mamica papucarka wrote:Minnela wrote:tempora wrote:
Ono sto Holandjani prvo imaju obicaj pitati je :sta si? Srbin, Hrvat ili Musliman.Sto mene strasnoooo nervira!!! Pa im onda odrzim lekciju o privatnosti koju oni toliko ljube ili im postavim pitanje da li su oni protestanti, katolici, iz reda Crnih carapa ili sta ti ja znam.
Svedjani bas nisu takvi

...Slabo sta ispituju,jer misle da vec sve znaju

..Sto se tice ovog sta si,oni misle da su svi zavijeni muslimani,a odvijeni

krscani..Najgore ako im pocnes objasnjavati neke stvarii,nikako da shvate

..Puni su predrasuda

..Onda ,Svedjani su haman svi plavi i cim vide da je neko tamniji bjeze od njega na kilometar

jest, jest... i najgore mi je kad me pitaju gdje mi ja marama

I onda tri puta ponove Islam, pa me dobro odmjere ko vele da provjere kako sam obucena

Takvih ljudi ima svuda, pa i u nasem komsiluku-sto ce reci nije do podneblja zasigurno.Ja ne zamjeram ljudima sto ne znaju, tj vec im vise zamjeram nametanje u gore spomenutom primjeru.Holandjani su strasno ljubopitljivi ali takodjer vrlo privrzeni svojoj privatnosti.Stoga ne vidim razloga, zasto bi me neko iz prve trebao pitati sta sam.I opet, sto mene nervira, mozda ne nervira nekog drugog stranca.
Svejedno mi je kad se neko zabezekne na moje porijeklo, kao sto mi je postalo svejedno i stalno preispitivanje moga identiteta od strane drugih.
Veliki broj Holandjana zna recimo da se desila Srebrenica, jer je tome poklonjena velika medijska paznja.Mimo toga,dva puta je kabinet Holandije bio u krizi zbog BiH ( ako cemo zanemariti cinjenicu da se radi o apstrakciji tj politickom cirkusu) -pa su mnogi ljudi upoznati sa postojanjem BiH, tj ako nista znaju kako se zemlja iz koje ja dolazim zove.
Prilikom svoga prvog studija ovdje, bila sam jedini stranac, plus izbjeglica, u razredu, zbog cega su moje kolege pokazivale sazaljenje i trcale zamnom da me pitaju kako mi je i sta mi je, zbog cega sam se osjecala strasno nelagodno.Pa sam jedno vrijeme tvrdila da sam sa Kube, a da mi je Fidel Kastro ujak-sto je prolazilo mnogo lakse, nego prica o BiH.
No i moju su mamu po izlazku iz Sarajeva pitali u Hrvatskoj da li je jela miseve i da li jos ima zivih golubova u Sa, sobzirom da je vecina pojedena:s
Sto ce reci, ljudska masta smislja svasta