Djeca u dijaspori

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
vjesticanametli

#351 Re: Djeca u dijaspori

Post by vjesticanametli »

vazi wrote:
anonimni clan wrote:Pa evo sad ce haman 20 godina da sam ja u Njemackoj.Supruga s maksumom od nepune 3 godine dosla malo prije i borila se da prezivi i ne poludi zbog neizvjesnosti oko mog... i zivota nasih roditelja.
Nas maksum odrastao godinu i kusur bez oca a kad sam ja stigao svetroma nam je to bio najtezi period zivota.
Ja napola lud,pun strahova i posljedica prezivljenog,i cinjenice da me niko ne razumije.......supruga napola luda od posla ,kucnih obaveza,odgajanja,ucenja jezika,obicaja i svega sto nosi nova sredina tj.niko te ne razumije..... zabrinuta za sudbinu muza i djeteta.....a maksum napola lud sto od onih teta u vrticu koje govore nekim njemu nerazumljivim jezikom.....mame koja stalno place i tate koji ga u vrtic vodi pjeske .....kroz park i samo trci od drveta do drveta.....a ne normalno, stazom ko svi ostali.
Tako je sve pocelo......
Sredinu ovog teksta prepustam svima onima koji su prolazili kroz slicno......shvatice jako dobro.Onim ostalim je bespotrebno to opisivati.Ne mogu to shvatiti.
Supruga sa svojim fakultetom nije mogla ovdje nista poceti .....radila je kao med,sestra....i zbog uglavnom gore opisanog je danas sa 47 godina vec par godina- penzioner......ja sam promijenio zanimanje i od nekadasnjeg gradj.tehnicara dao se u njegu starih i bolesnih.....radio na crno na bjelo hehehe istovremeno isao u skolu,dobio papire,radnu dozvolu......i prije par godina prihvatio ponudjenu ponudu i postao sef svojim dugogodisnjim kolegama ....(od njih 16 su pola Nijemci) .haj nejse...
A maksum iliti dijasporce...heheheeh Imao je tezak i mukotrpan put......danas je informaticar....kako kaze morao se dvostruko truditi da bi bio dobar kao ostali......od uciteljice u osnovnoj skoli koja mu je savjetovala da ne gubi godinu cekajuci da nadje firmu u kojoj ce dalje uciti ..vec da ode u postu i radi kao postar......jer neko mora i pisma raznositi....preko trenera rukometa....kolega na radnom mjestu ......itd.itd......
Danas sa 22 i po godine razmislja da bi bilo dobro da ipak pokusa da zivi sam ....ali u nasoj blizini .....jer mamine kuhinje nece nikad da se odrekne....i da "smo mu blizu ako nam sta zatreba"!.
A o odnosu prema zemlji gdje je rodjen govori cinjenica da je sad poceo svoju raju voditi kod nane i usput na more....
da se cudi kako ga je na eskurziji onaj konobar u diskoklubu negdje u Hrvatskoj pitao je li on iz Saraj'va dok je svojoj raji prevodio.Nije mu jasno po cemu je to znao....Heheheeh mislim se.....
Njegovi roditelji su se trudili da od njega postane prije svega covjek. A ono sto nosi u genima ga je samo oplemenilo.
Danas smo pored svih teskoca kroz koje smo prosli ponosni na njega,kao covjeka.Iako ima Njemacki pasos on zna jako dobro sta je,ko je i gdje se rodio!
U korist toga govori i izjava "gospodje" koja cisti stepenice u zgradi gdje zivimo.Srela je suprugu i toliko ga je nahvalila kako je lijep,kako je fino vaspitan,kako je uvijek na nasem pozdravi ........ma ko da....kao da nije ......Musliman.
Heheheheh
super ispricano, svak acast :thumbup:
anonimni clan procitaj knjigu balkanizer
a super si ovo napisao :thumbup:
Micaha

#352 Re: Djeca u dijaspori

Post by Micaha »

Da vidimo kakva su bila ovogodisnja iskustva, sudari kultura, srece, ocekivanja, razocarenja... Ili treba pricekati septembar i da se racuni poplacaju :D
Ozbiljno, dijasporci, vole li vam djeca ici u BiH?
Šveđanin

#353 Re: Djeca u dijaspori

Post by Šveđanin »

Nemam djecu ali imam u široj porodici jednog tinejdžera (17 godina).

Kaže da neće više da ide u Bosnu, nije mu zanimljivo, nije da voli, nije da mrzi, već kao potpuno nebitna stvar u njegovom životu. A njegovi roditelji su malo tvrdoglavi, pa ga tjeraju da ide sa njima, što je kod njega stvorilo još veću odbojnost, kaže kad bude punoljetan, neće više ići u BIH..
Erzsebet

#354 Re: Djeca u dijaspori

Post by Erzsebet »

Šveđanin wrote:Nemam djecu ali imam u široj porodici jednog tinejdžera (17 godina).

Kaže da neće više da ide u Bosnu, nije mu zanimljivo, nije da voli, nije da mrzi, već kao potpuno nebitna stvar u njegovom životu. A njegovi roditelji su malo tvrdoglavi, pa ga tjeraju da ide sa njima, što je kod njega stvorilo još veću odbojnost, kaže kad bude punoljetan, neće više ići u BIH..
Ja sam tri godine u dijaspori, i ovo je vjerovatno zadnja godina da sam došao. Jebo me Bosna, kad nemam vode iza 12 naveče.
uglavnomja

#355 Re: Djeca u dijaspori

Post by uglavnomja »

100 djece 100 cudi :D

moji mali rodjaci iz amerike obozavaju doci ovamo, malo u sa, pa malo duze na more. ovdje imaju gomilu rodbine, koja ih voli pravo, na moru im je super, malo mjesto, mogu sami hodati, nikakve opasnosti ... ali jos su mali :) i dobro govore nas.

ovo djece iz skandinavije sto znam uredno dolaze dole i svi govore nas jezik, rodbina im je onako :-? , ali zato more je :-D . samo dodje period kad klinci hoce sve da isprobaju, od 16 pa do 20, hoce slobodu, nece roditelje, dosadnu rodbinu, .... hoce raju, spaniju, grcku, ludovanje... ali proci ce i to :-D
Micaha

#356 Re: Djeca u dijaspori

Post by Micaha »

Šveđanin wrote:Nemam djecu ali imam u široj porodici jednog tinejdžera (17 godina).

Covjece kako dobro pises nas a roden i odrastao u Svedskoj. Svaka ti cast
pearlica

#357 Re: Djeca u dijaspori

Post by pearlica »

Imam nesto rodaka i rodica koji su se rodili vani i vecina njih voli otici u BiH i na more. Sve u svemu djeca su skroz pozitivna prema Bosni i znaju nas jezik. Isto tako imaju dosta drustva dole, tokom godine cuju se preko interneta, vide preko ljeta, druze se izlaze, ja to vidim kao nesto pozitivno. Najstariji od njih je sada 23 godine sam zivi, radi i sada sam ide dole kada ima odmor pa se nade sa svojim roditeljima i ostalom familijom... znaci nije da ga roditelji vode ili tjeraju vec sam ide dole sto to zeli i kada njemu pase. Ja vjerujem da se ozeni strankinjom da bi opet i sa njom dolazio.

Znam isto tako nekih slucajeva gdje roditelji nisu bas sudjelovali previse u odgoju i toj djeci se ne ide u BiH mada moram reci da se ni meni nebi islo kada bi isla na taj nacin. Djeca ne znaju bas najbolje nas jezik, nemaju drustva tamo, ne kontaju sistem gdje im zivot nije organizovan od jutra do mraka. Dosadno im da se samo hoda od nane do tetke i pije kafa. Djeca odrasla vani njima je to super dosadno. I mislim da je najveci problem sto nemaju drustva.

Sta zelim reci je ima svega... sto i jeste valjda normalno. jer nisu ni svi ljudi isti kao ni sva djeca :run:
_Sarajka

#358 Re: Djeca u dijaspori

Post by _Sarajka »

Odnos djece prema BiH zavisi od odgoja i roditelja najvećim dijelom.Neki svoj boravak u dijaspori vide kao privremeno riješenje, pa u tom smijeru vaspitavaju i djecu.Ako dijete ne dolazi rado u domovinu, po povratku roditelja teško i sa nelagodom će ih i posjećivati.
Odobravam integraciju djece u smislu učenja jezika i kvalitetnog školovanja, ali zamjenu identiteta nikada.Dakle djea moraju znati čija su, ko su i od kuda dolaze.Da imaju domovinu.
No istovremeno ne smiju biti izopćena iz škole i sredine u kojoj zive.Nekakav balans je nuzan.
Last edited by _Sarajka on 30/07/2013 13:44, edited 1 time in total.
uglavnomja

#359 Re: Djeca u dijaspori

Post by uglavnomja »

treba napraviti razliku izmjedu djece ciji su roditelji otisli sami negdje i djece ciji su roditelji dosli sa citavom familijom.

napr. slucaj dvoje ljudi, dosli kao klinci, osnovna skola, sa roditeljima, bracom, sestrama ... i vjencali se i dobili djecu
i citave njihove familije su gore. u bosni imaju tetke, rodjake... ali niti su bliski, niti se razumiju (ne mislim na jezik nego mentalitet), nema interneta, mahalanje, oni obicaji :roll: red je otici ovom onom, taj je dosao tad i tad, on je rodjak od od onog od ovog ...

s druge strane, par otisao sam samcat, svi im ostali u bosni ... vise na skype, na telefonu, na fb ...

tako da svako ima svoju pricu :)
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#360 Re: Djeca u dijaspori

Post by Zviz »

Sa matarine strane. Rodica otisla prije nepunih 30tak godina u London. Posjecivala BiH cesto dok je njen otac bio ziv. U zadnjih 11 godina bila svega tri puta. Ima dvoje djece oni neznaju jezik i bili su zadnji put prije nekih 6-7 godina. Vodio ih na sladolede i sl. stvari po SA, sta cu sa djecnom nego na engleskom da pricam a vamo iza ledja jedan rece vidi ih kurce se da neznaju nas jezik :roll: presutio sam samo zbog djece. Muz njen / njihov otac britanac!

Od te mamine rodice, cerka od njenog brata udala se za papire, poslje neuspjesna dva braka u BiH onda hajd vani za papire. Od kako se udala nije ni dolazila u BiH. Vjerovatno neki papiri koce, sta ja znam, sve u svemu znam da su roditelji ili njoj u posjetu.

Sa oceve strane. Tj od njegovog oca, brata djeca. Ta djeca i njihova djeca. Kao prvo njihova djeca bila dva puta i to je to. Od 2003 ili 2004 nisu vise dolazila. Ta braca. Jedan dodje jednom godisnje a drugi do dva puta i ti samo da uzmu lovu od postanara. Inace se maks zadrzavaju po 10tak dana.

Isto sa oceve starne samo daljna rodbina - sa njegove tatine starne. Od kako su otisli za USA. Nisu ni dolazili vise. Djeca samo engleski pricaju.

Isto tako daljna rodbina sa te strane u toj relaciji. Od kako su otisli za Australiju bili dva puta kazu skup dolazak itd. Vjerovatno je tako. Djeca samo engleski pricaju.

Sta ce i dolaziti kad nemaju drustva. Koga da gledaju? Meni ta daljna rodica jednom rekla da mi tebe nije neznam sta bi ucinila nikad ti nije mrsko ih izvesti dok se mati sa rodbinom malo po zabavi da nebi ispala ko vidi je.
Keiko

#361 Re: Djeca u dijaspori

Post by Keiko »

Nismo bili prosle, ove niti cemo slijedece godine. Godisnje odmore (ljetne) provodimo po sredozemlju a zimski u Sj. Americi.

Otkako citam ovaj forum, zakljucujem da ja i moja obitelj nismo dostojni da nas prime u Sarajevo na odmor.
JOINT_1921
Vozim: odlično

#362 Re: Djeca u dijaspori

Post by JOINT_1921 »

Keiko wrote:Nismo bili prosle, ove niti cemo slijedece godine. Godisnje odmore (ljetne) provodimo po sredozemlju a zimski u Sj. Americi.

Otkako citam ovaj forum, zakljucujem da ja i moja obitelj nismo dostojni da nas prime u Sarajevo na odmor.
Vjerujem da vi niste dostojni ni da vas prime u javni wc... Sta ima elita...
pearlica

#363 Re: Djeca u dijaspori

Post by pearlica »

Keiko wrote:Nismo bili prosle, ove niti cemo slijedece godine. Godisnje odmore (ljetne) provodimo po sredozemlju a zimski u Sj. Americi.

Čovječe! Pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
― Antun Branko Šimić

Kakav je ovo komentar? Ko to tebe treba da primi u Sarajevo? Ko te to prima u sredozemlju i sjevernoj americi?

Ne znam za vas ali ja uvijek putujem na svoju ruku i ne ocekivam ni od koga da me prima. Kada nam se ide u Italiju kupimo avionsku kartu, zakazemo hotel i to je to sta imam ocekivati od Talijana da mi prostru crveni tepih jer eto dolazim ja pa da me prime. Tako isto kada idem u BiH... zaista ne shvatam poentu tog "primanja".
mO k3

#364 Re: Djeca u dijaspori

Post by mO k3 »

JOINT_1921 wrote:

Vjerujem da vi niste dostojni ni da vas prime u javni wc... Sta ima elita...
hahhaahhahahahahaha
:thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#365 Re: Djeca u dijaspori

Post by Truba »

što se mene tiče dijasporci ne moraju nikad doći

otvoreno mogu reći da ih ne volim 8) :P :P :P
mO k3

#366 Re: Djeca u dijaspori

Post by mO k3 »

Black swan wrote:što se mene tiče dijasporci ne moraju nikad doći

:) haj pola ti se prasta i meni kao dijasporcu idu dijasporci na qurac.... jer se neznaju ponasati ,ne svi ali veci dio
pearlica

#367 Re: Djeca u dijaspori

Post by pearlica »

Kad bismo bili puni para i bacali ih vrećama po Zenici da li bi nas prestali mrziti? Ne vjerujem! Onda je svejedno što te vreće nemamo i ne možemo ih razbacivati. Mi ostajemo omrznuta kategorija koju kad prepoznaju zapale u startu, bilo da dižu spomenik roditelju, da mijenjaju prozore ili se provozaju taksijem. Za nas postoji druga tarifa, ne zato što misle da seremo parama… znaju oni svi da ne seremo, nego zato što nas preziru. Preziremo i mi takav način razmišljanja i svakom ko me tako prostački zapali, ne halalim. Pomislim ono što svi ljudi pomisle kad ih neko za*ebe.

Hvala Bogu, pa velika većina Bosanaca i Hercegovaca nisu članovi ovakvih grupa i nikada se ne bi mogli poistovjetiti sa mržnjom prema svom ili bilo kojem drugom narodu.
http://zenica-online.com/2010/11/dijaspora/
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#368 Re: Djeca u dijaspori

Post by Truba »

mO k3 wrote:

:) haj pola ti se prasta i meni kao dijasporcu idu dijasporci na qurac.... jer se neznaju ponasati ,ne svi ali veci dio
prvo me podsjećaju na ono što sam ja mogao biti :D (da sa svojih 10 prstiju obezbijediš normalnu egzistenciju)
drugo bahati su i većina što vidim na ulicama se ne zna ponašati (od parkiranja do ponašanja u ćevabdžinici... ovo što sam ja vidio... na svu sreću nemam prijatelja dijasporaca niti poznanika niti me zanimaju)
misle da su najpametniji (kod nas u _______ se to vako radi)
dosta ih je mentalno zapelo u 1993. valjda grižnja savjest što su zdušili na vrijeme pa sada nekim amblemima žele to nadoknaditi... otud minhenske bojne, ulmske divizije, pete padobranske iz pademborga i ostale brigade mučenika al eura i al krune...

vjerovatno nisu ni svjesni koliko je sve jadniji život u ovom gradu i državi jed dođu samo na kratko... dosta ih i izdaje stanove pa ubiru koju stoju eura :D ništa posebno ali eto... vrijedno spomena...

ne volim ih i vjerujem da je ljubav obostrana :D osim toga odavno zagovaram baniranje sve dijaspore :D ili stvaranje dijela foruma samo za domaći živalj :D
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#369 Re: Djeca u dijaspori

Post by Zviz »

pearlica wrote:

Čovječe! Pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!
― Antun Branko Šimić

Kakav je ovo komentar? Ko to tebe treba da primi u Sarajevo? Ko te to prima u sredozemlju i sjevernoj americi?

Ne znam za vas ali ja uvijek putujem na svoju ruku i ne ocekivam ni od koga da me prima. Kada nam se ide u Italiju kupimo avionsku kartu, zakazemo hotel i to je to sta imam ocekivati od Talijana da mi prostru crveni tepih jer eto dolazim ja pa da me prime. Tako isto kada idem u BiH... zaista ne shvatam poentu tog "primanja".
LJUDI postoji odbojnost prema ljudima koji zive vani, znaci ne prema ljudima koji su jucer, prekucer ili prije 3-4 evt. 6 godina izbjegli iz BiH neki preko posla, drugi preko braka. Nego prema ljudima koji su prije rata, za vrijeme rata i godinu, dvije ili tri poslje rata izbjegli. Dvije ulice od mene zivi jedna djevojka ima 30 godina. Ima sestru i dvoje brace. Kad su dosli u dansku, brat je imao svega 2 god. Ona niti u prvi razred nije pocela da ide. A ostala braca i sestre su rodjeni u Danskoj. Ona zna da prica i ako nema naglasa nego eto nako zna da prica nas, brat moze da razumije i jako slabo da prica - kad kazem slabo to je samo najosnovnije! Ostali pokoju rijec razumiju i to je to. I naravno oni izmedju sebe pricaju danski! I nisu jedini!!! Sto ljudima dole (u BiH) to ide na zivice kao: -"vidi njih kurce se" - tako ona prica. Ide na zivice pojedinim clanovima njene rodbine, a isto tako ide na zivice pojedinim u prolazu. Ta njena porodica je jako obrazovana - roditelji idu na posao! A ljudi njih kritikuju sto djecu nisu ucili bosanski! Pa cak ima i povrsinskih komentara koje sam i ja sam licno dozivio kad je engleski jezik u pitanju! I sad postavljam pitanje: Ko to u BiH ima pravo da trazi od nekoga ko zivi vani da on mora da uci svoju djecu taj bosanski jezik? Ko! Ko sebi daje za pravo da to uopste spomene. Svak ima pravo da zivi svoj zivot kako hoce i zeli i da prica koji god zeli jezik sa svojom bracom i sestrama. Ko gdo ima imalo razuma bosanski jezik je nepotreban u danskoj, sa njim nemozes nista postici. Ni u jednom pogledu, od njema nema nista visak, bezveze trositi vrijem - eto to je moje misljene. Zao mi je ali mom misljenu ste sami vi sebi krivi, jer ste od drzave napravili cirkus i taj cirkus niko u svijetu nepostuje. Razumite, kako god znate i umijete ali u pojedinim drzavama na zapadu roditelji ne odgajaju svoju djecu u tolikoj mjeri kao sto je to u BiH obicaj, nego po zakonu roditelj na zapadu mora da preda djete na cuvanje tj. od 1 godine zivota pa sve do skole! I tu djeca postaju Danci a ne Bosanci! Nema vise BiH niti ce ikada postojati za tu djecu kao neka kultura i mentalitet. To je nesto sto ljudi koji su ukrvljeni Bosanci i Hercegovci nece da prihvate ili da razumiju! Ali oni zive u denial i mogu da im se grohotom smijem. Jer roditelji idu na posoa i rade! I to sve postaje normalnije da djeca iz dana u dan postaju vise Danci. Dok je za poneku djevoju u BiH drustvu neprihvatljuvo da sa 18-20 god. ide sama na more sa momkom, ovdje vec cure ciju su roditlji iz BiH to mogu jer je kod nas u Danskoj to normalno. I onda netreba moja daljna rodica da slusa price od koje kakvih mahalskih mudraca i mudrova -"kako mozes pusti da idu same sa musikma" a rodica iz Londona koja vec tri decenije tamo zivi, samo odgovori: -"nek idu, ako im je do kuravnja onda to mogu i u po Londona da mi rade" Pa cak kad su imena u pitanju skoro sve novo pecene prodice koje poznam su nadili djeci imena (nebitno koja vjera) pro zapadna imena! Ja znam nase koji su dosli sa 10-12 godina. I danas pricaju izmedju sebe danski jezik! To nema nista sa demagogijom -"stidi se" nego je rijec o navici. Ako ste bili jedini u razredu sa Dancima i svaki dan pricali iskljucivo danski a sa nasim se niste pretjerano druzili jer njih u tom mjestu nije bilo onda je sve to normalno. Normalno za zdrav razum. A abnormalno za neke patriote koji zive u iluziji. Druga stvar neko ko je napustio BiH sa 10 godina moze sigurno reci da u BiH i nepozna nikoga vise! Za 10-15 godina od danas ali i zasigurno brze ce biti "dijaspora" samo oni koji su jucer ili prije dvi tri godine napustili BiH. A mi koji smo prije 20 i kusur, mi vise necemo nista biti za BiH. Pokoji ce i dalje se vezati za BiH ko pijan motike a ostali ca imati preca posla. Nije zivot samo BiH, i neki "patriotizam" ima u zivotu dosta drugih stvari kao sto djevojka iznad kaze idem da vdim svijet a BiH nije sav svijet.

Ako prodas sve sto imas u BiH onda si izdajica. I onako si izdajica jer vec zivis 20tak godina vani. Ako kupis jahtu onda se kurcis (znam jedne sto imaju jahtu a zive u Århusu), ako obnovis kucu u BiH onda se isto kurcis. Ako kupis auto u istoj i dolazis avionom isto se kurcis. Ako ti djeca ne pricaju bosanski onda se stidis. Ako ono ako ovo. Pa ko ste vi u BiH da etiketirate nekoga ko zivi vani 20 godina?

Zamislite kad bi ja sad dosao u BiH pa poceo. Nisi udaio novu fasadu na kucu ti si seljak bez ukusa. Djeca ti neznaju ni jedan strani jezik - nekultura gamad! Nevozis dobro auto = nesposban si. Itd. Ko sam ja kad bi tako nesto govorio ili mislio. Uopste nemam pravo zato!

Cast izuzetcima ali istina je u ovom sto sam napisao - i na zalost to je vidljivo na svakom cosku.

Jebo ga mis. Ja sam nekada se radovo kad idem ljeti dole (u BiH) pa onda malo na Jadran na dzidzi-midzi. Danas kad moram u BiH isto kao neki zadatak koji ne zelim da rijesim pa ga odgadjam, nemogu sada, imam obaveza, tacno mi mrsko postalo. Ne zbog same BiH, nego zbog mase koja me gleda poprijeko. Netrazim nista od nikoga. Ali kad se prisjetim tamo 2006 godine. Kad ces se zeniti, ima od onoga ona, od ovoga ova, ova, ona, pa daj nebudi govno povedi neku na zapad :roll: tad mi je jednom puko film i isti dan sam napustio BiH ali prije tog sam reko - da povecu ih sve da mi snimaju one erotske filmove a da ja uzivam na racun njih. Tad su svi zanjemili. Pusti te nas (ne samo kao rodbina) nego kao i gradjani BiH da budemo sto jesmo. A to je da pricamo stanim jezicima jer nam je lakse, prakticnije (nekima zasigurno) pusti nas da se oblacimo kako smo navikli gdje zivimo i nemojte komentarisati, jer to nam nerade ni Spanci kad idemo kod njih u posjetu.

Sad moram jedan Jack Daniels da popijem :run:
JOINT_1921
Vozim: odlično

#370 Re: Djeca u dijaspori

Post by JOINT_1921 »

Totalno si fulio poentu... Toliko... Izvoli, procitaj jos jednom:

_Sarajka

#371 Re: Djeca u dijaspori

Post by _Sarajka »

Ja sam otišla kao djevojčica iz BiH nakon rata.Nikakvo dakle formalo obrazovanje u BiH nisam dobila, samouka što se tiče pisanja i izrazavanja.Zivim u sredini gdje su stranci.Jedino kući komuniciram na maternjem i sa blizom rodbinom.
Nikad nikakvih neugodnosti nisam dozivjela u BiH.Ni što se tiče jezika, a pogotovo oblačenja.Solidno vladam maternjim.Mada ekavicu u nekim slozenijim riječima upotrijebim ponekad nesvjesno jer nisam sigurna u je ili ije :D

U BiH dolazim rado i najradije bi ostala.Osjećam se prekrasno uvijek.
basicm

#372 Re: Djeca u dijaspori

Post by basicm »

Imam dosta poznanika i rodbine vani, i vec lagano ih filtriram i sortiram, nekima vec dajem crvene kartone. Imam prijatelje koji su rodjeni vani, citav zivot su vani i govore tecno bosanski, dok imam druge koji su sa 40 godina otisli vani, i nakon 5 godina zaboravili neke nase rijeci!!!
Kome bolan gluma? Odmah skinem sa dnevnog reda i nek' se mami svojoj kofrci sa svojim rijecima.
Ja bih isto volio da se dosta ovih dijasporaca otpise, nemamo mi nista vise zajednicko.

Sent from my iPhone using Tapatalk 2
Micaha

#373 Re: Djeca u dijaspori

Post by Micaha »

basicm wrote:Imam dosta poznanika i rodbine vani, i vec lagano ih filtriram i sortiram, nekima vec dajem crvene kartone. Imam prijatelje koji su rodjeni vani, citav zivot su vani i govore tecno bosanski, dok imam druge koji su sa 40 godina otisli vani, i nakon 5 godina zaboravili neke nase rijeci!!!
Kome bolan gluma? Odmah skinem sa dnevnog reda i nek' se mami svojoj kofrci sa svojim rijecima.
Ja bih isto volio da se dosta ovih dijasporaca otpise, nemamo mi nista vise zajednicko.

Treba i ona govna iz reprezentacije poizbacivat i neka se dadne sansa domacim premijerligasima. Onaj Pjanic ni pricat ne zna
uglavnomja

#374 Re: Djeca u dijaspori

Post by uglavnomja »

basicm wrote:Imam dosta poznanika i rodbine vani, i vec lagano ih filtriram i sortiram, nekima vec dajem crvene kartone. Imam prijatelje koji su rodjeni vani, citav zivot su vani i govore tecno bosanski, dok imam druge koji su sa 40 godina otisli vani, i nakon 5 godina zaboravili neke nase rijeci!!!

dijete koje ima kuci roditelje koji perfektno govore maternji, imaju vremena i zivaca da uce dijete, moze nauciti nas odlicno.
to isto dijete ide u vrtic i skolu gdje ga jezicki strucnjaci uce taj drugi jezik.
djeciji mozak lakse uci :)

s druge strane imas formiranu osobu koja nesto malo nauci na kursu, nesto od rodbine (znaci priuceni, a ne original govornici), ostalo uci u hodu, od raznih ljudi, raznih nivoa obrazovanja i pismenosti. i toj osobi treba puno vise vremena i truda da nauci jezik. ako se 11 mjeseci godisnje trudis da nesto naucis, onda ne mozes sve to staviti sa strane :-) jednostavno izleti :oops:
mO k3

#375 Re: Djeca u dijaspori

Post by mO k3 »

Black swan wrote:
mO k3 wrote:

prvo me podsjećaju na ono što sam ja mogao biti :D (da sa svojih 10 prstiju obezbijediš normalnu egzistenciju)
drugo bahati su i većina što vidim na ulicama se ne zna ponašati (od parkiranja do ponašanja u ćevabdžinici... ovo što sam ja vidio... na svu sreću nemam prijatelja dijasporaca niti poznanika niti me zanimaju)
misle da su najpametniji (kod nas u _______ se to vako radi)
dosta ih je mentalno zapelo u 1993. valjda grižnja savjest što su zdušili na vrijeme pa sada nekim amblemima žele to nadoknaditi... otud minhenske bojne, ulmske divizije, pete padobranske iz pademborga i ostale brigade mučenika al eura i al krune...

vjerovatno nisu ni svjesni koliko je sve jadniji život u ovom gradu i državi jed dođu samo na kratko... dosta ih i izdaje stanove pa ubiru koju stoju eura :D ništa posebno ali eto... vrijedno spomena...

ne volim ih i vjerujem da je ljubav obostrana :D osim toga odavno zagovaram baniranje sve dijaspore :D ili stvaranje dijela foruma samo za domaći živalj :D
hahhaha ti si bre puko :D
haj fala bogu pa nisi moderator :-D
Post Reply