Razgovori o Bosni

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
mamica papucarka

#1 Razgovori o Bosni

Post by mamica papucarka »

O cemu najcesce pricate kada vas pitaju o Bosni? koja su najcesca pitanja vezana za Bosnu koje vam stranci postavljaju????
Sta najcesce isticete? Sta vas je sokiralo da ljudi ne znaju o vasoj zemlji???

Ja gdje god dodjem mene ispituju sta ovo, kako ovo... Jos idem na nekakav kurs gdje nas je hrpa stranaca, pa nekako vrlo cesto dobijem zadatak da pricam o Bosni. :D Prosli put sam tusila o SFF :D Nisu znali da to postoji. Jedna Mongloijka me pita a gdje je Bosna :roll:
Austrijanci i Englezi nisu znali da imamo tri predsjednika. Napominjem da se radi o obrazovanim ljudima.
Jako ih je interesovala nasa arhitektura. I o tome sam im pricala i drzala ih budnim... Hajte dalje... :roll:
mamica papucarka

besana wrote:Pričaj im o piramidama u Visokom :-D

haha :lol: Vidis to sam zaboravila :lol: A imam fino drustvance, uvijek neke zahebancije :lol:
teletrader

#3 Re: Razgovori o Bosni

Post by teletrader »

mamica papucarka wrote:O cemu najcesce pricate kada vas pitaju o Bosni? koja su najcesca pitanja vezana za Bosnu koje vam stranci postavljaju????

Austrijanci i Englezi nisu znali da imamo tri predsjednika. Napominjem da se radi o obrazovanim ljudima.
Ja mislim da Austrijance interesuje samo jedno pitanje´:
"A kada cete svi vi nazad u B&H da i mi malo dusom dahnemo?"

:D :D :D
onaaaaa

Post by onaaaaa »

Ne interesuje to samo Austrijance vec i Dance, Svede, Norvezane itd :D
mamica papucarka

#5 Re: Razgovori o Bosni

teletrader wrote:
mamica papucarka wrote:O cemu najcesce pricate kada vas pitaju o Bosni? koja su najcesca pitanja vezana za Bosnu koje vam stranci postavljaju????

Ja mislim da Austrijance interesuje samo jedno pitanje´:
"A kada cete svi vi nazad u B&H da i mi malo dusom dahnemo?"

:D :D :D
a ko bi im rinto :D
ne, zaista nemam lose iskustvo kao stranjkinja, medjutim mislim da se oni svi (Evropljani intelektualci)trenutno uce da prihvate strance i integrisu ih u drustvo.

e , sta me je jos iznenadilo. Upoznala sam nekoliko likova koji su radili u Bosni :shock: Jedan tip je bio iz Irana, jedna djevojka iz Poljske i druga iz Slovacke. Radili ko konobari/konobarice (moj muz odmah pita jesam li sigurna da su radili ko konobarice :-) )
mamica papucarka

onaaaaa wrote:Ne interesuje to samo Austrijance vec i Dance, Svede, Norvezane itd :D
Bosnaci su sad najmanji problem (hvala Bogu). Trenutno im je navala Poljaka i Slovaka :oops:
Mahalac

Post by Mahalac »

Pa najvise pricam o povisici plate s njima a oni se opet tada najvise sokiraju jer zaboga prosjecna penzija vam je 300KM, sta hocu ja?, kakvu sad "fucken" povisicu :D jes ti lud kolika je plata doktorima a ti :x bosanski bezobraznik jedan :D
king31

Post by king31 »

Ne znam koliko vi al ja sam se x puta nasao uvrijedjen ko mlada kad neko od stranaca ne zna ovo ili ono o Bosni .
I posle nekoliko godina provedenih u tudjini sam skontao da smo mi malo prepotentni ako ne i malo vise.
Postavljamo im pitanja u stilu " a znas li ti da smo mi imali olimpijadu " ili a znas li ti da mi imamo nobelovca Ivu Andrica itd..."
A sta u stvari mi znamo o ostalima . Ne mislim na zemlju u kojoj zivite trenutno al ti ostali Poljaci , Moldavci , Finci ...itd. sta mi znamo o njima.
Upitajmo se koliko nobelovaca za knjizevnost pored Andrica znamo, gdje su bile ZOI 90-tih itd...Neko gore rece ne znaju da imamo 3 predsjednika, a da li mi znamo kakvo je drzavno uredjenje u Albaniji eto u komsiluku nam je , i ko je predsjednik ....
A hocemo da "oni" znaju sve o Bosni .
Ja sam u skoli ucio da ovo sto mi sad propagiramo se zove Shovinizam !!
eto toliko , a ima bogami jos sta da se kaze...
mamica papucarka

ma nije to bolan :D nego, to je normalan razgovor bez prepucavanja. Tacnije kurs jezika. A ja moram priznat da mi je jako zanimljivo cuti price ostalih o obicajima njihove zemlje .

btw. ja znam locirat Mongoliju :P
king31

Post by king31 »

Ja se izvinjavam ako neko licno shvati ovo sto sam napisao , al ja sam i sebe svrstao u ovo , ovo je moj osvrt na sve to; Bez prepucavanja naravno !
Ovo je i moja autokritika jer sam i sam takav, al sad se malo bolje kontrolisem
:-D :x :-D
visby

Post by visby »

Kažem im onako kako je da me ne bi smatrali lažovom ako kojim slučajem nekad i odu u BiH.
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

prvo im krenem od sebe: ko sam i zasto sam ovdje dosla.
par svojih vlastitih dozivljaja im ispricam (ne svakome, ali koga stvarno interesuje i pita), o nasoj gorkoj sudbini... kad im se srca smeksaju preokrenem temu o nasoj drzavi: klima, polozaj, gradovi/ gradici, sela, odnos medju ljudima, komunikacija medju nama, sta (ne)volimo, sta je dobro a sta je lose u nasoj drzavi (da me ne bi pogresno shvatili, kad o ovome pricam onda to fino uporedujem sa njihovom drzavom, jer ni ovdje nije sve zlatno :oops: ).
i da... pa sam svima onima koji pitaju i koje interesuje nosila i pokazivala slike. dive se prirodnim ljepotama. :)
pun_mjesec

Post by pun_mjesec »

ja prvo odrzim kraci historijski cas, od bogumila pa dosad, sa posebnim osvrtom na agresiju '92. objasnim da su bosanci (ne musilimani) ratovali protiv srba i hrvata (susjedne drzave) tako da odmah razbiju predrasude o gradjanskom ratu.

poslije toga, najvise volim da pricam o svim lijepim mjestima u BiH, od bihaća (rafting, una, pecanje), preko travnika (ivo andrić, vlašić, lutvina kahva), sarajeva (...) pa sve do mostara (most, buna, medjugorje, kravice) i trebinja (vino, med, dubrovnik itd.)

uglavnom svi budu prijatno iznenadjeni (ide me pricha :D)
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

fino im reknem da malo proguglaju
tempora

#15 Re: Razgovori o Bosni

Post by tempora »

Ja gdje god dodjem mene ispituju sta ovo, kako ovo... Jos idem na nekakav kurs gdje nas je hrpa stranaca, pa nekako vrlo cesto dobijem zadatak da pricam o Bosni. :D Prosli put sam tusila o SFF :D Nisu znali da to postoji. Jedna Mongloijka me pita a gdje je Bosna :roll:
Jako ih je interesovala nasa arhitektura. I o tome sam im pricala i drzala ih budnim... Hajte dalje... :roll:
Ono sto Holandjani prvo imaju obicaj pitati je :sta si? Srbin, Hrvat ili Musliman.Sto mene strasnoooo nervira!!! Pa im onda odrzim lekciju o privatnosti koju oni toliko ljube ili im postavim pitanje da li su oni protestanti, katolici, iz reda Crnih carapa ili sta ti ja znam.
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

U zavisnosti s kim pricam ide i moja prica o domovini.

Kada sam tek dosla ovde, jedna me je zena pitala da li smo mi imali Christmas iliti Bozic u mojoj zemlji....a ja odgovorila da nismo, jer je tesko postaviti Bozicno drvce na drugo drvo gdje nam je bila koliba, a i mi djeca bi ga pojeli svakako :roll:. Iako sam joj jednom objasnila da se u mojoj zemlji prica Bosanski jezik, jednom prilikom me je nasla u jednom restoranu dok sam sjedila sa prijateljicom, takodje Bosankom, i rekla sljedece: "odmah sam znala da si ti, cim sam vas cula da pricate Bolivijski" :shock:

Mogla bih reci da je to jedini slucaj akutnog nepoznavanja svijeta oko tebe sto se tice Amera, ostala iskustva su na svu srecu, pozitivna. Interesuje ih sve: nacionalna kuhinja, prirodne ljepote, standard.....sa slika su zakljucili da nam je zemlja prelijepa a i narod je lijep :D .

Rado pricam ako me neko pita....samo me sve manje pitaju, jer sam ovde dugo i manje-vise su pitali ono sto zele da saznaju.
Santos

Post by Santos »

Ja sta im god ispricam oni samo klimaju glavom u prevodu jebe im se ali im valjda nezgodno rec pa ko fol slusaju.
cHupjahalic@

#18 Re: Razgovori o Bosni

Post by cHupjahalic@ »

tempora wrote:Ono sto Holandjani prvo imaju obicaj pitati je :sta si? Srbin, Hrvat ili Musliman.Sto mene strasnoooo nervira!!! Pa im onda odrzim lekciju o privatnosti koju oni toliko ljube ili im postavim pitanje da li su oni protestanti, katolici, iz reda Crnih carapa ili sta ti ja znam.
ista je prica i ovdje samo sto to ovi upakuju fino... vecinom kad se period pred Bozic priblizava ispituju svim glasom ko sam i sta sam, sto i mene stvarno jako nervira.
a da nemaju predrasuda o tome: imaju. :oops:
toliko su ubjedjeni da se sav svijet oko njih vrti - glavobolja me uhvati radi toga.
mamica papucarka

#19 Re: Razgovori o Bosni

Minnela wrote:
tempora wrote:

Ono sto Holandjani prvo imaju obicaj pitati je :sta si? Srbin, Hrvat ili Musliman.Sto mene strasnoooo nervira!!! Pa im onda odrzim lekciju o privatnosti koju oni toliko ljube ili im postavim pitanje da li su oni protestanti, katolici, iz reda Crnih carapa ili sta ti ja znam.
Svedjani bas nisu takvi :-) :D ...Slabo sta ispituju,jer misle da vec sve znaju :D ..Sto se tice ovog sta si,oni misle da su svi zavijeni muslimani,a odvijeni :D krscani..Najgore ako im pocnes objasnjavati neke stvarii,nikako da shvate :-) ..Puni su predrasuda :-) ..Onda ,Svedjani su haman svi plavi i cim vide da je neko tamniji bjeze od njega na kilometar :oops: :D
jest, jest... i najgore mi je kad me pitaju gdje mi ja marama :D I onda tri puta ponove Islam, pa me dobro odmjere ko vele da provjere kako sam obucena :roll:
tempora

#20 Re: Razgovori o Bosni

Post by tempora »

mamica papucarka wrote:
Minnela wrote:
tempora wrote: Ono sto Holandjani prvo imaju obicaj pitati je :sta si? Srbin, Hrvat ili Musliman.Sto mene strasnoooo nervira!!! Pa im onda odrzim lekciju o privatnosti koju oni toliko ljube ili im postavim pitanje da li su oni protestanti, katolici, iz reda Crnih carapa ili sta ti ja znam.
Svedjani bas nisu takvi :-) :D ...Slabo sta ispituju,jer misle da vec sve znaju :D ..Sto se tice ovog sta si,oni misle da su svi zavijeni muslimani,a odvijeni :D krscani..Najgore ako im pocnes objasnjavati neke stvarii,nikako da shvate :-) ..Puni su predrasuda :-) ..Onda ,Svedjani su haman svi plavi i cim vide da je neko tamniji bjeze od njega na kilometar :oops: :D
jest, jest... i najgore mi je kad me pitaju gdje mi ja marama :D I onda tri puta ponove Islam, pa me dobro odmjere ko vele da provjere kako sam obucena :roll:

Takvih ljudi ima svuda, pa i u nasem komsiluku-sto ce reci nije do podneblja zasigurno.Ja ne zamjeram ljudima sto ne znaju, tj vec im vise zamjeram nametanje u gore spomenutom primjeru.Holandjani su strasno ljubopitljivi ali takodjer vrlo privrzeni svojoj privatnosti.Stoga ne vidim razloga, zasto bi me neko iz prve trebao pitati sta sam.I opet, sto mene nervira, mozda ne nervira nekog drugog stranca.
Svejedno mi je kad se neko zabezekne na moje porijeklo, kao sto mi je postalo svejedno i stalno preispitivanje moga identiteta od strane drugih.

Veliki broj Holandjana zna recimo da se desila Srebrenica, jer je tome poklonjena velika medijska paznja.Mimo toga,dva puta je kabinet Holandije bio u krizi zbog BiH ( ako cemo zanemariti cinjenicu da se radi o apstrakciji tj politickom cirkusu) -pa su mnogi ljudi upoznati sa postojanjem BiH, tj ako nista znaju kako se zemlja iz koje ja dolazim zove.

Prilikom svoga prvog studija ovdje, bila sam jedini stranac, plus izbjeglica, u razredu, zbog cega su moje kolege pokazivale sazaljenje i trcale zamnom da me pitaju kako mi je i sta mi je, zbog cega sam se osjecala strasno nelagodno.Pa sam jedno vrijeme tvrdila da sam sa Kube, a da mi je Fidel Kastro ujak-sto je prolazilo mnogo lakse, nego prica o BiH.

No i moju su mamu po izlazku iz Sarajeva pitali u Hrvatskoj da li je jela miseve i da li jos ima zivih golubova u Sa, sobzirom da je vecina pojedena:s
Sto ce reci, ljudska masta smislja svasta :)
stari_sarajevski_gospodin

Post by stari_sarajevski_gospodin »

Ja amerikancima pricam kako su bosanci puno pametniji od njih. :razz:
newone

Post by newone »

Hm, Amerikanci......
jedan moj radni kolaga, koji inace prati sve velike sportske dogadjaje, cim je saznao da sam iz Bosne rekao mi je da je pratio Zimske Olimpijske Igre 1984. Jos kada sam mu rekao da sam Sarajlija, njegovom odusevljenju nije bilo kraja. Jos par radnih kolega su iskazali interes o Bosni u smislu kako se to tamo zivi, kakva nam je kuhinja i kakva su nam jela (jer Ameri su velike poguzije i vole strasno mnogo da jedu) i jos par nebitnih sitnica. Uglavnom pocelo je i zavrsilo sa Bosanskom kuhinjom. Jedan me je Amer pitao da li Bosna ima ijedan brand name opstepoznat u Svijetu kao sto recimo Finska ima Nokiu. E tada mi je bilo bas neprijatno jer svjetski poznatog brand name-a osim chevapchicha i pite nemamo. Jedan je jos radni kolega nedavno onako surfao po internetu i nasao je negdje podatak da je Bosna zemlja sa najvecim stepenom korupcije u svijetu pa mi je to onako priopstio. I tada mi je bilo jako neprijatno. I jos mi posalje url poslovnim mailom da i ja to procitam (kao da ja to vec ne znam!!!).
U principu znaju za rat, za Dubrovnik i za SFRJ. Ostalo truba!
Ipak Amerikanci sa kojima se druzim i van officea znaju o Bosni mnogo jer su pokazali interes a ja sam im pricao i pricao i jos uvijek im pricam.
StLouis

#23 Re: Razgovori o Bosni

Post by StLouis »

tempora wrote:
mamica papucarka wrote:
Minnela wrote: Svedjani bas nisu takvi :-) :D ...Slabo sta ispituju,jer misle da vec sve znaju :D ..Sto se tice ovog sta si,oni misle da su svi zavijeni muslimani,a odvijeni :D krscani..Najgore ako im pocnes objasnjavati neke stvarii,nikako da shvate :-) ..Puni su predrasuda :-) ..Onda ,Svedjani su haman svi plavi i cim vide da je neko tamniji bjeze od njega na kilometar :oops: :D

Takvih ljudi ima svuda, pa i u nasem komsiluku-sto ce reci nije do podneblja zasigurno.Ja ne zamjeram ljudima sto ne znaju, tj vec im vise zamjeram nametanje u gore spomenutom primjeru.Holandjani su strasno ljubopitljivi ali takodjer vrlo privrzeni svojoj privatnosti.Stoga ne vidim razloga, zasto bi me neko iz prve trebao pitati sta sam.I opet, sto mene nervira, mozda ne nervira nekog drugog stranca.
Svejedno mi je kad se neko zabezekne na moje porijeklo, kao sto mi je postalo svejedno i stalno preispitivanje moga identiteta od strane drugih.

Veliki broj Holandjana zna recimo da se desila Srebrenica, jer je tome poklonjena velika medijska paznja.Mimo toga,dva puta je kabinet Holandije bio u krizi zbog BiH ( ako cemo zanemariti cinjenicu da se radi o apstrakciji tj politickom cirkusu) -pa su mnogi ljudi upoznati sa postojanjem BiH, tj ako nista znaju kako se zemlja iz koje ja dolazim zove.

Prilikom svoga prvog studija ovdje, bila sam jedini stranac, plus izbjeglica, u razredu, zbog cega su moje kolege pokazivale sazaljenje i trcale zamnom da me pitaju kako mi je i sta mi je, zbog cega sam se osjecala strasno nelagodno.Pa sam jedno vrijeme tvrdila da sam sa Kube, a da mi je Fidel Kastro ujak-sto je prolazilo mnogo lakse, nego prica o BiH.

No i moju su mamu po izlazku iz Sarajeva pitali u Hrvatskoj da li je jela miseve i da li jos ima zivih golubova u Sa, sobzirom da je vecina pojedena:s
Sto ce reci, ljudska masta smislja svasta :)

mene su pitali da li mi jedemo pse i macke :D ovo me je isprovociralo i rekao sam da jedemo i da moj stari pravi najbolji catburger :lol: ajme uzbune :D jednom sam rekao grupi nekakvih konzervativnih VjerniKA :D da ne vjerujem u nista i zamalo sam na*ebao...uglavnom, mala je razlika od njih ovdje i vas i nas tamo :D

kada kazes da si iz bosne neki to prevedu iz bostona...you from boston? :D no, boston, bazniaaa...ahaaa...bazniaaa, russia :D there you go :-)

sve u svemu uvijek im nahvalim nasu zemlju i obavezno napomenem da je zemlja skoro pa ociscena od mina i da je rat prestao skoro vise od decenije :-)
nexo

Post by nexo »

........
Last edited by nexo on 08/07/2010 19:30, edited 1 time in total.
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

evo jos jedan primjer kakva pitanja nasi ljudi mogu dobiti - zbog situacije takva kakva jeste na nasim prostorima.

prije par godina sam bila pozvana na razgovor sa sefom, gdje mi je osoba rekla: "znate da imamo jedno slobodno radno mjesto, jedna osoba koja je porijeklom iz srbije je poslao/la molbu. razmatrali smo je i zakljucili da je osoba jedna od aktuelnih. sta ako tu osobu zaposlimo? kako ces se ti osjecati? interesuje nas jer tebe poznajemo i znamo ko si, sta si, a o toj osobi ne znamo nista (ovdje se mislilo na politicku opredjeljenost i pogled na druge)".

moj je odgovor na to bio: "ja ne vidim nista lose u tome ako ta osoba dobije radno mjesto ovdje ako je kvalifikovana za ovaj posao. zamislite da Vas ja sada upitam da li vi krivite i optuzujete sve i jednog njemca u vezi 2. svjetskog rata".
Post Reply