Djeca u dijaspori

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
zlajapravaraja

#276 Re: Djeca u dijaspori

Post by zlajapravaraja »

malsal wrote:Engleska, Francuska, Kanada, Njemacka i jos grohot drzava su pune stranaca, dakle seobe, promjena drzave/sredine/jezika/kulture su savrseno normalna stvar.
Molim te ne ubrajaj medju te ljude i one generacije koje su tu rodjene, nego samo one koji su LICNO bili primorani da dignu sidro u jednoj zemlji i nastane se u drugoj :wink:

Vidjeces kako cifra vrtoglavo pada...
liberty

#277 Re: Djeca u dijaspori

Post by liberty »

djeca u dijaspori:
- za bih su izgubljen slucaj definitivno
- u zemljama kojima imaju gostoprimstvo vlada sarenilo, tj. kako se koje dijete snadje; ima svega u toj tudjini - od uspjesnosti (rijetki primjeri) pa do sredine i sivila (najcesci slucaj) te izgubljenosti u kriminalu i amoralnim radnjama (nije rijedak slucaj)
Micaha

#278 Re: Djeca u dijaspori

Post by Micaha »

liberty wrote:djeca u dijaspori:
- u zemljama kojima imaju gostoprimstvo vlada sarenilo, tj. kako se koje dijete snadje; ima svega u toj tudjini - od uspjesnosti (rijetki primjeri) pa do sredine i sivila (najcesci slucaj) te izgubljenosti u kriminalu i amoralnim radnjama (nije rijedak slucaj)
Na osnovu cega si donio ovaj zakljucak? Npr, koliki ti je statisticki uzorak?
liberty

#279 Re: Djeca u dijaspori

Post by liberty »

Micaha wrote:
liberty wrote:djeca u dijaspori:
Na osnovu cega si donio ovaj zakljucak? Npr, koliki ti je statisticki uzorak?
.."zivi", svakodnevni primjeri (cast izuzecima, rijetkim doduse) ponasanja te dijasporske djece u zemljama u kojima zive, kao i kad su u bih i ponasaju se kao da su u kakvoj dzungli (a sve uz potporu roditelja i fazone tipa "ma u svojoj su zemlji i mogu raditi sta hoce jer kad se vrate nazad nema im nego biti ko u zatvoru")
..u odnosu na dijasporsku, djeca u bih su i dobra koliko su osakacena za neke obicne zivotne stvari
iamia

#280 Re: Djeca u dijaspori

Post by iamia »

interesuje me cime su djeca u BiH osakacenija od djece u dijaspori ?
jer nemaju play station 3 ??
liberty

#281 Re: Djeca u dijaspori

Post by liberty »

pravimo se ludi haman..
osobno mi je drago da su djeca u bih normalnija u odnosu na onu nadobudnu u dijaspori (iako za sve to nisu djeca kriva vec roditelji)
iamia

#282 Re: Djeca u dijaspori

Post by iamia »

normalnija ?? :lol:

pravi uzorci cistoce, ljepote, kulture i respekta.
Micaha

#283 Re: Djeca u dijaspori

Post by Micaha »

Napiso pa izbriso. Gori sam ja sto se s tobom raspravljam
Last edited by Micaha on 24/01/2013 09:46, edited 1 time in total.
mO k3

#284 Re: Djeca u dijaspori

Post by mO k3 »

liberty wrote:pravimo se ludi haman..
osobno mi je drago da su djeca u bih normalnija u odnosu na onu nadobudnu u dijaspori (iako za sve to nisu djeca kriva vec roditelji)
:-) ovo stvarno treba precutati i ovaj izliv sovinizma ignorisati
Moje dijete nista nije bolje od djeteta iz BiH ,tako i obrnuto
sha_ba

#285 Re: Djeca u dijaspori

Post by sha_ba »

liberty wrote:pravimo se ludi haman..
ne mogu da se suzdrzim... hajd ziv bio ne k*ki.....

apsolutno ne vidim sto bi djeca u dijaspori bila bolja ili gora, i obratno takodjer...
Keiko

#286 Re: Djeca u dijaspori

Post by Keiko »

Ja moje dijete ni najmanje ne smatram 'dijasporcetom'. On je Irish through and through i Irska mu je jedina domovina. Maternji jezik mu je engleski dok ce u skoli morat' naucit' I irski pored Njemackog I Francuskog.

Jedno vrijeme su u nasu ulicu dolazile dvije djevojcice s' Kosova (ne znam i nije me zanimalo jesu li Srpkinje ili Albanke) da se igraju sa Irskom djecom I bile su katastrofa po ponasanju, u smislu da ce bez pitanja brat' cvijece iz tudjeg dvorista sto ostaloj djeci nebi palo na pamet.

Osobno ne smatram da je moje dijete 'bolje' u bilo kojem smislu od ostale djece ali smatram da ce mu mjesto rodjenja, drzavljanstvo I irsko ime punuditi daleko vise mogucnosti i potencijalnih prilika u buducnosti nego sto bi to sve isto samo Bosansko.

Mozda je bitna razlika u tome sto sam ja otisla samovoljno s' namjerom da se nikad ne vratim pa mi je bilo puno lakse prilagodit' se i prihvatit' Irsku I irski nacin zivota nego nekome ko je protjeran iz svoje kuce I bio primoran ici negdje gdje nikad nije planirao.
iamia

#287 Re: Djeca u dijaspori

Post by iamia »

pa kad toliko dizes irsku u nebu, zasto ne ides na forum kod njih ?
sta te vuce ovdje ?

ps., nije sve o potencionalnim mogucnosti djece. familija je familija. ta se veza gradi kroz proslost i sadasnjost i buducnost.
ti ako se stidis svojih korijena. onda se stidis i same sebe.
mnogo dijasporoaca je slicno kao ti. vecinom dolaze iz niskih ekonomskih uslova u dijasporu. i misle da su uhvatila boga za jajca kad imaju auto i topli obrok na stolu.
vidjet ces razliku sta su bosanska a sta irska djeca.. kad budes u starim danima.
Gray

#288 Re: Djeca u dijaspori

Post by Gray »

iamia wrote:pa kad toliko dizes irsku u nebu, zasto ne ides na forum kod njih ?
sta te vuce ovdje ?

ps., nije sve o potencionalnim mogucnosti djece. familija je familija. ta se veza gradi kroz proslost i sadasnjost i buducnost.
mnogo dijasporoaca je slicno kao ti. vecinom dolaze iz niskih ekonomskih uslova u dijasporu. i misle da su uhvatila boga za jajca kad imaju auto i topli obrok na stolu.
vidjet ces razliku sta su bosanska a sta irska djeca.. kad budes u starim danima.
Jah, eto bosanska djeca su divna krasna, kako da ne.
Erzsebet

#289 Re: Djeca u dijaspori

Post by Erzsebet »

irishgirl wrote:Ja moje dijete ni najmanje ne smatram 'dijasporcetom'. On je Irish through and through i Irska mu je jedina domovina. Maternji jezik mu je engleski dok ce u skoli morat' naucit' I irski pored Njemackog I Francuskog.

Jedno vrijeme su u nasu ulicu dolazile dvije djevojcice s' Kosova (ne znam i nije me zanimalo jesu li Srpkinje ili Albanke) da se igraju sa Irskom djecom I bile su katastrofa po ponasanju, u smislu da ce bez pitanja brat' cvijece iz tudjeg dvorista sto ostaloj djeci nebi palo na pamet.

Osobno ne smatram da je moje dijete 'bolje' u bilo kojem smislu od ostale djece ali smatram da ce mu mjesto rodjenja, drzavljanstvo I irsko ime punuditi daleko vise mogucnosti i potencijalnih prilika u buducnosti nego sto bi to sve isto samo Bosansko.

Mozda je bitna razlika u tome sto sam ja otisla samovoljno s' namjerom da se nikad ne vratim pa mi je bilo puno lakse prilagodit' se i prihvatit' Irsku I irski nacin zivota nego nekome ko je protjeran iz svoje kuce I bio primoran ici negdje gdje nikad nije planirao.
Pa kad imaš takav nadrkan stav, moglo bi ti se upravo desiti suprotno, a to je da te dijete proklinje što si mu dala irsko ime. Irska uopšte nije neka zemlja mogućnosti, poznajem gomilu Iraca koji su došli u Holandiju da traže posao. Irska je jedno vrijeme imala dobru ekonomiju, ali nije to više kao prije. Tvoje dijete neće znati ni njemački, ni francuski, ni irski, nego samo engleski, kao i većina ljudi s engleskog govornog područja, a ti ga očigledno nećeš ni naš jezik naučiti. Sa engleskim jezikom i irskim imenom će dobro prolaziti isključivo u Irskoj i nigdje drugo, jer čak i zemlje poput Holandije (u kojoj se znanje holandskog nekad smatralo egzotičnim) tjeraju useljenike da nauče domicilni jezik. Doduše, moći ćeš otići u Ameriku, pa živjeti američki san, bez zdravstvenog osiguranja i umrijeti od debljine :).

Mislim... svakom svoje, ali uzdizanje jedne bezvezne zemlje u nebesa mi je smiješno. Mogu shvatiti da nećeš nikad da se vratiš u Bosnu, iako te to neće učiniti Irkinjom ili nečim drugim, ali mi taj crno - bijeli stav nikako ne ide u glavu.

Ništa kod nas nije crno, niti je na Zapadu bijelo, nego je kod nas tamno sivo, a na Zapadu svijetlo sivo, i tako je gdje god da kreneš. Pametan čovjek će uzeti najbolje i od Balkana, i od Zapada, i od bilo kojeg područja gdje se nađe u životu. Glup će odbijati svoje dijete naučiti jezik i time će ga paralizovati do kraja života (do 12. godine se uči maternji), pljuvaće po svemu (ići će se iz jedne u drugu krajnost, ili će pljuvati po svom, ili po tuđem), i nikad neće biti zadovoljan. I tako prođe život, a ti nikad sređu ne nađe...
Keiko

#290 Re: Djeca u dijaspori

Post by Keiko »

sta te vuce ovdje ?

Mora da je super bit' najpametniji na forumu sa stotinama korisnika. Gdje cemo se mi ostali zgolje ne stidit' I ne bit' vise nego zahvalni takvim genijalcima, prosvjetiteljima i strucnjacima za sve od nekretnina do obrazovanja, a preko zdravstva I svega ostalog na zraku koji nam je iako nezasluzeno, ipak dopusteno disat'???? A drzava BiH nek pozuri odat' sve moguce pocasti i priznanja jednom takvom strucnjaku koji je donio visegodisnje iskustvo iz 7Eleven-a I mozda Taco Bell-a da bi sad prosipao pamet sitnoj buraniji. Nema ni jednog jednog posta u kojem Vi gospodine ne nazivate ostale lazovima ili im kontrirate samo kontre radi ili cak osporavate misljenje i osjecaje ili na njih u najmanju ruku odgovarate tipicno Balkanskim preseravanjem i samo-velicanjem. Takvo ponasanje je meni poznato pod nazivom 'bullying' I vremenom se pretvara u veliki socijalni problem.

A sad da Vam odgovorim na pitanje - na klix.ba sam zalutala preko necijeg linka na Facebook-u pa onda ubadajuci i do foruma. Da me nesto pretjerano zanima, pa i ne zanima, ali posto sam inace aktivna na nekoliko specijalistickih foruma, smatrala sam da mi nije na odmet ukljucit' se u jos po neku 'neutralnu' diskusiju. Isto tako, posto je Vama to izgleda bitno, ne mozete biti vise u krivu o mom porijeklu i socio-ekonomskom statusu moje I rodjene i vlastite obitelji. Mada je ovaj paragraf svakome normalnom nebitan, ali eto, da Vam odgovorim.
zlajapravaraja

#291 Re: Djeca u dijaspori

Post by zlajapravaraja »

irishgirl wrote:
sta te vuce ovdje ?
7Eleven-a I mozda Taco Bell-a
@iamia
:thumbup:

@irish

Zar u Irskoj postoje seven-eleven's?
amra67

#292 Re: Djeca u dijaspori

Post by amra67 »

Nekad je neko rekao: ne mogu odluciti u kojoj cu se drzavi roditi ali mogu u kojoj cu zivjet. Tako i sa svima nama i nasoj djeci. Ne znaci da ce ostati tu gdje su rodjeni. Svijet se mijenja pa sa tim i njihove mogucnosti da odu negdje drugdje zivjeti.da bi opstao u svojoj zemlji u kojoj si rodjen moras biti skroman i sretan sta imas.problem je sto ljudi nisu ni svjesni sta imaju i koje su im mogucnosti. Tek kad proputujes svijet mozes skontati koliko i sta imas ili nemas.npr. Bila sam na tajlandu i vidjela da ljudi spvaju na betonu bez icega. Rade 12 sati za vrlo malo plate ali su sretni.dosta nas nisu ni svjesni u kojem luksuzu zivimo kad pogledas koliko stanovnistva u svijetu nema normalnog mjesta gdje ce obavljati svoje fizioloske potrebe a da ne pricamo o necem drugom..nasa najveca mana je sto smo se rodili u luksuzu a da toga ismo ne svjesni..tako i za nasu djecu koja su rodjena u jos luksuznijem nego nego mi kao roditelji. Zato i treba putovati sa djecom u takve zemlje da sami vide u kojem luksuzu zive naspram druge djece u drzavama koje tek trebaju da se izdizu ..
iamia

#293 Re: Djeca u dijaspori

Post by iamia »

amra :thumbup:
Micaha

#294 Re: Djeca u dijaspori

Post by Micaha »

amra67 wrote:Nekad je neko rekao: ne mogu odluciti u kojoj cu se drzavi roditi ali mogu u kojoj cu zivjet. Tako i sa svima nama i nasoj djeci. Ne znaci da ce ostati tu gdje su rodjeni. Svijet se mijenja pa sa tim i njihove mogucnosti da odu negdje drugdje zivjeti.da bi opstao u svojoj zemlji u kojoj si rodjen moras biti skroman i sretan sta imas.problem je sto ljudi nisu ni svjesni sta imaju i koje su im mogucnosti. Tek kad proputujes svijet mozes skontati koliko i sta imas ili nemas.npr. Bila sam na tajlandu i vidjela da ljudi spvaju na betonu bez icega. Rade 12 sati za vrlo malo plate ali su sretni.dosta nas nisu ni svjesni u kojem luksuzu zivimo kad pogledas koliko stanovnistva u svijetu nema normalnog mjesta gdje ce obavljati svoje fizioloske potrebe a da ne pricamo o necem drugom..nasa najveca mana je sto smo se rodili u luksuzu a da toga ismo ne svjesni..tako i za nasu djecu koja su rodjena u jos luksuznijem nego nego mi kao roditelji. Zato i treba putovati sa djecom u takve zemlje da sami vide u kojem luksuzu zive naspram druge djece u drzavama koje tek trebaju da se izdizu ..
Ja se ovoga grozim. Po meni jedna vrsta nasladzivanja tudjom mukom
melrose

#295 Re: Djeca u dijaspori

Post by melrose »

Micaha wrote:
amra67 wrote:Nekad je neko rekao: ne mogu odluciti u kojoj cu se drzavi roditi ali mogu u kojoj cu zivjet. Tako i sa svima nama i nasoj djeci. Ne znaci da ce ostati tu gdje su rodjeni. Svijet se mijenja pa sa tim i njihove mogucnosti da odu negdje drugdje zivjeti.da bi opstao u svojoj zemlji u kojoj si rodjen moras biti skroman i sretan sta imas.problem je sto ljudi nisu ni svjesni sta imaju i koje su im mogucnosti. Tek kad proputujes svijet mozes skontati koliko i sta imas ili nemas.npr. Bila sam na tajlandu i vidjela da ljudi spvaju na betonu bez icega. Rade 12 sati za vrlo malo plate ali su sretni.dosta nas nisu ni svjesni u kojem luksuzu zivimo kad pogledas koliko stanovnistva u svijetu nema normalnog mjesta gdje ce obavljati svoje fizioloske potrebe a da ne pricamo o necem drugom..nasa najveca mana je sto smo se rodili u luksuzu a da toga ismo ne svjesni..tako i za nasu djecu koja su rodjena u jos luksuznijem nego nego mi kao roditelji. Zato i treba putovati sa djecom u takve zemlje da sami vide u kojem luksuzu zive naspram druge djece u drzavama koje tek trebaju da se izdizu ..

Koliko je to ponizavajuce za 'objekte posmatranja'?!? Stvano grozno! Kako bi tebi bilo da milijarderi obilaze tvoju nastambu i pokazuju djeci na tebe i tvoju porodicu da bi djeca shvatila u kakvom luksuzu zive?!? :roll:
kijamet insan

#296 Re: Djeca u dijaspori

Post by kijamet insan »

melrose wrote:
Micaha wrote:

Koliko je to ponizavajuce za 'objekte posmatranja'?!? Stvano grozno! Kako bi tebi bilo da milijarderi obilaze tvoju nastambu i pokazuju djeci na tebe i tvoju porodicu da bi djeca shvatila u kakvom luksuzu zive?!? :roll:
Kao prvo pozdrav svima i nebi bilo lose da jos po jednom procitate sta je to Alma napisala pa tek onda "ispeci pa reci".
Sramotno je i porazavajuce da pored toliko nacina za danasnjim informisanjem mi generalno govoreci jos uvijek tapkamo u sujetnoj proslosti i nekakvim ha - bu idealima..
Zivim vani. Ne svojom voljom. Nakon teskog ranjavanja sam prebacen vani gdje mi je slobodno mogu reci spasen zivot koji je tada visio na koncu. Vani sam se ozenio za djevojku iz BiH koja je takodje bila vani dobili smo prekrasnu curicu koja danas nakon 14 godina pravilnije prica nas jezik od vecine djece i tinejdzera koji su hajmo reci kao oformljene licnosti dosle na zapad. Nosi dio nase kulture u sebi zna ko je i sta je, zna sta se to desilo u njenoj domovini i jedan dan kad zavrsi skolovanje neka sama sebi izabere put. Dali ce ga nastaviti u BiH ili vani to je njen i samo njen izbor. Ja bi naravno volio da u nasoj zemlji napokon prevlada zdrav razum i da se i ja i moje dijete jedan dan vratimo i svim svojim bicem pomognemo nasoj napacenoj zemlji.
Znam da neka raja forsira svoju dijecu da budu sto manje bosanci i hercegovci, a sto vise oni u cijoj se zemlji nalaze i zive.
To su vam po mom nekom iskustvu 2 fele raje:
Prva je pobjegla iz vukojebine i ovaj zivot vani je za njih zemlja cuda ili ti ga dinilend
Druga je skorojevici, oni kojima se gadi sve sto je njihovo i koji zive u iliziji da ce biti neko i nesto ako sve ono lijepo sto nose iz svoje zemlje bace pod noge, a sve sto je tudje da je ljepse i bolje.
U trilion slucajeva su me u zemlji u kojoj zivim vise postovali sto glasno i jasno kazem ko sam i sta sam, nego ove supkolizce kojim je sve ljepse nego svoje. E i da nezaboravim :sax:
melrose

#297 Re: Djeca u dijaspori

Post by melrose »

Dragi kijamet-inasane kakve veze tvoj post ima sa citatom?!?

Nemam pojma gdje amra zivi, niti je bitno, bitno je uzeti osobu (ljudsko bice sa dostojanstvom) i navesti ga kao primjer nekoga ko je neuspio, nije imao srece, lose mu ide ugl. komparirati se sa njim (naravno sebi u prilog) da bi stimulisao djecu da budu zadovoljni onim sto imaju...po meni je to NEOPROSTIVO jer je ponizavajuce i totalno pogresno. Ako roditelj nema drugi nacin da stimulira dijete da usvoji prave vrjednosti, nego da ponizi nekoga ko je i onako ponizen ne svojom krivnjom....onda taj roditelj nije sposoban biti roditelj.
i šta sad

#298 Re: Djeca u dijaspori

Post by i šta sad »

Druga je skorojevici, oni kojima se gadi sve sto je njihovo i koji zive u iliziji da ce biti neko i nesto ako sve ono lijepo sto nose iz svoje zemlje bace pod noge, a sve sto je tudje da je ljepse i bolje.
U trilion slucajeva su me u zemlji u kojoj zivim vise postovali sto glasno i jasno kazem ko sam i sta sam, nego ove supkolizce kojim je sve ljepse nego svoje.

Asimilirati se u društvo u kojem živiš je neophodno ako želiš da opstaneš ali pogaziti sve svoje,zaboraviti ko si je neoprostivo.
Micaha

#299 Re: Djeca u dijaspori

Post by Micaha »

Kijamet, totalno si iskliseiziran
iamia

#300 Re: Djeca u dijaspori

Post by iamia »

skorojevici,, skorojevici,.,,,
sve sami skorojevici :D
Post Reply