista branili nabijem kapu na morku kosu i to je to. Pa cak smo zlai ici jedni kod drugih ono 14-15 godina djeca pyjama party nako vako nikad od te djece nije dolazio na tako nesto. Tako da ja nisam sa nasima skoro i nikakvog kontakta nisam imao. To se i danas vidi ja kad brbljam danski jezik ili moj abraca koji skoro nista neznaju BHS i za koju godinu ce 100% i to malo sto zna zaboraviti, ono danski ide kao da mi je otac i mati Christian i Lotte.
Ja recimo razumije Norveski i Svedski manje vise potpuno da se desiti da nesto neskontam ali kad pono drugacije formuliraju razumim isto i oni kad ja danski brbljam.
https://www.youtube.com/watch?v=VzAdKbrF1rw
Pa Danska kaze ako ste platili porez u svojoj drzavi na nekretninku onda ce tu sumu prebiti. Poenta je da Danska ne priznaje osim Svedske nicije vrijednosti, nego njihov taksator izadje da procijeni. Recimo u BiH vasa nekretnina je procjenjena na 100€ i vi platite recimo 2€ poreza, a dodjete ziviti u Dansku onda ce dasnki taksator otici da procijenei vasu imovinu u BiH to moze biti 200€ da zakljuci i kaze na prvih 150€ placa 1% a na ostalih 50€ 3% znaci porez 1,5 + 1,5% = 3€ prebiju ona 2€ i opet si duzan 1€ Danskoj.salter071 wrote:U vezi sa medjunarodnim ugovorima o ukidanju dvostrukog oporezivanja izmedju EU clanica, kao i izmedju EU i zemalja izvan unije, kao sto su npr. Svicarska, Kanada i Amerika, to je vec prevazilazi nivo unutar-drzavnog oporezivanja, ali Danska prema tim ugovorima ne moze oprezivati zemlje EU ukoliko je vec placen porez na te nekretnine, odnosno zaradu, a cini mi se da su se nedavno i EU i Kanada dogovorili oko nekih trgovackih i poreznih zakona, ali treba vremena da se to sprovede.
Danska moze uvesti porez onim drzavama s kojima nema ugovor o ukidanju dvojnog oporezivanja, a ne znam da li je Bosna jedna od njih. Stvarno se nisam time bavio da bih bio toliko upucen u te zakone.
Zena mog rodjaka je knjigovodja, radi za drzavu, ali porezi za Dansku i medjunarodni porezi su odvojeni, a koliko sam shvatio ne bavi se time, nego radi za drzavu u okviru njihove porezne uprave. Znam da je jadan onaj kome se porezna kontrola natovari na ledja u Danskoj, ali kad je rijec o neplacanju poreza, utaji itd. nije nista lakse ni u bilo kojoj drugoj zapadnoj zemlji, a ni u Bosni.
To je stvar medjudrzavnih ugovora o oporezivanju. Hvala ti sto si iznio ono sto ti znas o tome, a ja ne bih tu ulazio u raspravu, jer nisam dovoljno upucen.Zviz wrote: Pa Danska kaze ako ste platili porez u svojoj drzavi na nekretninku onda ce tu sumu prebiti. Poenta je da Danska ne priznaje osim Svedske nicije vrijednosti, nego njihov taksator izadje da procijeni. Recimo u BiH vasa nekretnina je procjenjena na 100€ i vi platite recimo 2€ poreza, a dodjete ziviti u Dansku onda ce dasnki taksator otici da procijenei vasu imovinu u BiH to moze biti 200€ da zakljuci i kaze na prvih 150€ placa 1% a na ostalih 50€ 3% znaci porez 1,5 + 1,5% = 3€ prebiju ona 2€ i opet si duzan 1€ Danskoj.
Nije to nikakva stvar medjudrzavnih pravila. U Danskoj pise u zakonu ako zivis preko 185 dana ti si vezan vise za Dansku nego za drzavu porijekla. Zaboli neka stvar dance sta kaze zakon u USA, BiH ili Japanu - ti ako neplatis porez mozes biti gonjen za utaju poreza. Ovdje je jeftinije ubiti covjeka bez razloga (iz cista mira) nego utajiti 0,50kr od drzave.salter071 wrote:To je stvar medjudrzavnih ugovora o oporezivanju. Hvala ti sto si iznio ono sto ti znas o tome, a ja ne bih tu ulazio u raspravu, jer nisam dovoljno upucen.Zviz wrote: Pa Danska kaze ako ste platili porez u svojoj drzavi na nekretninku onda ce tu sumu prebiti. Poenta je da Danska ne priznaje osim Svedske nicije vrijednosti, nego njihov taksator izadje da procijeni. Recimo u BiH vasa nekretnina je procjenjena na 100€ i vi platite recimo 2€ poreza, a dodjete ziviti u Dansku onda ce dasnki taksator otici da procijenei vasu imovinu u BiH to moze biti 200€ da zakljuci i kaze na prvih 150€ placa 1% a na ostalih 50€ 3% znaci porez 1,5 + 1,5% = 3€ prebiju ona 2€ i opet si duzan 1€ Danskoj.
Ovo sto si naveo, a posebno za auto, mi je i rodjak govorio. Zalio mi se da je auto preskup u Danskoj.Zviz wrote:
Nije to nikakva stvar medjudrzavnih pravila. U Danskoj pise u zakonu ako zivis preko 185 dana ti si vezan vise za Dansku nego za drzavu porijekla. Zaboli neka stvar dance sta kaze zakon u USA, BiH ili Japanu - ti ako neplatis porez mozes biti gonjen za utaju poreza. Ovdje je jeftinije ubiti covjeka bez razloga (iz cista mira) nego utajiti 0,50kr od drzave.
Moze biti prebijeno tj. ali ti ces uvijek morati nesto platiti jer procjenuje danski taksator kojem je u interesu da platis. Drzava hoce na svaki nacin da dobije para nebitno da li joj pripada ili ne, nebitno na ciji racun i kako. Isto za auta kaze mozes skinuti porez ako ga izvozis a onda kad ispunjavas papire oduzmu 15% od cifre koja je skinuta kao eto toliko kosta da se papir naprave. Ako je Dansak za bilo sta u svijetu strucnjak to je porez. Ovdje je porez BOG I BATINA.
Mislio sam da je broj dana veci od 180 ili duzi od pola godine, bar za dan..Zviz wrote:
Ejer du en ejendom i udlandet, skal du betale dansk ejendomsværdiskat af den efter danske regler. Du kan få nedslag i den danske ejendomsværdiskat for den skat, du har betalt til det andet land.
Ejendomsværdiskatten bliver automatisk indregnet i din almindelige skat, hvis du udfylder oplysningerne på din forskudsopgørelse.
Ejendomsværdi Ejendomsværdiskat
op til 3.040.000 kr. 1 pct. af beløbet
over 3.040.000 kr. 1 pct. af 3.040.000 kr. og 3 pct. af beløbet over 3.040.000 kr.
Nybyggeri, der ikke er færdigt den 1. oktober
Nybyggeri, der ikke er færdigt (efter danske forhold) den 1. oktober, er fritaget for ejendomsværdiskat resten af året og det følgende år.
Nedslag i den danske ejendomsværdiskat
U Danskoj nije bitno da li imas drzavljanstvo ili ne nego gdje vise vremena provodis i gdje drzava (Danska) misli da is vise vezan. Ako si preko 180 dana u Danskoj 100% ce smatrati da si vezan za Dansku!
180 dana je bio zakon, a navodno danas je 185 mada svi kad pricaju govore 180 dana.topcam wrote:Mislio sam da je broj dana veci od 180 ili duzi od pola godine, bar za dan..Zviz wrote:
Ejer du en ejendom i udlandet, skal du betale dansk ejendomsværdiskat af den efter danske regler. Du kan få nedslag i den danske ejendomsværdiskat for den skat, du har betalt til det andet land.
Ejendomsværdiskatten bliver automatisk indregnet i din almindelige skat, hvis du udfylder oplysningerne på din forskudsopgørelse.
Ejendomsværdi Ejendomsværdiskat
op til 3.040.000 kr. 1 pct. af beløbet
over 3.040.000 kr. 1 pct. af 3.040.000 kr. og 3 pct. af beløbet over 3.040.000 kr.
Nybyggeri, der ikke er færdigt den 1. oktober
Nybyggeri, der ikke er færdigt (efter danske forhold) den 1. oktober, er fritaget for ejendomsværdiskat resten af året og det følgende år.
Nedslag i den danske ejendomsværdiskat
U Danskoj nije bitno da li imas drzavljanstvo ili ne nego gdje vise vremena provodis i gdje drzava (Danska) misli da is vise vezan. Ako si preko 180 dana u Danskoj 100% ce smatrati da si vezan za Dansku!
Vidim u sljedecem postu si se popravio. OK.
Ovaj HardTalk show je najobicnije sranje sto BBC ima, inace BBC nezna na mapi koja je koja drzava... pa je tako zadnji put tamo gdje je Ceska pisalo da je Austrija a da i dalje Jugoslavija postoji.amidzazeher wrote:Ovakvima agent Zviz najvise koristi, ovi sto usually tell the truth![]()

Mojne Zvizu idola iz komsiluka dirati...isto tako Zviz obicno govori istinu, ali svoju. Ne voli on te imigrante. Jos ako su iz Bosne...amidzazeher wrote:Kakve to veze ima sto ovaj levat ne zna engleski ili se toliko zbunio da kaze da on obicno govori istinu. Nisu ga oni citirali pa da im nesto ne vjerujem nego covjek sam rekao
Ko zna mozda su i u uskoj saradnjifantom slobode wrote:Mojne Zvizu idola iz komsiluka dirati...isto tako Zviz obicno govori istinu, ali svoju. Ne voli on te imigrante. Jos ako su iz Bosne...amidzazeher wrote:Kakve to veze ima sto ovaj levat ne zna engleski ili se toliko zbunio da kaze da on obicno govori istinu. Nisu ga oni citirali pa da im nesto ne vjerujem nego covjek sam rekao

malsal wrote:Zato sto je Svedska pukla pa se nema sta rec...
Ne diraj mi @Zvizafantom slobode wrote:Molim vas na ovoj temi nije rijec o Svedskoj, to je samo light motiv...Tu je nas ZVIZ...popucao odavno po svim savovima.
Dodir (zene) je i problem, uz naravno stalno posmatranje odredjene manjinske zajednice. Divno je citati njegove intelektualne osvrte.KatarinaKosaca wrote:
Ne diraj mi @Zviza![]()
Nego, Švedska će tek pući u Lisabonu
Neobično iskren Danac koji prezire Bosnu i nema sa njom dodirnih tačaka sem foruma, gdje to volifantom slobode wrote:Dodir (zene) je i problem, uz naravno stalno posmatranje odredjene manjinske zajednice. Divno je citati njegove intelektualne osvrte.