Djeca u dijaspori

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#51 Re: Dijasporčad

Post by Nosferatu »

Nema to veze s ljenosti roditelja, vec s postojanjem komune koja drzi do ocuvanja i takodje, relativne skolovanosti roditelja. Roditelji koji ni sami ne znaju svoj jezik, ne mogu ga ocuvati u okrilju, jer, jezik je kao misic, mora se koristiti. I to ne samo usmeno, izmedju sebe. Ta forma jezika prestaje da bude bitna onda kad se familijarni nukleus razbije tj. dijete rodjeno odseli od svoje familije i pocne da zivi zasebno. Zbog toga, potrebno je prvo, opismenjavati djecu, drugo, raditi na sto raznovrsnijim programima, a ne samo da je dijete sposobno da prica, ono mora da cita knjige, a danas kad je skoro svaka knjiga bilo gdje u svijetu gdje postoje nase komune moguca za naruciti za $15-20, kad preko torrenta se moze downloadirati svaka novina, i kad takodje se mogu dowloadirati i crtani filmovi, cak sto vise, ne samo da postoje satelitske koje cak i u Americi mozes pratiti nase kanale, kao npr Hayat za $20 mjesecno (nije malo, i nije neka tv-kuca) vec pocinju se javljati i internet stranice koje direktno stream-iju programe preko interneta, tako da imas 10-15 nasih kanala za $15, kupis LCD monitor, i prikljucis kompjuter na njega, i gledas preko kompjutera - program tv-a direktno (problem je sto ne mozes sam birati kanale, vec biraju ih za tebe). Dakle - danas postoji sve, ali najbitnije je toj djeci da nauce Engleski jezik, a ne da kao mnoga djeca hispanic-a, zapocnu 1 razred bez ikakvog znanja Engleskog jezika. Hrvati su uspjeli koliko toliko odrzati komunu svoju, to ide i preko crkve, i preko politicke emigracije i preko ljudi koji su ekonomski bili uspjesni pa guraju komunu sa parama, bez to troje, i oni bi bili na istom ili slicnom.

Evo nekih download linkova od mene, za dijasporcad, ili strance s kojima zivite a koji bi voljeli znati nauciti vise o BiH i jeziku.
Image

http://uploadbox.com/files/8f9b52be75
This book, part of the "Modern World Nations" series. Chapters cover geography, history, people and culture, government and politics, the economy, and possibilities for the future. The text is dense and presented in very long sentences and paragraphs, so even though the book is small and might appeal to younger readers, the narrative will probably work best for the older end of the age range. The book also includes several elements to help students doing research, including a list of pertinent facts, history highlights, a bibliography, suggestions for further reading and research, and a detailed index.
Image
Ronelle Alexander, Ellen Elias-Bursac, "Bosnian, Croatian, Serbian Audio Supplement: To Accompany Bosnian, Croatian, Serbian, a Textbook"
University of Wisconsin Press 2006 | ISBN-10: 0299221105 | 2 Hours 23 Minutes | PDF | 220 MB

These are the first comprehensive learning materials after the breakup of the former Yugoslavia and the emergence of three component languages, Bosnian, Croatian, and Serbian. The textbook and the grammar can be used separately or together, while the audio materials are designed to supplement the textbook.The audio supplement CD offers audio recordings of all dialogues in Bosnian, Croatian, and Serbian.
http://depositfiles.com/en/files/xtcna5mbq

Ne preporucujem gornji link jer dok downloadiratw 220 MB vjerovatno necete zavrsiti download (prevelik je file).

http://rapidshare.com/files/235702883/B ... .part1.rar
http://rapidshare.com/files/235702850/B ... .part2.rar
http://rapidshare.com/files/235702847/B ... .part3.rar
Eweleen

#52 Re: Dijasporčad

Post by Eweleen »

Vares City wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Odgajate djecu tamo u dijaspori. Koji su problemi?
Ko li tebe tako odgoji pa da djecu tako nazivas,...
Ta ista "dijasporcad"su gradani drzave Bosne i Hercegovine :bih:
loled
sistem

#53 Re: Dijasporčad

Post by sistem »

rosal wrote:Ja sam upoznao momka koji je treca ili cetvrta generacija hrvata u americi, i koji perfektno govori svoj "maternji" jezik! Dakle, moze se i to postici ukoliko roditelji nisu lijeni i ukoliko ukazu djeci na znacaj ocuvanja jezika, tradicije i kulture!
pitanje je i ovo - koliko je objektivno znacajno odrzati jezik i tradiciju? koliko je zaista vazno da buduci amerikanci, njemci i australci rastu sa osjecajem razlicitosti od sredine gdje ce ostati cijeli zivot i da govore jezik koji vjerovatno nece prenijeti svojoj djeci?
mislim da je lijepo da prva generacija govori jezik roditelja, ali ne treba pretjerivati i smatrati da to stvarno jeste vazno.
Shoshana

#54 Re: Dijasporčad

Post by Shoshana »

sistem wrote:
rosal wrote:Ja sam upoznao momka koji je treca ili cetvrta generacija hrvata u americi, i koji perfektno govori svoj "maternji" jezik! Dakle, moze se i to postici ukoliko roditelji nisu lijeni i ukoliko ukazu djeci na znacaj ocuvanja jezika, tradicije i kulture!
pitanje je i ovo - koliko je objektivno znacajno odrzati jezik i tradiciju? koliko je zaista vazno da buduci amerikanci, njemci i australci rastu sa osjecajem razlicitosti od sredine gdje ce ostati cijeli zivot i da govore jezik koji vjerovatno nece prenijeti svojoj djeci?
mislim da je lijepo da prva generacija govori jezik roditelja, ali ne treba pretjerivati i smatrati da to stvarno jeste vazno.
Nesto slicno i ja rekoh... mislim sve zavisi od toga sta odgojem zelite postici (te neko napisa da neki sa dvi-tri rijeci sve ukake :D )..

Zanimljivo je kako su haman svi ucesnici u raspravi pitanje "kakvi su problemi u odgoju djece" shvatili kao pitanje "da li uspijevate od djece napraviti dobre Bosance" :D MIslim, mozda je Pipi bas to i htio pitati - ne da se zakljuciti...

U svakom slucaju, ne mislim da moja djeca imaju ikakvu krizu identiteta :-) Niti ih odgajam tako da im plemenska pripadnost bude zvijezda vodilja u zivotu. Pa nisam ih iz nocne more izvadila, da ih nocnom morom opterecujem :oops:

Znam, nikakav sam ja patriota 8-)
Jara

#55 Re: Dijasporčad

Post by Jara »

sistem wrote:
Različitim ljudima su različite stvari važne...
Za mene je bogatstvo :) a ne pretjerivanje ako se zna još koji jezik, bez obzira da li se radi o jeziku predaka ili ne. :)
A lakše je naučiti jezik ako je on na bilo koji način i na bilo kom nivou znanja prisutan u porodici. ;-) Zašto ne iskoristiti tu prednost? Zar nije šteta propustiti takvu priliku?
sistem

#56 Re: Dijasporčad

Post by sistem »

Jara wrote:
sistem wrote:
Različitim ljudima su različite stvari važne...
Za mene je bogatstvo :) a ne pretjerivanje ako se zna još koji jezik, bez obzira da li se radi o jeziku predaka ili ne. :)
A lakše je naučiti jezik ako je on na bilo koji način i na bilo kom nivou znanja prisutan u porodici. ;-) Zašto ne iskoristiti tu prednost? Zar nije šteta propustiti takvu priliku?
objektivno - vecina dijasporcadi govori nas jezik. ali los izgovor, pogresna upotreba nekih rijeci, koristenje engleskih/njemackih/ostalih rijeci su u domovini znak da je porodica 'popustila u obrazovanju', da djeca sramotno lose govore nas, sve to uz objasnjenje 'tamo roditelji nemaju vremena za djecu, jer se za parama trci...' :oops: znas nas :wink:
Eweleen

#57 Re: Dijasporčad

Post by Eweleen »

neki dan ja u pionirskoj, i prolazim pored jedne skupine dijaspore kad kaže mali -vidi ovog ogromnog kengarua :lol:
DZONPI

#58 Re: Dijasporčad

Post by DZONPI »

Evo jedan ozbiljan odgovor.Djecu u dijaspori libo taki za vas dole.Roditelji ih povedu pa im objasnjavaju,ovo ti je to,ovo ti je rodjak,ovo su cevapi,ovo ti se nekad ovako zvalo a sad nije vise tako nego ovako,itd ovo za ono.A oni boga mole da se vrate u svoje domovine u kojim odrastaju,skole uce,tamo su im i prijatelji itd.Pa jebene ljude koji treba da vode zemlju zaboli za dole e ne djecu dijaspore.Drugo vi dole dosta uticete da ne dijasporcat nego i ljudi koji su zivili dole po 25-30 godina digne ruke od vas,zasto pa primjera milion.Dakle dijaporcad dolazi dok ih roditelji vode a nakon toga i oni ce docekat da idu gdje zele a ne gdje moraju.
Jara

#59 Re: Dijasporčad

Post by Jara »

Eweleen wrote:neki dan ja u pionirskoj, i prolazim pored jedne skupine dijaspore kad kaže mali -vidi ovog ogromnog kengarua :lol:
pojasni, je l' to mali reče kad ti naiđe? :-?
Vares City

#60 Re: Dijasporčad

Post by Vares City »

Eweleen wrote:
Vares City wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Odgajate djecu tamo u dijaspori. Koji su problemi?
Ko li tebe tako odgoji pa da djecu tako nazivas,...
Ta ista "dijasporcad"su gradani drzave Bosne i Hercegovine :bih:
loled[/quote

Eto,i ja tebi :mrgreen: :dance:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#61 Re: Dijasporčad

Post by PipiDugaDevetka »

Jara wrote:
Eweleen wrote:neki dan ja u pionirskoj, i prolazim pored jedne skupine dijaspore kad kaže mali -vidi ovog ogromnog kengarua :lol:
pojasni, je l' to mali reče kad ti naiđe? :-?
Mir djeco u mejtefu! Ne na mojoj temi!

Da nema dijaspore...Imao sam priliku da u banci popunjavam formular jednoj mladoj nani ono nešto, Western-union,..Djeca rodjena tamo u drugoj državi, to je njihova domovina, njihov rodni grad,...Ostaje samo da ih naučimo/naučite da vole BiH, a ako je neko od djece toliko dobro da bez greške piše, čita, govori,...naški, tim bolje...

Kad-tad staće ova, za sada 17-togodišnja kriza, trebaće Bosna (i Hercegovina) tu djecu,...Meni smiješno kada naši političari odlaze strancima/dočekuju strance, pa ni beknuti ne znaju latinski naše ere - engleski...Jedva čekam da dijasporčad ili dijaspora počnu popunjavati važna mjesta u vlastima BiH.
IHAVEDREAM

#62 Re: Dijasporčad

Post by IHAVEDREAM »

Kakva arogancija i sarkazam isijava samo iz naslova teme!
Je li to,draga gospodo neka nova skupina primata,biljojeda,beskicmenjaka ili neka jos nedefinisana zivotinjska vrsta?
Koje su primarne karakterne razlike izmedju" Dijasporceta" i "cistokrvnog Bosanceta"
Molim vas , trebam dodatne informacije. Unaprijed zahvalna,Mama
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#63 Re: Dijasporčad

IHAVEDREAM wrote:Kakva arogancija i sarkazam isijava samo iz naslova teme!
Je li to,draga gospodo neka nova skupina primata,biljojeda,beskicmenjaka ili neka jos nedefinisana zivotinjska vrsta?
Koje su primarne karakterne razlike izmedju" Dijasporceta" i "cistokrvnog Bosanceta"
Razlika je u tome da je dijasporče u realnoj opasnosti od tamošnje asimilacije, te postoji opasnost da zaboravi na Bosnu i Hercegovinu. Najinventivniji Bosanci i Hercegovci su nam tamo u dijaspori i odgajaju, obrazuju svoju dijasporčad. Šta ako potpuno ostanemo bez njih u nekoj budućnosti zbog toga što su naši sadašnji političari, recimo, nesposobni da se brinu o svojim gradjanima u dijaspori, da im pošalju učitelje, nastavnike, odgajatelje, udžbenike,...Ostalo,...Pa da ne popucaju sve veze sa domovinom porijekla?
Naravno da ima roditelja u dijaspori koji ovo sve sami rješavaju, ali većina su ovi drugi.
Jara

#64 Re: Dijasporčad

Post by Jara »

Nisam jednom čula od svojih rođaka i prijatelja da za svoje dijete kažu "on je australče", "amerikanče". Meni je sve to simpa :) kao i ovo "dijasporče". :). Čudno da se neki odmah "pale", odmah pomisle da je to nešto pogrdno :-? , diskriminatorski iako se to ni iz jednog posta postavljača teme ne može zaključiti.
I dalje mislim da je znanje još kojeg jezika ( bilo kojeg ) prednost i da priliku da se nauči ne treba propuštati.
A to što je djeci dosadno...pa djeci je uglavnom dosadno kad ih roditelji, bilo gdje u svijetu, vodaju "po familiji", a ne "osmisle" im boravak tamo...
bhxxl

#65 Re: Dijasporčad

Post by bhxxl »

fAAm wrote:Upravo cekam svoje prvo dijasporce /jucer trebala a jos je nema;)/ i vec odavno razmisljam o istom pitanju... Plasi me pomisao da odraste ovdje kako god to zvucalo. Bojim se da mi je ne uzme amerika kao sto je uzela svu ovu djecu, bez obzira sta roditelji htjeli, pricali ili radili. Vecina djece uopste nece govoriti nas jezik cak i ako se roditelji trude, cak i ako se kuci strogo govori bosanski jezik. Djeca uce u skoli i oni ne znaju i nece drugacije.
Moj muz je dosao ovdje sa 12g. i njemu je prvi jezik engleski, on se ne ne zna izrazavati na bosanski koliko god pokusavao. Nije krivica njegovih roditelja, nije ni njegova.. nicija... jednostavno je tako.
Ja sam tu samo 3g. pa ponekad ne mogu da se sjetim kako se nesto kaze na nas jezik..
Ne zelim da dodjem u situaciju da moji roditelji ne razumiju moju djecu i obrnuto, da budu stranci koje cemo posjecivati jednom godisnje.. da placu kad kazemo da idemo u bosnu, jer tamo je tako dosadno i ona djeca su drugacija... nemaju cak ni kompjuter, wii, playstation, niti imaju ipod.. njihove igre su dosadne..
Niti jedno dijete mi jos nije reklo da mu je bilo lijepo na odmoru u bosni, to nije njihova zemlja, to je zemlja njihovih roditelja..
Mozda pretjerujem, mozda sam samo nostalgicna.. cinjenica je da je ovo pitanje jedan od mojih najvecih strahova.
Znam da ce mnogi reci sto se ne vratis ako je tako... ta opcija je otvorena. A s obzirom da smo ovdje skolovani ko zna sta mozemo s tim uraditi tamo i kakvu buducnost pruziti ovom nasem dijasporcetu.. koje se vrti, moglo bi veceras izaci...
KO HOCE TRAZI RJESENJE , A KO NECE TRAZI OPRAVDANJE ....
tempora

#66 Re: Dijasporčad

Post by tempora »

PipiDugaDevetka wrote:
IHAVEDREAM wrote:Kakva arogancija i sarkazam isijava samo iz naslova teme!
Razlika je u tome da je dijasporče u realnoj opasnosti od tamošnje asimilacije, te postoji opasnost da zaboravi na Bosnu i Hercegovinu. Najinventivniji Bosanci i Hercegovci su nam tamo u dijaspori i odgajaju, obrazuju svoju dijasporčad. Šta ako potpuno ostanemo bez njih u nekoj budućnosti zbog toga što su naši sadašnji političari, recimo, nesposobni da se brinu o svojim gradjanima u dijaspori, da im pošalju učitelje, nastavnike, odgajatelje, udžbenike,...Ostalo,...Pa da ne popucaju sve veze sa domovinom porijekla?
Naravno da ima roditelja u dijaspori koji ovo sve sami rješavaju, ali većina su ovi drugi.

Ma ne znam ja sta bi ta veza trebala predstavljati? Veza s Bosnom? Uciti djecu da vole Bosnu je jedna zamrsena/komplicirana individualna prica. A ne generalna. Osim kada se potegnu price o dijaspori. A price o dijaspori i njenim ljudima, postaju znacajne samo onda kada je neka druga zemlja u covjeku naseg porijekla pronasla talenat pa ga vrjednovala. Kao u slucaju Hemona recimo. Onda jedna takva imigrantska prica postaje egzoticna, hrabra, poucna. Ponosna. Svaka druga, pogotovo na forumima, u kafanskim susretima ili nekim drugim, nerijetko moze da bude ismijana ili obiljezena kao "kuknjava" sa podsmjesljivim savjetima. Nije Nosferatu ispricao nista neobicno, sto mnogi od nas, koji smo kao odrasli ljudi presli granice, ne mozemo razumjeti. Ili nismo dozivjeli, na svoj nacin.
I bojim se da potreba za djecom dijaspore ( ako je ikada bude od strane matice/vlasti) u nekoj buducnosti nece imati nikakve dobre namjere. A o tome koliko ce moje dijete imati potrebe za Bosnom, je njena i apsolutno njena stvar. Hoce li ona gajiti sutra jezik, kojim danas pricaju njeni roditelji i rodbina, je takodjer njena stvar. Da li ce se Bosna brinuti o njoj ili nece je manje bitna stvar. Bitno je da se ona brine o sebi, kada odraste.
Moj licni odabir trenutno je da moje dijete razumije jezik njenih roditelja.Prakticno gledano ( ako zanemarimo prednosti poznavanja vise jezika) nepojmljivo mi je da moje dijete ne moze komunicirati sa svojom uzom familijom ili rodjacima. Znaci radi se o nekom prakticnom odabiru. Nikakvom patriotskom ili necemu slicnome.
Sto se tice nastavnog kadra u dijaspori, njega ima dovoljno, a drzava je slala i udzbenike, barem ono sto je meni poznato a vezano je za dopunsku skolu u Roterdamu. No, bosanska skola ( koja vec ne postoji) u Roterdamu, sastojala se od ucenika iskljucivo muslimanske djece i kojeg djeteta "mjesanca"dok su djeca "ostalih" isla u hrvatske i srpske skole. Izbor roditelja! Da ironija bude veca, direktor te iste skole nije Bosanac, vec umirovljeni pukovnik bivse JNA. O ambicijama onih koji nas u dijaspori predstavljaju i kao rade za nas, nekom drugom prilikom. Zbog cega je svakom roditelju, sa iole jos zdravim rezenom u cilju da zastiti svoje dijete, od takvih ljudi, takvih institucija i svojatanja drzave onda kada njoj i iskljucivo njoj to odgovara.
StLouis

#67 Re: Dijasporčad

Post by StLouis »

Nosferatu, Legendo nasa!! :thumbup: :thumbup:

Toliko si me nevjerovatno podsjetio na jedan period zivota...iz dna duse...
Vares City

#68 Re: Dijasporčad

Post by Vares City »

Pazite sta pisete,...zar toj djeci("DIJASPORCAD")nije dosta podje.avanja svih vrsta na njihov racun u periodu godisnjih odmora,...
I onda se cudom cudimo sto ta djeca nemaju volje da vise idu na pod.ebavanje,....
Ili je nekom bas CILJ da "DIJASPORCAD"ne dolaze :mrgreen:
TheMule

#69 Re: Dijasporčad

Post by TheMule »

Vares City wrote:Pazite sta pisete,...zar toj djeci("DIJASPORCAD")nije dosta podje.avanja svih vrsta na njihov racun u periodu godisnjih odmora,...
I onda se cudom cudimo sto ta djeca nemaju volje da vise idu na pod.ebavanje,....
Jel' dijasporcad znaju sta znaci dijasporcad? :D
Vares City

#70 Re: Dijasporčad

Post by Vares City »

TheMule wrote:
Vares City wrote:Pazite sta pisete,...zar toj djeci("DIJASPORCAD")nije dosta podje.avanja svih vrsta na njihov racun u periodu godisnjih odmora,...
Ima,hvala Bogu,...
I pored toga ih treba uciti da Bosna nije zemlja gdje zive nana,dedo,dajda,amida,tetke i ostala rodbina,...ima u toj Bosni i puno Gamadi koji ni sebe ne vole vidjeti u ogledalu a kamo li neku tamo dijasporcad,....
Eweleen

#71 Re: Dijasporčad

Post by Eweleen »

Vares City wrote:
TheMule wrote:
Ima,hvala Bogu,...
I pored toga ih treba uciti da Bosna nije zemlja gdje zive nana,dedo,dajda,amida,tetke i ostala rodbina,...ima u toj Bosni i puno Gamadi koji ni sebe ne vole vidjeti u ogledalu a kamo li neku tamo dijasporcad,....
evo njega opet, pa ovaj je za ban zajedno sa jednosmjernom kartom za kirgistan :-D
PipiDugaDevetka

#72 Re: Dijasporčad

StLouis wrote:Nosferatu, Legendo nasa!! :thumbup: :thumbup:

Toliko si me nevjerovatno podsjetio na jedan period zivota...iz dna duse...
@StLouis-e,
Moraš paziti i reći ŽIVA legenda.
Ne znam zašto, dok sam čitao sjetio sam se Davida Koperfilda (Dikens, a ne onaj čarobnjak).
Kako sam shvatio, @Nosferatu je sada ljekar.

Image
PipiDugaDevetka

#73 Re: Dijasporčad

Eweleen wrote:
evo njega opet, pa ovaj je za ban zajedno sa jednosmjernom kartom za kirgistan :-D
Prijavljen putem trokutića,...Internet je takav, kupiš sebi jedan za kod kuće i nikada ne znaš ko će da isprede crne pixele na ekranu ispred tebe.
DZONPI

#74 Re: Dijasporčad

Post by DZONPI »

Svasta pise ova Forumascad.
Vares City

#75 Re: Dijasporčad

Post by Vares City »

PipiDugaDevetka wrote:
Eweleen wrote:
Prijavljen putem trokutića,...Internet je takav, kupiš sebi jedan za kod kuće i nikada ne znaš ko će da isprede crne pixele na ekranu ispred tebe.
Niko vama dvoma ne moze zabraniti da mrzite dijasporu i da njihovoj djeci dajete pogrdna imena,jel' tako?
E onda morate racunati s tim da roditelji te djece to ne vole,...
Imate li djecu? :x
Post Reply