Samo jos zelim reci da mi ljudi cesto idealiziramo ono sto nemamo.
Obnovimo temu za 10 godina, da vidimo gdje je tko
Slicno se osjecam. Doduse ja sam relativno kratko vani, ali opet. Poceo sam od tog' da idem samo malo da studiram, novo iskustvo bla bla, ali da nikad necu moci bez toga da ne zivim u Saraj'vu.Zlata M. wrote:klif wrote:Da li su pripadnici BH dijaspore zainteresovani za povratak u matičnu zemlju. Ovo se prije svega odnosi na pripadnike/ce tzv. druge generacije, tj. onih koji su ili rođeni u inostranstvu ili su kao jako mladi napustili BiH.
Da li i, ako da, koje sistemske mjere bi trebalo da donese država BiH da bi se ova grupa podstakla na povratak.
Bilo bi interesentno sagledati i iskustva onih koji su se vratili. Gdje leže najveći problemi?... uhhhhhhhhhhh ........
upravo ovih dana ... nemam pojma sta mi je ... probudis se, sasvim normalno ... i odjednom si svjestan da se toliko toga promijenilo ... da si se ti toliko promijenio, a da se jos samo onaj neki dio tebe opire ...
... do juce, takoreci, bila sam sigurna da cu nazad.
ne znam ... stvarno ne znam.
To je pitanje za domicilne stanovnike.Language wrote:vole li tebe domicilni stanovnici ???
XXS wrote:Ljetos bio na odmoru u SA i sanjam kako mi nesto nije uredu sa papirima na aerodromu.
Nece da me puste na avion koji treba da me vozi nazad u dijasporu.
Govori mi policajac da moram ostati u BIH zaposve.
Probudio se u znoju i panici. Laknulo mi kad sam skontao da je bio samo san.
U BIH sam se rodio, volim je ali isto tako volim i gdje sam sada i trenutno mi se nista ne mjenja.
Tamo makar imas neke koristi od toga sto placas poreze!!A ovdje..dajes svoj novac lopovima..leyla_222 wrote:Ja se vracam u Bosnu jer nazalost zivot je kratak i nezelim drugim zemljama da ekonomiju poboljsavam i tamo da radim i da njima placam poreze. Moja rodbina je sva u Bosni i tamo su cio zivot zivjeli i mislim da se covjek netreba bojati ekonomskih problema ....Zapad je svima "isprao mozak" i na taj nacin natjerao ljude da zbog para ostave svoju domovinu i da zapadu placaju poreze .
Zapad je grozan...nema zivota niti kulture ni tradicije i vrijednost osobe opada na zapadu...na zapadu si niko i nista..radi i suti ....kad umres pokopaju te i niko te se nesjeca...ko zeli take zemlje da podrzava neka izvoli.....
tamo nema lopova,sve posten svijet svi igraju zajedno u kolu,nema glada nema problema,pare nisu bitne i same padaju s neba...mery:) wrote:Tamo makar imas neke koristi od toga sto placas poreze!!A ovdje..dajes svoj novac lopovima..leyla_222 wrote:Ja se vracam u Bosnu jer nazalost zivot je kratak i nezelim drugim zemljama da ekonomiju poboljsavam i tamo da radim i da njima placam poreze. Moja rodbina je sva u Bosni i tamo su cio zivot zivjeli i mislim da se covjek netreba bojati ekonomskih problema ....Zapad je svima "isprao mozak" i na taj nacin natjerao ljude da zbog para ostave svoju domovinu i da zapadu placaju poreze .
Zapad je grozan...nema zivota niti kulture ni tradicije i vrijednost osobe opada na zapadu...na zapadu si niko i nista..radi i suti ....kad umres pokopaju te i niko te se nesjeca...ko zeli take zemlje da podrzava neka izvoli.....
Placaju i dole poreze, ali je Bosanac navikao da ne dobije nista nazad od tih poreza (citaj: obrazovanje, zdravstvo i sl), nego cuju kada na zapadu dizu frku oko poreza pa ljudi kontaju da eto neko robuje ovdje.exliberal wrote:Nemislim se vracat ....izasao sam poslije rata i sad sa 40 + sam se smirio ovdje....odem kuci, obidjem familiju... izadjem u grad i nikog nesretnem...moji prijatelji su se raselili ili izginuli, sad neka druga djeca gazduju po mome komsiluku....sad price kako je nama bilo fino kad smo bili djeca i prica da se zbog toga trebamo vratit je bajka...koja se zavrsila i nece se vratit
Mi smo ko djeca igrali lopte ispred zgrada, sad nemozes da prodjes od auta...ganjali se fisecima i igrali klikera sad se djeca drogiraju po haustorima....nikad niko nikom nije nista ukrao...sad moram ugradjivat blindirana vrata i gelendere po prozorima na drugom spratu da mi nebi ulazili materi u po bijela dana....
Price da nekom robujes ovdje i da placas zapadu poreze....robuje se i dole cak i vise a sto se tice poreza...platis ali i dobijes od drzave kad ti treba...i nesikirajte se i dole ce doci da se porezi placaju ko na zapadu, polako nesikirajte se za to ...i nemojte mi price dole narod rahatan i nasmijan....ja svaki put kad dodjem dole iznenadim se kad vidim koliko je narod mrgodan.
Ko zeli da se vrati sretan put ali mene dole vise nema
Doboj slazem se sa tobom i meni to smeta .....ali ima ljudi koji ce to prihvatit kao normalnu stvar...i to postujem.doboj wrote:Jest jarane ,lijepo to zvuci u teoriji,ali je praksa malo drugacija .Stvari koje svugdje u svijetu obavis za par sati,u Bosni radis nekiloko dana .Treba ekonomiju pokrenuti ,a imas toliko potvrda ,priznanica ,i ostalih p.m. da ti se povraca .Jos i ljekarsko moras vaditi?! Pa ne letim na mjesec ,firmu otvaram.
Porez na zapadu mi nije zao platiti ,jer znam gdje lova ide .Odem djeci uskolu ,cisto sve ,autobusi djecu voze u skolu,kompjutera koliko hoces ,sportska dvorana u srednjoj skoli k'o Skenderija .Zna se gdje je sav novac potrosen.Ako mi zatreba policija ,eto ih za pet minuta .Postuju te izlaze u susret ,jer znaju da ih JA placam.
i jos dosta drugih stvari.Jednostavno se naviknes na NORMALAN zivot.
Nostalgija je jedno ,a realnost drugo.
HAVANA wrote:Tesko ce iko normalan to prihvatiti kao normalno...ali jednostavno neko ne moze i ne zeli da zivi nigdje drugo.Istinski sretan je samo na jednom mjestu , misli da moze bar mali doprinos dati da se nesto promijeni.Otici je lako,bjezati je lako...Sto ljudi,sto cudi...Sretno vam bilo i dodjite bar nekad...na kafu...ima fildjan viska...jos uvijek...
Da moj Havana nece niko to prihvatit ali to je normala u Bosni i nevidim da se iko trudi da to promjeni, mislim trude se na ovom forumu i facebook-u ali javno na cesti....eh to je druga prica....sto se tice kukavicluka....mogu i ja da kazem da su samo kukavice oni koji sjede na istom mjestu i nesmiju da se pomaknu iz svoje avlije, zive u proslosti i kukaju kako je tesko ( sto je manje vise genetski usadjeno u bosni, vidim po prijateljima i familij)......jedan je zivot...jebali su me 92 drugi put nece....HAVANA wrote:Tesko ce iko normalan to prihvatiti kao normalno...ali jednostavno neko ne moze i ne zeli da zivi nigdje drugo.Istinski sretan je samo na jednom mjestu , misli da moze bar mali doprinos dati da se nesto promijeni.Otici je lako,bjezati je lako...Sto ljudi,sto cudi...Sretno vam bilo i dodjite bar nekad...na kafu...ima fildjan viska...jos uvijek...
opet zasluzujes i ti jedan velikihelpdesk wrote:Fakat svako ima svoje razloge ZA i PROTIV povratka. Mi se ako Bog da vraćamo sa prvim danima ljeta ove godine. Ovde nam je super, čak šta više, uslovi koje imamo su extra i iznad prosjeka, ali...
*ebo pare, kad ja pokušavam donijeti dio Sarajeva ovde i napraviti bašti ko u staraca na Bistriku...Nije to, to. Naveče legnem, razmišljam o običnoj kafi u gradu sa rajom,šupljoj u mahali sa meni dragim ljudima. Mislimo o starcima..., sami smo, komšiluk nula, čak im smetamo kao stranci kojima je bolje nego njima domaćima. I džaba, ovde smo vazda građani drugog reda, iako smo gospoda za sve 'uvažene Europljane' (ne mislim na sebe nego na 90% građana porijeklom iz BiH). Ovde imali sve osim rahatluka i meraka.Gledam hanumu ona vehne, nije se nasmijala do unazad par mjeseci otkako smo odlučili. I ljudi moji, oboje odlučili nazad i skinuli smo jedan veliki teret sa sebe. Žena samo cvrkuće, svi nasmijani, sretni.
Probali smo, snašli se, vidjeli kako je i vraćamo se. U Sarajevu je bolje za nas. Imamo sve tamo, nismo podstanari...Konačno nedam papcima svoje Sarajevo.
Možda smo za većinu vas budale, ali kažem opet svako ima svoje razloge. Onaj ko bi se vratio u Bosnu i bio podstanar ili nedaj Bože socijalni slučaj, bolje da ne razmišlja o povratku. Bolje da si na socijali u Šveckojnego Bosni na teretu.
Belgijaali ja
u svoju