Negdje sam ranije procitao da je...

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Fair Life

#1 Negdje sam ranije procitao da je...

Post by Fair Life »

"... Dijaspora: lijepa i zvucna rijec koja opisuje osobu: upadljivo obucenu, opustenu,
koja pije, a ne mari za cijenu pica, vozi automobile novijeg godista sa stranjskijem'
tablicama i posjeduje putovnicu jedne od zapadnih 'dezela'. Ne mozemo ih kriviti sto
ih vecina lokalnih djevojaka svjesno stavlja na prvo mjesto prioriteta, jer i veliki broj
lokalaca juri za 'dijasporkama'. Pored gore navedenih kvaliteta lahko su prepoznatljivi
a u gradu po kamerama i foto-aparatima koje ne ispustaju iz ruku. Snimaju sve: od
izlaska iz aviona, gdje prvo snime godisnje promjene sarajevskog aerodroma sve sa
pasoskom i carinskom kontrolom, do svakog i najzabitijeg kutka grada koji takodjer
ostane zabiljezen na njihovim dokumentarcima.

Oni sto dolaze autoputovima ukljucuju kamere vec u dalekim metropolama i ispucaju
po nekoliko kaseta do granice BiH. Primjetno je da su ove godine velike kamere
zamijenili minijaturnim, a foto-aparate digitalnim, sto se odmah odrazilo na bh
ekonomiju u vidu pada prodaje filmova za foto-aparate u odnosu na protekle godine.

Svi mi u blizoj ili daljoj familiji imamo po barem jednog dijasporca koji nam prica kako
je ovo zaostala zemlja, a kod nas tamo...' i tu redovno dodje do konflikta. Branimo
zemlju i ne damo da je kritiziraju ma koliko da su u pravu, i cudom se cudimo kako su
se strahovito promjenili u neke nama nepoznate osobe. U promjenama licnosti i
ponasanja posebno prednjaci americka dijaspora sa presirokom lepezom prica o
kupovini novih automobila i 'pravljenju' novca, kako kroz 'full' tako i kroz 'part-time
jobove'. Nakon sto se istrose pricama kako je tamo sve 'cool', ne mogu da vjeruju da
kod nas i mladji od 21 godinu mogu kupiti alkohol i jedino je to 'cool' dok sve ostalo
'sucks'. Zainteresirani su samo za 'fun' i najdraza uzrecica im je 'party time'. Skolska
godina im pocinje malo ranije pa na rastanku govore 'bilo je okeey', Te nam predaju
jeftine majice (vecinom previse siroke) sa slikama i imenima njihovih koledza ili nba
timova i obecavaju da ce 'next time' donijeti i nike - za ovaj put nisu znali brojeve.

Druga posebna grupacija dijaspore dolazi nam iz hladnih evropskih krajeva -
Svedska, Danska, Finska, Norveska“ i ponasaju se kao i vrijeme u njihovim drugim
(ili prvim?) domovinama: hladno. Nista ih ne moze iznervirati, i sasvim smireno nam
pricaju o svojim kraljevima i kraljicama, te visokim taksama, ali ipak solidnom zivotu.
Fascinirani su prirodnim ljepotama nase domovine i svakog ljeta posjete barem
jednu. Mit o smirenoj gospodi rusi se kada dodju u kafanu i osjete blagodeti
bagatelnih cijena, te narucuju turu za turom slusajuci i najgoru 'pevaljku'. Ove godine
dosli su automobilima i ustedjeli na avionskoj karti, i tu nas vec pocinju nervirati
pricama o smicalicama koje mogu napraviti osiguravajucoj kuci - sto dokazuje da su
u sustini oni jos uvijek nepatvoreni balkanci. U trecu grupu ulaze Holandija,
Njemacka, Svicarska i Austrija, odakle dolazi dijasporci starog kova.

Njih je prilicno tesko analizirati, jer sama cinjenica da jos uvijek zive u tim zemljama
pokazuje da su tajnoviti i veoma sposobni. Posjecuju samo lokale visokog kvaliteta i
vecini je jedino muzika uzivo interesantna. Izgledaju opasno i ne treba se sa njima
zezati. Ove tri grupe u ljetnim mjesecima donesu desetine miliona eura i potrose ih u
veoma kratkom vremenskom periodu. Oni su nam najjaci turisticki adut i jedini razlog
zasto ministar turizma ima primanja, mada se on vjerovatno nikada nije pretjerano
zamarao razradjivanjem ideje o iskoristavanju ovog najveceg turistickog blaga.

Koliko god nas nervirale price nasih dijasporaca, znamo da jednom kada izumre ova
generacija mozda vise ne budemo imali turista jer ce njihova djeca postati pravi
zapadnjaci i vjerovatno nece nikada kao njihovi roditelji patiti za zemljom u kojoj nista
ne stima..."
fantom slobode

#2 Re: Negdje sam ranije procitao da je...

Post by fantom slobode »

Opet za promjenu jedna tema o dijaspori, valjda se nije primjetilo da se clanak mogao zalijepiti u nastavku neke od mnogobrojnih tema koje su vec otvorene. Nije valjda da se misli da je ova ipak nesto posebno...
malizeleni

#3 Re: Negdje sam ranije procitao da je...

Post by malizeleni »

Jos jedna kolekcija urbanih mitova i stereo tipova. + za trud, inache se fataj pametnijeg posla.
Fair Life

#4 Re: Negdje sam ranije procitao da je...

Post by Fair Life »

fantom slobode wrote:Opet za promjenu jedna tema o dijaspori, valjda se nije primjetilo da se clanak mogao zalijepiti u nastavku neke od mnogobrojnih tema koje su vec otvorene. Nije valjda da se misli da je ova ipak nesto posebno...
Tema o dijaspori na podforumu DIJASPORA.
fantom slobode

#5 Re: Negdje sam ranije procitao da je...

Post by fantom slobode »

Fair Life wrote:
fantom slobode wrote:Opet za promjenu jedna tema o dijaspori, valjda se nije primjetilo da se clanak mogao zalijepiti u nastavku neke od mnogobrojnih tema koje su vec otvorene. Nije valjda da se misli da je ova ipak nesto posebno...
recimo jedno deseta, tema o dijaspori, na dijaspori, sta cemo kada se ljeto vratilo. Lijepo iskopiraj i stavi negdje, ne moras otvarati posebnu temu za to. A mogao bi i zamoliti moderatore da zatvore istu, jer nisi primjetio da ima vec tema o tome...
Fair Life

#6 Re: Negdje sam ranije procitao da je...

Post by Fair Life »

fantom slobode wrote:
Fair Life wrote:
recimo jedno deseta, tema o dijaspori, na dijaspori, sta cemo kada se ljeto vratilo. Lijepo iskopiraj i stavi negdje, ne moras otvarati posebnu temu za to. A mogao bi i zamoliti moderatore da zatvore istu, jer nisi primjetio da ima vec tema o tome...
Ko to mene gura da ja lićno ko ćojek pojedinac budnem beha emingracija a neda mi da budnem beha dijaspora

Piše: Mustafa Karaman

Ja nisam plaho ni neškolovat čojek al jamda nisam ni plaho školovat već nako mrven ispod od prosjećnog prosjeka al sam se potrudijo da odpročitam sve kometare od vas školovatih ljudi, pravijeh itelektualaca našijeh a posebno vaš stav od doktora Namika Alimajstorovića pravog majstora što mi ga je na gugletu otvorijo unuk Fahrudin zvati Fare. Aferim Namik-efendija ejvala ti vala imaš ono dvoje golemo doli da izvinite svima kolko vas tudi iam. Svaka ćast.

Kasam ja pročito šta gospodin Namik piše o onom šeširologu Tunji, pa kad o otom istom što se šatrira po Sarajvu sa onim slamastim šeširem i onim nosom napuhat i nemere se od njeg na televizor doć pa šta prića Bedrudin Gušić pa jope jedan pošteni Filipović i to nakav dobri Nihad pa bilesi i Kemal Kurspahić ja samo ko ćojek sejak morem kazat

Vako je bilo.

Otišo ja u bibijoteku taržit kaku knjigu za otome štogoderce ćitat al nema ništa na bosanski pa i zamolijo u mene mi unuka Fahrudina, mi ga zovemo Fare da mi i on sa od interneteta sa nakog gugula povadi šta je oto dijaspora a šta je jope emingracija.

Ako bi ja pito presjenicu Senada-hanumu šta sam ja ona bi me naružila i rekla Mustafa ba kako mereš to i pitat kasi ti jedan kroz jedan behadijaspora. Ako bi ja naletijo na Tunju u čaršiji kad odem anamo i njega piti isto on bi reko kadbi ga ja pito isto šta sam ja ti si Mustafa bolan ne bijo behaemingrant.

Moj Fare ovdi u Holamdiji studira za oko konpjutera pa zna svašta i ja ga bijo utušijo i oblado sa pitanjima jerbo i mene more oto iteresovat stara jamda i ja imam veko star prije neg šta preselim na ahireta pravo da znam šta sam ja jerbo mi je šeširđija šubhu svezo da nisam behadijaspora, a ja neću da bidnem behaemingrant al hajmo demonkratski da se viđa brate si mi dragi šta sam ja a ne briga se mene za druge jerbo ja samo o sebi vodim raćuna i drugim se ne paćam u to šta su oni.

Tako je u menemi moj Fare našo na otomu gugulu vako na jednom mjestu zapisato fare to izvadijo <Riječ dijaspora je nastala prije 2600 godina, u vrijeme raseljavanja Feničana i Grka po Egejskom, Jonskom, Tirenskom, Jadranskom i drugim morima Mediterana, kada su se Grci, nakon propasti Krete, Mikene i Iliona počeli širiti po prostorima Istočnog Mediterana, kao što su se Feničani proširili na Kartagu i druge krajeve Zapadnog i Južnog Mediterana. Oni su bili dijaspora, tj. dio grčkog ili feničanskog naroda ili grčkih plemena koja su planski iseljavana sa zadatkom da na drugom tlu, tlu na kojem nisu do tada živjeli, uspostave isti onakav život, utemeljen na istim civlizacijskim, kulturnim, duhovnim i materijaln im osnovama i sa istim ciljevima i posljedicama njihovog života i djelovanja, kakve su bile i na izvornom domovinskom tlu. Jer, kako su stari Grci (još u VIII vijeku prije Krista) počeli uspostavljati Dijasporu u Egeji, Siciliji, Italiji i Galiji, jedino značenje te riječi jeste da iseljeni dio jednog naroda u svim aspektima svog novog života, osim tla, predstavlja isti narod kakav je onaj u izvornoj zemlji, da živi grčkim načinom života, da grčki misli, osjeća i postupa. Sve drugo, što nije ovo što je naprijed opisano, ne može i nema prava da se naziva Dijaspora jednog naroda i jedne zemlje.> a ja oto ništa ne razumijem, a trebam znat šta sam vako star.

Ondak mi je Fare našo da je u srbijo osnovato ko biva nako ministarstvo za odnose sa srbima iz ote njihove dijaspore. I u Dodiga ima nako ministarstvo za dijasporu, samo kod nas u sarajvu nema ništa, a sada još otaj Tunjo hoće da mene metne u emingraciju, a ja znam da je i ustaška i ćetnićka emingracija bila oni što su nabrali ispred od Tite i partizana po dunjaluku da hin ne bi pojamljavala udba i postreljali i ondak su pošlje odmuke podmetali bonb e po kinima i slali grupe koje su pofatate i poubijate ti mrski emingranti, a sada ja treba da se odlučivam jesam li dijaspora il sam emingrant.

Ja imam sedamdesetsedam godina i imo sam u dabravinama kod breze selo luke okolo petnest godina kaje bijokraj od onog rata pa znadem dobro šta su emingranti. Emingranti su četnici i ustaše i morebit oni što su prija od ovog agresije na BH otišli a mi koji smo išćereti i jedva se spasili od ćetnika i šokaca škutora koji su naske napadali i mi smo proćerati i mi zato smo dijaspora i to ti je to. Nejma tudi filozofiranja. Znaći ja sam beha-dijasporac i ja neću da me ni Tunjo ni njemu slićni meću anamo đe ja neću da bidnem i neću da sam behaemingrant.

Onaj koje emingrant i tako se osjeća nek se oti iskupe i osnuju svoj savez beha-emingranata, a mi beha-dijasporci imamo svoj u nas nam savez i našu presjenicu Senadu i svak bome sebi oni sebi mi sebi. Mi se njima ne paćamo oni se nama ne paćaju i mirna i beha dijaspora i beha emingracija.

Al ja vama kazivam i vi ste školovati ljudi i sramota je da vas jedan sejak neškolovati sa mejtefom i ćetri osnovne kojije bijo neposredni poljoprivredni proizvođać u lukama kod dabravina a sad sam na pemziji ovdi da vam ja kažem da i mi trebamo imat ja ministarstvo jal nešta tako u sarajvu da mi kao kažete atrikuliramo oto šta mi hoćemo jerbo mi anamo šaljemo šest miliardi dolara na godinu da oni da izvinete mnogi na guzove da izvinite žive pa moremo jamda i mi imat ministarstvo za beha dijasporu.

Kase budne glasalo koće bit ministar ja ću prvi dignit obe ruke uglas i kazat jok kakav ministar već hanuma ministarka i to ako je zamolimo jerbo se Senada već ima zamor materijala i stalno leta zbog radi nas dijaspora a za zamjenika od nje gospodina Namika Ali-majstorivića pa kad njiha dvoje sjedu u sarajvu anamo u ministarstvo neče se više maznjivat naše pare nako brez veze i bićemo više poštovati i dobićemo prave iformacije đe moremo mrven ušteditih para ivestirat a ne da nam maznu oni naši hahari anamo kako nas globe kad tamo iđemo samo daj za ovo daj za ono. Kami budnemo imali naše minitarsvo i naše ministre tad če but naši iteresi zaštititi i lakše čemo vadit sve dokumente i lićne karte i ostalo.

Zato uprite i ne dajte se kojekakim tunjama i sličnim haharima da vas smetu sa puta prema osnivanju ministarstva jerbo se oni nas boje pa nas zbog radi toga proglašavaju emingracijom.

Doli tunjo, živilo naše buduče ministarstvo na čelu sa našim ministrom iz dijaspore za nas iz dijaspore a ima nas više od miliona i pola po dunjaluku.

Aferim Namik-efendija i fala ti đe ćuo i đe ne ćuo što si demokatski pušćo i mene ćojeka sejaka da i ja svoju kažem.
salter071

#7 Re: Negdje sam ranije procitao da je...

Post by salter071 »

Fair Life wrote:"... Dijaspora: lijepa i zvucna rijec koja opisuje osobu: upadljivo obucenu, opustenu,
koja pije, a ne mari za cijenu pica, vozi automobile novijeg godista sa stranjskijem'
tablicama i posjeduje putovnicu jedne od zapadnih 'dezela'.

Ne druzim se sa takvima ovdje, gdje sada zivim. Ipak, nije fer svrstavati sve papke pod "dijasporu". Vidim da ih ima jednak broj sa obe strane granice. Ovo je tipicno papansko ponasanje osoba "oslobodjenih sa lanca".
Na zapadu dobijaju sansu da provlace kreditne kartice uz lazni osjecaj superiornosti. Takvi zive za "pokazivanje pred mahalom". Stoga ni ne cudi njihovo ponasanje kada se vrate kuci. Srecom, papak se lako uocava i time se moze i izbjeci i sa ove i sa one strane granice. ;-)

Ne mozemo ih kriviti sto ih vecina lokalnih djevojaka svjesno stavlja na prvo mjesto prioriteta, jer i veliki broj
lokalaca juri za 'dijasporkama'. Pored gore navedenih kvaliteta lahko su prepoznatljivi
a u gradu po kamerama i foto-aparatima koje ne ispustaju iz ruku. Snimaju sve: od
izlaska iz aviona, gdje prvo snime godisnje promjene sarajevskog aerodroma sve sa
pasoskom i carinskom kontrolom, do svakog i najzabitijeg kutka grada koji takodjer

Oni sto dolaze autoputovima ukljucuju kamere vec u dalekim metropolama i ispucaju
ekonomiju u vidu pada prodaje filmova za foto-aparate u odnosu na protekle godine.

Jasno. Zele imati snimak za uspomenu. Na zapadu je sve u stanju stalne promijene, bez sigurnosti, a izvjesno je jedino da se zivotna, financijska, zdravstvena situacija mogu promijeniti preko noci. Cesto, ne na bolje, vec u drugom smjeru.
Kako znati kada ce opet vidjeti svoj dio mjesta pod suncem? Normalno je, stoga, da zele imati uspomene.
Za papke je razlog snimanja svega pokretnog i nepokretnog - POKAZIVANJE, sve u stilu "ja najveci".
a blize su muhi koju mozes skinuti mlatilicom, nego velikom Muhamedu Aliju, ljudini, kako na ringu, tako i u zivotu!
Zato takvi lijece svoje komplekse i dobro cuvaju snimke da ih pokazuju dok se hvale, titrajuci sopstvenom krhkom egu.
Kod ostatka "dijaspore" (kakav ruzan termin!) stvar je cuvanja uspomena. Ne samo uspomena. U krajnjoj liniji svojeg identiteta.

Svi mi u blizoj ili daljoj familiji imamo po barem jednog dijasporca koji nam prica kako
je ovo zaostala zemlja, a kod nas tamo...' i tu redovno dodje do konflikta.

Branimo zemlju i ne damo da je kritiziraju ma koliko da su u pravu, i cudom se cudimo kako su
kupovini novih automobila i 'pravljenju' novca, kako kroz 'full' tako i kroz 'part-time
jobove'.
Nakon sto se istrose pricama kako je tamo sve 'cool', ne mogu da vjeruju da
kod nas i mladji od 21 godinu mogu kupiti alkohol i jedino je to 'cool' dok sve ostalo
'sucks'. Zainteresirani su samo za 'fun' i najdraza uzrecica im je 'party time'.
Skolska godina im pocinje malo ranije pa na rastanku govore 'bilo je okeey',

Opet opisujes papke. Govoreci o svojim poznanicima na zapadu, moram priznati da nisam NIKADA cula niti jedan od tih izraza. Puno i pola radnog vremena, privremeni posao, cekanje, otkaz, voznja (a ne "drajvanje"), te bacanje smeca (a ne "garbidza"), igranje igrica (a ne "pjelanje gejmova") itd. , primjeri su normalnih izraza koji se svakodnevno koriste i na zapadu, OSIM , ako nije rijec o stoci sitnog zuba koja nije nikada imala bazicnu kulturu i odgoj ni kod svoje kuce, pa je ne moze prenijeti dalje u zivot na zapadu.

Te nam predaju jeftine majice (vecinom previse siroke) sa slikama i imenima njihovih koledza ili nba
timova i obecavaju da ce 'next time' donijeti i nike - za ovaj put nisu znali brojeve.

Sretan si sto si nesto i dobio. Bilo kakav znak paznje. Mnogi moji poznanici, nakon sto su od njih OCEKIVALI rolex satove, najnovije dizajnerske parfeme i kreme, Play Station-e itd. , a ismijavali ono sto su donijeli na poklon, sacuvali su racune, uzeli sve fino natrag i zaboravili na cijelu tu nesretnu epizodu, na nesretni pokusaj da nekoga malo pripaze!
Kako su se i mogli osjecati kada oni nose, recimo, casio, timex i slicne satove (s reakcijama cudjenja sto nisu donijeli bar zlatni rolex?!- "Sta si mi TO donio?!"), zive normalno; ni u kakvim zamcima sa bazenima, privatnim golf terenima i slicnim "James Bond" rezidencijama, voze aute stare od 2-3 pa i do 8-9 godina stare, rade, stede ( jer svaki radni dan moze biti zadnji na jednom radnom mjestu - nema sigurnosti posla, a NOVI, JOS JEDAN PRVI radni dan na slijedecem, kojeg treba tek naci), kad familiji i prijateljima kuci ne odgovara nista osim marlbora, rolexa, najnovijeg Play Station-a i sl.?
Kako su se mogli osjecati, kad ta ocekivanja ne ispunjavaju NI SEBI na zapadu, vec zive sasvim normalno i nemaju potrebu da se, poput papaka, razbacuju dolarima ili eurima? Normalno da su se povukli. Ako nesto i ponesu svojima kuci, sacuvaju racune.... pa, kome se ne svidja, neka slobodno vrati. Nije to njima poklonjeno, vec je zaradjeno. Ako se ne cijeni, cemu i trud? Iako sve manje, jos uvijek ima veliki broj ljudi koji gaje iluzije o zivotu na zapadu, pogresno zasnovane upravo na osnovu ponsanja stoke sitnog zuba koja posjecuje svoje krajeve.
Nije fer da zbog papaka trpate kompletnu dijasporu u isti kos.... :sad:

Svedska, Danska, Finska, Norveska“ i ponasaju se kao i vrijeme u njihovim drugim
(ili prvim?) domovinama: hladno.
Nista ih ne moze iznervirati, i sasvim smireno nam
pricaju o svojim kraljevima i kraljicama, te visokim taksama, ali ipak solidnom zivotu.
bagatelnih cijena, te narucuju turu za turom slusajuci i najgoru 'pevaljku'.

Ove godine dosli su automobilima i ustedjeli na avionskoj karti, i tu nas vec pocinju nervirati
pricama o smicalicama koje mogu napraviti osiguravajucoj kuci - sto dokazuje da su
u sustini oni jos uvijek nepatvoreni balkanci.

Kafane, opijanje do besvijesti, "pevaljke" itd. Opet opisujes papke. Stvarno su svi u dijaspori papci? Kako onda tako cesto ponavljaju da su svi iole pismeniji otisli van, upravo da se sklone od divljanja papaka? Otisli su van ili su ostali? Cujem vrlo kontradiktorne izjave. Ne znam sta da pomislim... :-)

U trecu grupu ulaze Holandija, Njemacka, Svicarska i Austrija, odakle dolazi dijasporci starog kova.
Njih je prilicno tesko analizirati, jer sama cinjenica da jos uvijek zive u tim zemljama
pokazuje da su tajnoviti i veoma sposobni.
Posjecuju samo lokale visokog kvaliteta i
vecini je jedino muzika uzivo interesantna. Izgledaju opasno i ne treba se sa njima
zezati. Ove tri grupe u ljetnim mjesecima donesu desetine miliona eura i potrose ih u
veoma kratkom vremenskom periodu.
Oni su nam najjaci turisticki adut i jedini razlog
zasto ministar turizma ima primanja, mada se on vjerovatno nikada nije pretjerano

Tajnoviti i sposobni? U biti samo ljudi koji uzivaju uzitka radi, a ne kako bi bili vidjeni. :roll:

Koliko god nas nervirale price nasih dijasporaca, znamo da jednom kada izumre ova
generacija mozda vise ne budemo imali turista jer ce njihova djeca postati pravi
zapadnjaci i vjerovatno nece nikada kao njihovi roditelji patiti za zemljom u kojoj nista
ne stima...
"
:thumbup: S ovim se slazem. Mnogi misle da ce se vratiti za stalno, ali kako djeca odrastaju i sticu se nove navike, odlazuci uvjek iznova taj povratak sa nekim novim izgovorom, sve su manje sanse da ce se i oni, a posebno djeca, koja vec imaju nacin zivota specifican i svojstven tom zapadnom drustvu, jednog dana skrasiti opet u svojoj domovini.

P.S.
Samo da dodam rijec -dvije o zivotima papaka koji te toliko impresioniraju.
1) Auti kojima dolaze, vecinom su rent-a-car, a ne njihovi automobili, te smicalice o kojima govoris, ionako ne idu iz njihovog dzeoa, vec to placa osiguranje. Svojim autima ne bi ni do granapa, da se ne raspadnu, ali to neces NIKADA cuti.
Mozes vidjeti samo kada na zapadu pokazu oni koji su zavrsili u bolnici, jer kocnice ne rade, ali zato trafika uvjek radi.
2)Napijaju se i lepe "pevaljkama" stotke na celo, ali zato ti NECE RECI da zive u garsonjerama i kasne s placanjem kirije po dva-tri mjeseca sa naramkom sijena u cosku umjesto kreveta. Zgodno, ako ogladne, usput mogu i prezivati. Nece ti reci da im se namjestaj sastoji od praznih gajbi pive, te da im je sadrzaj frizidera: PIVSKE FLASE i PSECE KONZERVE.
Stoga se nije cuditi da se najedu tek kad dodju da se ( izvinjavam se na izrazu) k*rce na Balkanu.
3) Nece ti reci ni da cim predju 30-tu ne mogu ustati iz kreveta bez sake analgetika, ako ne i neceg jaceg, dok oci ne mogu otvoriti bez minimum 6 piva ( famozni "six-pack"). A sta bi jos rekao da znas da je prosjecan zivotni vijek papka, sljakera, lopatara, fizikanera, baustelca... oko 40-tak godina, a ako prezivi i te godine, zapad, posebno americki kontinent pun je takvih u invalidskim kolicima.
4) Po dvije-tri godine otplacuju te troskove na kredit. Svako to pice. Svako lijepljenje stotke "pevaljki" itd.
Sto se tice vecine onih "normalnih" za kojima svi kukaju, eeeeeee... takve neces ni primjetiti, niti ces znati ni da su bili tu, ni da su otisli. Takvi dodju zbog sebe, ne "zbog sela", niti da bi gotivili nekoga ko nema vremena ni za kafu da IM SE PLATI.
Svi su, znas, takoooooooooo zauzeti i nemaju vremena. Treba shvatiti da oni "rade, dok su dijasporci tek na odmoru", pa se ne mogu prilagoditi, jer cuvaju posao itd. Pa kad se vec takvi ne mogu prolagoditi, tzv "dijasporci" JESU.
Dodju, popiju svoje pice, plate ga i odu. Odnesu slike, ako i to.
Apropo slikanja i "najzabitijih kutaka", ako se oni ne stide da pokazu odakle su, a sto bi se onda vi stidjeli? Vama se bar za takve slike niko ne podsmijeva.
Toliko od mene. I previse je. Valja trcati, "praviti pare" . :mrgreen:
Facaipo85

#8 Re: Negdje sam ranije procitao da je...

Post by Facaipo85 »

sve obicni stereotipovi

Uzivao sam ucitanju, ali mi je zao/krivo sto gotov svi dole tako misle o nama.
Brunello

#9 Re: Negdje sam ranije procitao da je...

Post by Brunello »

salter071 wrote:
Fair Life wrote:"... Dijaspora: lijepa i zvucna rijec koja opisuje osobu: upadljivo obucenu, opustenu,
tablicama i posjeduje putovnicu jedne od zapadnih 'dezela'.

Ne druzim se sa takvima ovdje, gdje sada zivim. Ipak, nije fer svrstavati sve papke pod "dijasporu". Vidim da ih ima jednak broj sa obe strane granice. Ovo je tipicno papansko ponasanje osoba "oslobodjenih sa lanca".
Na zapadu dobijaju sansu da provlace kreditne kartice uz lazni osjecaj superiornosti. Takvi zive za "pokazivanje pred mahalom". Stoga ni ne cudi njihovo ponasanje kada se vrate kuci. Srecom, papak se lako uocava i time se moze i izbjeci i sa ove i sa one strane granice. ;-)

Ne mozemo ih kriviti sto ih vecina lokalnih djevojaka svjesno stavlja na prvo mjesto prioriteta, jer i veliki broj

Jasno. Zele imati snimak za uspomenu. Na zapadu je sve u stanju stalne promijene, bez sigurnosti, a izvjesno je jedino da se zivotna, financijska, zdravstvena situacija mogu promijeniti preko noci. Cesto, ne na bolje, vec u drugom smjeru.
Kako znati kada ce opet vidjeti svoj dio mjesta pod suncem? Normalno je, stoga, da zele imati uspomene.
Za papke je razlog snimanja svega pokretnog i nepokretnog - POKAZIVANJE, sve u stilu "ja najveci".
a blize su muhi koju mozes skinuti mlatilicom, nego velikom Muhamedu Aliju, ljudini, kako na ringu, tako i u zivotu!
Zato takvi lijece svoje komplekse i dobro cuvaju snimke da ih pokazuju dok se hvale, titrajuci sopstvenom krhkom egu.
Kod ostatka "dijaspore" (kakav ruzan termin!) stvar je cuvanja uspomena. Ne samo uspomena. U krajnjoj liniji svojeg identiteta.

je ovo zaostala zemlja, a kod nas tamo...' i tu redovno dodje do konflikta.

Branimo zemlju i ne damo da je kritiziraju ma koliko da su u pravu, i cudom se cudimo kako su
jobove'.
Nakon sto se istrose pricama kako je tamo sve 'cool', ne mogu da vjeruju da
'sucks'. Zainteresirani su samo za 'fun' i najdraza uzrecica im je 'party time'.
Skolska godina im pocinje malo ranije pa na rastanku govore 'bilo je okeey',

Opet opisujes papke. Govoreci o svojim poznanicima na zapadu, moram priznati da nisam NIKADA cula niti jedan od tih izraza. Puno i pola radnog vremena, privremeni posao, cekanje, otkaz, voznja (a ne "drajvanje"), te bacanje smeca (a ne "garbidza"), igranje igrica (a ne "pjelanje gejmova") itd. , primjeri su normalnih izraza koji se svakodnevno koriste i na zapadu, OSIM , ako nije rijec o stoci sitnog zuba koja nije nikada imala bazicnu kulturu i odgoj ni kod svoje kuce, pa je ne moze prenijeti dalje u zivot na zapadu.

Te nam predaju jeftine majice (vecinom previse siroke) sa slikama i imenima njihovih koledza ili nba

Sretan si sto si nesto i dobio. Bilo kakav znak paznje. Mnogi moji poznanici, nakon sto su od njih OCEKIVALI rolex satove, najnovije dizajnerske parfeme i kreme, Play Station-e itd. , a ismijavali ono sto su donijeli na poklon, sacuvali su racune, uzeli sve fino natrag i zaboravili na cijelu tu nesretnu epizodu, na nesretni pokusaj da nekoga malo pripaze!
Kako su se i mogli osjecati kada oni nose, recimo, casio, timex i slicne satove (s reakcijama cudjenja sto nisu donijeli bar zlatni rolex?!- "Sta si mi TO donio?!"), zive normalno; ni u kakvim zamcima sa bazenima, privatnim golf terenima i slicnim "James Bond" rezidencijama, voze aute stare od 2-3 pa i do 8-9 godina stare, rade, stede ( jer svaki radni dan moze biti zadnji na jednom radnom mjestu - nema sigurnosti posla, a NOVI, JOS JEDAN PRVI radni dan na slijedecem, kojeg treba tek naci), kad familiji i prijateljima kuci ne odgovara nista osim marlbora, rolexa, najnovijeg Play Station-a i sl.?
Kako su se mogli osjecati, kad ta ocekivanja ne ispunjavaju NI SEBI na zapadu, vec zive sasvim normalno i nemaju potrebu da se, poput papaka, razbacuju dolarima ili eurima? Normalno da su se povukli. Ako nesto i ponesu svojima kuci, sacuvaju racune.... pa, kome se ne svidja, neka slobodno vrati. Nije to njima poklonjeno, vec je zaradjeno. Ako se ne cijeni, cemu i trud? Iako sve manje, jos uvijek ima veliki broj ljudi koji gaje iluzije o zivotu na zapadu, pogresno zasnovane upravo na osnovu ponsanja stoke sitnog zuba koja posjecuje svoje krajeve.
Nije fer da zbog papaka trpate kompletnu dijasporu u isti kos.... :sad:

(ili prvim?) domovinama: hladno.
Nista ih ne moze iznervirati, i sasvim smireno nam
bagatelnih cijena, te narucuju turu za turom slusajuci i najgoru 'pevaljku'.

Ove godine dosli su automobilima i ustedjeli na avionskoj karti, i tu nas vec pocinju nervirati
u sustini oni jos uvijek nepatvoreni balkanci.

Kafane, opijanje do besvijesti, "pevaljke" itd. Opet opisujes papke. Stvarno su svi u dijaspori papci? Kako onda tako cesto ponavljaju da su svi iole pismeniji otisli van, upravo da se sklone od divljanja papaka? Otisli su van ili su ostali? Cujem vrlo kontradiktorne izjave. Ne znam sta da pomislim... :-)

U trecu grupu ulaze Holandija, Njemacka, Svicarska i Austrija, odakle dolazi dijasporci starog kova.
pokazuje da su tajnoviti i veoma sposobni.
Posjecuju samo lokale visokog kvaliteta i
veoma kratkom vremenskom periodu.
Oni su nam najjaci turisticki adut i jedini razlog

Tajnoviti i sposobni? U biti samo ljudi koji uzivaju uzitka radi, a ne kako bi bili vidjeni. :roll:

ne stima...
"
:thumbup: S ovim se slazem. Mnogi misle da ce se vratiti za stalno, ali kako djeca odrastaju i sticu se nove navike, odlazuci uvjek iznova taj povratak sa nekim novim izgovorom, sve su manje sanse da ce se i oni, a posebno djeca, koja vec imaju nacin zivota specifican i svojstven tom zapadnom drustvu, jednog dana skrasiti opet u svojoj domovini.

P.S.
Samo da dodam rijec -dvije o zivotima papaka koji te toliko impresioniraju.
1) Auti kojima dolaze, vecinom su rent-a-car, a ne njihovi automobili, te smicalice o kojima govoris, ionako ne idu iz njihovog dzeoa, vec to placa osiguranje. Svojim autima ne bi ni do granapa, da se ne raspadnu, ali to neces NIKADA cuti.
Mozes vidjeti samo kada na zapadu pokazu oni koji su zavrsili u bolnici, jer kocnice ne rade, ali zato trafika uvjek radi.
2)Napijaju se i lepe "pevaljkama" stotke na celo, ali zato ti NECE RECI da zive u garsonjerama i kasne s placanjem kirije po dva-tri mjeseca sa naramkom sijena u cosku umjesto kreveta. Zgodno, ako ogladne, usput mogu i prezivati. Nece ti reci da im se namjestaj sastoji od praznih gajbi pive, te da im je sadrzaj frizidera: PIVSKE FLASE i PSECE KONZERVE.
Stoga se nije cuditi da se najedu tek kad dodju da se ( izvinjavam se na izrazu) k*rce na Balkanu.
3) Nece ti reci ni da cim predju 30-tu ne mogu ustati iz kreveta bez sake analgetika, ako ne i neceg jaceg, dok oci ne mogu otvoriti bez minimum 6 piva ( famozni "six-pack"). A sta bi jos rekao da znas da je prosjecan zivotni vijek papka, sljakera, lopatara, fizikanera, baustelca... oko 40-tak godina, a ako prezivi i te godine, zapad, posebno americki kontinent pun je takvih u invalidskim kolicima.
4) Po dvije-tri godine otplacuju te troskove na kredit. Svako to pice. Svako lijepljenje stotke "pevaljki" itd.
Sto se tice vecine onih "normalnih" za kojima svi kukaju, eeeeeee... takve neces ni primjetiti, niti ces znati ni da su bili tu, ni da su otisli. Takvi dodju zbog sebe, ne "zbog sela", niti da bi gotivili nekoga ko nema vremena ni za kafu da IM SE PLATI.
Svi su, znas, takoooooooooo zauzeti i nemaju vremena. Treba shvatiti da oni "rade, dok su dijasporci tek na odmoru", pa se ne mogu prilagoditi, jer cuvaju posao itd. Pa kad se vec takvi ne mogu prolagoditi, tzv "dijasporci" JESU.
Dodju, popiju svoje pice, plate ga i odu. Odnesu slike, ako i to.
Apropo slikanja i "najzabitijih kutaka", ako se oni ne stide da pokazu odakle su, a sto bi se onda vi stidjeli? Vama se bar za takve slike niko ne podsmijeva.
Toliko od mene. I previse je. Valja trcati, "praviti pare" . :mrgreen:

:kravata:
Post Reply