Jesam li rasista?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
rihakm

Post by rihakm »

pitt wrote:
EI Presidente wrote:Kako li je ne vidjeh ovu temu ranije :? Urnebes zivi :lol:

Bastu Striktno Bijele Boje za forumasicu godine!

PS. Gdje je onaj sa kokicama, kospicama, itd....?

iihhh i ti dodjes na kraj susreta :D:D:D
vidis da je nerijesen rezultat,sad ce produzeci pa penali ih ima toga jos.....ihihii.. :-)
rashomon

Post by rashomon »

^^Kako misliš neriješen rezultat?

ovdje će belaj tek početi!
jefferson

Post by jefferson »

Evo ja laptop u krilo stavio, lezim i cekam bastu :sleep:
lady midnight

Post by lady midnight »

narode :D

mislim da je ova tema previshe ozbiljna, i (bar meni) previshe vazhna da bi se sad zamarali nekakvim prepucavanjem o detaljima ovog ili onog njemachkog zakona, o pozdravima ili shta vec - previshe je napisano o nebitnim stvarima, a tema se zaobilazi..

prema tome, i poshto vidim da ovdje ima dosta kvalitetnih :D diskutanata, ja bih zheljela da upitam ovo (na to sam djelimichno i ciljala vlastitim komentarom o stanju u njemachkoj):

da li o rasizmu mozhemo govoriti samo ako su u pitanju predrasude i ubjedjenja vezana za boju kozhe i rasnu pripadnost pojedinca? shta je sa islamofobijom, koja se spomenula, odnosno sa ostalim vrstama ksenofobije?

ja spomenuh da priroda rasizma varira u ovisnosti od nachina na koji se definira identitet vecine u jednom drushtvu - u njemachkoj bi u tom sluchaju u igru doshao onaj koncept "kulture" kao ekvivalent onome shto je u americi "rasa"...

eto, radujem se komentarima :D:D:D:D
danas

Post by danas »

hmmmm...

idem se sisati u petak, pa ti javim u subotu sta mislim o ovome sto pitas... :oops:
pitt

Post by pitt »

ma meni je to sve isto. Nikakve razlike jal mrzio crnce ili mrzio katolike ili homosexualce. Mrznja je mrznja.......a od rijeci tolerancija mi se dize kosa na glavi. :roll:
rashomon

Post by rashomon »

lady midnight wrote:
da li o rasizmu mozhemo govoriti samo ako su u pitanju predrasude i ubjedjenja vezana za boju kozhe i rasnu pripadnost pojedinca? shta je sa islamofobijom, koja se spomenula, odnosno sa ostalim vrstama ksenofobije?
Ono što se naziva "islamofobijom" je ustvari rasizam iz vrlo jednostavnog razlog.

Svjesni smo da je tek neznatan procenat muslimana bijelaca (koji baš i ne kukaju glede rasizma previše), te da se radi o dominantno Azijskoj i Afričkoj religiji.

Dakle, ja mislim da je njihova rasa, pa tek onda religija kao isključivo njihova stvar u kojoj nije bilo kulturološkog ili interpretacijskog upliva bijelaca u toku njezina razvoja, za Europljane problem.

Htjedoh reći "naša" stvar pored "njihova", a onda skontah da je dobar broj rasista prisutan ovdje...pa mi ne pada napamet da sebe stavljam u isti koš sa takvom množinom...
lady midnight

Post by lady midnight »

rashomon wrote:
lady midnight wrote:
Ono što se naziva "islamofobijom" je ustvari rasizam iz vrlo jednostavnog razlog.

Svjesni smo da je tek neznatan procenat muslimana bijelaca (koji baš i ne kukaju glede rasizma previše), te da se radi o dominantno Azijskoj i Afričkoj religiji.

Dakle, ja mislim da je njihova/naša rasa, pa tek onda religija kao isključivo njihova/naša :D stvar u kojoj nije bilo kulturološkog ili interpretacijskog upliva bijelaca u toku njezina razvoja, za Europljane problem.
i ja se slazhem da se radi o rasizmu, iz djelimichno :D istih razloga.
samo da napomenem da su bijelci i te kako imali upliva u razvoju islama, no to uopshte nije ni bitno. bitno je chime se to neshto "drugo" (u ovom sluchaju islam) smatra od strane onih koji imaju esencijalno negativnu predstavu o tome drugom. chinjenichno stanje nikada nije igralo presudnu ulogu u stvaranju slika "drugog", jer stereotip kao kognitivni princip upravo tako i funkcionira: da reducira kompleksitet odredjene situacije, pojave ili grupe i svede je na neke njene tobozhe osnovne karakteristike. upravo zbog toga i govorimo o stereotipima kao esencijalistihkim i generalizirajucim , i upravo zato je moguce da se spominju muslimani (da ostanemo na ovom primjeru, ali u sushtini vazhi i za ostale "ciljne grupe" ksenofobije) kao recimo "radikalni", "zaostali", "fanatici", itd.
dakle, ovdje su vazhniji mentalni konstrukti, koji samim time shto imaju posljedice u realnom zhivotu i sami postaju realni.

a u tom mentalnom konstruktu islam se zamishljao kao neshto shto dolazi iz azije, neshto "tamno" (iliti "crno"), pa su i izrazi koji su se koristili za muslimane chesto bili dio terminologije koja je islam vezala uz crnu rasu - mauri, saraceni, itd.
dakle, taj "bijeli" identitet europe se kreirao izmedju ostalog na principu distanciranja od onoga shto se smatralo "orijentalnim" (veliki pzodrav ljubiteljima edwarda saida :D), a islam je dugo vazhio kao prototip orijenta (shto opet nikako ne odgovara chinjenichnom stanju, ali ko pita za to :D).
te istorijske predstave su josh uvijek duboko ukorijenjene u kolektivnom pamcenju. primjer: kada se danas govori o stanju turaka u njemachkoj i njihovoj integraciji, chesto se povlachi slika osmanlija pred vratima becha... a osmanlije su doprli do becha jednom 1529. i drugi put 1683.! te stvari nemaju apsolutno nikakve veze sa danashnjom migracijom radne snage (a pogotovo uzimajuci u obzir chinjenicu da vecina vojnika osmanske vojske nisu ni bili turci, no opet...ko za to pita), ali te slike i dan-danas imaju svoju moc.

evo josh jednog primjera, koji mozhda ilustrira tu vezu izmedju shvatanja religije kao rasne kategorije, te koliko je to shvatanje ovisno o kontekstu: dok se na engleskom jeziku pod "caucasian" podrazumijeva "bijela" rasa, u rusiji se za ljude iz kavkaza, a onda i za muslimane iz centralne azije koristi pogrdni izraz '"crne gu*ice" - konekcija je valjda jasna.

jedan dalji primjer bi bio "the nation of islam', koji su ovu konekciju adoptirali i usvojili time shto su izgradili duboku povezanost izmedju vjere i rasne pripadnosti.

a ostalo shto sam htjela reci, zaboravila :D:D kasno je ipak :D
Prozor

Post by Prozor »

InfraRedRidinghood wrote:Image

:zzzz:
Image

:D :D
mr2

Post by mr2 »

tempora wrote:
mr2 wrote:
JEDRILICA wrote:
Ma o cemu bolan ti pricas??
Tebi je izapran mozak holandskom propagandom!!

Ti ne vidis da se recimo Pimov ubica nigdje vise ne spominje a Muhamed B svaki dan!!
Ti ne vidis da se za svaki glupi komentar o islamu prave politicke emisije i to razmatra.
Ti ne vidis da se svi muslimani stavljaju u isti kos! (npr. oni koji obrezuju zene sa bosnjacima koji ne idu u djamiju!)
Ti ne vidis da se Hirsi Ali vratila ovamo da bi se situacija opet zakuhala!
Ti ne vidis da Wildersove gluposti uvijek zauzimaju glavne novinske stranice i otvaraju vijesti.
Sto se to Abu Jaja pokusao ocrniti kao terorista pa kada to nisu mogli izbacili su ga iz svih medija???

Ti vidis samo pitanje anti semitizma, integracije, anti homoseksualizma.

Gdje je pitanje ANTI ISLAMIZMA?

Je li ti mislis da se recimo BOSNJACI trebaju negdje integrisati???? Halo bolan pa mi smo evropljani. Sva moja raja u R-dmau, A-damu i Utrechtu su dosli kao izbjeglice a sada su svi fakultetski obrazovani.

Ti si tipican primjer balkanskog primitivnog gastarbajtera koji jedva ceka dai dalje unistava i ocrni sve sto je muslimansko!

Haj ti glasaj za Wildersa!
ulazi marokanac u policisku stanicu :-) dvojica policajaca ljubazno rekose dobar dan :D :D :D marokanac vadi noz i sjece ih obadvojicu :? :? :? treci policajac izlece i puca :-D :-D :-D ,nakon toga njegova klapa vec danima terorise cetvrt,pale auta :? :? :? maltretiraju,ma znas gledas vjesti :-) :-) ili onu dvojicu 14-16 godina,ubi jedan drugog ispred skole :x :x radi nadimka :roll: :roll: :roll:
eto ti marokanci,daj boze da su ti svako vece ispred kuce :D :D :D ,jos nesto da prije 10-12 god nisi znao niti vidijo kako auto put izgleda,a sad si se ti naso da mi pricas o holandiji,ma daj :lol: :lol: :lol:
Prije no sto pocnes da iznosis poluistine, da probamo iznova ali u cinjenicama:Bilal B koji je nedavno ranio dva policajca u policijskoj stanici tj postaji :? te koji je smrtno ranjen u tom napadu a ciji je identitet odmah otkriven, sto inace nije praksa pogotovo ne dok je jos istraga u toku ( razlozi nekom drugom prilikom) je bio psihicki bolestan.Psihicki bolesnik,koji je bolovao od sizofrenije.I koji se lijecio u klinici za psihicke bolesnike.Dozvoljena mu je da izadje van, u pratnji, jer su uposlenici klinike ustanovili da njegovo odsustvo ne predstavlja prijetnju za drustvo.Greska klinike.( da ne pominjem koliko cesta greska :oops: ) Bilal je pobjegao, a ishod je poznat.Pocinioc je vise puta smjestan u istu kliniku, zadnji put na licnu inicijativu, a roditelji su ishodom stvari krivili kliniku jer im je bilo poznato stanje u kojem se njihov sin nalazio.
Greska, koja nije rijetka u psihijatrijskim slucajevima, koja obicno ima fatalne posljedice.Da ti osvjezim pamcenje, TBS slucaj koji je takodjer pobjegao prosle godine i ubio starca, jedan u nizu ...pa su pojedini iz vlade trazili promjenu zakona.Upitanju je bio domicilni gradjanin.
Ti naravno zelis dokazati da su Marokanci toliko agresivni, kroz ovaj slucaj, da ih u najmanju ruku treba hitno protjerati iz zemlje.Kao sto traze pojedini politicari.Kao ni oni, ni ti ne poznajes sistem psihijatrije i psihickog lijecenja u Holandiji.Jer da ga iole poznajes, brze bolje bi glasao za "prisilno" hospitaliziranje psihickih pacijenata sto u Holandiji nije slucaj.Pa tako u slucaju akutne psihoze, opasnosti po osobu i drustvo, sam gradonacelnik mora da potpise zatvaranje na psihijatriji, mimo cijelog tima doktora, psihijatra, familije itd.Holandija ne voli "dwang" tj prisilu-osim u deportacijama azilanata, a tebe barem ne trebam podsjecati kako se to radi, jer ti izdajes naloge :oops:
Ali naravno, sta djeca znaju o zavicaju pitanje je sad? Bolje biti kesnofobican nego sizofrenican je li? :D

Kada je negdje 2002 g izasla studija Erazmus univerziteta o 6/7 puta vecoj mogucnosti oboljenja od sizofrenije u slucaju mladih Marokanaca, naspram domicilnih, niko se nije ni pocesao.( a takvih studija je napisano svuda po Evropi a razlozi za ovakvu mogucnost prvenstveno se traze u drustvenoj problematici-pazi molim te !? ) No desio se Bilal, pa su takvi kao ti potrcali da pokazu kako su upravu.
:oops: Sto bi rekli, sjaj i bjeda zapada. :oops:
daj ti to malo objasni ovim sto su cijeli radili,dosli kuci,i gledali kako im pale auta :? :? :?....vecina je imala zakonski obavezno osiguranje kao i njihovim poznanicima familiji itd :D :D :D halo ba :lol: :lol: :lol: ostavi crkvu u sredini sela..izgorilo par hiljada eura,nako bezveze..cisto pragmaticki,kako bi se kinezi proveli u bosni,da iz bilo kojeg razloga,pocnu palit auta :lol: :lol: pusti studije,
rashomon

Post by rashomon »

^^Pa i nije baš onako bezveze...

Europljani zaslužuju da im se sve otme, ili zapali...i da se kazne kakvim neplaćenim radom u rudniku na kojih 40 godina...

U biti nikada nisu ni ispaštali za genocid, holokaust, etničko čišćenje, otmicu zemlje i robovlasništvo nad ljudima crne, smeđe i crvene kože.
lilu

Post by lilu »

VESela sta bi s sinom ozeni li se ?

zivim ovdje ( nl) 6 godina
Prije toga rodjena odrasla u Fr
Holandjani su rasisti .

Kada je negdje 2002 g izasla studija Erazmus univerziteta o 6/7 puta vecoj mogucnosti oboljenja od sizofrenije u slucaju mladih Marokanaca, naspram domicilnih, niko se nije ni pocesao.( a takvih studija je napisano svuda po Evropi a razlozi za ovakvu mogucnost prvenstveno se traze u drustvenoj problematici-pazi molim te !?

Eh sad nedugo nakon bilalove feste cula sam i ja za taj onderzoek jel receno je bilo da su sizofrenicari , pazi molim te , jer su im roditelji prvi rodjaci ( ne iskljucivo bilalu vec marokancima) Eh sad u holandjana toga jelte nema nij im ni kraljevska kuca potomak od rodjaka ...... bla bla
A Bilal i sizofrenija ... necu dusu da grijesim vjerovatno jest bio bolestan... ali ali ali .. ipak je bio upetljan sa bratom u neke planirane teroristicke napade ... tako kaze holandski KOS :P
Ja mislim da je to bilo sizofreno-teroristcki napad . Ono ja bolestan al ipak ..... da se dokaze :P
A sto pale auta .. nije radi bilala sigurno vec jedva docekali .. znam ja takve spoecijalce iz francuske
kuci mirni ko bubice nesmije babi rec bu a na ulici se sveti sto nosi zadnje marke odjece i sto lafo nema posla ...
Nema posla ni za holandjane rasiste kojima stranci smetaju al nece da rade u staklenicima pa eto dovedose Poljake ....

vesela ako ikako ovo jos citas u nas u Hercegovini se zene udaju za kineze ..... pa eto ako njih lokalno nije stid ... ne vidim kome ces polagat racune ...

dijete je dijete
zlata

Post by zlata »

zlata

Post by zlata »

dupljak
Last edited by zlata on 31/10/2007 19:46, edited 1 time in total.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

meni je ovo jedan od najboljih hrvatskih filmova, jest da Mlikota ima jednu od svojih stereotipnih uloga, ali film je izuzetno duhovit

Oprosti za Kung Fu
Sorry for Kung Fu

Image

glavna scena je ona u granapu - daj mu rize :lol:
Prozor

Post by Prozor »

tempora

Post by tempora »

mr2 wrote:
tempora wrote:
mr2 wrote: ulazi marokanac u policisku stanicu :-) dvojica policajaca ljubazno rekose dobar dan :D :D :D marokanac vadi noz i sjece ih obadvojicu :? :? :? treci policajac izlece i puca :-D :-D :-D ,nakon toga njegova klapa vec danima terorise cetvrt,pale auta :? :? :? maltretiraju,ma znas gledas vjesti :-) :-) ili onu dvojicu 14-16 godina,ubi jedan drugog ispred skole :x :x radi nadimka :roll: :roll: :roll:
eto ti marokanci,daj boze da su ti svako vece ispred kuce :D :D :D ,jos nesto da prije 10-12 god nisi znao niti vidijo kako auto put izgleda,a sad si se ti naso da mi pricas o holandiji,ma daj :lol: :lol: :lol:
Prije no sto pocnes da iznosis poluistine, da probamo iznova ali u cinjenicama:Bilal B koji je nedavno ranio dva policajca u policijskoj stanici tj postaji :? te koji je smrtno ranjen u tom napadu a ciji je identitet odmah otkriven, sto inace nije praksa pogotovo ne dok je jos istraga u toku ( razlozi nekom drugom prilikom) je bio psihicki bolestan.Psihicki bolesnik,koji je bolovao od sizofrenije.I koji se lijecio u klinici za psihicke bolesnike.Dozvoljena mu je da izadje van, u pratnji, jer su uposlenici klinike ustanovili da njegovo odsustvo ne predstavlja prijetnju za drustvo.Greska klinike.( da ne pominjem koliko cesta greska :oops: ) Bilal je pobjegao, a ishod je poznat.Pocinioc je vise puta smjestan u istu kliniku, zadnji put na licnu inicijativu, a roditelji su ishodom stvari krivili kliniku jer im je bilo poznato stanje u kojem se njihov sin nalazio.
Greska, koja nije rijetka u psihijatrijskim slucajevima, koja obicno ima fatalne posljedice.Da ti osvjezim pamcenje, TBS slucaj koji je takodjer pobjegao prosle godine i ubio starca, jedan u nizu ...pa su pojedini iz vlade trazili promjenu zakona.Upitanju je bio domicilni gradjanin.
Ti naravno zelis dokazati da su Marokanci toliko agresivni, kroz ovaj slucaj, da ih u najmanju ruku treba hitno protjerati iz zemlje.Kao sto traze pojedini politicari.Kao ni oni, ni ti ne poznajes sistem psihijatrije i psihickog lijecenja u Holandiji.Jer da ga iole poznajes, brze bolje bi glasao za "prisilno" hospitaliziranje psihickih pacijenata sto u Holandiji nije slucaj.Pa tako u slucaju akutne psihoze, opasnosti po osobu i drustvo, sam gradonacelnik mora da potpise zatvaranje na psihijatriji, mimo cijelog tima doktora, psihijatra, familije itd.Holandija ne voli "dwang" tj prisilu-osim u deportacijama azilanata, a tebe barem ne trebam podsjecati kako se to radi, jer ti izdajes naloge :oops:
Ali naravno, sta djeca znaju o zavicaju pitanje je sad? Bolje biti kesnofobican nego sizofrenican je li? :D

Kada je negdje 2002 g izasla studija Erazmus univerziteta o 6/7 puta vecoj mogucnosti oboljenja od sizofrenije u slucaju mladih Marokanaca, naspram domicilnih, niko se nije ni pocesao.( a takvih studija je napisano svuda po Evropi a razlozi za ovakvu mogucnost prvenstveno se traze u drustvenoj problematici-pazi molim te !? ) No desio se Bilal, pa su takvi kao ti potrcali da pokazu kako su upravu.
:oops: Sto bi rekli, sjaj i bjeda zapada. :oops:
daj ti to malo objasni ovim sto su cijeli radili,dosli kuci,i gledali kako im pale auta :? :? :?....vecina je imala zakonski obavezno osiguranje kao i njihovim poznanicima familiji itd :D :D :D halo ba :lol: :lol: :lol: ostavi crkvu u sredini sela..izgorilo par hiljada eura,nako bezveze..cisto pragmaticki,kako bi se kinezi proveli u bosni,da iz bilo kojeg razloga,pocnu palit auta :lol: :lol: pusti studije,
O cemu ti pricas uopste? :?
basta sljezove boje

polupao si loncice
tempora

Post by tempora »

lilu wrote:VESela sta bi s sinom ozeni li se ?

zivim ovdje ( nl) 6 godina
Prije toga rodjena odrasla u Fr
Holandjani su rasisti .

Kada je negdje 2002 g izasla studija Erazmus univerziteta o 6/7 puta vecoj mogucnosti oboljenja od sizofrenije u slucaju mladih Marokanaca, naspram domicilnih, niko se nije ni pocesao.( a takvih studija je napisano svuda po Evropi a razlozi za ovakvu mogucnost prvenstveno se traze u drustvenoj problematici-pazi molim te !?

Eh sad nedugo nakon bilalove feste cula sam i ja za taj onderzoek jel receno je bilo da su sizofrenicari , pazi molim te , jer su im roditelji prvi rodjaci ( ne iskljucivo bilalu vec marokancima) Eh sad u holandjana toga jelte nema nij im ni kraljevska kuca potomak od rodjaka ...... bla bla
A Bilal i sizofrenija ... necu dusu da grijesim vjerovatno jest bio bolestan... ali ali ali .. ipak je bio upetljan sa bratom u neke planirane teroristicke napade ... tako kaze holandski KOS :P
Ja mislim da je to bilo sizofreno-teroristcki napad . Ono ja bolestan al ipak ..... da se dokaze :P
A sto pale auta .. nije radi bilala sigurno vec jedva docekali .. znam ja takve spoecijalce iz francuske
kuci mirni ko bubice nesmije babi rec bu a na ulici se sveti sto nosi zadnje marke odjece i sto lafo nema posla ...
Nema posla ni za holandjane rasiste kojima stranci smetaju al nece da rade u staklenicima pa eto dovedose Poljake ....

vesela ako ikako ovo jos citas u nas u Hercegovini se zene udaju za kineze ..... pa eto ako njih lokalno nije stid ... ne vidim kome ces polagat racune ...

dijete je dijete

Kazes Holandjani su rasisti? :? Budi ljubazna pa objasni iz cega to zakljucujes i kako si dosla do tog zakljucka? :?

Sto se tice spomenute studije, mislim da si pogresno interpretirala razlog zbog kojeg mladi Marokanci imaju vecu mogucnost obolijevanja od sizofrenije, spram domicilnog stanovnistva.Razlozi su prvenstveno u konstantnom sukobu izmedju dvije kulture u koje zive i prihvacenosti tj neprihvacenosti u istima.Pa kroz isto, adolescent u stalnom pritisku kako bi opravdao ocekivanja jednih a ne iznevjerio druge moze "malo svisnut"... :roll:
Sto se tice Bilala B, koji je sumnjicen ( znaci sumnjicen i pusten !!! cinjenice!) da je bio dio teroristicke organizacije -koliko znam, dokazano je da je to dijete psihicki bolesnik i da on nije imao nikakvog udjela u toj organizaciji.
A kako znamo, etiketa radikala, fundamentaliste, teroriste i sl danas je jedna od najlaksih etiketa zivljenja.Dovoljno je da budes malo tamnoput, da nosis malo krace hlace, a i ne moras, da vjerujes u Boga ( al onog pogresnoga) i da kazes da mozes razumjeti zasto se ljudi iz Palestine dizu u vazduh. :D :oops: Nisam neka vrsna kuharica, ali ipak, ovo je provjeren recept. :oops:
basta sljezove boje

ja ne mogu zamisliti da u Njemackoj neko objavi pseudoznanstvenu studiju u kojoj bi tvrdio kako "Marokanci cesce obolijevaju od shizofrenije" od Nijemaca. To bi bilo potpuno u duhu Rassenlehre i nitko normalan ne bi takvo smece publicirao. Predisponirajuci faktori shizofrenije su genetski, virusni, prenatalna i porodjajna ostecenja mozga tako da jedino objasnjenje moze biti da su Marokanci koji tu zive iz srodnih obitelji pa su genetski bliski za razliku od puno vece populacije domicilnog stanovnistva
lady midnight

Post by lady midnight »

basta sljezove boje wrote:ja ne mogu zamisliti da u Njemackoj neko objavi pseudoznanstvenu studiju u kojoj bi tvrdio kako "Marokanci cesce obolijevaju od shizofrenije" od Nijemaca. To bi bilo potpuno u duhu Rassenlehre i nitko normalan ne bi takvo smece publicirao. Predisponirajuci faktori shizofrenije su genetski, virusni, prenatalna i porodjajna ostecenja mozga tako da jedino objasnjenje moze biti da su Marokanci koji tu zive iz srodnih obitelji pa su genetski bliski za razliku od puno vece populacije domicilnog stanovnistva
bashto, ne zamishljaj :D - nego potrazhi.
postoji, bash u njemachkoj, cijeli zhanr literature koji se bavi zdravstvenim stanjem migranata, a u sklopu ovoga najvishe pazhnje je dosada posveceno zhenama.

ne radi se ovdje o genetskoj determiniranosti, dakle ne o zakljuchcima koji se donose na osnovu porijekla, nego o tome kako uslovi zhivota, a pogotovo iskustvo migracije sa svim popratnim fenomenima (socijalni pritisak uzheg i shireg okruzhenja, marginalizacija, promjena vrijednosit po kojima se mjeri ponashanje, kulturni shok, vrsta profesije, pa chak i (ne)povjerenje prema ljekarima itd. itd.) utichu na zdravstveno stanje ljudi.

ako hocesh, poshaljem ti chlanke - samo ti placash, poshto ima nekih 30kg :D:D:D
basta sljezove boje

dupli
Last edited by basta sljezove boje on 01/11/2007 18:57, edited 2 times in total.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

aha, vidim basta je odustala od onog argumenta da u njemackoj profesori djecu lazu u skoli o holokaustu, valjda otkako se javila lady midnight. :D

ali zato se svojski trudii da nam dokaze kako ona zna njemacki :D

a bas me zanima kako li bi iskoristila argument o njemackom poricanju zlocina iz drugog sv. rata u korist svoje teze da u njemackoj nikad nije bilo rasizma :D

nebitno, vidim da tjera neke teze koje veze nemaju sa temom, valjda ostala bez validnih argumenata :D

hm, jos je interesantno kako odavno nisam vidjela specifican primjer ovoga - u njemackoj niko ne porice zlocine u II sv. ratu, ali zato pronacistima nazivaju sve one koji hvale rezim i politiku koja je do njih dovela, koristeci se argumnetacijom, sve je bilo dobro isplanirano, a onda ups, napravismo konc. logore :D jako zanimljivo.

u svakom slucaju, ostale je ucesnike ove rasprave bilo jako lijepo citati: @lady, danas, jefferson, pitt, tempora, bjutiful :thumbup: 8-)
lady midnight

Post by lady midnight »

basta sljezove boje wrote:
lady midnight wrote:
basta sljezove boje wrote:ja ne mogu zamisliti da u Njemackoj neko objavi pseudoznanstvenu studiju u kojoj bi tvrdio kako "Marokanci cesce obolijevaju od shizofrenije" od Nijemaca. To bi bilo potpuno u duhu Rassenlehre i nitko normalan ne bi takvo smece publicirao. Predisponirajuci faktori shizofrenije su genetski, virusni, prenatalna i porodjajna ostecenja mozga tako da jedino objasnjenje moze biti da su Marokanci koji tu zive iz srodnih obitelji pa su genetski bliski za razliku od puno vece populacije domicilnog stanovnistva
bashto, ne zamishljaj :D - nego potrazhi.
postoji, bash u njemachkoj, cijeli zhanr literature koji se bavi zdravstvenim stanjem migranata, a u sklopu ovoga najvishe pazhnje je dosada posveceno zhenama.

ne radi se ovdje o genetskoj determiniranosti, dakle ne o zakljuchcima koji se donose na osnovu porijekla, nego o tome kako uslovi zhivota, a pogotovo iskustvo migracije sa svim popratnim fenomenima (socijalni pritisak uzheg i shireg okruzhenja, marginalizacija, promjena vrijednosit po kojima se mjeri ponashanje, kulturni shok, vrsta profesije, pa chak i (ne)povjerenje prema ljekarima itd. itd.) utichu na zdravstveno stanje ljudi.

ako hocesh, poshaljem ti chlanke - samo ti placash, poshto ima nekih 30kg :D:D:D
kako bi bilo da malo procitas o utjecaju socijalnih fenomena na genetske bolesti? :-)

p.s. posebice Zusammenhang Schizo - socijala

p.p.s. odgovor nema fakat nikakve veze sa normalnom medicinom i genetikom ali neko ovdje mora überall Senf abgeben
ne bashto, ja senfa nemam, pa ga prema tome i ne dijelim (preferiram majonezu :D)

naravno da odgovor nema veze sa genetikom - pa studije koje su u pitanju se i ne bave genetikom, nego posljedicama socijalnog statusa kao migrant po zdravlje ljudi. nema smisla reducirati taj socijalni status na primanje socijalne pomoci, ja ti nabrojah nekoliko ostalih faktora koji se pri tome uzimaju u obzir.

dakle, te studije nemaju rasistichku pozadinu, nego se odvijaju u sklopu medicinske sociologije (nekad se ovom doda i psihologija) koja je kao predmet recimo zastupljena na univerzitetima u freiburgu, leipzigu, duesseldorfu, i drugima, a chiji nauchnici imaju chak i svoju asocijaciju (Deutsche Gesellschaft fuer medizinische Soziologie).

ja imam osjecaj ti da nemash foruma, cijeli dan bi se svadjala sama sa sobom :roll: :roll:
basta sljezove boje

lady midnight wrote:
basta sljezove boje wrote:
lady midnight wrote: bashto, ne zamishljaj :D - nego potrazhi.

kako bi bilo da malo procitas o utjecaju socijalnih fenomena na genetske bolesti? :-)

p.s. posebice Zusammenhang Schizo - socijala

p.p.s. odgovor nema fakat nikakve veze sa normalnom medicinom i genetikom ali neko ovdje mora überall Senf abgeben
ne bashto, ja senfa nemam, pa ga prema tome i ne dijelim (preferiram majonezu :D)

naravno da odgovor nema veze sa genetikom - pa studije koje su u pitanju se i ne bave genetikom, nego posljedicama socijalnog statusa kao migrant po zdravlje ljudi. nema smisla reducirati taj socijalni status na primanje socijalne pomoci, ja ti nabrojah nekoliko ostalih faktora koji se pri tome uzimaju u obzir.

dakle, te studije nemaju rasistichku pozadinu, nego se odvijaju u sklopu medicinske sociologije (nekad se ovom doda i psihologija) koja je kao predmet recimo zastupljena na univerzitetima u freiburgu, leipzigu, duesseldorfu, i drugima, a chiji nauchnici imaju chak i svoju asocijaciju (Deutsche Gesellschaft fuer medizinische Soziologie).

ja imam osjecaj ti da nemash foruma, cijeli dan bi se svadjala sama sa sobom :roll: :roll:
ja opet ne vidim kakve veze to ima sa shizofrenijom
Post Reply