irishgirl wrote:Ja moje dijete ni najmanje ne smatram 'dijasporcetom'. On je Irish through and through i Irska mu je jedina domovina. Maternji jezik mu je engleski dok ce u skoli morat' naucit' I irski pored Njemackog I Francuskog.
Jedno vrijeme su u nasu ulicu dolazile dvije djevojcice s' Kosova (ne znam i nije me zanimalo jesu li Srpkinje ili Albanke) da se igraju sa Irskom djecom I bile su katastrofa po ponasanju, u smislu da ce bez pitanja brat' cvijece iz tudjeg dvorista sto ostaloj djeci nebi palo na pamet.
Osobno ne smatram da je moje dijete 'bolje' u bilo kojem smislu od ostale djece ali smatram da ce mu mjesto rodjenja, drzavljanstvo I irsko ime punuditi daleko vise mogucnosti i potencijalnih prilika u buducnosti nego sto bi to sve isto samo Bosansko.
Mozda je bitna razlika u tome sto sam ja otisla samovoljno s' namjerom da se nikad ne vratim pa mi je bilo puno lakse prilagodit' se i prihvatit' Irsku I irski nacin zivota nego nekome ko je protjeran iz svoje kuce I bio primoran ici negdje gdje nikad nije planirao.
Pa kad imaš takav nadrkan stav, moglo bi ti se upravo desiti suprotno, a to je da te dijete proklinje što si mu dala irsko ime. Irska uopšte nije neka zemlja mogućnosti, poznajem gomilu Iraca koji su došli u Holandiju da traže posao. Irska je jedno vrijeme imala dobru ekonomiju, ali nije to više kao prije. Tvoje dijete neće znati ni njemački, ni francuski, ni irski, nego samo engleski, kao i većina ljudi s engleskog govornog područja, a ti ga očigledno nećeš ni naš jezik naučiti. Sa engleskim jezikom i irskim imenom će dobro prolaziti isključivo u Irskoj i nigdje drugo, jer čak i zemlje poput Holandije (u kojoj se znanje holandskog nekad smatralo egzotičnim) tjeraju useljenike da nauče domicilni jezik. Doduše, moći ćeš otići u Ameriku, pa živjeti američki san, bez zdravstvenog osiguranja i umrijeti od debljine

.
Mislim... svakom svoje, ali uzdizanje jedne bezvezne zemlje u nebesa mi je smiješno. Mogu shvatiti da nećeš nikad da se vratiš u Bosnu, iako te to neće učiniti Irkinjom ili nečim drugim, ali mi taj crno - bijeli stav nikako ne ide u glavu.
Ništa kod nas nije crno, niti je na Zapadu bijelo, nego je kod nas tamno sivo, a na Zapadu svijetlo sivo, i tako je gdje god da kreneš. Pametan čovjek će uzeti najbolje i od Balkana, i od Zapada, i od bilo kojeg područja gdje se nađe u životu. Glup će odbijati svoje dijete naučiti jezik i time će ga paralizovati do kraja života (do 12. godine se uči maternji), pljuvaće po svemu (ići će se iz jedne u drugu krajnost, ili će pljuvati po svom, ili po tuđem), i nikad neće biti zadovoljan. I tako prođe život, a ti nikad sređu ne nađe...