jesmo s*pci
-
cowboy
#76 Re: jesmo s*pci
halo vampir, pises ko da si svu pamet svijeta popio, a iz svake rijeci ti izbija primitivizam, iskljucivost, rasizam, sexizam, nacionalizam, i jos mali milion izama od kojih nijedan nije pozitivan. odakle ti samo vrijeme da pises ove ogromne i nebulozne postove?
- exliberal
#77 Re: jesmo s*pci
Nemam zivaca odgovarat opet. Da si procitao sta sam napisao nosferatu mnoge stvari bi ti bile jasnije.xyz2007 wrote:To je bilo prije 11 godina. Nek ti je otislo na faks 4 ostane ti jos 7. BICU ISKREN.exliberal wrote:
Sta mislis pod tim kako nisam mogao da se snadjem ?
Dosao poslije rata (97) sa nesto malo para...idi uci jezik, upisi skolu ( uzmi kredit za skolu...sam... nemam roditelja da me guraju), zavrsio skolu onda problem naci posao..poslije par godina prezivljavanja i rada na crno ( a radio sam po 2 cak i 3 posla) dobio sam posao u struci i sad sam ok.
Kazes ameri cim zavrse skolu kupuju stanove...da ali oni koji nemaju kredita za skolu, kojima roditelji pomognu sa down-payment, oni koji znaju gdje ce radit i prije nego sto zavrse skolu a ne ko mi sto moramo da se zajebavamo....jel treba da nabrajam....pa jebote kad se sjetim mog engleskog dobro sam i prosao....uostalom vidimo kako se kupuje u americi ...sve je i pocelo od toga svi kupuju bez obzira imaju li mogucnosti ili ne...jel pratis vjesti?
Ja sam napisao da je ljubav kad covjek nemisli donjom glavom a to je kad se malo zadje u godine...ja sam presao taj period kad se misli "donjom glavom"...
Sto se tice imovine..imam ja imovinu u Sarajevu, mogao bi da je prodam i da se onda kurcim ( kao sto se mnogi kurce...prodaju stanove ili kuce pa onda trci da se kupi kuca...a onda tebe pitaju sto ti nisi kupio nista) ali to mi nepada napamet. Ja sam svoju odveo u Sarajevo da vidi odakle sam i gdje sam odrastao, nemam cega da se stidim...zato nekontam zasto zajedljivi komentari
Meni zvuci kao da se nisi mogao snaci sam i da ti je neka vrsta finasijske potpore bila jako potrebna, da to nisi mogao pronaci u Bosanki jer su one isto tako trazile da i ti budes na tom nivou. Ti nisi to mogao pruziti i gledao si da naletis na nekoga ko moze da pruzi to tebi.
Naletio na Amerikanku, u tome vidio izlaz iz krize i nakon 5 godina premisljanja odlucis ipak nju ozenit. Znam dosta momaka koji su tako postupili ali ja licno tako ne bih. Ali eto ti si uradio najbolje sto si mogao i znao u datom momentu.
Napravio si dobre izbore oko skolovanja, tu bez daljneg, izbor braka je isto tako tvoja licna stvar... ali svrha mojih komentara je bila prvenstveno reakcija na to da ti kad si uvidio da nemas sansi kod Bosanki kako si ih okarakterisao.
Posto si svakako ozenio Amerikanku sad Bosanke omalovazavas.
Svaka Bosanka i svaka Amerikanka ce biti dobra nekome. Ako ti od svih Bosanki nijedna nije valjala onda ti imas problem. Jer kako je moguce da jedna cijela nacija ne valja? Znas li ti koliko je to zena?
Sutra ako se razidjes sa Amerikankom onda ces i njih okaraktirasati u losem svjetlu. Kad Bosanke pominjes dajes primjer Afganistana, zena koje su do juce jahale kamile.
A pri tome selektivno ignorises sve ostale bosanskohercegovacke zene koje su mozda savremenije od tvoje. Zaboravio si isto sve zene koje voze auto i koje nisu sisle sa kamila.![]()
Kao prvo, sta ima lose u tome da zene koje su rodjene u pustinjskim krajevima jasu kamile? To je njihov nacin zivota. U Egiptu jahanje kamila je posebna atrakcija.![]()
Oprosti ali ja sam jako direktan kad pisem preko interneta.
Ti zivis u demokratskoj drzavi na Zapadu od 1997 a nisi prihvatio razliku u tudjim obicajima, tradicijama, kulturi...etnici... ?
U Sociologiji 101 nisi nikako mogao fuliti ovo ako si studirao na americkiom univerzitetu - ono sto je ispravno u nasoj kulturi moze biti totalno pogresno u tudjoj kulturi, ali to ne znaci da je nasa kultura ista bolja ili losija od njihove jer sve zavisi od kolektiva i kako drustvene norme tog drustva igraju ulogu u tom predjelu svijeta.
primjer ljepote, u Africi zene za koje mi smatramo da su jako ruzne tamo se smatraju velikim ljepoticama. Njihov standard ljepote nije isti kao nas.
Zato sam ti rekao da prelaskom granice Balkanski mentalitet cesto ostane isti. Inace lijepo si sve ostalo objasnio, ali sto jes jes...ono o Bosankama nije bilo lijepo izjaviti a posebno sto ovaj forum cita puno Bosanskohercegovackih zena. Toliko..
-
Vozdra_123
#78 Re: jesmo s*pci
sta me prozivate??
onome gore sto me zove retardiranim...
odhebi jarane
da su supci stavili informacije o levelu kursa znalo bi se to naci. sta ja kao tax payer imam placati profesore da uce ucenike u jeziku u kojem su oni vec fluent itd itd.... oni ce dobijati kredite za srednju skolu na moj racun??
ovo za pricu bosanac + stranac itd...
ma sve zavisi koliko si picky i kakav ti "grah padne"...
treba imati srece pa naletiti na pravu osobu. bitno je da se slazete, postujete, a bogami i trpite. najlakse je biti sam. treba imati volje i strpljenja pa praviti vezu sa nekim - bilo kim. u vezi sto posijes to i poberes.
naravno moras imati dozu tolerancije i trpiti drugu osobu - neki to znaju bolje a neki ne. licno ne bih mogao trpiti osobu koja nema volje da stvara, sebe unapredjuje, nema ambicije, samo trosi lovu, ganja suknjice itd..
sto se tice kuhanja, pranja, sivenja... kad naucis sam zivjeti svejedno ti hoces li ti ili zemska to raditi. bitno je da se kucne stvari i poslovi dijele.
a sto se tice bosanki, kao i mnoge strankinje one su zaboravile da budu domacice
ali kao sto rekoh nije fer traziti da ti zena i radi a onda dodje kuci pa pere, kuha itd...
zivot je kratak za probiranje... probaj sa nekim... ako pase pase ako ne razlaz... pa i u brak... ako bude sudjeno da ostanete zajedno i potrudite se super ako ne... razidjite se kao ljudi i gotovo...
eto samo toliko od mene...
sad se nastavite klati
onome gore sto me zove retardiranim...
odhebi jarane
da su supci stavili informacije o levelu kursa znalo bi se to naci. sta ja kao tax payer imam placati profesore da uce ucenike u jeziku u kojem su oni vec fluent itd itd.... oni ce dobijati kredite za srednju skolu na moj racun??
ovo za pricu bosanac + stranac itd...
ma sve zavisi koliko si picky i kakav ti "grah padne"...
treba imati srece pa naletiti na pravu osobu. bitno je da se slazete, postujete, a bogami i trpite. najlakse je biti sam. treba imati volje i strpljenja pa praviti vezu sa nekim - bilo kim. u vezi sto posijes to i poberes.
naravno moras imati dozu tolerancije i trpiti drugu osobu - neki to znaju bolje a neki ne. licno ne bih mogao trpiti osobu koja nema volje da stvara, sebe unapredjuje, nema ambicije, samo trosi lovu, ganja suknjice itd..
sto se tice kuhanja, pranja, sivenja... kad naucis sam zivjeti svejedno ti hoces li ti ili zemska to raditi. bitno je da se kucne stvari i poslovi dijele.
a sto se tice bosanki, kao i mnoge strankinje one su zaboravile da budu domacice
ali kao sto rekoh nije fer traziti da ti zena i radi a onda dodje kuci pa pere, kuha itd...
zivot je kratak za probiranje... probaj sa nekim... ako pase pase ako ne razlaz... pa i u brak... ako bude sudjeno da ostanete zajedno i potrudite se super ako ne... razidjite se kao ljudi i gotovo...
eto samo toliko od mene...
sad se nastavite klati
-
xyz2007
#79 Re: jesmo s*pci
Ako nije pisalo trebao si otici na stranicu te srednje skole naci broj telefona i pitati. Ima li ste opciju na nekoliko dana prije kursa i pricati sa instruktorom. Ili uzmes telefon pa se raspitas. Tako svi rade.Vozdra_123 wrote:da su supci stavili informacije o levelu kursa znalo bi se to naci. sta ja kao tax payer imam placati profesore da uce ucenike u jeziku u kojem su oni vec fluent itd itd.... oni ce dobijati kredite za srednju skolu na moj racun??
A ako je vec mislila ostati cisto da cuje bosanski govor nemas sta ocekivati da ljudi posvete njoj vrijeme jer u pitanju je kurs sa odredjenim planom i programom. Nadji joj bosanskohercegovacko drustvo, pricaj s njom na bosanski 90% vremena pa ce nauciti. Kako si ti naucio engleski?
Nije samo kurs u pitanju, vec generalo komunikacija, TV ( uzmi satelitsku antentu sa BH kanalima ), medije, ( naruci joj zenske casopise na bosanskom jeziku ), prijatelji ( nek pronadje sebi druge zene (strankinje ili nase ) udate za Bosance ili Bosanke udate za strance) Radio ( nadji joj BH stanicu preko interneta), muzika ( kupi joj CD il daunlodiraj BH muziku preko neta) nek nauci rijeci...
Uzmi telefonski imenik, otvori na "Translation Services" ili "Interpretation Services" nazovi svaku agenciju i pitaj za Bosanski jezik. Oni ili ce poslati tutora ili ce organizovati kurs ako ima vise kandidata. Kako ona ovo ne zna ako je rodjena tamo? To bi isto bilo kao da ti ne znas u svojoj drzavi u svom gradu kako da se registrujes za kurs.
I o kakvoj taxi ti uopste pricas? Samo zato sto ti placas taksu ne znaci da neko drugi treba za tvoj zenu da napravi kurs. Jel ti treba kurs? Izvoli sam ga organizuj i imaces kurs ( pod uslovom da ima jos studenata poput tvoje zene ) Kad vec ne mozes priustiti 2 sata sedmicno jeftinog privatnog tutora sto svi drugi i rade a sto je i kvalitetnije.
-
xyz2007
#80 Re: jesmo s*pci
Procitao sam. Ako si ti Bosanac pravoslavac ne treba te niko zvati Srbinom. To definitivno nije u redu i ja kao Bosanac to zaista ne podrzavam.exliberal wrote: Nemam zivaca odgovarat opet. Da si procitao sta sam napisao nosferatu mnoge stvari bi ti bile jasnije.
Uvijek naglasim svima a posebno onima koji me pitaju jel ovaj Srbin, Hrvat ili Bosnjak ili Bosanac, Albanac.. ko je ovaj ( ne znaju tacno a imaju samo ime i prezime ).
Uvijek kazem ne mogu ti po imenu i prezimenu nista reci. To nista ne govori o tome kakav je neko kao osoba, karakter, dobar, los, posten, lazov, kakva su mu politicka opredjeljenja, pro-Bosna, anti-Bosna, u sta on vjeruje, u sta ne vjeruje - najbolje je da pitas tu osobu da se sam IZJASNI.
Ja sam bio u ratu. Bilo je izdajnika hejbet i to svih mogucih imena i prezimena kao i religioznih opredjeljenja, a ima ih i sada. Treba biti pametan pa malo vise prorovit u neciju licnost i njihov zivot osim davanja zelenog na prvu loptu cim cujes necije ime i prezime ( i ono se poklopi sa necim sto je slicno tvom ).
Ako mi kaze Ja sam Bosanac a zove se Aleksandar, Huso, Zeljko fakat sta ga imam zvat Srbinom covjek fino kaze da je Bosna njegova drzava i da je Bosanac.
Ako mi kaze Ja sam Hrvat a zove se Smajo, Drazen ili Nikola fakat sta ga imam svrstavati po imenu bilo gdje covjek fino kaze da je Hrvatska njegova drzava.
Ako mi kaze ja sam Srbin a zove se Milan, Emir Kusturica, ili Tihi fakat sta ga imam kategorisati tako se sam opredjelio i fino mi kaze da je Srbija njegova drzava.
Ako je katolik, pravoslavac, musliman, ne zovem Hrvatom. Srbinom, Bosnjakom, Albancem niti mu namecem po njegovom imenu dok ga ne pitam kako se izjasnjava i cije nacije i naroda je on pripadnik.
Osim toga ima ljudi koji nemaju nikakve religije ili su pripadnici necijih drugih religija, koliko ima religija u svijetu, svi katolici ne vjeruju isto, svi pravoslavci ne vjeruju isto a bogami ni svi muslimani ne vjeruju isto.
Kad god sam cuo nekog da je Bosanca pravoslavca zvao Srbinom jer je pravoslavac odmah sam reagovao. Fakat kako ti znas ko je on, nije ti rekao pa recimo Emir da se nije izjasnio da je Srbin oni bi i dalje bio po trenutnim opcijama - Bosnjak. Zamisli da je on samo po imenu i prezimenu recimo odabran da vodi moju drzavu i odlucuje o mojoj sudbini?
Bas u Sarajevu setam ulicom u drustvu kad me upoznase sa 2 komsije, 2 najbolja druga. Kazu mi ovo je "Hrvat i Srbin". Ja popricam s njima malo koliko smo imali vremena, kad oni meni kazu "Mi nismo Srbin i Hrvat, mi smo Bosanci rodjene Sarajlije". Bili tu cijeli rat, ostali, i dalje zive u svojoj domovini. Kako su cetnici, ustase i domaci izdajnici lupali po nama tako su bogami i po njima.
Ja se fino rukujem i kazem svaka cast, i ja sam Bosanac a onda ovima vamo odrzim lekciju sta nazivaju ljude Srbima i Hrvatima jbt kad mi fino rekose da su Bosanci. Oni zacutase. Fakat ne znas sto to rade?
Jel nisu svjesni ili sta? Ja onda fino objasnim, pa kako mozete tako zvati ljude Srbima kad ti fino covjek rece nije Srbin nego Bosanac. Ubijate nam bosanskohercegovacku naciju i Bosnu automatski. Nema Bosanaca nema Bosne. Jel hocete vi to? Kazu necemo. Pa sto govorite to ? Ovo su stariji ljudi 36 godiste kontas prezivjeli puno ratova u proslosti i sad je tesko izbiti to njima iz glave a niko im nije pokazao i naucio ih definicije. Oni imam osjecaj jednostavno nisu svjesni sta kazu i koje to posljedice ima. Da su svjesni valjda ne bi govorili. Zato oprosti, ali imas duznost da obrazujes sve te koji tako govore. Edukacija je majka znanja.
Jednostavno reci Nisam Srbin vec sam Bosanac i Bosna je moja drzava. Tamo sam rodjen i tacka. Samo ponavljaj dok ne memorisu. Nemoj cutati.
Ono sto je najgore oni se skoro svi osjecaju kao Bosanci. To mi je nekad fakat smjesno jer me podsjeca na ono kad ti neko kaze imas 3 opcije, ili si A, ili si B ili si C. Ali nikako ne mozes biti D. A ti si recimo D.
-
xyz2007
#81 Re: jesmo s*pci
E ovako...Nosferatu wrote:Ti si Srbin a ja Bosnjo. Iz istog smo grada, bio si na ovoj strani, ali - opet je to drukcije.
Nemas ga sta zvati Srbin ako covjek kaze da je Bosanac. Ti sebe mozes zvati kako hoces.
Ali ako je rekao da je Bosanac, nema veze koje je on vjere, vjera u ovom kontekstu je njegova licna stvar, nemoj ga zvati Srbin.
Ako je rekao da je Srbin onda se sam izjasnio. Ali samo imas pravo onda kad ti on fino kaze cije nacije i narod je on pripadnik.
Ne mozes mu ti to reci jer ti to ne znas. Mozes li reci cije nacije i narodu pripadam ja? Mozes li zakljuciti ? Ja mogu biti pripadnik naroda i nacije drzave Francuske ili drzave Benina, kako ti znas? Moras pitati prvo.
Religija ovdje kad je u pitanju nacija ne igra ulogu. Zasto? Nisu ni svi Srbi pobozni i ne idu svi Srbi u crku i ne vjeruju svi Srbi u Isusa Krista. Ti ne znas u sta on vjerjuje? Znas li? Ne znas.
I ovo vazi ne samo sa Srbe, vec i za Bosance i Hrvate i Bosnjake, Amerikance, bilo koga kad je u pitanju bilo cija vjera, svaka osoba 100% nema ista vjerovanja evo nacemo sad 10 ljudi cije ime i prezime reflektuje da bi mogli biti pripadnici jedne vjere pa cemo im postaviti 100 pitanja njihovi odgovori nece biti isti.
Nemojmo tako, pa zasto je rat u Bosni bio? I na Balkanu konkrento. Ne mozemo mi uzeti recimo 300 ljudi po imenu i prezimenu i odluciti kao sto je Karadzic da ovih 300 ljudi po imenu i prezimenu ili ovih 7000 ljudi po imenu i prezimenu treba da se smakne samo zato sto ta imena i prezimena reflektuju neku religiju.
To je nenormalno. Svaka ta osoba, svaki taj pojedinac je bio 100% drugaciji i unikat od onog drugog. Jedan je mislio ovako, drugi je mislio onako. Jedan je zastupao ovakvu Bosnu drugi je zastupao onakvu Bosnu, jedan voli piti, drugi ne voli, jedan voli slatko, drugi voli slano. 100 LJUDI 100 CUDI.
Djelujes mi kao da pises sa humorom i to shacam kontas, ali ima puno ljudi koji su patili i izgubili svoje najmilije upravo radi ovoga ne mogu to da podrzim. To nije u redu a nije ni moralno. Svaka osoba je razlicita 100%. Ni ja ni ti nismo isti. Ti si moralno duzan da prvo pitas cije nacije i naroda je neko pripadnik prije nego ga svrstas u naciju i narod.
Ako ti covjek kaze Bosna je moja drzava, ja sam pripadnik BH nacije i BH naroda, Bosanac , on nije Srbin. Nemoj mu govoriti onda ti si Srbin, Ti si Rumun, ti si Turcin. Tako neki Srbi i Hrvati nacionalisti znaju da kazu za Bosanske muslimane - to suTurci, ili jos gore poturceni Srbi ili jos gore islamizirani Srbi. Pa to je jednako tome kad ti Bosanca zoves Srbinom. Tu nema nikakve razlike, isto je to. Da li ti volis da te neko tako zove, da ti kaze ti nisi Bosnjak ti poturceni Srbin? Imas Bosanaca muslimana koji ne vole da im kazes ti si Bosnjak, ili ti si Jugosloven.
Eh sada drugi dio o onome sto ti rece kako ste vi iz istog grada i da iako je on bio na "nasoj strani" - opet je to drugacije. Jesi to rekao?
Ako jesi nije u redu. Cija je to "nasa strana"? Jel on bio pripadnik Armije Bosne i Hercegovine? Jeste. On je bio na ispravnoj strani. Jel ti jasno ovo?
On se borio ZA Bosnu i Hercegovinu a ne PROTIV Bosne i Hercegovine, Ima da mu das postovanje isto kao i onom ko je stajao u istoj toj vojsci a bio pripadnik tvoje vjere. Ne mozes ti diskriminiarti ljude na bazi njihove religije.
Nije Bosna samo tvoja. Niti je Bosna jednovjerksa drzava. Bosna je multietnicka i multivjerska bosanskohercegovacka drzava. On se borio za tu Bosnu. Ne mozes mu ti reci sada samo zato sto nije tvoje vjere nije to isto, Jeste to isto, On se borio ZA Bosnu a ne PROTIV Bosne. Bosna je i moja i njegova jer ona kaze fino ja sam Bosanac, Bosna je moja drzava, za tu sam se drzavu borio, a to u sta on vjeruje jel on pravoslavac, buda, musliman, agnostik, ma navede ti meni ovdje koju hoces religiju, ne mozes ga disrkiminirati.
Drigim rijecima Bosna je bosanskohercegovacka. Eh sada sto se tice tvog licnog misljenja oko toga sto ti mislis da je on krsacnin ili nije je isto znak pitanja? Kako znas u sta on vjeruje? Jesi ga pitao? Mozda covjek uopste nije vjernik. Mozda je promjenio svoju vjeru. Mozda je sad univerzalista. A mozda jeste. Nemojmo tako, 100 ljudi 100 cudi. Zivis u demokratskoj drzavi valjda ti je jasno da moras otvoriti horizonte.
-
xyz2007
#82 Re: jesmo s*pci
Mozes ti puno toga postici i ispuniti svoj potencijal u zavisnosti sta konkretno hoces. Ko na Zapadu ne moze ne moze nigdje jer su sva prava i sve mogucnosti ponudjene, na osobi je samo da zavrne rukave, zna sta hoce, i krene u akciju. Vecinom je problem sto ljudi nemaju nikakvu viziju i onda im se desava svasta jer oni sami ne znaju sta hoce.Treba raditi stvari za cijelo covjecanstvo ne samo za Bosnu. Koliko ima ljudi oko nas koji nemaju sta jesti.exliberal wrote:Vecina nasih ljudi pokusava da "napravi" pare radeci od jutra do mraka i onda kad dodju kuci samo padnu u krevet, nisu nizasta sposobni. Oni koji s ozenjeni i imaju djecu njima je i lakse, neko ih doceka...ali samcima....nasta se svodi zivot?...Da radis ko konj da bi kobajagi stekao taj neki kapital a onda da se preko vikenda pojavis na nekim nasim mjestima i da gledas uvijek istu grupu muskaraca/zena? Znam da ces reci nemoze se odmaci od nase zajednice, nemoras se odmicat ali nevrti se svijet oko nas. Ako budes radio kao sto dosta mojih prijatelja radi sta ces postic?...
Nema veze sto je on stranac i njemu treba pomoci. U zavisnosti sta ti je misija u zivotu. Ako je imas.Treba se druziti sa svim dobronamjernima bez obzira jesu li sa nasih prostora ili ne, i ne ogranicavati se. I odabrati posao u kojem drugi rade za tebe pa ces imati dosta slobodnog vremena za provod i putovanja.
Novac jeste vazan jer ti to omogucava zivot u prvom planu. Posebno u kapitalistickim drustvima kao sto je Zapad. Nas narod je vecinom taj koji misli da je bolje biti "eksploatisan" mozda zato sto je YU bila zajednica sa komunistickim uredjenjem pa je odgovornost za sve bila na drzavi tj kolektivu a ne na pojedincu tako neki jos uvijek cekaju da im drzava stvori, donese, zaradi, i ponudi i sa takvim mentalitetom kad zavrse u kapitalistickoj drzavi ne mogu da se izvuku niti da se uklope i postaju ti eksploatisani sa malom satnicom i teskim prezivljavanjem.
Last edited by xyz2007 on 10/10/2008 19:36, edited 2 times in total.
-
xyz2007
#83 Re: jesmo s*pci
E slusaj ako ja tebi kazem evo ti 3 opcije:
1. Radis za druge.
2. Radis za sebe sam(a)
3. Drugi rade za tebe.
Koju bi ti opciju izabrala/izabrao? Hajd reci bas me zanima. Taj koji radi 19 sati on radi za nekoga, a sto ne bi on radio za sebe, i sto ne bi on zelio da drugi rade za njega ( u smislu on im placa za njihov rad a cijeli profit na kraju ide njemu ) ?
U opciji 3 imas ljudi koji ne rade puno ili ne rade nikako, novac se sam obrce i profit mu drugi zaradjuju.
Vidis ne mozes ti to ukapirati. U komunizmu je bilo da svi kolektivno rade za drzavu a onda drzava njima pruza servise. Ali Zapad nije komunizam.
Na zapadu, imas opcije ili ces ti raditi za nekoga, ili ces raditi za sebe samog ( samozapsoleni ), ili ce drugi raditi za tebe. Sad mi odgovori gore za koga bi ti radio/radila?
Koju opciju odaberes takav zivot imas. Sad ako ti se ne svidja takav zivot moras mijenjati opciju hitno a to opet zahtjeva nekad velike promjene, pocev od navika, nacina zivota, nacina razmisljanja, pa do skolovanja, doskolovavanja, mjesta stanovanja, nekad i drustva, s kim se druzis, okruzenja u kojem se nalazis... Ima mnogo faktora ali zavisi puno od inidvidue. Ti sam gradis svoju srecu.
i ono sto sam rekao druzi se sa ljudima koji su ti dobronamjerni a ne sa onima na osnovu tvoje nacije, jednostavno znaci nemoj diskriminirati ljude i birati ih po njihovoj pripadnosti naciji i narodu neke drzave nego po njihom karakteru i kakvi su oni inidvidualno kao ljudi.
1. Radis za druge.
2. Radis za sebe sam(a)
3. Drugi rade za tebe.
Koju bi ti opciju izabrala/izabrao? Hajd reci bas me zanima. Taj koji radi 19 sati on radi za nekoga, a sto ne bi on radio za sebe, i sto ne bi on zelio da drugi rade za njega ( u smislu on im placa za njihov rad a cijeli profit na kraju ide njemu ) ?
U opciji 3 imas ljudi koji ne rade puno ili ne rade nikako, novac se sam obrce i profit mu drugi zaradjuju.
Vidis ne mozes ti to ukapirati. U komunizmu je bilo da svi kolektivno rade za drzavu a onda drzava njima pruza servise. Ali Zapad nije komunizam.
Na zapadu, imas opcije ili ces ti raditi za nekoga, ili ces raditi za sebe samog ( samozapsoleni ), ili ce drugi raditi za tebe. Sad mi odgovori gore za koga bi ti radio/radila?
Koju opciju odaberes takav zivot imas. Sad ako ti se ne svidja takav zivot moras mijenjati opciju hitno a to opet zahtjeva nekad velike promjene, pocev od navika, nacina zivota, nacina razmisljanja, pa do skolovanja, doskolovavanja, mjesta stanovanja, nekad i drustva, s kim se druzis, okruzenja u kojem se nalazis... Ima mnogo faktora ali zavisi puno od inidvidue. Ti sam gradis svoju srecu.
i ono sto sam rekao druzi se sa ljudima koji su ti dobronamjerni a ne sa onima na osnovu tvoje nacije, jednostavno znaci nemoj diskriminirati ljude i birati ih po njihovoj pripadnosti naciji i narodu neke drzave nego po njihom karakteru i kakvi su oni inidvidualno kao ljudi.
Last edited by xyz2007 on 10/10/2008 20:30, edited 7 times in total.
-
xyz2007
#84 Re: jesmo s*pci
Ima i ova varijanta:mislis wrote:Zivis u demokratskoj drzavi valjda ti je jasno da moras otvoriti horizonte
Bas me nasmijala ova recenica
- exliberal
#85 Re: jesmo s*pci
xyz2007 wrote:Mozes ti puno toga postici i ispuniti svoj potencijal u zavisnosti sta konkretno hoces. Ko na Zapadu ne moze ne moze nigdje jer su sva prava i sve mogucnosti ponudjene, na osobi je samo da zavrne rukave, zna sta hoce, i krene u akciju. Vecinom je problem sto ljudi nemaju nikakvu viziju i onda im se desava svasta jer oni sami ne znaju sta hoce.Treba raditi stvari za cijelo covjecanstvo ne samo za Bosnu. Koliko ima ljudi oko nas koji nemaju sta jesti.exliberal wrote:Vecina nasih ljudi pokusava da "napravi" pare radeci od jutra do mraka i onda kad dodju kuci samo padnu u krevet, nisu nizasta sposobni. Oni koji s ozenjeni i imaju djecu njima je i lakse, neko ih doceka...ali samcima....nasta se svodi zivot?...Da radis ko konj da bi kobajagi stekao taj neki kapital a onda da se preko vikenda pojavis na nekim nasim mjestima i da gledas uvijek istu grupu muskaraca/zena? Znam da ces reci nemoze se odmaci od nase zajednice, nemoras se odmicat ali nevrti se svijet oko nas. Ako budes radio kao sto dosta mojih prijatelja radi sta ces postic?...
Nema veze sto je on stranac i njemu treba pomoci. U zavisnosti sta ti je misija u zivotu. Ako je imas.Treba se druziti sa svim dobronamjernima bez obzira jesu li sa nasih prostora ili ne, i ne ogranicavati se. I odabrati posao u kojem drugi rade za tebe pa ces imati dosta slobodnog vremena za provod i putovanja.
Novac jeste vazan jer ti to omogucava zivot u prvom planu. Posebno u kapitalistickim drustvima kao sto je Zapad. Nas narod je vecinom taj koji misli da je bolje biti "eksploatisan" mozda zato sto je YU bila zajednica sa komunistickim uredjenjem pa je odgovornost za sve bila na drzavi tj kolektivu a ne na pojedincu tako neki jos uvijek cekaju da im drzava stvori, donese, zaradi, i ponudi i sa takvim mentalitetom kad zavrse u kapitalistickoj drzavi ne mogu da se izvuku niti da se uklope i postaju ti eksploatisani sa malom satnicom i teskim prezivljavanjem.
Ja fakat tebe nekontam sta hoces da kazes.Ovi ljudi koje sam spomenuo rade za sebe...svoje "kompanije" imaju ...jedna stvar koja je ostala u nama sa balkana je "ajmo mi otvorit neku malu kompaniju pa ce drugi da rade za nas a mi cemo da kafenisemo i da nadgledamo"...nema toga na zapadu, sto ti je veca kompanija vise radis...
Sa druge strane me prozivas sto sam rekao da sam sa strankinjom, izvlacis stvari iz kontesta bez citanja cijelog posta....tipicni balkanski sindrom...samo nisi rekao da sam muska udavaca...(desilo mi se to da cujem od ljudi koji neznaju nista o mome zivotu ..ala ti..bez uvrede),prvo kazes da sam se ozenio sa strankinjom da bi se situirao...( jos uvijek rentamo stan ne zbog toga sto nemozemo da kupimo nego zbog drugih stvari) ....a onda me prozivas sto nisam kupio stan ili kucu ko i svi drugi ...jel to dokaz da si uspjesan ..kupovina stana ili kuce ? Pa mi onda pricas da ja nisam srbin nego bosanac pravoslavac...znas ja sam se raspravljao sa mnogima na forumu politika u vezi toga pa da kratko i tebi kazem. Nikad zapamti me neces natjerat da kazem ili da prihvatim da sam "bosanac pravoslavac" a ne srbin...nikad ne samo mene nego i druge ...uvijek sam bio i bicu srbin i tu nema rasprave... sa druge strane to isto vazi kad ti kazem da sam bosanac....to sam bio i bicu sa ponosom...jesmo li se razumjeli?
-
xyz2007
#86 Re: jesmo s*pci
Hvala na pojasnjenju. Da ne bi bilo opet zabune reci sljedece: Koje nacije i narodu drzave ti pripadas? Ti mozes reci sta hoces i samovoljno se opredjeliti. Neki jos nemaju taj luksuz.exliberal wrote: Pa mi onda pricas da ja nisam srbin nego bosanac pravoslavac...znas ja sam se raspravljao sa mnogima na forumu politika u vezi toga pa da kratko i tebi kazem. Nikad zapamti me neces natjerat da kazem ili da prihvatim da sam "bosanac pravoslavac" a ne srbin...nikad ne samo mene nego i druge ...uvijek sam bio i bicu srbin i tu nema rasprave... sa druge strane to isto vazi kad ti kazem da sam bosanac....to sam bio i bicu sa ponosom...jesmo li se razumjeli?
A. Bosne B. Srbije C. neke druge drzave.
Samo da pojasnimo ovo. Bosanac je pripadnik nacije i naroda drzave Bosne i Hercegovine. Ta nacija i narod se zove bosanskohercegovacka nacija i bosanskohercegovacki narod.
Srbin je pripadnik srpske nacije i srpskog naroda drzave Srbije. To nisam ja rekao to su rekle vlasti Srbije i Srbi su na to pristali.
Legalno ne mozes se samoopredjeljenjem opredjeliti da si pripadnik bosanske nacije a pripadnik srpskog naroda.To je iz tog razloga sto vec postoji drzava koja se zove Srbija i koja daje terminu SRBIN ne samo narodni vec i nacionalni identitet.
Ti kad kazes Srbin automatski nosis ne samo srpski narodni vec i srpski nacionalni identitet, ti nisi samo taj narod ti si ta Nacija. Nacija neke tudje drzave. Ta drzava se zove Srbija. Ako se opredjelis da tvoja drzava nije Srbija onda ti time govoris da nisi Srbin ( a i Srbija te ne priznaje posto ti nju ne priznajes kao svoju drzavu, nisi se opredjelio za nju )
Isto tako kad kazes ti si Srbin ti automatski time negiras da si Bosanac a zadrzavas pravo da uzivas privilegije odlucivanja u bosanskohercegovackoj drzavi, tj drzavi Bosanaca/Hercegovaca.
Posto drzava Srbija terminu SRBIN daje 1. nacionalni i 2. narodni identitet ti ne mozes legalno imati 2 nacionalna i 2 narodna identiteta u drzavi Bosni koja ima samo 1 nacionalni i samo 1 narodni multi etnicki i multi vjerski identitet koji se zove - BOSANAC/HERCEGOVAC. Odnosno Bosanskoherecgovac.
Isto kao sto ne mozes biti Bosanac u drzavi Srbiji i Srbin istovremeno.
Ti se mozes legalno samoopredjeljenjem izjasniti kao Bosanac ( pripadnik bh nacije ) i Bosanac ( pripadnik bh naroda ).
Iz tog razloga kolega....
i mada tamo zive Bosanci, Hrvati, Albanci, Francuzi, Amerikanci i peti i deseti...... oni onog momenta kad se opredjele da je njihova drzava Srbija a oni pripadnici njene nacije i naroda oni su SRBI. Srbin je naziv i nacionalnog i narodnog identiteta. Ovo dvoje ne moze biti razdvojeno.
isto tako kad u Bosni zive Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Francuzi, Amerikanci, peti deseti... onog momenta kad se opredjele da je njihova drzava Bosna a oni pripadnici njene nacije i naroda oni su Bosanskohercegovci tj Bosanci. Bosanac je naziv i nacionalnog i narodnog identiteta. Ovo dvoje ne moze biti razdvojeno.
S druge strane Bosna i Hercegovina zbog okupacije i agresije 1992 biva prinudjena da BOSANSKU MULTIETNICKU NACIJU I MULTIVJERSKI NAROD kategorise u grupicu A, grupicu B, i grupicu C.
Posto su drzava Hrvatska i drzava Srbija za vrijeme Tudjmana i Milosevica tokom agresije na BH imale politicke i teritorijalne pretenzije prema Bosni i Hercegovini sa ciljem da BH internacionalno priznatu drzavu rasparcaju kao keks i pripoje svojim nacionalnim drzavama tako je i clan ( A NE NACIJA I NAROD DRZAVE BIH ) koji je predstavljao Bh u ratu potpisao mirovni sporazum gdje je doslo do kreiranja ABC i podijele BH NACIJE.
Kamo srece da nije bilo rata. Ko misli da je ovako bolje? Bar ne bi onoliki narod za ovo sto je ostalo od Bosne izginuo. Svaka porodica je izgubila bar po jednog clana, a neke familije su skroz za sva vremena izbrisane. Zao mi je one djece. Toliko maldih ubijeno zbog nicega. Ni krivi ni duzni. U ovoj igri svi su prevareni. Ako su dusmani mislili da se dijele sto se moralo ratovati. Valjda zato sto su znali da narod i Nacija drzave BH nikad nece pristati na podijelu.
Tako ce ti Bosanci moci biti samo A. B. I C. I pocinju onda lazna uvjeravanja kako je A, zapravo D i B zapravo D. A ne smijes reci da si D ni po zivu glavu.
Jer ako je Bosanac Srbin onda su svi Bosanci Srbi, ali svi Bosanci nisu Srbi, Bosanci su Bosanci, Oni jesu multivjerski i multetnicki ali nisu pripadnici nacije i naroda drzave Srbije dok Srbi jesu. Zato Bosanci ne mogu biti Srbi. A ni Srbi Bosanci.
Oni se razlikuju po svom opredjeljenju. Isto tako imaju razlicit 1. nacionalni i 2. narodni identitet. Oni isto tako priznaju razlicite drzave svojom.
A=A, B=B, C=C a D=D. Bosnjak je Bosnjak, Srbin je Srbin, Hrvat je Hrvat, Bosanac je Bosanac.
Odjednom iz te jedne nacije i tog naroda mi svi postadosmo razliciti. Razlike se uvecase a slicnosti umanjise. Ja pricam bosanskim, ovaj prica srpskim a onda neki uvode i hrvatski. Mi ti sad svi stranci a rodjeni u istom komsiluku. Sad cemo mi na 3 jezika slati jedan te isti dokument i muziku presnimavati na 3 nacina. Tako pise na papiru mi smo svi iz nekih raznih drzava. A svi pricaju jednim jezikom. I svi jedu istu hranu, oblace se isto, i slusaju istu muziku.
Cinjenica je ( vidi gore sva objasnjenja ) posto je A. nacionalni i narodni identitet drzave A, a B nacionalni i narodni identitet drzave B, i C nacionalni i narodni identitet drzave C koje nema nigdje a i termin je samo zamjenio nekadasnji naziv "religiozne pripadnosti", onda je sasvim jasno da A, B, I C ne mogu nikako biti pripadnici nacionalnog i narodnog identita drzave D istovremeno dok se ne opredjele za D a time se automatski i odricu od A,B I C ... Samovoljno.
Surovo ali istina. Iz tog razloga D isto tako po istom pravilu nije omoguceno da kaze da je D jer ako se opredjeli da je D onda nije vise A.B I C.
A nedaju isto zato jer je D vec postojeci multietnicki i multivjerski narod i nacija te drzave u ovom slucaju drzave Bosne i Hercegovine i automastki samim svojim postojanjem iskljucuje ABC isto kao sto ABC automatski svojim postojanem iskljucuje D.
A ti se izjasni kako hoces, samo ovo je jasno ko' dan.
Last edited by xyz2007 on 11/10/2008 03:43, edited 7 times in total.
-
xyz2007
#87 Re: jesmo s*pci
Ako je neko vlasnik restorana ili ima svoj biznis on je samozaposlen jer ima 1-25 mozda radnika. U svim opcijama imas plus i minus. Odaberes generalno sta ti je veci prioritet tj kakav zivot hoces. Recimo biti samozaposlen je odlicno jer radis za sebe, ne radis za druge, sav profit ili vecina ide tebi, mozes imati godisnji kad hoces, i koliko hoces, moze zakasniti na posao ako hoces, moze sam sebi odabrati slobodne dane, a moze raditi 10 sati sedmicno ako hoces, mozes otic s posla ranije a kad radis za drugog nemas te iste privilegije. To automastki utice na kvalitet zivota.exliberal wrote: Ovi ljudi koje sam spomenuo rade za sebe...svoje "kompanije" imaju ...jedna stvar koja je ostala u nama sa balkana je "ajmo mi otvorit neku malu kompaniju pa ce drugi da rade za nas a mi cemo da kafenisemo i da nadgledamo"...nema toga na zapadu, sto ti je veca kompanija vise radis...
Znaci samim time odabirom za koga ces raditi tvoj zivot nije isti. Vecina ljudi mora da radi za nekoga dok ne odluci da radi za samog sebe. Neki se nikad na to ne odluce a neki iskreno ne mogu ili nece. Koliko ja znam osoba koji su mladi, zdravi i mogu se skolovati, mogu raditi i mogu postici imaju potencijal ali nece. Oni kazu da ne mogu, a kako mogu svi drugi? Sve se moze kad se hoce.
Eh onda neki uspiju sa 1 da skoce na 2 a neki bogami i na 3. Tako puno zavisi od odluka koje osoba donosi. Eh sad kad je u pitanju kafenisanje i nadgledanje mentalitet naravno nije isti. Ako osoba sa prostora Balkana ima svoju firmu moze da ne radi nikako, i tamo a i ovdje - Ako hoce moze, kontas? Tamo mu je lakse naravno, ali nece mu ni ovdje biti jako tesko. Osoba sama bira sve to i sama o tome odlucuje.
Sto se tice Balkanskog mentaliteta koji se u pojedinim slucajevima ne mijenja preko granice a kojeg sam pomenuo u vise primjera:
Balkanski mentalitet je pasivnost. Kad osoba ocekuje nesto od nekoga od necega a nece da se podigne sa stolice i uradi za sebe to sto mu treba. Zapad ti nista ne nudi, nudi ti samo mogucnosti a bogami na tebi je da ustanes pa da rukom uberes jabuku na drvetu koju isto tako moras zaraditi. Ako je nisi ubro ko ti je kriv. Bila je tu, stajala na drvetu, neko drugi je skocio pa hop zgrabio rukom. Znaci ne mozes kriviti jabuku sto je nemas. Nadam se da je sad jasnije.
-
xyz2007
#88 Re: jesmo s*pci
exliberal wrote: prvo kazes da sam se ozenio sa strankinjom da bi se situirao...( jos uvijek rentamo stan ne zbog toga sto nemozemo da kupimo nego zbog drugih stvari) ....a onda me prozivas sto nisam kupio stan ili kucu ko i svi drugi ...jel to dokaz da si uspjesan ..kupovina stana ili kuce ?
Da, jos uvijek sam pod tom impresijom da je brak s njom bio vecim djelom vodjen materijalnim razlozima, nekim interesom. Nema veze sto vi rentate stan, i ona nesto doprinosi materijalno a mozda cak i vise nego ti. Osim toga ti imas beneficije samim cinom sto je ona njihov drzavljanin. I to je jedna vrsta interesa sa tvoje strane, ona rodjena tu, ti doseljenik.
A znas kako sam tu impresiju stekao? Zato sto si rekao da si probao sa curama sa Balkana i sve su te pitale sta radis, cime se bavis i kako zivis? Da ti je to smetalo. "ja dok sam ganjao "nase" cure ili curice
A znas ti koliko ja znam muskaraca sa Balkana koji isto tako pitaju cure ista ta pitanja? Isto tako zena i muskaraca stranaca koji pitaju ista ta pitanja? Ali jedno je tacno: Ti nisi rekao ( a mogao si ) da si s njom jer je ona predivna zena koju ti iznad svega jako puno volis i cijenis i da je ona ta koja ti se kao licnost nevezano cije drzave nacije i narodu pripada... dopala, ne zato sto nije cura sa nasih prostora.
A onda tvoje ponizavanje i omalovazavanje i poredjenje zena koje ne voze sa komentarima "vidi one zamotane iz avganistana...jucer sjahale sa kamile a sad voze kombije pune djece..."
Isto tako sam naglasio da je odabir tvog bracnog saputnika tvoja licna stvar. Osim toga zar nije interesantno da su i drugi koje pominjes imali istu impresiju kao ja, jos pazi mi se ne znamo, ja samo citam i pisem preko neta, pola od ovoga moze biti skroz netacno a mozda je situacija jos gora od one koja se desava. Ako ova impresija nije tacna a tebi je stalo do toga da ljudi znaju ono sto jeste tacno onda promjeni nacin kako izrazavs svoj stav kad pricas u vezi odabira bracnog druga. I drugih zena ....
Last edited by xyz2007 on 11/10/2008 04:09, edited 1 time in total.
-
omar little
#89 Re: jesmo s*pci
covjece, pa nema teme na kojoj ti nisi u stanju nadrobiti nevidjene gluposti.xyz2007 wrote:Hvala na pojasnjenju. Da ne bi bilo opet zabune reci sljedece:exliberal wrote: Pa mi onda pricas da ja nisam srbin nego bosanac pravoslavac...znas ja sam se raspravljao sa mnogima na forumu politika u vezi toga pa da kratko i tebi kazem. Nikad zapamti me neces natjerat da kazem ili da prihvatim da sam "bosanac pravoslavac" a ne srbin...nikad ne samo mene nego i druge ...uvijek sam bio i bicu srbin i tu nema rasprave... sa druge strane to isto vazi kad ti kazem da sam bosanac....to sam bio i bicu sa ponosom...jesmo li se razumjeli?
Koje nacije i narodu drzave ti pripadas? Ti mozes reci sta hoces i samovoljno se opredjeliti. Neki jos nemaju taj luksuz.![]()
Samo da pojasnimo ovo. Bosanac je pripadnik nacije i naroda drzave Bosne i Hercegovine. Ta nacija i narod se zove bosanskohercegovacka nacija i bosanskohercegovacki narod.
Srbin je pripadnik srpske nacije i srpskog naroda drzave Srbije. To nisam ja rekao to su rekle vlasti Srbije i Srbi su na to pristali.
Legalno ne mozes se samoopredjeljenjem opredjeliti da si pripadnik bosanske nacije a pripadnik srpskog naroda.To je iz tog razloga sto vec postoji drzava koja se zove Srbija i koja daje terminu SRBIN ne samo narodni vec i nacionalni identitet.
Drugim rijecima da je Srbin samo pripadnik naroda srpskog ali ne istovremeno i nacije Srpske ( tj da ne postoji drzava Srbija i srpska nacija ) ti bi tek onda mogao biti Bosanac po naciji a Srbin po narodnosti. Jer u tom slucaju ne bi igralo ulogu. Ovako igra ulogu jer kad ti kazes ti si Srbin ti automatski time negiras da si Bosanac a zadrzavas pravo da uzivas privilegije odlucivanja u bosanskohercegovackoj drzavi, tj drzavi Bosanaca/Hercegovaca.
Zasto? Zato sto je Bosanac = drzava Bosna, a Srbin = drzava Srbija.
Posto drzava Srbija terminu SRBIN daje 1. nacionalni i 2. narodni identitet ti ne mozes legalno imati 2 nacionalna i 2 narodna identiteta u drzavi Bosni koja ima samo 1 nacionalni i samo 1 narodni multi etnicki i multi vjerski identitet koji se zove - BOSANAC/HERCEGOVAC. Odnosno Bosanskoherecgovac.
Isto kao sto ne mozes biti Bosanac u drzavi Srbiji i Srbin istovremeno.Mozes biti ili jedno ili drugo. Zasto? Zato sto je nacionalni i narodni identitet drzave Srbije, drzave Hrvatske i drzave Bosne i drugih drzava = 1 ( Bosanac= bosanac), ( Srbin = srbin ), ( Hrvat = Hrvat ), ( Amerikanac = amerikanac ) nerazdvojiv.
Ti se mozes legalno samoopredjeljenjem izjasniti kao Bosanac ( pripadnik bh nacije ) i Bosanac ( pripadnik bh naroda ).
Iz tog razloga kolega....Srbija ima samo Srbe ( pripadnike srpske nacije ) i Srbe ( pripadnike srpskog naroda )
i mada tamo zive Bosanci, Hrvati, Albanci, Francuzi, Amerikanci i peti i deseti...... oni onog momenta kad se opredjele da je njihova drzava Srbija a oni pripadnici njene nacije i naroda oni su SRBI. Srbin je naziv i nacionalnog i narodnog identitet.
Ovo dvoje ne moze biti razdvojeno.
S druge strane Bosna i Hercegovina zbog okupacije i agresije 1992 biva prinudjena da BOSANSKU MULTIETNICKU NACIJU I MULTIVJERSKI NAROD kategorise u grupicu A, grupicu B, i grupicu C.
Posto su drzava Hrvatska i drzava Srbija bile ucesnice te agresije za vrijeme Tudjmana i Milosevica sa ciljem da BH internacionalno priznatu drzavu rasparcaju kao keks i pripoje svojim nacionalnim drzavama tako je i clan ( A NE BH NAROD I NACIJA ) koji je predstavljao Bh u rat potpisao mirovni sporazum koji je bio uslov za mir a kojem je agresor mirnim putem stvorio ABC i podijelio BH NACIJU.
Tako ce ti Bosanci moci biti samo A. B. I C. I pocinju onda lazna uvjeravanja kako je A, zapravo D i B zapravo D. A ne smijes reci da si D ni po zivu glavu.Cinjenica, ako je A=A, B=B, C=C, pa onda je i D=D. Drugim rijecima ako je Bosnjak=Srbin, a Srbin=Hrvat, onda je i Srbin=Bosanac.
Ali Bosnjak nije Srbin, Srbin nije Hrvat pa tako ni Srbin nije Bosanac, kao sto ni Bosanac nije Srbin.
Odjednom iz te jedne nacije mi svi postadosmo razliciti. Ja pricam bosanskim, ovaj prica srpskim a onda neki uvode i hrvatski. Mi ti sad svi stranci a rodjeni u istom komsiluku. Tako pise na papiru mi smo svi iz nekih raznih drzava. A svi pricaju jednim jezikom. I svi jedu istu hranu, oblace se isto, i slusaju istu muziku.
Cinjenica je ( vidi gore sva objasnjenja ) posto je A. nacionalni i narodni identitet drzave A, a B nacionalni i narodni identitet drzave B, i C nacionalni i narodni identitet drzave C koje nema nigdje a i termin je samo zamjenio nekadasnji naziv "religiozne pripadnosti", onda je sasvim jasno da A, B, I C ne mogu nikako biti pripadnici nacionalnog i narodnog identita drzave D istovremeno dok se ne opredjele za D a time i odrenu A,B I C ... Samovoljno.
Surovo ali istina. Iz tog razloga D isto tako po istom pravilu nije omoguceno da kaze da je D jer ako je D onda nije A.B I C.Jedini problem je ovdje sto se D nikad nije samovoljno odrekao da ne bude vise D. Znaci ako je nesto protiv volje nije samovoljno.
![]()
A nedaju isto zato jer je D vec postojeci multietnicki i multivjerski narod i nacija te drzave u ovom slucaju Bosne i Hercegovine i automastki samim svojim postojanjem iskljucuje ABC isto kao sto ABC automatski iskljucuje D.
-
xyz2007
#90 Re: jesmo s*pci
Malo sam popravio radi boljeg razumijevanja.xyz2007 wrote:Hvala na pojasnjenju. Da ne bi bilo opet zabune reci sljedece: Koje nacije i narodu drzave ti pripadas? Ti mozes reci sta hoces i samovoljno se opredjeliti. Neki jos nemaju taj luksuz.exliberal wrote: Pa mi onda pricas da ja nisam srbin nego bosanac pravoslavac...znas ja sam se raspravljao sa mnogima na forumu politika u vezi toga pa da kratko i tebi kazem. Nikad zapamti me neces natjerat da kazem ili da prihvatim da sam "bosanac pravoslavac" a ne srbin...nikad ne samo mene nego i druge ...uvijek sam bio i bicu srbin i tu nema rasprave... sa druge strane to isto vazi kad ti kazem da sam bosanac....to sam bio i bicu sa ponosom...jesmo li se razumjeli?![]()
Ti kad kazes Srbin automatski nosis ne samo srpski narodni vec i srpski nacionalni identitet, ti nisi samo taj narod ti si ta Nacija. Nacija neke tudje drzave. Ta drzava se zove Srbija. Ako se opredjelis da tvoja drzava nije Srbija onda ti time govoris da nisi Srbin ( a i Srbija te ne priznaje posto ti nju ne priznajes kao svoju drzavu, nisi se opredjelio za nju )
Isto tako kad kazes ti si Srbin ti automatski time negiras da si Bosanac a zadrzavas pravo da uzivas privilegije odlucivanja u bosanskohercegovackoj drzavi, tj drzavi Bosanaca/Hercegovaca.
Isto kao sto ne mozes biti Bosanac u drzavi Srbiji i Srbin istovremeno.Mozes biti ili jedno ili drugo. Tako ne mozes ni u Bosni biti Srbin i Bosanac istovremeno. Zasto? Zato sto je nacionalni i narodni identitet drzave Srbije, drzave Hrvatske i drzave Bosne i drugih drzava = 1 ( Bosanac= bosanac), ( Srbin = srbin ), ( Hrvat = Hrvat ), ( Amerikanac = amerikanac ) nerazdvojiv.
Iz tog razloga kolega....Srbija ima samo Srbe ( pripadnike srpske nacije ) i Srbe ( pripadnike srpskog naroda )
i mada tamo zive Bosanci, Hrvati, Albanci, Francuzi, Amerikanci i peti i deseti...... oni onog momenta kad se opredjele da je njihova drzava Srbija a oni pripadnici njene nacije i naroda oni su SRBI. Srbin je naziv i nacionalnog i narodnog identiteta. Ovo dvoje ne moze biti razdvojeno.
isto tako kad u Bosni zive Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Francuzi, Amerikanci, peti deseti... onog momenta kad se opredjele da je njihova drzava Bosna a oni pripadnici njene nacije i naroda oni su Bosanskohercegovci tj Bosanci. Bosanac je naziv i nacionalnog i narodnog identiteta. Ovo dvoje ne moze biti razdvojeno.
Posto su drzava Hrvatska i drzava Srbija za vrijeme Tudjmana i Milosevica tokom agresije na BH imale politicke i teritorijalne pretenzije prema Bosni i Hercegovini sa ciljem da BH internacionalno priznatu drzavu rasparcaju kao keks i pripoje svojim nacionalnim drzavama tako je i clan ( A NE NACIJA I NAROD DRZAVE BIH ) koji je predstavljao Bh u ratu potpisao mirovni sporazum gdje je doslo do kreiranja ABC i podijele BH NACIJE.
Kamo srece da nije bilo rata. Ko misli da je ovako bolje? Bar ne bi onoliki narod za ovo sto je ostalo od Bosne izginuo. Svaka porodica je izgubila bar po jednog clana, a neke familije su skroz za sva vremena izbrisane. Zao mi je one djece. Toliko maldih ubijeno zbog nicega. Ni krivi ni duzni. U ovoj igri svi su prevareni. Ako su dusmani mislili da se dijele sto se moralo ratovati. Valjda zato sto su znali da narod i Nacija drzave BH nikad nece pristati na podijelu.
Tako ce ti Bosanci moci biti samo A. B. I C. I pocinju onda lazna uvjeravanja kako je A, zapravo D i B zapravo D. A ne smijes reci da si D ni po zivu glavu.Cinjenica: ako je Bosanac = Srbin, onda je i po ostoj osnovi i Bosnjak=Srbin, a Srbin=Hrvat. Ali Bosnjak nije Srbin, Srbin nije Hrvat pa tako ni Bosanac nije Srbin.
Jer ako je Bosanac Srbin onda su svi Bosanci Srbi, ali svi Bosanci nisu Srbi, Bosanci su Bosanci, Oni jesu multivjerski i multetnicki ali nisu pripadnici nacije i naroda drzave Srbije dok Srbi jesu. Zato Bosanci ne mogu biti Srbi. A ni Srbi Bosanci.
Oni se razlikuju po svom opredjeljenju. Isto tako imaju razlicit 1. nacionalni i 2. narodni identitet. Oni isto tako priznaju razlicite drzave svojom.
A=A, B=B, C=C a D=D. Bosnjak je Bosnjak, Srbin je Srbin, Hrvat je Hrvat, Bosanac je Bosanac.
Odjednom iz te jedne nacije i tog naroda mi svi postadosmo razliciti. Razlike se uvecase a slicnosti umanjise. Ja pricam bosanskim, ovaj prica srpskim a onda neki uvode i hrvatski. Mi ti sad svi stranci a rodjeni u istom komsiluku. Sad cemo mi na 3 jezika slati jedan te isti dokument i muziku presnimavati na 3 nacina. Tako pise na papiru mi smo svi iz nekih raznih drzava. A svi pricaju jednim jezikom. I svi jedu istu hranu, oblace se isto, i slusaju istu muziku.
Cinjenica je ( vidi gore sva objasnjenja ) posto je A. nacionalni i narodni identitet drzave A, a B nacionalni i narodni identitet drzave B, i C nacionalni i narodni identitet drzave C koje nema nigdje a i termin je samo zamjenio nekadasnji naziv "religiozne pripadnosti", onda je sasvim jasno da A, B, I C ne mogu nikako biti pripadnici nacionalnog i narodnog identita drzave D istovremeno dok se ne opredjele za D a time se automatski i odricu od A,B I C ... Samovoljno.
Surovo ali istina. Iz tog razloga D isto tako po istom pravilu nije omoguceno da kaze da je D jer ako se opredjeli da je D onda nije vise A.B I C.Jedini problem je ovdje sto se D nikad nije samovoljno odrekao da nije vise D. Znaci ako je nesto protiv volje onda nije samovoljno.
![]()
A nedaju isto zato jer je D vec postojeci multietnicki i multivjerski narod i nacija te drzave u ovom slucaju drzave Bosne i Hercegovine i automastki samim svojim postojanjem iskljucuje ABC isto kao sto ABC automatski svojim postojanem iskljucuje D.
-
xyz2007
#91 Re: jesmo s*pci
Ha ha ha...omar little wrote:covjece....
A sto tebi teme o Bosancima smetaju? Sto je tocno tvoj problem? Nisi Bosanka? Pa ovo je bosanskohercegovacki forum. Teme o bh naciji se pojave s vremena na vrijeme jer su sastavni dio problema kako Bosne tako i dijaspore.
Recimo i u ovoj temi se pominje nemogucnost zivota u Bosni, to je sve vezano za ovo sto sam ja pisao i ne vidim svrhu cemu tvoji komentari. Ako hoces ucestvuj ako neces nadji sebi bolju temu. Ha ya..
Last edited by xyz2007 on 11/10/2008 04:06, edited 3 times in total.
-
xyz2007
#92 Re: jesmo s*pci
Jel taj sa avatara?ljubav_aha wrote:xyz2007,imam kolegu koji se takodjer ozenio amerkinaknom,a nemas pojma koji je bosanski playboy i kako su bosanke lude bile lude za njim
- ljubav_aha
#93 Re: jesmo s*pci
nije srbin,vec srbijanacxyz2007 wrote:Srbin je pripadnik srpske nacije i srpskog naroda drzave Srbije.
- ljubav_aha
#94 Re: jesmo s*pci
uf,bas je dooobarxyz2007 wrote:Jel taj sa avatara?ljubav_aha wrote:xyz2007,imam kolegu koji se takodjer ozenio amerkinaknom,a nemas pojma koji je bosanski playboy i kako su bosanke lude bile lude za njim
-
Rambo-Amadeus
#95 Re: jesmo s*pci
e nosferatu, zasro si ga sa onim svojim postom na početku, kakve su ono frustracije???
i ti misliš da kao takav vidiš objektivno situaciju??
svaka čast, ali onaj tekst je niđe veze, samo te smori čitanjem "čuj nemoj pravit od nje bosanku ni od sebe kanađanina", pa gdje je to čovjek pomenuo uopste??? mislim to je samo mali izvod iz zbirke gluposti koja bi se mogla napravit od onog tvog posta?
no ofence, ovo je samo moje viđenje stvari...
i ti misliš da kao takav vidiš objektivno situaciju??
svaka čast, ali onaj tekst je niđe veze, samo te smori čitanjem "čuj nemoj pravit od nje bosanku ni od sebe kanađanina", pa gdje je to čovjek pomenuo uopste??? mislim to je samo mali izvod iz zbirke gluposti koja bi se mogla napravit od onog tvog posta?
no ofence, ovo je samo moje viđenje stvari...
- ljubav_aha
#96 Re: jesmo s*pci
exalibar,ako sam te dobro razumjela,znaci ti si bosanac,pravoslavac i srbinexliberal wrote: Pa mi onda pricas da ja nisam srbin nego bosanac pravoslavac...znas ja sam se raspravljao sa mnogima na forumu politika u vezi toga pa da kratko i tebi kazem. Nikad zapamti me neces natjerat da kazem ili da prihvatim da sam "bosanac pravoslavac" a ne srbin...nikad ne samo mene nego i druge ...uvijek sam bio i bicu srbin i tu nema rasprave... sa druge strane to isto vazi kad ti kazem da sam bosanac....to sam bio i bicu sa ponosom...jesmo li se razumjeli?
nadam se da te smijem pitati:
zasto postoji silna porteba reci da si ne samo hrvat ili bosanac i hercegovac ,vec i srbin
srbin jeste osoba pravoslavne vjere sa nasih teritorija,znaci,cemu svrha isticanja svestrano,nasih teritorija,geografski definisanog termina,ali opet ,iskljucivo religijski definisanog termina
zelim takodjer podvuci razlog mog pitanja:
ja sam bosanka i muslimanka,iskreno receno termin bosnajkinja nije uopce potreban,jer znaci isto,ili mozda grijesim,kontest rijeci bosnjakinak,bosanjak je promijenjen tokom istorije,kao i znacenje termina je prefomulisano,a moj zeludac to jednostavno ne moze "svariti",i zato se ne zelim izjasnajvati kao bosnjakinja
sto je svrha koristenja rijeci srbin,npr. pravoslavca iz slovenije
-
Rambo-Amadeus
#97 Re: jesmo s*pci
sta si sad srbin ili bosanac? ja te nisam razumio?exliberal wrote: Pa mi onda pricas da ja nisam srbin nego bosanac pravoslavac...znas ja sam se raspravljao sa mnogima na forumu politika u vezi toga pa da kratko i tebi kazem. Nikad zapamti me neces natjerat da kazem ili da prihvatim da sam "bosanac pravoslavac" a ne srbin...nikad ne samo mene nego i druge ...uvijek sam bio i bicu srbin i tu nema rasprave... sa druge strane to isto vazi kad ti kazem da sam bosanac....to sam bio i bicu sa ponosom...jesmo li se razumjeli?
i ja necu moci veceras zaspati zato sto ti neces nikad prihvatiti da budes bosanac, nisi mi trebao to reci
- ljubav_aha
#98 Re: jesmo s*pci
tip je "reako" da jeste bosanac,naravno,takodjer se zeli izjasnjavati kao srbin,ali jeste cudno da se ne zeli izjasniti kao bosanac pravoslavne vjeropisovjesti,jer,naravno termin srbin ne ukljucuje cinejnicu da je bosanski pravolavac,zato sam upravo napisala prethodni postRambo-Amadeus wrote:sta si sad srbin ili bosanac? ja te nisam razumio?exliberal wrote: Pa mi onda pricas da ja nisam srbin nego bosanac pravoslavac...znas ja sam se raspravljao sa mnogima na forumu politika u vezi toga pa da kratko i tebi kazem. Nikad zapamti me neces natjerat da kazem ili da prihvatim da sam "bosanac pravoslavac" a ne srbin...nikad ne samo mene nego i druge ...uvijek sam bio i bicu srbin i tu nema rasprave... sa druge strane to isto vazi kad ti kazem da sam bosanac....to sam bio i bicu sa ponosom...jesmo li se razumjeli?
i ja necu moci veceras zaspati zato sto ti neces nikad prihvatiti da budes bosanac, nisi mi trebao to reci
-
Shoshana
#99 Re: jesmo s*pci
Tuspas meneNosferatu wrote:Ma prenosi mene sto ja uzmem i ista napisem...
A vas ne prenosi, koliko vas ono ima prsten na ruci koji je platio Kanadjani ili Amerikanac?
A, to mi reci...
Nekad i isaret dosta...
A sad da se vratimo multikultivatorima i izborima, ko Haris Silajdzic...
Vidi, mada to bas i nije tema, apsolutno nema nikakve veze odakle je ko, nego kakvu kulturu i vrijednosti ko sa sobom nosi. Ja sam potpuno sigurna da cu lakse naci zajednicki jezik (zaljubiti se, svadjati se, dijeliti domacinstvo itd) sa, primjera radi, srazmjerno obrazovanim, nacitanim ateistom humanistom iz Pakistana, Rusije, Kanade, Malih Antila, itd, nego sa konzervativnim vjernikom iz Bosne, ili odakle vec hoces.
Problem lezi u tome sto, dok se nismo doooobro upoznali sa domacom kulturom, nismo u stanju ocijeniti i procijeniti nijanse u necijem govoru/ponasanju itd. Tako ti se moze dogoditi da tek nakon par godina skontas da je tvoja bolja polovina u sustini nacitani papak
Dakle, ne trcati u brak...
Vozdra, mozda bas i nije tako lose da ti zena skonta odakle si utek'o
Ako zelis da nauci nesto naseg jezika, pocni sam. Znam, fali nam vremena, ponekad i volje, ali moze se. Kreni sa abecedom, citanjem i pisanjem (hvala bogu u nasem je jeziku to lako) i osnovnim glagolima u prezentu. Kupi kucnog ljubimca kome ces govoriti iskljucivo nasim jezikom...
-
Rambo-Amadeus
#100 Re: jesmo s*pci
znaci bosanac srbin? bosanski srbin? optivač zaptivača? a nije pravoslavac? i nije bosanac pravoslavac? ili jeste ali ne žali da bude? ili je srbin, bosanac a uz sve to pravoslavac, koji nije istovremeno bosanac, a mozda ni srbin?ljubav_aha wrote:tip je "reako" da jeste bosanac,naravno,takodjer se zeli izjasnjavati kao srbin,ali jeste cudno da se ne zeli izjasniti kao bosanac pravoslavne vjeropisovjesti,jer,naravno termin srbin ne ukljucuje cinejnicu da je bosanski pravolavac,zato sam upravo napisala prethodni postRambo-Amadeus wrote:sta si sad srbin ili bosanac? ja te nisam razumio?exliberal wrote: Pa mi onda pricas da ja nisam srbin nego bosanac pravoslavac...znas ja sam se raspravljao sa mnogima na forumu politika u vezi toga pa da kratko i tebi kazem. Nikad zapamti me neces natjerat da kazem ili da prihvatim da sam "bosanac pravoslavac" a ne srbin...nikad ne samo mene nego i druge ...uvijek sam bio i bicu srbin i tu nema rasprave... sa druge strane to isto vazi kad ti kazem da sam bosanac....to sam bio i bicu sa ponosom...jesmo li se razumjeli?