Sta vi odgovorite djeci (3 – 10 godina) kada pitaju:
Zasto mi pricamo bosanski jezik? ( ako pricate)
Zasto mi jedemo drugacije od domacina? ( ako jedete)
Zasto slusamo drugacije pjesme? ( ako slusate)
Zasto gledamo drugacije programe na televiziji? (ako gledate)
Sta radite u sljedecim situacijama:
Da li vam dijete ide na ucenje bosanskog jezika?
Da li vam dijete ide na bilo koji sekciju u zemlji domacina?
Da li sjedite u zajednicama roditelja koji suraduju sa institucijama o raspravljanju uslova za djecu u skolama ili vrticima?
Da li ste ikada bili u situaciji da ste insistirali na ucenju maternjeg jezika kroz skole ili druge institucije? Je li uspjelo?
Da li zemlje domacina nude ucenje maternog jezika? Koliko sati u sedmici?
Da li slavite praznike zemlje domacina?
Da li djecu maskirate na dan maskara u zemljama gdje zivite?
Da li sa djetetom idete u djecije kino ili u djeciji teatar da gledate filmove ili ”igrate” igre domacina?
Posjecivate li djecu domacina da bi se djeca igrala zajedno?
Primate li djecu domacina u posjetu?
Da li vam dijete ostaje da prenoci kod djece domacina?
Da li vi primate djecu domacina na nocenje?
Da li vam dijete ide na kratke ferie sa djecom domacina?
Da li vi vozite dijete domacina sa sobom?
Zna li vam dijete pisati/citati bosanski jezik?
Citate li im slikovnice na svom ali i na jeziku domacina?
Zna li vam dijete pisati i citati jezik domacina?
Kako prioritirati fokus na jezik i njegov razvoj i sta reci kada dijete odbija da prica jedan ili drugi jezik?
Da li se ikada ljuti na vas posto mora sve raditi na dva jezika i sta im odgovorite kada digne revoluciju?
Kako nabavljate knjige i slikovnice iz Bosne?
Preporuka sto se tice novijih izdanja?
Imate li ideja kako napraviti link izmedu nase djece u dijaspori i djece u Bosni?
Imate li mozda interesantne linkove za djecu u inostranstvu gdje bi se mogli virualno druziti sa djecom iz Bosne? ( Za one malo starije)
Imate li mozda interesantne linkove za djecu u inostranstvu gdje bi se mogli virualno druziti sa drugom bosanskom djecom u dijspori? ( Za one malo starije)
Imate li mozda interesantan link za kompjuterske igre za pocetnika na bosanskom jeziku?
Druge ideje?
Zahvaljujem se unaprijed ako zelite podijeliti vase iskustvo,bilo koje, bilo kakvo a moja pitanja su siroka a odgovori mogu biti kratki u zavisnosti koju temu prioritirate i zelite podijeliti sa drugim.