Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply

Jeli zivot u CH zaista tako dobar?

Da
127
73%
Ne
47
27%

Total votes: 174

Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#476 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Zviz »

U Danskoj 1 maj nepostoji to je radni dan... ja sam ga danas od 7 jutros do jedno 14:30 bio na poslu i tako 80% neke ustanove su samo radile do 12.
muha_sa

#477 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by muha_sa »

Zviz wrote:U Danskoj 1 maj nepostoji to je radni dan... ja sam ga danas od 7 jutros do jedno 14:30 bio na poslu i tako 80% neke ustanove su samo radile do 12.
zbriso s posla il ti je radno vrijeme do jedno..................... :?
bubavi1

#478 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

sha_ba wrote:staro to ba, kod nas u Svici su mladja :mrgreen: :lol: :lol: :lol:
U CH od sramote visokih cijena, prikazuju cijene mesnih proizvoda u 100g a nikad na kg!!
bubavi1

#479 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

U vecini protestanskih kantona 1 Maj je radni dan, u katolickim kantonima inace je neradni..
sha_ba

#480 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by sha_ba »

bubavi1 wrote:
U CH od sramote visokih cijena, prikazuju cijene mesnih proizvoda u 100g a nikad na kg!!
ovo bi zezancija....

i sta si htio reci? da se meso ne jede u Svici? ili?
bubavi1

#481 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

sha_ba wrote:
bubavi1 wrote:
ovo bi zezancija....

i sta si htio reci? da se meso ne jede u Svici? ili?
Jede naravno ali je skupo!!
Nema nista gore kada pojedini iz CH dodju u Francuskoj kod mesara pa traze cijenu u 100g a ono navedeno u Kg, tesko im podjeliti na 10!!
avantgarde

#482 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by avantgarde »

:per: ...ima to i pozitivnih strana,mozda nam je sha-ba zato schlaNkensie jer se u Svici jede u gramima.. :mrgreen: :lol: :lol:

:run:
avantgarde

#483 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by avantgarde »

mislim da ovo pravilo ne vazi za pogranicne krajeve pokraj Njemacke,oni masovno dodju u D da kupe hranu,nesto kao nekad kod nas dole na Arizoni.. :D :lol:
Papirna

#484 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Papirna »

Kol'ko je ono sada cijena smokvi u cokoladnoj? :D
Zviz

#485 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Zviz »

muha_sa wrote:
Zviz wrote:U Danskoj 1 maj nepostoji to je radni dan... ja sam ga danas od 7 jutros do jedno 14:30 bio na poslu i tako 80% neke ustanove su samo radile do 12.
zbriso s posla il ti je radno vrijeme do jedno..................... :?
Nisam gledao na sat kad sam otisao. Inace radno vrijeme je do 16:00.

Sto se Svicarske tice i grama :D Isto u Danskoj, a dole miniaturnim slovima, da vid izgubis dok procitas pise u kilama ili litrima :D Ne dao ti Bog da pise u kg cijena :D Mozda bi nekoga i kap strefila al zato u Dojclandiju idu i oni koji zive i do 300km od granice :D Pa fino natovare auto, dobro da oni zadnji amortizeri i prezive put. Prvo se ide u danske trgovine u Dojclandiji gdje nema poreza i DDV i slicnih minusa... tu se kupi jedno 500l pive, 20l ljute i naravno 50kg slatka a onda dole do Flensburga u koji shoping centra po meso, sireve i ostale sitnice. Oni iz okolice Kopenhagena idu u Svedsku jer je isto bagatela a ponudaje znatno veca nego u Danskoj.

Zivio u Danskoj ili Svicarskoj meni ga dodje isto. U Danskoj zdravstvo skroz dzaba (jer ide 100% preko poreza) u Svici moras imati osiguranje, ali zato u Danskoj kablovska antena godisnje kosta + 1.000CHF, internet da valja cemu ispod 50CHF mjesecno nemozes naci. Da nepricam o rtv pretplati (licenci) dodajte jos 700CHF na godinu. A da nepricam o nekim drugim stvarima. Servis je uzasno skup u Danskoj. Cijene u Svici su mala maca za neke kod nas. Frizer :D obicno musko sisanje 60CHF. Taksi kako gdje i kad, nekad je izgleda jeftino a ako ides malo na duze staze racunaj preko 100CHF! Po gradu u Kopenhagenu jedno do 10km voznje 70CHF pa nadalje. Da, meso je u CH uzasno skupo, mislim, da je u Danskoj skupo, naravno ima i jeftinog ali zato je i kvalitet kao da jedes dzon. Opet, sto meni neide u glavu riba je znatno jeftinija u CH nego u DK. Morsko meso i sve drugo iz vode je uzasno skupo. Sirevi isto. Sve u svemu meni ga dodje isto. Smjestaj (turisticki) je u CH jeftinije nego u DK.

No mislim ipak da je Danska bolje uredjena nego CH za zivot. Sto se cistoce tice su iste. Ovdje se cisti na svakom cosku. Jednako su uredjene drzave. Putevi su pretezno dobi. Ima i krseva kao svudgdje ali znatno malo.

U CH bogatas moze biti bogatiji u DK ne. Ali zato u DK porodica sa malom djecom je duplo bogatija od one u CH, isto vazi i za studente i bezposlene, pa cak u jednu ruku i penzionere - bar kad su subvenzije u pitanju, dzaba taksi prevoz i skoro im drzava placa stanarine.

U Danskoj ima dosta monopola pa su zato cijene nabijene u nebo. Jednostavno drzava je zatvorena za bilo sta tudje. Tesko da dodjes na trziste a onda i sam mentalitet ljudi je kao i kod Svicaraca - pro nacionalan pa samo gledaju gdje je sta sa danskom zastavom jer to je najbolje - mada svi koji mogu lete u Njemacku po nakup ali eto dupli moral je inn :D
bubavi1

#486 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

Zviz, lijepo receno sve vidim da dobro poznajes i CH. samo bi precizirao nesto o zdravstvenom osgiuranju:
Ovako kontaj po osobi (djeca do 16 god. je oko 60-80chf/mjesecno) oko 200-300chf/mjesecno sa fransizom od 2500chf godisnje, sto znaci da ukoliko nisi postigao tu sumu od 2500chf u lijekovima i pregledima, sve ide iz tvog djepa. Jednom kada se predje ta suma u toku godine onda ti osiguranje vraca 90% od racuna, sad ako te zakaci jedna operacija zna biti i preko 10000chf onda iz tvog djepa 1000chf.
Sad racunaj, 300chX12 + 2500chf, znaci trebas dat iz svog djepa 6100chf u toku godina pa onda ti teko osiguranje vraca 90% od narednih troskova.
Pomnozi to sa brojem clanova u porodici i uhvati se za glavu!!

Ima i mogucnost uzeti manje fransize al zato te kaci jaca mjesecna uplata zna biti i oko 500-600chf/mjesecno i po osobi, a zato se brze predje fransiza.
Sve u svemu lijecenje je uzasno skupo u CH, kod zubara ide sve iz tvog djepa, a najmanji popravak na zubu je 500chf ako dublej predje i 1000chf, a obicni pregled je 100chf, vadjenje zuba 160chf do 200chf.
Kutija 10 tableta za glavu Ibuprofen 400(Dolo Spedifen) je 12chf... u Francuskoj dobijes 20 tableta za 2.60€...

Bolje ti bit i ostati zdrav u CH i imati dubok djep!
sha_ba

#487 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by sha_ba »

pa jbg sad cete i vi u FR placati securité sociale...
paladinka

#488 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by paladinka »

Ma da, za zdravlje je najbolje manje mesa jesti.
sha_ba

#489 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by sha_ba »

paladinka wrote:Ma da, za zdravlje je najbolje manje mesa jesti.
jasta, u gramima :mrgreen: :lol: :lol: :lol: :lol:
paladinka

#490 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by paladinka »

Da, sedmicno rasporediti :-)
sha_ba

#491 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by sha_ba »

paladinka wrote:Da, sedmicno rasporediti :-)
cuj sedmicno, mjesecno ba :mrgreen: :lol: :lol:
paladinka

#492 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by paladinka »

:lol: :lol:
paladinka

#493 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by paladinka »

Sta me briga , volim luksuz, 100 grama mesa sedmicno, pa sta bude :-)
sha_ba

#494 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by sha_ba »

paladinka wrote:Sta me briga , volim luksuz, 100 grama mesa sedmicno, pa sta bude :-)
koliko vidim, ima se moze se hahahahahahah :lol: :lol: :lol:
paladinka

#495 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by paladinka »

Pa nije da se hvalim al eto :lol:
sha_ba

#496 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by sha_ba »

paladinka wrote:Pa nije da se hvalim al eto :lol:
bezbeli si u nekom zabacenom kantonu hahahahhahah :lol: :lol:

oplakah :mrgreen:
paladinka

#497 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by paladinka »

Nisam, u malo skupljem gradu , ali eto neko se snalazimo za to meso , tamo vamo , skupi se, uglavnom sve je ok, za par grama mesa se uvjek nadje :-)
sha_ba

#498 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by sha_ba »

paladinka wrote:Nisam, u malo skupljem gradu , ali eto neko se snalazimo za to meso , tamo vamo , skupi se, uglavnom sve je ok, za par grama mesa se uvjek nadje :-)
ma sve znam... zeljni mesa, ko svi Svicarci hahhhaah :lol: :kiss:
thea

#499 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by thea »

sramota za tako luksuzan CH zivot
Zviz

#500 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Zviz »

bubavi1 wrote:Zviz, lijepo receno sve vidim da dobro poznajes i CH. samo bi precizirao nesto o zdravstvenom osgiuranju:
Ovako kontaj po osobi (djeca do 16 god. je oko 60-80chf/mjesecno) oko 200-300chf/mjesecno sa fransizom od 2500chf godisnje, sto znaci da ukoliko nisi postigao tu sumu od 2500chf u lijekovima i pregledima, sve ide iz tvog djepa. Jednom kada se predje ta suma u toku godine onda ti osiguranje vraca 90% od racuna, sad ako te zakaci jedna operacija zna biti i preko 10000chf onda iz tvog djepa 1000chf.
Sad racunaj, 300chX12 + 2500chf, znaci trebas dat iz svog djepa 6100chf u toku godina pa onda ti teko osiguranje vraca 90% od narednih troskova.
Pomnozi to sa brojem clanova u porodici i uhvati se za glavu!!

Ima i mogucnost uzeti manje fransize al zato te kaci jaca mjesecna uplata zna biti i oko 500-600chf/mjesecno i po osobi, a zato se brze predje fransiza.
Sve u svemu lijecenje je uzasno skupo u CH, kod zubara ide sve iz tvog djepa, a najmanji popravak na zubu je 500chf ako dublej predje i 1000chf, a obicni pregled je 100chf, vadjenje zuba 160chf do 200chf.
Kutija 10 tableta za glavu Ibuprofen 400(Dolo Spedifen) je 12chf... u Francuskoj dobijes 20 tableta za 2.60€...

Bolje ti bit i ostati zdrav u CH i imati dubok djep!
U Danskoj zdravstveno je dzaba. Znaci nemas nikakvog troska absolutna nula. Kod licnog doktora nemas nikakvog troska i tako u bolnici. Sve placas preko poreza i ponosni su na svoj sistem i kapa dole, nija mozda najsavrsenij, jer ima cekanja i ima nekih drugih zavrzlama oko dezurnog doktora ali sve u svemu je jako dobor. U Svici zdravstveni sistem je vise koliko para toliko musike (mislim tako nekako ispadne). Sto se tableta tice i zubara to je isto kao u Danskoj, mozda da je zubar 10% u prosjeku jeftinij - mozes kao neko osiguranje uzeti za te neke naplatne zdravstvene usluge kao sto je zubar, maseri itd. Otici fizoterepeutu 1h je cca. 130chf, kino karta za film oko 13-14chf, za neke premijere zna biti i do 20chf, da nepricam o cijenama auta, tu su cijene u CH i FL negdje upola. U CH je luksuz i servisi su jeftiniji nego u Danskoj a zato su socijalne i familijane stvari mnogo skuplje nego u DK. Da ti samo vidis cijene danskog dizaj namjestaja, za obican stol, nista posebno, samo ko eto neko dansko ime (Høgh) recimo platis i do 5.000chf, kauc za 15.000chf

http://moebelbasen.dk/images/ADD-ON+reo ... geSize=big
Ovaj reol je samo 1.800chf pa ti vidi hos to kupiti ili ces sam skovati... meni jedna zena ostavila stol kao uzmi ga eto ja joj dao nekih 90chf - dosao jedan u posjetu koji se (nisam ni zao ) bavi tim dizajnom, kad je vidio odmah me pitao bil prodao, ja nako sto kaze nudim ti 2.500chf za stol, reko drug hajd sjedi popij nesto - viski, rum, sok sta zelis, reko samo da usi operem... neki danci u kuci imaju namjestaja u vrijednosti koliko je u boljem kvartu kuca u CH, jer taj neki dizjan kosta abnormalno... Ja kad samo vidim dansku i svicarsku zastavu to ti ga dodje skoro isto :D

A da nepricam o sistemima i ponekim zakonima tu su braca na kvadrat skupa sa Norvezanima...

Mada cijene u Norveskoj su boli glava. Jedtinij let do Osla bio nego autobus od aerodorma do centra grada :D
Post Reply