Biometrijski pasoš

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
BHCluster

#1 Biometrijski pasoš

Post by BHCluster »

Za sve one koji zive van BiH a istece im pasos.
Imate dvije opcije
1. Izvadite novi BiH pasos u Bosni i Hercegovini
ili
2. Bosanskohercegovacke ambasadw EU ili USA, jer jedino oni imaju masine za nove pasose ne za printanje nego uzimanje otisaka prstiju, elektronski potpis i slikanje.

Za Biometrijski pasos vam treba:

Da bi bio izdat pasoš BiH svaki građanin je dužan isključivo lično doći u Ambasadu BiH i priložiti slijedeće dokumente:

1. Zahtjev za izdavanje pasoša koji se popunjava u Ambasadi BiH,

2. Dokumenat izdat u BiH na osnovu kojeg se može utvrditi identitet podnosioca zahtjeva (BiH pasoš i/ili lična karta),

3. Dokaz da građanin ima regulisan boravak u jednoj od zemalja Beneluksa ili original potvrde policije za strance da od građanina BiH (podnosioca zahtjeva za pasoš) traže važeći pasoš da bi mu se regulisao boravak u jednoj od zemalja Beneluksa. Ovu potvrdu je potrebno prevesti na jedan od zvaničnih jezika u BiH,

4. Izvod iz matične knjige rođenih iz BiH i uvjerenje o državljanstvu, ne starije od šest mjeseci sa upisanim jedinstvenim matičnim brojem građana,

5. Jedna fotografija u boji (dimenzija 3,5cm x 4,5 cm).

Stari pasoš se poništava prilikom predaje zahtjeva.

Napomena: Ukoliko zahtjev za izdavanje pasoša podnosi maloljetnik onda je potrebno prisustvo oba roditelja radi potpisivanja potrebne saglasnosti.

Ukoliko se podnosi zahtjev za izdavanje duplikata putne isprave, jer je važeća putna isprava izgubljena, potrebno je posebno donijeti i:

a) Fotokopiju izgubljenog pasoša,

b) Potvrdu policije da je nestanak tog pasoša uredno prijavljen.

Taksa za izdavanje pasoša iznosi EUR 130,00, za dječiji pasoš EUR 84,00 a za izdavanje duplikata pasoša EUR 222,00.

6. Za one kojima treba viza za Belgiju moraju imati pri umu da pasos im je validan jos najmanje 3 mjeseca od podnosenja zahtjeva za ulaznu vizu. Viza kosa za BiH gradjane zajedno sa postarinom ono EUR 40 jer salju sve u Belgiju inace je skuplje. Trebate imate boravisnu vizu u drzavi u kojoj boravite i ulaznu vizu za istu drzavu, dvije slike, bukiran hotel i isprintane detalje kada zelitie letjeti, znaci nemoras bukirati karte ali hotel moras, ako viza bude odobrena onda moras donjeti da si platio/la avionsku kartu/e. A da bih sve islo po planu trebas zatraziti od nase ambasade u Blgiji pismo u kojem oni obrazlozavaju za sto dolazis, ovo pismo nije problem i oni ce ti ga poslati u emailu (jer su prava raja).
Last edited by BHCluster on 31/03/2010 00:48, edited 1 time in total.
liberty

#2 Re: Biometrijski pasoš

Post by liberty »

bilo bi dobro da je tako kao sto se navodi, ali ta tvrdnja je cista dezinformacija...

izdavanje putnih isprava (pasosa), licnih karti i vozackih dozvola su u iskljucivoj nadleznosti Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA, ranije CIPS-direkcije) i svi se ti dokumenti stampaju u sjedistu agencije u banjaluci (iddeea.gov.ba)...
bh. ambasada u belgiji, kao i druge bh. ambasade (istina, ne sve), prima samo zahtjeve za izdavanje putne isprave - znaci ne moze stampati taj dokument...bh. diplomatsko-konzularno predstavnistvo moze da izda samo putni list, s kojim mozete da odete u bih (znaci samo u jednom pravcu)...
BHCluster

#3 Re: Biometrijski pasoš

Post by BHCluster »

liberty wrote:bilo bi dobro da je tako kao sto se navodi, ali ta tvrdnja je cista dezinformacija...

izdavanje putnih isprava (pasosa), licnih karti i vozackih dozvola su u iskljucivoj nadleznosti Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA, ranije CIPS-direkcije) i svi se ti dokumenti stampaju u sjedistu agencije u banjaluci (iddeea.gov.ba)...
bh. ambasada u belgiji, kao i druge bh. ambasade (istina, ne sve), prima samo zahtjeve za izdavanje putne isprave - znaci ne moze stampati taj dokument...bh. diplomatsko-konzularno predstavnistvo moze da izda samo putni list, s kojim mozete da odete u bih (znaci samo u jednom pravcu)...
Upravo tako, imaju masine za uzimanje otisaka prstiju itd... i onda ih salju u Banja Luka na stampanje.
Lelli

#4 Re: Biometrijski pasoš

Post by Lelli »

Jucer sam vadila pasos, i treba se licno doci jer te tamo slikaju i uzimaju otiske prstiju.
Od dokumenata je trabalo kopija licne karte, koja nije trebala biti ovjerena i stari pasos. Meni su rekli da dodjem iduce sedmice po pasos, i salje se sve u Banja Luku na obradu.
Zeznuto je samo sto im taj sistem cesto ne radi!!

Sretno!
liberty

#5 Re: Biometrijski pasoš

Post by liberty »

forum je postao divna stvar za razbibrigu...

za bhcluster: uporedi svoj prvi prilog sa drugim - skontat ces valjda iz toga nesta i sam - i jos nesta: da si ziv, ali opremu za digitalno preuzimanje slike i otisaka prstiju prvi su imali u bh. diplomatsko-konzularnim predstavnistvima u njemackoj i austriji, a druge zemlje nesta kasnije...

ocekujem jos koju provalu od plaho "informiranih" dijasporaca - smijeha nikad dosta
jefferson

#6 Re: Biometrijski pasoš

Post by jefferson »

liberty wrote:forum je postao divna stvar za razbibrigu...

za bhcluster: uporedi svoj prvi prilog sa drugim - skontat ces valjda iz toga nesta i sam - i jos nesta: da si ziv, ali opremu za digitalno preuzimanje slike i otisaka prstiju prvi su imali u bh. diplomatsko-konzularnim predstavnistvima u njemackoj i austriji, a druge zemlje nesta kasnije...

ocekujem jos koju provalu od plaho "informiranih" dijasporaca - smijeha nikad dosta
A kako ce to pomoci nekome u SAD ko treba putovati 2000km da bi izvadio pasos koji vrijedi hama koliko i Afganistanski?
Ono drzava se slomi od brige da zadrzi ljude, tako da ces imati sada rapidan pad oni iz SAD koji nece vaditi uopste BH pasos i jednostavno ce reci: Jebite se!
Bolje je sicilijanska mafija organizovana od BH drzave.
BHCluster

#7 Re: Biometrijski pasoš

Post by BHCluster »

OK jerane, ali meni je to receno u nasoj ambasadi u Londonu da je ambasada u briselu za to zaduzena. A ako si znao za ostale ambasade sto nisi ostavio informacije da znamo, valjda je to poenta foruma da se razmjene informacije.
Last edited by BHCluster on 30/03/2010 12:57, edited 4 times in total.
BHCluster

#8 Re: Biometrijski pasoš

Post by BHCluster »

Od Briselskog aerodorma:
-Taxi je oko 35 Eura
- Autobus je 3 Eura (karta vazi 60 minuta na svim javnim prevozima npr. bus, tramvaj i podzemna)
- Hotel Sandton Hotel Leopold Brussel 4-star hotel Luxemburgstraat 35, 1050 Brussels kosta 240 Eura za jednu noc plus 20 Eura za dorucak, a ako bukiras preko booking.com cijena je 70 Eura sa doruckom, on se nalazi blizu nase ambasade oko 8 min pjeske.

Link za mapu od hotela do ambasade

- Ako uzimate autobus sa aerodroma u Briselu mozete uzeti dva zavisi od vremena kada dolazite, autobus broj 12 vozi od aerodoroma do Shumana sve do 8 sati navece a od osma ide autobus broj 21.

Ako uzmete autobus 21 (poslje 8 sati navece) on vam ide skroz do Hotela, a ako uzmete autobus 12 onda morate izaci u Shumanu i tamo uzeti 21 koji ce vas odvesti do hotela, a tako i kada nazad budete putovali.

Link za autobus mapu

P.S.
Pasos kosta 135 Eura sve zajedno.
BHCluster

#9 Re: Biometrijski pasoš

Post by BHCluster »

jefferson wrote:

A kako ce to pomoci nekome u SAD ko treba putovati 2000km da bi izvadio pasos koji vrijedi hama koliko i Afganistanski?
Ono drzava se slomi od brige da zadrzi ljude, tako da ces imati sada rapidan pad oni iz SAD koji nece vaditi uopste BH pasos i jednostavno ce reci: Jebite se!
http://www.bosniak.org/bosanski/novi-sistem-civilnog-registra-bih-i-biometrijske-putne-isprave/
jefferson

#11 Re: Biometrijski pasoš

Post by jefferson »

BHCluster wrote:
jefferson wrote:

http://www.bosniak.org/bosanski/novi-sistem-civilnog-registra-bih-i-biometrijske-putne-isprave/
Sta hoces da kazes ovim linkom?
BHCluster

#12 Re: Biometrijski pasoš

Post by BHCluster »

jefferson wrote:
BHCluster wrote:
jefferson wrote:
Sta hoces da kazes ovim linkom?
Pise fino:
Čikago, IL (sačuvaj) - Generalni konzulat Bosne i Hercegovine (GK BiH) Čikago je obaviješten putem Ministarstva Vanjskih Poslova BiH da od 01. jula 2009. godine se u Bosni i Hercegovini pušta u funkciju novi sistem Civilnog registra i izdavanje biometrijskih putnih isprava BiH.

Zbog prelaska na novi sistem, Ambasada BiH u Vašingtonu i Generalni konzulat BiH u Čikagu neće primati zahtjeve za izdavanje pasoša/putovnica izmedju 26. juna. 2009. godine i dana implementacije novog sistema.

Implementacija novog sistema u Generalnom konzulatu BiH Čikago se očekuje do sredine mjeseca jula dok će naši državljani koji žive u jurisdikcionom području Ambasade u Vašingtonu biti naknadno obavješteni o početku akvizicije biometrijskih podataka. Akvizicija biometijskih podataka znači da će državljani BiH koji žele dobiti BiH pasoš/putovnicu u SAD-u ubuduće morati zakazivati termin u jednom od DKP-a BiH u SAD-u (Vašington ili Čikago) i ličnim dolaskom obezbjediti davanje biometrijskih podataka - otiska prsta i slikanje. Dakle, ovim se ukida dosadašnja praksa zaprimanja zahteva i izdavanje pasoša/putovnica putem pošte.

Podsjećamo naše državljane da je uvođenje biometrijskih pasoša/putovnica jedan od preduslova za ukidanje viznog režima državljanima Bosne i Hercegovine pri putovanju u zemlje Evropske unije.

Jurisdikciono područje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Čikagu čine sljedeće savezne države: Arizona, California, Colorado, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Michigan, Minnesota, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, North Dakota, Ohio, Oregon, South Dakota, Tennesse, Utah, Washington, Wyoming, Wisconsin. Za sve ostale savezne države je nadležna Ambasada BiH u Vašingtonu.

GENERALNI KONZUL

Eldin Kajević
Znaci da Ambasada BiH u Vašingtonu i Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Čikagu ce primati zahtjeve za ove nove pasose. Pa valjda nemoras putovati 2000km.
Max Bunker

#13 Re: Biometrijski pasoš

Post by Max Bunker »

Papire za pasos predao danas. Uz 40 KM, ostavio sam i svoje zivce :D
Savjet vama koji trebate vaditi pasos. Dodjite ujutro u pola 7 da zauzmete red ili da dodjete kasnije, al da budete spremni da se gurate, udarate, prijetite i budete bezobrazni. Tek kada sam dosao, stajao kuturno al' kada sam vidio da su oko mene mahom papci i dijaspora, zasukao rukave i krenuo preko reda. Na salter dosao dosao za 45 minuta a prije toga sam KULTURNO CEKAO jedno sat vremena.
jefferson

#14 Re: Biometrijski pasoš

Post by jefferson »

Znaci da Ambasada BiH u Vašingtonu i Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Čikagu ce primati zahtjeve za ove nove pasose. Pa valjda nemoras putovati 2000km.
Pa eto, ne bas 2000 km. Chicago je udaljen 1740km a Washington 1575km!
Sad je potpuno uredu, ono sad sam pravo sretan zbog toga. Eto ja sam srecom izvadio pasos u BiH, ali ako ga izgubim, ili mi istekne (posto samo kod nas vazi 5g) fataj se volana ili aviona i idi da te ponizavaju!
I onda se pitaju sto se ljudi odricu drzavljanstva ili vise ne vade pasose.
jovke189

#15 Re: Biometrijski pasoš

Post by jovke189 »

Da li neko zna zasto vec duzi period ne radi sajt ambasade u Vasingtonu http://www.bhembassy.org?
Vjerovatno nemarnost nasih nadleznih orgrana. Tuzno.
miki27A

#16 Re: Biometrijski pasoš

Post by miki27A »

Stranica na engleskom ne postoji, ovo sto je dole je da te tuga obuzme: BIOETRISKI ??? :run: a ovo je prvi dojam tek...
nakon malo boljeg pregleda jada od stranice mene je stid reci da pripadam ovom konzulatu (Chicago) i iskreno se nadam da nikad necu morati koristiti njihove usluge.

Image
luckylaka

#17 Re: Biometrijski pasoš

Post by luckylaka »

miki27A wrote:Stranica na engleskom ne postoji, ovo sto je dole je da te tuga obuzme: BIOETRISKI ??? :run: a ovo je prvi dojam tek...
nakon malo boljeg pregleda jada od stranice mene je stid reci da pripadam ovom konzulatu (Chicago) i iskreno se nadam da nikad necu morati koristiti njihove usluge.

Image
Naprotiv ,prosli mjesec ganjao BiH pasos preko konzulata u Chicagu.Vrlo ljubazno osoblje nakon zakazanog termina zavrsilo je sve za 10 minuta.Pasos stigao za desetak dana bez ikakvih problema.Inace sa BiH pasosem koji neki uporedzuju sa afganistanskim putujem gdje god hocu uz green card.Inace cijena Usa pasosa je oko $800-900 cijena Bih pasosa je $100-200
miki27A

#18 Re: Biometrijski pasoš

Post by miki27A »

luckylaka, kakav je to US pasos od $900?? To si ti mozda mislio na naturalizaciju? plus pasos ili?
http://travel.state.gov/passport/fees/fees_837.html
nemam ja us pasos, samo BiH.
luckylaka

#19 Re: Biometrijski pasoš

Post by luckylaka »

miki27A wrote:luckylaka, kakav je to US pasos od $900?? To si ti mozda mislio na naturalizaciju? plus pasos ili?
http://travel.state.gov/passport/fees/fees_837.html
nemam ja us pasos, samo BiH.
U pravu si s tim sto sam izostavio samo polaganje drzavljanstva koje kosta duplo vise od samog pasosa
suzzy_q

#20 Re: Biometrijski pasoš

Post by suzzy_q »

Najbolje bi bilo da niko ne koristi ovaj tekst, sve je puno dezinformacija :-)
Post Reply