Nasa raja u Briselu :)
-
il89
#1 Nasa raja u Briselu :)
Hej ljudi, ima li ovdje neko ovdje od nesto mladje raje da zivi u Briselu ili da je zivio tamo? Dobila sam ponudu za posao, ali ne poznajem nikoga tamo od nase raje, pa ako ima neko da mi preporuci mjesta dobra za izlaske, hranu, kulturne dogadjaje itd. Unaprijed zahvalna! 
- hrle1976
#2 Re: Nasa raja u Briselu :)
il89 wrote:Hej ljudi, ima li ovdje neko ovdje od nesto mladje raje da zivi u Briselu ili da je zivio tamo? Dobila sam ponudu za posao, ali ne poznajem nikoga tamo od nase raje, pa ako ima neko da mi preporuci mjesta dobra za izlaske, hranu, kulturne dogadjaje itd. Unaprijed zahvalna!
U Belgiji jako malo ljudi iz BiH zivi, a pogotovo u Brisel gradu. A imas foruma na ensgleskom jeziku brdo o Briselu. Sta te zanima ja cu ti preporuciti jer grad poznam ko vlastiti dzep.
-
il89
#3 Re: Nasa raja u Briselu :)
Pa dobro, ipak idem iz Bosne, budzet mi je jos uvijek ogranicen, a znam da je hrana tamo preskupa, treba mi nesto sto jeftinije, ali da nije bas smece iz kojeg potencijalno vreba salmonela
A vidim da nema raje nase u Briselu, ne samo
Bosanaca, nego Balkanaca opcenito
Bosanaca, nego Balkanaca opcenito
- hrle1976
#4 Re: Nasa raja u Briselu :)
Onda ti peporucujem da kupujes haranu, jer je tesko naci retorane koj su jako jeftini - pretesno se krecu u cjenama od 20 do 40€ a ima i za preko 50€
Pomfriti i waffels su najfetiniji - te poneki fast food coskovi "shawarmas alla kebab" od 1,50 do 4€ se cijene krezu za sve navedene ishrane.
Kad unidjes u one butike sa cokoladom trazi da okusis, obidjes par komada i neces trebati da kupis skupu cokoladu a degistirat ces dosta
Nemoj uzmati u najam bicikla - nisam siguran jel isti sistem na vlasti ali prije par godina ako bi iznajmijo biciklo za dan i odes u drugi distriky gdje druga firma opstina daje najam a vide da vozas od druge onda su znali nahuskaju policiju pa dobijes kaznu. Glup sistem
Od prodavnica za hranu preporucujem Colryudt oni imaju kvalitetnu hranu za jeftiniju cijenu i ponekad zanimljive ponude. Lidil je isto varijanta. Zatim imas Carrefour ali izbjegavaj ako pise Express jer je kao servis usluga pa su skuplje cijene nego u obicnom. A obicni je pretenzo na periferijama dok Express u centrima.
Zatim nedeljom blizu Gare du Midi imas pijacu gdje mozes dosta kupiti za relativno niske cijene. Da se kupiti jeftino meso koje je inace skuplje u marketima.
Skoro svaki restoran je zatvoren izmedju 2 (14h) i 6 (18h) te vecina neradi ponedeljkom! Peporucujem da uvijek provjeris ako mislis nekoga izvoditi na rucak
Dosta restorana nudi "radnicki menu" dva jela ili tri za cijenu od 12 do 18€ oko 12h je to na snazi. 10% od cijene je tip/baksis u Belgiji - tradicija, znaci ostavis, nije da moras ali se racuna kao dobar manir. Ako imas Brussels Kartu (ne mapu - nego Card) onda na izabranim mjestina inkl. restoranima mozes dobiti do 25% popusta.
Muzeji: prva nedelja u svakom mjesecu je dzaba sto se tice ulaznica u vece muzeje. Ponedeljkom vecina njih neradi.
Cetvrtak je shopping do kasnu u vecer tj. u nekim djelovima radnje rade do 8-9 (20-21h)
Ako se jos sta sjetim... pisem.
A to sto nema ljudi iz BiH ili Balkana (ne u velikim velicinama) jos bolje, nisi dosla u Brussels da pricas sa balkancima? Jer u tom slucaju nisi ni trebala dolaziti - to vec kod kuce imas
Pomfriti i waffels su najfetiniji - te poneki fast food coskovi "shawarmas alla kebab" od 1,50 do 4€ se cijene krezu za sve navedene ishrane.
Kad unidjes u one butike sa cokoladom trazi da okusis, obidjes par komada i neces trebati da kupis skupu cokoladu a degistirat ces dosta
Nemoj uzmati u najam bicikla - nisam siguran jel isti sistem na vlasti ali prije par godina ako bi iznajmijo biciklo za dan i odes u drugi distriky gdje druga firma opstina daje najam a vide da vozas od druge onda su znali nahuskaju policiju pa dobijes kaznu. Glup sistem
Od prodavnica za hranu preporucujem Colryudt oni imaju kvalitetnu hranu za jeftiniju cijenu i ponekad zanimljive ponude. Lidil je isto varijanta. Zatim imas Carrefour ali izbjegavaj ako pise Express jer je kao servis usluga pa su skuplje cijene nego u obicnom. A obicni je pretenzo na periferijama dok Express u centrima.
Zatim nedeljom blizu Gare du Midi imas pijacu gdje mozes dosta kupiti za relativno niske cijene. Da se kupiti jeftino meso koje je inace skuplje u marketima.
Skoro svaki restoran je zatvoren izmedju 2 (14h) i 6 (18h) te vecina neradi ponedeljkom! Peporucujem da uvijek provjeris ako mislis nekoga izvoditi na rucak
Muzeji: prva nedelja u svakom mjesecu je dzaba sto se tice ulaznica u vece muzeje. Ponedeljkom vecina njih neradi.
Cetvrtak je shopping do kasnu u vecer tj. u nekim djelovima radnje rade do 8-9 (20-21h)
Ako se jos sta sjetim... pisem.
A to sto nema ljudi iz BiH ili Balkana (ne u velikim velicinama) jos bolje, nisi dosla u Brussels da pricas sa balkancima? Jer u tom slucaju nisi ni trebala dolaziti - to vec kod kuce imas
-
sarayewo
#5 Re: Nasa raja u Briselu :)
Ima nase mladje raje u Belgiji, kako nema... Nisu svi otisli zbog rata, neki su otisli i za poslom. 
@il89 javi se na PM ako treba pomoc, ja sam tu sa sa dragom vec 4 godine.
@il89 javi se na PM ako treba pomoc, ja sam tu sa sa dragom vec 4 godine.
-
sarajevsko_pivo
#6 Re: Nasa raja u Briselu :)
Ima dosta nase raje u Antwerpenu.
Belgija je super zemlja, uglavnom 2 put bolja od Holandije.
Zivot je jeftiniji od Holandije, jedino sto je skupo tamo je hrana, ali ako imas auto mozes do Njemacke ili Holandije po vece namirnice.
Belgija je super zemlja, uglavnom 2 put bolja od Holandije.
Zivot je jeftiniji od Holandije, jedino sto je skupo tamo je hrana, ali ako imas auto mozes do Njemacke ili Holandije po vece namirnice.
- helpdesk1
#7 Re: Nasa raja u Briselu :)
Paaaa, raje ima ali uglavnom niko nema vremena.
Neznam u kojem si dijelu Brisela, ali recimo da su restorani oko Schumana extra i ima cijena za svakoga. Najbolje otići u pizeriju. Ja bih ti preporučio restoran kod jednog našeg čovjeka kod gazda Ive, a on je na Montgomeriju (restoran Le Danube Bleu) a tu se zna naći i poneki naš čovjek koji zaluta na službeni put.Društvo zna biti ugodno i svakako možeš pitati za neku pomoć. Nudi roštilj koji je pristojan i naše salate
, možeš ga zamoliti da ti odvojeno isprži nešto ako ne jedeš zmajevinu...Imaš McDonalds i Quick u Rue Nueve ( metro stanica De Bruckere).
Najbolje ti je da sama kuhaš, kupuj hranu u GB ili Colruyt, pijacu nedeljom na Jourdanu...
Pitaj ako te još nešto zanima.
Pozdrav i sretno
Neznam u kojem si dijelu Brisela, ali recimo da su restorani oko Schumana extra i ima cijena za svakoga. Najbolje otići u pizeriju. Ja bih ti preporučio restoran kod jednog našeg čovjeka kod gazda Ive, a on je na Montgomeriju (restoran Le Danube Bleu) a tu se zna naći i poneki naš čovjek koji zaluta na službeni put.Društvo zna biti ugodno i svakako možeš pitati za neku pomoć. Nudi roštilj koji je pristojan i naše salate
Najbolje ti je da sama kuhaš, kupuj hranu u GB ili Colruyt, pijacu nedeljom na Jourdanu...
Pitaj ako te još nešto zanima.
Pozdrav i sretno
-
filozofija
#8 Re: Nasa raja u Briselu :)
Belgija je san od zemlje, a pogotovu Brisel.
Tolerancija prema drugacijim i drugim ljudima = 100 poena
Uslovi za zivot i slicne stvari = 100 poena
Jezik (francuski) = 7 peona
Uredjenost okoline i funkcionalnost grada = milion poena
Btw, i tvoja tolerancija prema drugima mora da bude na ovom nivou
. Neke stvari koje se kod nas smatraju seljackim, kod njih su u potpunosti prihvacene i nemoj da te to nervira.
Tolerancija prema drugacijim i drugim ljudima = 100 poena
Uslovi za zivot i slicne stvari = 100 poena
Jezik (francuski) = 7 peona
Uredjenost okoline i funkcionalnost grada = milion poena
Btw, i tvoja tolerancija prema drugima mora da bude na ovom nivou