Da li dijsapora ima alternativu???

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
ljubav_aha

#376 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote:"lako je voliti domovinu kad si materijalno balansiran u inostrnatstvu"

necu dalje
ne moras,jer vecina dijaspore se nece vratiti u BiH
Emi_Nevermind

#377 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Emi_Nevermind »

mislis wrote:Pa ako padas na svakakve gluposti nakih politicara i koga li vec da nas ko ovce razvrstavaju onda bosanac mozda tad ne postoji.

Ja sebe smatram bosancem svidjelo se kome ili ne.

priceless
samo sto te nema u ustavu
bosanaca nema u ustavu bih
nek me neko ispravi ako nije tako
pliz[/quote]

Nema ni muslimana u ustavu, konstitutivni narod islamske vjeroispovjesti su u ustavu klasifikovani k´o Bosnjaci,pa te to ne sprijecava da palamudis po forumu...[/quote]

palamuditi

Ничим изазвано интелектуално излагање, које долази ниоткуда и не води ничему.Демонстрација акумулираног знања које нема сврху.Један од синонима је и свирање к...у.

evo sta mi je google izbacio za palamuditi

gospodjo draga, ko vam je dao toliku slobodu da mi se obracate na takav pijacarski nacin.
pa ipak je ovo forum :run:[/quote]

a.necija slobodna interpretacija te navodi da mislis da sam rekla nesto prosto? Nisam, ovo je jedna obicna bosanska rijec, jezika ljudi koji po tebi ne postoje.
Ako ti se ne svidja mozes je zamjeniti sa laprdas, guslas, trubis ili pak jednom koja oznacava jednu radnju koju ljudi obavljaju u najmanjoj prostoriji stana. Nemaju mozda isto znacenje, ali tu je to u pet deka , bitna je poenta. Ako tvrdis da su "muslimani" konstitutivni narod BiH, onda moras da se pomiris s tim da uistinu palamudis, ili jedna od ovih rijeci koje sam ti dala na raspolaganje. Sigurna sam da ces traziti znacenje i ovih, pa usput pogledaj sta znaci BOSNiAN - ne u ustavu vec kod obicnih ljudi, u svijetu. Ako se ne smatras Bosancem/Bosankom, ja te necu pokusavati premuntati, ali mislim da trebas pustiti ljude da se osjecaju kao ono sto i jesu- Bosanci. I ako vec nameces klasifikacije iz ustava, bar se pozivaj na one korektne :skoljka:

:bih: :bih: :bih: :bih: :sax:
Emi_Nevermind

#378 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Emi_Nevermind »

cindrlimindrli wrote:
Static-X wrote:"lako je voliti domovinu kad si materijalno balansiran u inostrnatstvu"

necu dalje
Cuj materijalno balansiran? Gdje usijeku ove bisere?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:D tamo gdje ih nauce da Bosanac ne postoji :D
Static-X

#379 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Static-X »

ljubav_aha wrote:

necu dalje
Prvo, odakle ti takvi podatci?
Drugo, kakve veze to sto se neko nece vratiti ima isacim?
ljubav_aha

#380 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote:
ljubav_aha wrote:

necu dalje
Prvo, odakle ti takvi podatci?
Drugo, kakve veze to sto se neko nece vratiti ima isacim?
isto kao sto su se i gastarbajteri vracali u tabutu ili zadnje godine zivota su proveli u domovini

povratak ili ne > alternativa :D

kako tvoja ljubav prema BiH moze pomoci drzavi :?: to u dijspori nisam bas primjetila,jer smo kao BiH dijaspora prilicno neorganizirani,a sve profi-organizacije ocekuju licni profit , psst :D
cindrlimindrli

#381 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by cindrlimindrli »

pemanapemani wrote:Da li u BiH dijasporu spadaju samo Bošnjaci?
Manje vise samo se oni identifikuju sa Bosnom i Hercegovinom. Ja jos nisam sreo Srbina i Hrvata vani koji
smatra BiH svojom domovinom. Najofirnije je kad se predstavljaju da dolaze iz susjednih "prijateljskih"
zemalja, pa tako Anto iz Kaknja objasnjava Dzimiju iz Chicaga kako je on ustvari from kroejsha.
Kad ja padnem u smijeh on odmah digne nosinu i naljuti se :lol:, Dzimiju naravno nista ne bude jasno.
ljubav_aha

#382 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

AmirEmira wrote:
cindrlimindrli wrote:

necu dalje
Cuj materijalno balansiran? Gdje usijeku ove bisere?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:D tamo gdje ih nauce da Bosanac ne postoji :D
jeste,samo postoje cyber-Bosanci :lol: amiremira,gdje cuvas svedski pasos :D
ljubav_aha

#383 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

cindrlimindrli wrote:
Manje vise samo se oni identifikuju sa Bosnom i Hercegovinom. Ja jos nisam sreo Srbina i Hrvata vani koji
smatra BiH svojom domovinom. Najofirnije je kad se predstavljaju da dolaze iz susjednih "prijateljskih"
zemalja, pa tako Anto iz Kaknja objasnjava Dzimiju iz Chicaga kako je on ustvari from kroejsha.
Kad ja padnem u smijeh on odmah digne nosinu i naljuti se :lol:, Dzimiju naravno nista ne bude jasno.
:lol:
pemanapemani

#384 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by pemanapemani »

cindrlimindrli wrote:
Znam sve. Pola rodbine se sa 50 – 60 godina u guzici sjetilo stare hrvatske riječi tisuća, pozdrava Bog, šahovnice... Valjda da ih u sred BiH ne bi asimiliralo u nešto, pa to zvuči pravo smiješno.

Htio sam reći da je većini populacije Bosna i Hercegovina, u najmanju ruku, na drugom mjestu. Primarna je narodnost. Dijaspora se boji asimilacije koja će naškoditi Bošnjacima, Srbima i Hrvatima. Bošnjaci se u najvećoj mjeri identificiraju sa BiH. Opet, većina bi prije pristala na vjenčanje svog djeteta sa strancem, nego sa zemljakom druge religije.
Građani BiH se boje da će ih asimilirati „oni drugi“, a zajednička netrpeljivost vlada prema onima koji se identificiraju isključivo kao Bosanci i Hercegovci.

Pomalo konfuzno. Čovjek se često osjeća poput Džimija. Razlikuje se od njega po tome što mu je sve jasno, ali se nekad bolje pretvarati da nije.
gilbert

#385 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

Ali Dzimi nezna da je Ante iz 'Rvackog Kaknja pokraj tisucljetnog stonog 'Rvatskog grada Bobovca koji granici sa Hrvatskom Kraljevom Sutjeskom . A tek netom dalje je Zenica stono mjesto Hrvatskog Bana Kulina . :)
pemanapemani

#386 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by pemanapemani »

gilbert wrote:Ali Dzimi nezna da je Ante iz 'Rvackog Kaknja pokraj tisucljetnog stonog 'Rvatskog grada Bobovca koji granici sa Hrvatskom Kraljevom Sutjeskom . A tek netom dalje je Zenica stono mjesto Hrvatskog Bana Kulina . :)
Anto se malo (više) pravi budala. Skontat će kad tad. Vidiš da ga je i Džimi pročitao kao bukvar. :)
gilbert

#387 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

To se kaze Ante ti si dosao kao izbjeglica iz Bosne ??? :-)
Kemo BA

#388 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Kemo BA »

ljubav_aha wrote:
Kemo BA wrote:A da se malo vratimo temi!?

Cemu alternativu? Asimilaciji u nekoj trecoj zemlji ili povratku u BiH.Znam što znaci nostalgija prema svemu sto su ostavili odlaskom iz BiH.Ipak savjetujem ne zatvarajte vrata ponovnom povratku ni u BiH ni u trecu zemlju tu gdje jeste sada.
kakva nostalgija :?: i sto smo konkretno ostavili u BiH :?:

osobe koje se zele vratiti u BiH,ali se ne mogu vratiti jer im je BiH politika zatvorila vrata,ne samo njima,vec i vama,loklanom stanonvistvu
Nostalgija između ostalog je osjecaj koji imaš kada se nalaziš u sredini gdje na neki nacin ne pripadaš.Osjecaj koji imaš kada si stranac i imaš prava stranca,kada znaš da ce i tvoje dijete biti "stranac",useljenik ili..Osjecaj koji imaš kada ne možeš reci ovo je moja zemlja (osim ako i sebe i druge lažeš).Osjecaj kada prijatelje iz djetinjstva i familiju cuješ preko telefona,facebook ,kada želiš popiti kaficu i ismijati se našim šalama na samo nama poznat nacin.
Pitanje je koliko nekom znaci sve gore nabrojano.Koliko nekome novac može ublažiti taj gadan osjecaj.Meni nije moglo a iskreno nisam ni razmišljao da negdje drugo rastu moja djeca.Nerazumjevanje i politika koja je ovakvim kao ja po povratku napravila mnogo problema (u ono vrijeme povratka pa i danas ali dosta rjeđe) je donekle i razumljiva zbog sveukupnih ratnih događanja i što su sve ljudi ovdje preživjeli.Ali ako se neko može vratiti u neko selo pored Srebrenice mogu i ja u svoj grad i samo tu sam svoj na svome.Mnogo je teže u ekonomskom smislu ali se uvijek nađe jutarnja kafica,sretne prijatelj iz djettinjstva izvuce neki vic o Muji i Hasi itd...
Ko želi da se vrati nikome nisu zatvorena vrata.Možda ih neki zatvaraju sami sebi stavljajuci ekonomski moment na prvo mjesto.To je stvar pojedinca i njegovog nacina razmišljanja.Svako ima pravo samostalno odluciti i to su privatne odluke koje treba poštovati.
Gray

#389 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Gray »

Kemo BA wrote:
ljubav_aha wrote:
Kemo BA wrote:A da se malo vratimo temi!?

Cemu alternativu? Asimilaciji u nekoj trecoj zemlji ili povratku u BiH.Znam što znaci nostalgija prema svemu sto su ostavili odlaskom iz BiH.Ipak savjetujem ne zatvarajte vrata ponovnom povratku ni u BiH ni u trecu zemlju tu gdje jeste sada.
kakva nostalgija :?: i sto smo konkretno ostavili u BiH :?:

osobe koje se zele vratiti u BiH,ali se ne mogu vratiti jer im je BiH politika zatvorila vrata,ne samo njima,vec i vama,loklanom stanonvistvu
Nostalgija između ostalog je osjecaj koji imaš kada se nalaziš u sredini gdje na neki nacin ne pripadaš.Osjecaj koji imaš kada si stranac i imaš prava stranca,kada znaš da ce i tvoje dijete biti "stranac",useljenik ili..Osjecaj koji imaš kada ne možeš reci ovo je moja zemlja (osim ako i sebe i druge lažeš).Osjecaj kada prijatelje iz djetinjstva i familiju cuješ preko telefona,facebook ,kada želiš popiti kaficu i ismijati se našim šalama na samo nama poznat nacin.
Pitanje je koliko nekom znaci sve gore nabrojano.Koliko nekome novac može ublažiti taj gadan osjecaj.Meni nije moglo a iskreno nisam ni razmišljao da negdje drugo rastu moja djeca.Nerazumjevanje i politika koja je ovakvim kao ja po povratku napravila mnogo problema (u ono vrijeme povratka pa i danas ali dosta rjeđe) je donekle i razumljiva zbog sveukupnih ratnih događanja i što su sve ljudi ovdje preživjeli.Ali ako se neko može vratiti u neko selo pored Srebrenice mogu i ja u svoj grad i samo tu sam svoj na svome.Mnogo je teže u ekonomskom smislu ali se uvijek nađe jutarnja kafica,sretne prijatelj iz djettinjstva izvuce neki vic o Muji i Hasi itd...
Ko želi da se vrati nikome nisu zatvorena vrata.Možda ih neki zatvaraju sami sebi stavljajuci ekonomski moment na prvo mjesto.To je stvar pojedinca i njegovog nacina razmišljanja.Svako ima pravo samostalno odluciti i to su privatne odluke koje treba poštovati.

Ovo boldirano je nešto što meni lično smeta, a vjerovatno i nekim drugim ljudima koji su svojim izborom otišli (ili ne žele da se vrate).

Zašto uvijek svi misle da je samo stvar novca? Da novac popunjava neku duševnu prazninu? Ja nisam iz BiH otišao radi novca. Čak štaviše, imao sam više nego većina stanovnika, imao sam i dobar posao. Ali nije stvar u novcu, nego u tome da je u BiH društvo nije zdravo, da je teško imati normalan život, od svakodnevnog ubijanja u mozak od strane politike, nekulture, papanluka, kriminala, poremećenih vrijednosti u svakom pogledu... dakle ne mora sve biti u novcu kako neki predstavlljaju.
Kemo BA

#390 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Kemo BA »

Gray wrote: Ovo boldirano je nešto što meni lično smeta, a vjerovatno i nekim drugim ljudima koji su svojim izborom otišli (ili ne žele da se vrate).

Zašto uvijek svi misle da je samo stvar novca? Da novac popunjava neku duševnu prazninu? Ja nisam iz BiH otišao radi novca. Čak štaviše, imao sam više nego većina stanovnika, imao sam i dobar posao. Ali nije stvar u novcu, nego u tome da je u BiH društvo nije zdravo, da je teško imati normalan život, od svakodnevnog ubijanja u mozak od strane politike, nekulture, papanluka, kriminala, poremećenih vrijednosti u svakom pogledu... dakle ne mora sve biti u novcu kako neki predstavlljaju.
[/quote]

I sve to što navodiš kao negativnost pomažeš riješiti iz topline novog doma pišuci na forumu.Nisi u pravu nije sve ovdje tako kako ti navodiš.Moji prijatelji,krug ljudi gdje se krecem i dr nisu ništa od gore navedenog.Zamisli koliko si ti sada forumaša naljutio svojim nacinom razmišljanja.Vrati se ,ukljuci se sa onima koji nisu ništa od gore navedenog i bori se za bolju buducnost BiH.Ili možda smatraš da takvih ovdje nema? :x :lol:
Gray

#391 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Gray »

Kemo BA wrote:
Gray wrote: Ovo boldirano je nešto što meni lično smeta, a vjerovatno i nekim drugim ljudima koji su svojim izborom otišli (ili ne žele da se vrate).

I sve to što navodiš kao negativnost pomažeš riješiti iz topline novog doma pišuci na forumu.Nisi u pravu nije sve ovdje tako kako ti navodiš.Moji prijatelji,krug ljudi gdje se krecem i dr nisu ništa od gore navedenog.Zamisli koliko si ti sada forumaša naljutio svojim nacinom razmišljanja.Vrati se ,ukljuci se sa onima koji nisu ništa od gore navedenog i bori se za bolju buducnost BiH.Ili možda smatraš da takvih ovdje nema? :x :lol:[/quote]

Nisam ja davno otišao iz BiH, prije tek godinu i pol, otišao sam na studiranje i možda se i budem vratio, ali samo ako budem morao, moj izbor je da ostanem vani ako mogu. Ja ne kažem da su u BiH svi ljudi loši, čak naprotiv, i ja imam super prijatelja koji nisu takvi, koji su super ljudi, ni moj krug nije bio takav. Ali društvo i sistem u cjelini jeste takvo, i to i većina forumaša kaže tako da ne mislim da će se neko uvrijediti. A ja iskreno nemam namjeru da gubim svoju mladost pokušavajući da se borim protiv takvog sistema i da trunem u takvoj državi ako ne moram.
Kemo BA

#392 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Kemo BA »

Gray,

Shvatam te,želim ti srecu i pravi izbor zbog kojeg se neceš nikada pokajati.
Na ovu temu više necu diskutovati jer se sam u pojedinim momentima pitam da li sam napravio ispravan potez povratkom u svoj grad i u svoju zemlju a pocinjem previše "pametovati" drugim.
Static-X

#393 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Static-X »

.
ljubav_aha

#394 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

Kemo BA wrote:Gray,

Shvatam te,želim ti srecu i pravi izbor zbog kojeg se neceš nikada pokajati.
Na ovu temu više necu diskutovati jer se sam u pojedinim momentima pitam da li sam napravio ispravan potez povratkom u svoj grad i u svoju zemlju a pocinjem previše "pametovati" drugim.

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 31&t=89004
ljubav_aha

#395 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

"It is okay to be an outsider, a recent arrival, new on the scene — and not just okay, but something to be thankful for. … Because being an insider can so easily mean collapsing the horizons, can so easily mean accepting the presumptions of your province.” (Tan Le)
Static-X

#396 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Static-X »

ljubav_aha wrote:
isto kao sto su se i gastarbajteri vracali u tabutu ili zadnje godine zivota su proveli u domovini

kako tvoja ljubav prema BiH moze pomoci drzavi :?: to u dijspori nisam bas primjetila,jer smo kao BiH dijaspora prilicno neorganizirani,a sve profi-organizacije ocekuju licni profit , psst :D
Mjesas interes i ljubav.
Edin Wien

#397 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Edin Wien »

Raja potrudite se malo oko to citiranja ne moze se vise skontat ko sta pise.
Static-X

#398 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Static-X »

@mislis ugusi nas tim starim nazivima bona. Zovi ti sebe i Ilirkom ako hoces..
Emi_Nevermind

#399 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Emi_Nevermind »

mislis

da ja bar znam o cemu ti pises pa mi bi bilo jasno. Nego ovako..sta god ko napise, uvijek je lako pogoditi sta ti mislis- uvijek si protiv. Ne znam protiv cega, ali protiv, eto samo tako.Kuda vodi diskusija kako bosanac ne postoji? Mi se zovemo Bosancima, smatramo se Bosancima, tako nas i svijet smatra, pa ne shvatam zasto ti je stalo da nas ubijedis da nismo.. Hmm :-)

Dalje, nista sto kazes nije koherentno, nema nikakve zajednicke jezgre, poente, s toga i upotreba rijeci "palamudis". Elem, kako nam ti lijepo objasni, to je inteligentna prica bez cilja, pa ja mislim da treba da povucem tu rijec, i ovo sto se ovdije zbiva nazovem malo jednostavnije - "naprdjivanje".

Nije lijepo, ali je istina. A nije svaka istina lijepa.Isto tako nije ni povratak za svakoga, pa tebi zelim sretno ostajanje.

A za to da meni treba pomoc.. Hmm, pa samo zato sto sam ti pojasnila par pojmova nema potrebe da vrijedjas. Mozda doduse ti imas tu potrebu, ali ako si mislio da mi suknes, nije ti bas uspjelo. Ili kako kazu po "vashki"-
" Is that the best you can do?"

Samo mi reci sta radis na ovom forumu- nisi Bosanac, BiH ne gotivis previse koliko mi se cini, ne mislis se vratiti, pa cemu onda ova tema???

I to sto smatram da je nasa BiH zemlja svih nas, i da nasa vjeroispovjest nema veze s tim, pa ne ulazim u detalje oko svoje nacionalnosti je normalna stvar. Ako tebi nije, ok, ali ja nemam zelje da pricam o vjeri i nacionalnosti jer me jednostavno to ne interesuje. Ja da se mogu izjasnjavati kao Dobri Bosnjanin, to bih i radila.. I evo opet cu da ti masem zastavom, moja je BOSANSKA :-D :bih: :bih: :bih:
ljubav_aha

#400 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote:
ljubav_aha wrote:

Mjesas interes i ljubav.
ti volis BiH jer je emocionalna licna potreba,koja je tebi vazna,eh eto,nema materijalnog ali ima emocionlanog interesa

u sutini,nema ljubavi bez interesa :-D
Post Reply