Put u Japan

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Hairli Merak

#1 Put u Japan

Post by Hairli Merak »

Pozdrav svima,

Zanima me da li neko sa foruma ima iskustva sa putovanjima u Japan. Htio bih sljedeće godine otići u Japan (prvenstveno Tokyo i Kyoto) pa me zanima situacija oko cijene avionske karte, iz kojeg grada se najviše isplati ići, cijene smještaja, transporta i života tamo, i slično. Znam da je jako skupo ali pitam se ima li ikakvih prihvatljivijih solucija. Mogao bih za taj put odvojiti sveukupno nekih 7000 KM (plus-minus).

Znam da je nama nažalost još uvijek potrebna viza pa me interesuje da li je teško dobiti i da li je potrebna prethodna rezervacija smještaja i avionskih karata prije vađenja vize, jer se sigurno isplati kupiti avionsku kartu ranije, a bojim se da ne kupim kartu a nakon toga ne dobijem vizu.

Ukoliko je neko od forumaša bio u Japanu, svako iskustvo bi bilo i više nego dobrodošlo. Hvala unaprijed :)
otherside

#2 Re: Put u Japan

Post by otherside »

bila sam ja prije 3 godine.
avionska karta je kostala oko 2000 KM, vizu sam dobila za 48 sati, potrebna je rezervacija hotela u kojem ces odsjesti (eventualno adresa domacina ukoliko ides u privatnu posjetu), kupljena avionska karta na uvid, stanje na racunu - izvodi iz banke za zadnja 3 mjeseca, potvrda da si u stalnom radnom odnosu.
prije dobijanja vize obavis neki kratki razgovor sa uposlenikom ambasade (engleski im je katastrofa :D )
ja sam bila nekih 10-ak dana u tokiju sa dragim. ne znam tacno koliko smo ukupno novca potrosili ali u totalu je bilo sigurno preko 10.000 KM (sa avionskim kartama). sjecam se da smo u nekom restoranu veceru platili 200 eura :shock:
jest bio kao ekskluzivni restoran ali cijena je boli glava :-)
inace, tokio je ako ne najskuplji onda sigurno medju 3 najskuplja grada na svijetu.
za smjestaj pogledaj malo tripadvisor, tamo je bilo finih prijedloga.
i prije puta obavezno nabavi neki vodic za tokio jer ce ti glava eksplodirati ako krenes "grlom u jagode" :D
nasi telefoni su u japanu neupotrebljivi tako da mozes zaboraviti na komunikaciju sa svojim mobilnim aparatom.
znam da je ovo samo kap u moru informacija koje te interesuju ali i meni je dosta toga izlapilo pa ti pitaj a ja cu ti rado odgovoriti ako se budem mogla sjetiti :wink:
Hairli Merak

#3 Re: Put u Japan

Post by Hairli Merak »

otherside wrote:bila sam ja prije 3 godine.
avionska karta je kostala oko 2000 KM, vizu sam dobila za 48 sati, potrebna je rezervacija hotela u kojem ces odsjesti (eventualno adresa domacina ukoliko ides u privatnu posjetu), kupljena avionska karta na uvid, stanje na racunu - izvodi iz banke za zadnja 3 mjeseca, potvrda da si u stalnom radnom odnosu.
prije dobijanja vize obavis neki kratki razgovor sa uposlenikom ambasade (engleski im je katastrofa :D )
ja sam bila nekih 10-ak dana u tokiju sa dragim. ne znam tacno koliko smo ukupno novca potrosili ali u totalu je bilo sigurno preko 10.000 KM (sa avionskim kartama). sjecam se da smo u nekom restoranu veceru platili 200 eura :shock:
jest bio kao ekskluzivni restoran ali cijena je boli glava :-)
inace, tokio je ako ne najskuplji onda sigurno medju 3 najskuplja grada na svijetu.
za smjestaj pogledaj malo tripadvisor, tamo je bilo finih prijedloga.
i prije puta obavezno nabavi neki vodic za tokio jer ce ti glava eksplodirati ako krenes "grlom u jagode" :D
nasi telefoni su u japanu neupotrebljivi tako da mozes zaboraviti na komunikaciju sa svojim mobilnim aparatom.
znam da je ovo samo kap u moru informacija koje te interesuju ali i meni je dosta toga izlapilo pa ti pitaj a ja cu ti rado odgovoriti ako se budem mogla sjetiti :wink:
Hvala ti puno na postu! :) Puno mi je pomogao, jer tek počinjem dobijati neku konkretnu sliku. Čuo sam da GSM tamo ne radi, no uz Skype to nije problem. Ako ste vi potrošili zajedno preko 10 000 KM onda bi ovo trebalo biti dovoljno za jednu osobu. :D

Ako nije problem, pitao bih te još par stvari :)

Da li ste letili iz Sarajeva ili preko Zagreba, Beograda? Jeste li kartu kupili mnogo prije putovanja?
Vi ste bili u hotelu? Koliko ranije ste rezervisali sobu? Kako se Japanci inače odnose prema strancima?
Na kojem ste jeziku tamo pričali? Engleski mi je dobar ali znam da Japanci i ne barataju baš uspješno sa njim pa sam počeo učiti neke osnove Japanskog. No za manje od godinu dana teško da mogu i napola tečno pričati, više će to biti neko nabadanje.
Hvala unaprijed i izvini ako te peglam puno :)
Last edited by Hairli Merak on 10/08/2013 18:10, edited 1 time in total.
seshat

#4 Re: Put u Japan

Post by seshat »

Idem i ja s tobom :D to mi je jedna od jako željenih destihacija za obić, ali niko samnom neće da ide šmrc.
Hairli Merak

#5 Re: Put u Japan

Post by Hairli Merak »

seshat wrote:Idem i ja s tobom :D to mi je jedna od jako željenih destihacija za obić, ali niko samnom neće da ide šmrc.
Skupi pare i samo naprijed :-D Ma i kod mene je ista situacija, niko neće, što je naravno i logično kad je to nehumano skup grad. Ali baš zato sam se nameračio, radije bih jednom u Tokyo nego deset puta u neko mjesto koje me neće fascinirati... Ideš po Evropi a želja za Japanom ostaje godinama. Valjda će se isplatiti štediti cijelu godinu :)
bonkla

#6 Re: Put u Japan

Post by bonkla »

Sretno :thumbup:
seshat

#7 Re: Put u Japan

Post by seshat »

Hairli Merak wrote:
seshat wrote:Idem i ja s tobom :D to mi je jedna od jako željenih destihacija za obić, ali niko samnom neće da ide šmrc.
Skupi pare i samo naprijed :-D Ma i kod mene je ista situacija, niko neće, što je naravno i logično kad je to nehumano skup grad. Ali baš zato sam se nameračio, radije bih jednom u Tokyo nego deset puta u neko mjesto koje me neće fascinirati... Ideš po Evropi a želja za Japanom ostaje godinama. Valjda će se isplatiti štediti cijelu godinu :)
Pare nisu problem, para nema :) ma skupila bih za to, makar grah jela godinu. javljaj kako teku pripreme, karta, smještaj i to. ma Japan je ljubav!
hrle1976

#8 Re: Put u Japan

Post by hrle1976 »

Hairli Merak wrote:Pozdrav svima,

Zanima me da li neko sa foruma ima iskustva sa putovanjima u Japan. Htio bih sljedeće godine otići u Japan (prvenstveno Tokyo i Kyoto) pa me zanima situacija oko cijene avionske karte, iz kojeg grada se najviše isplati ići, cijene smještaja, transporta i života tamo, i slično. Znam da je jako skupo ali pitam se ima li ikakvih prihvatljivijih solucija. Mogao bih za taj put odvojiti sveukupno nekih 7000 KM (plus-minus).

Znam da je nama nažalost još uvijek potrebna viza pa me interesuje da li je teško dobiti i da li je potrebna prethodna rezervacija smještaja i avionskih karata prije vađenja vize, jer se sigurno isplati kupiti avionsku kartu ranije, a bojim se da ne kupim kartu a nakon toga ne dobijem vizu.

Ukoliko je neko od forumaša bio u Japanu, svako iskustvo bi bilo i više nego dobrodošlo. Hvala unaprijed :)

Bio sam u Japanu od 1994 do danas svega 8 puta :D

Najjeftinija ponude iz Kopenhagena ili Helsinija! Znaci SAS ili Finnair

Skupa drzava - nije ni toliko bila 90-ih ko danas. Cijene su dobro zabiberene. Vezano za vizu pojma nemam jer meni nije nikad trebala. Smjestaj hotel - cijene su na nivou kao da ides u NYC ili London. Koliko para toliko muzike. Zavisi sta ces tamo raditi, jer vako mi je tesko pisati jer neznam sta tebe iskljucivo zanima?
Kurent

#9 Re: Put u Japan

Post by Kurent »

I ja idem uskoro, po prvi put, pa da se pribiljezim. :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#10 Re: Put u Japan

Post by Velkoski »

gOnjaj gejše
putnik29

#11 Re: Put u Japan

Post by putnik29 »

Ja sam bio prije 3 sedmice. GSM radi normalno samo pazi na roaming.
otherside

#12 Re: Put u Japan

Post by otherside »

letili smo iz sarajeva sa lufthansom. avionske karte kupljene nekih 20-ak dana prije putovanja, hotel bukiran mjesec dana unaprijed. bili smo smjesteni u Oakwood Apartments Shinjuku Tokyo, toplo preporucujem.
u pitanju je vrlo lijep i moderan dio tokya sa odlicnom konekcijom (doduse, cijeli tokyo ima odlicnu konekciju :lol: ) a apartmani su moderni i cijenom pristupacni. pogledaj na netu.
japanci su divni u svakom pogledu...srdacni, usluzni, precizni, kod njih nema fule.
komunicirali smo iskljucivo na engleskom ali i pored mase poteskoca oni nadju uvijek nacin da ti pomognu u svakoj situaciji.
metro mreza je sigurno najkomplikovanija na svijetu i zato moras dobro upregnuti mozak gdje god krenes :D
ja sam dragog stalno cvrsto drzala za ruku i imala strasan strah da cu se izgubiti, pogotovo u onim stampedima metroa :D
mi smo isto planirali otici i u kyoto ali za tih 10 dana nismo spjeli vidjeti ni 10-ti dio tokya i bilo nam je zao otici bilo gdje drugo.
putovanje u tokyo je jedna neopisiva avantura koja je totalno uticala na nase zivote, zaljubili smo se u tokyo i u pocetku kontali da se preselimo tamo (luda mastanja) :D definitivno planiramo ponovno putovanje jer tokyo/japan je posebna prica, pravo putovanje u buducnost i otkrivanje novog svijeta :wink:
quarterback

#13 Re: Put u Japan

Post by quarterback »

meni se opet ide u Japan... :lol:
lys

#14 Re: Put u Japan

Post by lys »

Ja sam trenutno u Japanu. Dolazim svakih 3 mjeseca, ali kako letim iz Vijetnama, ne mogu ti pomoci sto se tice karata. Japan jeste skup, ali se moze snaci... Primjera radi:

autobus od Narite aerodroma do Tokija : 30 eura
Voz - shinkansen Tokyo - Kyoto 300 eur povratna
Smjestaj u Kyotu (japanski stil, spavas na podu (futon) sa privatnim kupatilom 100 eura sa doruckom.
Mozes jesti u lokalnim "ascinicama" za 10- 20 eura

Ako te nesto konkretno interesuje u vezi obilaska Tokija i Kjota, javi.
pojedinac

#15 Re: Put u Japan

Post by pojedinac »

lys wrote:Ja sam trenutno u Japanu.
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/japan ... /120930025

Skloni se ti na sigurno da te orkan ne odnese.
Hairli Merak

#16 Re: Put u Japan

Post by Hairli Merak »

Hvala vam svima mnogo na komentarima! Dosta ste mi pomogli. :)
Kada budem i ja više istražio, postaviću ovdje bilješke za sve ostale koji također imaju želju da putuju u Japan. Tada će biti vjerovatno još specifičnijih pitanja. :)
Zavisi sta ces tamo raditi, jer vako mi je tesko pisati jer neznam sta tebe iskljucivo zanima?
Pošto sam planirao ići tek idućeg ljeta, nisam odredio šta ću tačno raditi ali ću sigurno napraviti konkretan plan. Prvenstveno me je interesovalo da li se uopće može tamo normalno otići zbog visokih cijena i vize ali sad kad vidim da su ljudi išli, ostalo će se srediti.
Post Reply