Jesam li rasista?
-
basta sljezove boje
meni je jako zao lady midnight da ti meni nekakvu svadju imputiras. Mozes na ovoj temi vidjeti sa koliko sam uvreda pocascena i ne vidim da sam ikoga na bilo koji nacin pokusala uvrijediti kako se to dawn_upon_dawn cijelo vrijeme trudi. Posebno jadan je komentar "kako se trudim njoj dokazati kako znam njemacki". Zaista ne znam stvarno sta bih na to rekla i ne razumijem uvlacenje argumentum ad hominem u diskusiju
- lady midnight
pa koliko ja znam (a priznajem da ne znam puno), shizofrenija je izmedju ostalog prouzrokovana i psiho-socijalnim faktorima, a ne samo bioloshkim ili genetskim. neka me ispravi neko ko zna ako grijeshim.basta sljezove boje wrote:ja opet ne vidim kakve veze to ima sa shizofrenijomlady midnight wrote:ne bashto, ja senfa nemam, pa ga prema tome i ne dijelim (preferiram majonezubasta sljezove boje wrote: kako bi bilo da malo procitas o utjecaju socijalnih fenomena na genetske bolesti?
p.s. posebice Zusammenhang Schizo - socijala
p.p.s. odgovor nema fakat nikakve veze sa normalnom medicinom i genetikom ali neko ovdje mora überall Senf abgeben)
naravno da odgovor nema veze sa genetikom - pa studije koje su u pitanju se i ne bave genetikom, nego posljedicama socijalnog statusa kao migrant po zdravlje ljudi. nema smisla reducirati taj socijalni status na primanje socijalne pomoci, ja ti nabrojah nekoliko ostalih faktora koji se pri tome uzimaju u obzir.
dakle, te studije nemaju rasistichku pozadinu, nego se odvijaju u sklopu medicinske sociologije (nekad se ovom doda i psihologija) koja je kao predmet recimo zastupljena na univerzitetima u freiburgu, leipzigu, duesseldorfu, i drugima, a chiji nauchnici imaju chak i svoju asocijaciju (Deutsche Gesellschaft fuer medizinische Soziologie).
ja imam osjecaj ti da nemash foruma, cijeli dan bi se svadjala sama sa sobom![]()
-
basta sljezove boje
rashomon wrote:^^Pa obzirom na to da si rasista...bolji tretman i ne zaslužuješ...Objektivno...
Par udaraca bičem po tvojim leđima nalazim kao opravdan argument u diskusiji s tobom...
ne vidim po cemu sam rasista, jer imam prijatelje razlicitih nacija i boja. Ne razumijem ni ko si ti da bilo kome sudis. Sudi samo jedan a taj ce jednom suditi i tebi bas kao i meni
-
rashomon
Ako ti ne vidiš, tu sam ja da ti kažembasta sljezove boje wrote:rashomon wrote:^^Pa obzirom na to da si rasista...bolji tretman i ne zaslužuješ...Objektivno...
Par udaraca bičem po tvojim leđima nalazim kao opravdan argument u diskusiji s tobom...
ne vidim po cemu sam rasista, jer imam prijatelje razlicitih nacija i boja. Ne razumijem ni ko si ti da bilo kome sudis. Sudi samo jedan a taj ce jednom suditi i tebi bas kao i meni
Kakve veze ima to što imaš "prijatelje" drugačije boje kože/ili nacije, tu istu rečenicu je reklo bezbroj ljudi u debatama o rasnim odnosima, a onda nastavilo braniti logiku bijele nadmoći u ovom ili onom obliku...
Čak, ta fraza "ja imam prijatelje crnce" kod ljudi s kojima se ja družim pali alarme u glavi, jer obično slijedi ono "ali" i odbrana sistema vrijednosti koji je čisti rasizam u samoj suštini...
Nije problem, kojih 15 stranica materijala, sasvim dovoljno da budem Arm Leg Leg Arm Head u tvom slučau...
- rajvosa^
#558 Re: Jesam li rasista?
Iskreno - volio bi da mi djete bude s djevojkom/momkom iste boje, Bosanac/Bosanka po mogucnosti, moje vjeroispovjesti, sto zbog mog licnog zadovoljstva a i problema koje bi MOGLI imati u braku itd. Ja cu pricati o tome, pokusati da razumiju, braniti neke stvari - al ako vidim da cinim vise lose, nego dobro...onda brate bujrum. Vazno je da se slazu i paze jedno drugo, a dotle cu pokusat skrenuti paznju gdje god mogu. Jesam rasista zbog ovog? Iskreno, ako zbog ovog jesam - onda nek sam.vesela wrote:U ovom svedskom drustvu sam brzo shvatila da moja djeca imaju kontakt sa djecom razlicitih rasa. Kroz obdaniste, skolu i druzenje van skole. To je bilo nesto novo za mene, jer toga nije bilo u Sarajevu, kad sam ja isla u skolu i radila.
Tad sam shvatila da bi se moglo desiti da se zaljube i, mozda zasnuju bracnu zajednicu. Panika me uhvatila!!!!
Pogotovo zbog sina, koji jako naginje nekim tajlandjankama, vijetnamkinjama i irankama. Sve su te njegove djevojke bile lijepe i zgodne k'o san, ali ja sebe zamislim da dodjem u Sarajevo sa "unuce crnce ili arapce"...pa nikako da to svarim!
I stavim djeci zabranu! Dok sam mogla, naravno!
Kazu da sam rasista! A ja kazem da bi i oni i djeca imali bespotebne probleme!
Ima li neko od vas slicnih iskustava i kako reagujete na ovo?
Nemojte me samo napadati, molim vas!
-
basta sljezove boje
zalosni su ljudi koji si umisle da su Bog samrashomon wrote:Ako ti ne vidiš, tu sam ja da ti kažembasta sljezove boje wrote:rashomon wrote:^^Pa obzirom na to da si rasista...bolji tretman i ne zaslužuješ...Objektivno...
ne vidim po cemu sam rasista, jer imam prijatelje razlicitih nacija i boja. Ne razumijem ni ko si ti da bilo kome sudis. Sudi samo jedan a taj ce jednom suditi i tebi bas kao i meni![]()
Kakve veze ima to što imaš "prijatelje" drugačije boje kože/ili nacije, tu istu rečenicu je reklo bezbroj ljudi u debatama o rasnim odnosima, a onda nastavilo braniti logiku bijele nadmoći u ovom ili onom obliku...
Čak, ta fraza "ja imam prijatelje crnce" kod ljudi s kojima se ja družim pali alarme u glavi, jer obično slijedi ono "ali" i odbrana sistema vrijednosti koji je čisti rasizam u samoj suštini...
Nije problem, kojih 15 stranica materijala, sasvim dovoljno da budem Arm Leg Leg Arm Head u tvom slučau...
- Bea_Trix
- Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'
mora da je isao u skolu u njemacku
:D:D
@basta sljezove boje, ja tebe ne vrijedjam, ja tebe zafrkavam, a izmedju tog dvoga postoji razlika, slozit ces se
istina, moja zafrkancija u sebi sadrzi tonu predbacivanja jer jos ne mogu da vjerujem da si neke stvari izgovorila i da ih se jos uvijek drzis iako su spadaju u pogreske prije svega u nekom elementarnom obrazovanju.
moguce je da si i ti uvrijedila, jesi li na to pomislila:
1. nijemce, tvrdnjom da djecu ne uce istinu o II svjetskom ratu.
2. sve stradalnike holokausta, jer su i zlocini nad jevrejima bili na rasnoj osnovi.
3. amerikance, mogu ti i citirati ovdje. niko nije fan americke politike, ali ja ti se bas ne primam na masovnu mrznju prema jednom narodu, ukljucujuci tu i nijemce, koje si ovdje vise nagrdila nego sto si ih odbranila.
4. nekakve bosanske snase, koje odjednom udjose u pricu, pa onda nazivanje nas (o kojima ne znas nista jer mi nista nismo ni rekle o svom zivotu niti mi pada na blagu pamet o tome pricati na forumu
, ne postoji takva stvar kao sto je anonimnost) nekim "bjelosvesckim zenama", samo zato sto nemas dovoljno argumenata za svoje tvrdnje.
uglavnom si diskvalificirala sve diskutante kao nepodobne, osim lady koja je zivjela u njemackoj (ali lady je tvrd orah, malo si se zeznula), a mi bismo isto mogle diskvalificirati i tebe, jer nisi zivjela tamo gdje zivimo mi. jesu to tvoji kriterij za zdravu raspravu? vidim li ja negdje u naslovu teme kvalifikacije za ucesnike? po cemu si ti kvalificirana za ovu raspravu, u kojoj ja ne probrah od tebe ni jednu tvrdnju koja se ne bi mogla oboriti sa vise aspekata.
i onda - bacanje na licni nivo - greske, "gdje si zivjela", "gdje si isao u skolu" ... a to je prvi znak nedostatka argumenata.
@basta sljezove boje, ja tebe ne vrijedjam, ja tebe zafrkavam, a izmedju tog dvoga postoji razlika, slozit ces se
istina, moja zafrkancija u sebi sadrzi tonu predbacivanja jer jos ne mogu da vjerujem da si neke stvari izgovorila i da ih se jos uvijek drzis iako su spadaju u pogreske prije svega u nekom elementarnom obrazovanju.
moguce je da si i ti uvrijedila, jesi li na to pomislila:
1. nijemce, tvrdnjom da djecu ne uce istinu o II svjetskom ratu.
2. sve stradalnike holokausta, jer su i zlocini nad jevrejima bili na rasnoj osnovi.
3. amerikance, mogu ti i citirati ovdje. niko nije fan americke politike, ali ja ti se bas ne primam na masovnu mrznju prema jednom narodu, ukljucujuci tu i nijemce, koje si ovdje vise nagrdila nego sto si ih odbranila.
4. nekakve bosanske snase, koje odjednom udjose u pricu, pa onda nazivanje nas (o kojima ne znas nista jer mi nista nismo ni rekle o svom zivotu niti mi pada na blagu pamet o tome pricati na forumu
uglavnom si diskvalificirala sve diskutante kao nepodobne, osim lady koja je zivjela u njemackoj (ali lady je tvrd orah, malo si se zeznula), a mi bismo isto mogle diskvalificirati i tebe, jer nisi zivjela tamo gdje zivimo mi. jesu to tvoji kriterij za zdravu raspravu? vidim li ja negdje u naslovu teme kvalifikacije za ucesnike? po cemu si ti kvalificirana za ovu raspravu, u kojoj ja ne probrah od tebe ni jednu tvrdnju koja se ne bi mogla oboriti sa vise aspekata.
i onda - bacanje na licni nivo - greske, "gdje si zivjela", "gdje si isao u skolu" ... a to je prvi znak nedostatka argumenata.
-
rashomon
Ja mislim da su žalosna bića rasisti *bez smajlija*...usput rečeno, ja mislim da si ti žalosno biće, i to u toj mjeri da se nastojiš fokusirati sa svojim postom na nešto što ne razumiješ, prvi put čuješ, nije ti jasno i pored čitavog interneta na raspolaganju, i nekom čudnom logikom si zaključila da je to najslabija tačka u mojemu postu.basta sljezove boje wrote: zalosni su ljudi koji si umisle da su Bog sam
LOL
Ali tako je to sa rasistima...
P.S.
Bog nije rasista...
-
tempora
basta sljezove boje wrote:ja ne mogu zamisliti da u Njemackoj neko objavi pseudoznanstvenu studiju u kojoj bi tvrdio kako "Marokanci cesce obolijevaju od shizofrenije" od Nijemaca. To bi bilo potpuno u duhu Rassenlehre i nitko normalan ne bi takvo smece publicirao. Predisponirajuci faktori shizofrenije su genetski, virusni, prenatalna i porodjajna ostecenja mozga tako da jedino objasnjenje moze biti da su Marokanci koji tu zive iz srodnih obitelji pa su genetski bliski za razliku od puno vece populacije domicilnog stanovnistva
Ja zaista ne mogu vjerovati da si ti ovo napisala.
Ja niti te smatram glupom ( sto bi znacilo da po automatizmu arogancije sebe smatram pametnom), niti zelim da se svadjam, a najmanje zelim da te uvrijedim i jednom rijecju.No moje skromno znanje na ovom polju mi govori da si napisala jednu besmislicu-uz duzno postovanje koju mozes odagnati ukoliko te ovakva tematika interesuje, te procitati mnoge publikacije ove vrste.
Licno sam bila ukljucena na radu jedne slicne publikacije te se kroz studije doticala i transkulturne psihijatrije.Lady ti je okvirno pojasnila o cemu je rijec-a ako je tebi to besmislica, onda nema druge nego da se vodis populistickim publikacijama koje zadovoljavaju siroke mase selektivne povrsnosti.
- pitt
ma razbila bi ona i vecinu forumashaŠeha wrote:Dozvolite mi da konstatujem da je glavna mana ovog foruma nedostatak fizickog kontakta izmedju diskutanata ili, u ovom slucaju, diskutantica.![]()
(Pare bih stavio da bi vas Danas razbila sve)
-
Dezidijat
#564 Re: Jesam li rasista?
Niđe veze, ženo. Pa pusti djecu nek se zabavljaju i uče dok su živi. Nemoj ih podučavat rasizmu jer će ti se iz inata trgnut i dovest ti najcrniju ženu ..vesela wrote:U ovom svedskom drustvu sam brzo shvatila da moja djeca imaju kontakt sa djecom razlicitih rasa. Kroz obdaniste, skolu i druzenje van skole. To je bilo nesto novo za mene, jer toga nije bilo u Sarajevu, kad sam ja isla u skolu i radila.
Tad sam shvatila da bi se moglo desiti da se zaljube i, mozda zasnuju bracnu zajednicu. Panika me uhvatila!!!!
Pogotovo zbog sina, koji jako naginje nekim tajlandjankama, vijetnamkinjama i irankama. Sve su te njegove djevojke bile lijepe i zgodne k'o san, ali ja sebe zamislim da dodjem u Sarajevo sa "unuce crnce ili arapce"...pa nikako da to svarim!
I stavim djeci zabranu! Dok sam mogla, naravno!
Kazu da sam rasista! A ja kazem da bi i oni i djeca imali bespotebne probleme!
Ima li neko od vas slicnih iskustava i kako reagujete na ovo?
Nemojte me samo napadati, molim vas!
to je moj savjet
- rajvosa^
pitt wrote:ma razbila bi ona i vecinu forumashaŠeha wrote:Dozvolite mi da konstatujem da je glavna mana ovog foruma nedostatak fizickog kontakta izmedju diskutanata ili, u ovom slucaju, diskutantica.![]()
(Pare bih stavio da bi vas Danas razbila sve)
:D:D Ima bicepse ko lucki radnik
:D:D
- lady midnight
vidi ti ove upotrebe mnozhinepinky071 wrote:DA da nismo raciste nebi cjenili svoju rasu
a ko kazhe da cJenimo svoju raCu?
-
tempora
Lako te je cijenit Sisli.danas wrote:ja kazem ipak DABI trebali cJenitlady midnight wrote:vidi ti ove upotrebe mnozhinepinky071 wrote:DA da nismo raciste nebi cjenili svoju rasu:-)
a ko kazhe da cJenimo svoju raCu?
- danas
ha?tempora wrote:Lako te je cijenit Sisli.danas wrote:ja kazem ipak DABI trebali cJenitlady midnight wrote: vidi ti ove upotrebe mnozhine:-)
a ko kazhe da cJenimo svoju raCu?Zna se i zasto!
Samo da jos skontam koja mi je rasa.
jel' sto koristim dior parfem
-
basta sljezove boje
Gospode koliko malogradjanstine u tako malo tekstatempora wrote:basta sljezove boje wrote:ja ne mogu zamisliti da u Njemackoj neko objavi pseudoznanstvenu studiju u kojoj bi tvrdio kako "Marokanci cesce obolijevaju od shizofrenije" od Nijemaca. To bi bilo potpuno u duhu Rassenlehre i nitko normalan ne bi takvo smece publicirao. Predisponirajuci faktori shizofrenije su genetski, virusni, prenatalna i porodjajna ostecenja mozga tako da jedino objasnjenje moze biti da su Marokanci koji tu zive iz srodnih obitelji pa su genetski bliski za razliku od puno vece populacije domicilnog stanovnistva
Ja zaista ne mogu vjerovati da si ti ovo napisala.Svaki covjek grijesi ali ako postoji uzvisena ljudska osobina onda je to ta da covjek nauci i prvenstveno sebi prizna da ga je nepoznanica -koja niti jednom ljudskom bicu nije strana nagnala da tvrdi nesto utemeljeno na predrasudi.
Ne znam kako si samo dosla do zakljucaka da se radi o "pseudoznanstvenim studijama" i o tome da "niko normalan takvo smece ne bi publicirao"-osim sto mogu pomisliti da ti je ovo podrucje apsolutno nepoznato pa time i ovakva rekacija.
Ja niti te smatram glupom ( sto bi znacilo da po automatizmu arogancije sebe smatram pametnom), niti zelim da se svadjam, a najmanje zelim da te uvrijedim i jednom rijecju.No moje skromno znanje na ovom polju mi govori da si napisala jednu besmislicu-uz duzno postovanje koju mozes odagnati ukoliko te ovakva tematika interesuje, te procitati mnoge publikacije ove vrste.
Licno sam bila ukljucena na radu jedne slicne publikacije te se kroz studije doticala i transkulturne psihijatrije.Lady ti je okvirno pojasnila o cemu je rijec-a ako je tebi to besmislica, onda nema druge nego da se vodis populistickim publikacijama koje zadovoljavaju siroke mase selektivne povrsnosti.