Kupovina Kuce u SAD

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
iamia

#126 Re: Kupovina Kuce u SAD

Post by iamia »

ti sumnjas ?
u koliko si americkih drzava zivio ?

pokusaj prosjecnu kucu od 250 hiljada dolara otplatiti za 15 god sa prosjecnom americkom platom, a da recimo imas dvoje djece i zenu ??

po mom skromnom iskustvu u 15tak americkih drzava, 95% svih bosanaca imaju kuce na kreditu od 30 godina.
isti je procenat ljudi koji dolaze u BiH svake trece godine, jer toliko im treba (tri godine) da ustede 3 hiljade dolara za kartu.
kosava

#127 Re: Kupovina Kuce u SAD

Post by kosava »

iamia wrote:ti sumnjas ?
u koliko si americkih drzava zivio ?

pokusaj prosjecnu kucu od 250 hiljada dolara otplatiti za 15 god sa prosjecnom americkom platom, a da recimo imas dvoje djece i zenu ??

po mom skromnom iskustvu u 15tak americkih drzava, 95% svih bosanaca imaju kuce na kreditu od 30 godina.
isti je procenat ljudi koji dolaze u BiH svake trece godine, jer toliko im treba (tri godine) da ustede 3 hiljade dolara za kartu.
U manje nego ti.
vec otplaceno bez problema , sad sta je prosjecna Americka plata ? jel prosjek radnik na traci ili prosjek profesionalca sa fakultetom?

to sto ti navodis su primjeri ljudi koji su dosli 1993 -1999 pa nisu znali da bolje , svako koje kupio kucu od 2004 uzeo je kredit na 15 godina.

i sta ustede za kartu i onda masu usima , nije karta tri hiljade osim ako lete sa Havaja , ovih dana su karte oko dvije hiljade po osobi . Znaci samo za karte treba toj tvojoj cetveroclanoj porodici 8-10 000 dollara .
Van sezone su 1200 -1300 dollara ali van sezone skola je u jeku tako da nista od dolaska osim za penzionere i one sa odraslom djecom.

Prijatelju ako si ti u roku od 20 godina promjenio 15 drzava sve je jasno , zasto si tako ogorcen .
covjek koji se razveo 3 puta ce imati manje sanse da se zaposli nego osoba koja je u braku 10 godina sa istom osobom isto vrijedi za covjeka koji se preseli 3 puta u roku od 5 godina bez dobrog obrazlozenja .
Po ovom sto ti napisa ispada da si pao u onu zamku gdje god ti je ko rekao da je bolje ti si se preselio znam ja takvih slucajeva mnogo preseli se jer mu je prijatelj rekao da su kuce jeftinije a nije mu rekao da su satnice manje ,
ima naseg svijeta a zaboravi mu reci da ima 3 puta vise crnaca , ovdje je dobra klima nije vruce ljeto a zaboravi da spomene da je hladno ostatak godine . itd ,itd.

ali treba probati , lako se je vratiti .
iamia

#128 Re: Kupovina Kuce u SAD

Post by iamia »

kosava wrote:
da je lako, velika vecina dijasporaca u kanadi i americi bi se vratili.
ali nije lako.
prvo, sramota. sta si radio tolike godine vani. nisi nista postigao. vracas se praznih dzepova?> mars.
drugo, imovina u BiH je srusena i zarasla u korov. nema se pocetnog kapitala. cime da se vrati?
trece, gdje si bio kad je bilo najteze ? pobjeglica,. uteklica. i sad si ovdje dosao? ha? razligu!.
cetvrte, djeca su u skoli ili pozavrsavala skole tamo u dijaspori. i ako se ozene pa dobiju djecu, kako sve to ostaviti?> kako ostaviti unucad ?
peto. sadaka mentalitet u BiH. dodjes ovdje i samo ljudi cekaju da ti izvuku cent iz dzepa. empatija svagdje oko tebe, nema pomoci. kako se vratiti?
sesto,,
sedmo,,
itd, itd... bezbroj razloga zasto nije lako da se ljudi vrate. :wink:
kosava

#129 Re: Kupovina Kuce u SAD

Post by kosava »

iamia wrote:
kosava wrote:
ali nije lako.
prvo, sramota. sta si radio tolike godine vani. nisi nista postigao. vracas se praznih dzepova?> mars.
drugo, imovina u BiH je srusena i zarasla u korov. nema se pocetnog kapitala. cime da se vrati?
trece, gdje si bio kad je bilo najteze ? pobjeglica,. uteklica. i sad si ovdje dosao? ha? razligu!.
cetvrte, djeca su u skoli ili pozavrsavala skole tamo u dijaspori. i ako se ozene pa dobiju djecu, kako sve to ostaviti?> kako ostaviti unucad ?
peto. sadaka mentalitet u BiH. dodjes ovdje i samo ljudi cekaju da ti izvuku cent iz dzepa. empatija svagdje oko tebe, nema pomoci. kako se vratiti?
sesto,,
sedmo,,
I treba da ih je sramota ako tolke godine nisu nista ostvarili ali isto je i da su bili u Bosni nebi nista ostvarili tako da nemaju se cega sramotiti .
Generalizujes , kako u koga koje protjeran pa se nije vratio na svoje ognjiste onda da , ali manje vise svako ima nekoga , roditelje , brata , familiju koja to obradjuje .
Trece Amerika i Kanada su pune onih koji su dosli tek poslije 4 godine u Armiji BiH , u svakoj drzavi je manje vise isti omjer na svakog od vas koji su dosli u Ameriku po izgonu iz Njemacke ili Zapadne Evrope ono izgon u trece zemlje dodje 10 bivsih pripadnika Armije BiH , u nekim krajevima VRS ili HVO zavisno od nacionalne strukture .
to stoji ali isto tako ako si ti u NH a djeca u CA avion i let te kostaju i traju isto ko da ides iz Bosne .
Neznam meni se to nedesava , valjda svoje prijatelje i familiju tretiram normalno . Znam da oni koji tretiraju ljude po Bosni ko klosare se zale jer valjda onda ljudi kazu ma koga jezdi ako ce me tretirati ko klosara onda cu se i ponasati ko klosar.
Sve su to izgovori . Evo ti si dokaz kad insan nanijeti da se vrati vratice se , dok god im je bolje u Americi nego u Bosni nema nista od povratka . Vazda je lako naci izgovor.
iamia

#130 Re: Kupovina Kuce u SAD

Post by iamia »

dobro. sta je sad definicija 'bolje' ? svako ima razlicito misljenje o tome.
ali ovdje govorimo o prosjeku vecine.
a velika vecina dijaspore je ista nevazno od lokacije. oni koji su bili nepismeni u BiH ostali su nepismeni u svedskoj,. americi, kanadi.. & vice versa.
oni koji su zivjeli na granici siromastva u BIH, slicno zive i u dijaspori. tako kad pricamo o nekim vecim mogucnostima tamo nego ovdje,, .. ,, to je truba.
kosava

#131 Re: Kupovina Kuce u SAD

Post by kosava »

iamia wrote:dobro. sta je sad definicija 'bolje' ? svako ima razlicito misljenje o tome.
ali ovdje govorimo o prosjeku vecine.
a velika vecina dijaspore je ista nevazno od lokacije. oni koji su bili nepismeni u BiH ostali su nepismeni u svedskoj,. americi, kanadi.. & vice versa.
oni koji su zivjeli na granici siromastva u BIH, slicno zive i u dijaspori. tako kad pricamo o nekim vecim mogucnostima tamo nego ovdje,, .. ,, to je truba.

Upravo nesposobni ostaju nesposobn , sposobni ostaju sposobni . Sad nesposobnom se lakse snaci na zapadu ,ide na posao , nema razloga da se brine koja partija na vlasti . itd .
iamia

#132 Re: Kupovina Kuce u SAD

Post by iamia »

@kosava,
previse pricas naivno o zivotu u dijaspori, pogotovo americi.
gdje si i kad si dosao ?
moja procjena, da si tu manje od 5 god. ?
kosava

#133 Re: Kupovina Kuce u SAD

Post by kosava »

iamia wrote:@kosava,
previse pricas naivno o zivotu u dijaspori, pogotovo americi.
gdje si i kad si dosao ?
moja procjena, da si tu manje od 5 god. ?
Slaba ti procjena :lol: Dosao 1999 u USA .
iamia

#134 Re: Kupovina Kuce u SAD

Post by iamia »

gdje u uSA ?
kosava

#135 Re: Kupovina Kuce u SAD

Post by kosava »

iamia wrote:gdje u uSA ?
U drzavu u kojoj nema puno Bosanaca a koja je u onih 10 sa najvecim prihodom drzava u USA . :D
iamia

#136 Re: Kupovina Kuce u SAD

Post by iamia »

kalifornia ?

dobro, razumijem te onda.
ali isto tako se ti razumijes o bosni kao marica u kriv kk.
kosava

#137 Re: Kupovina Kuce u SAD

Post by kosava »

iamia wrote:kalifornia ?

Bog te tvoj Kalifornija bankrotiranan drzava , u gorim govnima nego sav Balkan . :run:
ja ti rekoh u jednu od 10 najbolje stojecih drzava u Americi .
Eto ti ces me nauciti o Bosni iz svog bogatog zivotnog iskustva koje si stekao od 1992 do 2012 ziveci po zapadu . :-)
iamia

#138 Re: Kupovina Kuce u SAD

Post by iamia »

slusaj, ako neces reci iz koje si drzave u americi, onda je ocigledno da nesto muljas.
svaku tvoju rijec uzimam na kashicici ionako.

ps.
kalifornia je bila i ostala nauspjesnija americka drzava. sa najvise stanovika.
a poznato je da se ljudi sele tamo gdje im je dobro.
nece jedna albama biti uspjesna. nikad.
kosava

#139 Re: Kupovina Kuce u SAD

Post by kosava »

iamia wrote:slusaj, ako neces reci iz koje si drzave u americi, onda je ocigledno da nesto muljas.
svaku tvoju rijec uzimam na kashicici ionako.

ps.
kalifornia je bila i ostala nauspjesnija americka drzava. sa najvise stanovika.
a poznato je da se ljudi sele tamo gdje im je dobro.
nece jedna albama biti uspjesna. nikad.
ja sam ti iz Bosne kakve Amerike ? ma uzimaj neuzimaj ali eto po tvojoj prici zivjeli smo drzava do drzave u jednom periodu .

Koliko rece da ima kako si otisao iz Amerike ? Kalifornija je propala vec decenijama da je naseljenja covjek na covjeku zivi , da su nekretinie skupe do bola , da ima kriminala da latinosti istjeruju crnce , da su u rupi iz koje se nemogu izvaditi zbog svih socijalnih programa za ilegalne immigrante . pa kada dodjes is Gvatemale LA ti je raj na zemlji isto ko i kada dodje iz selendre u Meksiku . ljudi vec godinam masovno bjeze iz kalifornije u Nevadu , Arizonu . Pa Stokton je bankrotirao proslog mjeseca evo ti link pa citaj .
http://www.usatoday.com/story/news/nati ... s/2076197/
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#140 Re: Kupovina Kuce u SAD

Post by Chmoljo »

iamia wrote:kalifornia ?

malo se upristoji :)
kosava

#141 Re: Kupovina Kuce u SAD

Post by kosava »

Vecina kuca kupljena 2003-2005 je bila oko 55% precjenjena , to je i pogodilo one koji su kupovali kuce na potpis bez ucesca , bez fiksne kamate . U drzavi u kojoj ja zivim nije bilo nesto puno naglog rasta cijena nekretnina u onom vaktu kada je trziste nekretninam eksplodiralo tako da i sada nema nekog dramaticnog pada cijena nekretnina .
Ima slucajeva gdje kuca do kuce razlika u tridesetak kvadrata i sto hiljada dollara u cijeni . :-) :lol:
Skuplja kuca je kupljena 2004 a komsija u svojoj zivi vec trideset godina . prvo su se uvalili u preskupe kuce , onda je otisla cijena goriva poslije Katrine sto je povuklo rast namjernica i mnogi su se nasli u situaciji ili platiti ratu na kucu ili kupiti gorivio da ide na posao . ako nema za gorivo nemoze ni otici na posao ni zaraditi ratu . Onda su dosla odpustanja svih koji su bili nepotrebni visak . Zato puno kucevlasnika nemogu odsetati iz kuce nego su prinudjeni sjediti na nekretnini koju nemogu prodati osim da su na gubitku 40-50% .

Ko se drzao tradiconalnih kredita i kupio kucu kroz credit union a prije nego sto je doslo do rasta nekretnina on je dobro prosao , i ko je slusao procjenitelja iz CU koji su bar ovdje oko mene davali realne procjene nije naletio.
iamia

#142 Re: Kupovina Kuce u SAD

Post by iamia »

kosava wrote:Vecina kuca kupljena 2003-2005 je bila oko 55% precjenjena , to je i pogodilo one koji su kupovali kuce na potpis bez ucesca , bez fiksne kamate . U drzavi u kojoj ja zivim nije bilo nesto puno naglog rasta cijena nekretnina u onom vaktu kada je trziste nekretninam eksplodiralo tako da i sada nema nekog dramaticnog pada cijena nekretnina .
.
koja je to drzava ?
da li se zove " izmislio sam land " ??
minderpuza

#143 Re: Kupovina Kuce u SAD

Post by minderpuza »

kosava wrote:
iamia wrote:
kosava wrote:
ali nije lako.
sesto,,
sedmo,,
I treba da ih je sramota ako tolke godine nisu nista ostvarili ali isto je i da su bili u Bosni nebi nista ostvarili tako da nemaju se cega sramotiti .
Generalizujes , kako u koga koje protjeran pa se nije vratio na svoje ognjiste onda da , ali manje vise svako ima nekoga , roditelje , brata , familiju koja to obradjuje .
Trece Amerika i Kanada su pune onih koji su dosli tek poslije 4 godine u Armiji BiH , u svakoj drzavi je manje vise isti omjer na svakog od vas koji su dosli u Ameriku po izgonu iz Njemacke ili Zapadne Evrope ono izgon u trece zemlje dodje 10 bivsih pripadnika Armije BiH , u nekim krajevima VRS ili HVO zavisno od nacionalne strukture .
to stoji ali isto tako ako si ti u NH a djeca u CA avion i let te kostaju i traju isto ko da ides iz Bosne .
Neznam meni se to nedesava , valjda svoje prijatelje i familiju tretiram normalno . Znam da oni koji tretiraju ljude po Bosni ko klosare se zale jer valjda onda ljudi kazu ma koga jezdi ako ce me tretirati ko klosara onda cu se i ponasati ko klosar.
Sve su to izgovori . Evo ti si dokaz kad insan nanijeti da se vrati vratice se , dok god im je bolje u Americi nego u Bosni nema nista od povratka . Vazda je lako naci izgovor.
Svaka ti zlata vrijedi :thumbup:
kosava

#144 Re: Kupovina Kuce u SAD

Post by kosava »

iamia wrote:
kosava wrote:Vecina kuca kupljena 2003-2005 je bila oko 55% precjenjena , to je i pogodilo one koji su kupovali kuce na potpis bez ucesca , bez fiksne kamate . U drzavi u kojoj ja zivim nije bilo nesto puno naglog rasta cijena nekretnina u onom vaktu kada je trziste nekretninam eksplodiralo tako da i sada nema nekog dramaticnog pada cijena nekretnina .
.
koja je to drzava ?
da li se zove " izmislio sam land " ??
Prnjavor u Krajni se zove .

Pa ti sve znas od Aljaske do Maine pa trebao bi na osnovu svega recenog znati koja je drzava .
Bili smo komsije u jednom periodu ( dobro ti si promijenio 15 drzava u 20 godina pa ti to znaci malo)
jedna je od 10 najbolje stojecih drzava i po primanjima.
nije bilo puno efekata housing bubble .
Ako nisi ustanju povezati koja je drzava u pitanju onda je do tebe .
iamia

#145 Re: Kupovina Kuce u SAD

Post by iamia »

ti samo muljas.
a ja ne mogu sa muljatorima. do vidjenja.
kosava

#146 Re: Kupovina Kuce u SAD

Post by kosava »

Znam ja da se zvalo Housing bubble ali posto smo na BiH forumu onda izbjegavam da koristim izraze na engleskom ,da nezvucim ko oni povratnici iz Njemacke poslije rata .

Ima veze sve je to ispalo uvezano , prvo su ljudi kupili kuce koje ni u snovima nisu mogli priustiti ali eto moze se rata placati ako se stegne kajis a svakako ce cijena kuci otici 50 % u deset godina pa ako zapne moze se prodati i fino zaraditi.
Onda je dosla Katrina i svako ko se vozio vise do posla je osjetio taj rast cijena goriva sto je izazvalo rast cijena namjernica sto se odrazilo na budjete jer plate nisu pratile rast cijena . Tada su mnogi poceli da prodaju kuce sto je stvorilo trziste za kupca jer je najednom bilo puno nekretnina a malo kupaca pa su vlasnici shvatili da su pretplatili kuce mnogi su isetali ali mnogi nemogu jer moraju cuvati kakvu takvu kreditnu istoriju . Jos kada su poceli se gubiti poslovi i gasiti radna mjesta jos je vise kuca pogodilo trziste a malo kupaca .

Eto nebih znao za zillow da mi ti nisi postavio link. :lol:
kosava

#147 Re: Kupovina Kuce u SAD

Post by kosava »

iamia wrote:ti samo muljas.
a ja ne mogu sa muljatorima. do vidjenja.
ma ja muljam a tebe sramota da kazes odakle si iz Krajne ? Nisam te pitao od kojih kuca , gdje su vam mezarluci gdje se kopate ?
iamia

#148 Re: Kupovina Kuce u SAD

Post by iamia »

pitanje o mezarlucima je osobno pitanje. nemam potrebu da osobne detalje izvjetravam ovdje.

a ti kad bacis bombu kako postoji drzava u americi u kojoj kuce nisu imale nagli rast cijena 03- i 04e godine, onda se barem udostoji reci ime drzave da provjerimo tacnost tih informacija.
veoma bih lako provjerio koliko si zakin'o :wink:
kosava

#149 Re: Kupovina Kuce u SAD

Post by kosava »

Kod mene su cijene rasle polako od 2001 do 2006-2007 npr. kuca bila 110K pa slijedece godine 125K itd.
Ali su u prosjeku cijene pale od kako je housing bubble pukao 3.5 % jer drzava u kojoj zivim je ima konzervativne propise tkz. skinflint propise koja nisu dozvoljavala prekomjerne kredite .

Jos jednom da ponovim ovdje je samo 3,5% pad cijena nekretnina do sada , sta ce se desiti za godinu ili dvije neznam.
Šeha

#150 Re: Kupovina Kuce u SAD

Post by Šeha »

Ma ako gledas na kucu kao na mjesto zivljenja i alternativu "kiriji" onda je sve to ok.
Opala vrijednost - to je ok dok ne mislis prodavati kucu (ili refinansirati kredit :))
Alternativa je placati kiriju nekom drugom :s

Ja sam u New York-u i mada su cijene nekretnina katastrofalno visoke ovdje srecom nije nas ni kriza pogodila kao ostatak Amerike. Vrijednost stana je 2009 pala za nekih 10% ali sada se vratila i visa je nego 2008.
Post Reply