Povratak u BiH?
-
Gray
#801 Re: Povratak u BiH?
Ja u dijaspori, od raje do 30 godina, znam dvoje opernih pjevača - profesora muzičkog, doktora matematike, nekoliko inžinjera, magistra građevine, učitelja historije, project managera u vodećoj svjetskoj firmi, itd... dakle od "druge generacije" (mada su svi rođeni u BiH, ali su kao djeca došli ovdje) niko ni ne čisti.
-
xyzz3
#802 Re: Povratak u BiH?
evo da ja nesto kazem u ove teme.
citao sam zadnjih 3 sata sve vase postove ovdje,,, i primjetio sam tri razlicita tabora:
1. tabor: Cvrsti zagovornici PROTIV povratka - to su Vox-Populi , Jefferson, Ihuseino, Detroit Mercy (obrazovani ljudi koji su izgradili solidan zivot u dijaspori ali njihova odluka nevracanja NIJE samo ekonomske prirode )
2. tabor: Cvrsti zagovornici ZA povratak - Havana, Katarina, ZeDino ( dijasporci koji su se vratili i imaju solidan zivot u BiH. ljudi pricaju iz vlastitog iskustva)
3. tabor: Ogorceni ljudi u BiH. mladji ljudi koji ne vide buducnost u BiH. koji su obrazovani ali pak nemaju veze ili srece da nadju to sto traze. ti ljudi trebaju ici vani u sto brzem roku.
citao sam zadnjih 3 sata sve vase postove ovdje,,, i primjetio sam tri razlicita tabora:
1. tabor: Cvrsti zagovornici PROTIV povratka - to su Vox-Populi , Jefferson, Ihuseino, Detroit Mercy (obrazovani ljudi koji su izgradili solidan zivot u dijaspori ali njihova odluka nevracanja NIJE samo ekonomske prirode )
2. tabor: Cvrsti zagovornici ZA povratak - Havana, Katarina, ZeDino ( dijasporci koji su se vratili i imaju solidan zivot u BiH. ljudi pricaju iz vlastitog iskustva)
3. tabor: Ogorceni ljudi u BiH. mladji ljudi koji ne vide buducnost u BiH. koji su obrazovani ali pak nemaju veze ili srece da nadju to sto traze. ti ljudi trebaju ici vani u sto brzem roku.
-
djani s
#803 Re: Povratak u BiH?
Da se pozitivna energija iz inostranstva spoji sa pozitivnom energijom u BiH ( koje ima itekako ), to bi bio kao jak, povoljan vjetar u jedra nase Bosne i Hercegovine. Nas problem je svijest i nista drugo. Ni jedna nacija nije bolja niti gora od nase. Samo neki vise rade na toj svijesti koja je, kako se meni cini, cest objekat ignorisanja pa i izrugivanja u BiH.
-
xyzz3
#804 Re: Povratak u BiH?
@djani,
nisu svi pozitivni u dijaspori.
ja bih rekao oko 10% su pozitivni,, 50% je onako ravnodusno (bolje tu nego nazad jer se boje goreg) i 40% apsolutno negativni.
ja bih rekao oko 10% su pozitivni,, 50% je onako ravnodusno (bolje tu nego nazad jer se boje goreg) i 40% apsolutno negativni.
- ljubav_aha
#805 Re: Povratak u BiH?
iz koje se statistickog zavoda javljasxyzz3 wrote:@djani,
-
xyzz3
#806 Re: Povratak u BiH?
da,, ljubav_aha ( ti takodje spadas u tabor broj 1
)
ja samo vadim zakljucke iz vlastitog iskustva.
zivio sam u americi u 10 razlicitih drzava. dva braka iza sebe (obe sa bosankama) ,, dvoje djece iz ovog zadnjeg braka.
zivio sam u austriji.. u njemackoj se skolovao.(gimnazija) .. nastavio skolovanje u americi.
i ovih skoro dva'est godina dijaspore,, i ljudi sa kojima sam se sretao... = e to je moj zakljucak.. i samo moj
zivio sam u americi u 10 razlicitih drzava. dva braka iza sebe (obe sa bosankama) ,, dvoje djece iz ovog zadnjeg braka.
zivio sam u austriji.. u njemackoj se skolovao.(gimnazija) .. nastavio skolovanje u americi.
i ovih skoro dva'est godina dijaspore,, i ljudi sa kojima sam se sretao... = e to je moj zakljucak.. i samo moj
-
djani s
#807 Re: Povratak u BiH?
Za pocetak je i 10% dovoljnoxyzz3 wrote:@djani,
- ljubav_aha
#808 Re: Povratak u BiH?
u kojim drzavamaxyzz3 wrote:da,, ljubav_aha ( ti takodje spadas u tabor broj 1)
-
xyzz3
#809 Re: Povratak u BiH?
@djani,
tih 10% pozitivnih i nece nikad da se vrati , niti da ima bilo sta sa BiH.
za njih je amerika, njemacka, kanada - vrh vrha.
oni su toliko ispunjeni sobom i svojom srecom da ih boli racku o BiH i njenim problemima.
zaboravi ti tih 10%
ps..@ ljubav_aha
7 drzava na istocnoj obali i california, iowa,,texas. bio mlad. skolovao se,, i zivio motom: " use, nase, podase",, ;_)
sa familijom (zena,djeca) sam zivio u floridi, georga, virginiji, MA.. NH..i pennsylvania.
oni su toliko ispunjeni sobom i svojom srecom da ih boli racku o BiH i njenim problemima.
zaboravi ti tih 10%
ps..@ ljubav_aha
7 drzava na istocnoj obali i california, iowa,,texas. bio mlad. skolovao se,, i zivio motom: " use, nase, podase",, ;_)
sa familijom (zena,djeca) sam zivio u floridi, georga, virginiji, MA.. NH..i pennsylvania.
- ahuseino
#810 Re: Povratak u BiH?
Ne vjerujem da ih bas zaboli racq. Ne bi se javljali ovdje i isli nazad svako godinu dvije. Mogu ja iz Bosne, ali nece Bosna iz mene... onda dodju neki padobranci ko onaj gore pa me poCjete Dje, sam, s kim sam i kako sam...xyzz3 wrote:@djani,
zaboravi ti tih 10%
ps..@ ljubav_aha
Gdje si ti sada?
Ako si nazad u domovini, kakav je po tvom osjecanju presjek po ovim slicnim kategorijama kuci?
- ljubav_aha
#811 Re: Povratak u BiH?
wowxyzz3 wrote:@ ljubav_aha
-
xyzz3
#812 Re: Povratak u BiH?
@ahuseno,
ima ljudi koji dolaze ovdje da lijece komplekse.
da pljuju na male ljude,.,. kazu, sve tvoje je bezveze,, look at me, ja imam vise..
ja sam bolji, kuratiji,, ljepsi.,.,
a neki i lazu, ,, radi vlastitog ego'a.
ali u principu, ljudi koji su sretni u dijaspori otisli su u tu dijasporu dobrovoljno i razlozi njihovog boravka tamo nisu samo ekonomski.
njima se ne svidja kulturni dio asociran sa BiH,, i pokusavaju ostro da se odstranu njega.
ovdje dodju samo da provociraju..
da pljuju na male ljude,.,. kazu, sve tvoje je bezveze,, look at me, ja imam vise..
ali u principu, ljudi koji su sretni u dijaspori otisli su u tu dijasporu dobrovoljno i razlozi njihovog boravka tamo nisu samo ekonomski.
njima se ne svidja kulturni dio asociran sa BiH,, i pokusavaju ostro da se odstranu njega.
-
xyzz3
#813 Re: Povratak u BiH?
nisam se vratio.. danas zivim sa familijom u massachusetsu,, ali iskreno planiram da se vratim u proljece.
ja sam tu odluko sam napravio,, i nevazno ko sta kaze (dali u BiH ili dijaspori) ja se vracam.
a to radim zbog svoje djece.
ps. ljubav-aha,,
ne mogu generalno sve o svojim iskustvima ovdje ispricat.
trebalo bi mi 5 dana.
ja sam tu odluko sam napravio,, i nevazno ko sta kaze (dali u BiH ili dijaspori) ja se vracam.
ps. ljubav-aha,,
trebalo bi mi 5 dana.
-
MufljuzMali
#814 Re: Povratak u BiH?
1) ja evo prvi nisam otisao dobrovoljnoxyzz3 wrote:@ahuseno,
2) vecinu je nesto natjeralo. rat, ekonomija, manjak perspektive a samo mali broj je otisao bas dobrovoljno
ja bih tvoju recenicu preformulisao da razlozi njihovg ostanka nisu samo ekonomski
kad zivis izmedju 2 kulture imas manje vise dvije opcije. da nisi nigdje kuci, ili da si svugdje kuci. a cim se krenes odlucivati za jednu "stranu" svog identiteta jednostavno trebas tamo i otici.
dosta dijaspore bi rado da ima taj lagani nacin zivota (sto usput nije istina) u bosni sa standardom na zapadu. a to je nemoguce. ljudi dodju za sff i misle to je zivot u bosni. treba provesti par mjeseci i dozivjeti svakodnevnicu i tek onda mozes zrelo prosuditi. ovo naravno vrijedi i u obratnom pravcu.
- ahuseino
#815 Re: Povratak u BiH?
xyzz3 wrote:@ahuseno,
Mislim da si u pravu... djelomicno. Ovaj 'kulturni dio' je veliki dio onga ko sam ja. Ja se nisam kulturno disocirao, i ono sto mi je prije bila nekultura to mi je isto i danas nekultura, druzim se gotovo iskljucivo sa nasima. Ako moram sa Amerikancima hoce mi nesto bit', jednostavno mi to u glavnom bude neka sluzbena situacija - networking. Valjda nisam dovoljno mlad dosao da se potpuno asociram, uklopim i stvorim prijateljstva sa Amerima. Nije mi lose ovdje (ne ureklo se sucur Allahu
P.S. Ovo za kuratije, bolje, ljepse, vise, egoisticno - to smo mi, rijetko sam sreo koji narod da ima vise ove substance.
- vedomedo
#816 Re: Povratak u BiH?
@xyzz3 Da budem iskren raznovrsnije biografije od tvoje do sada nisam procitao. Niko od moje raje u USA(70-tih) se ne misli u skorije vrijeme vracati u BiH. Napisao sam o njima na drugom mjestu, zive luksuzan zivot na kojem
im iskreno zavidim iako bi to za mene bilo previse intenzivno. Sto se tice zena, djece i razvoda
price su slicne tvojoj samo sto ove moje samo cunami iz Kalifornije otjerat moze.
Inace ja sam u EU i bavim se intersantnim poslom kojim u BiH nikada ne bih mogao ali pripremam "teren" za
povratak kada odem u penziju.
im iskreno zavidim iako bi to za mene bilo previse intenzivno. Sto se tice zena, djece i razvoda
price su slicne tvojoj samo sto ove moje samo cunami iz Kalifornije otjerat moze.
Inace ja sam u EU i bavim se intersantnim poslom kojim u BiH nikada ne bih mogao ali pripremam "teren" za
povratak kada odem u penziju.
- ljubav_aha
#817 Re: Povratak u BiH?
razumijem te,ali me intersira,hvalaxyzz3 wrote:nisam se vratio.. danas zivim sa familijom u massachusetsu,, ali iskreno planiram da se vratim u proljece.
ps. ljubav-aha,,
trebalo bi mi 5 dana.
- Jack Be Nimble
#818 Re: Povratak u BiH?
Citajuci ove sve postove, skonta koliko sam se ja uklopio u americki zivot a da ni sam ne znam 
- ljubav_aha
#819 Re: Povratak u BiH?
pa ti rodjen u drugoj polovini 80tihJack Be Nimble wrote:Citajuci ove sve postove, skonta koliko sam se ja uklopio u americki zivot a da ni sam ne znam
- Jack Be Nimble
#820 Re: Povratak u BiH?
Ali nisam dosao ko balavac u Ameriku, imao sam i ja poglede na zivot 'jebes amerikance sa njima nikada' sad imam samo cetiri prijatelja da su nasi. Za sve je fax kriv!ljubav_aha wrote:pa ti rodjen u drugoj polovini 80tihJack Be Nimble wrote:Citajuci ove sve postove, skonta koliko sam se ja uklopio u americki zivot a da ni sam ne znamja ,ahuseino,HAVANA,xyz i jos raje smo iz 70ih
- ljubav_aha
#821 Re: Povratak u BiH?
kakve veze ima faksJack Be Nimble wrote:Ali nisam dosao ko balavac u Ameriku, imao sam i ja poglede na zivot 'jebes amerikance sa njima nikada' sad imam samo cetiri prijatelja da su nasi. Za sve je fax kriv!ljubav_aha wrote:pa ti rodjen u drugoj polovini 80tihJack Be Nimble wrote:Citajuci ove sve postove, skonta koliko sam se ja uklopio u americki zivot a da ni sam ne znamja ,ahuseino,HAVANA,xyz i jos raje smo iz 70ih
- ahuseino
#822 Re: Povratak u BiH?
Do godina je vjeruj.Jack Be Nimble wrote:Ali nisam dosao ko balavac u Ameriku, imao sam i ja poglede na zivot 'jebes amerikance sa njima nikada' sad imam samo cetiri prijatelja da su nasi. Za sve je fax kriv!ljubav_aha wrote:pa ti rodjen u drugoj polovini 80tihJack Be Nimble wrote:Citajuci ove sve postove, skonta koliko sam se ja uklopio u americki zivot a da ni sam ne znamja ,ahuseino,HAVANA,xyz i jos raje smo iz 70ih
Meni je naljepsi period zivota bio prije rata, koji naglo prekinut, kad se poceo auto vozat' ic po moru s rajom itd... pusten s lanca.
Imao si vise vremena da se u nevinijem dobu asimilras.
Nisu mi to pogledi jebes amere, ali eto...
- Jack Be Nimble
#823 Re: Povratak u BiH?
Fax je izbio moj mentalite 'jebes sve sto nije bosansko' priznajem da sam bio glup zbog tog stava. Ali to je bio naj imigratni buntovnik, moje je najljepse, zajebi sve drugoljubav_aha wrote:
kakve veze ima faksrazumijem,ako zivis u gradu gdje je ziasta malo BiH raje,ali ako se zelis druztiti,uvijek postoji sistem ,sport i sl.
Kao sto rece ahuseino mozda je do godina. Borio sam se ko lav da ne budem asimiliran a izgleda se asimilirao da me niko nije pitao zelim li ili ne.
- ljubav_aha
#824 Re: Povratak u BiH?
skuzila sam teJack Be Nimble wrote:Fax je izbio moj mentalite 'jebes sve sto nije bosansko' priznajem da sam bio glup zbog tog stava. Ali to je bio naj imigratni buntovnik, moje je najljepse, zajebi sve drugoljubav_aha wrote:
kakve veze ima faksrazumijem,ako zivis u gradu gdje je ziasta malo BiH raje,ali ako se zelis druztiti,uvijek postoji sistem ,sport i sl.
. Na faxu sam vidio da su amerikanci totalno kul, da su indijci najbolja raja zajedno sa japancima. Na faxu sam prvi put osjetio melting pot, a do tada sam samo bio u nasem krugu od sporta, sjela, zurki itd.
Kao sto rece ahuseino mozda je do godina. Borio sam se ko lav da ne budem asimiliran a izgleda se asimilirao da me niko nije pitao zelim li ili ne.
- HAVANA
#825 Re: Povratak u BiH?
xyzz3 wrote:nisam se vratio.. danas zivim sa familijom u massachusetsu,, ali iskreno planiram da se vratim u proljece.
ps. ljubav-aha,,
trebalo bi mi 5 dana.
Sve primarne i one druge zivotne odluke+ poteze, donosim u saglasnosti sa gospodarom... obicno jutrom, kad se pogledam u ogledalo!