Amsterdam-pomoć

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Topla voda

#1 Amsterdam-pomoć

Post by Topla voda »

trebam pomoc oko nekih sitnica :-D
obzirom da idem 20-tak dana do beneluxa i francuske,treba mi savjet oko hotela u amsterdamu,prije nove godine.
pogledo sam na netu i nasao sam ponesto 8) ..al nisam siguran kako je to uzivo :)
treba mi neki hotel ,sto blize centru,naravno sto jeftiniji :D ,sa spavanjem i doruckom...za dvije noci.
ja ustvari ne znam uopste sta se smatra centrom amsterdama i gdje bi taj hotel trebao biti smjesten i koje je podrucje gdje bih trebao da se lociram.
gdje su dogadjanja i sta bih morao vidjeti sa 2 dana na raspolaganju.
i usput,znam da tamo ima svega i da mi je dva dana malo i da zavisi od mog licnog izbora...al onako uopsteno..hvala unaprijed :)
JEDRILICA

Post by JEDRILICA »

Centar Amsterdama je sirok pojam. Hoteli u samom centru su preskupi. Ma gdje god da budes snaci ces se. Veselo je pravo!:)
pjega

Post by pjega »

amsterdam je prilicno malen. ja sam bila ovdje jednog vikenda:

http://www.stayokay.com/index.cfm?fusea ... lng=2&id=3

sto bi se mozda moglo smatrati van grada, medjutim, pjesice smo isli svugdje i nije bilo strasno. vrlo zgodno je i tramvajem voziti se, tako da gdje god da odes, bit ces ok.

ovo gore je hostel, a ne hotel, ali google cini cuda ako trazis neki hotel. :)
Topla voda

Post by Topla voda »

hvala puno :)
ma glavno mi je da je moguce pjeske doci gdje se nesto dogadja :D
ionako cu samo prespavati i u carsiju :D
znaci nije greska naci smjestaj malo van strogog centra?...gledao sam na mapi grada i nemam osjecaj kolika je ta razdaljina u stvarnosti.
nostalgicar

Post by nostalgicar »

daj svegati da mi kupis ba bong i posaljes fedexom.....hajde budi drug...javi se na PP :D

Image
damirm

Post by damirm »

Za provod su ti najbolji Leidsplein i Rembrandtsplein (dva amsterdamska trga). Sto se tice coffee shopova, meni je licno najbolji De Rokerij na Leidspleinu (minimal house, lounge, jazz, definitivno najbolji skunk).

Za hotel ti se ne mogu sjetit imena, ali mozes naci nesto za 30 EUR noc.

Ako stignes posjeti muzeje Rembrandtov i Van Goghov.

U Heineken muzej ne idi. Potrosices lovu bez veze.

I naravno, nemoj zaobici Red Light District od 20h pa nadalje.

Zao mi je sto neces moci na gljive jer su izgleda zabranili, ali ako jos nisu, za pocetak uzmi Mexicana gljive u nekom od smart shopova i uz njih ne pij puno vode, pusti sta pricaju.
nostalgicar

Post by nostalgicar »

jeftin bong kazu majkemi..... :D :D :D
pjega

Post by pjega »

damirm wrote:Za provod su ti najbolji Leidsplein i Rembrandtsplein (dva amsterdamska trga). Sto se tice coffee shopova, meni je licno najbolji De Rokerij na Leidspleinu (minimal house, lounge, jazz, definitivno najbolji skunk).

Za hotel ti se ne mogu sjetit imena, ali mozes naci nesto za 30 EUR noc.

Ako stignes posjeti muzeje Rembrandtov i Van Goghov.

U Heineken muzej ne idi. Potrosices lovu bez veze.

I naravno, nemoj zaobici Red Light District od 20h pa nadalje.

Zao mi je sto neces moci na gljive jer su izgleda zabranili, ali ako jos nisu, za pocetak uzmi Mexicana gljive u nekom od smart shopova i uz njih ne pij puno vode, pusti sta pricaju.
ja bih samo dodala da ako imas malo vremena, zaobidji muzeje. ostavices previse vremena u njima. ili mozda izaberi jedan pa provedi par sati.

ah da... inace se ne bavim tim drogama i to, ali se jesam napusila u amsterdamu tad kao nikad u zivotu. gdje ces otici u amsterdam, a da to ne uradis? :D naravno, i to preporucujem. :D :D
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Ja sam bila ovog ljeta u Amsterdamu, ali ne u hotelu vec kod familije tako da ti tu ne mogu pomoci.

Sto se tice cijelog grada, ima toliko stvari da se vidi da zaista nisam imala vremena da vidim ni 1/10.
Red Light district je uvijek popularan.
Image

Dam Square i muzej Madame Tussaud (ulaz je oko 20 eura cini mi se) a i nema se bas puno toga vidjeti.
Image

Statua u cast prostitutki
Image

Kraljicina zvanicna rezidencija i crkva do nje
Image

I uvijek popularni shopovi kobjagi kafe :D
Image
drugi_nacin

Post by drugi_nacin »

Ukoliko ti NE smeta ekavica http://www.amsterdam.info/yu/ u suprotnom ne klikaj.
Jeftin smestaj u centru, osim u hostelima, ne verujem da mozes naci.Hosteli nisu luxuz tj. mozes sa nepoznatim u sobi da budes (spavas) uglavnom studenti tako posecuju A'dam.Soba sa doruckom moze da se nadje za oko 17e u centru grada.
Eh, hoteli su skuplji dosta ako ces bas u centru da prebivas.
Ako fino isplaniras 2 dana, ako znas sta zelis da posetis/vidis nije malo jer A'dam nije veliki, jos ako ko ima da ti pokaze da ne lutas sam taman ti je.
Ako bilo sta treba tu sam, i fin provod u ''mom'' gradu!
karanana

Post by karanana »

Objasnite covjeku i gdje je red light district. To mu je najvaznije ali se stidi da pita.
muthafuca

Post by muthafuca »

karanana wrote:Objasnite covjeku i gdje je red light district. To mu je najvaznije ali se stidi da pita.
joj red light majko moja
na ekskurziji mi tako u amsterdamu i hajd red light da vidimo kad ono sve nake nauljene tete od cca 40 gidina na izlozima, sve gora od gore... elem prije godinu-dvije sam cito na vijestima kako su im zabranili da stoje zenske u izlozima
:lol: cuvaj se džeparosa, i podalje od mostova jer su im mostovi skoro svi mjesto dilanja, podvaljivanja i džeparenja a kanali tuknu na kaku i pišu...
Tesssa

Post by Tesssa »

Ja idem krajem aprila na kraljicin rodjendan, jedva cekam :D :music2:
lady midnight

Post by lady midnight »

ja bih za jednu solidnu eksploataciju svih drazhi ovog fantastichnog grada :D preporuchila slijedece:

Image

alternativni vodich kroz amsterdam, nishta za mainstream-turiste; adrese najjeftinijih prenocishta, najcool barova i prodavnica, najjeftinijih i najboljih coffee-shopova :D:D

i da, ne morash se previshe plashiti dzheparosha ili dilera po mostovima, to su vjerovatno priche za djecu kad krenu na ekskurziju :D:D ali se zato chuvaj biciklista :D meni su oni najopasniji u amsterdamu :D
muthafuca

Post by muthafuca »

i da, ne morash se previshe plashiti dzheparosha ili dilera po mostovima, to su vjerovatno priche za djecu kad krenu na ekskurziju :D:D ali se zato chuvaj biciklista :D meni su oni najopasniji u amsterdamu :D
nema vjerovatno, nego provjereno.. od nas 50ak 3-4ero ostalo bez svih para, sve kontali ma nema vecih džeparosa od sarajevskih... medjutim tramvaji su im gotovo prazni ali ulice su pune ljudi i biciklista sto kazes pa ne znas gdje da se cuvas a ima i pedera :lol: :lol:

ko nije bio u amsterdamu neka poslusa od riblje corbe pjesmu i sve ce mu biti jasno
Topla voda

Post by Topla voda »

karanana wrote:Objasnite covjeku i gdje je red light district. To mu je najvaznije ali se stidi da pita.
ma prvo oko muzeja se raspitam i smjestaja...a onda ostalo :)
jel bolje da budem tamo za vikend il je svejedno koji cu dan biti?
jel "zivlje"za vikend? :D
sad je svakako bozic i nova ...garant je svejedno....ili?
shana_majka

#17 Re: Amsterdam-pomoć

Post by shana_majka »

Topla voda wrote:trebam pomoc oko nekih sitnica :-D
obzirom da idem 20-tak dana do beneluxa i francuske,treba mi savjet oko hotela u amsterdamu,prije nove godine.
pogledo sam na netu i nasao sam ponesto 8) ..al nisam siguran kako je to uzivo :)
treba mi neki hotel ,sto blize centru,naravno sto jeftiniji :D ,sa spavanjem i doruckom...za dvije noci.
ja ustvari ne znam uopste sta se smatra centrom amsterdama i gdje bi taj hotel trebao biti smjesten i koje je podrucje gdje bih trebao da se lociram.
gdje su dogadjanja i sta bih morao vidjeti sa 2 dana na raspolaganju.
i usput,znam da tamo ima svega i da mi je dva dana malo i da zavisi od mog licnog izbora...al onako uopsteno..hvala unaprijed :)
ovo je meni "shuhveli" pravo! :-) :-D :-D
dugacki

Post by dugacki »

Ja stvarno ne znam sto se ljudi toliko ''pale'' na Amsterdam.Jedino ako nije u pitanju droga i debele crnkinje u ''izlozima''. Sve je to kó sto i sami Holandezi kazu ''gebakken lucht-peceni zrak''.
legionarka

Post by legionarka »

:)za smjestaj probaj naci nesto u "mahali" Pijp, tramvaj broj 25 i 4, nije daleko od centra, u blizini Sarphaati parka imas bar hotela koji su oko 30 EUR, jedna se zove cini mi se Alba...ali ima ih tu vise....obavezno jedan rucak u Singel 404 (mislim)to je ujedno i adresa...., super mjesto.....
E za izlaske, Gollum super bar sa tonom belgijske pive...simpa mjesto i to je odmah iz ulice Singel...jedna poprecna mala ulicica, ne znam kako se zove...od muzeja ako imas vremena otidji u Foam (muzej fotografije) uvijek imju dobre postavke...
Klopa...obavezno otidji u tai restoran ili bolje receno snackbar Bird, blizu Neuwmarkt-a, a od coffee shop-ova....meni najmiliji Tweede Kamer i to ti je u blizini Singel-a....

a za mene najbitnije mjesto....Puccini - prave najbolje cokoladne bonbone i torte...Staal Straat....kad ides prema Waterloo Plein...
eto vala od mene dosta... :) :D :D
Topla voda

Post by Topla voda »

ej super ,legionarka ...ovakve mi info i trebaju..
ne znam samo sta je shani suhveli :D
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

dugacki wrote:Ja stvarno ne znam sto se ljudi toliko ''pale'' na Amsterdam.Jedino ako nije u pitanju droga i debele crnkinje u ''izlozima''. Sve je to kó sto i sami Holandezi kazu ''gebakken lucht-peceni zrak''.
:-) E nek` si nam ti rek`o da u Amsterdamu nema nista vrijedno, sem droge i debelih crnkinja u izlozima. :oops: :zzzz:
nostalgicar

Post by nostalgicar »

Sta ima u amsterdamu :)
Topla voda

Post by Topla voda »

nostalgicar wrote:Sta ima u amsterdamu :)
ma dobro..drama :D
samo onih biciklista...sta je ono..samo sam gledo kad ce me u kakav kanal izvrnut :)
il me to samo profuralo tako? :D
zlajaBHF

Post by zlajaBHF »

Topla voda wrote:
nostalgicar wrote:Sta ima u amsterdamu :)
ma dobro..drama :D
samo onih biciklista...sta je ono..samo sam gledo kad ce me u kakav kanal izvrnut :)
il me to samo profuralo tako? :D
Dugujes forumasima opsirniji izvjestaj... i ja uskoro(u aprilu) mislim do Amsterdama.... :-D
Faruk
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga

Post by Faruk »

FFK as Lucy01 wrote: muzej Madame Tussaud (ulaz je oko 20 eura cini mi se) a i nema se bas puno toga vidjeti.
slažem se 100%
ništa posebno, obiđeš ga 20 min

ima fol na koji curice odkidaju
leže na krevetu sa Robbie Williamsom

ja sam bio u hotel de paris i nije bilo loše
nije bio skup a rezervaciju sam napravio preko http://www.booking.com

Image
Post Reply