Reemigracija
-
zemo_online
#1 Reemigracija
Vozdra raja u dijaspori.Zanima me remigracija i uslovi za istu u zemlji u kojoj zivite?Evo znam da Njemacka nema taj zakon,a Holandija npr. ima.Australija isto nema.
-
AO83
#2 Re: Remigracija
Znam da je glupo pitanje - ali mozes li objasniti sta znaci "remigracija"?test01 wrote:Vozdra raja u dijaspori.Zanima me remigracija i uslovi za istu u zemlji u kojoj zivite?Evo znam da Njemacka nema taj zakon,a Holandija npr. ima.Australija isto nema.
Igram se rijecima i dosao sam u zakljucak da remigracija znaci povratak u zemlju odakle smo dosli?! Ako sam pogodio onda Sjedinjene Americke Drzave nemaju nikakav zakon koji bi povratak imigranta u zemlju rodjenja bio zabranjen.
PS Nisam siguran za Kubu i S Koreju
-
zemo_online
#3 Re: Remigracija
zakon o remigraciji nudi mogucnost povratka u zemlju porijekla ili u zemlju cije drzavljanstvo osoba ima.
zakon ti nudi novcanu naknadu u zemlji u koju si remigrirao.
zakon ti nudi novcanu naknadu u zemlji u koju si remigrirao.
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#4 Re: Remigracija
@test01, ... iz najboljih namjera, ... ispravan termin je Reemigracija. (izvrsit cu ispravku u naslovu teme)
- rajvosa^
#5 Re: Reemigracija
Jel se ti mislis vracat u BiH? Ako je tako najbolje ti je zvato BiH konzulat i raspitat se. Oni bi ti trebali dati tacne informacije.
Znam da ko se "vraca" u HR dobija povratnicku potvrdu i osoba je oslobodjena carina, carinskih tarifa, PDV itd...na sve stvari sto uvozi. E sad te vjerovatno HR ne zanima, al zato zovi BiH konzulat. Nemoj da ja zovem za tebe.
Znam da ko se "vraca" u HR dobija povratnicku potvrdu i osoba je oslobodjena carina, carinskih tarifa, PDV itd...na sve stvari sto uvozi. E sad te vjerovatno HR ne zanima, al zato zovi BiH konzulat. Nemoj da ja zovem za tebe.
- neprilagodjena
#6 Re: Reemigracija
Sto ne odes u opstinu (tu gdje zivis) i tamo se raspitas,ako oni nemaju nista sa tim mozda ti dadnutest01 wrote:Vozdra raja u dijaspori.Zanima me remigracija i uslovi za istu u zemlji u kojoj zivite?Evo znam da Njemacka nema taj zakon,a Holandija npr. ima.Australija isto nema.
savjet gdje da se obratis za pomoc i info.
Znam da u nl dobijes novac kad krenes,neznam koliko (zaboravila sam)
- Maraschino
#7 Re: Reemigracija
ovo je prvo sto Google izbacitest01 wrote:Vozdra raja u dijaspori.Zanima me remigracija i uslovi za istu u zemlji u kojoj zivite?Evo znam da Njemacka nema taj zakon,a Holandija npr. ima.Australija isto nema.
http://bhnl-reemigracija.blogspot.com/
-
Santos
#8 Re: Reemigracija
Prvi uslov naravno dvojno drzavljanstvo.Onda da bi predo za remigraciju moras da imas punih 45 kuka.Kad remigriras dobijas 3 socijale,putni trosak i sve sto uvedes neplacas carinu.Onda na kraju dolazi kolac a to je mjesecna plata tj,ti lezis a ona sama dolazi na racun.Samac dobije negdje oko 400 eura plus 50 za zdravstveno osiguranje.Ta primanja dobijas dok ne riknes.Ako inflacija raste pomoc se takodze povecava.Dakle Remigracija majka.Ovo se odnosi na Holandiju za druge neznam.
- Maraschino
#9 Re: Reemigracija
Prvi uslov naravno nije dvojno drzavljanstvoSantos wrote:Prvi uslov naravno dvojno drzavljanstvo.Onda da bi predo za remigraciju moras da imas punih 45 kuka.Kad remigriras dobijas 3 socijale,putni trosak i sve sto uvedes neplacas carinu.Onda na kraju dolazi kolac a to je mjesecna plata tj,ti lezis a ona sama dolazi na racun.Samac dobije negdje oko 400 eura plus 50 za zdravstveno osiguranje.Ta primanja dobijas dok ne riknes.Ako inflacija raste pomoc se takodze povecava.Dakle Remigracija majka.Ovo se odnosi na Holandiju za druge neznam.
Ako imas dvojno drzavljanstvo ( bracni par) jedno mora ostaviti holandsko a jedno zadrzava koliko hoce. Onaj koji ostavlja udara mu se viza za neogranicen period i broj ulazaka u NL.
Posto je ovo jedna vrsta penzije, nju primas dok ne steknes uslove za '' pravu'' penziju. (Ako sam ja dobro razumio ovaj Holandski jezik).Ta primanja dobijas dok ne riknes
-
Santos
#10 Re: Reemigracija
E pa jebiga nemogu ni ja sve znati ali to je to ,ti si to malo bolje uokvirio.Dakle covjek vam je objasnio,a sad svi opalit remigraciju.Remigracio moja nemoj da se ukines ti,volimo te Bosanci mi.
- Maraschino
#11 Re: Reemigracija
Santos wrote:E pa jebiga nemogu ni ja sve znati ali to je to ,ti si to malo bolje uokvirio.Dakle covjek vam je objasnio,a sad svi opalit remigraciju.Remigracio moja nemoj da se ukines ti,volimo te Bosanci mi.
-
tempora
#12 Re: Reemigracija
Rijec remigracija ( a nikako reemigracija) je prevod za holandsku rijec remigratie koja je izvedena iz dvije rijeci retour ( povratak) i migratie ( migracija). Ovaj zakon i rijec ( koja se do sada nije mijenjala- a evo valjda uz pomoc BiH platforme dobila i novi naziv
) podrazumijevao je prvobitno povratak migranata ( a potom i njihove potomke) u zemlje porijekla, a docnije i recimo azilante i izbjeglice koji se zele posluziti ovim zakonom kako bi se vratili u maticu ili u neku od zemalja koja bi ih htjela primiti.
Koliko mi je poznato, ovaj zakon ne postoji u drugim zemljama i nema ga zasigurno u zemljama koje nemaju "jak" socijalni sistem. Ovim zakonom, zemlja rasterecuje ( vec preoptereceni- kako kazu) socijalni sistem te je drzavi Holandiji zasigurno u interesu da odrzi ovaj zakon. Iako je bilo govora o ukidanju ovog zakona ( za vrijeme mandata Ministrice Verdonk- koja se zalagala za ukidanje) , do toga ipak nece doci ( zakon je "poboljsan"-upotpunjen 2000te godine) jer kako vec rekoh, ovaj zakon je u prvenstveno u interesu drzave Holandije.Znaci bojazni nema da ce se ovaj zakon ukidati- iako "glasine" u BiH zajednici na zalost imaju vecu snagu nego malo truda u potrazivanju informacija.
A zasto je isti zakon u interesu Holandije?
Podjimo od toga, da veliki broj migranata, koji su se u ovoj zemlji naselili jos od 60tih godina, nije zasnovalo pravo na recimo penzioni sistem jer niti je uplacivan taj penzioni fond ( od prije par godina zakon "walvis" donosi obavezu uplacivanja radnickih premija sa odredjenim izuzecima za pojedine branse ) - pa stoga drzava mora snositi placanje istog tog penzionog fonda i svih mogucih drugih premija koje su na snazi u ovoj drzavi. S druge strane, veliki broj migranata, dosao je u ovu zemlju kao vec odrasla osoba, cime je zasnivanje radnog odnosa takodje steceno docnije pa time i placanje premija. Mnogi imigranti, danas zive na teretu drzave, sto opet znaci pritisak na socijalni sistem. Pa i time ovaj zakon, koji imigrantima nudi povratak i nadoknadu a istim rasterecuje socijalni sistem -koji je ipak puno skuplji ( kada se izracuna svaka premija i ne samo premija vec i recimo zdravstveni troskovi i sl) nego ova novcana nadoknada.
Koliko mi je poznato, ovaj zakon ne postoji u drugim zemljama i nema ga zasigurno u zemljama koje nemaju "jak" socijalni sistem. Ovim zakonom, zemlja rasterecuje ( vec preoptereceni- kako kazu) socijalni sistem te je drzavi Holandiji zasigurno u interesu da odrzi ovaj zakon. Iako je bilo govora o ukidanju ovog zakona ( za vrijeme mandata Ministrice Verdonk- koja se zalagala za ukidanje) , do toga ipak nece doci ( zakon je "poboljsan"-upotpunjen 2000te godine) jer kako vec rekoh, ovaj zakon je u prvenstveno u interesu drzave Holandije.Znaci bojazni nema da ce se ovaj zakon ukidati- iako "glasine" u BiH zajednici na zalost imaju vecu snagu nego malo truda u potrazivanju informacija.
Podjimo od toga, da veliki broj migranata, koji su se u ovoj zemlji naselili jos od 60tih godina, nije zasnovalo pravo na recimo penzioni sistem jer niti je uplacivan taj penzioni fond ( od prije par godina zakon "walvis" donosi obavezu uplacivanja radnickih premija sa odredjenim izuzecima za pojedine branse ) - pa stoga drzava mora snositi placanje istog tog penzionog fonda i svih mogucih drugih premija koje su na snazi u ovoj drzavi. S druge strane, veliki broj migranata, dosao je u ovu zemlju kao vec odrasla osoba, cime je zasnivanje radnog odnosa takodje steceno docnije pa time i placanje premija. Mnogi imigranti, danas zive na teretu drzave, sto opet znaci pritisak na socijalni sistem. Pa i time ovaj zakon, koji imigrantima nudi povratak i nadoknadu a istim rasterecuje socijalni sistem -koji je ipak puno skuplji ( kada se izracuna svaka premija i ne samo premija vec i recimo zdravstveni troskovi i sl) nego ova novcana nadoknada.
-
AmsterdamA
#13 Re: Reemigracija
Znao sam ko ce se javiti.tempora wrote:Rijec remigracija ( a nikako reemigracija) je prevod za holandsku rijec remigratie koja je izvedena iz dvije rijeci retour ( povratak) i migratie ( migracija). Ovaj zakon i rijec ( koja se do sada nije mijenjala- a evo valjda uz pomoc BiH platforme dobila i novi naziv) podrazumijevao je prvobitno povratak migranata ( a potom i njihove potomke) u zemlje porijekla, a docnije i recimo azilante i izbjeglice koji se zele posluziti ovim zakonom kako bi se vratili u maticu ili u neku od zemalja koja bi ih htjela primiti.
-
Santos
#14 Re: Reemigracija
Mojne sad jos latinskog.Reemigriro ili ga remigriro bitno je da se ne ukine.E sad ja recimo radim imam stalni poso kad remigriras moras biti na nekoj socijali ako hoces remigrirat.Sta treba covjek otkaz dat da bi dobio papire.To mi malo nije jasno ali ima vremena nace se i tu neka mica.
-
tempora
#15 Re: Reemigracija
Santos wrote:Mojne sad jos latinskog.Reemigriro ili ga remigriro bitno je da se ne ukine.E sad ja recimo radim imam stalni poso kad remigriras moras biti na nekoj socijali ako hoces remigrirat.Sta treba covjek otkaz dat da bi dobio papire.To mi malo nije jasno ali ima vremena nace se i tu neka mica.
Nemam namjeru diskutovati o definiciji, jer u narodu se svaka rijec moze koristiti proizvoljno,kako kome odgovara. Bitno je da si upoznat sa zakonom i da isti mozes koristiti kada odlucis tj kada za to dodje vrijeme. Kao sto sam vec rekla, bojazan da ce se ovaj zakon ukinuti trenutno nema osnovu, zbog toga sto ovaj zakon ( izracunato i raportima potvrdjeno) itekako olaksava drzavni budzet. Drzavni je bolje da za tebe placa remigraciju, nego da si joj na teretu kroz subvencije za stanarinu, troskove zdravstva i ostale socijalne pomoci koja je u ovoj drzavi, znas i sam, obavezna. Koliko znam, dok radis nemas prava na koristenje remigracije, znaci trebao bi biti na nekoj vrsti socijalne pomoci, jer je ovaj zakon prvobitno namijenjen nezaposlenim i bolesnim imigrantima, tj ljudima koji na neki nacin opterecuju drzavu kroz socijalne premije.Moze biti da grijesim, ali cini mi se da sam poprilicno upoznata s ovim i slicnim zakonima o imigrantima, sobzirom da to podrucje poznajem sto kroz posao sto kroz studije. Naravno, znas i sam, da se mnoge stvari u ovoj zemlji rapidno mijenjaju, pa aktualiziranje informacija zasigurno nije pretjerivanje nego potreba ( ako ne i duznost) svakog gradjanina. No kada dodje vrijeme za isto, znat ces sto ti je ciniti. NMI ( Nederlandse Migratie Institut) ili SWB ( Sociale Verzekeringsbank) su ustanove koje nude info o remigraciji. U remigraciji imas pravo da radis, bez obzira sto uzivas prava remigracije, tako da ti je buducnost i sa jedne i sa druge strane koliko toliko stabilna. Sretno!
-
naskoo
#16 Re: Reemigracija
pozdrav narode nemogu da nedjem nigdje da procitam kako do holandske vize tamo mi je buduca gospodja trebali bi se vjencati neznam sta je bolje u bih ili tamo dajte molim vas ako neko nesto zna bilo koji legalan ili ilegalan
nacin trebao bi poseti oko tih papira a neznam s koje strane garantno nije problem znam da nije bas ovo teme ovdje u Reemigraciji ali neznam gdje da pisem hvala unaprijed............
-
harka
#17 Re: Reemigracija
po novom holandskom zakonu ti moras prvo u holandskoj ambasadi u BiH danaskoo wrote:pozdrav narode nemogu da nedjem nigdje da procitam kako do holandske vize tamo mi je buduca gospodja trebali bi se vjencati neznam sta je bolje u bih ili tamo dajte molim vas ako neko nesto zna bilo koji legalan ili ilegalannacin trebao bi poseti oko tih papira a neznam s koje strane garantno nije problem znam da nije bas ovo teme ovdje u Reemigraciji ali neznam gdje da pisem hvala unaprijed............
polazes holandski jezik,kulturu i i jos neke tacke poznavanja Holandije.
Sto se tice vjencanja ako to bude u Holandiji moras iz BiH imati rodni list
i da nemas jos koju zenu u BiH.
mislim da se moras vjencati u Holandiji,ali ponavljam neznam tacno.
- piupiu
#18 Re: Reemigracija
Koliko ja znam, u Australiji toga nema, posto se smatra da si ti dosao tu jer zelis da budes tu. Mogu te samo sutnuti nazad ako si dosao na neku privremenu vizu ili bez vize (da trazis azil), staviti u avioncic i poslati kuci ili ti platiti neku 'kompenzaciju' ako ih zbog toga tuzis. Australija i imigrantska zemlja, i ima malo drugaciji sistem razmisljanja od evropskih zemalja. Re-emigracija je u Australiji vise sociolosko i kulturno pitanje -- ljudi koji zele da se vrate kuci zasigurno ne dobijaju nikakvu pomoc od drzave u tu svrhu, jer su vec dobili stalni boravak ili drzavljanstvo i od njih se trazi da se uklope u drustvo, a ne da im se da pomoc da se vrate odakle su dosli. Stavise, kad je neko drzavljanin, a odsutan iz zemlje preko 10 godina, mora cak proci kroz neku proceduru obnove drzavljanstva ponekad. Nek me ispravi neko ko mozda bolje zna.test01 wrote:Vozdra raja u dijaspori.Zanima me remigracija i uslovi za istu u zemlji u kojoj zivite?Evo znam da Njemacka nema taj zakon,a Holandija npr. ima.Australija isto nema.
-
Santos
#19 Re: Reemigracija
Neki vamo dolaze a neki se vec spremaju da odlaze.Sto ti je zivot.Moj ti je savjet dodji malo vidi pa onda odluci.
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
#20 Re: Reemigracija
Postovana moja @tempora, ... ne budi tako kategoricna i iskljuciva. Idemo redom, ....tempora wrote:Rijec remigracija ( a nikako reemigracija)
Covjek je otvorio temu i sve lijepo napisao nasim jezikom. Dakle, ... nije pisao na holandskom jeziku.test01 wrote:Vozdra raja u dijaspori. Zanima me remigracija i uslovi za istu u zemlji u kojoj zivite? Evo znam da Njemacka nema taj zakon, a Holandija npr. ima. Australija isto nema.
U nasem jeziku ispravan termin je reemigracija i nikako drugacije.
Ni jedna ni druga rijec, koje cine tu slozenicu, nisu izvorno holandske.tempora wrote:Rijec remigracija ( a nikako reemigracija) je prevod za holandsku rijec remigratie koja je izvedena iz dvije rijeci retour ( povratak) i migratie ( migracija).
Istina je, ... Holandezi upotrebljavaju taj termin (remigratie) na takav nacin, i to je korektno po pitanju njihovih jezickih normi i regulativa.
Nemas namjeru diskutovati o definiciji, a gore mases prsticem i kategoricno kazes da se nikako ne smije upotrijebiti taj termin. Ne moze se svaka rijec koristiti proizvoljno, ako je rijec leksicki kategorizirana.tempora wrote:Nemam namjeru diskutovati o definiciji, jer u narodu se svaka rijec moze koristiti proizvoljno, kako kome odgovara.
Ustvari, ... moze se koristiti, ali to je onda seljakluk .... kao npr. kod nasih seljaka koji rade u "koperaciji", a jel`... trebalo bi da rade u kooperaciji.
Ili, .... da ti pokusam jos plasticnije pojasniti da si u krivu:
Termin remigracija upotrebljavas da oznacis ponovnu migraciju u bilo kom pravcu.
Termin reemigracija ces upotrijebiti kada zelis reci da se vracas na mjesto iz koga si prvobitno emigrirala.
- rajvosa^
#21 Re: Reemigracija
E nek ste vala dobro obradili rijec "reemigracija" vs. "remigracija".
-
tempora
#22 Re: Reemigracija
Pape, provela sam tri godine na ovoj tematici i jos nisam srela ( iako se oni koji se bave definicijama istoga-nerijeko mimoilaze u istome, no ne toliko koliko mi ti zelis tvrditipape wrote:Postovana moja @tempora, ... ne budi tako kategoricna i iskljuciva. Idemo redom, ....tempora wrote:Rijec remigracija ( a nikako reemigracija)![]()
Covjek je otvorio temu i sve lijepo napisao nasim jezikom. Dakle, ... nije pisao na holandskom jeziku.test01 wrote:Vozdra raja u dijaspori. Zanima me remigracija i uslovi za istu u zemlji u kojoj zivite? Evo znam da Njemacka nema taj zakon, a Holandija npr. ima. Australija isto nema.
U nasem jeziku ispravan termin je reemigracija i nikako drugacije.![]()
Ni jedna ni druga rijec, koje cine tu slozenicu, nisu izvorno holandske.tempora wrote:Rijec remigracija ( a nikako reemigracija) je prevod za holandsku rijec remigratie koja je izvedena iz dvije rijeci retour ( povratak) i migratie ( migracija).
Istina je, ... Holandezi upotrebljavaju taj termin (remigratie) na takav nacin, i to je korektno po pitanju njihovih jezickih normi i regulativa.
Nemas namjeru diskutovati o definiciji, a gore mases prsticem i kategoricno kazes da se nikako ne smije upotrijebiti taj termin. Ne moze se svaka rijec koristiti proizvoljno, ako je rijec leksicki kategorizirana.tempora wrote:Nemam namjeru diskutovati o definiciji, jer u narodu se svaka rijec moze koristiti proizvoljno, kako kome odgovara.
Ustvari, ... moze se koristiti, ali to je onda seljakluk .... kao npr. kod nasih seljaka koji rade u "koperaciji", a jel`... trebalo bi da rade u kooperaciji.
Ili, .... da ti pokusam jos plasticnije pojasniti da si u krivu:
Termin remigracija upotrebljavas da oznacis ponovnu migraciju u bilo kom pravcu.
Termin reemigracija ces upotrijebiti kada zelis reci da se vracas na mjesto iz koga si prvobitno emigrirala.
-
tempora
#23 Re: Reemigracija
Nisam sigurna da sam najbolje razumjela tvoje pitanje, ali ako jesam ti postavljas dva pitanja: kako doci do holandske vize i da li je bolje vjencati se u BiH ili u Holandiji.naskoo wrote:pozdrav narode nemogu da nedjem nigdje da procitam kako do holandske vize tamo mi je buduca gospodja trebali bi se vjencati neznam sta je bolje u bih ili tamo dajte molim vas ako neko nesto zna bilo koji legalan ili ilegalannacin trebao bi poseti oko tih papira a neznam s koje strane garantno nije problem znam da nije bas ovo teme ovdje u Reemigraciji ali neznam gdje da pisem hvala unaprijed............
Da podjemo redom:
http://www.ind.nl : na ovoj stranici tvoja buduca supruga moze pronaci sve potrebne informacije o postojecim kriterijima za tvoj ulazak u zemlju. Ako ne bude dovoljno lijena ( sto je cest slucaj sa nasim ljudima kada su upitanju procedure) nece placati advokata ( cifre za iste zaista nisu smjesne) niti ce slusati rekla-kazala, nego ce se sama informisati o tome sta je potrebno za tvoj ulazak.
Ono sto u ovim procedurama ne stoji a sto IND ( sluzba za imigraciju i naturalizaciju) u odredjenom trenutku procedure potrazuje ( a sto moze usporiti proceduru) su dokazi o vasoj vezi. Znaci u momentu kada si ti ispunio uslove ( a prvobitni uslov je polaganje jezika u zemlji porijekla) a buduca supruga ispunila sve potrebne formulare i prilozila uz njih sve kopije, uz isto treba priloziti jedno popratno pismo u kojem ce ukratko opisati tok vase veze ( recimo datume upoznavanja, susrete, navesti na koji nacin ste komunicirali dok ste bili razdvojeni itd itd ) i uz isto priloziti nekoliko slika i slicno.
Uzeti se ovdje ili dole nema razlike niti utjecaja na vasu proceduru potrazivanja vize. Ukoliko ipak iz ovih ili onih razloga niste sigurni u ono sto morate uraditi ili imate jos pitanja glede istoga, mozes mi se uvijek obratiti preko pp-a. Sretno!
- Maraschino
#24 Re: Reemigracija
i vala vrijeme ti je da se smirisbabyline wrote:(nakon sto sam remigrirala i (re-)remigrirala i onda planirala (re-re)-remigrirati ipak ne bi nista od toga i onda reemigrirah. sada zahvaljujuci definicijama to mogu jasnobabyline wrote:nek su vala, bas vam hvalarajvosa^ wrote:E nek ste vala dobro obradili rijec "reemigracija" vs. "remigracija".ko zna mozda ce mi opet zatrebati jedna ili druga...
![]()
![]()
izraziti)