Papirna posta
-
guest916
#1 Papirna posta
Da li se jos nekom desava da razglednice, cestitke i slicno koje posaljete regularnom postom nikada ne stignu do primalaca u BiH. Meni se do vise puta desavalo od kako zivim u US. Da li neko misli da su unutra pare ili neki drugi vazni dokumenti?
Ne znam. Samo mi je to toliko odvratno da tamo neki postanski radnici ulaze u tudju privatnost. Radi se uglavnom o gradovima Srednje Bosne.
Ne znam. Samo mi je to toliko odvratno da tamo neki postanski radnici ulaze u tudju privatnost. Radi se uglavnom o gradovima Srednje Bosne.
- uglavnomja
#2 Re: Papirna posta
meni je sve doslo, ali putuje pravo dugo
s druge strane, kad smo mi poslali iz sarajeva u usa kovertu sa cd-om sa djecijim pjesmicama - stigla koverta i pismo, nigdje cd-a
s druge strane, kad smo mi poslali iz sarajeva u usa kovertu sa cd-om sa djecijim pjesmicama - stigla koverta i pismo, nigdje cd-a
-
miki27A
#3 Re: Papirna posta
Evo odlican primjer : prosle sedmice poslala 2 razglednice iz IL u Sarajevo (na dvije adrese na udaljenosti manje od 2 km razlike) kod nane dosla juce, kod mame je jos nema?
Paket koji sam poslala 17 decembra 2012 jos nije stigao ( a ispod je ona 4lbs pa ide onaj mali carinski papir/kod koji se ne moze pratiti nakon US). Potrazivati ga ne mozes (provjerila sam u posti), a ako posaljem sa trackingom to je min. $50 postarine na koje ce mi BIH posta jos naplatiti carinu, PDV, obradu (ispade skuplja pita nego tepsija).

Paket koji sam poslala 17 decembra 2012 jos nije stigao ( a ispod je ona 4lbs pa ide onaj mali carinski papir/kod koji se ne moze pratiti nakon US). Potrazivati ga ne mozes (provjerila sam u posti), a ako posaljem sa trackingom to je min. $50 postarine na koje ce mi BIH posta jos naplatiti carinu, PDV, obradu (ispade skuplja pita nego tepsija).
-
pathyeshme
#4 Re: Papirna posta
Da vas pitam nešto.
Dobio sam preporučeno pismo i na izvještaju o prispjeću pošiljke mi piše da mogu podići pismo svaki dan na šalteru isporuke pošiljaka POŠTE 2. Eh, koja je to pošta? Željeznička stanica?
Dobio sam preporučeno pismo i na izvještaju o prispjeću pošiljke mi piše da mogu podići pismo svaki dan na šalteru isporuke pošiljaka POŠTE 2. Eh, koja je to pošta? Željeznička stanica?
- insomnia78
#5 Re: Papirna posta
Ne.guest916 wrote:Da li se jos nekom desava da razglednice, cestitke i slicno koje posaljete regularnom postom nikada ne stignu do primalaca u BiH. Meni se do vise puta desavalo od kako zivim u US. Da li neko misli da su unutra pare ili neki drugi vazni dokumenti?
Slao vise puta cestitke neke papire cak zadnji put i neke pare malom od sestre(doduse preporuceno) uvijek sve doslo
s' moje sokocalo
-
Keiko
#6 Re: Papirna posta
Ja sam u maju prosle godine poslala 'paketic' (mali jiffy-bag) sa nekom majicom i shorts-em za djecaka od 6-9 mjeseci koji jos nije stigao.
Prije par godina sam slala igracku na poklon kojoj je trebalo 3.5 mjeseca da stigne. Ti paketi i paketici stoje negdje na carini dok neko ne skonta koliko carine i PDV-a da naplate i onda na kraju skontaju da recimo ta igracke kosta €10 i ispod je te nekakve donje granice za carinu i PDV.
Prije par godina sam slala igracku na poklon kojoj je trebalo 3.5 mjeseca da stigne. Ti paketi i paketici stoje negdje na carini dok neko ne skonta koliko carine i PDV-a da naplate i onda na kraju skontaju da recimo ta igracke kosta €10 i ispod je te nekakve donje granice za carinu i PDV.
- melrose
#7 Re: Papirna posta
Desilo se 3 puta da posiljka nije stigla, to je mozda moja 'greska' jer sam ih slala kao pisma a ne pakete (koje mozete pratiti barem do izlaska iz EU, a po postanskim mjerilima je bilo moguce poslati ih kao pisma). Svaki put se radilo o sitnicama za djecu (baletski komplet za djevojcicu od cca. 2 godine i drugi put par majica za djecu) i dan danas poludim kada pomislim na tog bezobraznika/cu koji je mrtav hladan otvorio koverat i uzeo ili mozda i bacio te stvari (ako mu nisu trebale).
I jednom sam poslala malo luksuznije cokolade (do 1 kg onda se moze poslati kao pismo) za Bozic i NG...i sta da kazem stigle su negdje pocetkom marta naredne godine, totalno unistene. Ni slovca iz poste, ni objasnjenja...postar nema pojma, on je samo dobio paket i isporucio ga.
Iz iskustva, razglednice putuju beskonacno, paketi oko 2 sedmice (za Hr samo par dana), i na odrediste stizu samo paketi (za koje se moze dokazati da su poslani, pa valjda zato).
I jednom sam poslala malo luksuznije cokolade (do 1 kg onda se moze poslati kao pismo) za Bozic i NG...i sta da kazem stigle su negdje pocetkom marta naredne godine, totalno unistene. Ni slovca iz poste, ni objasnjenja...postar nema pojma, on je samo dobio paket i isporucio ga.
Iz iskustva, razglednice putuju beskonacno, paketi oko 2 sedmice (za Hr samo par dana), i na odrediste stizu samo paketi (za koje se moze dokazati da su poslani, pa valjda zato).
- slobodann
#8 Re: Papirna posta
Cim posta stigne do BiH mozes je odmah pratiti preko:
http://www.posta.ba/trace/Default1.asp
Ali dakle da bi radilo, mora da udje u Bosnu i Hercegovini, ako je tu ne mozes upratit znaci posta nije ni dosla do BiH.
http://www.posta.ba/trace/Default1.asp
Ali dakle da bi radilo, mora da udje u Bosnu i Hercegovini, ako je tu ne mozes upratit znaci posta nije ni dosla do BiH.
-
sneki712
#9 Re: Papirna posta
Ne znam u cemu je fol , zadnje 7 godine sve i jedno pismo proslo sa slikama na Dolac maltu, bjelave, breka, podkovaci, hrasno, ali Bistrk prosle god i ove nije dobio pismo sa nekoliko slika. Preko iste poste šaljem , 2011 novogodišnje cestitke 12 kom stiglo, neke prije neke poslije ali Bistrik opet ne primi. Sumnjivo hmmmmm
- Jack Be Nimble
#10 Re: Papirna posta
Sve sto sam slao stiglo je...ali nikada nisam slao kovertu nego stavio kao neki express, osiguranje folovi. Za $25 u roku 7 dana stize u BiH.
-
miki27A
#11 Re: Papirna posta
KOja je to koverta od $25 da je odmah uzmem, evo gledam na USPS, ona padded je $45 minimalno (Express)....Jack Be Nimble wrote:Sve sto sam slao stiglo je...ali nikada nisam slao kovertu nego stavio kao neki express, osiguranje folovi. Za $25 u roku 7 dana stize u BiH.
- Jack Be Nimble
#12 Re: Papirna posta
Zadnji put kada sam slao bilo je 2007 i tada sa svim porezima bi izlazilo do 25-27$.miki27A wrote:KOja je to koverta od $25 da je odmah uzmem, evo gledam na USPS, ona padded je $45 minimalno (Express)....Jack Be Nimble wrote:Sve sto sam slao stiglo je...ali nikada nisam slao kovertu nego stavio kao neki express, osiguranje folovi. Za $25 u roku 7 dana stize u BiH.
https://www.usps.com/ship/priority-mail ... l-flat.htm
To je mislim sto sam ja koristio i pise da je flat rate envelope $23. Prije su imali (mozda jos imaju samo nije na slici) veliku papirnu kovertu i sa time sam slao razno razne poklone. Mada nisam siguran da li daju osiguranje. Tracking ti dadnu ali samo ga prati do San Francisca ili New York-a, tako je meni barem bilo.
-
miki27A
#13 Re: Papirna posta
Jack Be Nimble wrote:Zadnji put kada sam slao bilo je 2007 i tada sa svim porezima bi izlazilo do 25-27$.miki27A wrote:KOja je to koverta od $25 da je odmah uzmem, evo gledam na USPS, ona padded je $45 minimalno (Express)....Jack Be Nimble wrote:Sve sto sam slao stiglo je...ali nikada nisam slao kovertu nego stavio kao neki express, osiguranje folovi. Za $25 u roku 7 dana stize u BiH.
https://www.usps.com/ship/priority-mail ... l-flat.htm
To je mislim sto sam ja koristio i pise da je flat rate envelope $23. Prije su imali (mozda jos imaju samo nije na slici) veliku papirnu kovertu i sa time sam slao razno razne poklone. Mada nisam siguran da li daju osiguranje. Tracking ti dadnu ali samo ga prati do San Francisca ili New York-a, tako je meni barem bilo.
Ti zadnji put slao 2007 godine? Ja saljem skoro mjesecno, zadnji put u februaru. Moram te razocarati sa priority nemas tracking do Bosne (ima ono do Chicaga, N.Y. i to je to), a da bi koverta, ili paket dosli u jednom komadu u Sarajevo na pr., moras imati tracking skroz do BH poste, e ta caka kosta min $45 u 2013 godini.. (i USPS je digla cijene... za ovih 6 godina)