Sta mislis pod tim kako nisam mogao da se snadjem ?
Dosao poslije rata (97) sa nesto malo para...idi uci jezik, upisi skolu ( uzmi kredit za skolu...sam... nemam roditelja da me guraju), zavrsio skolu onda problem naci posao..poslije par godina prezivljavanja i rada na crno ( a radio sam po 2 cak i 3 posla) dobio sam posao u struci i sad sam ok.
Kazes ameri cim zavrse skolu kupuju stanove...da ali oni koji nemaju kredita za skolu, kojima roditelji pomognu sa down-payment, oni koji znaju gdje ce radit i prije nego sto zavrse skolu a ne ko mi sto moramo da se zajebavamo....jel treba da nabrajam....pa jebote kad se sjetim mog engleskog dobro sam i prosao....uostalom vidimo kako se kupuje u americi ...sve je i pocelo od toga svi kupuju bez obzira imaju li mogucnosti ili ne...jel pratis vjesti?
Ja sam napisao da je ljubav kad covjek nemisli donjom glavom a to je kad se malo zadje u godine...ja sam presao taj period kad se misli "donjom glavom"...
Sto se tice imovine..imam ja imovinu u Sarajevu, mogao bi da je prodam i da se onda kurcim ( kao sto se mnogi kurce...prodaju stanove ili kuce pa onda trci da se kupi kuca...a onda tebe pitaju sto ti nisi kupio nista) ali to mi nepada napamet. Ja sam svoju odveo u Sarajevo da vidi odakle sam i gdje sam odrastao, nemam cega da se stidim...zato nekontam zasto zajedljivi komentari
Relax bro,
Ovo je situacija. Nemoj shvatiti ovo kao zajedljivo, ja cu ti samo reci posteno, pa ti ako mozes razumijeti mozes, ako se ne slazes, i to je u redu, nemoj samo shvaitit ovo kao komentar na tvoj lik i djelo jer to nije, niti na bilo cije drugo, ovo su neka moja mala iskustva i razmisljanja.
Ti si Srbin a ja Bosnjo. Iz istog smo grada, bio si na ovoj strani, ali - opet je to drukcije. Tj. tebi nije nikakav problem ozeniti se s krscankom. Ja ne mogu ni sa zavijenom, a ne mogu ni sa onim koje idu po crkvama. Nisam od te fele. U samom pocetku - dakle, suzeniji su mi izbori.
Kao sto tebi smetaju zavijene koje voze kombi pun klinaca i meni smetaju mega-crkvetine i zene koje idu u crkvu da ih tamo prave invalidima u glavu i prodaju razloge za srecu kad zivimo usranim zivotom preokupirani sa smecem. Takva meni nece u kucu. Zasto? Zato sto su onda pobijedili cetnici. Sto su pobjedili cetnici, zato sto ja u ovoj generaciji nisam za prekrstavanja i da zovem djecu po imenima svetaca. Ti ces reci opterecen si ti, ako jesam - zovni ti svog sina Muhamed ili scer Aisha kad je svejedno, pa da vidim kako ces u Kanadi proci, jos je to - Kanada burazeru a ne Amerika u kojoj treba 4 sekunde da te neko mrzi zbog necega, a narucito sad ne mogu muslimovica ni zeru. Nama Bosnjama je jedina sreca u nesreci da smo bjelci, jer to je jedina stvar koja nas stavlja u neku razinu pribliznu, i normalno, sto postoje ljudi koji vide trud koji je trebao da se krene ni od cega i donekle dodje, ali takvi nije mnogo, tj. oni vise glorificiraju svoj sistem kroz nas, nego sto misle da smo mi eto nesto sposobniji od njih samih. A iz kuce nedam ni $1 za crkve. Zasto? Nema veze s bogom, sve ima veze s politikom. Nedam da mi opet biraju Buskovice a ja da otplacujem neprofitabilni biznis banaka i svakog drugog, svako je tu da podjeli gubitke s drzavom, a profit - niko. Na zalost, kad eliminiras posjetiteljice crkvava - koje su solidne zene - tj. orijentirane familijarno i tradicionalno, ali skroz pogresno investirane politicki i vjerski, kao i ekonomski (ja cu raditi da bi dizao crkvu, ici tamo Nedjeljom, jos da me zavale na kakvu misiju da idem dzablesku necije muke rijesavati, nebi li oni imali vise takvih kao sto sam ja) ko ostaje? Buckuris disfunkcionalnih familija u kojem kome treba emigrant & Muslimovic Halid? Dodaj tome sto vidis u Kanadi - da je Kanada mala bara u poredenju s Amerikom, u kojem ima svakakvih ribica tu bih dodao - Meksikanke i Crnkinje kojih je u Kanadi minimalan broj - mi se salimo da su Indijci - Kanadijan Nigger's jer vi jako malo imate ljudi iz obe ove populacije, iz koje dolaze dokazano i pokazano dobre zene, Meksikanke kao izrazito skolovane i pismenem, a Crnkinje kao veliki ljubitelji emigranata bijelih od proslih u danasnje robovlasnike. Sto ostane su bijelkinje ali ako neces crkvu - imas familije u kojima svaki clan ko dlaka, svoju politku vodi i zivot zivi, a one misle da su - svu pamet svijeta pokupile i da je meni kao da sam crncuga iz geta, velika cast posaditi kitu u Americku pitu, do cim je to za njih humanitarni koncert. E zbog toga se nesto ne nalazim....
Najbolje zene za emigranta u Americi su emgrantkinje. To je moja skromna ocjena. Ti doneses nesto u taj odnos, donese i ona. Nisi ti odatle, nije ni ona. Oboje ste iz nekog sjebanog regiona koji nosi svoje traume. Ovako - sta ce bolan Amerikanka koja dok sam ja zivjeo u ratu bez struje i vode i gledao da prezivim, ona je skidala jumf po Americi, i sad mi ko - zainteresirani jedno za drugo. Bolan, zena se zeni da bi imao djecu. Inace, Amerikanke jesu bolje zene - ali za provesti. Za skuhati dobar rucak i podici ti dijete koje te nece odjebati da krepucnes u kakvom nursing home-u, bogu dusu bog je nece, ja i nisam nesto pretjerano siguran. Doduse, ovo su vrlo privatne i emotivne teme, stoga, ne treba niciji izbor nesto, raskopavati. Ja sam rekao da vise volim Kanadjanke jer ti kad vidis tu zenu, vecina ih je bjelkinja kao prvo, kao drugo, vecina lici necemu nije ko medjed i nije iz razvedene familije u kojoj nikad s muskarcem nekim u zivotu nije imala odnos, kao zene zadvoljnije su sa manje jer u Kanadi se i ima manje, a i Kanada je 90% ruralna, tako da je jako veliki broj ljudi koji su odrasli u manjim mjestima i ima zeru nekog respekta za ljudski zivot, u poredenju s onima u milionskim gradovima gdje manje vise, moras nauciti vrlo rano da si ti sam sebi - prioritet i da druge, moras gaziti, pa kako tako, jer sve sto imas na kraju dana su suckers & winners. Tu jos kad dodas geta, u Torontu ima djelova koji su sjebani i ofucani, ali nije to taj, mentaliteta projekata. Na drugu ruku - sta mislis kako se iz bogatijim familija zene i udaju djeca? Scer da zovne tajku kaje - evo nasla nesto ispod mosta, sa dvije kese, zna par rijeci engleskog. Preuvelicavam ali - mi nismo ljudi u ocima tih. Mi smo stoka, zivotinje, ko psi lutalice po Sarajevu, mi njima nismo normalni, i nema pretjerane ljubavi izmedju nas, oni misle da nama ne mogu vjerovati i da smo jako skloni nasilju i "mentalitetu Balkana". A ja na drugu ruku ne vjerujem da je scera spreman za zivota kad je babuka sve gur'o i nator'o. Tako da ne znas sta je gore - imati problem sa zenom koja je dijete, ili s nekom koja nije imala oca i koju je maltretirao ocuh i silovai i koja je pobjegla na college u 18 godini da se smiri i tamo imala 2 abortusa i kad krenes kopati ucinis se malim. Sve sto treba je dobra zena sa cistom istorijom, ne sto mene to nesto tangira vec sto je istorija sluzi da previdi i buducnost, to je sve. A u danasnje vrijeme imati brak je zaista uspjeh. Jer upitno je da li je ta simbioza vise i funkcionalna i normalna, na jednu ruku jer 50% ljudi propade. Sto ti kaze da je bolje biznis svoj otvoriti imas negdje otprilike iste sanse da uspijes, kao i sa zenom.
I nije mi jasno sto se na zene nadovezasmo?
I sto ti imas potrebu da branis sebe ili bilo ko drugi (ukljucujuci mene, ali vidim da se par rijeci u mom postu - svede na temu samu za sebe kao da se ljudi plase izbora koji su napravili). Odluka koga ces ozeniti nije mala. Ja se nekad divim ljudima koji su se nasli i bili sposobni. Npr. drukcija je skroz prica kad se radi o Amerikancu koji zeni nasu zenu. Zasto? Zato sto taj dobija vise nego sto je investirao i platio. Ali nekako obrnuto mi nije proporcionalno. Narucito ne u Americi - gdje imas toliko razno-raznih vrsta zena, raznih porijekla, razlicitog stepena svega, od edukacije do kapitala, od love do jacine familije, od poznanstava, do sposobnosti i slicno... Sve u svemu, svede se na ovo. Ja u Americi jos uvijek ne mogu vodati djevojke koje sam po BiH vodao, sto se tice toga - iz koje su i kakve famiije i po tome gdje su i kakve su kao zene, u glavi. I po tome je moja analiza finalna, da mi je lakse naci zenu koja me razumije i koju ne moram voditi u Sarajevo da joj kazem odakle sam niti pokazati gdje je to na mapi, pa cak i ako ne zna, da slaze da zna i onda pogleda na internetu, to nikad nisam razumjeo, tu navinu iskrenost koja je za nas vid retardiranosti. Ako je ko sretan - svaka cast. Za iotu si sposobniji od mene. Ja jos nemam tu sposobnost da povezem tako intimno s Amerikankom koja mislis da je pasteta hrana za macke, i kojoj damfa kozije mljeko ali joj ne damfa hemija koju jede ili je neki vegetarijanac, health nut, s 3 macke svaku od koje voli vise od tebe i koja radije ce u teratnu nego s tobom da se vidi, ili ti govori da si se usvinjio od 10 cevapa, ili na drugu ruku, u prvih 5 godina udupla svoju tezinu, tj. cim je ozenis raspusti se ko rosna livada. To je ono sto fali - jako je malo Amerikanki - u sredini. I jako malo dozivljavaju muskarca kao prioritet kakvim je to npr. moja mati mog oca dozivljavala, ili nena mog dida, normalno vremena su drukcija ali nisam ni ja ker, a ni konjce da me neko jase. One koje su uspjesne obicno su na nekom ekstremu. Ili ih motivira crkveni fundamentalizam ili to sto nisu niko i nista i iz sjebane su familije ili zele nesto nekom dokazati. Mali broj cini stvari iz pravog razloga ili za sebe. A one koje su iz komforne sredine, te nedaju guze, ne tebi nego zivotu - gledaj samo sta je gdje i kako lakse (pa sto ce joj tezak muskarac - a svaki lik s Baklana nije retardirano nasmjesen i prefinjen i njezani fejker koji se trazi) i tu trebas za svakih 10 cigli koje ti poredas, od zene ocekivati jednu. Tj. ona je navikla da lahori. Polako. Ti u 10 godina stignes njenih 9 generacija - i treba to progutati pa se zavaliti za jednu takvu, koja "susosjeca" s tvojim problemima koje si imao, ali sta ona znaci sta je to biti Bosnjo u onom ratu ili Srbin u Sarajevu? Veze nema, to je za nju prica iz filma. Ti njoj film mozes pokazati ali bolan, to za nju nije stvarnost, nije realnost.
Uglavnom - tezak sistem. Sve se baziran na prvih 12 sekundi. Toliko ti ljudi mogu pokloniti. Ukoliko taj test ne prodjes s 100%, jeben si. A o tome - kako prici Amerikanki u velikom gradu - i da li uopste prilaziti da upoznas nekog, to je poseban set opanaka. Tu je uvijek odgovor i da i ne. Da, mozes nekog upoznati. Da, svako je normalan dok ga ne upoznas. I ne, mozes sebi samo naci posla jer nikad ne znas s kim imas posla. Tj. one pristupacne nikad nisu prave. One koje te cuskaju i odbijaju, obicno su te za koje se vrijedi potruditi - ali dje i kad - kad valja ustajati u 4:30 na arbeit, jebi ga, ja nemam kuveta. Sve u svemu, ima ljudi koji su relaksiraniji vise, i kojima pase da lahori, kojima nije tesko skuhati kad dodju kuci i nadju zenu kako je dosla i tri sata se oko svog dupeta vrtila, kojima nije tesko prati svoj ves i zenin po prilici ili narucivat take out svaku noc, cistiti iza kera i macke, koji nisu vidjeli nista dalje od back-yarda osim na razglednici, ja nekako nisam jos vidjeo taj brak izmedju emigranta i Amerikanke u kojem su oboje bili na istoj ravni. Imam 2 strica, jedan ozenjen Amerikankom, drugi Kanadjankom. Nisam nesto impresioniran ni sa jednim od te dvije veze, tj. nesto ne vidim sebe u tavkoj formulaciji veze. Doduse njima je bitno da su oni pustili korijenje u sistemu. Tj. da zivot ovdje nije san, jer vecina ima koji su usnili i Ameriku i Kanadu - to su oni koji znaju 150 rijeci i rintace neki fizicki posao, kupuju nasu hranu i novine, druze se samo sa nasim ljudima, i ne znaju nijednog Amerikanca ili Kanadjanina, osim ako mu ne placaju da se druze sa njim (mehanicar, advokat, doktor, zubar). Ali sve je to individualno. Ako ima jedna stvar, to je da su Amerikanke i Kanadjanke takodjel, lakse od nasih hanuma. Tj. zna se nekad nasmijesiti, na nesto je nalik tj drzi do sebe i veze te kao ladju za sistem valjda, da neko mjesto ucinis domom i kucom. Ali koliko drzi do tebe? Nema tu perfektnih izbora, perfektno bi bilo da nismo morali trbusima za kruhom i da si se ozenio s djevojkom iz svog Kantona sto bi pjesma rekla. To ti nikad ne nedostaje - neka bivsa - iz Sarajeva? Ne znam, nekaku su te veze meni bile dublje, tesko da mogu s Amerikankom zaorati na tom nivuo...