Povratak u BiH?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked

Namjeravam se vratiti u BiH

da
66
36%
ne
86
46%
već sam se vratio/la
33
18%

Total votes: 185

vox-populi

#301 Re: Povratak u BiH?

Post by vox-populi »

Hemel wrote: i obrnuto...
ja kako vidim ti si posebno aktivan na ovoj temi da svakome ko ima plan da se vrati, kazes kako je to individualno, kako je to samo njegova odluka...isto je tako individualno i ostanak na nekoj teritoriji koju moras prihvatiti kao svoju jer si tako sam odlucio.
Naravno da je individualno. Samo ne kontam sta to MORAS prihvatiti da bi ostao zivjeti vani? Sta je to toliko strasno sto se MORA?
Hemel wrote: da bi neko razmisljao o povratku mora prije toga steci uslove da uopste razmislja o tome. ne mozes samo reci ''nosi sve ovo, ja se vracam u bosnu'' . tako bi postupio samo glup covjek koji od gotova pravi veresiju.
da bi neko razmisljao o istinskom povratku mora prije toga imati i drzavljanstvo druge zemlje jer drugacije i nema sta birati. nije isto imati radnu dozvolu i vagati ''je li bolje ovdje ili dolje'' . naravno da je bolje ''ovdje'' raditi ali kada dobijes drzavljanstvo, tada se donosi odluka gdje kosti ostaviti.
prije odluke o povratku covjek mora neke egzistencialne stvari da regulise (krov nad glavom, neka penzija, pokretanje biznisa, skolovanje djece...) pa tek onda odlucuje o povratku.
ja sam to sve gore navedeno obezbijedio i sada JA odlucujem kada cu da se vratim jer sam sebi stvorio uslove za povratak a da je drugacije i ja bi pricao o NEpovratku.
Ti polazis od tacke da se svi zele vratiti, jednog dana. Da su svi dosli vani sa unaprijed definisanim ciljem da se jednog dana vrate. Sto ne mora biti tacno. Ja sam i prije nego sto sam finalno otisao iz BiH znao da se necu vracati.
Hemel wrote: p.s. ja kako vidjeh ti tek sada ulazis u proceduru dobijanja drzavljanstva... :-) ja sam mislio, u najmanju ruku da si rodjen negdje tamo i da ne razmisljas o povratku u neku zemlju sa kojom nemas nista... :D
Ne kontam ovaj dio bas najbolje. U svakom slucaju, da se namjeravam vratiti, ne bih uzimao drzavljanstvo.
Static-X

#302 Re: Povratak u BiH?

Post by Static-X »

vox-populi wrote: U svakom slucaju, da se namjeravam vratiti, ne bih uzimao drzavljanstvo.
:-) ja kad sam ga polago, ovo mi nije ni na pameti bilo. Al opet sve je individualno :lol:
insomniac_90

#303 Re: Povratak u BiH?

Post by insomniac_90 »

ja sam jako fleksibilan i zivio sam vani radi studija ... bilo mi je super ... potpuno sam se uklopio ... samo su mi strasno nedostajali roditelji ... sve ostalo nije bilo bitno ... ponovo idem vani na master ... ljudi ne razumiju da se ljudi adaptiraju na sredinu u kojoj zive ... znaci ne kazem da sam zaboravio bos. (daleko od toga) ali posto sam pricao 24 sata na dan na eng. i nisam imao ni jednog prijatelja bosanca/srbina/hrvata ... ono kad bi se vrati ovdje trebalo mi je nekoliko dana da se prebacim na jezik i da ne koristim OMG i slicno ... bas me je nerviralo kad su mi neki ljudi pricali iza ledja da sam se ufuro i da nesto glumatam ... da se smatram boljim i tako to, a to zaista nije slucaj ... bez obzira gdje me odvedu zivotni puti ... ja cu uvijek bit bosanac i to mi niko nece oduzeti ... smatram da je normalno da ljudi zive u dijaspori i nikad se ne vrate ako je to njihov zivotni izbor ... ali evo citam i vidim kako su neki rodjeni u dijaspori i osjecaju se kao bosanci i to je potpuno normalno ... znaci dok god se u kuci prica bosanski i mama pravi pitu ... to je nasa kultura i tradicija i to nas cini bosancima ... i ne samo to, nego nacin razmisljanja, mentalitet, maniri, nacin odjevanja i sto nekih drugih stvari ... ono volim ja kinesku kuhinju, americku, talijansku nebitno ... ali jedan je osjecaj kad sa svojom porodicom jedem pitu ili bosanski lonac i prezderavam se hljebom i pricamo na nasem (mahalamo izmedju ostalog) ... ja sam tek shvatio koliko sam ja bosanac kad sam upoznao ljude zapadnjake i nacin na koji oni razmisljaju ... u pocetku sam se opirao ... ali onda nakon nekog vremena sam prilagodio svoja razmisljanja ... znaci oni su neoptreceni glupostima ... zive za sebe ... zatvoreni su i cine se hladnima ... ali kada ih bolje upoznas i priblizis im se ... i oni postaju ljudi i vole se zezat i spremni su da se zrtvuju za prijatelje porodicu ... znaci mislim da je najbitnije ostati svoj u cijeloj toj prici i ne truditi se da budes nesto sto nisi ... zadrzati onoga izvornog koliko mozes i prihvatiti ono najbolje od stranaca ... sorry sto sam ovako neorganiziran ... znaci pocnem nes da pisem i onda razmisljam i odlutaju misli negdje ... bog zna gdje ... i onda ponovo nesto napisem i sve tako :-D :-D :-D :-D

a sto se tice zivota u bih ... pa sve zavisi od mogucnosti i emotivnog stanja ... ako ne znam ti kakve pare daju, ali ti se ne osjecas lijepo, onda je bolje se vratiti ... ali ono ako ti se dopada taj zivot u dijaspori i sretan si, zasto ne i ostati
Static-X

#304 Re: Povratak u BiH?

Post by Static-X »

@insomniac odlican post, potpuno se slazem.
insomniac_90

#305 Re: Povratak u BiH?

Post by insomniac_90 »

Static-X wrote:@insomniac odlican post, potpuno se slazem.
thx :)
ljubav_aha

#306 Re: Povratak u BiH?

Post by ljubav_aha »

insomniac_90 wrote:ja sam jako fleksibilan i zivio sam vani radi studija ... bilo mi je super ... potpuno sam se uklopio ... samo su mi strasno nedostajali roditelji ... sve ostalo nije bilo bitno ... ponovo idem vani na master ... ljudi ne razumiju da se ljudi adaptiraju na sredinu u kojoj zive ... znaci ne kazem da sam zaboravio bos. (daleko od toga) ali posto sam pricao 24 sata na dan na eng. i nisam imao ni jednog prijatelja bosanca/srbina/hrvata ... ono kad bi se vrati ovdje trebalo mi je nekoliko dana da se prebacim na jezik i da ne koristim OMG i slicno ... bas me je nerviralo kad su mi neki ljudi pricali iza ledja da sam se ufuro i da nesto glumatam ... da se smatram boljim i tako to, a to zaista nije slucaj ... bez obzira gdje me odvedu zivotni puti ... ja cu uvijek bit bosanac i to mi niko nece oduzeti ... smatram da je normalno da ljudi zive u dijaspori i nikad se ne vrate ako je to njihov zivotni izbor ... ali evo citam i vidim kako su neki rodjeni u dijaspori i osjecaju se kao bosanci i to je potpuno normalno ... znaci dok god se u kuci prica bosanski i mama pravi pitu ... to je nasa kultura i tradicija i to nas cini bosancima ... i ne samo to, nego nacin razmisljanja, mentalitet, maniri, nacin odjevanja i sto nekih drugih stvari ... ono volim ja kinesku kuhinju, americku, talijansku nebitno ... ali jedan je osjecaj kad sa svojom porodicom jedem pitu ili bosanski lonac i prezderavam se hljebom i pricamo na nasem (mahalamo izmedju ostalog) ... ja sam tek shvatio koliko sam ja bosanac kad sam upoznao ljude zapadnjake i nacin na koji oni razmisljaju ... u pocetku sam se opirao ... ali onda nakon nekog vremena sam prilagodio svoja razmisljanja ... znaci oni su neoptreceni glupostima ... zive za sebe ... zatvoreni su i cine se hladnima ... ali kada ih bolje upoznas i priblizis im se ... i oni postaju ljudi i vole se zezat i spremni su da se zrtvuju za prijatelje porodicu ... znaci mislim da je najbitnije ostati svoj u cijeloj toj prici i ne truditi se da budes nesto sto nisi ... zadrzati onoga izvornog koliko mozes i prihvatiti ono najbolje od stranaca ... sorry sto sam ovako neorganiziran ... znaci pocnem nes da pisem i onda razmisljam i odlutaju misli negdje ... bog zna gdje ... i onda ponovo nesto napisem i sve tako :-D :-D :-D :-D

a sto se tice zivota u bih ... pa sve zavisi od mogucnosti i emotivnog stanja ... ako ne znam ti kakve pare daju, ali ti se ne osjecas lijepo, onda je bolje se vratiti ... ali ono ako ti se dopada taj zivot u dijaspori i sretan si, zasto ne i ostati
:thumbup:
ahuseino

#307 Re: Povratak u BiH?

Post by ahuseino »

Hemel wrote:
vox-populi wrote:
Hemel wrote: Ja ne mogu drugi grad u BiH da prihvatim kao svoj a kamoli drugu drzavu sto ne znaci da se brzo ne integrisem bilo gdje.

Sve je to idividualno ali kako mogu da prihvatim nesto kao svoje gdje nisam rodjen, rastao u i sa tim sistemom, prolazio sve sto su prolazili autohtoni stanovnici, ucestvovao u izgradnji, glasao za neke opcije...Ja mislim, da neko zivi i 100 god. da se ne moze osjecati kao ''domaci''. Mislim isto tako da ''mozda'' treca generacija ima pravo i moze da se osjeca kao onaj autohtoni a sve do tada, sami sebe zavaravamo.
Ja danas preselim u Kanadu i od sutra vicem ''ovo je moja domovina''. :D
Dobro si ovo rekao. Samo obrati paznju na ovo sto sam ti boldirao i dobices odgovore kako neko drugi moze stvari vidjeti drugacije.
i obrnuto...
ja kako vidim ti si posebno aktivan na ovoj temi da svakome ko ima plan da se vrati, kazes kako je to individualno, kako je to samo njegova odluka...isto je tako individualno i ostanak na nekoj teritoriji koju moras prihvatiti kao svoju jer si tako sam odlucio.
da bi neko razmisljao o povratku mora prije toga steci uslove da uopste razmislja o tome. ne mozes samo reci ''nosi sve ovo, ja se vracam u bosnu'' . tako bi postupio samo glup covjek koji od gotova pravi veresiju.
da bi neko razmisljao o istinskom povratku mora prije toga imati i drzavljanstvo druge zemlje jer drugacije i nema sta birati. nije isto imati radnu dozvolu i vagati ''je li bolje ovdje ili dolje'' . naravno da je bolje ''ovdje'' raditi ali kada dobijes drzavljanstvo, tada se donosi odluka gdje kosti ostaviti.
prije odluke o povratku covjek mora neke egzistencialne stvari da regulise (krov nad glavom, neka penzija, pokretanje biznisa, skolovanje djece...) pa tek onda odlucuje o povratku.
ja sam to sve gore navedeno obezbijedio i sada JA odlucujem kada cu da se vratim jer sam sebi stvorio uslove za povratak a da je drugacije i ja bi pricao o NEpovratku.

p.s. ja kako vidjeh ti tek sada ulazis u proceduru dobijanja drzavljanstva... :-) ja sam mislio, u najmanju ruku da si rodjen negdje tamo i da ne razmisljas o povratku u neku zemlju sa kojom nemas nista... :D

Vrlo si mi... jednostavan, pragmatican; prihvatas da je jedino gasterbajterska "filozofija" validna - iz jednostavnog razloga sto nisi istinski ni krocio na drugu stranu - ovo je ocigledno, pa ni ne vidis vrijednosti u tome niti priznajes da neko moze biti drugaciji. Nema tebe sta ko ubjedjivati, ti si voljan platit' polovinom svog zivota za svoj san, istrpit to nesto vremena pa da se mozes vratiti tamo gdje ce ti biti lijepo :-) , gdje TI diktiras da ces ostavit' kosti nakon sto stvoris uslove. Ovo mi se u par decenija, ako ne i manje, razlikuje od onog sto kaze religija. Mozda je smrt u stvari rjesenje... 'dust to dust' :D

To patriotsko, nazovi razmisljanje, koje se pretapa i gubi u nostalgiji mi je nesto sto ja INDIVIDUALNO ne prihvatam, a razumijem. Jednostavno je, vrlo.

Patriota nikada vise necu biti, niti ce se meni i jedna drzava zvati DOMOVINOM, u onom smislu gdje VOLIS tu ustanovu. To je nestalo 1991, a ja skonto tek 1996. Od tada do danas sam naucio neke stvari.

Opet sto se tice zivotne filozofije, jebo ti zivot kad se ko iskoristen kondom vratis tam' dje ti je lijepo. Sta ces onda od zivota? Vracaj se odma, ako je to cilj, ova suplja 'kada se stvore uslovi' je zavaravanje sebe, ne sto se tice povratka nego sto se tice zablude i tracenja zivota.
Kontate li vi to?

Broj koraka ti je odbrojan na ovom dunjaluku... pa ti trci. :-)
Hemel

#308 Re: Povratak u BiH?

Post by Hemel »

ahuseino wrote:Vrlo si mi... jednostavan, pragmatican; prihvatas da je jedino gasterbajterska "filozofija" validna - iz jednostavnog razloga sto nisi istinski ni krocio na drugu stranu - ovo je ocigledno, pa ni ne vidis vrijednosti u tome niti priznajes da neko moze biti drugaciji. Nema tebe sta ko ubjedjivati, ti si voljan platit' polovinom svog zivota za svoj san, istrpit to nesto vremena pa da se mozes vratiti tamo gdje ce ti biti lijepo :-) , gdje TI diktiras da ces ostavit' kosti nakon sto stvoris uslove. Ovo mi se u par decenija, ako ne i manje, razlikuje od onog sto kaze religija. Mozda je smrt u stvari rjesenje... 'dust to dust' :D

To patriotsko, nazovi razmisljanje, koje se pretapa i gubi u nostalgiji mi je nesto sto ja INDIVIDUALNO ne prihvatam, a razumijem. Jednostavno je, vrlo.

Patriota nikada vise necu biti, niti ce se meni i jedna drzava zvati DOMOVINOM, u onom smislu gdje VOLIS tu ustanovu. To je nestalo 1991, a ja skonto tek 1996. Od tada do danas sam naucio neke stvari.

Opet sto se tice zivotne filozofije, jebo ti zivot kad se ko iskoristen kondom vratis tam' dje ti je lijepo. Sta ces onda od zivota? Vracaj se odma, ako je to cilj, ova suplja 'kada se stvore uslovi' je zavaravanje sebe, ne sto se tice povratka nego sto se tice zablude i tracenja zivota.
Kontate li vi to?

teska ova polemika... :-)
neka svako radi kako misli da ce biti najbolje. nemam namjeru (kao neki) da nekome namecem nacin zivota, poglede na buducnost...ali znam da je zivot jedan i da ga treba zivjeti. ne bih svoju filozofiju zivota mijenjao za mnoge druge.
bas zato sto je broj koraka odbrojan, te zadnje (a oni su relativni, koliko) zelim da prozivim sa osobama koje me cijene, vole, postuju...a i ja njih. u zavrsnici zivota (koju treba znati odigrati) covjeku ne treba puno, malo paznje, nesto fino pojesti, popiti, druzenje...

zivite kako hocete, vracajte se ako zelite...ja svoje znam.
anonimni clan

#309 Re: Povratak u BiH?

Post by anonimni clan »

Hemel wrote:
ahuseino wrote:Vrlo si mi... jednostavan, pragmatican; prihvatas da je jedino gasterbajterska "filozofija" validna - iz jednostavnog razloga sto nisi istinski ni krocio na drugu stranu - ovo je ocigledno, pa ni ne vidis vrijednosti u tome niti priznajes da neko moze biti drugaciji. Nema tebe sta ko ubjedjivati, ti si voljan platit' polovinom svog zivota za svoj san, istrpit to nesto vremena pa da se mozes vratiti tamo gdje ce ti biti lijepo :-) , gdje TI diktiras da ces ostavit' kosti nakon sto stvoris uslove. Ovo mi se u par decenija, ako ne i manje, razlikuje od onog sto kaze religija. Mozda je smrt u stvari rjesenje... 'dust to dust' :D

Kontate li vi to?

teska ova polemika... :-)
neka svako radi kako misli da ce biti najbolje. nemam namjeru (kao neki) da nekome namecem nacin zivota, poglede na buducnost...ali znam da je zivot jedan i da ga treba zivjeti. ne bih svoju filozofiju zivota mijenjao za mnoge druge.
bas zato sto je broj koraka odbrojan, te zadnje (a oni su relativni, koliko) zelim da prozivim sa osobama koje me cijene, vole, postuju...a i ja njih. u zavrsnici zivota (koju treba znati odigrati) covjeku ne treba puno, malo paznje, nesto fino pojesti, popiti, druzenje...

Heheheh vidim nadolazis........samo...........meni treba malo vise od ...."malo paznje"........ pojesti.............popiti........
Jack Be Nimble

#310 Re: Povratak u BiH?

Post by Jack Be Nimble »

Ima li iko na ovom forumu da se vratio pa da kaze kako je? Ili da se vratio pa petama udarao u guzicu dok je bjezao nazad? Ja znam par ovih koji su otisli a brze se vratili.
vox-populi

#311 Re: Povratak u BiH?

Post by vox-populi »

Jack Be Nimble wrote:Ima li iko na ovom forumu da se vratio pa da kaze kako je? Ili da se vratio pa petama udarao u guzicu dok je bjezao nazad? Ja znam par ovih koji su otisli a brze se vratili.
ima, @HAVANA. I njemu dobro.
pustopoljina

#312 Re: Povratak u BiH?

Post by pustopoljina »

pisala sam o prijateljici koja se vratila i zaposlila u stranoj firmi i tako sam zaradila ban :skoljka: ...bilo joj je dobro.
u medjuvremenu je dala otkaz. radila je vise od dva posla, sefovi su je hvalili, ma bili odusevljeni...plata dobra...medjutim...radila je pravo, pravo puno...kako je znala i kako se u austriji radi, nakon par godina sjela je sa njima i trazila povisicu.
nisu dali.
medjutim...ona je htjela porodicu, djecu...sad je trudna sa drugim. zahvaljujuci muzu ne oskudijevaju ni u cemu, a konta pregledati po hrvatskim stranicama sta se potencira kod EU pristupnih fondova, za sta se najvise daje, da se preorjentise...
nedavno sam bila kuci i standardna prica i usporedba...
na vrh glave joj je neradnika, a s druge strane i sefova koji ne znaju adekvatno nagraditi trud (nisu dzaba otvorili firmu u BiH, a ne u austriji)...na vrh glave joj je neiskrenih ljudi, zavidnih...s druge strane...njeno dijete ima dida, majku, tetku, striceve...njeni su sad stariji i drago joj je da je blizu...prave kucu...
ona se ne misli vracati u austriju.
i isprica mi za curu koja je otisla raditi u sarajevo, i sad grebe da se vrati kako god zna...ne zato sto joj je bilo tesko na poslu...nego zato sto su je pokusavali podmiivati na razne nacine, i kad su skontali da ne ide...poceli joj podmetati "greske". ugl. ta ce se definitivno vratiti.
HAVANA

#313 Re: Povratak u BiH?

Post by HAVANA »

Jack Be Nimble wrote:Ima li iko na ovom forumu da se vratio pa da kaze kako je? Ili da se vratio pa petama udarao u guzicu dok je bjezao nazad? Ja znam par ovih koji su otisli a brze se vratili.

Kao sto sam vec pisao ja sam se vratio i uz sve ludosti ovog sistema meni je dobro.U startu sam znao kakvi problemi me ocekuju u poslu,zivotu...te sam dobro pazio kako eskivirati te probleme,ljude,poslove.Da radim za drugog,nikada se ne bi vratio a neko ko ima odredjeni kapital,zelju,muda...ima ovde izuzetnih prilika.
Ja stvarno od svih ljudi koje znam da su se vratili a nije ih malo...znam samo jednog koji je ponovo otisao.Doduse, svi ovi moji su formirane licnosti u srednjim godinama koji su i vani nesto napravili pa odlucili da se vrate.Generacija koja ga je popusila na svim poljima, uz vjecno od nicega napraviti nesto... i koji bi se snasli da ih sutra gologuze ostavis bilo gdje na svijetu...Pored skole,ulica i rat su najbolja skola...
Mahach

#314 Re: Povratak u BiH?

Post by Mahach »

Znam ja par ljudi koji su se vratili Ali su svi dobili dobre poslove. Plata od 2500 do 4000 km. Njima dobro. Znaci svi imaju svoje. Da im je plata 600 km kao vecini Ne znam da li bi se isto osjecali. Ja gdje god odem osjecam se ko kod kuce jer moje misljenje nije da Sam iz bosne vec da Sam s planete zemlje.
helpdesk

#315 Re: Povratak u BiH?

Post by helpdesk »

HAVANA wrote: Kao sto sam vec pisao ja sam se vratio i uz sve ludosti ovog sistema meni je dobro.U startu sam znao kakvi problemi me ocekuju u poslu,zivotu...te sam dobro pazio kako eskivirati te probleme,ljude,poslove.Da radim za drugog,nikada se ne bi vratio a neko ko ima odredjeni kapital,zelju,muda...ima ovde izuzetnih prilika.
Ja stvarno od svih ljudi koje znam da su se vratili a nije ih malo...znam samo jednog koji je ponovo otisao.Doduse, svi ovi moji su formirane licnosti u srednjim godinama koji su i vani nesto napravili pa odlucili da se vrate.Generacija koja ga je popusila na svim poljima, uz vjecno od nicega napraviti nesto... i koji bi se snasli da ih sutra gologuze ostavis bilo gdje na svijetu...Pored skole,ulica i rat su najbolja skola...
Svaka ti je zlatna. Još 20-tak dana :) . Sitno!!!
Hemel

#316 Re: Povratak u BiH?

Post by Hemel »

anonimni clan wrote:
Hemel wrote: teska ova polemika... :-)
........................................

Heheheh vidim nadolazis........samo...........meni treba malo vise od ...."malo paznje"........ pojesti.............popiti........
opet me uvlacite u polemiku... :-)

gore gdje vidis one plave tacke bio je poduzi tekst koji sam izbrisao zbog duzine. u njemu sam detaljno opisao kako sam dosao vani, o cemu sam odmah poceo razmisljati, sta sam sebi obezbijedio za ''normalan'' povratak i onda slijedi ''zavrsnica''...
Zlata M.

#317 Re: Povratak u BiH?

Post by Zlata M. »

ljubav_aha wrote:
insomniac_90 wrote: znaci mislim da je najbitnije ostati svoj u cijeloj toj prici i ne truditi se da budes nesto sto nisi ... zadrzati onoga izvornog koliko mozes i prihvatiti ono najbolje od stranaca ... sorry sto sam ovako neorganiziran
+1
sarayewo

#318 Re: Povratak u BiH?

Post by sarayewo »

Ja sam se vratio naxon faxa, pa poslije godinu dana ponovo otisao... dijelom zato sto mi se ukazala prilika za dobar posao i karijeru, a vise zbog toga sto mi je supruga strankinja (uslovno receno, iz ex-yu je) pa je imala velikih problema sa zaposlenjem - doduse u to vrijeme jos nije bilo zakona po kojem strani vjencani za drzavljanina BiH imaju pravo na rad.

S druge strane, mladji sam od Havane, bez toliko znanja, iskustva, a i kapitala da sam mogao nesto na svoju ruku kad sam se vratio.

Danas sam stariji, iskusniji, sa nesto kapitala, pravo mi je dobro ovdje gdje sam sa aspekta kvaliteta zivota ali ta musica povratka kuci nikad ne napusta glavu. Hocu li se vratiti i kada, o tom po tom...

Ono sto odgovorno tvrdim je da u BiH nije nemoguce zivjeti i uspjeti, ali i da je shok vratiti se iz nekog organizovanijeg sistema u nas. Shok je bio meni koji sam prije povratka proveo 4 godine u USA, mogu misliti kako je ljudima koji su recimo otisli kao djeca...
exliberal

#319 Re: Povratak u BiH?

Post by exliberal »

insomniac_90 wrote: znaci mislim da je najbitnije ostati svoj u cijeloj toj prici i ne truditi se da budes nesto sto nisi ... zadrzati onoga izvornog koliko mozes i prihvatiti ono najbolje od stranaca ... sorry sto sam ovako neorganiziran
Znas ja kad sam dosao u kanadu sretao sam dosta nasih ljudi koji su se trudili svim silama da izgube akcenat...da pocnu da "zvuce" ko pravi kanadjani.... kontao sam mozda su ljudi u pravu....dok jednom nisam odnio picu jednoj staroj gospoji...i pita me ona odakle sam i ostala suplja...ja samo kontam daj mi pare da bjezim propustam narudjbe ...kad ona tvoj akcent je strasno dobar ...ma rekoh gdje dobar zvucim ko ruska mafija...ne ne to je dio tebe, to nemoj nikad da izgubis...ovo je zemlja imigranata i svako treba da sacuva svoje korjenje...prihvati zakone i obicaje ali nemoj nikad da se izgubis ko indivdua...
Jack Be Nimble

#320 Re: Povratak u BiH?

Post by Jack Be Nimble »

Nikada nisam mogao svatiit nase ljude koji su htjeli da izgube akcent ili nisu htjeli da pricaju na nasem medju Amerikancima. Ako je na poslu, onda ih razumijem, ali nisam ih mogao razumjeti zasto se mora pricati na engleskom u starbaxu.

Naravno da me nervira kada me 99% ljudi pita da li sam Rus zbog akcenta, ali ipak to je nesto moje i to me drzi razlicitim od drugih. Ja sam ovdje vec nekih 15-16 godina i ja sebe vidim kao Amerikanac, nije mi problem da to budem, nakon 7 godina ovdje nekako dobijes taj osjecaj u sebi ti to htjeo ili ne htjeo. Nije bitno odakle dolazis, svi imigranti na kraju imaju taj osjecaj da su Amerikanci. Sto ne bi rekao da je istina za druge zemlje zapada.

A i sto se tice akcenta, koliko god sam se trudio da ga ne izgubim, ja sam ga izgubio. Prije su me prozivali da sam Rus u Americi, a sada kada se vratim na nase prozive prozivaju me Amerikancem :). Ok je to prozivanje, samo mi nekada smeta kada mi kazu da ja tako najmerno pricam, a ja stvarno ne cujem da izgovaram Ch, Sh, DJ, LJ, NJ ista drugacije nego sto sam prije izgovarao.

I u tome lezi jos jedan razlog sto se tice povratka u BiH. Nije tako vazan razlog, ali zna da me iznervira. To dobicavanje prema diaspori.
ljubav_aha

#321 Re: Povratak u BiH?

Post by ljubav_aha »

exliberal wrote:
Znas ja kad sam dosao u kanadu sretao sam dosta nasih ljudi koji su se trudili svim silama da izgube akcenat...da pocnu da "zvuce" ko pravi kanadjani.... kontao sam mozda su ljudi u pravu....dok jednom nisam odnio picu jednoj staroj gospoji...i pita me ona odakle sam i ostala suplja...ja samo kontam daj mi pare da bjezim propustam narudjbe ...kad ona tvoj akcent je strasno dobar ...ma rekoh gdje dobar zvucim ko ruska mafija...ne ne to je dio tebe, to nemoj nikad da izgubis...ovo je zemlja imigranata i svako treba da sacuva svoje korjenje...prihvati zakone i obicaje ali nemoj nikad da se izgubis ko indivdua...

ljubav_aha

#322 Re: Povratak u BiH?

Post by ljubav_aha »

Jack Be Nimble wrote:Nikada nisam mogao svatiit nase ljude koji su htjeli da izgube akcent ili nisu htjeli da pricaju na nasem medju Amerikancima. Ako je na poslu, onda ih razumijem, ali nisam ih mogao razumjeti zasto se mora pricati na engleskom u starbaxu.

Naravno da me nervira kada me 99% ljudi pita da li sam Rus zbog akcenta, ali ipak to je nesto moje i to me drzi razlicitim od drugih. Ja sam ovdje vec nekih 15-16 godina i ja sebe vidim kao Amerikanac, nije mi problem da to budem, nakon 7 godina ovdje nekako dobijes taj osjecaj u sebi ti to htjeo ili ne htjeo. Nije bitno odakle dolazis, svi imigranti na kraju imaju taj osjecaj da su Amerikanci. Sto ne bi rekao da je istina za druge zemlje zapada.

A i sto se tice akcenta, koliko god sam se trudio da ga ne izgubim, ja sam ga izgubio. Prije su me prozivali da sam Rus u Americi, a sada kada se vratim na nase prozive prozivaju me Amerikancem :). Ok je to prozivanje, samo mi nekada smeta kada mi kazu da ja tako najmerno pricam, a ja stvarno ne cujem da izgovaram Ch, Sh, DJ, LJ, NJ ista drugacije nego sto sam prije izgovarao.

I u tome lezi jos jedan razlog sto se tice povratka u BiH. Nije tako vazan razlog, ali zna da me iznervira. To dobicavanje prema diaspori.
to dobacivanje ponekad je simpaticno,vlro je vazno KO i kako ti kaze,sve ostalo nije uopste vazno
Jack Be Nimble

#323 Re: Povratak u BiH?

Post by Jack Be Nimble »

ljubav_aha wrote:
to dobacivanje ponekad je simpaticno,vlro je vazno KO i kako ti kaze,sve ostalo nije uopste vazno
Pa jeste simpaticno je. Pogotovo kada ih nerviraju male sitnice...npr. kada kazem Jula 10-tog, umjesto 10-tog Jula. Ili kada nesto bukvalno prevedem i onda bude ono 'sto se foliras ko amerikanac'. To je simpaticno.

Ali kada ti kazu 'zasto se uopste vracas, pobjegao si i takvi nam ne trebaju'. Ali najgora mi je ona kada im kazem odakle sam rodom i onda bude 'pa vi ste samo bjezali, takve ne trebamo u SA'. Takve izreke znaju ici na zivce, ali opet vidim citavu sliku. U Americi niko mi nikada nije tako nesto rekao, u BiH dovoljno je da mi jedna osoba to kaze i da uzmem kofer i pravac Hrvatska i Srbija, jer u tim drzavama ne moram da glumim da sam ovo ili ono.
ljubav_aha

#324 Re: Povratak u BiH?

Post by ljubav_aha »

Jack Be Nimble wrote:
ljubav_aha wrote:
Pa jeste simpaticno je. Pogotovo kada ih nerviraju male sitnice...npr. kada kazem Jula 10-tog, umjesto 10-tog Jula. Ili kada nesto bukvalno prevedem i onda bude ono 'sto se foliras ko amerikanac'. To je simpaticno.

Ali kada ti kazu 'zasto se uopste vracas, pobjegao si i takvi nam ne trebaju'. Ali najgora mi je ona kada im kazem odakle sam rodom i onda bude 'pa vi ste samo bjezali, takve ne trebamo u SA'. Takve izreke znaju ici na zivce, ali opet vidim citavu sliku. U Americi niko mi nikada nije tako nesto rekao, u BiH dovoljno je da mi jedna osoba to kaze i da uzmem kofer i pravac Hrvatska i Srbija, jer u tim drzavama ne moram da glumim da sam ovo ili ono.
ma znam,nevejrovatno kakav nam je mentalitet :D

ma more je zakon :-D
vox-populi

#325 Re: Povratak u BiH?

Post by vox-populi »

Jack Be Nimble wrote:Nikada nisam mogao svatiit nase ljude koji su htjeli da izgube akcent
Vidis, ja to drugacije gledam. Zasto bih pricao njemacki, engleski ili francuski sa stranim naglaskom ako vec mogu ispravno pricati?

Svaki jezik ima svoj akcenat i meni je bar normalno da kada pricam neki jezik da se trudi da ga sto ispravnije izgovaram i akcentujem. Naravno, ovde racunam i maternji, ne samo strani jezik.

A to da se prica strani jezik u krugu domacih ljudi, to je vec nase preseravanje. Razumijem ljude koji su rodjeni i odrasli ovde, ili su dosli kao mala djeca, jebiga, njima je patnja pricati nas jezik jer su odrasli u drugoj sredini. Ali neko ko je dosao ovde vec u nekim zrelijim godinama i sada nesto glumi i prica njemacki jezik u totalno domacem okruzenju, to je :roll: .
A jos gore mi je ubacivanje stranih rijeci...
Locked