Sta pitaju u ambasadi?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
melb26sa

#51 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by melb26sa »

Prilozi da imas kredit - ako mozes uzeti od banke kakvu potvrdu kada treba da sve otplatis i da redovno otplacujes i to ce ti pomoci jer dokazuje finansijske veze u zemlji.

Ne znam sta bi na fakultetu mogli da ti izdaju - jedino mozda potvrdu koliko imas ispita do diplome??
ANTHRAX

#52 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by ANTHRAX »

melb26sa wrote:Prilozi da imas kredit - ako mozes uzeti od banke kakvu potvrdu kada treba da sve otplatis i da redovno otplacujes i to ce ti pomoci jer dokazuje finansijske veze u zemlji.

Ne znam sta bi na fakultetu mogli da ti izdaju - jedino mozda potvrdu koliko imas ispita do diplome??
Znaci to me moze pogurati, to za kredit? Ono uvijek mislim da ne pomisle da bjezim haha [salim se].. Pa imam ja i to u papirima..
A sto se faxa tice izvadio sam potvrdu sa listom polozenih ispita i potvrda mi je izdata u svrhu nastavka mog skolovanja,
ali njega je bunilo to sto je zadnji ispit polozen 2004. ali je ispit iz IV godine.. Pa ne znam sada sta cu oko toga.. To me malo koci..

Znaci oni svi papiri su u redu da prilozim?
ANTHRAX

#53 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by ANTHRAX »

I da jos ovo.. evo bas mi maloprije brzom postom i dosla ova karta..
Da li je pozeljno i nju priloziti ili je to pogresno shvaceno?

Hvala jos jednom na svemu :)
melb26sa

#54 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by melb26sa »

ANTHRAX wrote:I da jos ovo.. evo bas mi maloprije brzom postom i dosla ova karta..
Da li je pozeljno i nju priloziti ili je to pogresno shvaceno?

Hvala jos jednom na svemu :)

Karta pomaze jer dokazuje da imas sredjen put nazad. Samo ti i ostale papire prilozi sto traze. Sretno.
taca86

#55 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by taca86 »

ANTHRAX wrote:
melb26sa wrote:
ANTHRAX wrote:OK zanima me ovo..
Takodje je vezano za USA vizu dakle neuseljenicku..

Dakle planiram kod djevojke [zivi sa roditeljima] da budem sa njom za novu godinu, precizirano od polovine decembra do polovine januara.. Dakle jedan jedini mjesec..

U prilogu sam imao sve uredno popunjene aplikacije, imao sam potvrdu o stalnom radnom zaposlenju, o iznosu placa u protekla tri mjeseca, imao sam potvrdu i o godisnjem odmoru, i imao sam papir od fakulteta kao potvrdu o nastavku skolovanja, posto sam privremeno odgodio polaganja [a istekao mi je apsolventski staz], sa listom polozenih dosadasnjih ispita.. Zadnji sam ispit polozio 2004. ali svakako namjeravam nastaviti [ ali hajde ti to njemu (konzulu) objasni :) ].. Posto nemam svoju imovinu receno mi je da izvadim kucnu listu i sve to.. Lijepo navedeno da sam finansiram svoj put..
Naravno dobio sam odbijenicu kao to nisu adekvatni dokazi.. U redu..

Sad sam u proceduri prebacivanja stana na sebe, a takodje i auta.. Dakle sada bi imao dokumente da posjedujem tu licnu imovinu.. Takodje sam dobio mail rezervacije avionske karte na kojoj je jasno prikazana ruta letenja tamo i nazad [dali i to da prilozim???], sa fakultetom naravno rijesiti da mi daju opet neku potvrdu da jos fakticki studiram, onda od firme da uzmem originalni ugovor o neodredjenom radnom odnosu tj stalnom zaposlenju i M2 obrazac za to, naravno sa ponovo uredno ispunjenim aplikacijama.. Trebam li neko garantno od nje ili nesto? Ona ima americki pasos, studira i zaposlena je..

Zanima me kakve su mi opet mogucnosti, ima li neko iskustva? Ima li neko savjet..
I mozda zvuci kao glupo pitanje vjerovatno i zvuci, ali jeli samo jedan konzul postoji ili njih ima vise?

Nadam se da cete mi izaci u susret.. zahvaljujem za svaku sugestiju i komentar ili savjet :)
Prilozi sve sto ce ti biti od koristi - e sada jesi ti rekao da posjecujes prijateljicu ili bas djevojku? Ako si rekao djevojku onda konzul ima pravo da posumnja da mozes ostati tamo kao imigrant i zato prave probleme osim ako im ne kazes da zbog njenog i tvog studija u narednom periodu nemate namjeru da se vjencate ili tako nesto. Ako im se pojavis sa dokazom o vlasnistvu nekretnina, M-2 za zaposlenje, rezervacijom karte, pismom poslodavca o duzini trajanja godisnjeg odmora (meni su pisali ta i ta, zaposlena tu i tu, ima xx dana odmora koje zeli da koristi posjetom prijatelja u Americi u tom i tom vremenskom periodu. Mora biti na poslu tog i tog datuma) i slicno.

Ne znam koliko konzula ima, mene ispitivao Paul? Boyd a sad cujem da ima neka nova plavusa (za imigrante) smori ih zena.
Javi ako imas jos pitanja.
Prije svega hvala najljepsa :)
Pa jesam rekao da idem djevojci ono isao sam na iskreno, ali fino sam ono rekao da ona nije mogla zbog studija pa sam odlucio ja da je posjetim, preko nove godine da smo zajedno.. ali tada nisam imao tu rezrevaciju..
A znaci da jasno definiram to za godisnji da mi oni srede kada moram biti nazad.. Super to si mi pomogla..

Dakle slijedeci put bi isao sa svim tim potvrdama s posla o stalnom zaposlenju, originalnim ugovorom o tome, plus m-2 obrazac, potvrda o mjesecnim iznosima plata u protekla tri mjeseca, i ta potvrda o godisnjem odmoru sa definiranim datumom dolaska.. Prilozena dokumentacija o posjedovanju nekretnine na moje ime i eventualno auta.. Prilozim rezervaciju karte na kojoj fino pise datum dolaska i odlaska sa svim rutama, ondaa neki papir sa fakulteta [sta predlazete s obzirom da mi je istekao apsolventski, sta je moguce uzeti?], imacu transkript i njenih predavanja, evenualno pozivnicu od nje, tako su njoj rekli iz njihovog sektora za federalna pitanja da je to kao pozeljno.. I jos ovo, ali me buni, posto imam ovdje jedan kredit koji otplacujem i imam jos najmanje 2 godine, dali i to da prilozim, ili bi to bilo kao negativna informacija? Samo razmisljam o tome? Vas prijedlog?

I naravno ako sam eventualno nesto zaboravio molim vas da me prosvijetlite :)

Zahvalan jos jednom i unaprijed zahvalan za sve sto slijedi :)

HVALA :)
Ja imam samo jedno pitanje, ako neko moze i zna da mi odgovori bila bih veoma zahvalna.
Zanima me ako vas odbiju za americku vizu da li vam odmah vracaju dokumente (pasos) ili isto morate da dodjete sutradan po dokumente ili vam vraca odmah konzul kad vas odbije na razgovoru. Hitno mi je, pa sam svima zahvalna na odg.
sombra

#56 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by sombra »

Ukoliko te odbiju, odmah nakon intervjua ti vracaju dokumente, nema potrebe da ponovo dolazis u ambasadu.
Tako je bilo prije godinu dana, ukoliko se u medjuvremenu nije nesto promijenilo...
krivke

#57 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by krivke »

Za dobijanje austrijske vize kazu mora da se priloze dve biometrijske slike. Gde mogu da dobijem takve slike?? osim ako u ambasadi hoce da slikaju biometrijski ...
vjesticanametli

#58 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by vjesticanametli »

odmah kod ambasade kod onih sto hvataju raju za osiguranje.................samo pitaj njih
ja_cura_

#59 Re: Sta pitaju u ambasadi?

Post by ja_cura_ »

krivke wrote:Za dobijanje austrijske vize kazu mora da se priloze dve biometrijske slike. Gde mogu da dobijem takve slike?? osim ako u ambasadi hoce da slikaju biometrijski ...

biometrijske slike su ti slike, koje su BIJELE pozadine i pretezno su u crno-bijelo-sivim tonovima... svaki fotograf bi trebao da zna, sta znaci biometrijska slika.
Post Reply