jesmo s*pci

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
ljubav_aha

#101 Re: jesmo s*pci

Post by ljubav_aha »

RA,sto konkretno ne razumijes,mislim da sam vrlo dobro objasnila terminologiju :)
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/06/2023 20:29, edited 2 times in total.
Šeha

#103 Re: jesmo s*pci

Post by Šeha »

jOFLA wrote: Taj tip ako nije religiozan onda i nema nikakvog opravdanja nazivati ga pravoslavcem.
:thumbup:
ljubav_aha

#104 Re: jesmo s*pci

Post by ljubav_aha »

Šeha wrote:
jOFLA wrote: Taj tip ako nije religiozan onda i nema nikakvog opravdanja nazivati ga pravoslavcem.
:thumbup:
tacno,jer srbin jeste pravolsavac,ali ne mora biti religiozan

znaci nisu ni svi bosanjaci religiozni,iako se bas tako danas svi osjecaju :) a bosasnki msulimani su mozda rleigiozni,prema nacinu rezonovanja vecine bosnjaka :mrgreen:

sustina je sto se bosanski srbi ne zele uvijek idnetificirati kao pravoslavni bosanci ali uvijek kao srbi,ali ne kao bosasnki srbi,hm,samo sto sa rijec srbin,nema geografskog obijezja,tj.ima srba u HR ili SLO
Shoshana

#105 Re: jesmo s*pci

Post by Shoshana »

ljubav_aha wrote: tacno,jer srbin jeste pravolsavac,ali ne mora biti religiozan
E jebem li ga ja, kako neko moze biti nereligiozan pravoslavac :?

Dobro je onaj rek'o kad je papa opicio po ateistima.... KAze: "Nas se to ne tice, mi smo ateisti muslimani!" :D
brinetta

#106 Re: jesmo s*pci

Post by brinetta »

Shoshana wrote:

Dobro je onaj rek'o kad je papa opicio po ateistima.... KAze: "Nas se to ne tice, mi smo ateisti muslimani!" :D
Ako se rodio u BiH onda je on bosanac, pravoslavac, kakav srbin, odakle srbin, po kom osnovu????
Kad se ne razumijemo medju sobom kako li ce nas tek onda razumjeto stranci? Nikako!
Shoshana

#107 Re: jesmo s*pci

Post by Shoshana »

brinetta wrote: Ako se rodio u BiH onda je on bosanac, pravoslavac, kakav srbin, odakle srbin, po kom osnovu????
Kad se ne razumijemo medju sobom kako li ce nas tek onda razumjeto stranci? Nikako!
:-)

Biti pravoslavac znaci pripadati Pravoslavnoj Crkvi. Ne mozes biti pravoslavac ako nisi religiozan, pa da si rodjen u manastiru svetog Save.

Jel' sada jasnije?
Jara

#108 Re: jesmo s*pci

Post by Jara »

Shoshana wrote:

:lol: :thumbup: Nije mi jasno kako nekima nije jasno da nacija i religija nisu isto :-)
d2

#110 Re: jesmo s*pci

Post by d2 »

omar little wrote: I ne vuci me za jezik sto se tice muskaraca sa Balkana. Muskarci iz Bosne znaju biti primitivni, sovinisti i seljaci kao sto znaju biti i inteligenti, saljivi i pametni (dovoljno ti je samo da pogledas ovaj forum). Isto vazi i za bilo koju zemlju u svijetu. Zasto mislis da se zene iz Amerike ili Kanade ne cude cudom i ne osjecaju isto tako izgubljeno i rezignirano kao ti, kada im se ukaze "cast" upoznati par krkana iz nasih predjela? Ja popizdim i sve mi se zgadi, mogu misliti kako je tek njima. Ko kuha, pere ves i pegla nije stvar etniciteta ili geografije nego dogovora i partnerstva izmedju dvije osobe. Bili oni iz istog grada i mahale ili sa dva razlicita kraja planete. Ovo su za danasnje vrijeme prevazidjene teme i price, barem sam ja tako mislila. Ili bolje receno,tako je u mom svijetu i svijetu ljudi/zena s kojima sam, po izboru, okruzena.

:kiss:
Šta je ovo PISES PO FORUMU ?! U KUHINJU ! :lol:
Topla voda

#111 Re: jesmo s*pci

Post by Topla voda »

stari_sarajevski_gospodin wrote:Ovo stvarno nije suplja :D

http://www.youtube.com/watch?v=nNUciOyHX5Y
:-) :-) ovaj nije bio na tom kursu,nego ga neka podrinjka ucila :lol:

jos i dobro pjeva lik :D
omar little

#112 Re: jesmo s*pci

Post by omar little »

d2 wrote:
omar little wrote: I ne vuci me za jezik sto se tice muskaraca sa Balkana. Muskarci iz Bosne znaju biti primitivni, sovinisti i seljaci kao sto znaju biti i inteligenti, saljivi i pametni (dovoljno ti je samo da pogledas ovaj forum). Isto vazi i za bilo koju zemlju u svijetu. Zasto mislis da se zene iz Amerike ili Kanade ne cude cudom i ne osjecaju isto tako izgubljeno i rezignirano kao ti, kada im se ukaze "cast" upoznati par krkana iz nasih predjela? Ja popizdim i sve mi se zgadi, mogu misliti kako je tek njima. Ko kuha, pere ves i pegla nije stvar etniciteta ili geografije nego dogovora i partnerstva izmedju dvije osobe. Bili oni iz istog grada i mahale ili sa dva razlicita kraja planete. Ovo su za danasnje vrijeme prevazidjene teme i price, barem sam ja tako mislila. Ili bolje receno,tako je u mom svijetu i svijetu ljudi/zena s kojima sam, po izboru, okruzena.

:kiss:
Šta je ovo PISES PO FORUMU ?! U KUHINJU ! :lol:
Jes' vidio? Fursata sam uFatila samo tako :D :D :D
ahuseino

#113 Re: jesmo s*pci

Post by ahuseino »

Shoshana wrote:

Moze li meni onda neko struchan, onako objasniti sta sam ja? :-)

Odnsno, po ovom rezonu se ne mogu zvati Musliman niti osoba Islamske vjeroispovjesti, jer sam NERELIGIOZAN... ali to mi je geneolosko porijeklo...

Ako je Srbin nereligiozni (ili religiozni) pravoslavac i ako je Srbijanac za razliku od Srbin, neko ko je iz Srbije, sta sam onda ja?
Valjda Bosnjak?... a posto sam iz Bosne, Bosanac?
Jeli to ta nova logika?

Jesu li onda Hrvati pripadnici hrvatskog naroda (religiozni ili ne, katolici), a "Hrvachani" on iz Hrvatske?

... mislim, jesu Muslimani zajebani '74 sto im(nam) je priznata samo vjeroispovijest ali ne i nacija, samo ima dosta stvari sto mi ovdje ne stimaju...

Kako ja onda nisam vishe Musliman?

Meni bi najlogichnije bilo da je "Bosanac" nacija, a pravoslavac, katolik, musliman - vjeroispovjest, ili geneolosko porijeklo, pa bili mi religiozni ili ne... :-)
brinetta

#114 Re: jesmo s*pci

Post by brinetta »

Shoshana wrote:
brinetta wrote: Ako se rodio u BiH onda je on bosanac, pravoslavac, kakav srbin, odakle srbin, po kom osnovu????
:-)

Biti pravoslavac znaci pripadati Pravoslavnoj Crkvi. Ne mozes biti pravoslavac ako nisi religiozan, pa da si rodjen u manastiru svetog Save.

Jel' sada jasnije?
Nije jasno tebi, ti grijesis. Svi rodjeni u BiH su bosanci(hercegovci). A pravoslavni bosanci koje nazivas srbima su ipak pravoslavci i nije bitno da li su religiozni ili ne. Ista stvar i sa muslimanima i katolicima. kakve veze ima katolik iz Rima za hrvatima, da i on nije hrvat? Po tebi to tako ispada. Sta je sa rusima, jesu li i oni srbi? Eto, oni su vecinom pravoslavni ali su rusi jer zive u Rusiji.Ako neko nije religiozan onda je ateista. A ako se rodio u BiH ipak je bosanac, bosanac ateista. Meni je iskreno zao svih ljudi koji mijesaju pojmove nacije i religije.
Zamisli kako li nas tek vide stranci, jos manje razumiju kad se medjusobno ne razumijemo. No moj post nece ispraviti krivu drinu jer vecina ljudi misli kao ti.
Zalosno!
:bih:
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/06/2023 20:26, edited 2 times in total.
Jara

#116 Re: jesmo s*pci

Post by Jara »

Jofla i Shoshana :thumbup:
Ovo me podsjeti na ono kad se pričalo Butros Butros je Srbin... ili ono - i Rusi su Srbi. :lol:
d2

#117 Re: jesmo s*pci

Post by d2 »

omar little wrote: Jes' vidio? Fursata sam uFatila samo tako :D :D :D
:lol:
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/06/2023 20:27, edited 2 times in total.
ahuseino

#119 Re: jesmo s*pci

Post by ahuseino »

jOFLA wrote:
ahuseino wrote:

O zaboga, je li vam isto geneološko porijeklo tebi i nekom muslimanu iz Indonezije ? Pa znaš li šta je geneologija, u klinac lijepi.
Ako je Srbin nereligiozni (ili religiozni) pravoslavac
Ne može biti nereligiozni pravoslavac nikako.
Valjda Bosnjak?... a posto sam iz Bosne, Bosanac?
Jeli to ta nova logika?
Ne mogu ti ja, ni niko odavde određivati šta si ti, i nemamo pravo tebi i nikome drugom određivati šta si. Ono si kako se osjećaš, samo prvo treba znati značenje pojmova katolik, musliman, pravoslavac.
Jesu li onda Hrvati pripadnici hrvatskog naroda (religiozni ili ne, katolici), a "Hrvachani" on iz Hrvatske?
Ako je religiozan onda jest katolik. Barem ako je kršten u katoličkoj crkvi i drži do toga, bez obzira je li to Poljak, Hrvat, Italijan, Filipinac...
Ako nije religiozan, pa je još i od roditelja koji nisu bili religiozni koji ga tako nisu ni odgojili u vjerskom duhu i nisu krstili, kakav onda katolik bog s tobom i anđeli nebeski ?
... mislim, jesu Muslimani zajebani '74 sto im(nam) je priznata samo vjeroispovijest ali ne i nacija, samo ima dosta stvari sto mi ovdje ne stimaju...
Islamska vjera bila je priznata i prije 1974-te, ali je te godine uveden naziv Musliman (primjeti veliko M) kojim se u BiH označavao narod islamske vjere. Danas je to Bošnjak umjesto Musliman. Od tog vremena je ostala pometnja i zbunjoza zbog takvog naziva koji je nekada određivao i narod, ne samo vjeru.
Kako ja onda nisam vishe Musliman?
Eventualno si Bosanac. Ali to zavisi od tebe.
Meni bi najlogichnije bilo da je "Bosanac" nacija, a pravoslavac, katolik, musliman - vjeroispovjest, ili geneolosko porijeklo, pa bili mi religiozni ili ne... :-)
Geneologija nema veze s vjerom.
Ne chini mi se da si nachisto sta je geneologija. Evo pogledaj:
http://www.answers.com/genealogy

Mozda bi ti bilo jasnije da sam stavio porijeklo, ili vjeroispovjest mojih predaka, koja se izgubila kao religija negdje prije dvije generacije.
Nisam pitao filozofski ko che kome odredjivati sta je i ko je, tako da sam ja svjestan da je to do mene... nego sam htjeo znati kako se to sada "kod nas" fata... Tako da se ne morash odma zaobadat'... :D

Chini mi se da mjeshas religiju i naciju.
Ovo za mog "rodjaka" Muslimana iz Indonezije... :-) :-)

Kontradikcija svega o chemu prichas... ili nisi s razumjevanjem prochitala moja pitanja.

... u klinac lijepi... :thumbup: :D
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/06/2023 20:27, edited 2 times in total.
Shoshana

#121 Re: jesmo s*pci

Post by Shoshana »

brinetta wrote:
A pravoslavni bosanci koje nazivas srbima su ipak pravoslavci i nije bitno da li su religiozni ili ne.
Ja nikoga ne nazivam nikako - svi ljudi na svijetu imaju pravo na samoopredijeljenje. Ako oni misle da su Srbi - onda su oni Srbi, ma kako ih ti shvatala.

Ova gore recenica i dalje pokazuje da nemas pojma sta rijec 'pravoslavac' znaci :-)
ljubav_aha

#122 Re: jesmo s*pci

Post by ljubav_aha »

Shoshana wrote:
brinetta wrote:
A pravoslavni bosanci koje nazivas srbima su ipak pravoslavci i nije bitno da li su religiozni ili ne.
Ja nikoga ne nazivam nikako - svi ljudi na svijetu imaju pravo na samoopredijeljenje. Ako oni misle da su Srbi - onda su oni Srbi, ma kako ih ti shvatala.

Ova gore recenica i dalje pokazuje da nemas pojma sta rijec 'pravoslavac' znaci :-)
shoshana,napsi molim te definiciju i znacenja rijeci srbin i pravoslavac :?:
Shoshana

#123 Re: jesmo s*pci

Post by Shoshana »

Srbin je osoba koja se smatra pripadnikom srpskog naroda. Pravoslavac je, kao sto vec rekoh, neko ko pripada i slijedi Pravoslavnu crkvu.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#124 Re: jesmo s*pci

Post by pape »

Shoshana wrote:
brinetta wrote:

@brinetta i @ljubav_aha su blago ovog foruma, ... treba ih njegovati kao cvijece, .... :D
ljubav_aha wrote: ... ja sam dijete tih istih nekada jako vaznih i uspjesnih komunjara, koji su vjerovali i njegovali svoju vjeru Islam, ....
:roll: :oops: :zzzz:
cHupjahalic@

#125 Re: jesmo s*pci

Post by cHupjahalic@ »

pape wrote:
ljubav_aha wrote: ... ja sam dijete tih istih nekada jako vaznih i uspjesnih komunjara, koji su vjerovali i njegovali svoju vjeru Islam, ....
:roll: :oops: :zzzz:
gdje ovo iskopa ziv i zdrav bio? :lol: :lol:
Post Reply